Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламенттерінің талаптарын қолдану және орындау кезінде тамақ өнімдеріне зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер жүргізу үшін үлгілер (сынамалар) іріктеу туралы

Еуразиялық экономикалық комиссия Алқасының 2018 жылғы 31 шілдедегі № 13 ұсынымы

      Еуразиялық экономикалық комиссия Алқасы 2014 жылғы 29 мамырдағы Еуразиялық экономикалық одақ туралы шарттың 51-бабының ережелерін ескере отырып, көрсетілген Шарттың 18-бабына сәйкес және Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламенттерінің (бұдан әрі – техникалық регламенттер) талаптарын қолдану және орындау кезінде, соның ішінде тамақ өнімдерінің техникалық регламенттердің талаптарына сәйкестігіне міндетті бағалау жүргізу және техникалық регламенттердің талаптарының сақталуына мемлекеттік бақылауды (қадағалауды) жүзеге асыру кезінде тамақ өнімдерін зерттеу (сынау) және өлшеу нәтижелерінің дұрыстығын қамтамасыз ету мақсатында,

      Еуразиялық экономикалық одаққа мүше мемлекеттерге 2018 жылғы 1 қазаннан бастап халықаралық және өңірлік (мемлекетаралық) стандарттардың, ал олар болмаған жағдайда – зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер қағидалары мен әдістерін, соның ішінде техникалық регламенттердің талаптарын қолдану және орындау және техникалық реттеу объектілерінің сәйкестігін бағалауды жүзеге асыру қағидаларын қамтитын ұлттық (мемлекеттік) стандарттардың тізбесіне енгізілген стандарттарда тамақ өнімдеріне зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер жүргізу үшін үлгілер (сынамалар) іріктеу кезінде үлгілерді (сынамаларды) іріктеу қағидаларын белгілейтін ережелер болмаған жағдайда, қосымшаға сәйкес Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламенттерінің талаптарын қолдану және орындау кезінде тамақ өнімдеріне зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер жүргізу үшін үлгілер (сынамалар) іріктеу қағидаларын басшылыққа алуды ұсынады.

      Еуразиялық экономикалық комиссия
Алқасы Төрағасының міндетін
уақытша атқарушы
К.Минасян

  Еуразиялық экономикалық
комиссия Алқасының
2018 жылғы 31 шілдедегі
№ 13 ұсынымына
ҚОСЫМША

Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламенттерінің талаптарын қолдану және орындау кезінде тамақ өнімдеріне зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер жүргізу үшін үлгілер (сынамалар) іріктеу ҚАҒИДАЛАРЫ

      1. Осы Қағидалар тамақ өнімдеріне зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер жүргізу үшін үлгілер (сынамалар) іріктеудің жалпы тәртібін (соның ішінде тамақ өнімдерінің үлгілерін (сынамаларын) іріктеу рәсімдерінің дәйектілігін), көрсетілген үлгілерді (сынамаларды) сақтау, тасымалдау және жеткізу шарттарына қойылатын жалпы талаптарды айқындайды және тамақ өнімдерінің Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламенттерінің (бұдан әрі тиісінше – Одақ, техникалық регламенттер) талаптарына сәйкестігіне міндетті бағалау жүргізу және техникалық регламенттер талаптарының сақталуына мемлекеттік бақылауды (қадағалауды) жүзеге асыру кезінде қолданылады.

      2. Осы Қағидалардың мақсаттары үшін төмендегілерді білдіретін ұғымдар пайдаланылады:

      "сұрыптама" – партиядан іріктеп алынған біртекті тамақ өнімдерінің жиынтығы;

      "менеджмент жүйесінің құжаттары" – мемлекетаралық немесе ұлттық стандартқа, ISO/IЕС 17025 эквиваленттік халықаралық стандартына сәйкестікті растайтын, тамақ өнімдеріне қатысты орындалатын әрекеттердің немесе рәсімдердің дәйектілігі туралы ақпаратты, сондай-ақ осындай әрекеттер (рәсімдер) және қол жеткізілген нәтижелер туралы объективтік куәліктерді (жазбаларды) қамтитын аккредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) құжаттары;

      "бақылаулық үлгі (сынама)" – даулар туындаған жағдайда тамақ өнімдеріне қайталама зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер жүргізу үшін іріктеп алынған үлгінің (орташа сынаманың) бір бөлігі;

      "зертханалық үлгі (сынама)" – тамақ өнімдеріне зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер жүргізу мақсатында аккредиттелген сынақ зертханасына (орталығына) немесе өзге де сынақ зертханасына жеткізу үшін іріктеп алынған үлгі (сынама);

      "үлгі (сынама)" – тамақ өнімдеріне зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер жүргізу үшін тамақ өнімдерінің зерттелетін жиынтығынан іріктеп алынған осы өнімдердің бірлігі немесе олардың бір бөлігі. Бұл ретте "сынама" ұғымы тамақ өнімдерінің бір бөлігін белгілеу үшін, "үлгі" ұғымы – дара (қапталған) тамақ өнімдерін белгілеу үшін қолданылады;

      "біріктірілген сынама" – біртекті тамақ өнімдерінен іріктеп алынған бірдей нүктелік сынамалардың жиынтығы;

      "біртекті тамақ өнімдері" – бір дайындаушы бір ғана құжатқа (стандарт, ұйым стандарты, техникалық шарттар немесе өзге де құжат) сәйкес белгілі бір уақыт аралығында өндірген, бірдей қапталған және оларға тауарға ілеспе бір құжат қоса берілетін бір атаудағы тамақ өнімдері;

      "үлгілерді (сынамаларды) іріктеу" – тамақ өнімінен үлгілер (сынамалар) алу рәсімі;

      "партия" – біртекті тамақ өнімдерінің белгілі бір мөлшері;

      "зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер бағдарламасы – зерттеу (сынау) және өлшеу объектісінің атауын, тамақ өнімдерінің айқындауға тағайындалған көрсеткіштерінің атауларын, іріктеп алынатын үлгілердің (сынамалардың) саны туралы мәліметтерді, сондай-ақ техникалық регламенттердің атауларын және (немесе) белгіленімдерін (тамақ өнімдерінің айқындау үшін тағайындалған көрсеткіштерінің нормаланған мәнін белгілейтін тармақтар көрсетіле отырып) қамтитын құжат;

      "арнайы мүкәммал" – жабдыққа жатпауы мүмкін, бірақ әр алуан түрлердегі тамақ өнімдерінің үлгілерін (сынамаларын) іріктеу кезінде пайдаланылатын техникалық мақсаттағы заттар;

      "орташа сынама" – зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер жүргізуге арналған біріктірілген сынаманың ұсынылатын бөлігі;

      "нүктелік сынама" – біріктірілген немесе орташа сынама жасау үшін белгілі бір партияның тамақ өнімдерінен бір қабылдауға арнап іріктеп алынған тамақ өнімдерінің ең аз мөлшері.

      Осы Қағидаларда пайдаланылатын өзге де ұғымдар 2014 жылғы 29 мамырдағы Еуразиялық экономикалық одақ туралы шартта, Одақтың құқығын құрайтын халықаралық шарттар мен актілерде айқындалған мәндерде қолданылады.

      3. Үлгілерді (сынамаларды) іріктеуді іріктелетін тамақ өнімдеріне қатысы бар шаруашылық жүргізуші субъект өкілінің қатысуымен біліктілігіне қойылатын талаптар Одаққа мүше мемлекеттердің заңнамасымен белгіленген тұлғалар (бұдан әрі тиісінше – мүше мемлекеттер, өкілетті тұлғалар) жүзеге асырады, олар ретінде мыналар әрекет етуі мүмкін:

      а) тамақ өнімдерінің техникалық регламенттердің талаптарына сәйкестігіне міндетті бағалау жүргізу кезінде – өтініш беруші не өтініш беруші уәкілеттік берген тұлға, осы тұлға ретінде аккредиттеу саласы тамақ өнімдеріне қолданылатын Одақтың сәйкестікті бағалау жөніндегі органдарының бірыңғай тізіліміне енгізілген сертификаттау жөніндегі аккредиттелген орган немесе аккредиттеу саласы үлгілерді (сынамаларды) іріктеуді көздейтін аккредиттелген сынақ зертханасы (орталығы) (бұдан әрі – аккредиттелген сынақ зертханасы (орталығы)), не өзге де сынақ зертханасы әрекет етуі мүмкін;

      б) мемлекеттік бақылауды (қадағалауды) жүзеге асыруға уәкілеттік берілген мүше мемлекеттер органдарының өкілдері. Аккредиттелген сынақ зертханасын (орталығын) тарту мүше мемлекеттердің мемлекеттік бақылау (қадағалау) саласындағы заңнамасында көзделген жағдайларда жүзеге асырылады.

      4. Егер мүше мемлекеттің заңнамасында ондай талап белгіленген жағдайда үлгілерді (сынамаларды) іріктеуге уәкілеттік беру осы мемлекеттің заңнамасына сәйкес жүзеге асырылады.

      5. Үлгілерді (сынамаларды) іріктеу оның барлық кезеңдерінде қауіпсіздік техникасының қағидалары сақтала отырып жүзеге асырылады.

      6. Үлгілерді (сынамаларды) іріктеу уәкілетті тұлға әзірлейтін зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер бағдарламасына сәйкес жүзеге асырылады.

      Зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер бағдарламасы жеке құжат түрінде ресімделеді немесе қосымшаға сәйкес нысан бойынша жасалған үлгілерді (сынамаларды) іріктеу актісінде (бұдан әрі – іріктеу актісі) келтіріледі.

      7. Халықаралық және өңірлік (мемлекетаралық) стандарттардың, ал олар болмаған жағдайда – зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер қағидалары мен әдістерін, соның ішінде техникалық регламенттердің талаптарын қолдану және орындау және техникалық реттеу объектілерінің сәйкестігін бағалауды жүзеге асыру қағидаларын қамтитын ұлттық (мемлекеттік) стандарттардың тізбесіне енгізілген стандарттарда тиісті талаптар болмаған жағдайда, іріктеп алынатын тамақ өнімдерінің мөлшері зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер әдістемесі ескеріле отырып, зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер бағдарламасында айқындалады.

      8. Уәкілетті адамдар арнайы киіммен, өлшеу құралдарымен және арнайы мүкәммалмен қамтамасыз етіледі. Арнайы киім қажет болған жағдайда қолданылады.

      9. Біртекті еместігінің жоғары ықтималдығы бар және айқындалатын көрсеткіштерінің мәндері айтарлықтай құбылмалы тамақ өнімдеріне (мысалы, қосалқы өнімдер партиялары) зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер жүргізу кезінде іріктеп алынған тамақ өнімінің сапасын және біртектілігін сипаттауға мүмкіндік беретін үлгілерді (сынамаларды) эмприкалық (нүктелік) іріктеу қолданылады.

      Біртектілік дәрежесі жоғары (мысалы, 1 сортты бидай ұнының партиялары) тамақ өнімдері партияларына зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер жүргізу кезінде біріктірілген сынама іріктеп алынады.

      Біріктірілген сынама қалыптастыру және одан орташа сынаманы бөліп алу кезінде іріктелетін үлгілердің (сынамалардың) мөлшері және массасы бақылау және зертханалық сынамалар жасау үшін жеткілікті болуға тиіс.

      10. Үлгілерді (сынамаларды) іріктеу кезінде тамақ өнімін сырттай қарау және оны сақтау шарттарын бағалау жүзеге асырылады.

      11. Тамақ өнімін сырттай қарау кезінде тұтынушылық қаптаманың (ыдыстың) (бұдан әрі – қаптама (ыдыс)) сыртқы түрі, тамақ өнімдерінің сұрыптамаға түскен және (немесе) сұрыптама бірліктеріндегі тамақ өнімдерінің бірліктері бағаланады, олар шартты түрде төмпендегілерге бөлінеді:

      а) қалыпты (қарау кезінде физикалық, химиялық факторлардан немесе микроорганизмдердің дамуынан туындаған ауытқулар анықталмады);

      б) күмәнді (қарау кезінде физикалық әсердің, микробтың бүлдіруі салдарынан да, сондай-ақ тамақ өніміндегі химиялық және биохимиялық реакциялардың салдарынан да туындауы мүмкін бір немесе бірнеше ауытқу анықталды);

      в) бүлінген (қарау кезінде қаптаманың (ыдыстың) және (немесе) тамақ өнімінің айқын көрінетін кемшіліктері (ісінуі, торсюы, ашуы, көгеруі, шіруі, шырыштануы, қышқылдануы) анықталды.

      12. Сұрыптаманы қалыптастыру кезінде уәкілетті адам партияның біртектілігін және үлгілердің (сынамалардың) ұсынымдылығын айқындайды.

      13. Үлгілерді (сынамаларды) іріктеу кезінде партияның біртектілігін айқындау тамақ өнімінің зерттеуге (сынауға) келіп түскенін растау және біртектілігін өлшеу мақсатында жүзеге асырылады.

      14. Біртектілікті айқындау кезінде қажет болған жағдайда дозиметриялық бақылау нәтижелері ескеріледі.

      15. Партиядағы тамақ өнімінің біртекті еместігі анықталған жағдайда (мысалы, дозиметриялық бақылау кезінде) үлгілер (сынамалар) біртекті бөліктердің тиісті санына бөлінеді. Одан әрі партияның біртектілігін қайталап бағалау жүргізіледі. Біртектілікке қол жеткізілген кезде зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер жүргізу үшін үлгілердің (сынамалардың) қажетті мөлшерін іріктеу жүзеге асырылады.

      16. Тауарға ілеспе құжаттарда көрсетілген үлгілерді (сынамаларды) сырттай қарау ақпаратының (сапаны бақылау туралы ақпараттың) негізінде тамақ өнімінің бірдейлігі (бірдей еместігі) туралы қорытынды жасалады, ол іріктеу актісінде келтіріледі.

      17. Іріктеп алынатын тамақ өнімінің сәйкестендіру мәліметтері іріктеу актісінің тиісті бөлімінде (осы Қағидаларға қосымшада көзделген нысан кестесінің 2 – 7-бағандары) және тамақ өнімін зерттеу (сынау) және өлшеу хаттамасында көрсетіледі.

      18. Үлгілерді (сынамаларды) іріктеу кезінде мыналар қажет:

      а) сенсорлық талдау жүргізу үшін үлгілердің (сынамалардың) дәмін, түсін және иісін өзгертуге қабілетті емес қаптаманы (сейф-пакетті) пайдалану қажет. Үлгімен (сынамамен) байланысқа түсетін қаптаманың (сейф-пакеттің) материалы суға және майға төзімді, ерімейтін және сіңірмейтін болуға тиіс және тамақ өнімінің бастапқы органолептикалық көрсеткіштерін (сыртқы түрін, нысанын және текстурасын), сондай-ақ сапалық сипаттамаларын өзгертпеуге тиіс;

      б) микробиологиялық көрсеткіштерін айқындау үшін стерильдік аспаптарды және (немесе) арнайы мүкәммалды, сондай-ақ тасымалдау және сақтау кезінде сыртқы ластанудан және бүлінуден жеткілікті қорғауды қамтамасыз ететін бір реттік стерильдік пакеттерді (ыдысты) немесе контейнерлерді пайдалану қажет;

      в) іріктеу актісінде көрсетілетін үй-жай немесе көлік құралы микроклиматының параметрлерін, сондай-ақ қаптаманың (ыдыстың) және (немесе) үлгінің (сынаманың) тазалығының визуалдық дәрежесін ескеру;

      г) зерттеулерді (сынақтарды) және өлшемдерді уақтылы жүргізу мақсатында тамақ өнімдерінің белгіленген жарамдылық мерзімдерін ескеру;

      д) қажетті сипаттамалары (өлшеу диапазоны, дәлсіздігі (дәлдігі)) бар өлшеу құралдарының болуын, мүше мемлекеттердің заңнамасына сәйкес тексеруді орындауды қамтамасыз ету қажет.

      19. Үлгілерді (сынамаларды) іріктеу таза, құрғақ, қажет болған жағдайда стерильді арнайы мүкәммалмен (щуппен, қасықпен, шпателмен, пинцетпен, қысқыштармен, пышақпен, қалақпен, шөмішпен, ожаумен және т.б. (соның ішінде осы Қағидалардың 18-тармағының "б" тармақшасында көрсетілген мүкәммалмен)) жүзеге асырылады.

      20. Іріктеп алынған үлгілер (сынамалар) партиядан оқшауланады, қаптамаға (сейф-пакетке) орналастырылады және үлгілерді (сынамаларды) іріктеу жүзеге асырылатын жерде оларға мөр басылады немесе пломбаланады.

      21. Үлгілерді (сынамаларды) іріктеу іріктеу актісімен ресімделеді.

      22. Үлгілердің (сынамалардың) қаптамасы (сейф-пакеті) рұқсатсыз ашылғаны оңай айқындалатын түрде жабылады (қаптама (сейф-пакет) пломбаланады немесе оған мөр басылады). Қаптамаға (сейф-пакетке) "Тамақ өнімінің №____зертханалық үлгісі (сынамасы)" немесе "Тамақ өнімінің №____бақылаулық үлгісі (сынамасы)" деген жазба түрінде (іріктеу актісінің нөмірін көрсетумен) үлгінің (сынаманың) тағайындалуы туралы ақпарат жазылады.

      23. Қажет болған жағдайда тамақ өніміне жүргізілген зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер хаттамасы берілгенге дейін менеджмент жүйесі құжаттарында немесе сынақ зертханасының құжаттарында көзделген тәртіппен үлгілерге (сынамаларға) нөмірлер беру (үлгілерді (сынамаларды) шифрлау)) жүзеге асырылады.

      24. Бақылаудық үлгі (сынама) тамақ өнімі оған сәйкес дайындалған құжаттың (стандарт, ұйым стандарты, техникалық шарттар немесе өзге де құжат) талаптарына сәйкес сейф-пакетте немесе пломбаланған (мөр басылған) түрде сақталады және уәкілетті тұлғада, аккредиттелген сынақ зертханасында (орталығында) немесе зерттеулерді (сынақтарды) және өлшемдерді жүргізген сынақ зертханасында, не тамақ өнімінің иесінде оның жарамдылық мерзімі өткенге дейін, бірақ зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер аяқталғаннан кейін күнтізбелік 14 күннен аспайтын, ал үлгінің (сынаманың) техникалық регламенттің талаптарына сәйкессіздігі анықталған жағдайда – тамақ өнімінің жарамдылық мерзімі өткенге дейін, бірақ мүдделі тұлғаларға зерттеулердің (сынақтардың) және өлшемдердің нәтижелері туралы хабарланған күннен бастап 3 айдан аспайтын мерзімде сақталуы мүмкін. Бақылаудық үлгіні (сынаманы) сақтау орны, сондай-ақ сейф-пакеттің нөмірі немесе пломбаның нөмірі іріктеу актісінде көрсетіледі.

      25. Егер бақылаулық үлгі (сынама) үлгілерді (сынамаларды) іріктеу кезінде ерекшеленбеген жағдайда тиісті жазба келтіріледі. Бұл ретте аккредиттелген сынақ зертханасына (орталығына) немесе өзге де сынақ зертханасына орташа сынама жеткізіледі, зертханалық және бақылаулық үлгілер (сынамалар) жеткізілген орташа сынамадан бөліп алынады. Мүмкіндігінше бақылаулық үлгінің (сынаманың) массасы осы Қағидалардың 11-тармағының ережелерін ескергенде, зертханалық үлгінің (сынаманың) массасына сәйкес болуға тиіс.

      26. Үлгілер (сынамалар) үлгінің (сынаманың) жай-күйіне әсер етілмей қапталады, сақталады және тасымалданады.

      27. Қаптаманы (ыдысты) және (немесе) қаптаманы (сейф-пакетті) ашу кезінде іріктеп алынған үлгіге (сынамаға) бөгде материалдың түспеуін болдырмау қажет.

      28. Үлгілерді (сынамаларды) аккредиттелген сынақ зертханасына (орталығына) немесе өзге де сынақ зертханасына жеткізуді іріктеп алынатын тамақ өніміне қатысы бар шаруашылық жүргізуші субъектінің өкілі немесе, егер бұл үлгілерді (сынамаларды) іріктеу жөніндегі жұмысты орындау туралы шартта көзделсе, уәкілетті тұлға жүзеге асырады.

      Мемлекеттік бақылауды (қадағалауды) жүзеге асыру кезінде үлгілерді (сынамаларды) аккредиттелген сынақ зертханасына (орталығына) жеткізуді тамақ өнімдерінің иелеріне немесе олардың өкілдеріне жүктемеу қажет.

      29. Үлгілерді (сынамаларды) тасымалдау үлгілердің (сынамалардың) жай-күйінің, құрамының және сапасының сақталуын, қоршаған ортаның қауіпсіздігін қамтамасыз ететін жағдайларда жүзеге асырылады.

      30. Тамақ өнімдерін сақтау мен тасымалдаудың ерекше шарттары белгіленетін талаптар (саңылаусыз қаптама (ыдыс), арнайы температуралық шарттар және басқа да шарттар) болған жағдайда, іріктеп алынған үлгілерді (сынамаларды) тасымалдау тауарға ілеспе құжаттарда көрсетілген шарттарда жүзеге асырылады.

      Үлгілер (сынамалар) іріктелген сәттен бастап олар зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер жүргізу үшін берілгенге дейін тамақ ьөнімдерін сақтаудың дайындаушы белгілеген шарттары сақталады.

      Іріктеу актісінде үлгілерді (сынамаларды) аккредиттелген сынақ зертханасына (орталығына) немесе өзге де сынақ зертханасына тасымалдау шарттары туралы жазба жүргізіледі.

      31. Сақтау мен тасымалдаудың ерекше шарттары көзделген тамақ өнімінің үлгілері (сынамалары) аккредиттелген сынақ зертханасына (орталығына) немесе өзге де сынақ зертханасына қаптамада (ыдыста) немесе тауарға ілеспе құжаттарда көрсетілген жарамдылық мерзімдерінен кешіктірілмей тиісті температуралық режимдер жағдайында тоңазытқыштарға немесе термоконтейнерлерге салынып жеткізіледі.

      32. Біріктірілген сынамаларды жеткізу мерзімі іріктеу сәтінен бастап 6 сағаттан аспайды.

      33. Үлгілерді (сынамаларды) іріктеу туралы ақпарат (олардың жеткізілу уақытын және сәйкестендіру мәліметтерін қоса алғанда) қағаз жеткізгіштегі құжат түрінде немесе менеджмент жүйесінің құжаттарына немесе сынақ зертханасының құжаттарына сәйкес электрондық түрде тіркеледі.

      Көрсетілген ақпаратты сақтау мерзімі мүше мемлекеттердің заңнамасында белгіленеді.

      34. Мынадай жағдайларда:

      жеткізу осы Қағидалардың талаптарына сәйкес келмейтін мерзімде жеткізілген, не үлгілердің (сынамалардың) жарамдылық мерзімдері өтіп кеткен немесе зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер басталғанға дейін өтіп кететін;

      іріктеу актісі болмаған;

      жеткізілген үлгілер (сынамалар) іріктеу актісінде көрсетілген мәліметтерге сәйкес келмеген (мысалы сыртқы түрі мәлімделгеннен ерекшеленеді);

      үлгілердің (сынамалардың) мөр басылған қаптамасының (сейф-пакетінің) бүтіндігі бұзылған үлгілер (сынамалар) зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер жүргізу үшін қабылданбайды.

      Бұл ретте іріктеу актісінде үлгілерді (сынамаларды) қабылдаудан бас тарту туралы ақпарат көрсетіледі.

      Қабылданбаған үлгілер (сынамалар) тауарға ілеспе құжаттармен бірге оларды жеткізген тұлғаға қайтарылады.

  Еуразиялық экономикалық
одақтың техникалық
регламенттерінің
талаптарын қолдану және
орындау кезінде тамақ
өнімдеріне зерттеулер
(сынақтар) және өлшемдер
жүргізу үшін үлгілер
(сынамалар) іріктеу
қағидаларына
ҚОСЫМША

Тамақ өнімдерінің үлгілерін (сынамаларын) іріктеу АКТІСІ

      20____ж. _____________ №____

Іріктеу кезеңі

__________
(басталуы)

________(аяқталуы)

      Мен,____________________________________________________________,

      (іріктеуді жүзеге асыратын уәкілетті адамның лауазымы, Т.А.Ә.)

      ______________________________________________________________

      (объект (іріктеу орны), мекенжайы (бар болған жағдайда) іріктеу орны)

      ________________________________________________________қатысуымен

      (іріктелетін тамақ өніміне қатысы бар шаруашылық

      __________________________________________________________________

      жүргізуші субъектінің лауазымы, Т.А.Ә.)

      үлгілер (сынамалар)___________________________________________іріктелді

      (тамақ өнімінің атауы)

      Үлгілерді (сынамаларды) іріктеу мақсаты________________________________

      (тамақ өнімінің сәйкестігін бағалау,

      __________________________________________________________________________

      Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламенттері

      __________________________________________________________________________

      талаптарының сақталуын мемлекеттік бақылау (қадағалау))

      Өтініш берушінің (сәйкестікті бағалау мақсатында іріктеу жүргізу жағдайында) немесе

      мемлекеттік бақылау (қадағалау) органының (мемлекеттік бақылау (қадағалау)

      мақсатында іріктеу жүргізілген жағдайда) атауы, орналасқан жері

      (мекенжайы)_______________________________________________________

      Үлгілерді (сынамаларды) іріктеу _____________________________________________________

      (іріктеу оған сәйкес

      __________________________________________________________________________

      жүзеге асырылған құжат)

      ________________________________________________________сәйкестігіне

      (талаптарының сәйкестігіне зерттеу (сынау) және

      __________________________________________________________________________

      өлшемдер жүргізілетін құжат (тағайындалған көрсеткіштердің нормаланған

      __________________________________________________________жүзеге асырылды

      мәндері белгіленетін тармақтарын көрсетумен)

      Үлгілер (сынамалар) туралы сәйкестендіру мәліметтері:

Р/с №

Тамақ өнімі үлгісінің (сынамасының) атауы

Дайындаушы*

Өнімнің штрих-коды, тауарға ілеспе құжаттары, өнім партиясының нөмірі және басқа да ақпарат (бар болған жағдайда)

Өлшем бірлігі

Партия саны (іріктеу сәтіндегі қалдық)

Тамақ өнімінің дайындалған күні және (немесе) жарамдылық мерзімі

Зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер жүргізу үшін іріктелген зартханалық үлгілердің (сынамалардың) мөлшері (массасы, көлемі, алаңы және т.б.)

Іріктеп алынған үлгілердің (сынамалардың) мөлшері (массасы, көлемі, алаңы және т.б.)

Зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер мақсаты (зерттеулер (сынақтар) және өлшемдер бағдарламасы) немесе айқындау үшін тағайындалған көрсеткіштері

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10











      * Дайындаушының атауы, оның орналасқан жері (заңды тұлғаның мекенжайы) және өнім дайындау жөніндегі қызметін жүзеге асыратын орны (заңды тұлға үшін), тегі, аты және әкесінің аты (бар болған жағдайда), тұрғылықты жері және өнім дайындау жөніндегі қызметін жүзеге асыратын орнының мекенжайы (мекенжайлары) (дара кәсіпкер ретінде тіркелген жеке тұлға үшін) көрсетіледі.

      Өнімді сырттай қарап шығу нәтижелері_______________________________

      (тамақ өнімдерінің қаралған бірліктерінің

      __________________________________________________________________

      саны, қаралған тамақ өнімдерінің көлік, тұтынушы қаптамасының (ыдысының)

      __________________________________________________________________

      және таңбалануының сипаттамасы, көзге көрінетін ақауларының болуы,

      __________________________________________________________________

      тамақ өнімдері партиясының сапасы, қаптамасы және таңбалануы

      __________________________________________________________________

      бойынша тауарға ілеспе құжаттарда көрсетілген мәліметтерге сәйкестігі,

      __________________________________________________________________

      дозиметриялық бақылау нәтижелері туралы мәліметтер,

      __________________________________________________________________

      өлшеу құралының атауы және типі, тексеру туралы куәлік)

      Сақтау шарттары және орны_______________________________________

      (сақтау орнының жай-күйі, тамақ өнімдерін

      __________________________________________________________________

      сақтау және тасымалдау кезіндегі микроклимат)

      Іріктеп алынған зертханалық үлгілер (сынамалар) қаптамаға (сейф-пакетке)

      орналастырылды, мөрленді және зертханалық зерттеу (сынақ) және өлшемдер жүргізу

      үшін __________________________________________________________

      (аккредиттелген сынақ зертханасының (орталығының)

      _________________________________________________________жіберілді немесе

      өзге де сынақ зертханасының атауы)

      Іріктелген бақылаулық үлгілер (сынамалар) қаптамаға (сейф-пакетке)

      орналастырылды, мөрленді және _____________________________________________

      (бақылаулық үлгілердің (сынамалардың)

      ______________________________________________________________________тұр

      орналасқан жерін көрсету)

      Өзге де мәліметтер_________________________________________________________

___________________
(іріктеуді жүзеге асырған адамның лауазымы)

______________
(қолы)

_____________________
(Т. А. Ә.)

_____________________
(қатысуымен іріктеу жүзеге
асырылған адамның лауазымы)

_______________
(қолы)

_____________________
(Т. А. Ә.)

      Үлгілерді (сынамаларды) іріктеу актісі __ данада жасалды:

      __________________________________________________________________________

      (тамақ өнімдері үлгілерін (сынамаларын) іріктеу актісінің даналары

      __________________________________________________________________________

      жіберілетін тұлғалар (ұйымдар))

Об отборе образцов (проб) для проведения исследований (испытаний) и измерений пищевой продукции при применении и исполнении требований технических регламентов Евразийского экономического союза

Рекомендация Коллегии Евразийской экономической комиссии от 31 июля 2018 года № 13.

      Коллегия Евразийской экономической комиссии в соответствии со статьей 18 Договора о Евразийском экономическом союзе от 29 мая 2014 года с учетом положений статьи 51 указанного Договора и в целях обеспечения достоверности и сопоставимости результатов исследований (испытаний) и измерений пищевой продукции при применении и исполнении требований технических регламентов Евразийского экономического союза (далее – технические регламенты), в том числе при проведении обязательной оценки соответствия пищевой продукции требованиям технических регламентов и осуществлении государственного контроля (надзора) за соблюдением требований технических регламентов,

      рекомендует государствам – членам Евразийского экономического союза с 1 октября 2018 г. в случае отсутствия в стандартах, включенных в перечень международных и региональных (межгосударственных) стандартов, а в случае их отсутствия – национальных (государственных) стандартов, содержащих правила и методы исследований (испытаний) и измерений, в том числе правила отбора образцов (проб), необходимые для применения и исполнения требований технических регламентов и осуществления оценки соответствия объектов технического регулирования, положений, устанавливающих правила отбора образцов (проб), при отборе образцов (проб) для проведения исследований (испытаний) и измерений пищевой продукции руководствоваться Правилами отбора образцов (проб) для проведения исследований (испытаний) и измерений пищевой продукции при применении и исполнении требований технических регламентов Евразийского экономического союза согласно приложению.

      Врио Председателя Коллегии
Евразийской экономической комиссии
К. Минасян

  ПРИЛОЖЕНИЕ
к Рекомендации Коллегии
Евразийской экономической комиссии
от 31 июля 2018 г. № 13

ПРАВИЛА
отбора образцов (проб) для проведения исследований (испытаний) и измерений пищевой продукции при применении и исполнении требований технических регламентов Евразийского экономического союза

      1. Настоящие Правила определяют общий порядок отбора образцов (проб) для проведения исследований (испытаний) и измерений пищевой продукции (в том числе последовательность процедур отбора образцов (проб) пищевой продукции), общие требования к условиям хранения, транспортировки и доставки указанных образцов (проб) и применяются при проведении обязательной оценки соответствия пищевой продукции требованиям технических регламентов Евразийского экономического союза (далее соответственно – технические регламенты, Союз) и осуществлении государственного контроля (надзора) за соблюдением требований технических регламентов.

      2. Для целей настоящих Правил используются понятия, которые означают следующее:

      "выборка" – совокупность единиц однородной пищевой продукции, отобранной из партии;

      "документы системы менеджмента" – документы аккредитованной испытательной лаборатории (центра), подтверждающие соответствие межгосударственному или национальному стандарту, эквивалентному международному стандарту ISO/IEC 17025, содержащие информацию о последовательности действий или процедур, выполняемых в отношении пищевой продукции, а также объективные свидетельства (записи) о таких действиях (процедурах) и достигнутых результатах;

      "контрольный образец (проба)" – часть образца (средней пробы), отобранная для проведения повторных исследований (испытаний) и измерений пищевой продукции в случае возникновения споров;

      "лабораторный образец (проба)" – образец (проба), отобранный для доставки в аккредитованную испытательную лабораторию (центр) или иную испытательную лабораторию в целях проведения исследований (испытаний) и измерений пищевой продукции;

      "образец (проба)" – единица пищевой продукции или ее часть, отобранная из исследуемой совокупности пищевой продукции для проведения исследований (испытаний) и измерений этой продукции. При этом понятие "проба" применяется для обозначения части пищевой продукции, понятие "образец" – для обозначения штучной (упакованной) пищевой продукции;

      "объединенная проба" – совокупность идентичных точечных проб, отобранных из однородной пищевой продукции;

      "однородная пищевая продукция" – пищевая продукция одного наименования, которая произведена одним изготовителем в определенный промежуток времени в соответствии с одним и тем же документом (стандарт, стандарт организации, технические условия или иной документ), одинаково упакована и к которой прилагается один товаросопроводительный документ;

      "отбор образцов (проб)" – процедура извлечения образцов (проб) из пищевой продукции;

      "партия" – определенное количество однородной пищевой продукции;

      "программа исследований (испытаний) и измерений" – документ, содержащий наименование объекта исследований (испытаний) и измерений, наименования назначенных к определению показателей пищевой продукции, сведения о количестве отбираемых образцов (проб), а также наименования и (или) обозначения технических регламентов (с указанием пунктов, устанавливающих нормированные значения назначенных для определения показателей пищевой продукции);

      "специальный инвентарь" – предметы технического назначения, которые могут не относиться к оборудованию, но используются при отборе образцов (проб) пищевой продукции различных видов;

      "средняя проба" – представительная часть объединенной пробы, предназначенная для проведения исследований (испытаний) и измерений;

      "точечная проба" – минимальное количество пищевой продукции, отобранной за один прием из пищевой продукции определенной партии для составления объединенной или средней пробы.

      Иные понятия, используемые в настоящих Правилах, применяются в значениях, определенных Договором о Евразийском экономическом союзе от 29 мая 2014 года, международными договорами и актами, составляющими право Союза.

      3. Отбор образцов (проб) осуществляется в присутствии представителя хозяйствующего субъекта, имеющего отношение к отбираемой пищевой продукции, лицами, требования к квалификации которых установлены законодательством государств – членов Союза (далее соответственно – уполномоченные лица, государства-члены), в качестве которых могут выступать:

      а) при проведении обязательной оценки соответствия пищевой продукции требованиям технических регламентов – заявитель либо уполномоченное заявителем лицо, в качестве которого могут выступать включенные в единый реестр органов по оценке соответствия Союза аккредитованный орган по сертификации, область аккредитации которого распространяется на пищевую продукцию, или аккредитованная испытательная лаборатория (центр), область аккредитации которой предусматривает отбор образцов (проб) (далее – аккредитованная испытательная лаборатория (центр)), либо иная испытательная лаборатория;

      б) представители органов государств-членов, уполномоченных на осуществление государственного контроля (надзора). Привлечение аккредитованной испытательной лаборатории (центра) осуществляется в случаях, предусмотренных законодательством государств-членов в сфере государственного контроля (надзора).

      4. Уполномочивание на отбор образцов (проб) в случае, если законодательством государства-члена установлено такое требование, осуществляется в соответствии с законодательством этого государства.

      5. Отбор образцов (проб) осуществляется с соблюдением правил техники безопасности на всех его этапах.

      6. Отбор образцов (проб) осуществляется в соответствии с программой исследований (испытаний) и измерений, разрабатываемой уполномоченным лицом.

      Программа исследований (испытаний) и измерений оформляется в виде отдельного документа или приводится в акте отбора образцов (проб), составленном по форме согласно приложению (далее – акт отбора).

      7. В случае отсутствия в стандартах, включенных в перечень международных и региональных (межгосударственных) стандартов, а в случае их отсутствия – национальных (государственных) стандартов, содержащих правила и методы исследований (испытаний) и измерений, в том числе правила отбора образцов (проб), необходимые для применения и исполнения требований технических регламентов и осуществления оценки соответствия объектов технического регулирования, соответствующих требований количество отбираемой пищевой продукции определяется в программе исследований (испытаний) и измерений с учетом методики исследований (испытаний) и измерений.

      8. Уполномоченные лица обеспечиваются спецодеждой, средствами измерений и специальным инвентарем. Спецодежда применяется в случае необходимости.

      9. При проведении исследований (испытаний) и измерений пищевой продукции с высокой долей вероятности ее неоднородности и значительным варьированием значений определяемых показателей (например, партии субпродуктов) применяется эмпирический (точечный) отбор образцов (проб), позволяющий характеризовать качество и однородность отобранной пищевой продукции.

      При проведении исследований (испытаний) и измерений партии пищевой продукции с высокой степенью однородности (например, партии пшеничной муки 1 сорта) отбирается объединенная проба.

      При формировании объединенной пробы и выделении из нее средней пробы количество и масса отбираемых образцов (проб) должны быть достаточными для создания контрольной и лабораторной проб.

      10. При отборе образцов (проб) осуществляются внешний осмотр, идентификация пищевой продукции, оценка условий ее хранения.

      11. При внешнем осмотре пищевой продукции оценивается внешний вид потребительской упаковки (тары) (далее – упаковка (тара)) единиц пищевой продукции, попадающих в выборку, и (или) пищевой продукции, содержащейся в выборочных единицах, которая условно подразделяется на:

      а) нормальную (при осмотре не обнаружено отклонений, вызванных физическими, химическими факторами или развитием микроорганизмов);

      б) подозрительную (при осмотре обнаружены одно или несколько отклонений, которые могли возникнуть как вследствие физического воздействия, микробной порчи, так и вследствие химических и биохимических реакций в пищевой продукции);

      в) испорченную (при осмотре обнаружены явные дефекты упаковки (тары) и (или) пищевой продукции (бомбаж, хлопуши, брожение, плесневение, гниение, ослизнение, прокисание)).

      12. При формировании выборки уполномоченным лицом определяется однородность партии и представительность образцов (проб).

      13. При отборе образцов (проб) определение однородности партии осуществляется с целью подтверждения поступления на исследования (испытания) и измерения однородной пищевой продукции.

      14. В случае необходимости при определении однородности учитываются результаты дозиметрического контроля.

      15. В случае выявления неоднородности пищевой продукции в партии (например, при дозиметрическом контроле) образцы (пробы) разделяются на соответствующее количество однородных частей. Далее проводится повторное оценивание однородности партии. При достижении однородности осуществляется отбор необходимого количества образцов (проб) для исследований (испытаний) и измерений.

      16. На основании внешнего осмотра (информации о качестве) образцов (проб), информации, указанной в товаросопроводительных документах, делается вывод об идентичности (неидентичности) пищевой продукции, который приводится в акте отбора.

      17. Идентификационные сведения отбираемой пищевой продукции указываются в соответствующем разделе акта отбора (графы 2 – 7 таблицы формы, предусмотренной приложением к настоящим Правилам) и в протоколе исследований (испытаний) и измерений пищевой продукции.

      18. При отборе образцов (проб) необходимо:

      а) для проведения сенсорного анализа использовать упаковку (сейф-пакет), неспособную изменять вкус, цвет и запах образцов (проб). Материал упаковки (сейф-пакета), контактирующей с образцом (пробой), должен быть водо- и жиростойким, нерастворимым
и неабсорбирующим и не должен изменять исходные органолептические показатели пищевой продукции (включая внешний вид, форму и текстуру), а также качественные характеристики;

      б) для определения микробиологических показателей использовать стерильные инструменты и (или) специальный инвентарь, а также одноразовые стерильные пакеты (тару) или контейнеры, создающие достаточную защиту от внешних загрязнений
и повреждений в процессе транспортировки и хранения;

      в) учитывать параметры микроклимата помещения или транспортного средства, которые фиксируются в акте отбора, а также визуальную степень чистоты упаковки (тары) и (или) образца (пробы);

      г) учитывать установленные сроки годности пищевой продукции в целях своевременного проведения исследований (испытаний) и измерений;

      д) обеспечить наличие средств измерений, имеющих необходимые характеристики (диапазон измерений, погрешность (точность)), выполнение поверки в соответствии с законодательством государств-членов.

      19. Отбор образцов (проб) осуществляется чистым, сухим, при необходимости стерильным специальным инвентарем (щупом, ложкой, шпателем, пинцетом, щипцами, ножом, совком, ковшом, черпаком и др. (в том числе инвентарем, указанным в подпункте "б" пункта 18 настоящих Правил)).

      20. Отобранные образцы (пробы) изолируются от партии, помещаются в упаковку (сейф-пакет) и опечатываются или опломбировываются на месте, в котором осуществляется отбор образцов (проб).

      21. Отбор образцов (проб) оформляется актом отбора.

      22. Упаковка (сейф-пакет) образца (пробы) запечатывается таким образом, чтобы несанкционированное вскрытие легко определялось (упаковка (сейф-пакет) опломбировывается или опечатывается). На упаковку (сейф-пакет) наносится информация о назначении образца (пробы) в виде записи "Лабораторный образец (проба) пищевой продукции №___" или "Контрольный образец (проба) пищевой продукции №___" (с указанием номера акта отбора).

      23. При необходимости осуществляется присвоение образцам (пробам) номеров (шифрование образцов (проб)) в порядке, предусмотренном документами системы менеджмента или документами испытательной лаборатории до выдачи протокола исследований (испытаний) и измерений пищевой продукции.

      24. Контрольный образец (проба) в сейф-пакете или опломбированном (опечатанном) виде хранится в соответствии с требованиями документа, согласно которому изготовлена пищевая продукция (стандарт, стандарт организации, технические условия или иной документ) и может храниться у уполномоченного лица, в аккредитованной испытательной лаборатории (центре) или испытательной лаборатории, проводившей исследования (испытания) и измерения, либо у владельца пищевой продукции до истечения срока ее годности, но не более 14 календарных дней с даты завершения исследований (испытаний) и измерений, а в случае установления несоответствия образца (пробы) требованиям технических регламентов – до истечения срока годности пищевой продукции, но не более 3 месяцев с даты извещения заинтересованных лиц о результатах исследований (испытаний) и измерений. Место хранения контрольного образца (пробы), а также номер сейф-пакета или номер пломбы указываются в акте отбора.

      25. В случае если контрольный образец (проба) не был выделен при отборе образцов (проб), в акте отбора приводится соответствующая запись. При этом в аккредитованную испытательную лабораторию (центр) или иную испытательную лабораторию доставляется средняя проба, лабораторный и контрольный образцы (пробы) выделяются из доставленной средней пробы. По возможности масса контрольного образца (пробы) должна соответствовать массе лабораторного образца (пробы) с учетом положений пункта 11 настоящих Правил.

      26. Образцы (пробы) упаковываются, хранятся и транспортируются без оказания влияния на состояние образца (пробы).

      27. При вскрытии упаковки (тары) и (или) упаковки (сейф-пакета) необходимо исключить попадание в отбираемый образец (пробу) постороннего материала.

      28. Доставка образцов (проб) в аккредитованную испытательную лабораторию (центр) или иную испытательную лабораторию осуществляется представителем хозяйствующего субъекта, имеющего отношение к отбираемой пищевой продукции, или уполномоченным лицом, если это предусмотрено договором о выполнении работ по отбору образцов (проб).

      При осуществлении государственного контроля (надзора) не следует возлагать доставку образцов (проб) в аккредитованную испытательную лабораторию (центр) на владельцев пищевой продукции или их представителей.

      29. Транспортировка образцов (проб) осуществляется в условиях, обеспечивающих сохранность состояния, состава и качества образцов (проб), безопасность окружающей среды.

      30. В случае наличия требований, устанавливающих особые условия хранения и транспортировки пищевой продукции (герметичная упаковка (тара), специальные температурные условия и другие условия), транспортировка отобранных образцов (проб) осуществляется в условиях, указанных в товаросопроводительных документах.

      От момента отбора до передачи образцов (проб) для проведения исследований (испытаний) и измерений соблюдаются условия хранения пищевой продукции, установленные изготовителем.

      В акте отбора приводится запись об условиях транспортировки образцов (проб) в аккредитованную испытательную лабораторию (центр) или иную испытательную лабораторию.

      31. Образцы (пробы) пищевой продукции, для которой предусмотрены особые условия хранения и транспортировки, доставляются в аккредитованную испытательную лабораторию (центр) или иную испытательную лабораторию в холодильниках или термоконтейнерах при соответствующих температурных режимах не позднее сроков годности, указанных на упаковке (таре) или в товаросопроводительных документах.

      32. Срок доставки объединенных проб составляет не более 6 часов с момента отбора.

      33. Информация об отборе образцов (проб) (включая время их доставки и идентификационные сведения) фиксируется в виде документа на бумажном носителе или в электронном виде в соответствии с документами системы менеджмента или документами испытательной лаборатории.

      Срок хранения указанной информации устанавливается законодательством государств-членов.

      34. Образцы (пробы) не принимаются для проведения исследований (испытаний) и измерений в следующих случаях:

      доставка произведена в сроки, не соответствующие требованиям настоящих Правил, либо сроки годности образцов (проб) истекли или истекают до начала исследований (испытаний) и измерений;

      отсутствует акт отбора;

      доставленные образцы (пробы) не соответствуют сведениям, указанным в акте отбора (например, внешний вид отличается от заявленного);

      нарушена целостность опечатанной упаковки (сейф-пакета) образцов (проб).

      При этом в акте отбора указывается информация об отказе в приеме образцов (проб).

      Непринятые образцы (пробы) с товаросопроводительными документами возвращаются лицу, их доставившему.

  ПРИЛОЖЕНИЕ
к Правилам отбора образцов
(проб) для проведения
исследований (испытаний)
и измерений пищевой
продукции при применении и
исполнении требований
технических регламентов
Евразийского экономического
союза (форма)

АКТ
отбора образцов (проб) пищевой продукции

      от _____________20____г. №____

      Период отбора ______________ –____________
(окончание) (начало

      Мною,_________________________________________________________________________,
(должность, Ф. И. О. уполномоченного лица, осуществившего отбор)
на (в)_________________________________________________________________________
(объект (место отбора), адрес (при наличии) места отбора)
в присутствии__________________________________________________________________
(должность, Ф. И. О. представителя хозяйствующего субъекта,
______________________________________________________________________________
имеющего отношение к отбираемой пищевой продукции)
отобраны образцы (пробы)______________________________________________________
(наименование пищевой продукции)
Цель отбора образцов (проб)_____________________________________________________
(оценка соответствия пищевой продукции,
_______________________________________________________________________________
государственный контроль (надзор) за соблюдением требований технических регламентов
_______________________________________________________________________________
Евразийского экономического союза – указать нужное)
Наименование заявителя (в случае проведения отбора в целях оценки соответствия) или
органа государственного контроля (надзора) (в случае проведения отбора в целях
государственного контроля (надзора)), место нахождения
(адрес)__________________________________________________________________________
Отбор образцов (проб) осуществлен в соответствии с___________________________________
(документ,
_______________________________________________________________________________
в соответствии с которым осуществлен отбор)
на соответствие _________________________________________________________________
(документ (с указанием пунктов, устанавливающих нормированные
_______________________________________________________________________________
значения назначенных показателей), на соответствие требованиям которого проводятся
_______________________________________________________________________________
исследования (испытания) и измерения)

      Идентификационные сведения об образцах (пробах):


п/п

Наименование образца (пробы) пищевой продукции
 

Изготовитель*

Штриховой код продукции, товаросопроводительные документы, номер партии продукции и другая информация (при наличии)

Единица измерения

Размер партии (остаток на момент отбора)

Дата изготовления и (или) срок годности пищевой продукции

Количество (масса, объем, площадь и др.) отобранных лабораторных образцов (проб) для исследований (испытаний) и измерений

Количество (масса, объем, площадь и др.) отобранных контрольных образцов (проб)

Цель исследований (испытаний) и измерений (программа исследований (испытаний) и измерений) или назначенные для определения показатели

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10











      * Указываются наименование изготовителя, его место нахождения (адрес юридического лица) и адрес (адреса) места осуществления деятельности по
изготовлению продукции (для юридического лица), фамилия, имя и отчество (при наличии), место жительства и адрес (адреса) места осуществления
деятельности по изготовлению продукции (для физического лица, зарегистрированного в качестве индивидуального предпринимателя).

      Результаты внешнего осмотра продукции_____________________________________________
(количество осмотренных единиц
________________________________________________________________________________
пищевой продукции, описание транспортной, потребительской упаковки (тары)
_______________________________________________________________________________
и маркировки осмотренной пищевой продукции, наличие видимых
________________________________________________________________________________
дефектов, соответствие партии пищевой продукции по качеству, упаковке
________________________________________________________________________________
и маркировке сведениям, указанным в товаросопроводительных документах, сведения
________________________________________________________________________________
о результатах дозиметрического контроля, наименование и тип средства измерения,
________________________________________________________________________________
свидетельство о поверке)
Условия и место хранения__________________________________________________________
(состояние места хранения, значения параметров
________________________________________________________________________________
микроклимата при хранении и транспортировке пищевой продукции)
Отобранные лабораторные образцы (пробы) помещены в упаковку (сейф-пакет), опечатаны и
направлены для проведения лабораторных исследований (испытаний) и измерений в
____________________________________________________________________________
(наименование аккредитованной испытательной
________________________________________________________________________________
лаборатории (центра) или иной испытательной лаборатории)
Отобранные контрольные образцы (пробы) помещены в упаковку (сейф-пакет), опечатаны и
находятся_______________________________________________
(указать место нахождения
_______________________________________________________________________________
контрольных образцов (проб))
Иные сведения_________________________________________________________________

______________________________
(должность лица, осуществившего отбор)
 

__________________
(подпись)

_______________________
(Ф. И. О.)

______________________________
(должность лица, в присутствии которого осуществлялся отбор)

__________________
(подпись)

_______________________
(Ф. И. О.)

      Акт отбора образцов (проб) составлен в __ экземплярах:
________________________________________________________________________________
(лица (организации), в которые направляются экземпляры акта отбора образцов (проб)
________________________________________________________________________________
пищевой продукции)