"Азаматтық қорғау туралы" Қазақстан Республикасы Заңының 12-бабының 69) тармақшасына сәйкес, БҰЙЫРАМЫН:
1. Қоса берiлiп отырған төтенше жағдай аймағындағы халықтың ең төменгі тіршілігін қамтамасыз ету нормалары бекiтiлсiн.
2. Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрлігінің Төтенше жағдайларды жою департаменті Қазақстан Республикасы заңнамасында белгілінген тәртіпте:
1) осы бұйрықты Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркеуді;
2) осы бұйрықты Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрлігінің интернет-ресурсына орналастыруды қамтамасыз етсін;
3) осы бұйрық Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелгеннен кейін он жұмыс күні ішінде осы тармақтың 1) және 2) тармақшаларында көзделген іс-шаралардың орындалуы туралы мәліметтерді Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрлігінің Заң департаментіне ұсынуды қамтамасыз етсін.
3. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау жетекшілік ететін Қазақстан Республикасының Төтенше жағдайлар вице-министріне жүктелсін.
4. Осы бұйрық алғашқы ресми жарияланған күннен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.
Қазақстан Республикасының Төтенше жағдайлар министрі |
Ю. Ильин |
"КЕЛІСІЛДІ"
Қазақстан Республикасы
Қаржы министрлігі
"КЕЛІСІЛДІ"
Қазақстан Республикасы
Ұлттық экономика министрлігі
Қазақстан Республикасының Төтенше жағдайлар министрі 2023 жылғы 7 маусымдағы № 299 Бұйрықпен бекітілген |
Төтенше жағдай аймағындағы халықтың ең төменгі тіршілігін қамтамасыз ету нормалары
р/с № | Атауы | Саны |
1-Бөлім. Орта есеппен халықтың жан басына шаққанда азық-түлік өнімдері (грамм/тәулігіне) | ||
1. | Ұнға қайта есептегенде нан өнімдері | 369,8 |
2. | 1-сұрыпты байытылған бидай ұны | 31,9 |
3. | 1-сұрыпты байытылған бидай ұнынан пісірілген нан | 259 |
4. | Қара бидай наны | 102,8 |
5. | Макарон өнімдері | 15,1 |
6. | Күріш | 15,4 |
7. | Қарақұмық | 7,5 |
8. | Сұлы жармасы | 7,5 |
9. | Арпа жармасы | 6,6 |
10. | Бидай жармасы | 6,6 |
11. | Ұнтақ жарма | 6,9 |
12. | Бұршақ | 6,9 |
13. | Картоп | 273,9 |
14. | Көкөніс | 342,4 |
15. | Аққауданды қырыққабат | 93,3 |
16. | Сәбіз | 77,2 |
17. | Пияз | 78,5 |
18. | Томат | 18,5 |
19. | Қияр | 18,5 |
20. | Қызылша | 18,5 |
21. | Өзге де көкөністер | 37 |
22. | Жемістер, барлығы | 82,1 |
23. | Жас жемістер (алмалар) | 43,1 |
24. | Кептірілген жеміс-жидектер | 7,8 |
25. | Қант | 58,3 |
26. | Ет және ет өнімдері | 150,6 |
27. | Мал еті | 110,3 |
28. | Құс еті | 14,6 |
29. | Ет консервілері | 7 |
30. | Ысталған шұжық | 9,9 |
31. | Балық және балық өнімдері | 12,3 |
32. | Жас немесе жаңа мұздатылған балық | 9,7 |
33. | Балық консервілері | 1,9 |
34. | Сүт қайта есептегенде сүт және сүт өнімдері | 772,6 |
35. | Сүт (литр) | 0,23 |
36. | Сүт консервілері | 13,1 |
37. | Мәйек ірімшік | 7,6 |
38. | Сары май | 20,8 |
39. | Жұмыртқа (дана) | 1 |
40. | Өсімдік майы | 23,5 |
41. | Мал майы | 4,9 |
42. | Шай | 5,4 |
43. | Йодталған ас тұзы | 6 |
44. | Ашытқы | 0,1 |
45. | Дәмдеуіштер | 0,1 |
2-Бөлім. Киім, ішкиім, аяқ киім | ||
1- Кіші бөлім. Ерлер | ||
1-Тарау. Жылдың жазғы уақытында | ||
46. | Шалбар (дана) | 1 |
47. | Жейде (дана) | 1 |
48. | Шұлық (жұп) | 1 |
49. | Ішкиім (жинақ) | 1 |
50. | Жазғы аяқ киім (жұп) | 1 |
2-Тарау. Жылдың қысқы уақытында | ||
51. | Пальто, күртеше (дана) | 1 |
52. | Костюм (дана) | 1 |
53. | Жейде (дана) | 1 |
54. | Ішкиім (ж-қ) | 1 |
55. | Шұлық (жұп) | 1 |
56. | Қысқы бас киім (дана) | 1 |
57. | Қысқы аяқ киім (жұп) | 1 |
58. | Қолғап, биялай (жұп) | 1 |
3-Тарау. Жылдың көктемгі немесе күзгі уақытында | ||
59. | Плащ, күртеше (дана) | 1 |
60. | Костюм (дана) | 1 |
61. | Жейде (дана) | 1 |
62. | Ішкиім (ж-қ) | 1 |
63. | Шұлық (жұп) | 1 |
64. | Бас киім (дана) | 1 |
65. | Аяқ киім (жұп) | 1 |
2-Кіші бөлім. Әйелдер | ||
1-Тарау. Жылдың жазғы уақытында | ||
66. | Көйлек (дана) | 1 |
67. | Шұлық (жұп) | 1 |
68. | Ішкиім (жинақ) | 1 |
69. | Жазғы аяқ киім (жұп) | 1 |
2-Тарау. Жылдың қысқы уақытында | ||
70. | Пальто, күртеше (дана) | 1 |
71. | Көйлек, костюм (дана) | 1 |
72. | Жейде (дана) | 1 |
73. | Ішкиім (жинақ) | 1 |
74. | Шұлық (жұп) | 1 |
75. | Қысқы бас киім (дана) | 1 |
76. | Қысқы аяқ киім (жұп) | 1 |
3-Тарау. Жылдың көктемгі немесе күзгі уақытында | ||
77. | Плащ, күртеше (дана) | 1 |
78. | Көйлек, костюм (дана) | 1 |
79. | Ішкиім (жинақ) | 1 |
80. | Шұлық (жұп) | 1 |
81. | Бас киім (дана) | 1 |
82. | Аяқ киім (жұп) | 1 |
3-Бөлім. Ыдыс-аяқ, төсек жабдықтары, жеке гигиена заттары, жуу құралдары | ||
83. | Шұңғыл металл тостаған (дана) | 1 |
84. | Қасық (дана) | 1 |
85. | Сапты аяқ (дана) | 1 |
86. | Төсек-орын жабдықтары орамалымен, бір адамға бір жиынтық | 1 |
87. | Жеке гигиена заттары, бір адамға (жинақ) | 1 |
88. | Шелек, 10 адамға (дана) | 2 |
89. | Металл шәйнек, 10 адамға (дана) | 1 |
90. | Сабын, айына адамға (грамм) | 200 |
91. | Жуу құралдары, айына бір адамға (грамм) | 500 |
4-Бөлім. Су | ||
92. | Ауызсу, тәулігіне адам басына литр (алымында 14 жастан және одан жоғары, бөлгішінде 1 жастан 14 жасқа дейін және бала емізетін аналар) (литр) | 2,5/5,0 |
93. | Тамақ дайындау, жуыну үшін (тәулігіне адам басына литр), оның ішінде: | 7,5 |
тамақ дайындау және асханалық ыдысты жуу; | 3,5 | |
жеке ыдысты жуу; | 1,0 | |
бетті және қолды жуу | 3,0 | |
94. | Адамның санитариялық-гигиеналық қажеттілігін қанағаттандыру және үй-жайлардың санитариялық-гигиеналық жай-күйін қамтамасыз ету үшін, тәулігіне адам басына литр | 21,0 |
95. | Кір жуатын және химиялық тазарту орындары, килограмға литр | 40,0 |
5-Бөлім. Коммуналдық-тұрмыстық көрсетілген қызметтер | ||
96. | Шатырда орналастыру, адам басына м2 | 2,5 - 3 |
97. | Қол жуғыштар, адам басына 1 кран | 10 - 15 |
98. | Дәретханалар, адам басына 1 дәретхана | 30 - 40 |
99. | Моншалар және душтық құрылғылар, адам басына орын | 0,007 |
100. | Кір жуатын орындар, тәулігіне 1 адамға кір киім килограмы | 0,12 |
101. | Химиялық тазарту орындары, тәулігіне 1 адамға кір киім килограмы | 0,0032 |
102. | Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындары, 1 адамға орын | 0,035 |
103. | Тұрмыстық жылу (тәулігіне 1 адамға отынның килограммы): | |
жазда: ең жоғары/ең төмен | 1,95/0,33 | |
қыста: ең жоғары/ең төмен | 4,78/0,41 |
Ескертпе: ерлер мен әйелдерді азық-түлік өнімдерімен қамтамасыз ету, сондай-ақ төтенше жағдай аймағындағы халықтың ең төменгі тіршілігін қамтамасыз ету нормаларына қосымшаға сәйкес азық-түлік өнімін алмастыру нормалары.
Төтенше жағдай аймағындағы халықтың ең төменгі тіршілігін қамтамасыз ету нормаларына қосымша |
1-Бөлім. Азық-түлік өнімдерімен қамтамасыз ету нормалары | ||||||||||
1-Кіші бөлім. Ерлер | ||||||||||
грамм/тәулігіне | ||||||||||
Р/с № | Атауы | 0,5-тен 4 жасқа дейін | 5-9 жас | 10-14 жас | 15-19 жас | 20-59 жас | 60 жас және одан жоғары | |||
1. | 1-сұрыпты бидай ұны | 12,9 | 25,3 | 34,6 | 37,5 | 37,5 | 31,3 | |||
2. | 1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан | 90,1 | 182,2 | 233,9 | 325,8 | 320 | 247,5 | |||
3. | Қара бидай наны | 54 | 79,1 | 96,3 | 133,5 | 130,7 | 90,1 | |||
4. | Макарон өнімдері | 10,7 | 14,5 | 16,5 | 18,6 | 18,4 | 14,1 | |||
5. | Күріш | 9,2 | 12,2 | 15,7 | 20 | 20 | 15,3 | |||
6. | Қарақұмық | 6,6 | 7,3 | 8,4 | 9,3 | 8,7 | 7 | |||
7. | Сұлы жармасы | 6,6 | 7,3 | 8,4 | 9,3 | 8,7 | 7 | |||
8. | Арпа жармасы | 5 | 5,2 | 7 | 8 | 7,5 | 6,1 | |||
9. | Бидай жармасы | 5 | 5,2 | 7 | 8 | 7,5 | 6,1 | |||
10. | Талған арпа жармасы | 11,6 | 8,2 | 7,8 | 7,4 | 7,2 | 5,5 | |||
11. | Бұршақ | 2,4 | 4,9 | 6,1 | 9,3 | 9 | 6,9 | |||
12. | Картоп | 138 | 254,2 | 291 | 334,7 | 327,3 | 282,2 | |||
13. | Аққауданды қырыққабат | 29,2 | 69,7 | 88,3 | 122,2 | 116,1 | 94,2 | |||
14. | Сәбіз | 71,2 | 75,8 | 84,9 | 90,6 | 84,4 | 68,9 | |||
15. | Пияз | 12,9 | 53,9 | 85,2 | 106,6 | 103,6 | 75,4 | |||
16. | Томат | 7,1 | 15,7 | 19,1 | 23,4 | 23,1 | 18,1 | |||
17. | Қияр | 7,1 | 15,7 | 19,1 | 23,4 | 23,1 | 18,1 | |||
18. | Қызылша | 7,1 | 15,7 | 19,1 | 23,4 | 23,1 | 18,1 | |||
19. | Өзге де көкөністер | 8 | 31,5 | 39,5 | 47,4 | 47,4 | 38,4 | |||
20. | Жас жемістер | 83,1 | 51,6 | 48,4 | 46,6 | 43,8 | 35,1 | |||
21. | Кептірілген жеміс-жидектер | 6,9 | 7,1 | 7,7 | 8,4 | 8,8 | 7,6 | |||
22. | Қант | 31,1 | 49,8 | 57,8 | 71,1 | 68,4 | 60,2 | |||
23. | Мал еті | 59,6 | 88,6 | 110,8 | 137,9 | 132,8 | 102,8 | |||
24. | Құс еті | 13 | 14,4 | 16 | 18,1 | 16,4 | 13,5 | |||
25. | Ет консервілері | 6,1 | 6,4 | 7,6 | 8,6 | 8,3 | 6,4 | |||
26. | Ысталған шұжық | 2,4 | 6,4 | 9,5 | 13,4 | 12,6 | 9,5 | |||
27. | Жас немесе жаңа мұздатылған балық | 7 | 9,3 | 10,5 | 12 | 11,6 | 8,1 | |||
28. | Сүт (л) | 0,14 | 0,19 | 0,24 | 0,28 | 0,27 | 0,21 | |||
29. | Сүт консервілері | 11,2 | 11,5 | 13,9 | 16,6 | 15,5 | 13,6 | |||
30. | Балық консервілері | 1,2 | 1,5 | 2,1 | 2,3 | 2,3 | 1,6 | |||
31. | Мәйек ірімшік | 6,8 | 7,5 | 8,8 | 9 | 8,2 | 6,6 | |||
32. | Сары май | 17 | 18,8 | 21,5 | 24,6 | 23,5 | 18,9 | |||
33. | Жұмыртқа (дана) | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||
34. | Өсімдік майы | 11,3 | 19,9 | 22 | 29,3 | 27,7 | 21,9 | |||
35. | Мал майы | 0 | 2,2 | 2,4 | 7,7 | 6,8 | 4,9 | |||
36. | Шай | 1,4 | 3,6 | 5,7 | 6,5 | 6,8 | 6,5 | |||
37. | Йодталған ас тұзы | 1,6 | 2,9 | 5,7 | 8 | 7,5 | 6,2 | |||
38. | Ашытқы | 0,05 | 0,19 | 0,22 | 0,19 | 0,16 | 0,19 | |||
39. | Дәмдеуіштер | 0 | 0,05 | 0,11 | 0,16 | 0,16 | 0,08 | |||
2-Кіші бөлім. Әйелдер | ||||||||||
40. | 1-сұрыпты бидай ұны | 9,6 | 22,1 | 25,2 | 34,4 | 34,4 | 28,2 | |||
41. | 1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан | 84,1 | 170,4 | 208,3 | 282 | 276,2 | 221,3 | |||
42. | Қара бидай наны | 51 | 67,5 | 82 | 104,5 | 101,6 | 87,2 | |||
43. | Макарон өнімдері | 10,1 | 12,8 | 13,3 | 14 | 13,8 | 13 | |||
44. | Күріш | 8,6 | 10,8 | 11,6 | 14,4 | 14,1 | 13,6 | |||
45. | Қарақұмық | 6,3 | 6,4 | 7 | 7,2 | 6,9 | 6,4 | |||
46. | Сұлы жармасы | 6,3 | 6,4 | 7 | 7,2 | 6,9 | 6,4 | |||
47. | Арпа жармасы | 5 | 4,9 | 6,7 | 6,9 | 6,6 | 5,8 | |||
48. | Бидай жармасы | 5 | 4,9 | 6,7 | 6,9 | 6,6 | 5,8 | |||
49. | Ұнтақ талған арпа жармасы | 10,7 | 7,3 | 7 | 6,6 | 5,8 | 4,9 | |||
50. | Бұршақ | 2,4 | 4,4 | 5,2 | 7,5 | 6,9 | 6,1 | |||
51. | Картоп | 127,4 | 226,3 | 246 | 271,5 | 266,7 | 252 | |||
52. | Аққауданды қырыққабат | 29,2 | 63,3 | 100,1 | 100,3 | 97,2 | 78,4 | |||
53. | Сәбіз | 67,9 | 69,5 | 75,8 | 78,3 | 75,1 | 59,5 | |||
54. | Пияз | 9,7 | 47,5 | 79,1 | 78,4 | 78,4 | 62,8 | |||
55. | Томат | 6,7 | 13,8 | 16,3 | 18,1 | 18,4 | 15,9 | |||
56. | Қияр | 6,7 | 13,8 | 16,3 | 18,1 | 18,4 | 15,9 | |||
57. | Қызылша | 6,7 | 13,8 | 16,3 | 18,1 | 18,4 | 15,9 | |||
58. | Өзге де көкөністер | 6,7 | 27,4 | 32,1 | 37,4 | 36,9 | 31,5 | |||
59. | Жас жемістер (алма) | 75,5 | 45,8 | 39,8 | 35 | 35 | 30,7 | |||
60. | Кептірілген жеміс-жидектер | 6,2 | 6,4 | 6,7 | 7,6 | 7,5 | 7,5 | |||
61. | Қант | 28,2 | 44,2 | 49,7 | 60,2 | 60,2 | 49,3 | |||
62. | Мал еті | 56,9 | 78,4 | 96 | 115,2 | 112,7 | 87,8 | |||
63. | Құс еті | 12 | 12,2 | 14,1 | 14 | 14 | 11,6 | |||
64. | Ет консервілері | 5,5 | 5,6 | 6,7 | 6,6 | 6,6 | 5,6 | |||
65. | Жас немесе жаңа мұздатылған балық | 6,7 | 8,2 | 9,1 | 9,5 | 9,3 | 7,2 | |||
66. | Ысталған шұжық | 2,4 | 5,6 | 8,7 | 10,2 | 10,3 | 8,4 | |||
67. | Балық консервілері | 1 | 1,3 | 1,7 | 1,9 | 1,8 | 1,4 | |||
68. | Сүт (л) | 0,13 | 0,16 | 0,2 | 0,23 | 0,23 | 0,18 | |||
69. | Сүт консервілері | 10,6 | 10,9 | 12 | 12,2 | 11,9 | 10,9 | |||
70. | Мәйек ірімшік | 6,2 | 6,6 | 7,4 | 7,9 | 7,6 | 5,7 | |||
71. | Сары май | 15,6 | 16,6 | 18,8 | 21 | 20,8 | 16,4 | |||
72. | Жұмыртқа (дана) | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||
73. | Өсімдік майы | 11,3 | 16,6 | 19,3 | 25,2 | 24,6 | 21,1 | |||
74. | Мал майы | 0 | 1,6 | 2,1 | 5,5 | 5,5 | 4,4 | |||
75. | Шай | 1,4 | 2,8 | 4,6 | 6 | 5,7 | 4,6 | |||
76. | Йодталған ас тұзы | 1,6 | 2,9 | 4,7 | 6,2 | 6,2 | 5,5 | |||
77. | Ашытқы | 0,05 | 0,14 | 0,16 | 0,22 | 0,19 | 0,14 | |||
78. | Дәмдеуіштер | 0 | 0,05 | 0,11 | 0,16 | 0,16 | 0,08 | |||
2-Бөлім. Азық-түлік өнімдерін алмастыру нормалары | ||||||||||
Атауы | Граммдағы көлемі | |||||||||
алмастырылатын өнімнің | алмастырушы өнімнің | |||||||||
1. | Кебексіз қара бидай мен 1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан мыналармен алмастырылады: | 100 | ||||||||
қара бидайдан немесе бидай және 2-сұрыпты ұннан пісірілген кептірілген нанмен; | 60 | |||||||||
бидай және 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай галеталармен; | 60 | |||||||||
кебексіз қарабидай ұнымен; | 42 | |||||||||
1-сұрыпты бидай ұнымен; | 28 | |||||||||
қытырлақ нандармен; | 60 | |||||||||
2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен; | 95 | |||||||||
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен | 90 | |||||||||
2. | 1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нан мыналармен алмастырылады: | 100 | ||||||||
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген кептірілген нанмен; | 60 | |||||||||
1-сұрыпты бидай ұнымен; | 75 | |||||||||
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай галеталармен; | 65 | |||||||||
вафлимен; | 55 | |||||||||
маймен жақсартылған галеталармен; | 35 | |||||||||
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай батондармен; | 95 | |||||||||
жоғары сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен; | 85 | |||||||||
2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен | 105 | |||||||||
3. | 1-сұрыпты бидай ұны мыналармен алмастырылады: | 100 | ||||||||
күрішпен; | 100 | |||||||||
макарон өнімдерімен; | 100 | |||||||||
ұнтақ жармамен | 100 | |||||||||
4. | Әртүрлі жарма мыналармен алмастырылады: | 100 | ||||||||
пісіруді қажет етпейтін жармамен; | 100 | |||||||||
күрішпен; | 100 | |||||||||
макарон өнімдерімен; | 100 | |||||||||
жармалық, көкөністік, жармалық-көкөністік концентраттармен; | 100 | |||||||||
2-сұрыпты бидай ұнымен; | 100 | |||||||||
"Томат тұздығындағы бұршаққап, соя" консервілерімен; | 200 | |||||||||
жас картоппен; | 500 | |||||||||
консервіленген жартылай фабрикат табиғи картоппен (құйманы қосқанда); | 500 | |||||||||
жас көкөністермен; | 500 | |||||||||
тұздалған және ашытылған көкөністермен; | 500 | |||||||||
кепкен картоппен және көкөністермен; | 100 | |||||||||
құрғақ картоп езбесімен, картоп жармашасымен, картоппен және сублимациялық кепкен көкөністермен; | 100 | |||||||||
табиғи және маринадталған көкөніс және бұршаққапты консервілермен (құйманы қосқанда); | 500 | |||||||||
түскі астың етсіз бірінші тағамдардың көкөністік консервілермен; | 375 | |||||||||
қоспалы көкөністік консервілермен; | 250 | |||||||||
тіске басар көкөністік консервілермен | 375 | |||||||||
5. | Жас түйнекті пияз мыналармен алмастырылады: | 100 | ||||||||
кепкен түйнекті пиязбен; | 50 | |||||||||
сублимациялық кепкен пиязбен; | 5 | |||||||||
жасыл пиязбен; | 100 | |||||||||
кепкен сарымсақпен; | 25 | |||||||||
жас сарымсақпен | 50 | |||||||||
6. | Баспаланған ашытқы мынамен алмастырылады: | 100 | ||||||||
кепкен ашытқымен | 50 | |||||||||
7. | Ет (сиыр, шошқа, қой) мыналармен алмастырылады: | 100 | ||||||||
сүйекті ет кесектерімен; | 100 | |||||||||
сүйексіз ет кесектерімен; | 80 | |||||||||
бұғы етімен; | 130 | |||||||||
1-санатты қосымша өнімдермен (соның ішінде бауырмен); | 100 | |||||||||
2-санатты өнімдермен; | 300 | |||||||||
ішек-қарны алынған құс етімен; | 100 | |||||||||
жартылай ішек-қарны алынған және алынбаған құс етімен; | 120 | |||||||||
сублимациялық және жылумен кептірілген етпен; | 33 | |||||||||
пісірілген шұжықтармен және сосискамен (сарделькамен); | 80 | |||||||||
ысталған етпен (ысталған шошқа етімен, төс етімен, орамалармен, жартылай ысталған шұжықпен); | 60 | |||||||||
әртүрлі ет консервілермен; | 60 | |||||||||
сүйекті құс консервілерімен; | 100 | |||||||||
балықпен (суытылған, мұздатылған және тұздалған күйінде басы жоқ); | 150 | |||||||||
әртүрлі балық консервілерімен; | 120 | |||||||||
мәйекті қатты ірімшікмен; | 48 | |||||||||
балқытылған ірімшікмен; | 72 | |||||||||
тауық жұмыртқасымен (дана) | 2 | |||||||||
8. | Шикі ысталған шұжық мыналармен алмастырылады: | 100 | ||||||||
пісірілген шұжықтармен; | 265 | |||||||||
ысталған еттермен (ысталған шошқа етімен, төс етпен, орамалармен, жартылай ысталған шұжықпен); | 200 | |||||||||
қатты мәйекті ірімшікпен | 160 | |||||||||
9. | Балық (суытылған, мұздатылған және тұздалған күйінде ішек-қарны алынған, басы жоқ) мыналармен алмастырылады: | 100 | ||||||||
кепкен балықпен және сублимациялық кептірілген балықпен; | 33 | |||||||||
басы жоқ тұздалған майшабақпен бұзылу жағдайына қарамастан; | 85 | |||||||||
әртүрлі балық консервілерімен; | 80 | |||||||||
тіскебасар көкөніс консервілерімен | 120 | |||||||||
10. | Сиыр майы мыналармен алмастырылады: | 100 | ||||||||
стерильденген консервіленген маймен; | 100 | |||||||||
құрғақ май концентратымен | 70 | |||||||||
11. | Шыжғырылған мал майы, маргарин мыналармен алмастырылады: | 100 | ||||||||
сиыр майымен; | 67 | |||||||||
өсімдік майымен; | 100 | |||||||||
шикі маймен; | 130 | |||||||||
шошқа майымен | 100 | |||||||||
12. | Сиыр сүті (100 грамға 100 текше сантиметр сүт деп шартты түрде алынған) мыналармен ауыстырылады: | 100 | ||||||||
құрғақ табиғи сүтпен, құрғақ қатықпен және сублимациялық кепкен ашыған сүт өнімдерімен; | 15 | |||||||||
табиғи қоюлатылған қант қосылған сүтпен (100 грамға 100 текше сантиметр сүт деп шартты түрде алынған); | 20 | |||||||||
стерильденген, қантсыз қоюлатылған сүтпен(100 грамға 100 текше сантиметр сүт деп шартты түрде алынған); | 30 | |||||||||
табиғи кофемен немесе қоюлатылған сүтпен және қант қосылған какаомен; | 20 | |||||||||
ашыған сүт өнімдерімен (айран, қатық, ацидофилин); | 100 | |||||||||
кілегеймен; | 20 | |||||||||
қаймақпен; | 20 | |||||||||
құрғақ қаймақпен; | 10 | |||||||||
ірімшікпен; | 30 | |||||||||
сиыр майымен; | 5 | |||||||||
балқытылған сиыр майымен; | 5 | |||||||||
қатты мәйек ірімшікмен; | 12 | |||||||||
балқыған ірімшікмен; | 18 | |||||||||
тауық жұмыртқасымен (дана); | 0,5 | |||||||||
қоюлатылған қант қосылған кілегеймен; | 20 | |||||||||
сүзбемен | 20 | |||||||||
13. | Тауық жұмыртқасы (дана) мыналармен алмастырылады: | 2 | ||||||||
жұмыртқа ұнтағымен; | 60 | |||||||||
жұмыртқа қосындысымен | 15 | |||||||||
14. | Қант мыналармен алмастырылады: | 100 | ||||||||
карамельмен; | 50 | |||||||||
тосаппен, джеммен, повидломен; | 140 | |||||||||
мармеладпен; | 130 | |||||||||
печеньемен; | 100 | |||||||||
вафлимен; | 100 | |||||||||
халуамен; | 120 | |||||||||
жеміс қағымен | 120 | |||||||||
15. | Шоколад мыналармен алмастырылады: | 100 | ||||||||
какао ұнтағымен; | 150 | |||||||||
халуамен; | 150 | |||||||||
табиғи кофемен; | 150 | |||||||||
балмен | 165 | |||||||||
16. | Печенье мыналармен алмастырылады: | 100 | ||||||||
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай галеталармен, білезік тәріздес нан өнімдерімен, вафлимен | 85 | |||||||||
17. | Томат пастасы мыналармен алмастырылады: | 100 | ||||||||
томат езбесімен; | 200 | |||||||||
томат тұздығымен; | 100 | |||||||||
томат тұздығымен, ащы қышқыл деликатесті тұздықпен; | 33 | |||||||||
томат шырынымен, жас қызанақпен | 500 | |||||||||
18. | Жас жемістер мыналармен алмастырылады: | 100 | ||||||||
жас жидектермен; | 100 | |||||||||
апельсиндермен, мандариндермен; | 100 | |||||||||
қарбыздармен; | 300 | |||||||||
қауындармен; | 200 | |||||||||
кепкен жемістермен; | 20 | |||||||||
сублимациялық кепкен жемістермен немесе жидектермен; | 20 | |||||||||
консервіленген компоттармен2; | 50 | |||||||||
табиғи жеміс және жидек шырындармен; | 100 | |||||||||
құрамында кұрғақ заты 50%-дан кем емес концентратты жеміс және жидек шырындармен; | 20 | |||||||||
сублимациялык кепкен шырындарға; | 18 | |||||||||
жеміс сусындармен; | 130 | |||||||||
жемістердің және жидектердің сығындысымен; | 10 | |||||||||
тосаппен, джемдермен, повидломен; | 17 | |||||||||
жеміс және жидек сығындысындағы кисель концентратымен | 30 | |||||||||
19. | Жеміс және жидек шырындары мыналармен алмастырылады: | 100 | ||||||||
тіске басар көкөніс консервілермен; | 50 | |||||||||
лимон қышқылымен және қантпен; | 0,5 | |||||||||
томат немесе көкөніс шырынымен; | 15 | |||||||||
сиыр сүтімен | 300 | |||||||||
20. | Кепкен жемістер мыналармен алмастырылады: | 100 | ||||||||
қантпен және шаймен | 50/2 | |||||||||
21. | Жемісті және жидекті сығындысындағы кисель концентраты мыналармен алмастырылады: | 100 | ||||||||
қантпен және шаймен | 15/2 | |||||||||
22. | Табиғи кофе мыналармен алмастырылады: | 100 | ||||||||
ерітінді кофемен; | 50 | |||||||||
кофе сусынымен; | 2 | |||||||||
какао-ұнтағымен; | 40 | |||||||||
1 сұрыпты қара байха шаймен | 200 | |||||||||
23. | Қара байха шай мыналармен алмастырылады: | 100 | ||||||||
еритін шаймен; | 25 | |||||||||
кофе сусынымен | 80 | |||||||||
24. | Қыша ұнтағы мынамен алмастырылады: | 100 | ||||||||
дайын қышамен | 300 | |||||||||
25. | Картоп крахмалы мыналармен алмастырылады: | 100 | ||||||||
жеміс және жидек сығындысынан кисел концентратымен; | 600 | |||||||||
жас картоппен | 100 | |||||||||
26. | Табиғи спиртті сірке суы мынамен алмастырылады: | 100 | ||||||||
сірке су эссенциясымен | 500 |