Об утверждении Правил обеспечения продовольствием отдельных категорий сотрудников специальных государственных органов Республики Казахстан

Постановление Правительства Республики Казахстан от 7 декабря 2012 года № 1564. Утратило силу постановлением Правительства Республики Казахстан от 18 марта 2024 года № 195.

      Сноска. Утратило силу постановлением Правительства РК от 18.03.2024 № 195.
      Сноска. Заголовок постановления в редакции постановления Правительства РК от 28.08.2015 № 679.

      ПРЕСС-РЕЛИЗ

      В соответствии с пунктом 4 статьи 73 Закона Республики Казахстан от 13 февраля 2012 года "О специальных государственных органах Республики Казахстан" Правительство Республики Казахстан ПОСТАНОВЛЯЕТ:

      Сноска. Преамбула в редакции постановления Правительства РК от 28.08.2015 № 679.

      1. Утвердить прилагаемые Правила обеспечения продовольствием отдельных категорий сотрудников специальных государственных органов Республики Казахстан.

      Сноска. Пункт 1 в редакции постановления Правительства РК от 28.08.2015 № 679.

      2. Настоящее постановление вводится в действие со дня подписания.

Премьер-Министр


Республики Казахстан

С. Ахметов


  Утверждены
постановлением Правительства
Республики Казахстан
от 7 декабря 2012 года № 1564

Правила
обеспечения продовольствием отдельных категорий сотрудников
специальных государственных органов Республики Казахстан

      Сноска. Заголовок Правил в редакции постановления Правительства РК от 28.08.2015 № 679.

1. Общие положения

      1. Настоящие Правила обеспечения продовольствием отдельных категорий сотрудников специальных государственных органов Республики Казахстан (далее - Правила) определяют порядок обеспечения продовольствием отдельных категорий сотрудников специальных государственных органов Республики Казахстан в мирное время.

      Сноска. Пункт 1 в редакции постановления Правительства РК от 28.08.2015 № 679.

      2. Продовольствием за счет государства обеспечиваются следующие категории сотрудников специальных государственных органов Республики Казахстан (далее – сотрудники):

      1) сотрудники, входящие в состав суточного наряда, несущие боевое дежурство;

      2) курсанты, слушатели специальных (военных) учебных заведений, находящиеся на казарменном положении;

      3) сотрудники, участвующие в учениях, а также проходящие специальные сборы (в полевых условиях), если данные мероприятия проходят более одного дня;

      4) сотрудники, находящиеся на лечении или обследовании в военно-медицинских подразделениях специальных государственных органов Республики Казахстан;

      5) сотрудники, участвующие в ликвидации последствий чрезвычайных ситуаций природного и техногенного характера.

      Также за счет государства продовольствием обеспечиваются граждане Республики Казахстан, допущенные к поступлению в специальное (военное) заведение специального государственного органа Республики Казахстан и находящиеся на казарменном положении, со дня прибытия до дня зачисления или отказа в приеме при прохождении отбора.

      Сноска. Пункт 2 с изменением, внесенным постановлением Правительства РК от 18.02.2017 № 80 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      3. Сотрудники, указанные в пункте 2 настоящих Правил, в случае возмещения им в установленном порядке суточных командировочных расходов, продовольствием не обеспечиваются.

      4. Обеспечение продовольствием сотрудников осуществляется путем приобретения соответствующих услуг, товаров и работ у физических или юридических лиц в соответствии с законодательством о государственных закупках и/или самостоятельно государственными учреждениями специальных государственных органов Республики Казахстан в соответствии с законодательством.

2. Порядок обеспечения продовольствием сотрудников

      5. Продовольствием по установленным натуральным нормам обеспечиваются сотрудники в виде готовой к употреблению пищи и напитков (завтрак, обед и ужин, а также при необходимости дополнительное питание) через соответствующие пункты питания специальных государственных органов Республики Казахстан (столовые, места приема пищи).

      Замена пищевых продуктов другими допускается в пределах норм взаимозаменяемости продуктов, определенных натуральными нормами замены продуктов при выдаче продовольственного пайка.

      6. Организация питания сотрудников заключается в своевременном обеспечении их готовой к употреблению пищей и напитками, а также контроле качества готовой к употреблению пищи и напитков.

      В отдельных случаях, предусмотренных натуральными нормами обеспечения продовольствием, разрешается выдавать сухой паек.

      7. Пища готовится строго по утвержденному меню с распределением продуктов натуральных норм обеспечения продовольствием (меню-раскладка). При трехразовом питании нормы снабжения распределяются по энергетической ценности (калорийности) в соответствии с требованиями санитарных норм и правил.

      8. Меню-раскладка продуктов на неделю составляется уполномоченным представителем сторонней организации, оказывающей услуги по организации питания, по согласованию с заинтересованными подразделениями специальных государственных органов Республики Казахстан.

      В случае организации обеспечения продовольствием сотрудников государственными учреждениями специальных государственных органов Республики Казахстан самостоятельно, меню-раскладка продуктов составляется ответственным сотрудником за организацию обеспечения продовольствием.

      Меню-раскладка продуктов составляется по каждой натуральной норме обеспечения, независимо от числа лиц, питающихся по ней, и утверждается начальником хозяйственного подразделения в трех экземплярах. Один экземпляр передается в бухгалтерию государственного учреждения специального государственного органа Республики Казахстан, второй и третий экземпляры размещаются в обеденном и варочных залах столовой.

      9. Для контроля процесса приготовления и качества готовой к употреблению пищи и напитков назначаются ответственные должностные лица, в том числе работник медицинского подразделения специального государственного органа Республики Казахстан.

      До начала каждого приема пищи лица, осуществляющие контроль, проверяют полноту доведения натуральной нормы обеспечения продовольствием согласно меню-раскладке, а также качество готовой к употреблению пищи и напитков.

      Работник медицинского подразделения проверяет качество готовой к употреблению пищи и напитков непосредственно в горячем цехе путем ее опробования, а также санитарное состояние помещений приготовления и пункта приема пищи.

      Результаты контроля записываются в книгу учета контроля за полнотой доведения натуральной нормы обеспечения продовольствием. В этой же книге ответственный работник медицинского подразделения делает запись о качестве готовой пищи и напитков, санитарном состоянии проверенных им помещений, а также дает разрешение на их употребление, после чего разрешается выдача пищи сотрудникам.

      При посещении цехов и других помещений мест приема пищи, лица, проверяющие организацию питания, соблюдают санитарные нормы и правила.

      10. К началу приема пищи сотрудниками температура приготовленных блюд должна соответствовать требованиям санитарных норм и правил.

      11. При необходимости готовая пища транспортируется до места приема пищи с соблюдением санитарных норм и правил.

      12. Обязанности должностных лиц специальных государственных органов Республики Казахстан по организации продовольственного обеспечения определяются актами первого руководителя специального государственного органа Республики Казахстан.

  Утверждены
постановлением Правительства
Республики Казахстан
от 7 декабря 2012 года № 1564

Натуральные нормы
обеспечения продовольствием отдельных категорий
сотрудников специальных государственных органов
Республики Казахстан с учетом особенностей прохождения службы

      Сноска. Нормы исключены постановлением Правительства РК от 28.08.2015 № 679.

On approval of the Rules for food provision to some categories of employees of special state bodies of the Republic of Kazakhstan

Resolution of the Government of the Republic of Kazakhstan dated December 7, 2012 № 1564. Abolished by the Decree of the Government of the Republic of Kazakhstan dated March 18, 2024 No. 195

      Unofficial translation

      Footnote. Abolished by the Decree of the Government of the Republic of Kazakhstan dated March 18, 2024 No. 195
      Footnote. Title in the wording of the resolution of the Government of the Republic of Kazakhstan dated 28.08.2015 № 679

      In accordance with paragraph 4 of Article 73 of the Law of the Republic of Kazakhstan dated February 13, 2012 “On special state bodies of the Republic of Kazakhstan” the Government of the Republic of Kazakhstan hereby RESOLVED as follows:

      Footnote. Preamble in the wording of the resolution of the Government of the Republic of Kazakhstan dated 28.08.2015 № 679

      1. To approve the attached Rules for food provision to some categories of employees of special state bodies of the Republic of Kazakhstan.

      Footnote. Paragraph 1 in the wording of the resolution of the Government of the Republic of Kazakhstan dated 28.08.2015 № 679

      3. This resolution shall be enforced from the day of signing.

      Prime Minister of the Republic of Kazakhstan S. Akhmetov

  Approved
by resolution of the Government
of the Republic of Kazakhstan
dated December 7, 2012 № 1564

Rules for food provision to some categories of employees of special state bodies of the Republic of Kazakhstan

      Footnote. Title of the Rules in the wording of the resolution of the Government of the Republic of Kazakhstan dated 28.08.2015 № 679

1. General provisions

      1. These Rules for food provision to some categories of employees of special state bodies of the Republic of Kazakhstan (hereinafter referred to as the Rules) shall define the procedure for provision of food to some categories of employees of special state bodies of the Republic of Kazakhstan in peacetime.

      Footnote. Paragraph 1 in the wording of the resolution of the Government of the Republic of Kazakhstan dated 28.08.2015 № 679

      2. The following categories of employees of special state bodies of the Republic of Kazakhstan (hereinafter referred to as the employees) shall be provided with food at the expense of the state:

      1) employees who shall be part of the day duty, carrying combat alert duty;

      2) cadets, students of special (military) educational institutions in barracks position;

      3) employees participating in acting training, as well as special training (in the field), if these events take place more than one day;

      4) employees under treatment or examination in military medical units of special state bodies of the Republic of Kazakhstan;

      5) employees involved in liquidation of natural and man-made emergencies.

      Citizens of the Republic of Kazakhstan admitted to a special (military) institution of a special state body of the Republic of Kazakhstan and in a barracks position shall be provided with food at the expense of the state from the day of arrival to the day of registration or refusal of admission during selection.

      Footnote. Paragraph 2 as amended by the resolution of the Government of the Republic of Kazakhstan dated 18.02.2017 № 80 (shall be enforced upon expiry of ten calendar days after the date of its first official publication).

      3. The employees referred to in paragraph 2 of these Rules shall not be provided with food if they are reimbursed in accordance with established procedures.

      4. Food for employees shall be provided by purchasing appropriate services, goods and works from individuals or legal entities in accordance with the legislation on state procurement and/or by state institutions of special state bodies of the Republic of Kazakhstan in accordance with the legislation.

2. Procedures for the provision of food to staff members

      5. Food according to the established natural standards shall be provided to employees in the form of ready-to-eat food and drinks (breakfast, lunch and dinner, as well as additional food if necessary) through the corresponding places for food of special state bodies of the Republic of Kazakhstan (dining rooms, places for food).

      Replacement of food products by others shall be permitted within the standards of interchangeability of products defined by natural standards of replacement of products when issuing food rations.

      6. The organization of feeding of employees shall consist in timely provision of their ready-to-eat food and drinks, as well as quality control of ready-to-eat food and drinks.

      In some cases provided for natural food standards, it shall be permitted to issue meals ready to eat.

      7. Food shall be prepared strictly according to the approved menu with distribution of products of natural food supply standards (menu-layout). In case of three meals, supply standards shall be distributed by energy value (calorie content) in accordance with the requirements of sanitary standards and rules.

      8. The menu-layout of products for the week shall be drawn up by an authorized representative of a third-party organization providing nutrition services, in consultation with the concerned departments of special state bodies of the Republic of Kazakhstan.

      In case of organization of food provision to employees by State institutions of special state bodies of the Republic of Kazakhstan independently, the menu-layout of products shall be drawn up by the responsible employee for organization of food provision.

      The menu-layout of products shall be drawn up according to each natural security standards, regardless of the number of persons eating on it, and approved by the head of the economic unit in three copies. One copy shall be submitted to the accounting department of the state institution of the special state body of the Republic of Kazakhstan, the second and third copies shall be placed in the dining and cooking halls of the dining room.

      9. Responsible officials, including an employee of a medical unit of a special state body of the Republic of Kazakhstan, shall be appointed to monitor the preparation and quality of ready-to-eat food and drinks.

      Prior to the beginning of each meal, the control persons shall check the completeness of the natural food supply standards according to the menu-layout, as well as the quality of ready-to-eat food and drinks.

      The employee of the medical unit shall check the quality of ready-to-eat food and drinks directly in the hot shop by testing it, as well as the sanitary condition of the cooking premises and the food reception point.

      The results of the control shall be recorded in the accounting book to control the completeness of the provision of the natural food supply standard. In the same book, the responsible employee of the medical unit shall make a record of the quality of ready to eat food and drinks, the sanitary condition of the premises inspected by him, as well as shall give permission to eat them, after which food shall be allowed to be given to the employees.

      When visiting workshops and other premises of food reception facilities, persons who check the organization of meals shall observe sanitary standards and rules.

      10. By the beginning of meals by employees the temperature of prepared dishes must comply with the requirements of sanitary standards and rules.

      11. If necessary, ready food shall be transported to the eating area in compliance with sanitary standards and rules.

      12. The duties of officials of special state bodies of the Republic of Kazakhstan for the organization of food security shall be determined by the acts of the first head of the special State body of the Republic of Kazakhstan.органа.

  Approved
by resolution of the Government
of the Republic of Kazakhstan
dated December 7, 2012 № 1564

Natural standards for
food supply for some categories of employees of special state bodies
of the Republic of Kazakhstan taking into account the peculiarities of service

      Footnote. Standards as excluded by the resolution of the Government of the Republic of Kazakhstan dated 28.08.2015 № 679