Жемшөп пен жемшөп қоспаларын өндіру, сақтау және өткізу жөніндегі ұйымдарға қойылатын ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) талаптарды бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2012 жылғы 19 қазандағы № 1327 Қаулысы. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2016 жылғы 30 қаңтардағы № 43 қаулысымен

      Ескерту. Күші жойылды - ҚР Үкіметінің 30.01.2016 № 43 қаулысымен (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі).

      РҚАО-ның ескертпесі.

      ҚР мемлекеттік басқару деңгейлері арасындағы өкілеттіктердің аражігін ажырату мәселелері бойынша 2014 жылғы 29 қыркүйектегі № 239-V ҚРЗ Заңына сәйкес ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 2015 жылғы 23 қыркүйектегі № 7-1/848 бұйрығын қараңыз.

      «Ветеринария туралы» Қазақстан Республикасының 2002 жылғы 10 шілдедегі Заңының 5-бабының 18-3) тармақшасына сәйкес Қазақстан Республикасының Үкіметі ҚАУЛЫ ЕТЕДІ:
      1. Қоса беріліп отырған Жемшөп пен жемшөп қоспаларын өндіру, сақтау және өткізу жөніндегі ұйымдарға қойылатын ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) талаптар бекітілсін.
      2. Осы қаулы алғашқы ресми жарияланғанынан кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

      Қазақстан Республикасының
      Премьер-Министрі                           С. Ахметов

Қазақстан Республикасы
Үкіметінің      
2012 жылғы 19 қазандағы
№ 1327 қаулысымен   
бекітілген      

Жемшөп пен жемшөп қоспаларын өндіру, сақтау және өткізу
жөніндегі ұйымдарға қойылатын ветеринариялық
(ветеринариялық-санитариялық) талаптар

1. Жалпы ережелер

      1. Осы жемшөп пен жемшөп қоспаларын өндіру, сақтау және өткізу жөніндегі ұйымдарға қойылатын ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) талаптар (бұдан әрі – талаптар) «Ветеринария туралы» Қазақстан Республикасының 2002 жылғы 10 шiлдедегi Заңының 5-бабының 18-3) тармақшасына сәйкес әзірленді және жемшөп пен жемшөп қоспаларын өндіру, сақтау және өткізу жөніндегі ұйымдарға қойылатын ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) талаптарды айқындайды.
      2. Жемшөп пен жемшөп қоспаларын өндіру, сақтау және өткізу жөніндегі ұйымдардың әкімшіліктері «Ветеринария туралы» Қазақстан Республикасының Заңына сәйкес жемшөп пен жемшөп қоспаларының ветеринариялық нормативтерге сәйкестігін айқындау жөніндегі өндірістік бақылау бөлімшелерін құрады.
      3. Өндірістік бақылау келіп түсетін шикізат, компоненттің, жемшөптің сапасымен қауіпсіздігін тексеруден сондай ақ жемшөпті өндірумен сақтаудың технологиялық, санитариялық-гигиеналық режимдерді, ветеринариялық-санитариялық талаптарды сақтаудан тұрады.
      4. Қайта өңдеуге, сақтауға және өткізуге келіп түсетін жемшөп пен жемшөп қоспалары, сондай-ақ өнiмдер мен шикiзат олардың қауіпсіздігін, шығу тегін және сапасын растайтын ветеринариялық құжаттармен қоса келеді.
      5. Ұйымда:
      1) пайдалануға енгізу, сондай-ақ технологиялық жабдықты немесе желіні орнату және/немесе жемшөп пен жемшөп қоспаларының жаңа түрлерін шығару кезінде ветеринариялық-санитариялық қорытындысы;
      2) денсаулық сақтау саласындағы уәкілетті органның және мемлекеттік өртке қарсы қызмет органының қорытындысы;
      3) өндірістік үй-жайлар және тиісті бейіндегі технологиялық жабдықтың толық жиынтығы;
      4) ветеринария саласындағы уәкілетті органның ведомствосы беретін жемшөп қоспаларына тіркеу куәлігі;
      5) ведомствоның аумақтық бөлімшесі беретін есептік нөмір берілгені туралы растама;
      6) белгіленген талапқа сәйкестігіне техникалық реттеу жөніндегі уәкілетті орган беретін Қазақстан Республикасының мемлекеттік сертификаттау жүйесінде аккредиттелген өндірушінің өндірістік бақылау бөлімінің аккредитациялау аттестаты болуы қажет.

2. Жемшөп пен жемшөп қоспаларын өндіру жөніндегі ұйымдарға
қойылатын ветеринариялық-санитариялық талаптар

      6. Ұйымдар аумақта басым желдер бағытын, жергілікті жердің рельефін, жер асты суларының деңгейін, кіреберіс жолдың болуын, ауыз сумен қамтамасыз ету мүмкіндігін, сарқынды суларды ағызып жіберу жағдайларын ескере отырып орналасады.
      Жеке тұрған ұйымның құрамында өндірістік корпус, шикізатпен дайын өнімге арналған қоймалар, қатаң жемшөпке арналған алаңқайлар, қабылдайтын және жіберетін қондырғылар, таразы, трансформаторлық қосалқы станция, өрт сөндіру резервуары, келетін жолдар ескерілу қажет.
      Жемшөп өндіретін жайларды комплекс құрамында орналастырған кезде өзінде бар қосалқы, қосымша, тұрмыстық және инженерлік құрылғының мүмкіндігі пайдаланылады.
      7. Ғимараттар мен өндірістік құрылыстар:
      1) шикізат пен материалдарды өндіру (дайындау), сақтау үшін технологиялық желі мен жабдықты нормативтік құжаттарға сәйкес орналастыру мүмкіндігін;
      2) шикізат дайындау, жемшөп пен жемшөп қоспаларын өндіру және сақтау үшін, микроорганизмдермен, кірмен, реактивтермен, басқа ластану түрлерімен ластанудың алдын алу үшін қалқалармен бөлуді және/немесе жеке жайларды;
      3) құстардың, жануарлардың және жәндіктердің қалқалауды немесе басқа қорғау шараларын қажет ететін өндірістік, қосалқы және тұрмыстық жайларды желдетуді қамтамасыз етуі тиіс.
      8. Жабдықтардың орналасуы, технологиялық процестерді ұйымдастыру олардың үздіксіздігі мен ағымдылығын, жұмыстарды механикаландыруды және автоматтандыруды, жабдықтың герметизациясын және жабдыққа қызмет көрсету, пайдалану, жөндеу, тазарту мен дезинфекциялау үшін еркін қол жеткізуді қамтамасыз етуі тиіс.
      9. Шикізатты қабылдау, сақтау және қайта өңдеу, жемшөп өндіру процестерінің барлық кезеңдері оларды ластану мен бұзылудан қорғауды, оларға бөгде заттар мен бұйымдар түсуінің алдын алуды қамтамасыз ететін шарттарда жүргізілуі тиіс.
      10. Жемшөп дайындау өндірісіндегі азық қалдықтарын өңдеу оқшауланған үй-жайда жасалады.
      11. Дайындауда, өңдеуде, тасымалдауда, сақтаумен тасуда, жемшөпті өлшеумен оның манипуляциясында пайдаланылатын жабдықтарды таза жағдайда ұстау қажет.
      12. Ет-балық және басқа азық қалдықтарын тасымалдауға және өңдеуге арналған құрал-жабдық, күнделікті жемшөп қалдығынан тазартылып дезинфекцияланады.
      13. Құрама жем өндіру жөніндегі ұйымдарда біркелкі технологиялық операцияларды орындайтын жабдықты мүмкіндігінше бір қабатта орналастырған жөн. Жеке машиналар мен жабдықты ғимараттан тыс орналастыруға рұқсат етіледі.
      14. Өндірістік үй-жайларға кіреберістерде аяқ-киім тазалайтын тор, қоқыс жинайтын жәшіктер болуы керек, олар күнделікті тазаланады.
      15. Өндірістік және қосалқы үй-жайлардың есіктері, терезелері, қабырғалары мен төбелері жууға және дезинфекциялауға төзімді ылғал өтпейтін материалдан жасалуы және тазалықта ұсталуы тиіс.
      16. Азық қалдықтарын өңдеу, премикстерді мөлшерлеу жайлары мен зертханалардың қабырғалары кемінде 1,75 метр биіктікте қыш тақтайшадан салынуы керек.
      Өндірістік және қосалқы үй-жайлардың едені қышқыл-сілтіге төзімді, су өтпейтін және ылғалға төзімді, жуу және дезинфекциялау оңай материалдан болуы тиіс. Еденнің ойығы мен қыртыстары болмауы тиіс.
      17. Ұйымда барлық үй-жайларды, жабдықтарды негізгі жинау мен дезинфекциялау және ағымды жөндеу үшін 6 айда кемінде бір рет санитарлық күндер ескеріледі.
      Өндірістік жайлардың санитарлық құрамы күнделікті тазалауды қамтуы қажет.
      18. Ұйымның өндірістік үй-жайларында қалдықтарды және технологиялық процестерде пайдаланылмайтын құрал-сайман мен жабдықты сақтауға тыйым салынады.
      19. Ұйымдарда жайлардың көлемін ескере отырып, үздіксіз әрі жеткілікті мөлшерде сумен жабдықтау қамтамасыз етілуі қажет. Өндірістік және шаруашылық-тұрмыстық ағын су жүйесі орталықтандырылған кәріз жүйесіне қосылуы керек немесе жеке тазалау қондырғы жүйесі болады.
      Жемшөп дайындауда пайдаланылатын су, сапасы жағынан жарамды болуы қажет. Резервуарлар, құбырлармен басқа суды сақтайтын және таситын ыдыстар зиянды ластау деңгейін тудырмайтын материалдан дайындалады.

3. Жемшөп пен жемшөп қоспаларын сақтау және өткізу жөніндегі
ұйымдарға қойылатын ветеринариялық-санитариялық талаптар

      20. Ұйымдар осы талаптардың 6-тармағына сәйкес орналасады.
      21. Қойма жайлары жемшөп пен жемшөп қоспаларын белгіленген жарамдылық мерзім кезіндегі сақтау жағдайы қауіпсіздігін қамтамасыз етуі қажет.
      22. Қойма жайлары технологиялық процестің ағындылығын қамтамасыз етуді ескере отырып шикізатпен қалдықтар ағынымен дайын өнім ағынымен қиылысу мүмкіндігін алдын ала отырып орналасады.
      23. Шикізатпен жемшөпті сақтайтын қоймалар өндіріс көлеміне сай жарақталады. Қапталған жемшөпті, жемшөп азықтарын қатарда, төсеніште және сөреде сақтау керек.
      Өңдеуші өндіріс қалдықтарын сақтау үшін өндіріс көлеміне сәйкес келетін қойма жайлары және (немесе) жабық резервуарлар (контейнерлер) және (немесе) қоршалған ашық жинақтар (алаңқайлар) жарақталуы қажет.
      24. Жемшөп пен жемшөп қоспаларын жанар-жағар май материалдарымен өзіндік иісі бар азық өнімдерімен бірге сақтауға жол берілмейді.
      25. Құрама жем өндіретін ұйымдарда сусымалы шикізатты (бидай, кебек, ұнтақ және басқа) сақтау үшін силостық (бункер) немесе едендік үлгідегі қоймалар ескеріледі.
      26. Өңдеуден өткен жемшөп пен жемшөп қоспалары жарамды қаптама материал пайдаланылып, өңделмеген өнімнен жеке сақталады.
      27. Құрамында ветеринариялық препараттары бар жемшөп басқа жемшөптен бөлек, олардың араласпауы үшін жеке сақталады. Ұйымдарда арнайы бөлектенген және тиісті жағдайда жарақталған, сақтау үшін тиісті жағдайды қамтамасыз ететін жайлар ескеріледі.
      28. Өнімді уақытша сақтау үшін (кәдеге жаратуға немесе жоюға дейін) жарамсыз (ораманың зақымдануы, дұрыс тасымалдамау салдарынан сапаның төмендеуі, жарамдылық мерзімінің өтуі және басқа) қойма жайында «жарамсыз өнім» деп көрсетілген жеке орын бөлінеді.
      29. Химиялық тыңайтқыштар, пестицидтер және басқа жемшөпте қолдануға арналған заттар, жемшөп өндіру процесінде қателесіп пайдалануды алдын алу және олардың ластануына жол бермеу үшін жеке сақталады.
      Түсіріп-тиеу платформалары атмосфералық жауын-шашыннан қорғау үшін қалқамен жабдықталады.
      30. Қойма жайларын әрлеу, қаптау және бояу үшін ылғал әсеріне, температураға, жуатын және дезинфекциялық құралдарына төзімді материалдар пайдаланылуы қажет.
      Қоймалардың едені ылғалға төзімді және ылғал өтпейтін материалдан болуы қажет.
      31. Қойма жайларында табиғи, механикалық, аралас желдету немесе ауа баптау ескеріледі. Жайлар ылғал мен температураны анықтайтын аспаптармен жабдықталады.
      Желдетпе арналары, ауа құбырлары ластануына қарай, бірақ жылына кемінде бір рет бұзылады және ішкі беті тазартылады.
      32. Үй-жайларда техникалық жабдықтың орналасуы қызметшілердің еркін жақындауын және үй-жайларды жинау мен өңдеуге ыңғайлы болуын қамтамасыз етуі тиіс.
      33. Жем және жем қоспаларының сақтау режимін қадағалауда белгілі температураны ұстау үшін қойманың жылыту жүйесін ескеру қажет.
      Тазалауға қиындық тудыратын жылу аспаптарын (радиаторлар, қабырғалы құбырлар және т.б.) және жылу аспаптарын сәндік тормен қалқалауға жол берілмейді.
      34. Ұйымның үй-жайларында кеміргіштер мен жәндіктердің (оның ішінде шыбын, тарақан), құстар мен жануарлардың болуына жол берілмейді.
      35. Қоқыс жинайтын орынның қалдықтары мен қоқысты жинау кем дегенде 2/3-тен толмау керек, ауланың және қоқыс жинайтын орынды, алаңдарды орналасқан шамасына қарай дезинфекциялық құралдармен дезинфекциялайды.

Об утверждении ветеринарных (ветеринарно-санитарных) требований к организациям по производству, хранению и реализации кормов и кормовых добавок

Постановление Правительства Республики Казахстан от 19 октября 2012 года № 1327. Утратило силу постановлением Правительства Республики Казахстан от 30 января 2016 года № 43

      Сноска. Утратило силу постановлением Правительства РК от 30.01.2016 № 43 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      Примечание РЦПИ.
      В соответствии с Законом РК от 29.09.2014 г. № 239-V ЗРК по вопросам разграничения полномочий между уровнями государственного управления см. приказ Министра сельского хозяйства РК от 23 сентября 2015 года № 7-1/848.


      В соответствии с подпунктом 18-3) статьи 5 Закона Республики Казахстан от 10 июля 2002 года «О ветеринарии» Правительство Республики Казахстан ПОСТАНОВЛЯЕТ:
      1. Утвердить прилагаемые ветеринарные (ветеринарно-санитарные) требования к организациям по производству, хранению и реализации кормов и кормовых добавок.
      2. Настоящее постановление вводится в действие по истечении десяти календарных дней после первого официального опубликования.

      Премьер-Министр
      Республики Казахстан                       С. Ахметов

Утверждены          
постановлением Правительства
Республики Казахстан    
от 19 октября 2012 года № 1327

Ветеринарные (ветеринарно-санитарные) требования к
организациям по производству, хранению и реализации кормов
и кормовых добавок

1. Общие положения

      1. Настоящие ветеринарные (ветеринарно-санитарные) требования к организациям по производству, хранению и реализации кормов и кормовых добавок (далее – требования) разработаны в соответствии с подпунктом 18-3) статьи 5 Закона Республики Казахстан от 10 июля 2002 года «О ветеринарии» и определяют ветеринарные (ветеринарно-санитарные) требования к организациям по производству, хранению и реализации кормов и кормовых добавок.
      2. Администрация организаций по производству, хранению и реализации кормов и кормовых добавок (далее – организация) в соответствии с Законом Республики Казахстан «О ветеринарии» создают подразделения производственного контроля по определению соответствия кормов и кормовых добавок ветеринарным нормативам.
      3. Производственный контроль заключается в проверке качества и безопасности поступающего сырья, компонентов, кормов, а также соблюдения технологических, санитарно-гигиенических режимов, ветеринарно-санитарных требований производства и хранения кормов.
      4. Корма и кормовые добавки, а также продукция и сырье, поступающие на переработку, хранение и реализацию, сопровождаются ветеринарными документами, подтверждающими их безопасность, происхождение и качество.
      5. Организации необходимо иметь:
      1) при вводе в эксплуатацию, а также установке технологического оборудования или линий и/или выпуске новых видов кормов и кормовых добавок - ветеринарно-санитарное заключение;
      2) заключение уполномоченного органа в области здравоохранения и органа государственной противопожарной службы;
      3) производственные помещения и полный набор технологического оборудования, соответствующий профилю и объему производства;
      4) регистрационное удостоверение на кормовые добавки, выдаваемое ведомством уполномоченного органа в области ветеринарии;
      5) подтверждение о присвоении учетного номера, выдаваемое территориальным подразделением ведомства;
      6) аттестат аккредитации подразделения производственного контроля производителя, аккредитованного в государственной системе сертификации Республики Казахстан, выдаваемый уполномоченным органом по техническому регулированию на соответствие установленным требованиям.

2. Ветеринарные (ветеринарно-санитарные)
требования к организациям по производству кормов и
кормовых добавок

      6. Организации располагаются на территории с учетом направления господствующих ветров, рельефа местности, уровня стояния грунтовых вод, наличия подъездных путей, возможности обеспечения питьевой водой, условий спуска сточных вод.
      В составе отдельно стоящей организации следует предусматривать производственный корпус, склады для сырья и готовой продукции, площадки для размещения грубых кормов, приемные и отпускные устройства, весовую, трансформаторную подстанцию, пожарный резервуар, подъездные пути.
      При расположении помещения по производству кормов в составе комплекса используются возможности имеющихся при них подсобно-вспомогательных, бытовых и инженерных сооружений.
      7. Здания и производственные сооружения должны обеспечивать:
      1) возможность расположения технологической линии и оборудования для производства (изготовления), хранения сырья и материалов в соответствии с нормативными документами;
      2) разделение перегородками и/или отдельные помещения для заготовки сырья, производства и хранения кормов и кормовых добавок, для предотвращения загрязнения микроорганизмами, грязью, реактивами, другими видами загрязнений;
      3) вентиляцию производственных, подсобных и бытовых помещений и помещений, где требуются экранирование или другие меры защиты от доступа птиц, животных и насекомых.
      8. Расположение оборудования, организация технологических процессов должны обеспечивать их непрерывность и поточность, механизацию и автоматизацию работ, герметизацию оборудования, а также свободный доступ для обслуживания, эксплуатации, ремонта, очистки и дезинфекции оборудования.
      9. Все этапы процессов приемки, хранения и переработки сырья, производства кормов должны проводиться в условиях, обеспечивающих их защиту от загрязнения и порчи, предотвращения попадания в них посторонних предметов и веществ.
      10. Обработка пищевых отходов в кормоприготовительных производствах производится в изолированном помещении.
      11. Оборудование, используемое для изготовления, обработки, транспортировки, хранения и перевозки, взвешивания кормов и манипуляции с ними, необходимо содержать в чистом состоянии. 
      12. Оборудование, предназначенное для транспортировки и обработки мясорыбных и других пищевых отходов, ежедневно очищается от остатков корма и дезинфицируется.
      13. Оборудование, выполняющее одинаковые технологические операции комбикормового предприятия, по возможности следует размещать на одном этаже. Отдельные машины и оборудование разрешается устанавливать вне зданий.
      14. У входа в производственные помещения должны быть решетки для очистки обуви, урны для сбора мусора, которые подвергаются ежедневной очистке.
      15. Двери, окна, стены и потолки производственных и вспомогательных помещений должны быть выполнены из влагонепроницаемых материалов, устойчивых к мойке и дезинфекции, и содержаться в чистоте.
      16. В помещениях переработки пищевых отходов, дозирования премиксов и лабораторий стены на высоту не менее 1,75 метров должны быть облицованы плиткой.
      Полы производственных и вспомогательных помещений должны выполняться из кислото-щелочеустойчивых, водонепроницаемых и влагостойких материалов, легко подвергающихся мойке и дезинфекции. Наличие выбоин и неровностей полов не допускается.
      17. В организации предусматриваются санитарные дни, не реже одного раза в 6 месяцев для проведения генеральной уборки и дезинфекции всех помещений, оборудования, а также текущего ремонта.
      Санитарное содержание производственных помещений должно включать ежедневную уборку.
      18. Запрещается хранение в производственных помещениях организации отходов, а также инвентаря и оборудования, не используемых в технологических процессах.
      19. Организации должны быть обеспечены бесперебойным водоснабжением и в достаточном количестве с учетом объема помещений. Системы сбора производственных и хозяйственно-бытовых сточных вод организации должны присоединяться к централизованной канализации или иметь собственную систему очистных сооружений.
      Вода, используемая для приготовления кормов, должна быть пригодной по своим качествам. Резервуары, трубы и другие емкости для хранения и перевозки воды изготавливаются из материалов, не создающих вредных уровней загрязнения.

3. Ветеринарные (ветеринарно-санитарные) требования к
организациям по хранению и реализации кормов и кормовых
добавок

      20. Организации располагаются в соответствии с пунктом 6 настоящих требований.
      21. Складские помещения должны обеспечивать безопасность условий хранения кормов и кормовых добавок в течение установленного срока годности.
      22. Складские помещения располагаются с учетом обеспечения поточности технологических процессов и исключения возможности пересечения потоков сырья и отходов с потоком готовой продукции.
      23. Площадь складских помещений для хранения сырья и кормов должна соответствовать объемам производства. Складирование упакованных кормов, кормовых добавок следует проводить в штабелях, на поддонах и стеллажах.
      Для хранения отходов перерабатывающих производств должны быть оборудованы складские помещения площадью, соответствующей объемам производства, и (или) закрытые резервуары (контейнеры), и (или) огражденные открытые сборники (площадки).
      24. Не допускаются хранение и транспортировка кормов и кормовых добавок вместе с горюче-смазочными материалами и пищевыми продуктами, имеющими специфический запах.
      25. В организациях по производству комбикормов для хранения сыпучего сырья (зерно, отруби, мучки и др.) предусматриваются склады силосного (бункерного) или напольного типа.
      26. Прошедшие обработку корма и кормовые добавки хранятся отдельно от необработанной продукции, используя подходящие упаковочные материалы.
      27. Корма с содержанием ветеринарных препаратов хранятся отдельно от других кормов во избежание их смешивания. В организации предусматриваются специальные изолированные и соответствующим образом оборудованные помещения, обеспечивающие надлежащие условия для их хранения.
      28. Для временного хранения (до утилизации или уничтожения) непригодной (поврежденная упаковка, неправильная транспортировка и ухудшение качества, истекшие сроки годности и другое) продукции выделяют отдельное место в помещении склада с указанием «несоответствующая продукция».
      29. Химические удобрения, пестициды и другие вещества, не предназначенные для использования в кормах, хранятся отдельно во избежание ошибочного применения в процессе производства кормов и предотвращения их загрязнения.
      Разгрузочно-погрузочные платформы оборудуются навесами для защиты от атмосферных осадков.
      30. Для отделки, облицовки и окраски складских помещений должны использоваться материалы, устойчивые к воздействию влаги, температуры, моющих и дезинфицирующих средств.
      Полы в складах должны быть выполнены из влагоустойчивых и влагонепроницаемых материалов.
      31. В складских помещениях предусматриваются естественная, механическая, смешанная вентиляции или кондиционирование воздуха в соответствии с необходимостью. Помещения оборудуются приборами определения влажности и температуры.
      Вентиляционные каналы, воздуховоды по мере загрязнения, но не реже 1 раза в год необходимо разбирать и очищать их внутреннюю поверхность.
      32. Установка в помещениях технического оборудования должна обеспечивать свободный подход персонала и удобство для уборки и обработки помещений.
      33. Следует предусматривать отопление складов для поддержания определенной температуры, необходимой для соблюдения режима хранения кормов и кормовых добавок.
      Не допускаются установка приборов отопления, затрудняющих их очистку (радиаторы, ребристые трубы и т.п.), и укрытие отопительных приборов декоративными решетками.
      34. В помещениях организации не допускается наличие грызунов, насекомых (в том числе мух, тараканов), птиц и животных.
      35. Удаление отходов и мусора из мусоросборников производится по мере заполнения их не более, чем на 2/3 с последующей обработкой и дезинфекцией мусоросборников и площадки, на которой они расположены, дезинфекционными средствами.