Шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізу және шитті мақтаның сапасы туралы куәлік беру қағидаларын, шитті мақтаның сапасы туралы куәліктің нысанын (үлгісін) және мақта талшығының сапасы паспортының нысанын (үлгісін) бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2012 жылғы 28 маусымдағы № 868 Қаулысы. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2016 жылғы 30 қаңтардағы № 43 қаулысымен

      Ескерту. Күші жойылды - ҚР Үкіметінің 30.01.2016 № 43 қаулысымен (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі).

      РҚАО-ның ескертпесі.

      ҚР мемлекеттік басқару деңгейлері арасындағы өкілеттіктердің аражігін ажырату мәселелері бойынша 2014 жылғы 29 қыркүйектегі № 239-V ҚРЗ Заңына сәйкес ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 2015 жылғы 30 наурыздағы № 4-5/280 бұйрығын қараңыз.

      «Мақта саласын дамыту туралы» Қазақстан Республикасының 2007 жылғы 21 шілдедегі Заңының 6-бабының 9) тармақшасына сәйкес Қазақстан Республикасының Үкіметі ҚАУЛЫ ЕТЕДІ:
      1. Қоса беріліп отырған:
      1) Шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізу және шитті мақтаның сапасы туралы куәлік беру қағидалары;
      2) шитті мақтаның сапасы туралы куәліктің нысаны (үлгісі);
      3) мақта талшығының сапасы паспортының нысаны (үлгісі) бекітілсін.
      2. Осы қаулы алғашқы ресми жарияланғанынан кейін күнтiзбелiк он күн өткен соң қолданысқа енгiзiледi.

      Қазақстан Республикасының
      Премьер-Министрі                           К. Мәсімов

Қазақстан Республикасы 
Үкіметінің     
2012 жылғы 28 маусымдағы
№ 868 қаулысымен   
бекітілген     

Шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізу және шитті мақтаның
сапасы туралы куәлік беру қағидалары

1. Жалпы ережелер

      1. Осы Шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізу және шитті мақтаның сапасы туралы куәлік беру қағидалары (бұдан әрі – Қағидалар) «Мақта саласын дамыту туралы» Қазақстан Республикасының 2007 жылғы 21 шілдедегі Заңының 6-бабының 9) тармақшасына сәйкес әзірленді және шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізу және шитті мақтаның сапасы туралы куәлік беру тәртібін айқындайды.
      2. Осы Қағидаларда мынадай негізгі ұғымдар пайдаланылады:
      1) мақта өңдеу ұйымы - меншiк құқығында мақта тазалау зауыты бар, мақта қолхаттарын беру арқылы қойма қызметі жөнiнде қызметтер көрсететiн заңды тұлға;
      2) өтініш беруші – шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізуге өтінім берген жеке немесе заңды тұлға;
      3) сынау – шитті мақтаның бір немесе бірнеше сипаттамаларын анықтаудан тұратын техникалық операция;
      4) шитті мақта партиясы – сапасы туралы бір ілеспе құжатпен ресімделген бір селекциялық және өндірістік сорттағы, түрдегі және сыныптағы шитті мақтаның саны;
      5) шитті мақтаның сапасы туралы куәлік – шитті мақта сапасының нақты көрсеткіштерін және олардың стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттың талаптарына және (немесе) шарттың (келісімшарттың) талаптарына сәйкестігін куәландыратын құжат;
      6) шиттi мақтаның сапасына сараптама жасау - сынаманы iрiктеу мен сынақтан өткізудi, шиттi мақтаның сапасы туралы куәлiктi ресiмдеудi қамтитын шиттi мақта сапасының нақты көрсеткiштерiн анықтау мен растауға бағытталған шаралар кешенi;
      7) шитті мақтаның сапасын сараптама жасау жөніндегі зертхана (орталық) – шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізу және шитті мақтаның сапасы туралы куәлік беру құқығына Қазақстан Республикасының сәйкестікті бағалау саласында аккредиттеу туралы заңнамасында белгіленген тәртіппен аккредиттелген шитті мақтаның сапасына сараптама жасау жөніндегі сынақ зертханасы (орталығы) (бұдан әрі – зертхана (орталық)).
      3. Зертхана (орталық) жүзеге асыратын шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізу жөніндегі жұмыс түрлері аккредиттеу жөніндегі орган берген аккредиттеу аттестатымен расталады.
      4. Шитті мақтаның сапасы туралы куәлік бiр мекен-жайға, көлiк құралының бiр түрiмен тиеп жөнелтiлетiн немесе бiр уақытта сақтауға арналған шитті мақтаның әрбiр бiртектi партиясына берiледi.

2. Шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізу және шитті
мақтаның сапасы туралы куәлік беру тәртібі

      5. Шитті мақтаның сапасына сараптама жасау:
      1) сынамалар іріктеуді;
      2) сынақтар өткізуді;
      3) шитті мақтаның сапасы туралы куәлік ресімдеуді қамтиды.
      6. Шитті мақтаның сапасына сараптама жасау зертхана (орталық) мен өтініш беруші арасында жасалған шитті мақтаның сапасына сараптама жасау жөніндегі жұмысты жүргізуге арналған шарт негізінде жүргізіледі.
      7. Өтініш беруші зертханаға (орталыққа) осы Қағидаларға 1-қосымшаға сәйкес шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізуге өтініш береді, ол тіркеледі және оны зертхана (орталық) меңгерушісі өтінім берілген сәттен бастап 24 сағат ішінде қарайды.
      8. Зертхана (орталық) меңгерушісі шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізу жөніндегі маманды (бұдан әрі – зертхана (орталық) маманы) айқындайды, оған тапсырма мен өтініштің көшірмесі беріледі.
      9. Сынамаларды iрiктеу Қазақстан Республикасы Индустрия және сауда министрлiгiнің Техникалық реттеу және метрология комитетi төрағасының 2006 жылғы 28 желтоқсандағы № 572 бұйрығымен бекiтiлген ҚР СТ РСТ Өз 643-2006 «Шиттi мақта. Сынамаларды iрiктеу әдiстерi» Қазақстан Республикасының ұлттық стандартына сәйкес өтiнiм тiркелген сәттен бастап 24 сағаттан аспайтын мерзiмде жүргiзiледi.
      Ескерту. 9-тармақ жаңа редакцияда - ҚР Үкіметінің 23.07.2013 № 735 қаулысымен.
      10. Сынамаларды іріктеуді зертхана (орталық) маманы өтініш берішінің немесе оның өкілінің және мақта өңдеу ұйымы өкілінің қатысуымен жүргізеді.
      Сынамаларды іріктеу осы Қағидаларға 2-қосымшаға сәйкес сынамаларды іріктеу актімен ресімделеді. Сынамалар осы Қағидаларға 3-қосымшаға сәйкес № 1 нысандағы шитті мақта сынамаларын тіркеу журналына тіркеледі.
      11. № 1 нысандағы шитті мақта сынамаларын тіркеу журналы нөмірленіп, зертхана (орталық) меңгерушісінің қолымен бекітіледі.
      12. Шитті мақтаның іріктеп алынған сынамаларында тастар, қорапшалар немесе олардың қалқандары, жапырақтар түріндегі бөгде қоспалардың болуына жол берілмейді.
      Зиянкестермен және аурулармен (өсімдік биті, гоммоз, бактериялы-саңырауқұлақты ауру, «балтамшы») залалданған шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізуге жол берілмейді.
      13. Сынақтар өтінімде көрсетілген сапа көрсеткіштері мен сынақ әдістері бойынша органолептикалық (шитті мақтаның сыртқы түрін стандарттық үлгілермен салыстыру жолымен) және инструменталдық бағалау арқылы зертханада (орталықта) жүргізіледі.
      Сынақ нәтижелері бойынша сорт, түр, сынып, ластану және ылғал көрсеткіштері міндетті түрде айқындалады, шитті мақтаның өзге сапа көрсеткіштері өтініш берушінің талабы бойынша айқындалады.
      Сынақ жүргізу мерзімдері зертхана (орталық) мен өтініш беруші арасында жасалған шартта ескеріледі.
      14. Сынақтан өткен, полиэтилен пакетпен оралған және зертхана (орталық) маманы мөрлеген шитті мақта сынамалары зертханада (орталықта) мынадай мерзім ішінде:
      1) тиеп жөнелтілген және сақтаулы партияларға – шитті мақтаның сапасы туралы куәліктің күші мерзімі ішінде;
      2) сапа бойынша келіспеушіліктер болған жағдайда – келіспеушіліктерді қарау толығымен аяқталғанға дейін сақталады.
      Сынақтан өткен шитті мақта сынамалары сөрелермен және қажет болса көтеру механизмдерімен жабдықталған, едендік төсемі бар үй-жайда сақталады. Сынамаларды сақтауға арналған үй-жайда сыз бен көгеру іздеріне жол берілмейді.
      15. Сараптама нәтижелері алынғаннан кейін 24 сағат аспайтын мерзімде Қазақстан Республикасының Үкіметі белгілеген нысан бойынша шитті мақтаның сапасы туралы куәлік өтініш берушінің жеке өзіне немесе сенімхат бойынша оның өкіліне беріледі, көшірмесі зертханада (орталықта) қалады және бір жыл бойы сақталады.
      16. Шитті мақтаның сапасы туралы куәлік түсінікті етіліп және түзетулерсіз толтырылады.
      17. Шитті мақтаның сапасы туралы куәлік осы Қағидаларға 4-қосымшаға сәйкес № 2 нысандағы журналға тіркеледі.
      18. Шитті мақтаның сапасы туралы куәліктің қолданылу мерзімін зертхана (орталық) белгілейді, бірақ ол күнтізбелік 30 күннен аспайды.

Шитті мақтаның сапасына сараптама
жүргізу және шитті мақтаның сапасы
туралы куәлік беру қағидаларына  
1-қосымша               

20__жыл «__» ___________

шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізуге №___ өтінім

Өтініш беруші _______________________________________________________
Мекенжайы ___________________________________________________________
Телефон, факс _______________________________________________________
_________________________________ мақта өңдеу ұйымында сақтаулы,
            (атауы)
________________________________________________________ арналған,
            (мақсаты көрсетілсін)
салмағы _______________________________________________________ тонна
                          (жазбаша)
шитті мақта партиясының сапасына сараптама жүргізуді өтінемін.
      Сынақтар мынадай сынақ көрсеткіштері мен әдістері бойынша жүргізіледі:
_____________________ ________________________________ _____________
  (көрсеткіш атауы)     (стандарттың нөмірі және күні)    (норма)

Өтініш беруші ______________ ________________________________________
                  (қолы)                   (Т.А.Ә.)
      М.П.

Зертхана (орталық) маманы ______________________ орындауға жіберілді.
                               (Т.А.Ә.)
Орындалуы туралы белгі: _____________________________________________

Шитті мақтаның сапасына сараптама
жүргізу және шитті мақтаның сапасы
туралы куәлік беру қағидаларына  
2-қосымша               

№ _______
сынамаларды іріктеу актісі 20____жылғы «___»_______________

      Шитті мақтаның сапасына сараптама жасау жөніндегі жұмыстар жүргізуге зертхана (орталық) мен өтініш беруші арасында жасалған 20__ жылғы «__» ________ № ___ шарт (келісімшарт) негізінде, мен, ________ __________________________________ шитті мақтаның сапасына сараптама
      (зертхана (орталық) атауы)
жөніндег жүргізу жөніндегі маманы ___________________________________
                                            (Т.А.Ә)
_________________________________________________________ қатысуымен
    (өтініш берушінің, мақта өңдеу ұйымы өкілінің Т.А.Ә)
_____________________________________ қолданыстағы стандартқа сәйкес
      (стандарттың № мен күні)
шитті мақтаның сынамаларын іріктеп алдым.

      Шитті мақтаның тұрған жері ____________________________________
                                    (мақта өңдеу ұйымының атауы)
      Шитті мақта партиясының № _____________________________________
                                          (жазбаша)
      Партия салмағы __________________________________________ тонна
                                          (жазбаша)
      Іріктелген сынама саны __________________________________ дана
                                          (жазбаша)
      Іріктелген сынама салмағы, кг _________________________________
                                          (жазбаша)

      Сынамаларды іріктеу күні мен уақыты: 20_жыл «_» _ _сағ. __ мин.
      Зертхана (орталық) маманы: __________ _________________________
                                   (қолы)             (Т.А.Ә.)
      Мақта өңдеу ұйымының өкілі: ___________ _______________________
                                   (қолы)             (Т.А.Ә.)
      Өтініш беруші:_______________ _________________________________
                        (қолы)                   (Т.А.Ә.)

Шитті мақтаның сапасына сараптама
жүргізу және шитті мақтаның сапасы
туралы куәлік беру қағидаларына  
3-қосымша               

№ 1 нысан

Шитті мақта сынамаларын тіркеу журналы

Р/с №

Күні

Өтініш беруші

Сынамалар іріктеу жүргізілген мақта өңдеу ұйымының атауы

Партия салмағы, тонна

Сынамаларды іріктеу актісінің № мен күні

Сынаманы іріктеген маманның қолы

1

2

3

4

5

6

7















Шитті мақтаның сапасына сараптама
жүргізу және шитті мақтаның сапасы
туралы куәлік беру қағидаларына  
4-қосымша               

№ 2 нысан

Шитті мақтаның сапасы туралы куәліктерді тіркеу журналы

Р/с №

Куәліктің берілген күні және нөмірі

Шитті мақта иесі

Сынамалар іріктелген орын

Сынамаларды іріктеу актісінің № мен күні

Партия № мен салмағы

Сынаманы іріктеген маманның Т.А.Ә. және қолы

1

2

3

4

5

6

7















Қазақстан Республикасы
Үкіметінің     
2012 жылғы 28 маусымдағы
№ 868 қаулысымен   
бекітілген     

Нысан (үлгі)
Форма (образец)

МАҚТА ТАЛШЫҒЫ САПАСЫНЫҢ ПАСПОРТЫ № 0000001
___________________________________________________
ПАСПОРТ КАЧЕСТВА ХЛОПКА-ВОЛОКНА № 0000001

20___жыл «____»______          «____»________20___жылға дейін жарамды
«___»_______20___год           Действителен до «____»_______20___года

Мақта өңдеу ұйымының атауы және орналасқан жері
___________________________________________________________________
Наименование и местонахождение хлопкоперерабатывающей организации
Шығу тегі
____________________________________________________________________
Происхождение
Мақта тазалау зауытының коды _____ Партия № ____ Бума № ____________
Код хлопкоочистительного завода    Партия №      Кипа №
Стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттар
____________________________________________________________________
Нормативные документы по стандартизации
Селекциялық сорт ________ Түрі ______ Сорт _________ Сыныбы ________
Селекционный сорт         Тип         Сорт           Класс

Штапель ұзындығы 1/32 дюйм (Staple)
__________________________________
Штапельная длина в 1/32 дюйма (Staple)
Шағылысу коэффициенті (Rd)
________________________________ %
Коэффициент отражения (Rd)
Трэш коды (Т)
__________________________________
Трэш код (Т)
Қоқсықты қоспалар саны (Cnt)
______________________________ шт.
Число сорных примесей (Cnt)
Ұзындығы бойынша біркелкілік индексі (Unf)
________________________________ %
Индекс равномерности по длине (Unf)
Үлестік үзіліс жүктелімі (Str)
_________________________________
Удельная разрывная нагрузка (Str)
Қоспалардың болуы
__________________________________
Наличие примесей

Микронейр (Mic)
_______________________________
Микронейр (Mic)
Сарғаю мөлшері (+b)
_______________________________
Степень желтизны (+b)
Арамшөп қоспаларының алаңы (Area)
_____________________________ %
Площадь сорных примесей (Area)
Жоғарғы орташа ұзындығы (UHM)
_______________________________
Верхняя средняя длина (UHM)
Қысқа талшықтың индексі (SFI)
_____________________________ %
Индекс коротких волокон (SFI)
Үзілгендегі созылу (Elg)
_____________________________ %
Удлинение при разрыве (Elg)
Жабысқақтығының болуы
_______________________________
Наличие клейкости

Зертхана меңгерушісі
_____________________________________________________________________
Заведующий лабораторией (центром)                               МО

Қазақстан Республикасы
Үкіметінің     
2012 жылғы 28 маусымдағы
№ 868 қаулысымен   
бекітілген     

Нысан (үлгі)
Форма (образец)

Шитті мақта іріктелген күн 20___жылғы «____»____________________ «____»__________________20___жылға дейін жарамды
Дата отбора проб хлопка-сырца «____»__________________20___год Действителен до «____»__________________20___года

Шитті мақтаның сапасына сараптау жасау жөніндегі зертхананың атауы
_____________________________________________________________________
Наименование лаборатории (центра) по экспертизе качества хлопка-сырца
Аккредиттеу аттестатының № және күні ______________ Мекенжайы _______
№ и дата аттестата аккредитации                     Адрес

ШИТТІ МАҚТАНЫҢ САПАСЫ ТУРАЛЫ КУӘЛІК № ____________________________________________________
УДОСТОВЕРЕНИЕ О КАЧЕСТВЕ ХЛОПКА-СЫРЦА №

20___ж. «____» _____________________ сынамаларды іріктеу актімен қоса сараптамаға берілген шитті мақтаның сынамасына ______________________
_____________________________________________________________ берілді
Выдано на пробу хлопка-сырца, представленную на экспертизу с актом отбора проб № _______ от «____»____________20___года ________________
_____________________________________________________________________
Шитті мақтаның сорты _ Егін жылы __ Партия № __ Жинау түрі__ Мақсаты_
Сорт хлопчатника       Год урожая   № партии    Вид сбора  Назначение

Өнеркәсіптік сорт ___________________
Промышленный сорт
Түрі ________________________________
Тип
Сыныбы ______________________________
Класс

Арамшөп қоспаларының салмақ үлесі
_________________________ %
Массовая доля сорных примесей
Ылғалдың салмақ үлесі
_________________________ %
Массовое отношение влаги
Басқалары
___________________________
Прочие

Зертхана меңгерушісі ________________________________________________
Заведующий лабораторией (центром) МО

Об утверждении Правил проведения экспертизы качества хлопка-сырца и выдачи удостоверения о качестве хлопка-сырца, формы (образца) удостоверения о качестве хлопка-сырца и формы (образца) паспорта качества хлопка-волокна

Постановление Правительства Республики Казахстан от 28 июня 2012 года № 868. Утратило силу постановлением Правительства Республики Казахстан от 30 января 2016 года № 43

      Сноска. Утратило силу постановлением Правительства РК от 30.01.2016 № 43 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      Примечание РЦПИ.
      В соответствии с Законом РК от 29.09.2014 г. № 239-V ЗРК по вопросам разграничения полномочий между уровнями государственного управления см. приказ Министра сельского хозяйства РК от 30.03.2015 г. № 4-5/280.


      В соответствии с подпунктом 9) статьи 6 Закона Республики Казахстан от 21 июля 2007 года «О развитии хлопковой отрасли» Правительство Республики Казахстан ПОСТАНОВЛЯЕТ:
      1. Утвердить прилагаемые:
      1) Правила проведения экспертизы качества хлопка-сырца и выдачи удостоверения о качестве хлопка-сырца;
      2) форму (образец) удостоверения о качестве хлопка-сырца;
      3) форму (образец) паспорта качества хлопка-волокна.
      2. Настоящее постановление вводится в действие по истечении десяти календарных дней после первого официального опубликования.

      Премьер-Министр
      Республики Казахстан                       К. Масимов

Утверждены       
постановлением Правительства
Республики Казахстан 
от 28 июня 2012 года № 868

Правила
проведения экспертизы качества хлопка-сырца и
выдачи удостоверения о качестве хлопка-сырца 1. Общие положения

      1. Настоящие Правила проведения экспертизы качества хлопка-сырца и выдачи удостоверения о качестве хлопка-сырца (далее – Правила) разработаны в соответствии с подпунктом 9) статьи 6 Закона Республики Казахстан от 21 июля 2007 года «О развитии хлопковой отрасли» и определяют порядок проведения экспертизы качества хлопка-сырца и выдачи удостоверения о качестве хлопка-сырца.
      2. В настоящих Правилах используются следующие основные понятия:
      1) хлопкоперерабатывающая организация - юридическое лицо, имеющее на праве собственности хлопкоочистительный завод, оказывающее услуги по складской деятельности с выдачей хлопковых расписок;
      2) заявитель – физическое или юридическое лицо, представившее заявку на проведение экспертизы качества хлопка-сырца;
      3) испытание – техническая операция, заключающаяся в определении одной или нескольких характеристик хлопка-сырца;
      4) партия хлопка-сырца – количество хлопка-сырца одного селекционного и промышленного сорта, типа и класса, оформленное одним сопроводительным документом о качестве;
      5) удостоверение о качестве хлопка-сырца – документ, удостоверяющий фактические показатели качества хлопка-сырца и их соответствие требованиям нормативного документа по стандартизации и условиям договора (контракта), заключенного между лабораторией (центром) и заявителем;
      6) экспертиза качества хлопка-сырца – комплекс мер, направленных на установление и подтверждение фактических показателей качества хлопка-сырца, включающий в себя отбор и испытание пробы, оформление удостоверения о качестве хлопка-сырца;
      7) лаборатория (центр) по экспертизе качества хлопка-сырца – испытательная лаборатория (центр) по экспертизе качества хлопка-сырца, аккредитованная в порядке, установленном законодательством Республики Казахстан об аккредитации в области оценки соответствия, на право проведения экспертизы качества хлопка-сырца и выдачи удостоверения о качестве хлопка-сырца (далее – лаборатория (центр)).
      3. Виды работ по экспертизе качества хлопка-сырца, осуществляемые лабораторией (центром), подтверждаются аттестатом аккредитации, выданным органом по аккредитации.
      4. Удостоверение о качестве хлопка-сырца выдается на каждую однородную партию хлопка-сырца, отгружаемую в один адрес, одним видом транспортного средства или предназначенную к одновременному хранению.

2. Порядок проведения экспертизы качества хлопка-сырца и
выдачи удостоверения о качестве хлопка-сырца

      5. Экспертиза качества хлопка-сырца включает:
      1) отбор проб;
      2) проведение испытаний;
      3) оформление удостоверения о качестве хлопка-сырца.
      6. Экспертиза качества хлопка-сырца проводится на основании договора на проведение работ по экспертизе качества хлопка-сырца, заключенного между лабораторией (центром) и заявителем.
      7. Заявитель представляет в лабораторию (центр) заявку на проведение экспертизы качества хлопка-сырца по форме, согласно приложению 1 к настоящим Правилам, которая регистрируется и рассматривается заведующим лабораторией (центром) в течение 24 часов с момента подачи заявки.
      8. Заведующий лабораторией (центром) определяет специалиста по проведению экспертизы качества хлопка-сырца, которому выдаются задание и копия заявки (далее – специалист лаборатории (центра)).
      9. Отбор проб производится в соответствии с национальным стандартом Республики Казахстан СТ РК РСТ Уз 643-2006 «Хлопок-сырец. Методы отбора проб», утвержденным приказом председателя Комитета технического регулирования и метрологии Министерства индустрии и торговли Республики Казахстан от 28 декабря 2006 года № 572, в срок не более 24 часов с момента регистрации заявки.
      Сноска. Пункт 9 в редакции постановления Правительства РК от 23.07.2013 № 735.
      10. Отбор проб проводится специалистом лаборатории (центра) в присутствии заявителя либо его представителя и представителя хлопкоперерабатывающей организации.
      Отбор проб оформляется актом отбора проб по форме согласно приложению 2 к настоящим Правилам. Пробы регистрируются в журнале регистрации проб хлопка-сырца формы № 1 согласно приложению 3 к настоящим Правилам.
      11. Журнал регистрации проб хлопка-сырца формы № 1 пронумеровывается и скрепляется подписью заведующего лабораторией (центром).
      12. В отобранных пробах хлопка-сырца не допускается наличие посторонних примесей в виде камней, коробочек или их створок, листьев.
      Не допускается проведение экспертизы качества хлопка-сырца, пораженного вредителями и болезнями (тля, гоммоз, бактериально-грибковое заболевание, «медовая роса»).
      13. Испытания проводятся в лаборатории (центре) по указанным в заявке показателям качества и методам испытаний посредством органолептической (путем сличения со стандартными образцами внешнего вида хлопка-сырца) и инструментальной оценки.
      По итогам испытаний в обязательном порядке определяются показатели сортности, типа, класса, засоренности и влажности, иные показатели качества хлопка-сырца определяются по требованию заявителя.
      Сроки проведения испытания оговариваются в договоре, заключенном между лабораторией (центром) и заявителем.
      14. Пробы хлопка-сырца, прошедшие испытания, упакованные в полиэтиленовый пакет и опечатанные специалистом лаборатории (центра), хранятся в лаборатории (центре) в течение следующего срока:
      1) на отгруженные и хранящиеся партии – в течение срока действия удостоверения о качестве хлопка-сырца;
      2) при разногласиях по качеству – до полного завершения рассмотрения разногласий.
      Пробы хлопка-сырца, прошедшие испытания, хранятся в помещении с напольным покрытием, оборудованном стеллажами и при необходимости подъемными механизмами. В помещении для хранения проб не допускаются следы сырости и плесени.
      15. После получения результатов экспертизы в срок не позднее 24 часов лично заявителю или по доверенности его представителю выдается удостоверение о качестве хлопка-сырца по форме, установленной Правительством Республики Казахстан. Копия удостоверения о качестве хлопка-сырца остается в лаборатории (центре) и хранится в течение одного года.
      16. Удостоверение о качестве хлопка-сырца заполняется разборчиво и без исправлений.
      17. Удостоверение о качестве хлопка-сырца регистрируется в журнале формы № 2 согласно приложению 4 к настоящим Правилам.
      18. Срок действия удостоверения о качестве хлопка-сырца устанавливается лабораторией (центром), но не может превышать 30 календарных дней со дня его выдачи.

Приложение 1        
к Правилам проведения экспертизы
качества хлопка-сырца и выдачи
удостоверения о качестве  
хлопка-сырца        

      «__» ___________ 20__года
 

Заявка
на проведение экспертизы качества хлопка-сырца №___

Заявитель ___________________________________________________________
Адрес _______________________________________________________________
Телефон, факс _______________________________________________________ 

      Прошу провести экспертизу качества партии хлопка-сырца массой
__________________________________________________ тонн, хранящейся
                    (прописью)
в хлопкоперерабатывающей организации _______________________________,
                                             (наименование)
предназначенного для _______________________________________________.
                                (указать предназначение)

      Испытания проводятся по следующим показателям и методам
испытаний:
_________________________ ___________________ _____________________
    (наименование показателя)   (номер и дата стандарта)         (норма)

Заявитель ____________ ______________________________________________
           (подпись)                   (Ф.И.О.)
      М.П.
Направлена для исполнения специалисту лаборатории (центра) __________
                                                            (Ф.И.О.)
Отметка об исполнении: ______________________________________________

Приложение 2        
к Правилам проведения экспертизы
качества хлопка-сырца и выдачи
удостоверения о качестве  
хлопка-сырца       

АКТ
отбора проб № _______
от «___»_______________20____года

      На основании Договора (контракта) от «___» ______________ 20___
года № ____, заключенного между лабораторией (центром) и заявителем
на проведение работ по экспертизе качества хлопка-сырца, мною,
специалистом по проведению экспертизы качества хлопка-сырца _________
____________________________________________________________________
             (наименование лаборатории (центра), Ф.И.О.)
в присутствии ______________________________________________________
          (Ф.И.О. заявителя, представителя хлопкоперерабатывающей организации)
отобраны пробы хлопка-сырца в соответствии с действующим
стандартом _________________________________________________________
                              (№ и дата стандарта)
      Местонахождение хлопка-сырца __________________________________
                              (наименование хлопкоперерабатывающей организации)
      № партии хлопка-сырца ________________________________________
                                          (прописью)
      Масса партии _____________________________________________ тонн
                                                (прописью)
      Количество отобранных проб _______________________________ штук
                                           (прописью)
      Масса отобранных проб, кг _____________________________________
                                               (прописью)

      Дата и время отбора проб «___» _______20__года ____час. ___мин.
      Специалист лаборатории: _______________ _______________________
                                   (подпись)               (Ф.И.О.)
      Представитель хлопкоперерабатывающей организации:
                           ___________ ______________________________
                             (подпись)                  (Ф.И.О.)
      Заявитель:
                             ___________ ____________________________
                               (подпись)                  (Ф.И.О.)

Приложение 3        
к Правилам проведения экспертизы
качества хлопка-сырца и выдачи
удостоверения о качестве  
хлопка-сырца       

Форма № 1

Журнал регистрации проб хлопка-сырца


п/п

Дата

Заявитель

Наименование
хлопкоперера-
батывающей
организации,
на которой
проводился
отбор проб

Масса
партии,
тонн

№ и
дата
акта
отбора
проб

Подпись
специалиста,
отобравшего
пробу

1

2

3

4

5

6

7















Приложение 4         
к Правилам проведения экспертизы
качества хлопка-сырца и выдачи
удостоверения о качестве  
хлопка-сырца       

Форма № 2

Журнал регистрации удостоверений о качестве хлопка-сырца


п/п

Дата
выдачи
и номер
удосто-
верения

Владелец
хлопка-сырца

Место
отбора проб

№ и дата
акта отбора
проб

№ и
масса
партии

Ф.И.О. и подпись
специалиста,
отобравшего
пробу

1

2

3

4

5

6

7















Утверждена       
постановлением Правительства
Республики Казахстан  
от 28 июня 2012 года № 868

Нысан (үлгі)
Форма (образец)

Шитті мақта іріктелген                      «__»__________20__жылға
күн 20___жылғы «__»__________               дейін жарамды
Дата отбора проб хлопка-сырца               Действителен до
«__»___________20__год                      «__»__________20__года

Шитті мақтаның сапасына сараптау жасау жөніндегі зертхананың атауы
Наименование лаборатории (центра) по экспертизе качества хлопка-сырца
_____________________________________________________________________

Аккредиттеу аттестатының № және күн __________ Мекенжайы ____________
№ и дата аттестата аккредитации                Адрес

 ШИТТІ МАҚТАНЫҢ САПАСЫ ТУРАЛЫ КУӘЛІК № _______
УДОСТОВЕРЕНИЕ О КАЧЕСТВЕ ХЛОПКА-СЫРЦА №

20___ж. «____» _____________________ сынамаларды іріктеу актімен қоса
сараптамаға берілген шитті мақтаның сынамасына _____________________
_____________________________________________________________________
____________________________________________________________ берілді
Выдано на пробу хлопка-сырца, представленную на экспертизу с актом
отбора проб № _______ от «____»__________________20___года __________
____________________________________________________________________.
Шитті мақтаның сорты _________________ Егін жылы ____________________
Сорт хлопчатника                       Год урожая
Партия № ____________ Жинау түрі ________________ Мақсаты ___________
№ партии              Вид сбора                   Назначение

Өнеркәсіптік сорт ______________________
Промышленный сорт
Түрі ___________________________________
Тип
Сыныбы _________________________________
Класс

Арамшөп қоспаларының салмақ үлесі _________ %
Массовая доля сорных примесей
Ылғалдың салмақ үлесі _____________________ %
Массовое отношение влаги
Басқалары ___________________________________
Прочие

Зертхана меңгерушісі ________________________________________________
Заведующий лабораторией (центром)                                МО

Утверждена       
постановлением Правительства
Республики Казахстан  
от 28 июня 2012 года № 868

Нысан (үлгі)
Форма (образец)

МАҚТА ТАЛШЫҒЫ САПАСЫНЫҢ ПАСПОРТЫ № 0000001
ПАСПОРТ КАЧЕСТВА ХЛОПКА-ВОЛОКНА № 0000001

20___жыл «__»________           «__»_________20___жылға дейін жарамды
«__»__________20__год           Действителен до «__»________20__года

Мақта өңдеу ұйымының атауы және орналасқан жері                     
Наименование и местонахождение хлопкоперерабатывающей организации
Шығу тегі ___________________________________________________________
Происхождение
Мақта тазалау зауытының коды _________ Партия № _______ Бума № ______
Код хлопкоочистительного завода        Партия №         Кипа №
Стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттар __________________________
Нормативные документы по стандартизации
Селекциялық сорт _______ Түрі ________ Сорт _________ Сыныбы ________
Селекционный сорт        Тип           Сорт           Класс

Штапель ұзындығы 1/32 дюйм (Staple) ________
Штапельная длина в 1/32 дюйма (Staple)
Шағылысу коэффициенті (Rd)_________________ %
Коэффициент отражения (Rd)
Трэш коды (Т) ______________________________
Трэш код (Т)
Қоқсықты қоспалар саны (Cnt) ___________ шт.
Число сорных примесей (Cnt)
Ұзындығы бойынша біркелкілік индексі (Unf)__
Индекс равномерности по длине (Unf)
______________________ %
Үлестік үзіліс жүктелімі (Str) ______________
Удельная разрывная нагрузка (Str)
_____________________________________________
Қоспалардың болуы ___________________________
Наличие примесей

Микронейр (Mic) _______________________
Микронейр (Mic)
Сарғаю мөлшері (+b) ___________________
Степень желтизны (+b)
Арамшөп қоспаларының алаңы (Area) ___%
Площадь сорных примесей (Area)
Жоғарғы орташа ұзындығы (UHM) _________
Верхняя средняя длина (UHM)
Қысқа талшықтың индексі (SFI) ________% Индекс коротких волокон (SFI)
Үзілгендегі созылу (Elg) ___________ %
Удлинение при разрыве (Elg)
Жабысқақтығының болуы _________________
Наличие клейкости

Зертхана меңгерушісі ________________________________________________
Заведующий лабораторией (центром)                              МО