Адамның өмірі мен денсаулығына және жануарларға, қоршаған ортаға қауіп төндіретін тамақ өнімдерін кәдеге жарату және жою ережесін бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2008 жылғы 15 ақпандағы N 140 Қаулысы.

      "Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" Қазақстан Республикасының 2007 жылғы 21 шілдедегі Заңы 5-бабының 5) тармақшасына сәйкес Қазақстан Республикасының Үкіметі ҚАУЛЫ ЕТЕДІ:

      1. Қоса беріліп отырған Адамның өмірі мен денсаулығына және жануарларға, қоршаған ортаға қауіп төндіретін тамақ өнімдерін кәдеге жарату және жою ережесі бекітілсін.

      2. Осы қаулы алғаш ресми жарияланған күнінен бастап қолданысқа енгізіледі.

Қазақстан Республикасының


Премьер-Министрі



  Қазақстан Республикасы
Үкіметінің
2008 жылғы 15 ақпандағы
N 140 қаулысымен
бекітілген

Адамның өмірі мен денсаулығына және жануарларға, қоршаған ортаға қауіп төндіретін тамақ өнімдерін кәдеге жарату және жою ережесі

      1. Осы Адамның өмірі мен денсаулығына және жануарларға, қоршаған ортаға қауіп төндіретін тамақ өнімдерін кәдеге жарату және жою ережесі (бұдан әрі - Ереже) "Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" Қазақстан Республикасының 2007 жылғы 21 шілдедегі Заңының 5-бабына сәйкес әзірленген және адамның өмірі мен денсаулығына және жануарларға, қоршаған ортаға қауіп төндіретін тамақ өнімдерін кәдеге жарату және жою тәртібін белгілейді.

      2. Осы Ережеде мынадай ұғымдар пайдаланылады:

      қауіпті тамақ өнімдері - пайдаланылуы кезінде адам өмірі мен денсаулығы және қоршаған орта үшін жол берілмейтін қатер төндіруі мүмкін өнімдер;

      қауіпті тамақ өнімдерін жою - тамақтық мақсатқа пайдаланылуын болдырмай және оған адам мен жануарлар жете алмастай етіп, тұтынуға және (немесе) одан әрі өңдеуге жарамсыз тамақ өнімдеріне ықпал жасау;

      тамақ өнімдерін кәдеге жарату - мақсаты бойынша басқа тамақ өнімдеріне пайдалануға жарамсыз тамақ өнімдерін технологиялық қайта өңдеу.

      3. Мынадай:

      1) санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормаларда, гигиеналық нормативтерде, сондай-ақ ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) ережелер мен ветеринариялық нормативтерде белгіленген қауіпсіздік талаптарына сәйкес келмейтін;

      2) сапасыздығының (бүлінген, бұзылған, ластанған) айқын белгілері бар;

      3) тамақ өнімдерінің өндірілген жерін, қауіпсіздігін растайтын, өнімді дайындаушының (өнім берушінің) белгіленген тәртіппен ресімделген құжаттары жоқ;

      4) қасиеттері тамақ өнімдерінің осы түрі мен атауына сәйкес келмейтін;

      5) таңбалануы нормативтік және техникалық құжаттаманың талаптарына сәйкес келмейтін;

      6) тамақ өнімдеріне белгіленуі тиіс жарамдылық мерзімі белгіленбеген немесе жарамдылық мерзімі өткен;

      7) жалған тамақ өнімдері адамның өмірі мен денсаулығына және жануарларға, қоршаған ортаға қауіп төндіретін тамақ өнімдері (бұдан әрі - қауіпті тамақ өнімдері) болып танылады.

      Ескерту. 3-тармаққа өзгерту енгізілді - ҚР Үкіметінің 2009.12.08 N 2038 (қолданысқа енгізілу тәртібін 2-т. қараңыз) Қаулысымен.

      4. Тамақ өнімдерінің қауіптілігі санитарлық-эпидемиологиялық немесе ветеринарлық-санитарлық сараптама жүргізу арқылы мынадай жолдармен белгіленеді:

      1) тамақ өнімдеріне ілеспе құжаттаманың нормативтік және техникалық құжаттаманың талаптарына сәйкестігін бағалау;

      2) тамақ өнімдерінің сыртын, қаптамасы мен таңбалануының жай-күйін көзбен шолып тексеру;

      3) зертханалық зерттеулер (санитарлық-эпидемиологиялық, ветеринарлық-санитарлық сараптама) жүргізу.

      5. Егер жүргізілген сараптама нәтижелері бойынша мемлекеттік орган белгілі бір талаптар мен технологияларды сақтай отырып, оны кәдеге жаратқаннан кейін тамақ өнімдерін пайдалану мүмкіндігі туралы қорытынды берген жағдайда, мұндай тамақ өнімдері кәдеге жаратылуы тиіс.

      6. Сараптама нәтижелері бойынша кәдеге жаратылуы тиіс тамақ өнімдері:

      шикізат алу;

      зарарсыздандыру (біршама пісіру, стерильдеу, мұздату, тұздау, қайнату және т.б.);

      өнеркәсіптік қайта өңдеу (пісірілген шұжық батоны ішінде кемінде 75 оС дейінгі температурада, ет нандарын, консервілерді дайындау, майды және басқаларды қуыру);

      мал азықтарын алу;

      техникалық кәдеге жарату (етті сүйектен, балықтан ұн жасау) мақсатында технологиялық өңдеуге жіберіледі.

      7. Қауіпті тамақ өнімдерін малға азық ретінде оны кәдеге жаратқаннан кейін пайдалану мүмкіндігі туралы шешімді мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау органдарымен келісім бойынша мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық бақылау органдары қабылдайды.

      Ескерту. 7-тармаққа өзгерту енгізілді - ҚР Үкіметінің 2009.12.08 N 2038 (қолданысқа енгізілу тәртібін 2-т. қараңыз) Қаулысымен.

      8. Қауіпті тамақ өнімдерін өндіруге немесе оның айналымына тыйым салу туралы шешімді өз құзыретіне сәйкес және Қазақстан Республикасының заңнамасында белгіленген тәртіппен қауіпті өнімді анықтаған мемлекеттік орган қабылдайды.

      Қауіпті тамақ өнімдерін өндіруші, сатушы (бұдан әрі - иесі) кәдеге жарату немесе жою үшін өз бетінше немесе мемлекеттік органдардың нұсқамасы негізінде оны өндіруден немесе айналымнан шығарады.

      9. Өндірілген жері белгісіз немесе иесі жоқ, сапасыздығының айқын белгілері бар, адамның өмірі мен денсаулығына және жануарларға тікелей қатер төндіретін қауіпті тамақ өнімдерін иесі сараптама жүргізбестен өз бетінше немесе мемлекеттік органдар айналымнан шығарады.

      10. Қауіпті тамақ өнімдері сараптама жүргізу, оны бұдан әрі кәдеге жарату немесе жою туралы шешім қабылдау және оны орындау үшін қажетті кезеңде арнайы бөлінген қойма үй-жайларында, қажет болған жағдайда оған қол жеткізуді болдырмайтын шарттар сақтала отырып, иесінің тоңазытқышында (оқшауланған камерада) уақытша сақтауда болады. Уақытша сақтауға қойылған өнімдер қатаң есепке алынуға тиіс.

      Қауіпті тамақ өнімдерін уақытша сақтаудың шекті мерзімі екі айдан аспайтын уақытқа белгіленеді.

      11. Егер жүргізілген сараптама нәтижелері бойынша мемлекеттік орган тамақ өнімдерінің нормативтік-құқықтық және нормативтік актілердің талаптарына сәйкессіздігі және олар қауіпті деп танылғандығы туралы қорытынды берген жағдайда, мұндай тамақ өнімі комиссиялық жойылуға тиіс.

      12. Қауіпті тамақ өнімдерін жою үшін мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау және ветеринариялық-санитариялық бақылау органдарының жанынан құрамына қоршаған ортаны қорғау органдарының, үкіметтік емес ұйымдардың және жеке кәсіпкерлік субъектілері қауымдастықтарының (одақтарының) өкілдері енгізілген комиссия (бұдан әрі - комиссия) құрылады.

      Ескерту. 12-тармаққа өзгерту енгізілді - ҚР Үкіметінің 2009.12.08 N 2038 (қолданысқа енгізілу тәртібін 2-т. қараңыз) Қаулысымен.

      13. Сараптама нәтижелерін ескере отырып, комиссия сараптама қорытындысын алған күннен бастап бес жұмыс күні ішінде жою тәсілі мен орнын көрсете отырып, қауіпті тамақ өнімдерін жою туралы шешім қабылдайды.

      Комиссия шешім қабылдағанға дейін қауіпті тамақ өнімдері иесінің бастамасы бойынша және оның қаражаты есебінен Қазақстан Республикасының заңнамасында белгіленген тәртіппен аккредиттелген (аттестатталған) зертханаларда қауіпті тамақ өнімдеріне қосымша зертханалық сараптама жүргізілуі мүмкін.

      14. Егер Қазақстан Республикасының аумағына әкелінетін тамақ өнімдері кедендік ресімдеу кезеңінде қауіпті деп танылса, мұндай тамақ өнімдері Қазақстан Республикасынан тысқары жерлерге шығарылуға тиіс немесе Қазақстан Республикасының кеден заңнамасына сәйкес тауарларды жоюдың кедендік режиміне қойылады.

      Қауіпті тамақ өнімдерін Қазақстан Республикасынан тысқары жерлерге шығару фактісі оны әкету туралы кеден органының белгісі бар, белгіленген тәртіппен ресімделген жүкке арналған кеден декларациясымен расталады, ол қауіпті тамақ өнімдерін анықтаған мемлекеттік органға көрсетіледі.

      15. Қауіпті тамақ өнімдерін жою орнына тасымалдау ішкі істер органдары қызметкерлерінің, тауар тауарларды жоюдың кедендік режиміне қойылған кезде - кеден органдары қызметкерлерінің бірге жүруімен жүзеге асырылады.

      16. Қауіпті тамақ өнімдерін тасымалдауға, оны сақтауға, кәдеге жаратуға және жоюға байланысты шығыстарды өнімнің иесі немесе тауарларды жоюдың кедендік режиміне өтініш білдірген тұлға көтереді.

      17. Қауіпті тамақ өнімдерін жою техникалық қолжетімді тәсілмен (термиялық, химиялық, механикалық, биологиялық, өзге де әсер ету тәсілімен) қоршаған ортаны қорғау және халықтың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығы саласындағы заңнамалардың міндетті талаптарын сақтай отырып жүзеге асырылады, оның нәтижесінде өнімдердің тұтынушылық қасиеттері толық жойылады немесе жоғалтылады.

      18. Ауру тудыратын микроорганизмдердің қоздырғышын жұқтырған тамақ өнімдері жойылу алдында немесе жою процесінде Қазақстан Республикасының қолданыстағы нормативтік құқықтық актілеріне сәйкес зарарсыздандырылуға тиіс.

      19. Радиациялық қауіп төндіретін тамақ өнімдері Қазақстан Республикасының заңнамасында белгіленген тәртіппен көмілуі тиіс.

      20. Қауіпті тамақ өнімдерін жоятын (көметін) жерді мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау және қоршаған ортаны қорғау органдарымен келісім бойынша облыстардың (республикалық маңызы бар қаланың, астананың), аудандардың (облыстық маңызы бар қалалардың) жергілікті атқарушы органдары белгілейді.

      21. Қауіпті тамақ өнімдерін жоюды комиссия мушелерінің міндетті түрде қатысумен иесі жүргізеді және ол осы Ережеге қосымшаға сәйкес нысан бойынша актімен ресімделеді.

      22. Қауіпті тамақ өнімдерін жою туралы комиссияның шешіміне Қазақстан Республикасының заңнамасында белгіленген тәртіппен шағым жасалуы мүмкін.

      23. Иесі уақытша сақтауда тұрған қауіпті тамақ өнімдерінің сақталуын қамтамасыз етеді және оның Қазақстан Республикасының заңнамасында белгіленген тәртіппен одан әрі кәдеге жаратылуына немесе жойылуына жауапты болады.

  Ережеге қосымша

Қауіпті тамақ өнімдерін жою туралы
АКТ

      ____________________________________________________________________

      ____________________________________________________________________ (Т.А.Ә., лауазымы)

      ____________________________________________________________________

      құрамдағы комиссия өнімдерді жойды

      ____________________________________________________________________

      (қауіпті тамақ өнімінің атауы, мөлшері)

      ____________________________________________________________________

      ____________________________________________________________________

      (жою тәсілі)

      Негіздеме___________________________________________________________

      ____________________________________________________________________

      ____________________________________________________________________

      (өнімдерді жарамсыз деп тануға негіз болған құжатты (нөмірін)

      көрсету керек)

      Комиссия мүшелерінің

      қолы ___________________________

      (Т.А.Ә.)

      200__ жылғы "___"_____________

      Иесінің қолы ___________________________

      (Т.А.Ә.)

      200__ жылғы "___"_____________

Об утверждении Правил утилизации и уничтожения пищевой продукции, представляющей опасность жизни и здоровью человека и животных, окружающей среде

Постановление Правительства Республики Казахстан от 15 февраля 2008 года N 140.

      В соответствии с подпунктом 5) статьи 5 Закона Республики Казахстан от 21 июля 2007 года "О безопасности пищевой продукции" Правительство Республики Казахстан ПОСТАНОВЛЯЕТ:

      1. Утвердить прилагаемые Правила утилизации и уничтожения пищевой продукции, представляющей опасность жизни и здоровью человека и животных, окружающей среде.

      2. Настоящее постановление вводится в действие со дня первого официального опубликования.

Премьер-Министр
Республики Казахстан



  Утверждены
постановлением Правительства
Республики Казахстан
от 15 февраля 2008 года N 140

Правила
утилизации и уничтожения пищевой продукции,
представляющей опасность жизни и здоровью
человека и животных, окружающей среде

      1. Настоящие Правила утилизации и уничтожения пищевой продукции, представляющей опасность жизни и здоровью человека и животных, окружающей среде (далее - Правила) разработаны в соответствии со статьей 5 Закона Республики Казахстан от 21 июля 2007 года "О безопасности пищевой продукции" и определяют порядок утилизации и уничтожения пищевой продукции, представляющей опасность жизни и здоровью человека и животных, окружающей среде.

      2. В настоящих Правилах используются следующие понятия:

      опасная пищевая продукция - продукция, при использовании которой может возникнуть недопустимый риск жизни и здоровью человека и окружающей среде;

      уничтожение опасной пищевой продукции - воздействие на пищевую продукцию, непригодную к употреблению и (или) дальнейшей переработке, исключающее ее использование для пищевых целей и доступ к ней человека и животных;

      утилизация пищевой продукции - технологическая переработка пищевой продукции, непригодной для использования по целевому назначению, в другую пищевую продукцию.

      3. Пищевой продукцией, представляющей опасность жизни и здоровью человека и животных, окружающей среде (далее - опасная пищевая продукция) признается продукция:

      1) не соответствующая требованиям безопасности, установленным санитарно-эпидемиологическими правилами и нормами, гигиеническими нормативами, а также ветеринарными (ветеринарно-санитарными) правилами и ветеринарными нормативами;

      2) имеющая явные признаки недоброкачественности (порча, разложение, загрязнение);

      3) не имеющая документов производителя (поставщика) пищевой продукции, подтверждающих ее происхождение, безопасность, оформленных в установленном порядке;

      4) свойства, которой не соответствуют данному виду и наименованию пищевой продукции;

      5) маркировка, которой не соответствует требованиям нормативной и технической документации;

      6) с неустановленным сроком годности для пищевой продукции, на которую такой срок должен быть установлен, или с истекшим сроком годности;

      7) фальсифицированная пищевая продукция.

      Сноска. Пункт 3 с изменениями, внесенными постановлением Правительства от 08.12.2009 № 2038 (порядок введения в действие см. п. 2).

      4. Опасность пищевой продукции устанавливается посредством проведения санитарно-эпидемиологической или ветеринарно-санитарной экспертизы следующими путями:

      1) оценки соответствия сопроводительной документации на пищевую продукцию требованиям нормативной и технической документации;

      2) внешнего визуального осмотра пищевой продукции, состояния упаковки и маркировки продукции;

      3) проведения лабораторных исследований (санитарно-эпидемиологическая, ветеринарно-санитарная экспертизы).

      5. В случае если по результатам проведенной экспертизы государственным органом выдано заключение о возможности использования пищевой продукции после ее утилизации с соблюдением определенных требований и технологий, такая пищевая продукция подлежит утилизации.

      6. Пищевая продукция, подлежащая по результатам экспертизы утилизации, подвергается технологической переработке с целью:

      получения сырья;

      обеззараживания (проварки, стерилизации, замораживания, посола, кипячения и др.);

      промышленной переработки (выработки вареных колбас до достижения внутри батона температуры не менее 75 o С, мясных хлебов, консервов, вытопки жира и др.);

      получения кормов животным;

      технической утилизации (получение мясо-костной, рыбной муки).

      7. Решение о возможности использования опасной пищевой продукции после ее утилизации в качестве корма животным принимается органами государственного ветеринарно-санитарного контроля по согласованию с органами государственного санитарно-эпидемиологического надзора.

      Сноска. Пункт 7 с изменениями, внесенными постановлением Правительства от 08.12.2009 № 2038 (порядок введения в действие см. п. 2).

      8. Решение о запрещении производства или оборота опасной пищевой продукции принимается государственным органом, выявившим опасную продукцию, в соответствии с компетенцией и в порядке, установленном законодательством Республики Казахстан.

      Производитель, продавец (далее - владелец) опасной пищевой продукции выводит ее из производства или оборота для утилизации или уничтожения самостоятельно или на основании предписания государственных органов.

      9. Опасная пищевая продукция неизвестного происхождения или бесхозная, имеющая явные признаки недоброкачественности, представляющая непосредственную угрозу жизни и здоровью человека и животных, выводится из оборота без проведения экспертизы самостоятельно владельцем, либо государственными органами.

      10. Опасная пищевая продукция на период необходимый для проведения экспертизы, принятия и исполнения решения о дальнейшей ее утилизации или уничтожении, находится на временном хранении в специально выделенных складских помещениях, при необходимости в холодильнике (изолированной камере) владельца с соблюдением условий, исключающих к ней доступ. Продукция, помещаемая на временное хранение, подлежит строгому учету.

      Предельный срок временного хранения опасной пищевой продукции устанавливается не более двух месяцев.

      11. В случае если по результатам проведенной экспертизы государственным органом выдано заключение о несоответствии пищевой продукции требованиям нормативно-правовых и нормативных актов и признании ее опасной, такая пищевая продукция подлежит комиссионному уничтожению.

      12. Для уничтожения опасной пищевой продукции при органах государственного санитарно-эпидемиологического надзора и ветеринарно-санитарного контроля создаются комиссии, куда входят представители органов охраны окружающей среды, неправительственных организаций и ассоциаций (союзов) субъектов частного предпринимательства (далее - комиссия).

      Сноска. Пункт 12 с изменениями, внесенными постановлением Правительства от 08.12.2009 № 2038 (порядок введения в действие см. п. 2).

      13. С учетом результатов экспертизы комиссия в течение пяти рабочих дней со дня получения заключения экспертизы принимает решение об уничтожении опасной пищевой продукции с указанием способа и места уничтожения.

      До принятия решения комиссией по инициативе и за счет средств владельца пищевой продукции может быть проведена дополнительная лабораторная экспертиза опасной пищевой продукции в лабораториях, аккредитованных (аттестованных) в порядке, установленном законодательством Республики Казахстан.

      14. Если, ввозимая на территорию Республики Казахстан пищевая продукция признана опасной на этапе таможенного оформления, такая пищевая продукция подлежит вывозу за пределы Республики Казахстан или помещается под таможенный режим уничтожения товаров в соответствии с таможенным законодательством Республики Казахстан.

      Факт вывоза опасной пищевой продукции за пределы Республики Казахстан подтверждается грузовой таможенной декларацией, оформленной в установленном порядке, с наличием отметки таможенного органа о ее вывозе, которая предъявляется государственному органу, выявившему опасную пищевую продукцию.

      15. Транспортировка опасной пищевой продукции к месту уничтожения осуществляется в сопровождении сотрудников органов внутренних дел, при помещении товара под таможенный режим уничтожения товаров - сотрудников таможенных органов.

      16. Расходы, связанные с транспортировкой опасной пищевой продукции, ее хранением, утилизацией и уничтожением несет владелец продукции, либо лицо, заявившее таможенный режим уничтожения товаров.

      17. Уничтожение опасной пищевой продукции осуществляется с соблюдением обязательных требований законодательства в области охраны окружающей среды и санитарно-эпидемиологического благополучия населения технически доступным способом (термическим, химическим, механическим, биологическим, иным способом воздействия), в результате которого полностью уничтожаются или теряются ее потребительские свойства.

      18. Пищевая продукция, инфицированная возбудителями болезнетворных микроорганизмов, перед уничтожением или в процессе уничтожения подвергается обеззараживанию в соответствии с действующими нормативными правовыми актами Республики Казахстан.

      19. Пищевая продукция, представляющая радиационную опасность подлежит захоронению в порядке, установленном законодательством Республики Казахстан.

      20. Место уничтожения (захоронения) опасной пищевой продукции определяется местными исполнительными органами области (города республиканского значения, столицы), районов (городов областного значения) по согласованию с органами государственного санитарно-эпидемиологического надзора и охраны окружающей среды.

      21. Уничтожение опасной пищевой продукции производится владельцем при обязательном присутствии членов Комиссии и оформляется актом, по форме, согласно приложению к настоящим Правилам.

      22. Решение Комиссии об уничтожении опасной пищевой продукции может быть обжаловано в порядке, установленном законодательством Республики Казахстан.

      23. Владелец обеспечивает сохранность опасной пищевой продукции, находящейся на временном хранении и несет ответственность за ее дальнейшую утилизацию или уничтожение в порядке, установленном законами Республики Казахстан.

  Приложение к Правилам

      АКТ

      об уничтожении опасной пищевой продукции

      Комиссией в составе__________________________________________________

      _____________________________________________________________________

      _____________________________________________________________________

      (Ф.И.О., должность)

      проведено уничтожение _______________________________________________

      _____________________________________________________________________

      (наименование опасной пищевой продукции, количество)

      _____________________________________________________________________

      _____________________________________________________________________

      (способ уничтожения)

      Основание ___________________________________________________________

      _____________________________________________________________________

      _____________________________________________________________________

      (указать документ (номер), на основании которого забракована продукция)

      Подписи

      членов комиссии

      "____"_________200__г. ___________________

      (Ф.И.О.)

      Подпись владельца

      "____"_________200__г. ___________________

      (Ф.И.О.)