Еуразиялық экономикалық одаққа мүше мемлекеттердің майлы дақылдар мен май-тоңмай өнімін өндіру саласындағы ынтымақтастығын дамыту туралы

Еуразиялық экономикалық комиссия Алқасының 2018 жылғы 18 қыркүйектегі № 18 ұсынымы.

      Еуразиялық экономикалық комиссия Алқасы 2014 жылғы 29 мамырдағы Еуразиялық экономикалық одақ туралы шарттың 95-бабының 2-тармағына сәйкес, Еуразиялық экономикалық одаққа мүше мемлекеттердің (бұдан әрі тиісінше – Одақ, мүше мемлекеттер) май-тоңмай саласының жай-күйін талдау нәтижелерін назарға ала отырып,

      мүше мемлекеттерде май-тоңмай саласының тұрақты жұмыс істеуін, Одақта майлы дақылдар мен бәсекеге қабілетті май-тоңмай өнімі өндірісін дамытуды, мүше мемлекеттердің ауыл шаруашылығы тауарларын өндірушілерінің майлы дақылдарды өсіру кезінде өндіріс құралдарының импортына тәуелділігін азайтуды, Одақта өндірілген жоғары қосылған құны бар май-тоңмай өнімінің үшінші елдердің нарықтарына экспортын ынталандыруды, сондай-ақ мүше мемлекеттердің майлы дақылдар мен май-тоңмай өнімін өндіру саласындағы кооперациясын дамыту үшін жағдайлар жасауды қамтамасыз ету мақсатында

      мүше мемлекеттерге осы Ұсыным Одақтың ресми сайтында жарияланған күннен бастап Еуразиялық экономикалық комиссияның үйлестіруімен қосымшаға сай тізбеге сәйкес майлы дақылдар мен май-тоңмай өнімін өндіру саласындағы ынтымақтастықты жүзеге асыруды ұсынады.

      Еуразиялық экономикалық комиссия
Алқасының Төрағасы
Т. Саркисян

  Еуразиялық экономикалық
комиссия Алқасының
2018 жылғы 18 қыркүйектегі
№ 18 ұсынымына
ҚОСЫМША

Еуразиялық экономикалық одаққа мүше мемлекеттердің майлы дақылдар мен май-тоңмай өнімін өндіру саласындағы ынтымақтастығын дамыту жөніндегі шаралардың ТІЗБЕСІ

І. Ресурстық қамтамасыз ету саласындағы шаралар

      1. Еуразиялық экономикалық одаққа мүше мемлекеттерде (бұдан әрі – мүше мемлекеттер) селекцияны және тұқым шаруашылығын дамыту, сондай-ақ майлы дақылдардың егіс материалының импортын алмастыру мақсатында:

      а) мүше мемлекеттерде шығарылған майлы дақылдар тұқымдарының сорттары мен будандарын енгізуге, соның ішінде еларалық ынтымақтастық пен мемлекеттік-жеке меншік әріптестікті дамыту, сондай-ақ ауыл шаруашылығы тауарларын өндірушілерді егін себуден егін жинауға дейін консультациялық сүйемелдеуді қамтитын тиімді маркетингтік саясат жүргізу есебінен енгізуге;

      б) селекциямен және тұқым шаруашылығымен айналысатын шаруашылық жүргізуші субъектілердің материалдық-техникалық базасын, соның ішінде кредиттерді субсидиялауды пайдаланып жаңартуға;

      в) жоғары протеин көрсеткіші бар соя тұқымдарының селекциясын, соның ішінде оның тағамдық сорттарын дамытуға жәрдем көрсетуді ұсынады.

      2. Материалдық-техникалық қамтамасыз етілу деңгейін арттыру мақсатында мүше мемлекеттердің ауыл шаруашылығы тауарларын өндірушілерінің кооперациясын дамытуға жәрдемдесу ұсынылады.

ІІ. Ғылыми-зерттеу ынтымақтастығы саласындағы шаралар

      3. Май-тоңмай саласының алдында тұрған өзекті міндеттерді шешу, сондай-ақ оның инновациялық дамуы үшін перспективалық бағыттар қалыптастыру мақсатында:

      а) осы заманғы стандарттарға және мүше мемлекеттердің май өндіру және майды қайта өңдеу ұйымдарының (бұдан әрі – майды қайта өңдеу ұйымдары) қажеттіліктеріне жауап беретін майлы дақылдардың жаңа сорттары мен будандарын алу үшін молекулярлық биологияның және генетиканың жетістіктері саласында тәжірибе алмасуға;

      б) бірлескен салалық зерттеулер, соның ішінде алынған нәтижелерді кейіннен өндіріске енгізу үшін мүше мемлекеттердің қайта өңдеу ұйымдарын, сондай-ақ май-тоңмай өнімінің құрамындағы табиғи және өнеркәсіптік транс-изомерлерді және кондитер өнеркәсібінің өнімдеріндегі тоңмай қышқылдарының транс-изомерлерін айқындау жөніндегі әдістемелерді тарта отырып, пайдалы тағам саласындағы заманауи ұғымға жауап беретін май-тоңмай өнімінің инновациялық рецептураларын әзірлеу жөніндегі зерттеулерді жүргізуге жәрдем көрсету ұсынылады.

ІІІ. Өндіріс саласындағы шаралар

      4. Май-тоңмай саласын теңгерімді дамыту мақсатында:

      а) майлы дақылдарды (сояны, рапсты, күнбағысты) өсіріп-өндіру алаңдарын арттыруды, оларды өсірудің осы заманғы технологияларын, сондай-ақ ауыл шаруашылығы жерлерінің құнарлылығын сақтауды және арттыруды қамтамасыз ететін, мүше мемлекеттерде қолданылатын жер өңдеудің озық практикаларын енгізуді;

      б) мүше мемлекеттердің қайта өңдеу ұйымдары мен ауыл шаруашылығы тауарларын өндірушілері арасындағы өндіріс құралдарын сатып алуға аванс беруге, майлы тұқымдарды тікелей сатып алуды жүзеге асыруға негізделген ұзақ мерзімді қатынастарды дамытуды;

      в) мүше мемлекеттердің аумақтарында, соның ішінде мүше мемлекеттердің қайта өңдеу ұйымдары мен ауыл шаруашылығы тауарларын өндірушілеріне мемлекеттік қолдау шараларын көрсету есебінен майлы тұқымдарды қайта өңдеуді;

      г) берілген функционалдық қасиеттерімен жоғары қосылған құны бар инновациялық өнімдер (функционалдық тамақтану өнімдері, ферменттелген шрот және т.б.) жасау мақсатында майлы дақылдарды тереңдетіп қайта өңдеудің озық технологияларын енгізуді ынталандыру ұсынылады.

ІV. Экспорттық әлеует саласындағы шаралар

      5. Өзара сауданы дамыту, сондай-ақ мүше мемлекеттерде өндірілген жоғары қосылған құны бар май-тоңмай өнімінің үшінші елдердің нарықтарына экспортын арттыру мақсатында:

      а) көтерме бөлу орталықтарын ұйымдастыруды, мамандандырылған заманауи экспорттық терминалдар салуды қоса алғанда, мүше мемлекеттердің аумақтарында бірлескен инфрақұрылымдық және логистикалық жобаларды іске асыруға;

      б) сыртқы нарықтарға (Үндістан Республикасы, Қытай Халық Республикасы және т.б.) шығудың маркетинг және баға стратегияларын әзірлеу және іске асыру бойынша тәжірибе алмасуға;

      в) бірлескен сауда миссияларын ұйымдастыруға және мүше мемлекеттердің өндірушілері мен үшінші елдердегі әріптестердің арасында тікелей байланыстарды жолға қоюға жәрдемдесу ұсынылады.

О развитии сотрудничества государств – членов Евразийского экономического союза в сфере производства масличных культур и масложировой продукции

Рекомендация Коллегии Евразийской экономической комиссии от 18 сентября 2018 года № 18

      Коллегия Евразийской экономической комиссии в соответствии с пунктом 2 статьи 95 Договора о Евразийском экономическом союзе от 29 мая 2014 года, принимая во внимание результаты анализа состояния масложировой отрасли государств – членов Евразийского экономического союза (далее соответственно – государства-члены, Союз),

      в целях обеспечения устойчивого функционирования масложировой отрасли государств-членов, развития производства масличных культур и конкурентоспособной масложировой продукции в Союзе, снижения зависимости сельскохозяйственных товаропроизводителей государств-членов от импорта средств производства при выращивании масличных культур, стимулирования экспорта масложировой продукции с высокой добавленной стоимостью, произведенной в Союзе, на рынки третьих стран, а также создания условий для развития кооперации государств-членов в сфере производства масличных культур и масложировой продукции

      рекомендует государствам-членам с даты опубликования настоящей Рекомендации на официальном сайте Союза осуществлять при координации Евразийской экономической комиссии сотрудничество в сфере производства масличных культур и масложировой продукции в соответствии с перечнем мер согласно приложению.

      Председатель Коллегии
Евразийской экономической комиссии
Т. Саркисян

  ПРИЛОЖЕНИЕ
к Рекомендации Коллегии
Евразийской экономической
комиссии
от 18 сентября 2018 г. № 18

ПЕРЕЧЕНЬ
мер по развитию сотрудничества государств – членов Евразийского экономического союза в сфере производства масличных культур и масложировой продукции

I. Меры в области ресурсного обеспечения

      1. В целях развития селекции и семеноводства, а также замещения импорта посевного материала масличных культур в государствах – членах Евразийского экономического союза (далее – государства-члены) рекомендуется оказывать содействие:

      а) внедрению сортов и гибридов семян масличных культур, выведенных в государствах-членах, в том числе за счет развития межстранового сотрудничества и государственно-частного партнерства, а также проведения эффективной маркетинговой политики, включающей консультационное сопровождение сельскохозяйственных товаропроизводителей от посева до уборки;

      б) обновлению материально-технической базы хозяйствующих субъектов, занимающихся селекцией и семеноводством, в том числе с использованием субсидирования кредитов;

      в) развитию селекции семян сои с высоким показателем протеина, в том числе ее пищевых сортов.

      2. В целях повышения уровня материально-технической обеспеченности рекомендуется содействовать развитию кооперации сельскохозяйственных товаропроизводителей государств-членов.

II. Меры в области научно-исследовательского сотрудничества

      3. В целях решения актуальных задач, стоящих перед масложировой отраслью, а также создания перспективных направлений для ее инновационного развития рекомендуется оказывать содействие:

      а) обмену опытом в области достижений молекулярной биологии и генетики для получения новых сортов и гибридов масличных культур, отвечающих современным стандартам и потребностям маслодобывающих и маслоперерабатывающих организаций государств-членов (далее – перерабатывающие организации);

      б) проведению совместных отраслевых исследований, в том числе по разработке инновационных рецептур масложировых продуктов, отвечающих современным представлениям в области здорового питания, с привлечением перерабатывающих организаций государств-членов для последующего внедрения полученных результатов в производство, а также методик по определению природных и промышленных транс-изомеров жирных кислот, содержащихся в масложировой продукции, и транс-изомеров жирных кислот в изделиях кондитерской промышленности.

III. Меры в области производства

      4. В целях сбалансированного развития масложировой отрасли рекомендуется стимулировать:

      а) наращивание площадей возделывания масличных культур (сои, рапса, подсолнечника), внедрение современных технологий их выращивания, а также лучших практик земледелия, применяемых в государствах-членах, обеспечивающих сохранение и повышение плодородия сельскохозяйственных земель;

      б) развитие долгосрочных отношений между перерабатывающими организациями и сельскохозяйственными товаропроизводителями государств-членов, основанных на авансировании приобретения средств производства, осуществлении прямых закупок маслосемян;

      в) переработку маслосемян на территориях государств-членов, в том числе за счет оказания мер государственной поддержки перерабатывающим организациям и сельскохозяйственным товаропроизводителям государств-членов;

      г) внедрение передовых технологий глубокой переработки масличных культур в целях создания инновационных продуктов с высокой добавленной стоимостью, заданными функциональными свойствами (продукты функционального питания, ферментированный шрот и другие).

IV. Меры в области экспортного потенциала

      5. В целях развития взаимной торговли, а также наращивания экспорта на рынки третьих стран масложировой продукции с высокой добавленной стоимостью, произведенной в государствах-членах, рекомендуется содействовать:

      а) реализации на территориях государств-членов совместных инфраструктурных и логистических проектов, включая организацию оптовых распределительных центров, строительство современных специализированных экспортных терминалов;

      б) обмену опытом по разработке и реализации маркетинговых и ценовых стратегий выхода на внешние рынки (Республика Индия, Китайская Народная Республика и другие);

      в) организации совместных торговых миссий и налаживанию прямых контактов между производителями государств-членов и партнерами из третьих стран.