Шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізу және шитті мақтаның сапасы туралы куәлік беру қағидаларын, шитті мақтаның сапасы туралы куәлік нысанын (үлгісін) және мақта талшығының сапасы паспортының нысанын (үлгісін) бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2015 жылғы 30 наурыздағы № 4-5/280 бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2015 жылы 8 қазанда № 12152 болып тіркелді. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2021 жылғы 16 ақпандағы № 44 бұйрығымен.

      Ескерту. Күші жойылды – ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 16.02.2021 № 44 (01.01.2022 бастап қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

      "Мақта саласын дамыту туралы" 2007 жылғы 21 шілдедегі Қазақстан Республикасының Заңының 7-бабының 6) тармақшасына сәйкес БҰЙРАМЫН:

      1. Мыналар:

      1) осы бұйрыққа 1-қосымшаға сәйкес шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізу және шитті мақтаның сапасы туралы куәлік беру қағидалары;

      2) осы бұйрыққа 2-қосымшаға сәйкес шитті мақтаның сапасы туралы куәліктің нысаны (үлгісі);

      3) осы бұйрыққа 3-қосымшаға сәйкес мақта талшығының сапасы паспортының нысаны (үлгісі) бекітілсін.

      2. Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру мен қайта өңдеу және фитосанитариялық қауіпсіздік департаменті:

      1) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелуін;

      2) осы бұйрық Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелгеннен кейін күнтізбелік он күн ішінде оның көшірмесінің мерзімді баспа басылымдарында және "Әділет" ақпараттық-құқықтық жүйесінде ресми жариялауға жіберілуін;

      3) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің интернет-ресурсында орналастырылуын қамтамасыз етсін.

      3. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау жетекшілік ететін Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы вице-министріне жүктелсін.

      4. Осы бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен кейiн күнтiзбелiк жиырма бір күн өткен соң қолданысқа енгiзiледi.

Қазақстан Республикасының


Ауыл шаруашылығы министрі

А. Мамытбеков

      "КЕЛІСІЛГЕН"

      Қазақстан Республикасының

      Инвестициялар және даму министрі

      _________ Ә. Исекешев

      2015 жылғы 20 тамыз

      "КЕЛІСІЛГЕН"

      Қазақстан Республикасының

      Ұлттық экономика министрі

      _________ Е. Досаев

      2015 жылғы 3 қыркүйек



  Қазақстан Республикасы
Ауыл шаруашылығы министрінің
2015 жылғы 30 наурыздағы
№ 4-5/280 бұйрығына
1-қосымша

Шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізу және
шитті мақтаның сапасы туралы куәлік беру қағидалары
1. Жалпы ережелер

      1. Осы Шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізу және шитті мақтаның сапасы туралы куәлік беру қағидалары (бұдан әрі – Қағидалар) "Мақта саласын дамыту туралы" 2007 жылғы 21 шілдедегі Қазақстан Республикасының Заңы 7-бабының 6) тармақшасына сәйкес әзірленді және шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізу және шитті мақтаның сапасы туралы куәлік беру тәртібін айқындайды.

      2. Осы Қағидаларда мынадай негізгі ұғымдар пайдаланылады:

      1) мақта өңдеу ұйымы - меншік құқығында мақта тазалау зауыты бар, мақта қолхаттарын беру арқылы шитті мақтаны бастапқы өңдеу және қойма қызметі жөнiнде қызметтер көрсететін заңды тұлға;

      1-1) мақта дайындау ұйымы – шитті мақта сатып алуды және дайындауды жүзеге асыратын заңды тұлға;

      2) өтініш беруші – шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізуге өтінім берген жеке немесе заңды тұлға;

      3) сынау – шитті мақтаның бір немесе бірнеше сипаттамаларын анықтаудан тұратын техникалық операция;

      4) шитті мақта партиясы – сапасы туралы бір ілеспе құжатпен ресімделген бір селекциялық және өндірістік сорттағы, типтегі және сыныптағы шитті мақтаның саны;

      5) шитті мақтаның сапасы туралы куәлік – шитті мақта сапасының нақты көрсеткіштерін және олардың стандарттау жөніндегі құжаттардың талаптарына және акредиттелген сынақ зертханасы (орталығы) мен өтініш берушінің арасында жасалған шарттың талаптарына сәйкестігін куәландыратын құжат;

      6) шиттi мақтаның сапасына сараптама жасау - сынаманы iрiктеу мен сынақтан өткізудi, шиттi мақтаның сапасы туралы куәлiктi ресiмдеудi қамтитын шиттi мақта сапасының нақты көрсеткiштерiн анықтау мен растауға бағытталған шаралар кешенi;

      7) сынақ зертханасы (орталығы) (бұдан әрі – зертхана (орталық)) – "Сәйкестікті бағалау саласындағы аккредиттеу туралы" 2014 жылғы 5 шілдедегі Қазақстан Республикасы Заңына сәйкес аккредиттеуден өткен және шитті мақтаның сапасына сараптама жасауды жүзеге асыратын заңды тұлға немесе заңды тұлғаның атынан әрекет ететін оның құрылымдық бөлімшесі.

      Ескерту. 2-тармаққа өзгерістер енгізілді - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 28.10.2015 № 4-6/954 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі); 12.10.2020 № 314 (алғашқы ресми жарияланған күнiнен кейін күнтiзбелiк жиырма бір күн өткен соң қолданысқа енгiзiледi) бұйрықтарымен.

      3. Зертхана (орталық) жүзеге асыратын шитті мақтаның сапасына сараптама жасау жөніндегі жұмыс түрлері аккредиттеу жөніндегі орган берген аккредиттеу аттестатымен расталады.

      4. Шитті мақтаның сапасы туралы куәлік бiр мекенжайға, көлiк құралының бiр түрiмен тиеп жөнелтiлетiн немесе бiр уақытта сақтауға арналған шитті мақтаның әрбiр бiртектi партиясына берiледi.

2. Шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізу
және шитті мақтаның сапасы туралы куәлік беру тәртібі

      5. Шитті мақтаның сапасына сараптама жасау:

      1) сынамалар іріктеуді;

      2) сынақтар өткізуді;

      3) шитті мақтаның сапасы туралы куәлік ресімдеуді қамтиды.

      6. Шитті мақтаның сапасына сараптама жасау зертхана (орталық) мен өтініш беруші арасында жасалған шитті мақтаның сапасына сараптама жасау жөніндегі жұмысты жүргізуге арналған шарт (бұдан әрі - шарт) негізінде жүргізіледі.

      7. Өтінім беруші зертханаға (орталыққа) осы Қағидаларға 1-қосымшаға сәйкес нысан бойынша шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізуге өтінім (бұдан әрі - өтінім) береді, ол тіркеледі және оны зертхана (орталық) меңгерушісі өтінім берілген сәттен бастап 24 сағат ішінде қарайды.

      8. Зертхана (орталық) меңгерушісі шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізу жөніндегі маманды (бұдан әрі – зертхана (орталық) маманы) айқындайды, оған тапсырма мен өтінімнің көшірмесі беріледі.

      9. Сынамаларды iрiктеу өтiнiм тiркелген сәттен бастап 24 сағаттан аспайтын мерзiмде жүргiзiледi.

      10. Сынамаларды іріктеуді зертхана (орталық) маманы өтініш берушінің немесе оның өкілінің және мақта дайындау немесе мақта өңдеу ұйымы өкілінің қатысуымен жүргізеді.

      Сынамаларды іріктеу осы Қағидаларға 2-қосымшаға сәйкес нысан бойынша сынамаларды іріктеу актісімен ресімделеді. Сынамалар осы Қағидаларға 3-қосымшаға сәйкес нысан бойынша шитті мақта сынамаларын тіркеу журналында тіркеледі, ол нөмірленеді және зертхана (орталық) меңгерушісімен қол қойылады.

      Ескерту. 10-тармаққа өзгеріс енгізілді - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 28.10.2015 № 4-6/954 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

      11. Шитті мақтаның іріктеп алынған сынамалары тастар, қорапшалар немесе олардың жақтаулары, жапырақтар түріндегі бөгде қоспаларсыз іріктеледі.

      Зиянкестермен және аурулармен (өсімдік биті, гоммоз, бактериялы-саңырауқұлақты ауру, "балтамшы") залалданған шитті мақта сапасына сараптама жүргізуге жатпайды.

      12. Сынақтар өтінімде көрсетілген сапа көрсеткіштері мен сынақ әдістері бойынша органолептикалық (шитті мақтаның сыртқы түрін стандарттық үлгілермен салыстыру жолымен) және аспаптық бағалау арқылы зертханада (орталықта) жүргізіледі.

      Сынақ нәтижелері бойынша сорт, түр, сынып, ластану және ылғал көрсеткіштері айқындалады, шитті мақтаның өзге сапа көрсеткіштері өтінім берушінің талабы бойынша айқындалады.

      Сынақ жүргізу мерзімдері зертхана (орталық) мен өтінім беруші арасында жасалған шартта жазылады.

      13. Сынақтан өткен, полиэтилен пакетке буып-түйілген және зертхана (орталық) маманы мөрлеген шитті мақта сынамалары зертханада (орталықта) мынадай мерзім ішінде:

      1) тиеп жөнелтілген және сақтаулы партияларға – шитті мақтаның сапасы туралы куәліктің күші мерзімі ішінде;

      2) сапа бойынша келіспеушіліктер болған жағдайда – келіспеушіліктерді қарау толығымен аяқталғанға дейін сақталады.

      Сынақтан өткен шитті мақта сынамалары сөрелермен және қажет болса көтеру механизмдерімен жабдықталған, едендік төсемі бар үй-жайда сақталады. Сынамаларды сақтауға арналған үй-жайда сыз бен көгеру іздеріне жол берілмейді.

      14. Сараптама нәтижелері алынғаннан кейін 24 сағат аспайтын мерзімде шитті мақтаның сапасы туралы куәлік өтінім берушінің жеке өзіне немесе сенімхат бойынша оның өкіліне беріледі, көшірмесі зертханада (орталықта) қалады және бір жыл бойы сақталады.

      15. Шитті мақтаның сапасы туралы куәлік түсінікті етіліп және түзетулерсіз толтырылады.

      16. Шитті мақтаның сапасы туралы куәліктің қолданыс мерзімін берілген күннен бастап күнтізбелік отыз күннен асырмай зертхана (орталық) белгілейді.

  Шитті мақтаның сапасына
сараптама жүргізу және шитті
мақтаның сапасы туралы куәлік
беру қағидаларына
1-қосымша
  Нысан

      _____________________________________________________________________
(аккредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) атауы)
_____________________________________________________________________
(жеке тұлға үшін: аты, әкесінің аты (бар болса), тегі, жеке сәйкестендіру нөмірі, тұрғылықты жері; заңды тұлға үшін: заңды тұлғаның атауы, орналасқан жері (заңды мекенжайы), бизнес-сәйкестендіру нөмірі)

Шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізуге арналған өтінім

      Ескерту. 1-қосымша жаңа редакцияда - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 12.10.2020 № 314 (алғашқы ресми жарияланған күнiнен кейін күнтiзбелiк жиырма бір күн өткен соң қолданысқа енгiзiледi) бұйрығымен.

      ___________________________________________ мақта дайындау немесе мақта өңдеу

      (атауы)

      ұйымында сақтаулы, салмағы _________________________________________________ тонна

      (жазбаша)

      _________________________________________________ арналған шитті мақта партиясының

      (мақсаты көрсетілсін)

      сапасына сараптама жүргізуді сұраймын.

      Сынақтар мынадай сынақ көрсеткіштері мен әдістері бойынша жүргізіледі:

      _____________________ _____________________________________________ _____________

      (көрсеткіш атауы) (стандарттау жөніндегі құжаттың нөмірі және күні) (норма)

      Өтінім беруші ____________________________________________ _________________

      (аты, әкесінің аты (бар болса), тегі)      (қолы)

      Аккредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) маманы

      ________________________________________________________________________________

      (аты, әкесінің аты (бар болса), тегі)

      орындауы үшін жіберілді.

      Орындалуы туралы белгі: _________________________________________

  Шитті мақтаның сапасына
сараптама жүргізу және шитті
мақтаның сапасы туралы куәлік
беру қағидаларына
2-қосымша
  Нысан

      20____жылғы "___"__________ № _______

Сынамаларды іріктеу актісі

      Ескерту. 2-қосымша жаңа редакцияда - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 12.10.2020 № 314 (алғашқы ресми жарияланған күнiнен кейін күнтiзбелiк жиырма бір күн өткен соң қолданысқа енгiзiледi) бұйрығымен.

      Шитті мақтаның сапасына сараптама жасау жөніндегі жұмыстарды жүргізуге аккредиттелген сынақ зертханасы (орталығы) мен өтінім беруші арасында жасалған 20 ______ жылғы "_______" ______________________________ № ______________ шарт негізінде, мен, ___________________________________________________________________________ шитті

      (акредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) атауы)

      мақтаның сапасына сараптама жүргізу жөніндегі маманы

      ________________________________________________________________________________

      (аты, әкесінің аты (бар болса), тегі)

      _____________________________________________________________________ қатысуымен

      (өтінім берушінің, мақта дайындау немесе мақта өңдеу ұйымы өкілінің

      аты, әкесінің аты (бар болса), тегі)

      қолданыстағы __________________________________________________ стандартына сәйкес

      (стандарттау жөніндегі құжаттың нөмірі мен күні)

      шитті мақтаның сынамаларын іріктеп алдым.

      Шитті мақтаның орналасқан жері _____________________________________________

      (мақта дайындау немесе мақта өңдеу ұйымының атауы және мекенжайы)

      Шитті мақта партиясының нөмірі _____________________________________________

      (жазбаша)

      Партия салмағы _______________________________________________________ тонна

      (жазбаша)

      Іріктелген сынамалар саны ______________________________________________ дана

      (жазбаша)

      Іріктелген сынамалар салмағы, килограмм ______________________________________

      (жазбаша)

      Сынамаларды іріктеу күні мен уақыты: 20_жылғы "_" ____ _сағат __минут

      Шитті мақтаның сапасына сараптама жасау жөніндегі маман:

      _______________________________________________________ ________________________

      (аты, әкесінің аты (бар болса), тегі)                  (қолы)

      Өтінім беруші: ___________________________________________ _________________

      (аты, әкесінің аты (бар болса), тегі)            (қолы)

      Мақта дайындау немесе мақта өңдеу ұйымының өкілі:

      ______________________ ____________________________________ ______________
(аты, әкесінің аты (бар болса), тегі) (қолы)

  Шитті мақтаның сапасына сараптама
жүргізу және шитті мақтаның сапасы
туралы куәлік беру қағидаларына
3-қосымша

      Нысан

Шитті мақта сынамаларын тіркеу журналы

      Ескерту. 3-қосымша жаңа редакцияда - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 28.10.2015 № 4-6/954 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

Күні

Өтініш беруші

Сынамаларға іріктеу жүргізілген мақта дайындау немесе мақта өңдеу ұйымының атауы

Партия салмағы, тонна

Сынамаларды іріктеу актісінің № мен күні

Сынаманы іріктеген маманның қолы

1

2

3

4

5

6

7















  Шитті мақтаның сапасына
сараптама жүргізу және шитті
мақтаның сапасы туралы куәлік
беру қағидаларына
4-қосымша

      Нысан

Шитті мақтаның сапасы туралы куәліктерді тіркеу журналы

Р/с

Куәліктің

берілген

күні және

нөмірі

Шитті

мақта

иесі

Сынамалар

іріктелген

орын

Сынамаларды

іріктеу

актісінің

№ мен күні

Партия

№ мен

салмағы

Сынаманы

іріктеген

маманның

тегі, аты,

әкесінің аты

(бар болған

жағдайда)

және қолы

1

2

3

4

5

6

7















  Қазақстан Республикасы
Ауыл шаруашылығы
министрінің
2015 жылғы 30 наурыздағы
№ 4-5/280 бұйрығына
3-қосымша
  Нысан
  Форма

      Шитті мақта іріктелген күн 20___ жылғы "____"____________

      20___ жылғы "____" _________________ дейін жарамды

      Дата отбора проб хлопка-сырца "____" _______________ 20___ года

      Действителен до "____" _______________ 20___ года

      Шитті мақтаның сапасына сараптама жасау жөніндегі аккредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) атауы/Наименование аккредитованной испытательной лаборатории (центра) по экспертизе качества хлопка-сырца

      ________________________________________________________________________________

      Аккредиттеу аттестатының нөмірі және күні/Номер и дата аттестата аккредитации ____________________

      Мекенжайы/Адрес____________

Шитті мақтаның сапасы туралы № _______ куәлік Удостоверение о качестве хлопка-сырца №________

      Ескерту. 2-қосымша жаңа редакцияда - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 12.10.2020 № 314 (алғашқы ресми жарияланған күнiнен кейін күнтiзбелiк жиырма бір күн өткен соң қолданысқа енгiзiледi) бұйрығымен.

      20 ___ жылғы "____" ___________________ № ________ сынамаларды

      іріктеу актісімен қоса сараптамаға ұсынылған шитті мақтаның сынамасына берілді/Выдано на пробу хлопка-сырца, представленную на экспертизу с актом отбора проб

      № _______ от "____" ____________20___года ________________

      Мақтаның сорты/ Сорт хлопчатника _________________________________________________

      Партия нөмірі/Номер партии _______________________________________________________

      Жинау түрі/Вид сбора _____________________________________________________________

      Мақсаты/Назначение _____________________________________________________________

Өнеркәсіптік сорт/Промышленный сорт
___________________________________
Типі/Тип___________________________
Сыныбы/Класс _____________________

Арамшөп қоспаларының массалық үлесі/
Массовая доля сорных примесей
_________________________________ %
Ылғалдың массалық қатынасы/Массовое отношение влаги __________________ %
Өзгелері/Прочие ____________________

      Аккредиттелген сынақ зертханасының

      (орталығының) меңгерушісі /

      Заведующий аккредитованной

      испытательной лаборатории (центра)

      ________________________________

  Қазақстан Республикасы
Ауыл шаруашылығы
министрінің
2015 жылғы 30 наурыздағы
№ 4-5/280 бұйрығына
4-қосымша
  Нысан

      Форма

Мақта талшығы сапасының № ________ паспорты/ Паспорт качества хлопка-волокна № __________

      Ескерту. 3-қосымша жаңа редакцияда - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 12.10.2020 № 314 (алғашқы ресми жарияланған күнiнен кейін күнтiзбелiк жиырма бір күн өткен соң қолданысқа енгiзiледi) бұйрығымен.

      Паспорт 20 __ жылғы "___" _______ берілді/Паспорт выдан "___" ____ 20__года.

      Мақта өңдеу ұйымының атауы және орналасқан жері/Наименование и местонахождение хлопкоперерабатывающей организации ______________________________________________

      ________________________________________________________________________________

      Шыққан жері/ Происхождение _____________________________________________________

      Мақта тазалау зауытының коды/Код хлопкоочистительного завода _______________________

      Партия нөмірі/Номер партии _______________________________________________________

      Тай нөмірі/Номер кипы ___________________________________________________________

      Стандарттау жөніндегі құжаттар/ Документы по стандартизации

      Селекциялық сұрып/ Селекционный сорт ____________________________________________

      Типі/Тип ________________________________________________________________________

      Сұрыбы/Сорт ____________________________________________________________________

      Сыныбы/Класс __________________________________________________________________

Штапель ұзындығы 1/32 дюйм (Staple)/
Штапельная длина в 1/32 дюйма(Staple) ____
_______________________________________
Шағылысу коэффициенті (Rd)/Коэффициент
отражения(Rd) ________________________%
Трэш коды (Т)/Трэш код (Т) _______________
Арамшөп қоспаларының саны (Cnt)/Число
сорных примесей (Cnt)
___________________________ дана/штук
Ұзындығы бойынша біркелкілік индексі (Unf)/
Индекс равномерности по длине (Unf) _____
_____________________________________ %
Үлестік үзіліс жүктелімі (Str)/Удельная
разрывная нагрузка (Str) _________________
______________________________________
Қоспалардың бар-жоғы/Наличие примесей
_____________________________________

Микронейр (Mіc)/Микронейр (Mіc) _______
______________________________________
Сарғаю мөлшері (+b)/ Степень желтизны (+b)
______________________________________
Арамшөп қоспаларының алаңы (Area)/
Площадь сорных примесей (Area) ________
_____________________________________%
Жоғарғы орташа ұзындығы (UHM)/Верхняя
средняя длина (UHM) __________________
Қысқа талшықтардың индексі (SFІ)/ Индекс
коротких волокон (SFІ) __________________
____________________________________ %
Үзілгендегі созылу (Elg)/ Удлинение при
разрыве (Elg) ________________________%
Жабысқақтығының бар-жоғы/ Наличие
клейкости _____________________________

      Аккредиттелген сынақ зертханасының

      (орталығының) меңгерушісі/ ___________________________________

      Заведующий аккредитованной

      испытательной лаборатории (центра)

Об утверждении Правил проведения экспертизы качества хлопка-сырца и выдачи удостоверения о качестве хлопка-сырца, формы (образца) удостоверения о качестве хлопка-сырца и формы (образца) паспорта качества хлопка-волокна

Приказ Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 30 марта 2015 года № 4-5/280. Зарегистрирован в Министерстве юстиции Республики Казахстан 8 октября 2015 года № 12152. Утратил силу приказом Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 16 февраля 2021 года № 44.

      Сноска. Утратил силу приказом Министра сельского хозяйства РК от 16.02.2021 № 44 (вводится в действие с 01.01.2022).

      В соответствии с подпунктом 6) статьи 7 Закона Республики Казахстан от 21 июля 2007 года "О развитии хлопковой отрасли" ПРИКАЗЫВАЮ:

      1. Утвердить:

      1) Правила проведения экспертизы качества хлопка-сырца и выдачи удостоверения о качестве хлопка-сырца, согласно приложению 1 к настоящему приказу;

      2) форму (образец) удостоверения о качестве хлопка-сырца, согласно приложению 2 к настоящему приказу;

      3) форму (образец) паспорта качества хлопка-волокна, согласно приложению 3 к настоящему приказу.

      2. Департаменту производства и переработки растениеводческой продукции и фитосанитарной безопасности Министерства сельского хозяйства Республики Казахстан в установленном законодательством порядке обеспечить:

      1) государственную регистрацию настоящего приказа в Министерстве юстиции Республики Казахстан;

      2) в течение десяти календарных дней после государственной регистрации настоящего приказа в Министерстве юстиции Республики Казахстан направление его копии на официальное опубликование в периодические печатные издания и в информационно-правовую систему "Әділет";

      3) размещение настоящего приказа на интернет-ресурсе Министерства сельского хозяйства Республики Казахстан.

      3. Контроль за исполнением настоящего приказа возложить на курирующего вице-министра сельского хозяйства Республики Казахстан.

      4. Настоящий приказ вводится в действие по истечении десяти календарных дня после дня его первого официального опубликования.

Министр сельского хозяйства


Республики Казахстан

А. Мамытбеков

      "СОГЛАСОВАН"

      Министр по инвестициям и

      развитию Республики Казахстан

      ________ А. Исекешев

      20 августа 2015 года

      "СОГЛАСОВАН"

      Министр национальной экономики

      Республики Казахстан

      ________ Е. Досаев

      3 сентября 2015 года



  Приложение 1
к приказу Министра
сельского хозяйства
Республики Казахстан
от 30 марта 2015 года № 4-5/280

Правила
проведения экспертизы качества хлопка-сырца и выдачи
удостоверения о качестве хлопка-сырца
1. Общие положения

      1. Настоящие Правила проведения экспертизы качества хлопка-сырца и выдачи удостоверения о качестве хлопка-сырца (далее – Правила) разработаны в соответствии с подпунктом 6) статьи 7 Закона Республики Казахстан от 21 июля 2007 года "О развитии хлопковой отрасли" и определяют порядок проведения экспертизы качества хлопка-сырца и выдачи удостоверения о качестве хлопка-сырца.

      2. В настоящих Правилах используются следующие основные понятия:

      1) хлопкоперерабатывающая организация - юридическое лицо, имеющее на праве собственности хлопкоочистительный завод, оказывающее услуги по первичной переработке хлопка-сырца и складской деятельности с выдачей хлопковых расписок;

      1-1) хлопкозаготовительная организация – юридическое лицо, осуществляющее закуп и заготовку хлопка-сырца;

      2) заявитель – физическое или юридическое лицо, представившее заявку на проведение экспертизы качества хлопка-сырца;

      3) испытание – техническая операция, заключающаяся в определении одной или нескольких характеристик хлопка-сырца;

      4) партия хлопка-сырца – количество хлопка-сырца одного селекционного и промышленного сорта, типа и класса, оформленное одним сопроводительным документом о качестве;

      5) удостоверение о качестве хлопка-сырца – документ, удостоверяющий фактические показатели качества хлопка-сырца и их соответствие требованиям документов по стандартизации и условиям договора, заключенного между аккредитованной испытательной лабораторией (центром) и заявителем;

      6) экспертиза качества хлопка-сырца – комплекс мер, направленных на установление и подтверждение фактических показателей качества хлопка-сырца, включающий в себя отбор и испытание пробы, оформление удостоверения о качестве хлопка-сырца;

      7) испытательная лаборатория (центр) (далее – лаборатория (центр)) – юридическое лицо или структурное подразделение юридического лица, действующее от его имени, прошедшее аккредитацию в соответствии с Законом Республики Казахстан от 5 июля 2014 года "Об аккредитации в области оценки соответствия", и осуществляющее экспертизу качества хлопка-сырца.

      Сноска. Пункт 2 с изменениями, внесенными приказами Министра сельского хозяйства РК от 28.10.2015 № 4-6/954 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования); от 12.10.2020 № 314 (вводится в действие по истечении двадцати одного календарного дня после дня его первого официального опубликования).

      3. Виды работ по экспертизе качества хлопка-сырца, осуществляемые лабораторией (центром), подтверждаются аттестатом аккредитации, выданным органом по аккредитации.

      4. Удостоверение о качестве хлопка-сырца выдается на каждую однородную партию хлопка-сырца, отгружаемую в один адрес, одним видом транспортного средства или предназначенную к одновременному хранению.

2. Порядок проведения экспертизы качества хлопка-сырца и выдачи
удостоверения о качестве хлопка-сырца

      5. Экспертиза качества хлопка-сырца включает:

      1) отбор проб;

      2) проведение испытаний;

      3) оформление удостоверения о качестве хлопка-сырца.

      6. Экспертиза качества хлопка-сырца проводится на основании договора (далее – договор) на проведение работ по экспертизе качества хлопка-сырца, заключенного между лабораторией (центром) и заявителем.

      7. Заявитель представляет в лабораторию (центр) заявку на проведение экспертизы качества хлопка-сырца (далее – заявка) по форме, согласно приложению 1 к настоящим Правилам, которая регистрируется и рассматривается заведующим лабораторией (центром) в течение 24 часов с момента подачи заявки.

      8. Заведующий лабораторией (центром) определяет специалиста по проведению экспертизы качества хлопка-сырца, которому выдаются задание и копия заявки (далее – специалист лаборатории (центра)).

      9. Отбор проб производится в срок не более 24 часов с момента регистрации заявки.

      10. Отбор проб проводится специалистом лаборатории (центра) в присутствии заявителя либо его представителя и представителя хлопкозаготовительной или хлопкоперерабатывающей организации.

      Отбор проб оформляется актом отбора проб по форме, согласно приложению 2 к настоящим Правилам. Пробы регистрируются в журнале регистрации проб хлопка-сырца по форме, согласно приложению 3 к настоящим Правилам, который пронумеровывается и подписывается заведующим лабораторией (центром).

      Сноска. Пункт 10 с изменением, внесенным приказом Министра сельского хозяйства РК от 28.10.2015 № 4-6/954 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      11. Отобранные пробы хлопка-сырца отбираются без посторонних примесей в виде камней, коробочек или их створок, листьев.

      Хлопок-сырец, пораженный вредителями и болезнями (тля, гоммоз, бактериально-грибковое заболевание, "медовая роса") не подлежит экспертизе качества.

      12. Испытания проводятся в лаборатории (центре) по указанным в заявке показателям качества и методам испытаний посредством органолептической (путем сличения со стандартными образцами внешнего вида хлопка-сырца) и инструментальной оценки.

      По итогам испытаний определяются показатели сортности, типа, класса, засоренности и влажности, иные показатели качества хлопка-сырца определяются по требованию заявителя.

      Сроки проведения испытания оговариваются в договоре, заключенном между лабораторией (центром) и заявителем.

      13. Пробы хлопка-сырца, прошедшие испытания, упакованные в полиэтиленовый пакет и опечатанные специалистом лаборатории (центра), хранятся в лаборатории (центре) в течение следующего срока:

      1) на отгруженные и хранящиеся партии – в течение срока действия удостоверения о качестве хлопка-сырца;

      2) при разногласиях по качеству – до полного завершения рассмотрения разногласий.

      Пробы хлопка-сырца, прошедшие испытания, хранятся в помещении с напольным покрытием, оборудованном стеллажами и при просушке подъемными механизмами. В помещении для хранения проб не допускаются следы сырости и плесени.

      14. После получения результатов экспертизы в срок не позднее 24 часов лично заявителю или по доверенности его представителю выдается удостоверение о качестве хлопка-сырца. Копия удостоверения о качестве хлопка-сырца остается в лаборатории (центре) и хранится в течение одного года.

      15. Удостоверение о качестве хлопка-сырца регистрируется в журнале регистрации удостоверений о качестве хлопка-сырца по форме согласно приложению 4 к настоящим Правилам.

      16. Срок действия удостоверения о качестве хлопка-сырца устанавливается лабораторией (центром), не превышая тридцати календарных дней со дня его выдачи.

  Приложение 1
к Правилам проведения
экспертизы качества хлопка-
сырца и выдачи удостоверения
о качестве хлопка-сырца
  Форма

___________________________________________________________________
(наименование аккредитованной испытательной лаборатории (центра))
_______________________________________________________________________
(для физического лица - фамилия, имя, отчество (при наличии),
индивидуальный идентификационный номер, место жительства;
для юридического лица - наименование, местонахождение (юридический адрес),
бизнес-идентификационный номер)

Заявка на проведение экспертизы качества хлопка-сырца

      Сноска. Приложение 1 - в редакции приказа Министра сельского хозяйства РК от 12.10.2020 № 314 (вводится в действие по истечении двадцати одного календарного дня после дня его первого официального опубликования).

      Прошу провести экспертизу качества партии хлопка-сырца массой ______________________________________________ тонн,
хранящейся в хлопкозаготовительной или (прописью) хлопкоперерабатывающей организации _________________________________,
(наименование)
предназначенного для _______________________________________________________________________________________________.
(указать предназначение)
Испытания проводятся по следующим показателям и методам испытаний: ________________ _______________________ __________
(наименование показателя) (номер и дата документа по стандартизации) (норма)

      Заявитель: ___________________________________ ________________
(фамилия, имя, отчество (при его наличии)) (подпись)

      Направлена для исполнения специалисту аккредитованной испытательной лаборатории (центра) _____________________________________
(фамилия, имя, отчество (при его наличии))

      Отметка об исполнении: __________________________________________

  Приложение 2
  к Правилам проведения экспертизы
качества хлопка-сырца и выдачи
удостоверения о качестве хлопка-сырца
  Форма

Акт отбора проб

      Сноска. Приложение 2 - в редакции приказа Министра сельского хозяйства РК от 12.10.2020 № 314 (вводится в действие по истечении двадцати одного календарного дня после дня его первого официального опубликования).

№ _______ от "___"_______________20____года

      На основании договора от "___" _____________20___ года №__________, заключенного между аккредитованной испытательной лабораторией (центром)
и заявителем на проведение работ по экспертизе качества хлопка-сырца, мною, специалистом по проведению экспертизы качества хлопка-сырца
____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________
(фамилия, имя, отчество (при его наличии), наименование аккредитованной испытательной лаборатории (центра))в присутствии
________________________________________________________ _________________________________________________________________________________
(фамилия, имя, отчество (при его наличии) заявителя, представителя хлопкозаготовительной или хлопкоперерабатывающей организации)отобраны пробы
хлопка-сырца в соответствии с действующим стандартом _______________________________________________________________________________________
(номер и дата документа по стандартизации)Местонахождение хлопка-сырца ___________________________________ ___________________________________
_________________________________(наименование и адрес хлопкозаготовительной или хлопкоперерабатывающей организации)

      Номер партии хлопка-сырца ______________________________________ (прописью)

      Масса партии _______________________________________________ тон (прописью)

      Количество отобранных проб _________________________________ штук (прописью)

      Масса отобранных проб, килограмм ________________________________ (прописью)

      Дата и время отбора проб "___" _______20__года ____часов ___минут

      Специалист по проведению экспертизы качества хлопка-сырца: _______________________________________ __________________________________________
(фамилия, имя, отчество (при его наличии)) (подпись)

      Заявитель: _______________________________________ ________________________________
(фамилия, имя, отчество (при его наличии)) (подпись)

      Представитель хлопкозаготовительной или хлопкоперерабатывающей организации: _______________________________________ _________________________
(фамилия, имя, отчество (при его наличии)) (подпись)

  Приложение 3
к Правилам проведения
экспертизы качества хлопка-
сырца и выдачи удостоверения
о качестве хлопка-сырца

      Сноска. Приложение 3 в редакции приказа Министра сельского хозяйства РК от 28.10.2015 № 4-6/954 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      Форма

Журнал регистрации проб хлопка-сырца

Дата

Заявитель

Наименование хлопкозаготовительной или хлопкоперерабатывающей организации, на которой проводился отбор проб

Масса партии, тонн

№ и дата акта отбора проб

Подпись специалиста, отобравшего пробу

1

2

3

4

5

6

7















  Приложение 4
к Правилам проведения экспертизы
качества хлопка-сырца и выдачи
удостоверения о качестве
хлопка-сырца

      Форма

      Журнал регистрации удостоверений о качестве хлопка-сырца

№ п/п

Дата выдачи и номер удостоверения

Владелец хлопка-сырца

Место отбора проб

№ и дата акта отбора проб

№ и масса партии

Фамилия, имя, отчество (при его наличии) и подпись специалиста, отобравшего пробу

1

2

3

4

5

6

7















  Приложение 3
к приказу
Министра сельского хозяйства
Республики Казахстан
от 30 марта 2015 года № 4-5/280
  Нысан
  Форма

      Шитті мақта іріктелген күн 20___ жылғы "____"____________
20___ жылғы "____" _________________ дейін жарамды
Дата отбора проб хлопка-сырца "____" _______________ 20___ года
Действителен до "____" _______________ 20___ года

      Шитті мақтаның сапасына сараптама жасау жөніндегі аккредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) атауы/
Наименование аккредитованной испытательной лаборатории (центра) по экспертизе качества хлопка-сырца
___________________________________________________________________________________________________
Аккредиттеу аттестатының нөмірі және күні/Номер и дата аттестата аккредитации___________________________
Мекенжайы/Адрес__________________________________________________________________________________

Шитті мақтаның сапасы туралы № _______ куәлік
Удостоверение о качестве хлопка-сырца №________

      Сноска. Приложение 2 - в редакции приказа Министра сельского хозяйства РК от 12.10.2020 № 314 (вводится в действие по истечении двадцати одного календарного дня после дня его первого официального опубликования).

      20___жылғы "____" _____________________№________ сынамаларды іріктеу актісімен қоса сараптамаға ұсынылған шитті мақтаның сынамасына берілді/
Выдано на пробу хлопка-сырца, представленную на экспертизу с актом отбора проб № _______ от "____" ____________20___года _______________
Мақтаның сорты/ Сорт хлопчатника ____________________________________________________________
Партия нөмірі/Номер партии __________________________________________________________________
Жинау түрі/Вид сбора ________________________________________________________________________
Мақсаты/Назначение _________________________________________________________________________

Өнеркәсіптік сорт/Промышленный сорт
______________________________________
Типі/Тип ______________________________
Сыныбы/Класс ________________________

Арамшөп қоспаларының массалық үлесі/ Массовая доля сорных примесей _________________________________ % Ылғалдың массалық қатынасы/ Массовое отношение влаги _________________________________ % Өзгелері/Прочие ____________________

      Аккредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) меңгерушісі /

      Заведующий аккредитованной испытательной лаборатории (центра) _________________________________

  Приложение 4
к приказу
Министра сельского хозяйства
Республики Казахстан
от 30 марта 2015 года № 4-5/280
  Нысан
  Форма

Мақта талшығы сапасының № ________ паспорты/ Паспорт качества хлопка-волокна № __________

      Сноска. Приложение 3 - в редакции приказа Министра сельского хозяйства РК от 12.10.2020 № 314 (вводится в действие по истечении двадцати одного календарного дня после дня его первого официального опубликования).

      Паспорт 20 __ жылғы "___" ____ берілді/Паспорт выдан "___" ____ 20__года.
Мақта өңдеу ұйымының атауы және орналасқан жері/
Наименование и местонахождение хлопкоперерабатывающей организации __________________ ___________________________________
Шыққан жері/ Происхождение ____________________________________________________________________________________________
Мақта тазалау зауытының коды/Код хлопкоочистительного завода _____________________________________________________________
Партия нөмірі/Номер партии ______________________________________________________________________________________________
Бума нөмірі/Номер кипы _________________________________________________________________________________________________
Стандарттау жөніндегі құжаттар/ Документы по стандартизации
Селекциялық сорт/ Селекционный сорт ____________________________________________________________________________________
Типі/Тип _______________________________________________________________________________________________________________
Сұрыбы/Сорт ___________________________________________________________________________________________________________
Сыныбы/Класс __________________________________________________________________________________________________________

Штапель ұзындығы 1/32 дюйм (Staple)/
Штапельная длина в 1/32 дюйма(Staple) _____
________________________________________
Шағылысу коэффициенті (Rd)/Коэффициент
отражения(Rd) _________________________%
Трэш коды (Т)/Трэш код (Т) _______________
Арамшөп қоспаларының саны (Cnt)/Число
сорных примесей (Cnt) __________________
дана/штук
Ұзындығы бойынша біркелкілік индексі (Unf)/
Индекс равномерности по длине (Unf) ______
______________________________________ %
Үлестік үзіліс жүктелімі (Str)/Удельная
разрывная нагрузка (Str) _________________
_______________________________________
Қоспалардың барлығы/Наличие примесей __
_______________________________________

Микронейр (Mic)/Микронейр (Mic) _______
______________________________________
Сарғаю мөлшері (+b)/ Степень желтизны (+b)
______________________________________
Арамшөп қоспаларының алаңы (Area)/
Площадь сорных примесей (Area) _________
_____________________________________%
Жоғарғы орташа ұзындығы (UHM)/Верхняя
средняя длина (UHM) ___________________
Қысқа талшықтардың индексі (SFI)/ Индекс
коротких волокон (SFI) __________________
____________________________________ %
Үзілгендегі созылу (Elg)/ Удлинение при
разрыве (Elg) _________________________%
Жабысқақтығының барлығы/ Наличие
клейкости _____________________________

      Аккредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) меңгерушісі/ __________________________________________________________
Заведующий аккредитованной испытательной лаборатории (центра)