Йод тапшылығы ауруларының алдын алу туралы

Қазақстан Республикасының 2003 жылғы 14 қазандағы N 489 Заңы.

      Йод тапшылығы ауруларының алдын алу туралы

     

      МАЗМҰНЫ

      Ескерту. Бүкiл мәтiн бойынша "Стандарттау, метрология және сертификаттау", "стандарттау, метрология және сертификаттау" деген сөздер тиiсiнше "Техникалық реттеу және метрология", "техникалық реттеу және метрология" деген сөздермен ауыстырылды - ҚР 2007.02.05 № 228 Заңымен.

      Осы Заң Қазақстан Республикасының халқы арасында йод тапшылығы ауруларының алдын алу, йодталған тұздың және йод қосындыларымен байытылған басқа да тамақ өнiмдерiнiң өндiрiсi, әкелу, әкету және өткiзу, сапасы мен қауiпсiздігін қамтамасыз ету саласындағы қоғамдық қатынастарды реттейдi.

1-тарау. Жалпы ережелер

1-бап. Осы Заңда пайдаланылатын негiзгi ұғымдар

      Осы Заңда мынадай негiзгi ұғымдар пайдаланылады:

      1) ас тұзы - тағамдық мақсатқа арналған тұз;

      2) денсаулық сақтау саласындағы уәкiлеттi орган (бұдан әрі – уәкілетті орган) – азаматтардың денсаулығын сақтау, медициналық және фармацевтикалық ғылым, медициналық және фармацевтикалық бiлiм беру, дәрiлiк заттардың айналысы, медициналық көрсетілетін қызметтер сапасын бақылау саласындағы мемлекеттiк реттеудi жүзеге асыратын орталық атқарушы орган;

      3) жалған тұз - көрiнеу және қасақана өзгертiлген (қолдан жасалған) және (немесе) ол туралы ақпарат көрiнеу дұрыс емес немесе толық емес болып табылатын жасырын қасиеттерi мен сапасы бар тұз;

      4) жемдiк тұз - мал шаруашылығында мал азығына минералдық қоспа ретiнде пайдаланылатын тұз;

      5) йод тапшылығы аурулары - ағзаға йодтың жеткiлiксiз түсуiне байланысты қалқанша без функциясының бұзылуынан болатын адам ағзасының дерттi жай-күйi;

      6) йод тапшылығы ауруларының алдын алу - йод тапшылығы ауруларынан сақтандыруға бағытталған iс-шаралар жүйесi;

      7) йодталмаған тұз - йод қосындыларымен байытылмаған тұз;

      8) тұзды йодтау - тұзды йод қосындыларымен байытудың өндiрiстiк процесi;

      8-1) халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы уәкілетті орган – халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласында басшылықты жүзеге асыратын мемлекеттік орган;

      Ескерту. 1-бап жаңа редакцияда - ҚР 2007.02.05 № 228; өзгеріс енгізілді - ҚР 29.12.2014 № 269-V (01.01.2015 бастап қолданысқа енгізіледі) Заңдарымен.

2-бап. Қазақстан Республикасының йод тапшылығы ауруларының алдын алу туралы заңдары

      1. Қазақстан Республикасының йод тапшылығы ауруларының алдын алу туралы заңдары Қазақстан Республикасының Конституциясына негiзделедi және осы Заң мен Қазақстан Республикасының өзге де нормативтiк құқықтық актiлерiнен тұрады.

      2. Егер Қазақстан Республикасы бекiткен халықаралық шартта осы Заңдағыдан өзгеше ережелер белгiленсе, онда халықаралық шарттың ережелерi қолданылады.

3-бап. Осы Заңның мақсаттары мен мiндеттерi

      Осы заңның мақсаттары мен мiндеттерi:

      1) халықтың денсаулығын қорғау;

      2) Қазақстан Республикасының аумағында йод тапшылығы ауруларының алдын алу жөнiнде келісімді іс-шаралар жүргiзу;

      3) йод тапшылығы ауруларының алдын алу саласында мемлекеттiк реттеу;

      4) йод қосындыларымен байытылған тамақ өнiмдерiн өндiру және өткiзудi дамыту болып табылады.

2-тapaу. Йод тапшылығы ауруларының алдын алу
саласындағы мемлекеттік реттеу

4-бап. Йод тапшылығы ауруларының алдын алу саласындағы мемлекеттiк бақылау

      Ескерту. 4-бап алып тасталды - ҚР 29.12.2014 № 269-V Заңымен (01.01.2015 бастап қолданысқа енгізіледі).

5-бап. Қазақстан Республикасы Yкiметiнiң йод тапшылығы ауруларының алдын алу саласындағы құзыретi

      Қазақстан Республикасының Үкiметi:

      1) йод тапшылығы ауруларының алдын алу саласындағы мемлекеттiк саясаттың негiзгi бағыттарын әзiрлейдi;

      2) алып тасталды - ҚР 03.07.2013 № 124-V Заңымен (алғашқы ресми жарияланғанынан кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі);

      3) тұзды йодтау және йод тапшылығы ауруларының алдын алу мәселелерi бойынша орталық және жергiлiктi атқарушы органдардың қызметiне басшылықты жүзеге асырады;

      4) йод тапшылығы ауруларының алдын алу саласындағы заңдарға және Қазақстан Республикасы Президентiнiң актілерiне сәйкес өзге де функцияларды жүзеге асырады.

      Ескерту. 5-бапқа өзгерістер енгізілді - ҚР 2007.02.05 № 228; 03.07.2013 № 124-V (алғашқы ресми жарияланғанынан кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) Заңдарымен.

6-бап. Уәкілеттi органның құзыреті

      Уәкілеттi орган өз құзыретi шегінде:

      1) йод тапшылығы ауруларының алдын алу саласында бiрыңғай мемлекеттiк саясатты жүргізедi;

      2) йод тапшылығы ауруларының тiзбесiн бекiтедi;

      3) йод тапшылығы ауруларының алдын алу бойынша халықаралық жобалар мен бағдарламаларды iске асыру жөнiндегі халықаралық ұйымдардың жұмысына қатысады;

      4) осы Заңда, Қазақстан Республикасының өзге де заңдарында, Қазақстан Республикасы Президентінің және Қазақстан Республикасы Үкіметінің актілерінде көзделген өзге де өкілеттіктерді жүзеге асырады.

      Ескерту. 6-бап жаңа редакция - ҚР 29.12.2014 № 269-V Заңымен (01.01.2015 бастап қолданысқа енгізіледі).

6-1-бап. Халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы уәкілетті органның құзыреті

      Халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы уәкілетті орган:

      1) Қазақстан Республикасының йод тапшылығы ауруларының алдын алу туралы заңнамасы талаптарының орындалуына мемлекеттiк бақылауды және қадағалауды жүзеге асырады;

      2) өндірісінде йодталмаған тұз пайдаланылатын тамақ өнімінің жекелеген түрлерінің тізбесін бекітеді;

      3) тұзды және йод қосындыларымен байытылған басқа да тамақ өнiмдерiн йодтау жөнiндегі санитариялық-эпидемиологиялық талаптарды белгiлейдi;

      4) осы Заңда, Қазақстан Республикасының өзге де заңдарында, Қазақстан Республикасы Президентінің және Қазақстан Республикасы Үкіметінің актілерінде көзделген өзге де өкілеттіктерді жүзеге асырады.

      Ескерту. 2-тарау 6-1-баппен толықтырылды - ҚР 29.12.2014 № 269-V Заңымен (01.01.2015 бастап қолданысқа енгізіледі).

7-бап. Техникалық реттеу және метрология жөнiндегi уәкiлеттi мемлекеттiк органның йод тапшылығы ауруларының алдын алу саласындағы құзыретi

      Техникалық реттеу және метрология жөнiндегi уәкілетті мемлекеттiк орган:

      1) йодталған ас тұзы және йод қосындыларымен байытылған басқа да тамақ өнiмдерi өндiрiсiне және оларды қайта өңдеуге арналған ұлттық стандарттарды тiркеудi, бекiтудi жүзеге асырады;

      2) осы Заңда, Қазақстан Республикасының өзге де заңдарында, Қазақстан Республикасы Президентінің және Қазақстан Республикасы Үкіметінің актілерінде көзделген өзге де өкілеттіктерді жүзеге асырады.

      Ескерту. 7-бапқа өзгеріс енгізілді - ҚР 2011.07.05 № 452-IV (2011.10.13 бастап қолданысқа енгізіледі), 2012.07.10 № 31-V (алғашқы ресми жарияланғанынан кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) Заңдарымен.

8-бап. Облыстардың (республикалық маңызы бар қалалардың, астананың) жергілікті өкілді және атқарушы органдары йод тапшылығы ауруларының алдын алу саласындағы құзыретi

      Ескерту. 8-баптың тақырыбына өзгеріс енгізілді – ҚР 28.12.2018 № 210-VІ (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) Заңымен.

      1. Облыстардың (республикалық маңызы бар қалалардың, астананың) жергілікті өкілді органдары өз құзыретi шегiнде:

      1) алып тасталды - ҚР 03.07.2013 № 124-V Заңымен (алғашқы ресми жарияланғанынан кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі);

      2) йод тапшылығы ауруларының алдын алу жөнiндегi iс-шараларды орындауға арналған жергiлiктi бюджеттер құрамындағы шығыстарды бекiтедi;

      3) йод тапшылығы ауруларының алдын алу жөнiндегi жұмыстың жай-күйi туралы облыстардың (республикалық маңызы бар қалалардың, астананың) жергілікті атқарушы органдары мен ұйымдар басшыларының хабарламасын тыңдайды;

      4) Қазақстан Республикасының заңнамасына сәйкес азаматтардың құқықтары мен заңды мүдделерін қамтамасыз ету жөніндегі өзге де өкілеттіктерді жүзеге асырады.

      2. Облыстардың, республикалық маңызы бар қалалардың және астананың жергілікті атқарушы органдары өз құзыретi шегiнде:

      1) балаларды мектепке дейінгі тәрбиелеу және оқыту ұйымдарын, бiлiм беру, денсаулық сақтау және халықты әлеуметтiк қорғау ұйымдарын йодталған ас тұзымен және йод қосындыларымен байытылған басқа да тамақ өнiмдерiмен қамтамасыз етуді ұйымдастырады;

      2) жергілікті мемлекеттік басқару мүдделеріне орай, Қазақстан Республикасының заңнамасымен жергілікті атқарушы органдарға жүктелетін өзге де өкілеттіктерді жүзеге асырады.

      Ескерту. 8-бапқа өзгерістер енгізілді - ҚР 2006.01.10 № 116 (01.01.2006 бастап қолданысқа енгiзiледi), 2011.07.05 № 452-IV (2011.10.13 бастап қолданысқа енгізіледі); 03.07.2013 № 124-V (алғашқы ресми жарияланғанынан кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі); 29.12.2014 № 269-V (01.01.2015 бастап қолданысқа енгізіледі); 28.12.2018 № 210-VІ (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) Заңдарымен.

9-бап. Халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы уәкiлеттi органның лауазымды адамдарының йод тапшылығы ауруларының алдын алу саласындағы өкілеттiктерi

      Ескерту. Тақырып жаңа редакцияда - ҚР 29.12.2014 № 269-V Заңымен (01.01.2015 бастап қолданысқа енгізіледі).

      Халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы уәкiлеттi органның лауазымды адамдары өз құзыретi шегiнде:

      1) йодталған ас тұзының және йод қосындыларымен байытылған басқа да тамақ өнiмдерiнiң сапасы мен қауiпсiздiгiн мемлекеттiк бақылауды және қадағалауды;

      2) йодталған тұздың және йод қосындыларымен байытылған басқа да тамақ өнiмдерiнiң сынамаларын нормативтiк құжаттар талаптарына сәйкес iрiктеудi;

      3) йод тапшылығы ауруларының алдын алу caласында тұтынушылардың құқықтарын қорғау жөнiнде қоғамдық бiрлестiктермен өзара iс-қимыл жасауды;

      4) Қазақстан Республикасының заңдарына сәйкес өзге де функцияларды жүзеге асырады.

      Ескерту. 9-бапқа өзгеріс енгізілді - ҚР 29.12.2014 № 269-V Заңымен (01.01.2015 бастап қолданысқа енгізіледі).

3-тарау. Йод тапшылығы ауруларының алдын алу жөніндегі шаралар

10-бап. Йод тапшылығы ауруларының алдын алу жөнiндегi iс-шаралар

      1. Қазақстан Республикасында йод тапшылығы ауруларының алдын алу жөнiндегi iс-шаралар осы Заңда және Қазақстан Республикасының өзге де нормативтiк-құқықтық актiлерiнде белгiленген негізде және тәртiппен жүргiзiледi.

      2. Йод тапшылығы ауруларының алдын алу жөнiндегi iс-шаралар:

      1) мемлекеттiк органдардың, жеке және заңды тұлғалардың Қазақстан Республикасында йодталған ас тұзы мен жемдiк тұз өндiрiсiне, оларды әкелуге, әкетуге, өткiзуге қойылатын талаптарды қамтамасыз ету мен сақтау жолындағы жауапкершілік;

      2) йод тапшылығынан зардап шегетiн адамдардың денсаулық сақтау ұйымдарында медициналық көмек алуға қол жеткiзуi;

      3) йодталған ас тұзының және йод қосындыларымен байытылған басқа да тамақ өнiмдерiнiң зиянды әсерiнiң салдарынан денсаулығы жоғалған жағдайда азаматтардың құқықтарын Қазақстан Pecпубликасының заңдарында белгiленген тәртiппен қорғау принциптерiнде жүзеге асырылады.

11-бап. Тұздың өндiрiлуiне, айналымына және қауiпсiздiгiне қойылатын талаптар

      1. Мыналарды:

      1) йодталған тұзды қолдануға болмайтын көрсетiмдерi бар адамдарға арналған тұзды;

      2) өндiрiсiнде йодталмаған тұз пайдаланылатын тамақ өнiмдерiнiң жекелеген түрлерiн өндiруге арналған тұзды қоспағанда, Қазақстан Республикасының аумағына әкелiнетiн, онда өндiрiлетiн және (немесе) өткiзiлетiн ас тұзы мен жемдiк тұз йодталуға тиiс.

      Йодталмаған ас тұзын әкелу, өндiру және өткiзу тәртiбiн халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы уәкiлеттi орган айқындайды.

      2. Тұзда йодтың болу нормалары, олардың сапасы, қауiпсiздiгi, йодтау әдiстерi, йодтың болуы төмендеген кезде қайта йодтау процесi санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормаларға, сондай-ақ өзге де нормативтiк талаптарға сәйкес келуге тиiс.

      3. Осы баптың 1-тармағының 1) және 2) тармақшаларында көзделген жағдайларды қоспағанда, Қазақстан Республикасының аумағында йодталмаған тұз өндiрiсiне, оларды әкелуге, сондай-ақ өткiзуге тыйым салынады.

      4. Жалған тұз өндiрiсiне, оларды әкелуге, әкетуге және (немесе) өткiзуге тыйым салынады.

      Ескерту. 11-бап жаңа редакцияда - ҚР 2007.02.05 № 228; өзгеріс енгізілді - ҚР 29.12.2014 № 269-V (01.01.2015 бастап қолданысқа енгізіледі) Заңдарымен.

12-бап. Йодталған ас тұзын сертификаттау жөнiндегi талаптар

      1. Қазақстан Республикасының аумағында өткiзуге арналған йодталған ас тұзы Қазақстан Республикасының сертификаттау туралы заңдарына сәйкес мiндеттi сертификаттауға жатады.

      2. Сәйкестiк сертификаттарын (сәйкестiк сертификаттарының көшiрмелерiн) және (немесе) сәйкестiк белгiлерiн немесе сәйкестiк туралы декларациялар (сәйкестiк туралы декларациялардың көшiрмелерiн) табыс етпей, йодталған ас тұзын әкелуге жол берілмейді.

13-бап. Йод қосындыларымен байытылған тамақ өнiмдерiне қойылатын талаптар

      Йод қосындыларымен байытылған тамақ өнiмдерiнiң өндiрiсi, сондай-ақ оларды сақтау, тасымалдау және өткiзу шарттары Қазақстан Республикасының заңдарында белгiленген талаптарға сай болуға тиiс.

14-бап. Йодталған тұзды және йод қосындыларымен байытылған басқа да тамақ өнiмдерiн орауға, таңбалауға және сақтау мерзiмдерiне қойылатын талаптар

      1. Йодталған тұзды және йод қосындыларымен байытылған басқа да тамақ өнiмдерiн орау, маркiлеу Қазақстан Республикасының заңдарында белгіленген талаптарға сәйкес жүзеге асырылады.

      2. Йодталған тұздың және йод қосындыларымен байытылған басқа да тамақ өнiмдерiнiң орамы олардағы йод құрамының нормативтiк құжаттармен көзделген мөлшерде сақталуын қамтамасыз етуге тиiс.

      3. Йодталған тұздың және йод қосындыларымен байытылған басқа да тамақ өнiмдерiнiң орамында, Қазақстан Республикасының заңдарында белгiленген ақпаратпен қатар, мемлекеттiк тiлде және орыс тiлiнде мынадай деректер көрсетiлуге тиiс:

      1) тамақтық және энергетикалық құндылығы;

      2) йод қосындыларының құрамы;

      3) қолданудың мақсаты және шарттары;

      4) сақтаудың шарттары және мерзiмдерi.

      4. Йодталған тұз және йод қосындыларымен байытылған басқа да тамақ өнiмдерi орамда көрсетiлген ақпаратқа сәйкес келуге тиiс.

      5. Йодталған тұз және йод қосындыларымен байытылған басқа да тамақ өнiмдерi белгiленген сақтау мерзiмi өткен соң кәдеге жаратылуға, өнеркәсiптiк жолмен қайта өңделуге не қайта йодталуға жатады.

      Сақтау мерзiмi өткен йодталған тұзды және йод қосындыларымен байытылған басқа да тамақ өнiмдерiн өткiзуге тыйым салынады.

15-бап. Йод қосындыларымен байытылған тамақ өнiмдерiнiң сапасы мен қауiпсiздiгiнің кепiлi

      1. Йод қосындыларымен байытылған тамақ өнiмдерiнiң өндiрiсi мен өткiзiлуiн жүзеге асыратын жеке және заңды тұлғалар тұтынушыларға олардың сапасы мен қауiпсiздiгiн, санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормаларға және өзге де нормативтiк құжаттарға сәйкес келетiндiгiне кепiлдiк беруге тиiс.

      2. Тұтынушыға йод қосындыларымен байытылған тамақ өнiмдерiнiң сертификатталуы туралы ақпарат берудiң нысаны мен тәртiбi Қазақстан Республикасының заңдарымен айқындалады.

4-тарау. Қорытынды ережелер

16-бап. Йод тапшылығы ауруларының алдын алу саласындағы дауларды шешу

      Йод тапшылығы ауруларының алдын алу саласында туындайтын даулар Қазақстан Республикасының заңдарында белгiленген тәртiппен шешiледi.

17-бап. Қазақстан Республикасының йод тапшылығы ауруларының алдын алу туралы заңдарын бұзғандық үшiн жауапкершілiк

      Қазақстан Республикасының йод тапшылығы ауруларының алдын алу туралы заңдарын бұзған тұлғалар Қазақстан Республикасының заңдарына сәйкес жауаптылықта болады.

18-бап. Осы Заңды қолданысқа енгiзу тәртiбi туралы

      Осы Заңның қолданысқа енгiзiлген күннен бастап алты ай өткеннен кейiн қолданысқа енгiзiлген 11-бабының 4-тармағын қоспағанда, осы Заң ресми жарияланған күнiнен бастап қолданысқа енгiзiледi.

Қазақстан Республикасының
Президентi



О профилактике йододефицитных заболеваний

Закон Республики Казахстан от 14 октября 2003 года N 489.

     

      ОГЛАВЛЕНИЕ

      Сноска. По всему тексту слова "стандартизации, метрологии и сертификации" заменены словами "техническому регулированию и метрологии" Законом РК от 5 февраля 2007 года № 228.

      Настоящий Закон регулирует общественные отношения в области профилактики йододефицитных заболеваний среди населения Республики Казахстан, производства, ввоза, вывоза и реализации, обеспечения качества и безопасности йодированной соли и других, обогащенных соединениями йода, пищевых продуктов.

Глава 1. Общие положения

Статья 1. Основные понятия, используемые в настоящем Законе

      В настоящем Законе используются следующие основные понятия:

      1) пищевая соль - соль, предназначенная для пищевых целей;

      2) уполномоченный орган в области здравоохранения (далее – уполномоченный орган) – центральный исполнительный орган, осуществляющий государственное регулирование в области охраны здоровья граждан, медицинской и фармацевтической науки, медицинского и фармацевтического образования, обращения лекарственных средств, контроля за качеством медицинских услуг;

      3) фальсифицированная соль - соль, заведомо и умышленно измененная (подделанная) и (или) имеющая скрытые свойства и качества, информация о которой является заведомо недостоверной или неполной;

      4) кормовая соль - соль, используемая в животноводстве в качестве минеральной добавки в пищу животным;

      5) йододефицитные заболевания - патологическое состояние организма, обусловленное нарушением функции щитовидной железы, связанное с недостаточным поступлением йода в организм;

      6) профилактика йододефицитных заболеваний - система мероприятий, направленных на предупреждение йододефицитных заболеваний;

      7) нейодированная соль - соль, не обогащенная соединениями йода;

      8) йодирование соли - производственный процесс обогащения соли соединениями йода;

      8-1) уполномоченный орган в сфере санитарно-эпидемиологического благополучия населения – государственный орган, осуществляющий руководство в сфере санитарно-эпидемиологического благополучия населения;

      Сноска. Статья 1 в редакции Закона РК от 5 февраля 2007 года № 228; с изменениями, внесенными Законом РК от 29.12.2014 № 269-V (вводится в действие с 01.01.2015).

Статья 2. Законодательство Республики Казахстан о профилактике йододефицитных заболеваний

      1. Законодательство Республики Казахстан о профилактике йододефицитных заболеваний основывается на Конституции Республики Казахстан и состоит из настоящего Закона и иных нормативных правовых актов Республики Казахстан.

      2. Если международным договором, ратифицированным Республикой Казахстан, установлены иные правила, чем те, которые содержатся в настоящем Законе, то применяются правила международного договора.

Статья 3. Цели и задачи настоящего Закона

      Целями и задачами настоящего Закона являются:

      1) защита здоровья населения;

      2) проведение согласованных мероприятий по профилактике йододефицитных заболеваний на территории Республики Казахстан;

      3) государственное регулирование в области профилактики йододефицитных заболеваний;

      4) развитие производства и реализация обогащенных соединениями йода пищевых продуктов.

Глава 2. Государственное регулирование в области
профилактики йододефицитных заболеваний

Статья 4. Государственный контроль в области профилактики йододефицитных заболеваний

      Сноска. Статью 4 исключена Законом РК от 29.12.2014 № 269-V (вводится в действие с 01.01.2015).

Статья 5. Компетенция Правительства Республики Казахстан в области профилактики йододефицитных заболеваний

      Правительство Республики Казахстан:

      1) разрабатывает основные направления государственной политики в области профилактики йододефицитных заболеваний;

      2) исключен Законом РК от 03.07.2013 № 124-V (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после его первого официального опубликования);

      3) осуществляет руководство деятельностью центральных и местных исполнительных органов по вопросам йодирования соли и профилактики йододефицитных заболеваний;

      4) осуществляет иные функции в соответствии с законами и актами Президента Республики Казахстан в области профилактики йододефицитных заболеваний.

      Сноска. Статья 5 с изменениями, внесенными законами РК от 05.02.2007 № 228; от 03.07.2013 № 124-V (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после его первого официального опубликования).

Статья 6. Компетенция уполномоченного органа

      Уполномоченный орган в пределах своей компетенции:

      1) проводит единую государственную политику в области профилактики йододефицитных заболеваний;

      2) утверждает перечень йододефицитных заболеваний;

      3) участвует в работе международных организаций по реализации международных проектов и программ по профилактике йододефицитных заболеваний;

      4) осуществляет иные полномочия, предусмотренные настоящим Законом, иными законами Республики Казахстан, актами Президента Республики Казахстан и Правительства Республики Казахстан.

      Сноска. Статья 6 в редакции Закона РК от 29.12.2014 № 269-V (вводится в действие с 01.01.2015).

Статья 6-1. Компетенция уполномоченного органа в сфере санитарно-эпидемиологического благополучия населения

      Уполномоченный орган в сфере санитарно-эпидемиологического благополучия населения:

      1) осуществляет государственный контроль и надзор за выполнением требований законодательства Республики Казахстан о профилактике йододефицитных заболеваний;

      2) утверждает перечень отдельных видов пищевой продукции, в производстве которой используется нейодированная соль;

      3) устанавливает санитарно-эпидемиологические требования по йодированию соли и других обогащенных соединениями йода пищевых продуктов;

      4) осуществляет иные полномочия, предусмотренные настоящим Законом, иными законами Республики Казахстан, актами Президента Республики Казахстан и Правительства Республики Казахстан.

      Сноска. Глава 2 дополнена статьей 6-1 в соответствии с Законом РК от 29.12.2014 № 269-V (вводится в действие с 01.01.2015).

Статья 7. Компетенция уполномоченного государственного органа по техническому регулированию и метрологии в области профилактики йододефицитных заболеваний

      Уполномоченный государственный орган по техническому регулированию и метрологии:

      1) осуществляет регистрацию, утверждение национальных стандартов на производство и переработку йодированной пищевой соли и других, обогащенных соединениями йода, пищевых продуктов;

      2) осуществляет иные полномочия, предусмотренные настоящим Законом, иными законами Республики Казахстан, актами Президента Республики Казахстан и Правительства Республики Казахстан.

      Сноска. Статья 7 с изменениями, внесенными законами РК от 05.07.2011 № 452-IV (вводится в действие с 13.10.2011); от 10.07.2012 № 31-V (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после его первого официального опубликования).

Статья 8. Компетенция местных представительных и исполнительных органов областей (городов республиканского значения, столицы) в области профилактики йододефицитных заболеваний

      Сноска. Заголовок статьи 8 с изменением, внесенным Законом РК от 28.12.2018 № 210-VI (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      1. Местные представительные органы областей (городов республиканского значения, столицы) в пределах своей компетенции:

      1) исключен Законом РК от 03.07.2013 № 124-V (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после его первого официального опубликования);

      2) утверждают расходы на выполнение мероприятий по профилактике йододефицитных заболеваний в составе местных бюджетов;

      3) заслушивают информацию руководителей местных исполнительных органов областей (городов республиканского значения, столицы) и организаций о состоянии работы по профилактике йододефицитных заболеваний;

      4) осуществляют в соответствии с законодательством Республики Казахстан иные полномочия по обеспечению прав и законных интересов граждан.

      2. Местные исполнительные органы областей, городов республиканского значения и столицы в пределах своей компетенции:

      1) организуют обеспечение детских организаций дошкольного воспитания и обучения, организаций образования, здравоохранения и социальной защиты населения йодированной пищевой солью и другими обогащенными соединениями йода пищевыми продуктами;

      2) осуществляют в интересах местного государственного управления иные полномочия, возлагаемые на местные исполнительные органы законодательством Республики Казахстан.

      Сноска. Статья 8 с изменениями, внесенными законами РК от 10.01.2006 № 116 (порядок введения в действие см. ст. 2 Закона № 116); от 05.07.2011 № 452-IV (вводится в действие с 13.10.2011); от 03.07.2013 № 124-V (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после его первого официального опубликования); от 29.12.2014 № 269-V (вводится в действие с 01.01.2015); от 28.12.2018 № 210-VI (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

Статья 9. Полномочия должностных лиц уполномоченного органа в сфере санитарно-эпидемиологического благополучия населения в области профилактики йододефицитных заболеваний

      Сноска. Заголовок статьи 9 в реадкции Закона РК от 29.12.2014 № 269-V (вводится в действие с 01.01.2015).

      Должностные лица уполномоченного органа в сфере санитарно-эпидемиологического благополучия населения в пределах своей компетенции осуществляют:

      1) государственный контроль и надзор за качеством и безопасностью йодированной пищевой соли и других, обогащенных соединениями йода, пищевых продуктов;

      2) отбор проб йодированной соли и других, обогащенных соединениями йода, пищевых продуктов в соответствии с требованиями нормативных документов;

      3) взаимодействие с общественными объединениями по защите прав потребителей в области профилактики йододефицитных заболеваний;

      4) иные функции в соответствии с законодательством Республики Казахстан.

      Сноска. Статья 9 с изменениями, внесенными Законом РК от 29.12.2014 № 269-V (вводится в действие с 01.01.2015).

Глава 3. Меры по профилактике
йододефицитных заболеваний

Статья 10. Мероприятия по профилактике йододефицитных заболеваний

      1. Мероприятия по профилактике йододефицитных заболеваний в Республике Казахстан проводятся на основании и в порядке, установленных настоящим Законом и иными нормативными правовыми актами Республики Казахстан.

      2. Мероприятия по профилактике йододефицитных заболеваний осуществляются на принципах:

      1) ответственности государственных органов, физических и юридических лиц за обеспечение и соблюдение требований к производству, ввозу, вывозу, реализации йодированной пищевой и кормовой соли в Республике Казахстан;

      2) доступности получения медицинской помощи в организациях здравоохранения лицам, страдающим йододефицитными заболеваниями;

      3) защиты прав граждан в случае утраты здоровья в результате вредного воздействия йодированной пищевой соли и других, обогащенных соединениями йода, пищевых продуктов в порядке, установленном законодательством Республики Казахстан.

Статья 11. Требования к производству, обороту и безопасности соли

      1. Пищевая и кормовая соль, ввозимая, производимая и (или) реализуемая на территории Республики Казахстан, должна быть йодированной, за исключением:

      1) соли, предназначенной для лиц, имеющих противопоказания к применению йодированной соли;

      2) соли, предназначенной для производства отдельных видов пищевой продукции, в производстве которых используется нейодированная соль.

      Порядок ввоза, производства и реализации нейодированной пищевой соли определяется уполномоченным органом в сфере санитарно-эпидемиологического благополучия населения.

      2. Нормы содержания йода в соли, ее качество, безопасность, методы йодирования, процесс повторного йодирования при снижении содержания йода должны соответствовать санитарно-эпидемиологическим правилам и нормам, а также иным нормативным требованиям.

      3. Запрещаются производство, ввоз, а также реализация на территории Республики Казахстан нейодированной соли, за исключением случаев, предусмотренных подпунктами 1) и 2) пункта 1 настоящей статьи.

      4. Запрещаются производство, ввоз, вывоз и (или) реализация фальсифицированной соли.

      Сноска. Статья 11 в редакции Закона РК от 5 февраля 2007 года № 228; с изменениями, внесенными Законом РК от 29.12.2014 № 269-V (вводится в действие с 01.01.2015).

Статья 12. Требования по сертификации йодированной пищевой соли

      1. Йодированная пищевая соль, предназначенная для реализации на территории Республики Казахстан, подлежит обязательной сертификации в соответствии с законодательством Республики Казахстан о сертификации.

      2. Не допускается ввоз йодированной пищевой соли без предоставления сертификатов соответствия (копий сертификатов соответствия) и (или) знаков соответствия или деклараций о соответствии (копий деклараций о соответствии).

Статья 13. Требования к обогащенным соединениями йода пищевым продуктам

      Производство обогащенных соединениями йода пищевых продуктов, а также условия их хранения, транспортировки и реализации должны соответствовать требованиям, установленным законодательством Республики Казахстан.

Статья 14. Требования к упаковке, маркировке и к срокам хранения йодированной соли и других, обогащенных соединениями йода, пищевых продуктов

      1. Упаковка, маркировка йодированной соли и других, обогащенных соединениями йода, пищевых продуктов осуществляются в соответствии с требованиями, установленными законодательством Республики Казахстан.

      2. Упаковка йодированной соли и других, обогащенных соединениями йода, пищевых продуктов должна обеспечивать сохранение содержания в них йода в количестве, предусмотренном нормативными документами.

      3. На упаковке йодированной соли и других, обогащенных соединениями йода, пищевых продуктов, помимо информации, определенной законодательством Республики Казахстан, должны быть указаны на государственном и русском языках следующие сведения:

      1) пищевая и энергетическая ценность;

      2) содержание соединений йода;

      3) назначение и условия применения;

      4) условия и сроки хранения.

      4. Йодированная соль и другие, обогащенные соединениями йода, пищевые продукты должны соответствовать информации, указанной на упаковке.

      5. Йодированная соль и другие, обогащенные соединениями йода, пищевые продукты по истечении установленного срока хранения подлежат утилизации, промышленной переработке либо повторному йодированию.

      Запрещается реализация йодированной соли и других, обогащенных соединениями йода, пищевых продуктов с истекшим сроком хранения.

Статья 15. Гарантии качества и безопасности обогащенных соединениями йода пищевых продуктов

      1. Физические и юридические лица, осуществляющие производство и реализацию обогащенных соединениями йода пищевых продуктов, должны гарантировать потребителям их качество и безопасность, соответствие санитарно-эпидемиологическим правилам и нормам, иным нормативным документам.

      2. Форма и порядок предоставления потребителю информации о сертификации обогащенных соединениями йода пищевых продуктов определяются законодательством Республики Казахстан.

Глава 4. Заключительные положения

Статья 16. Разрешение споров в области профилактики йододефицитных заболеваний

      Споры, возникающие в области профилактики йододефицитных заболеваний, разрешаются в порядке, установленном законодательством Республики Казахстан.

Статья 17. Ответственность за нарушение законодательства Республики Казахстан о профилактике йододефицитных заболеваний

      Лица, нарушившие законодательство Республики Казахстан о профилактике йододефицитных заболеваний, несут ответственность в соответствии с законами Республики Казахстан.

Статья 18. О порядке введения в действие настоящего Закона

      Настоящий Закон вводится в действие со дня официального опубликования, за исключением пункта 4 статьи 11, который вводится в действие по истечении шести месяцев со дня введения в действие настоящего Закона.

Президент
Республики Казахстан