Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрлігі білім беру ұйымдарының курсанттары тамақпен қамтамасыз ету жөніндегі нормаларын бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрінің 2015 жылғы 19 наурыздағы № 255 бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2015 жылы 28 сәуірде № 10814 тіркелді.

      Ескерту. Бұйрықтың тақырыбы жаңа редакцияда – ҚР Төтенше жағдайлар министрінің 25.05.2021 № 230 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

      "Азаматтық қорғау туралы" 2014 жылғы 11 сәуірдегі Қазақстан Республикасы Заңының 12-бабы 1-тармағының 70-27) тармақшасына сәйкес БҰЙЫРАМЫН:

      1. Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрлігі білім беру ұйымдарының курсанттары тамақпен қамтамасыз ету жөніндегі қоса берілген нормалары бекітілісін.

      Ескерту. 1-тармақ жаңа редакцияда – ҚР Төтенше жағдайлар министрінің 25.05.2021 № 230 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

      2. Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің Төтенше жағдайлар комитеті (В.В. Петров) заңда белгiленген тәртiппен:

      1) осы бұйрықты Қазақстан Республикасы Әдiлет министрлiгiнде мемлекеттiк тiркеудi;

      2) осы бұйрықты мемлекеттiк тiркегеннен кейін күнтiзбелiк он күн iшiнде оны мерзiмдi баспа басылымдарында және "Әдiлет" ақпараттық-құқықтық жүйесiнде ресми жариялауға жолдауды;

      3) осы бұйрықты Қазақстан Республикасы Iшкi iстер министрлiгiнiң интернет-ресурсына орналастыруды қамтамасыз етсiн.

      3. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрінің орынбасары В.К. Божкоға жүктелсін.

      4. Осы бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

Министр


полиция генерал-лейтенанты

Қ. Қасымов

      Келісілді

      Қазақстан Республикасының

      Қаржы министрі

      _________________ Б. Сұлтанов

      2015 жылғы 20 наурыз



  Қазақстан Республикасы
Ішкі істер министрінің
2015 жылғы 19 наурыздағы
№ 255 бұйрығымен бекітілген

Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрілігі білім беру ұйымдарының курсанттарын тамақпен қамтамасыз ету жөніндегі нормалар

      Ескерту. Нормалар жаңа редакцияда – ҚР Төтенше жағдайлар министрінің 25.05.2021 № 230 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

1-норма Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрлігінің білім беру ұйымдарының курсанттарына арналған азық үлесі

№ п/п

Норма атауы

Тәулігіне 1 адамға арналған сандық мәндегі өлшем бірлігі

1

2

3

1.

1-сұрыпты бидай ұны (байытылған)

100 грамм (бұдан әрі – гр.)

2.

1-сұрыпты (байытылған) ұннан пiсiрiлген нан

400 гр.

3.

2-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлғен нан

350 гр.

4.

Жоғары сұрыпты макарон өнiмдерi (вермишель, түтік кеспе, кеспе)

35 гр.

5.

1-сұрыпты қарақұмық жармасы

30 гр.

6.

Жоғары сұрыпты сұлы жармасы

10 гр.

7.

1-сұрыпты арпа жармасы

10 гр.

8.

Жоғары сұрыпты тары жармасы

10 гр.

9.

1-сұрыпты арпа жармасы

10 ғр.

10.

Жоғары сұрыпты күріш жармасы

30 гр.

11.

1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ)

10 гр.

12.

Жас картоп

420 гр.

13.

Жас ақ қауданды қырыққабат

130 гр.

14.

Жас басты пияз

65 гр.

15.

Жас сәбіз

95 гр.

16.

Жас қияр

50 гр.

17.

Жас қызанақ

50 гр.

18.

Жас қызылша

40 гр.

19.

Томат пастасы

6 гр.

20.

Көкөнiс шырыны

90 миллилитр (бұдан әрі - мл.)

21.

Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин)

200 гр.

22.

Жемiс-жидек шырыны

90 мл.

23.

Кептiрiлғен жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік)

20 гр.

24.

Құмшекер

70 ғр.

25.

1-санатты сиыр етi

250 гр.

26.

Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық

25 гр.

27.

Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке)

120 гр.

28.

Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 %

180 мл.

29.

Қаймақ, майлылығы кемінде 15 %

30 гр.

30.

Сүзбе, майлылығы кемінде 9 %

30 гр.

31.

Мәйектi қатты ірімшiк

35 гр.

32.

Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 %

40 гр.

33.

Тауық жұмыртқасы

1 дана

34.

Күнбағыс майы

40 гр.

35.

Жоғары сұрыпты қара шай

2 гр.

36.

Ерітілетін табиғи кофе

1 гр.

37.

Йодталған ас тұзы

20 ғр.

38.

Наубайханалық тығыздалған ашытқы

0,3 гр.

39.

Лавр жапырағы

0,2 гр.

40.

Ұнтақталған бұрыш

0,3 гр.

41.

Қыша ұнтағы

0,3 ғр.

42.

70 % тағамдық сiрке қышқылы

0,1 ғр.

43.

Поливитаминдi препарат, драже (желтоқсан-мамыр)

1 гр.

44.

Жас сарымсақ

5 гр.

45.

Жас тәтті бұрыш

20 гр.

46.

Жас көк (көк пияз, аскөк, желкек)

20 гр.

47.

1-санатты құс еті

30 гр.

48.

Айран, майлылығы кемінде 2,5 %

60 гр.

49.

Ара балы (10 г. пакеттелғен)

20 гр.

"Ауыз сумен қамтамасыз ету" 1-нормаға қосымша азық үлесі

№ п/п

Норма атауы

1 адамға мөлшерлі айқындалған тәуліктегі өлшем бірлігі

1

2

3

1.

Бөтелкедегі ауыз су

1500 мл.

"Мерекелiк азық үлесі" 1-нормаға қосымша азық үлесі

№ п/п

Норма атауы

1 адамға мөлшерлі айқындалған тәуліктеғі өлшем бірлігі

1

2

3

1.

1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған)

60 гр.

2.

Печенье

30 гр.

3.

Кәмпит

20 ғр.

4.

Наубайханалық тығыздалған ашытқы

0,2 ғр.

5.

Өсімдік майы

5 гр.

6.

Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин)

200 гр.

"Авариялық-құтқару жұмыстарын жүргізу кезінде" 1-нормаға қосымша азық үлесі

№ п/п

Нормалар атауы

1 адамға мөлшерлі айқындалған тәуліктеғі өлшем бірлігі

1

2

3

1.

Печенье немесе вафли немесе кептірілген тоқаш

100 гр.

2.

Түрлі ет консервілерi

150 гр.

3.

Түрлі ет-өсiмдiк консервілері

150 гр.

4.

Екінші түскі тағам консервілері

200 гр.

5.

Балық консервілері (майлы шпрот)

60 гр.

6.

Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық

60 гр.

7.

Қант қосылған қоюландырылған қаймағы алынбаған сүт

60 гр.

8.

Құмшекер

100 гр.

9.

Шоколад

80 гр.

10.

Витаминдi ғлюкоза

50 гр.

11.

Лимон қышқылы

3 гр.

12.

Кептiрiлғен жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік)

30 гр.

13.

Жаңғақ

40 гр.

14.

Табиғи кофе

6 ғр.

15.

Какао ұнтағы

14 гр.

"Донорларға арналған азық үлесі" 1-нормаға қосымша азық үлесі

№ п/п

Нормалар атауы

1 адамға мөлшерлі айқындалған тәуліктеғі өлшем бірлігі

1

2

3

1.

Жогары сұрыпты қара шай

0,3 гр.

2.

Шоколад

100 гр.

3.

Жемiс-жидек шырыны

200 мл.

4.

Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы)

40 гр.

5.

"Гематоген" биологиялық белсенді қоспасы

40 гр.

2-норма Азық-түлiк үлестерiн беру кезiнде өнімдерді алмастыру

№ п/п

Нормалар атауы

1 адамға мөлшерлі айқындалған тәуліктегі өлшем бірлігі

алмастырылатын өнiм

алмастырушы өнiм

бұдан басқа, нөмiрдiң тармақтары бойынша алмастырылсын

1

2

3

4

5

1.

Кебексiз қара бидай мен 1-сұрыпты бидай ұны қоспасынан пiсiрiлген нан мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



ерекше тартылған қара бидай ұны, ерекше тартылған бидай ұны және 2-сұрыпты бидай ұны қоспасынан пісірілген кептірілғен нанмен


60 гр.


ерекше тартылған бидай ұны немесе 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген армиялық нанмен (галеталармен)


60 гр.


қара бидай ұнымен және наубайханалық тыгыздалган ашытқымен


40 гр.
1 гр.


1-сұрыпты бидай ұнымен және наубайханалық тыгыздалған ашытқымен


67 гр.
1 гр.


қытырлақ нандармен


80 ғр.


2-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген нанмен


95 гр.


1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген нанмен


90 гр.

2

қара бидай ұнынан пісірілғен нанмен


105 гр.


қара бидай ұны мен 1-сұрыпты бидай ұнының қоспасынан пісірілген, ұзақ мерзімге сақтау үшін спиртпен немесе жылумен консервіленген нанмен


100 гр.


1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген, ұзақ мерзімге сақтау үшін спиртпен немесе жылумен консервіленген нанмен


90 гр.


1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген армиялық нанмен (ғалеталармен)


59 гр.


2.

кебексiз қара бидай мен 1-сұрыпты бидай ұны қоспасынан пiсiрiлген нан мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



ерекше тартылған қара бидай ұны, ерекше тартылған бидай ұны және 2-сұрыпты бидай ұны қоспасынан пісірілген кептірілғен нанмен


60 гр.


ерекше тартылған бидай ұны немесе 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген армиялық нанмен (галеталармен)


60 гр.


қара бидай ұнымен және наубайханалық тыгыздалган ашытқымен


40 гр.
1 гр.


1-сұрыпты бидай ұнымен және наубайханалық тыгыздалған ашытқымен


67 гр.
1 гр.


қытырлақ нандармен


80 ғр.


2-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген нанмен


95 гр.


1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген нанмен


90 гр.

2

қара бидай ұнынан пісірілғен нанмен


105 гр.


қара бидай ұны мен 1-сұрыпты бидай ұнының қоспасынан пісірілген, ұзақ мерзімге сақтау үшін спиртпен немесе жылумен консервіленген нанмен


100 гр.


1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген, ұзақ мерзімге сақтау үшін спиртпен немесе жылумен консервіленген нанмен


90 гр.


1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген армиялық нанмен (ғалеталармен)


59 гр.


кебексiз қара бидай мен 1-сұрыпты бидай ұны қоспасынан пiсiрiлген нан мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



ерекше тартылған қара бидай ұны, ерекше тартылған бидай ұны және 2-сұрыпты бидай ұны қоспасынан пісірілген кептірілғен нанмен


60 гр.


3.

1-сұрыпты бидай ұны мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



жоғары сұрыпты түрлі жармамен, бұршақпен және макарон өнімдерімен


100 гр.

4

жогары сұрыпты бидай ұнымен


87 гр.


4.

Түрлі жарма, бұршақ өнімдері мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



қайнатуды қажет етпейтiн жармалармен


100 гр.


жоғары сұрыпты макарон өнiмдерiмен


100 гр.

3

жарма, жарма-көкөнiс және көкөнiс концентраттарымен


100 гр.


1-сұрыпты бидай ұнымен


100 гр.


жас картоппен, табиги картоппен консервiленген жартылай фабрикатпен (құйманы қоса алганда)


500 гр.


жас, ашытылған және тұздалған көкөнiстермен


500 гр.


картоппен және кептiрiлген көкөнiстермен, құрғақ картоп езбесiмен


100 гр.


картоппен және сублимациялық жолмен кептiрiлғен көкөнiстермен табиги, маринадталған және пастерленғен


100 гр.


(тұздықты қоса алғанда) көкөнiс консервiлерiмен (бұршақ, жүгері консервілерінен басқа)


500 гр.


етсіз бірінші түскі тағамның көкөніс консервілерімен


375 гр.


көкөнiстi тұздық консервілермен


250 гр.


жеңіл дәм көкөнiс консервілерiмен


375 гр.


тез пісетін макарон өнімдерімен


100 гр.


пісіруді қажет етпейтін брикеттелген концентраттармен (бисквиттермен)


100 гр.


бірінші түскі тағам концентраттарымен


100 гр.


картоп және көкөніс гарнирлерімен


500 гр.


жармалар мен бұршақ ғарнирлерімен


300 гр.


тазартылған сульфиттелғен картоппен, вакуумдалған суға піскен картоппен


400 гр.


екінші түскі тағамға арналған тез тоңазытылған көкөніс ғарнирлерімен


500 гр.


5.

Наубайханалық тығыздалған ашытқы мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



кептiрiлген ашытқылармен


50 гр.


тұрақты құрғақ наубайханалық (түйіршіктелген) ашытқымен


40 гр.


6.

1-санатты сиыр еті мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



сүйектi ет бөлшектерімен


100 гр.


сүйексiз ет бөлшектерімен


80 гр.


түйе етiмен


100 гр.


бірінші санатты ішек-қарын өнімдерімен (оның ішінде бауырмен)


100 гр.


екiншi санатты ішек-қарын өнiмдерiмен


300 гр.


тазартылған құс етiмен


100 гр.


жартылай тазартылған және тазартылмаған құс етiмен


120 гр.


сублимациялық кептiрiлғен және жылумен кептiрiлғен етпен


30 гр.


пiсiрiлген шұжықпен және сосискалармен (сарделькалармен)


80 гр.


ысталған етпен (төс етiмен, орамамен, жартылай ысталған шұжықпен)


60 гр.


ет консервiлерiмен


75 гр.


сүйегi бар құс етiнен жасалған консервiлермен


100 гр.


балықпен (мұздатылған, тоңазытылған және тұздалған бассыз күйiнде)


150 гр.

9

балық консервiлерiмен


120 гр.

9

мәйектi қатты ірімшікпен


40 гр.


балқытылған ірімшікпен


60 гр.

11

тауық жұмыртқаларымен


2 дана

11, 12

7.

Сиырдың сары майы мыналармен алмастырылсын:

100 гр.


11

зарарсыздандырылған консервіленғен маймен


100 гр.


құрғақ май концентратымен


70 гр.


8.

Сиыр сүті мыналармен алмастырылсын:

100 гр.


17

қаймағы алынбаған құрғақ сүтпен, құрғақ ұйытылған сүтпен және сублимациялық кептiрiлғен ашыған сүт өнiмдерiмен


15 гр.


қант қосылған қоюландырылған қаймағы алынбаған сүтпен


20 гр.


қоюландырылған зарарсыздандырылған қантсыз сүтпен


30 гр.


табиғи кофемен немесе қоюландырылған сүт және қант қосылған какаомен


20 гр.


ашытылған сүт өнімдерімен (айранмен, ұйыған сүтпен, ацидофилинмен, майлы айранмен)


100 гр.


кілеғеймен


20 гр.


қаймақпен


20 гр.


құрғақ немесе сублимациялық кептірілғен қаймақпен


10 гр.


сүзбемен


30 гр.


сары маймен


10 гр.


тортасы айырылған сары маймен


10 гр.


мәйектi қатты ірімшікпен (жартылай қатты)


10 гр.


сублимациялық кептіріліп балқытылған ірімшікпен


8 гр.


тауық жұмыртқасымен


0,5 дана

7

қант қосылған қоюландырылған кілеғеймен


20 гр.


сүзбе-ірімшікпен


24 гр.


зарарсыздандырылған консервіленген қаймақпен


20 гр.


құрғақ сүт сусынымен (тез еритін сүтпен)


15 гр.


балқытылған ірімшікпен (оның ішінде зарарсыздандырылған)


15 гр.


зиянды еңбек жағдайы кезінде емдеу-алдын алу сусынының концентратымен




кисель негізінде


4 гр.


компот негізінде


3,6 гр.


9.

Тауық жұмыртқасы, мыналармен алмастырылсын:

1 дана



жұмыртқа ұнтағымен


15 гр.


жұмыртқа уыздығымен


30 гр.


10.

Құмшекер мыналармен алмастырылсын:

100 гр.


11

мұз кәмпит карамелімен


50 гр.


тосаппен, джеммен, повидломен


140 ғр.

16

мармеладпен


130 гр.


печеньемен


100 гр.

2

вафлимен


85 гр.

2

халуамен, пастиламен


120 гр.

14

витаминдендірілген қантпен


100 гр.


11.

Шоколад мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



какао-ұнтағымен


150 гр.

19

қоюландырылған сүт пен қант қосылған табиғи кофемен


200 гр.


балмен


165 гр.


тәтті плиткамен


160 гр.


халуамен


150 гр.


қоюландырылған сүт пен қант қосылған какаомен


200 гр.


шоколад-жаңгақты пастамен


167 гр.


шоколадты дражемен


100 гр.


12.

Томат пастасы мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



томат-пюремен


200 гр.


томат тұздыгымен, деликатесті ащы-қышқыл тұздықпен


100 гр.


томат шырынымен, жаңа піскен қызанақпен


500 гр.


кетчуп концентратымен


15 гр.


томат ұнтағымен


35 гр.


13.

Жаңа піскен жеміс мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



жаңа піскен жидекпен


100 гр.


апельсинмен, мандаринмен, бананмен


100 гр.


қарбызбен


300 гр.


қауынмен


200 гр.


кептірілген жеміспен (мейізбен, өрік қағымен, қара өрікпен)


10 гр.

18

сублимациялық кептірілген жеміспен және жидекпен


10 гр.


консервіленген компотпен


50 гр.


табиғи жеміс және жидек шырынымен


100 гр.


құрамында кемінде 50 % құрғақ заттары бар қоюландырылган жеміс және жидек шырынымен


20 гр.

17

сублимациялық кептірілген шырынмен


20 гр.


жеміс, жидек сыгындысымен


10 гр.


тосаппен, джеммен, повидломен


20 гр.

13

пастерленген жеміс консервілерімен


50 гр.


сусын концентраттарымен


15 гр.


жеміс сусындарымен


130 гр.


14.

Табиги жеміс және жидек шырындары мыналармен алмастырылсын:

100 гр.


16

омат, көкөніс шырынымен


150 гр.


сиыр сүтімен


100 гр.

11

жеміс сусынымен


130 гр.


құрғақ нәрлі қоспалармен


20 гр.


15.

Кептірілген жеміс (мейіз, өрік қагы, қара өрікті) мыналармен алмастырылсын:

100 гр.


16

құмшекермен және байхы шайымен


75 гр. 5 гр.


жеміс-жидек киселімен


30 гр.


табиги жеміс және жидек шырынымен


500 гр.


компот қоспасымен (4-6 атаудан)


100 гр.


жеміс таяқшасымен


80 гр.


16.

Ерітілетін табиғи кофе мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



кофе сусынымен


500 гр.


какао ұнтагымен


250 гр.


қара байхы шайымен


67 гр.


табиғи кофемен


250 гр.


17.

Қара шай мыналармен алмастырылсын:

100 гр.


19

тез еритін кофемен


80 гр.


18.

Қыша ұнтағы мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



дайын қышамен


250 гр.


дайын ас ақжелкекпен


250 гр.


қыша концентратымен


80 гр.


бұрышпен


30 гр.


лавр жапырағымен


20 гр.


19.

Картоп крахмалы мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



жас картоппен


500 гр.


20.

Тазартылған басы жоқ балық (мұздатылған, тоңазытылған және тұздалган күйiнде) мыналармен алмастырылсын:

100 гр.


7

бөлшектеу тәсіліне қарамастан, басы бар балықтың барлық түрлерімен және тұқымдастарымен


130 гр.


тұздалған немесе ысталған басы бар майшабақпен


100 гр.


бөлшектеу түріне қарамастан, тұздалған басы жоқ майшабақпен


85 гр.


балық консервілерімен


80 гр.


ысталған және кептірілген балықпен (оның ішінде торқа шабақпен)


75 гр.


балықтың жон етімен және балықтың табиғи тартылған етімен


70 гр.


кептірілген балықпен


30 гр.


21.

Сиыр сүті, қаймақ және сүзбе мыналармен алмастырылсын:

100 гр. 30 гр. 30 гр.



майдың салмақтық үлесі кемінде 2,5 % сүт йогурттарымен


125 гр.



немесе майдың салмақтық үлесі кемінде 23 % глазурьлы сүзбелі ақ ірімшікпен


90 гр.


22.

Қант қосылған ерітілетін кофе мыналармен алмастырылсын:

16 гр.



құмшекермен


15 гр.


және қара байхы шайымен


1 гр.


23.

Табиғи ара балы мыналармен алмастырылсын:

10 гр.



кұмшекермен


6 гр.


24.

Көк (көк пияз, аскөк, желкек) мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



конвекциямен кептірілген көкпен


25 гр.


сублимациялық кептірілген көкпен (ұнтақ)


5 гр.


25.

Ет консервілерi мыналармен алмастырылсын:

250 гр.


7

ет-өсiмдiк консервілерімен


500-530 гр.


еті бар екiншi түскi ас консервiлерiмен


700 гр.


26.

Ет-өсiмдiкті консервілері мыналармен алмастырылсын:

250-265 гр.



ет консервілерiмен


125 гр.


еті бар екiншi түскi тағам консервiлерiмен


350 гр.


Об утверждении норм по обеспечению питанием курсантов организаций образования Министерства по чрезвычайным ситуациям Республики Казахстан

Приказ Министра внутренних дел Республики Казахстан от 19 марта 2015 года № 255. Зарегистрирован в Министерстве юстиции Республики Казахстан 28 апреля 2015 года № 10814.

      Сноска. Заголовок - в редакции приказа Министра по чрезвычайным ситуациям РК от 25.05.2021 № 230 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      В соответствии с подпунктом 70-27) пункта 1 статьи 12 Закона Республики Казахстан от 11 апреля 2014 года "О гражданской защите", ПРИКАЗЫВАЮ:

      1. Утвердить прилагаемые нормы по обеспечению питанием курсантов организаций образования Министерства по чрезвычайным ситуациям Республики Казахстан.

      Сноска. Пункт 1 - в редакции приказа Министра по чрезвычайным ситуациям РК от 25.05.2021 № 230 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      2. Комитету по чрезвычайным ситуациям Министерства внутренних дел Республики Казахстан (Петров В.В.) в установленном законодательством порядке обеспечить:

      1) государственную регистрацию настоящего приказа в Министерстве юстиции Республики Казахстан;

      2) в течение десяти календарных дней после государственной регистрации настоящего приказа, его направление на официальное опубликование в периодических печатных изданиях и в информационно-правовой системе "Әдiлет";

      3) размещение настоящего приказа на интернет-ресурсе Министерства внутренних дел Республики Казахстан.

      3. Контроль за исполнением настоящего приказа возложить на заместителя Министра внутренних дел Республики Казахстан Божко В.К.

      4. Настоящий приказ вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования.

Министр


генерал-лейтенант полиции

К. Касымов

      Согласован

      Министр финансов

      Республики Казахстан

      __________ Б. Султанов

      20 марта 2015 года



  Утверждены приказом
Министра внутренних дел
Республики Казахстан
от 19 марта 2015 года № 2555

Нормы по обеспечению питанием курсантов организаций образования Министерства по чрезвычайным ситуациям Республики Казахстан

      Сноска. Нормы - в редакции приказа Министра по чрезвычайным ситуациям РК от 25.05.2021 № 230 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

Норма 1 Паек для курсантов организаций образования Министерства по чрезвычайным ситуациям дел Республики Казахстан

№ п/п

Наименование норм

Единица измерения в количественном выражении на 1 человека в сутки

1

2

3

1.

Мука пшеничная 1 сорта (обогащенная)

100 грамм (далее – гр.)

2.

Хлеб из муки пшеничной 1 сорта (обогащенной)

400 гр.

3.

Хлеб из муки пшеничной 2 сорта

350 гр.

4.

Макаронные изделия (вермишель, рожки, лапша) высшего сорта

35 гр.

5.

Крупа гречневая 1 сорта

30 гр.

6.

Крупа овсяная высшего сорта

10 гр.

7.

Крупа перловая 1 сорта

10 гр.

8.

Крупа пшенная высшего сорта

10 гр.

9.

Крупа ячневая 1 сорта

10 гр.

10.

Крупа рисовая высшего сорта

30 гр.

11.

Бобы (горох, фасоль) 1 сорта

10 гр.

12.

Картофель свежий

420 гр.

13.

Капуста белокочанная свежая

130 гр.

14.

Лук репчатый свежий

65 гр.

15.

Морковь свежая

95 гр.

16.

Огурцы свежие

50 гр.

17.

Помидоры свежие

50 гр.

18.

Свекла свежая

40 гр.

19.

Томатная паста

6 гр.

20.

Сок овощной

90 миллилитров (далее - мл.)

21.

Фрукты свежие (яблоки, бананы, апельсины)

200 гр.

22.

Сок плодово-ягодный

90 мл.

23.

Фрукты сушеные (изюм, курага, чернослив)

20 гр.

24.

Сахар-песок

70 гр.

25.

Мясо говядины 1 категории

250 гр.

26.

Колбаса полукопченая высшего сорта

25 гр.

27.

Рыба потрошеная без головы (сазан, сом, карп, судак)

120 гр.

28.

Молоко коровье, жирность не менее 2,5 %

180 мл.

29.

Сметана, жирность не менее 15 %

30 гр.

30.

Творог, жирность не менее 9 %

30 гр.

31.

Сыр сычужный твердый

35 гр.

32.

Масло коровье, доля животного жира не менее 72,5 %

40 гр.

33.

Яйцо куриное

1 штука

34.

Масло подсолнечное

40 гр.

35.

Чай черный высшего сорта

2 гр.

36.

Кофе натуральный растворимый

1 гр.

37.

Соль пищевая йодированная

20 гр.

38.

Дрожжи хлебопекарные прессованные

0,3 гр.

39.

Лавровый лист

0,2 гр.

40.

Перец молотый

0,3 гр.

41.

Горчичный порошок

0,3 гр.

42.

Уксусная кислота пищевая 70 %

0,1 гр.

43.

Поливитаминный препарат, драже (декабрь-май)

1 гр.

44.

Чеснок свежий

5 гр.

45.

Перец сладкий свежий

20 гр.

46.

Зелень (лук зеленый, укроп, петрушка) свежая

20 гр.

47.

Мясо птицы 1 категории

30 гр.

48.

Кефир, жирность не менее 2,5 %

60 гр.

49.

Мед пчелиный (пакетированный по 10 гр.)

20 гр.

Дополнительный паек к Норме 1 "Обеспечение питьевой водой"

№ п/п

Наименование нормы

Единица измерения в количественном выражении на 1 человека в сутки

1

2

3

1.

Вода питьевая бутилированная

1500 мл.

Дополнительный паек к Норме 1 "Праздничный паек"

№ п/п

Наименование норм

Единица измерения в количественном выражении на 1 человека в сутки

1

2

3

1.

Мука пшеничная 1 сорта (обогащенная)

60 гр.

2.

Печенье

30 гр.

3.

Конфеты

20 гр.

4.

Дрожжи хлебопекарные прессованные

0,2 гр.

5.

Масло подсолнечное

5 гр.

6.

Фрукты свежие (яблоки, бананы, апельсины)

200 гр.

Дополнительный паек к Норме 1 "При проведении аварийно-спасательных работ"

№ п/п

Наименование норм

Единица измерения в количественном выражении на 1 человека в сутки

1

2

3

1.

Печенье или вафли, или сушки

100 гр.

2.

Консервы мясные в ассортименте

150 гр.

3.

Консервы мясорастительные в ассортименте

150 гр.

4.

Консервы вторых обеденных блюд

200 гр.

5.

Консервы рыбные (шпроты в масле)

60 гр.

6.

Колбаса полукопченая высшего сорта

60 гр.

7.

Молоко цельное сгущенное с сахаром

60 гр.

8.

Сахар-песок

100 гр.

9.

Шоколад

80 гр.

10.

Глюкоза с витаминами

50 гр.

11.

Лимонная кислота

3 гр.

12.

Фрукты сушеные (изюм, курага, чернослив)

30 гр.

13.

Орехи

40 гр.

14.

Кофе натуральный

6 гр.

15.

Какао порошок

14 гр.

Дополнительный паек к Норме 1 "Паек для доноров"

№ п/п

Наименование норм

Единица измерения в количественном выражении на 1 человека в сутки

1

2

3

1.

Чай черный высшего сорта

0,3 гр.

2.

Шоколад

100 гр.

3.

Сок плодово-ягодный

200 мл.

4.

Фрукты сушеные (изюм, курага)

40 гр.

5.

Биологическая активная добавка "Гематоген"

40 гр.

Норма 2 Замена продуктов при выдаче продовольственных пайков

№ п/п

Наименование норм

Единица измерения в количественном выражении на 1 человека в сутки

заменяемого продукта

продукта заменителя

кроме того, заменять по пунктам номера

1

2

3

4

5

1.

Хлеб из смеси муки ржаной обдирной и муки пшеничной 1 сорта заменять:

100 гр.



сухарями из смеси муки ржаной обойной, муки пшеничной обойной и муки пшеничной 2 сорта


60 гр.


хлебцами (галетами) армейскими из муки пшеничной обойной или муки пшеничной 2 сорта


60 гр.


мукой ржаной и дрожжами хлебопекарными прессованными


40 гр. 1 гр.


мукой пшеничной 1 сорта и дрожжами хлебопекарными прессованными


67 гр. 1 гр.


хлебцами хрустящими


80 гр.


хлебом из муки пшеничной 2 сорта


95 гр.


хлебом из муки пшеничной 1 сорта


90 гр.

2

хлебом из муки ржаной


105 гр.


хлебом длительного хранения из смеси муки ржаной и муки пшеничной 1 сорта, консервированным спиртом или теплом


100 гр.


хлебом длительного хранения из муки пшеничной 1 сорта, консервированным спиртом или теплом


90 гр.


хлебцами (галетами) армейскими из муки пшеничной 1 сорта


59 гр.


2.

Хлеб из муки пшеничной 1 сорта обогащенной заменять:

100 гр.



сухарями из муки пшеничной 1 сорта


65 гр.


мукой пшеничной 1 сорта и дрожжами хлебопекарными прессованными


75 гр. 1 гр.


галетами простыми из муки пшеничной 1 сорта


65 гр.


вафлями


55 гр.


батонами из муки пшеничной 1 сорта


95 гр.


хлебом из муки пшеничной высшего сорта


85 гр.


хлебом из муки пшеничной 1 сорта


100 гр.


хлебом длительного хранения из муки пшеничной 1 сорта, консервированным спиртом или теплом


100 гр.


изделиями бараночными (сушками)


65 гр.


хлебцами (галетами) армейскими из муки пшеничной 1 сорта


65 гр.


печеньем


65 гр.


хлебцами (галетами) армейскими из муки пшеничной высшего сорта


55 гр.


мукой пшеничной высшего сорта и дрожжами хлебопекарными прессованными


65 гр. 1 гр.


3.

Муку пшеничную 1 сорта заменять:

100 гр.



крупой разной, бобовыми и изделиями макаронными высшего сорта


100 гр.

4

мукой пшеничной высшего сорта


87 гр.


4.

Крупу разную, бобовые изделия заменять:

100 гр.



крупами, не требующими варки


100 гр.


изделиями макаронными высшего сорта


100 гр.

3

концентратами крупяными, крупоовощными и овощными


100 гр.


мукой пшеничной 1 сорта


100 гр.


картофелем свежим, картофелем натуральным – полуфабрикатом консервированным (включая заливку)


500 гр.


овощами свежими, квашеными и солеными


500 гр.


картофелем и овощами сушеными,
пюре картофельным сухим


100 гр.


картофелем и овощами сублимационной сушки


100 гр.


консервами овощными натуральными (за исключением консервов бобовых, кукурузных), маринованными и пастеризованными (включая заливку)


500 гр.


консервами овощными первых обеденных блюд без мяса


375 гр.


консервами овощными заправочными


250 гр.


консервами овощными закусочными


375 гр.


изделиями макаронными быстрого приготовления


100 гр.


концентратами, не требующими варки, брикетированными (бисквитами)


100 гр.


концентратами первых обеденных блюд


100 гр.


гарнирами из картофеля и овощей


500 гр.


гарнирами из круп и бобовых


300 гр.


картофелем очищенным сульфитированным, картофелем отварным вакуумированным


400 гр.


гарнирами овощными быстрозамороженными для вторых обеденных блюд


500 гр.


5.

Дрожжи хлебопекарные прессованные заменять:

100 гр.



дрожжами сушеными


50 гр.


дрожжами хлебопекарными сухими стабилизированными (гранулированными)


40 гр.


6.

Мясо говядины 1 категории заменять:

100 гр.



мясными блоками на костях


100 гр.


мясными блоками без костей


80 гр.


верблюжатиной


100 гр.


субпродуктами первой категории (в том числе печенью)


100 гр.


субпродуктами второй категории


300 гр.


мясом птицы потрошеным


100 гр.


мясом птицы полупотрошеным и непотрошеным


120 гр.


мясом сублимационной сушки и тепловой сушки


30 гр.


колбасой вареной и сосисками (сардельками)


80 гр.


мясокопченостями (грудинка, рулеты, колбаса полукопченая)


60 гр.


консервами мясными


75 гр.


консервами из птицы с костями


100 гр.


рыбой (в охлажденном, мороженом и соленом виде без головы)


150 гр.

9

консервами рыбными


120 гр.

9

сыром сычужным твердым


40 гр.


сыром плавленым


60 гр.

11

яйцами куриными


2 штуки

11, 12

7.

Масло коровье заменять:

100 гр.


11

маслом консервированным стерилизованным


100 гр.


концентратом масла сухого


70 гр.


8.

Молоко коровье заменять:

100 гр.


17

молоком цельным сухим, простоквашей сухой, продуктами кисломолочными сублимационной сушки


15 гр.


молоком цельным сгущенным с сахаром


20 гр.


молоком сгущенным стерилизованным без сахара


30 гр.


кофе натуральным или какао со сгущенным молоком и сахаром


20 гр.


продуктами кисломолочными (кефиром, простоквашей, ацидофилином, ряженкой)


100 гр.


сливками


20 гр.


сметаной


20 гр.


сметаной сухой или сублимационной сушки


10 гр.


творогом


30 гр.


маслом коровьим


10 гр.


маслом коровьим топленым


10 гр.


сыром сычужным твердым (полутвердым)


10 гр.


сыром плавленым сублимационной сушки


8 гр.


яйцом куриным


0,5 штук

7

сливками сгущенными с сахаром


20 гр.


брынзой


24 гр.


сметаной стерилизованной консервированной


20 гр.


напитком молочным сухим (молоком быстрорастворимым)


15 гр.


сыром плавленым (в том числе стерилизованным)


15 гр.


концентратом лечебно-профилактического напитка при вредных условиях труда




на основе киселя


4 гр.


на основе компота


3,6 гр.


9.

Яйцо куриное заменять:

1 штука



порошком яичным


15 гр.


меланжем яичным


30 гр.


10.

Сахар-песок заменять:

100 гр.


11

карамелью леденцовой


50 гр.


вареньем, джемом, повидлом


140 гр.

16

мармеладом


130 гр.


печеньем


100 гр.

2

вафлями


85 гр.

2

халвой, пастилой


120 гр.

14

сахаром витаминизированным


100 гр.


11.

Шоколад заменять:

100 гр.



какао-порошком


150 гр.

19

кофе натуральным со сгущенным молоком и сахаром


200 гр.


медом


165 гр.


плиткой сладкой


160 гр.


халвой


150 гр.


какао со сгущенным молоком и сахаром


200 гр.


пастой шоколадно-ореховой


167 гр.


драже шоколадным


100 гр.


12.

Пасту томатную заменять:

100 гр.



томатом-пюре


200 гр.


соусами томатными, соусами деликатесными острокислыми


100 гр.


соком томатным, помидорами свежими


500 гр.


концентратом кетчупа


15 гр.


порошком томатным


35 гр.


13.

Фрукты свежие заменять:

100 гр.



ягодами свежими


100 гр.


апельсинами, мандаринами, бананами


100 гр.


арбузами


300 гр.


дынями


200 гр.


фруктами сушеными (изюмом, курагой, черносливом)


10 гр.

18

фруктами и ягодами сублимационной сушки


10 гр.


компотами консервированными


50 гр.


соками плодовыми и ягодными натуральными


100 гр.


соками концентрированными плодовыми и ягодными с содержанием сухих веществ не менее 50 %


20 гр.

17

соками сублимационной сушки


20 гр.


экстрактами плодовыми, ягодными


10 гр.


вареньем, джемом, повидлом


20 гр.

13

консервами фруктовыми пастеризованными


50 гр.


концентратами для напитков


15 гр.


напитками фруктовыми


130 гр.


14.

Соки плодовые и ягодные натуральные заменять:

100 гр.


16

соком томатным, овощным


150 гр.


молоком коровьим


100 гр.

11

напитками фруктовыми


130 гр.


смесями сухими питательными


20 гр.


15.

Фрукты сушеные (изюм, курагу, чернослив) заменять:

100 гр.


16

сахаром-песком и чаем байховым


75 гр. 5 гр.


киселем плодово-ягодным


30 гр.


соками плодовыми и ягодными натуральными


500 гр.


смесью для компотов (из 4-6 наименований)


100 гр.


палочкой фруктовой


80 гр.


16.

Кофе натуральный растворимый заменять:

100 гр.



напитком кофейным


500 гр.


какао-порошком


250 гр.


чаем черным байховым


67 гр.


кофе натуральным


250 гр.


17.

Чай черный заменять:

100 гр.


19

кофе быстрорастворимым


80 гр.


18.

Порошок горчичный заменять:

100 гр.



горчицей готовой


250 гр.


хреном столовым готовым


250 гр.


концентратом горчицы


80 гр.


перцем


30 гр.


листом лавровым


20 гр.


19.

Крахмал картофельный заменять:

100 гр.



картофелем свежим


500 гр.


20.

Рыбу (в охлажденном, мороженом и соленом виде) потрошеную без головы заменять:

100 гр.


7

рыбой всех видов и семейств с головой независимо от состояния разделки


130 гр.


сельдью соленой или копченой с головой


100 гр.


сельдью соленой без головы независимо от состояния разделки


85 гр.


консервами рыбными


80 гр.


рыбой копченой и вяленой (в том числе воблой)


75 гр.


филе или фаршем рыбным натуральным


70 гр.


рыбой сушеной


30 гр.


21.

Молоко коровье и сметану и творог заменять:

100 гр. 30 гр. 30 гр.



йогуртами молочными с массовой долей жира не менее 2,5 %


125 гр.



или сырками творожными глазированными с массовой долей жира не менее 23 %


90 гр.


22.

Кофе растворимый с сахаром заменять:

16 гр.



сахаром-песком


15 гр.


и чаем черным байховым


1 гр.


23.

Мед пчелиный натуральный заменять:

10 гр.



сахаром-песком


6 гр.


24.

Зелень (лук, укроп, петрушка) заменять:

100 гр.



зеленью, высушенной конвекцией


25 гр.


зеленью (порошок), высушенной сублимацией


5 гр.


25.

Консервы мясные заменять:

250 гр.


7

консервами мясорастительными


500-530 гр.


консервированным вторым обеденным блюдом с мясом


700 гр.


26.

Консервы мясорастительные заменять:

250-265 гр.



консервами мясными


125 гр.


консервированным вторым обеденным блюдом с мясом


350 гр.