Қазақстан Республикасының аумағында өндiрiлетiн жоғары және бiрiншi сортты бидай ұнын мiндеттi түрде фортификациялау (байыту) ережесiн бекiту туралы

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2005 жылғы 7 шілдедегі N 708 Қаулысы. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2008 жылғы 19 қаңтардағы N 32 Қаулысымен

       Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2008.01.19.  N 32  (алғаш рет ресми жарияланған күнінен бастап қолданысқа енгізіледі) Қаулысымен.

      "Тамақ өнiмдерiнiң сапасы мен қауiпсiздiгi туралы" Қазақстан Республикасы Yкiметінiң 2004 жылғы 8 сәуiрдегі  Заңын  iске асыру мақсатында Қазақстан Республикасының Yкiметi  ҚАУЛЫ ЕТЕДI :

         1. Қоса беріліп отырған Қазақстан Республикасының аумағында өндiрiлетiн жоғары және бiрiншi сортты бидай ұнын мiндеттi түрде фортификациялау (байыту)  ережесi  бекiтiлсiн.

      2. Осы қаулы алғаш ресми жарияланғаннан кейiн он күнтiзбелiк күн өткен соң қолданысқа енгізiледi.

      Қазақстан Республикасының
      Премьер-Министрі

Қазақстан Республикасы   
Үкiметiнiң         
2005 жылғы 7 шілдедегі   
N 708 қаулысымен      
бекiтiлген         

  Қазақстан Республикасының аумағында өндiрiлетiн
жоғары және бiрiншi сортты бидай ұнын мiндеттi
түрде фортификациялау (байыту) ережесi

  1. Жалпы ережелер

      1. Осы Ереже "Тамақ өнiмдерiнiң сапасы мен қауiпсiздiгi туралы" Қазақстан Республикасының 2004 жылғы 8 сәуiрдегi  Заңына  сәйкес әзiрлендi және Қазақстан Республикасының аумағында ұн тартатын кәсiпорындар өндiретiн жоғары және бiрiншi сортты бидай ұнын витаминдi-минералды қоспамен мiндетті түрде фортификациялау (байыту) (бұдан әрi - фортификациялау) тәртiбiн белгiлейдi.
      2. Бiрiншi және жоғары сортты бидай ұнын (бұдан әрi - ұн) фортификациялау Қазақстан Республикасы халқының арасында микронутриенттiк жетiспеушiлiк тапшылығының алдын алу және оны жою мақсатында жүргізiледi.

  2. Фортификациялау тәртiбi

      3. Фортификациялау жүргiзу үшiн ұн тартатын кәсiпорында дайындалған және фортификацияланған ұн нан пiсiретiн бидай ұнына қойылатын талаптарды айқындайтын қолданыстағы нормативтiк-техникалық құжаттарға сәйкес келуге тиiс.
      4. Ұнды фортификациялау дозаторлармен және витаминдi-минералды қоспамен жарақтандырылған, тамақ өнiмдерiнiң қауiпсiздiгi саласындағы санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормаларға сәйкестiгi туралы санитарлық-эпидемиологиялық қорытындысы бар ұн тартатын кәсiпорындарда жүзеге асырылады.
      5. Ұн тартатын кәсiпорындарда витаминдi-минералды қоспаны қосу нормалары ұнға витаминдi-минералды қоспаны қосу технологиясы айқындалатын қолданыстағы нормативтiк-техникалық құжаттармен регламенттеледi.
      6. Ұн тартатын кәсiпорындарда ұнды фортификациялау кезең-кезеңiмен енгiзiледi:
      1) қуаты тәулiгiне 150 тоннадан астам астықты 2006 жылғы 1 шiлдеден бастап;
      2) қуаты тәулiгiне 50-ден 150 тоннаға дейiнгi астықты 2007 жылғы 1 сәуiрден бастап;
      3) қуаты тәулiгiне 50 тоннадан кем астықты 2008 жылғы 1 қаңтардан бастап.

Об утверждении Правил обязательной фортификации (обогащения) пшеничной муки высшего и первого сортов, производимой на территории Республики Казахстан

Постановление Правительства Республики Казахстан от 7 июля 2005 года N 708. Утратило силу постановлением Правительства Республики Казахстан от 19 января 2008 года N 32.

       Сноска. Постановление Правительства РК от 7 июля 2005 года N 708 утратило силу постановлением Правительства РК от 19 января 2008 года  N 32  (вводится в действие со дня первого официального опубликования).

      В целях реализации  Закона  Республики Казахстан от 8 апреля 2004 года "О качестве и безопасности пищевых продуктов" Правительство Республики Казахстан  ПОСТАНОВЛЯЕТ:

      1. Утвердить прилагаемые  Правила  обязательной фортификации (обогащения) пшеничной муки высшего и первого сортов, производимой на территории Республики Казахстан.

      2. Настоящее постановление вводится в действие по истечении десяти календарных дней
после его первого официального опубликования.

       Премьер-Министр
      Республики Казахстан

Утверждены               
постановлением Правительства      
Республики Казахстан          
от 7 июля 2005 года N 708       

  Правила
обязательной фортификации (обогащения) пшеничной
муки высшего и первого сортов, производимой
на территории Республики Казахстан

  1. Общие положения

      1. Настоящие Правила разработаны в соответствии с  Законом  Республики Казахстан от 8 апреля 2004 года "О качестве и безопасности пищевых продуктов" и устанавливают порядок обязательной фортификации (обогащения) витаминно-минеральной добавкой пшеничной муки высшего и первого сортов (далее - фортификация), производимой на территории Республики Казахстан мукомольными предприятиями.
      2. Фортификация пшеничной муки первого и высшего сортов (далее - мука) проводится с целью профилактики и ликвидации дефицита микронутриентной недостаточности среди населения Республики Казахстан.

  2. Порядок фортификации

      3. Мука, изготовленная на мукомольном предприятии для проведения фортификации и фортифицированная, должна соответствовать действующим нормативно-техническим документам, определяющим требования к муке пшеничной хлебопекарной.
      4. Фортификация муки осуществляется на мукомольных предприятиях, оснащенных дозаторами и витаминно-минеральной добавкой, имеющих санитарно-эпидемиологическое заключение о соответствии санитарно-эпидемиологическим правилам и нормам в области безопасности пищевых продуктов.
      5. Нормы внесения витаминно-минеральной добавки на мукомольных предприятиях регламентируются действующими нормативно-техническими документами, которыми определяется технология внесения витаминно-минеральной добавки в муку.
      6. Фортификация муки вводится поэтапно на мукомольных предприятиях:
      1) мощностью свыше 150 тонн зерна в сутки с 1 июля 2006 года;
      2) мощностью от 50 до 150 тонн зерна в сутки с 1 апреля 2007 года;
      3) мощностью менее 50 тонн зерна в сутки с 1 января 2008 года.