"Балдың және ара шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігіне қойылатын талаптар" техникалық регламентін бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2010 жылғы 5 қарашадағы № 1160 Қаулысы. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2017 жылғы 30 қаңтардағы № 29 қаулысымен.

      Ескерту. Күші жойылды – ҚР Үкіметінің 30.01.2017 № 29 (алғашқы ресми жарияланған күнінен бастап қолданысқа енгізіледі) қаулысымен.

      "Техникалық реттеу туралы" Қазақстан Республикасының 2004 жылғы 9 қарашадағы Заңына сәйкес Қазақстан Республикасының Үкіметі ҚАУЛЫ ЕТЕДІ:

      1. Қоса беріліп отырған "Балдың және ара шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігіне қойылатын талаптар" техникалық регламенті бекітілсін.

      2. Осы қаулы алғашқы ресми жарияланған күнінен бастап он екі ай өткен соң қолданысқа енгізіледі.

Қазақстан Республикасының


Премьер-Министрі

К. Мәсімов


  Қазақстан Республикасы
Үкіметінің
2010 жылғы 5 қарашадағы
№ 1160 қаулысымен
бекітілген

"Балдың және ара шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігіне
қойылатын талаптар" техникалық регламенті
1. Қолданылу саласы

      1. Осы "Балдың және ара шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігіне қойылатын талаптар" техникалық регламенті (бұдан әрі - Техникалық регламент) Қазақстан Республикасында шығарылатын және тасымалданатын (импортталатын) балға және ара шаруашылығы өнімдеріне таралады әрі өнімді өндіру, сақтау, айналымға шығару, кәдеге жарату және жою кезіндегі қауіпсіздік талаптарын белгілейді.

      Осы Техникалық регламенттің қолданылу аясына түсетін өнімдер тізбесі және олардың Кеден одағының Сыртқы экономикалық қызметінің бірыңғай тауарлық номенклатурасының (КО СЭҚ БТН) жіктеуіші бойынша кодтары осы Техникалық регламентке 1-қосымшада көрсетілген.

      2. Нәтижесінде балдың және ара шаруашылығы өнімдерінің адам денсаулығы мен қоршаған ортаға теріс әсерін тигізетін қасиеттерді иеленетін неғұрлым ықтимал қатерлерге мыналар жатады:

      1) құрамында оксиметилфурфуролдың болуы;

      2) микробиологиялық көрсеткіштер;

      3) құрамында уытты элементтердің, пестицидтердің, радионуклидтердің және олардың қалдықтарының болуы;

      4) ара шаруашылығында қолданылатын ветеринариялық препараттар қалдықтарының болуы;

      5) өнімді химиялық заттармен, иондаушы және ультракүлгін сәулелермен өңдеу тәсілдері;

      6) тағамдық қоспалар мен хош иістендіргіштердің, сондай-ақ қолдануға тыйым салынған қосалқы технологиялық құралдардың, гендік инженерия өнімдерінің болуы;

      7) бөгде қосындылар.

      3. Балды сәйкестендіру:

      түрі;

      ботаникалық және географиялық шығу тегі;

      айырып алу әдістері бойынша жүргізіледі.

      Мәлімделген атау бойынша өнімдерді сәйкестендіру стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттарға сәйкес мынадай әдістерді қолдану арқылы жүргізіледі:

      өнім легін сипаттайтын құжаттарды талдау;

      өнімді көзбен шолып (органолептикалық) тексеру;

      тұтыну орамындағы, затбелгілердегі, жапсырма қағаздардағы, қосымша парақтағы және (немесе) ілеспе құжаттардағы ақпаратты зерделеу;

      өнімді зерттеу және сынау.

2. Терминдер мен анықтамалар

      4. Осы Техникалық регламентте "Халық денсаулығы және денсаулық сақтау жүйесі туралы" Қазақстан Республикасының 2009 жылғы 18 қыркүйектегі Кодексіне және "Бал ара шаруашылығы туралы", "Ветеринария туралы", "Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" Қазақстан Республикасының заңдарына сәйкес терминдер мен анықтамалар қолданылады, оның ішінде:

      1) ара шаруашылығы - ауыл шаруашылығы өндірісінің саласы, оның жұмыс істеу негізгі энтомофильді өсімдіктерді тозаңдандыру мен олардың өнімділігін арттыру, бал ара шаруашылығы өнімдерін алу үшін бал араны өсіру, ұстау және пайдалану болып табылады;

      2) ара шаруашылығы өнімдері - араның жинаушылық және физиологиялық қасиеттері арқасында алынған өнімдер (бал, балауыз, бал ара тозаңы, балтозаң, желімтік, бал ара сүті, бал ара уы, еркек бал ара гомогенаты), сондай-ақ бал араның өзі;

      3) бал - гүл шірнелерінен, өсімдіктердің тірі бөліктерінің немесе ондағы тоғышарлық ететін жәндіктердің бөлінділерінен аралар өндірген өнім;

      4) ара балауызы - аралар ұя салу және ұя ұяшықтарының бетін жабу үшін өндірген өнім;

      5) бал ара тозаңы - ұя ұяшықтарына салынған және бал құйылған гүл аталығы тозаңынан аралар өндірген өнім;

      6) омарта - бал арасымен қоса белгілі бір жерде орналастырылған бал ара ұялары және бал ара шаруашылығымен айналысуға қажетті мүлік;

      7) гүл балы - бал беретін аралар өсімдіктер гүлдерінің шырынынан алған бал;

      8) шіре бал - бал беретін аралар шіреден (өсімдіктердің шырынымен қоректенетін жәндіктерден бөлінетін тәтті сұйықтықтан) және тәтті шықтан (өсімдіктің жапырақтары мен сабағында тұратын тәтті шырын) алатын бал;

      9) айырып алынған бал - құрты жоқ беті жабылмаған ұяны центрафугадан өткізу арқылы алынған бал;

      10) престелген бал - құрты жоқ ұяны престеу арқылы алынған бал;

      11) сүзгіден өткен бал - құрты жоқ ұяны сүзгіден өткізу арқылы алынған бал;

      12) ұя балы - аралар жаңа ұялардың ұяшықтарында құртсыз сақтаған және беті жабылған бүтін ұямен немесе осындай ұялардың жеке секцияларымен сатылатын бал;

      13) ұялары бар бал - ұядағы балдың бір немесе бірнеше бөлшектерін қамтитын бал.

3. Балдың және ара шаруашылығы өнімдерінің нарықтағы
айналымының шарттары

      5. Қазақстан Республикасының аумағындағы әкелінетін және айналымға жіберілген бал және ара өнімдері осы Техникалық регламентте белгіленген талаптарға сәйкес келуі керек, сондай-ақ оның қауіпсіздігі мен бақылануын растайтын құжаттармен сүйемелденуге тиіс.

      Бал және ара шаруашылығы өнімдерінің осы Техникалық регламентке сәйкестігі туралы ақпарат тұтынушыға таңба қою мен бал және шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігін куәләндыратын құжат арқылы жеткізіледі.

      6. Сапасыздық белгілері анық көрініп тұрған, қауіпсіздігін, шығу тегін растайтын ілеспе құжаттары жоқ, сондай-ақ қасиеттері мен таңбалануы Қазақстан Республикасының ветеринария және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласындағы қолданыстағы заңнамасының талаптарына сәйкес келмейтін, жарамдылық мерзімі белгіленбеген немесе өтіп кеткен бал және ара шаруашылығы өнімдері сатуға жіберілмейді.

4. Балдың және ара шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігіне
қойылатын талаптар

      7. Бал және ара шаруашылығы өнімдері араның, ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарының қауіпті жұқпалы ауруларынан таза аумақта орналасқан және Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2009 жылғы 4 қарашадағы № 1755 қаулысымен бекітілген тәртіппен берілген есептік нөмірлері бар ара шаруашылықтарынан (омарталардан) алынуға тиіс.

      Балдың органолептикалық және физика-химиялық көрсеткіштері осы Техникалық регламентке 2-қосымшада көрсетілген параметрлерге сәйкес болуға тиіс.

      8. Балдың сапасыздық белгілері (ашу, зең белгілері) және бөгде иістері болмауға тиіс.

      Ара шаруашылығы өнімдерінің өзіне тән емес түсі мен құрылымы болмауға, сондай-ақ оның құрамында шығу тегі басқа парафин мен церезин болмауға тиіс.

      Бал және ара шаруашылығы өнімдері химиялық заттармен, иондаушы сәулеленумен және ультракүлгін сәулелермен өңделмеуге тиіс.

      9. Балда және ара шаруашылығы өнімдерінде бөгде қоспалар (әйнек, металл, ағаш сүрегінің бөлшектері, араның және олардың дернәсілдерінің, басқа жәндіктердің дене бөлшектері) мен жуғыш және дезинфекциялаушы құралдар қалдықтарының болуына жол берілмейді.

      10. Уытты элементтердің (қорғасын, кадмий, сынап, мышьяк), радионуклидтердің, ветеринариялық препараттардың, пестицидтер мен гендік инженерия өнімдерінің болуын және бал мен ара шаруашылығы өнімдерінің микробиологиялық көрсеткіштерін бақылаудың тәртібі мен мерзімділігін өнімді өндіруші өндірістік бақылау бағдарламасында белгілейді.

5. Бал мен ара шаруашылығы өнімдерін сақтауға және
тасымалдауға қойылатын қауіпсіздік талаптары

      11. Балды тікелей күн сәулесі радиациясынан қорғалған үй-жайларда сақтайды. Балды улы, шаң көтеретін өнімдермен және балға оның өзіне тән емес иіс сіңдіруі мүмкін өнімдермен бірге сақтауға болмайды.

      12. Қойма үй-жайларын таза ұстау керек, ұдайы дезинсекция және дератизация жүргізіп отыру керек.

      13. Бал мен ара шаруашылығы өнімдерін сақтау шарттары нақты өнім түріне арналған нормативтік құжаттарда көзделген мерзім ішінде олардың сақталуын қамтамасыз етуге тиіс.

      Бал мен ара шаруашылығы өнімдерін өндіруші сақтау, тасымалдау шарттары сақталған жағдайда белгіленген жарамдылық мерзімі ішінде олардың қауіпсіздігі үшін жауапты болады.

      14. Бал және ара шаруашылығы өнімдерін тасымалдауға арналған көліктік ыдыс пен көлік құралдары олардың сақталуын және атмосфералық жауын-шашыннан, аяздан, күн сәулесінен және желден қорғалуын қамтамасыз етуге тиіс.

      15. Балды және ара шаруашылығы өнімдерін әрбір тасымалдаудан кейін көліктік ыдыс пен көлік құралдары санитариялық өңделуге тиіс.

6. Бал мен ара шаруашылығы өнімдерін буып-түюге,
таңбалауға қойылатын талаптар

      16. Бал мен ара шаруашылығы өнімдерінің ыдысына, оларды буып-түюге және таңбалауға қойылатын жалпы талаптар Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2008 жылғы 21 наурыздағы № 277 қаулысымен бекітілген "Буып-түюге, таңбалауға, затбелгі жапсыруға және оларды дұрыс түсіруге қойылатын талаптар" техникалық регламентінің талаптарына сәйкес болуға тиіс.

      17. Бал мен ара шаруашылығы өнімдерін буып-түю олардың ластануына жол бермейтін жағдайларда жүзеге асырылуға тиіс.

      18. Ыдыс, буып-түю материалдары және қыстырғыш құралдар:

      1) санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау саласындағы уәкілетті мемлекеттік орган тамақ өнімдерімен араластыру үшін рұқсат беруге;

      2) тасымалдау және сақтау кезінде бал мен ара шаруашылығы өнімдерінің герметикалы болуын, сақталуын және қауіпсіздігін қамтамасыз етуге;

      3) таза, құрғақ, бөтен иісі жоқ және механикалық зақымдалмаған болуға тиіс.

      19. Буып-түйілетін бірліктің ыдысына немесе қақпағына нормативтік құжаттарға сәйкес затбелгі немесе мынадай ақпаратты қамтитын литография жапсырылады:

      өнімнің атауы;

      өнім түрі (ботаникалық шығу тегі);

      айырып алу әдісі;

      жиналған жылы;

      дайындаушының, буып-түюшінің, экспорттаушының, импорттаушының атауы орналасқан жері және шыққан жері;

      нетто салмағы;

      энергетикалық құндылығы;

      сақтау мерзімі;

      сақтау шарты;

      тұтынушы ыдысына бөліп өлшенсе, бөліп өлшеу (буып-түю) күні.

      Көліктік ыдысты таңбалау кезінде мынадай деректер көрсетіледі:

      жөнелтуші кәсіпорынның атауы, оның мекенжайы;

      лектің реттік саны;

      өнімнің атауы;

      балдың ботаникалық шығу тегі;

      жиналған жылы;

      бөліп өлшеу (буып-түю) күні;

      брутто және нетто салмағы.

      Жәшіктерді таңбалау кезінде қосымша бал мен ара шаруашылығы өнімдері бірліктерінің саны көрсетіледі. Әр жәшікке буып-түюшінің нөмірі көрсетілген буып-түю парағы.

      Шыны немесе керамика ыдыс салынған жәшіктің жоғарғы қақпағына "Сынғыш. Абайлаңыз" деген сақтандыру жазбасы жазылады.

      Балды таңбалаған кезде қосымша балдың тазалығын (табиғилығын) айқындайтын атауы көрсетіледі.

      Балдың атауы "гүлді", "шіре" терминдерімен толықтырылуы мүмкін.

      Балдың әрқилы түрлері қоспаларының атауы "гүлді және шіре балдарының қоспасы" деген сөздермен толықтырылуы мүмкін.

      Балдың атауында: "айырып алынған бал", "престелген бал", "сүзілген бал" деген айырып алу әдісіне сілтеме қамтылуы мүмкін.

7. Бал мен ара шаруашылығы өнімдерін кәдеге жаратуға және
жоюға қойылатын талаптар

      20. Пайдалануға жарамсыз және адам өмірі мен денсаулығына қауіпті бал мен ара шаруашылығының өнімдерін жою және кәдеге жарату "Адамның өмірі мен денсаулығына және жануарларға, қоршаған ортаға қауіп төндіретін тамақ өнімдерін кәдеге жарату және жою ережесін бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2008 жылғы 15 ақпандағы № 140 қаулысымен белгіленген тәртіппен жүзеге асырылады.

8. Сәйкестікті растау

      21. Бал мен ара шаруашылығы өнімдерінің сәйкестігін растау Қазақстан Республикасының техникалық реттеу саласындағы заңнамасына сәйкес ерікті түрде жүзеге асырылады.

9. Өтпелі ережелер

      22. Осы Техникалық регламент алғашқы ресми жарияланған күнінен бастап он екі ай өткен соң қолданысқа енгізіледі.

      23. Осы Техникалық регламент қолданысқа енгізілген сәттен бастап Қазақстан Республикасының аумағында қолданылатын нормативтік құқықтық актілер мен нормативтік құжаттар осы Техникалық регламентке сәйкес келтірілгенге дейін осы Техникалық регламентке қайшы келмейтін бөлігінде қолданылады.

  "Балдың және ара шаруашылығы өнімдерінің
қауіпсіздігіне қойылатын талаптар"
техникалық регламентіне
1-қосымша

"Балдың және ара шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігіне
қойылатын талаптар" техникалық регламентінің қолданылу
аясына түсетін өнімдер тізбесі

КО СЭҚ БТН

Өнімнің атауы

0409 00 000 0

Табиғи бал

1521

Боялған немесе боялмаған, тазартылған немесе тазартылмаған өсімдік балауыздары (триглицеринді қоспағанда), ара балауызы, басқа да жәндіктердің балауыздары және спермацет

  "Балдың және ара шаруашылығы өнімдерінің
қауіпсіздігіне қойылатын талаптар"
техникалық регламентіне
2-қосымша

Балдың органолептикалық және физика-химиялық көрсеткіштері

Көрсеткіштің атауы

Балдың сипаттамасы және маңызы

ақ қарағаннан және мақтадан алынған балдан басқа, барлық түрі

ақ қарағаннан

мақтадан

Хош иісі

Жағымды, әлсізден күштіге дейін, бөгде иісі жоқ

Жағымды, нәзік, мақта балына тән

Дәмі

Тәтті, жағымды, бөгде дәмі жоқ

Тозаң түйіршіктерінің болуы

Нормаланбайды

Ақ қараған тозаңының түйіршіктері болады

Мақта тозаңының түйіршіктері болады

Судың массалық үлесі, %, артық емес

21

21

19

Редукциялайтын қанттың массалық үлесі (құрғақ затқа абсолютті), %, кем емес

82

76

86

Сахарозаның массалық үлесі (құрғақ затқа абсолютті), %, артық емес

6

10

5

Диастазалық саны (құрғақ затқа абсолютті), Готе бірл., кем емес

7

5

7

1 кг балда оксиметилфурфуролдың болуы, мг, артық емес

25

25

5

Оксиметилфурфуролға сапалық реакция

Теріс

Механикалық қосындылар

Жол берілмейді

Ашу белгілері

Жол берілмейді

Қалайының массалық үлесі, %, артық емес

0,01

0,01

0,01

Жалпы қышқылдығы, см3, артық емес

4,0

4,0

4,0


      Ескертпе:

      1. Талшыннан және темекіден алынған балдарда ашқылтым дәм болады.

      2. Оксиметилфурфуролдың саны сапалық реакция оң нәтиже бергенде анықталады.

Об утверждении Технического регламента "Требования к безопасности меда и продуктов пчеловодства"

Постановление Правительства Республики Казахстан от 5 ноября 2010 года № 1160. Утратило силу постановлением Правительства Республики Казахстан от 30 января 2017 года № 29

      Сноска. Утратило силу постановлением Правительства РК от 30.01.2017 № 29 (вводится в действие со дня его первого официального опубликования).

      В соответствии с Законом Республики Казахстан от 9 ноября 2004 года "О техническом регулировании" Правительство Республики Казахстан ПОСТАНОВЛЯЕТ:

      1. Утвердить прилагаемый Технический регламент "Требования к безопасности меда и продуктов пчеловодства".

      2. Настоящее постановление вводится в действие по истечении двенадцати месяцев со дня первого официального опубликования.

Премьер-Министр


Республики Казахстан

К. Масимов


  Утвержден
постановлением Правительства
Республики Казахстан
от 5 ноября 2010 года № 1160

Технический регламент
"Требования к безопасности меда и продуктов пчеловодства"
1. Область применения

      1. Настоящий Технический регламент "Требования к безопасности меда и продуктов пчеловодства" (далее - технический регламент) распространяется на мед и продукты пчеловодства, производимые и ввозимые (импортируемые) на территорию Республики Казахстан и устанавливает требования к их безопасности на этапах разработки, производства, оборота, утилизации и уничтожения.

      Перечень продуктов, подпадающие под действие настоящего Технического регламента и их коды по классификатору Единой товарной номенклатуры внешнеэкономической деятельности таможенного союза (далее - ЕТН ВЭД ТС), указан в приложении 1 к настоящему Техническому регламенту.

      2. К наиболее вероятным рискам, вследствие которых мед и продукты пчеловодства могут приобретать свойства, отрицательно влияющие на здоровье человека и окружающую среду, относятся:

      1) содержание оксиметилфурфурола;

      2) микробиологические показатели;

      3) содержание токсичных элементов, пестицидов, радионуклидов и их остатков;

      4) содержание остатков ветеринарных препаратов, используемых в пчеловодстве;

      5) способы обработки продукции химическими веществами, ионизирующим облучением и ультрафиолетовыми лучами;

      6) наличие пищевых добавок и ароматизаторов, а также запрещенных к использованию вспомогательных технологических средств, продуктов генной инженерии;

      7) посторонние примеси.

      3. Идентификация меда осуществляется по:

      виду;

      ботаническому и географическому происхождению;

      методам экстрагирования.

      Идентификацию продуктов заявленному наименованию проводят в соответствии с нормативными документами по стандартизации с использованием следующих методов:

      анализ документов, характеризующих партию продуктов;

      визуальный (органолептический) осмотр продуктов;

      изучение информации на потребительской упаковке, этикетках, ярлыках, листах-вкладышах и (или) в сопроводительных документах;

      исследования и испытания продуктов.

2. Термины и определения

      4. В настоящем Техническом регламенте используются термины и определения в соответствии с Кодексом Республики Казахстан "О здоровье народа и системе здравоохранения", законами Республики Казахстан "О пчеловодстве", "О ветеринарии", "О безопасности пищевой продукции", "О техническом регулировании", в том числе:

      1) пчеловодство - отрасль сельскохозяйственного производства, основой функционирования которой являются разведение, содержание и использование пчел для опыления энтомофильных растений и повышения их урожайности, получение продуктов пчеловодства;

      2) продукты пчеловодства - продукты, полученные благодаря собирательным и физиологическим свойствам пчел (мед, воск, пчелиная обножка, перга, прополис, маточное молочко, пчелиный яд, трутневой гомогенат), а также сами пчелы;

      3) мед - продукт, выработанный пчелами из нектара цветов, выделений живых частей растений или паразитирующих на них насекомых;

      4) пчелиный воск - продукт, выработанный пчелами для постройки сотов и запечатывания ячеек сотов;

      5) перга - продукт, выработанный пчелами из пыльцевой обножки, уложенной в ячейки сотов и залитой медом;

      6) пасека - размещенные в определенном месте ульи с пчелиными семьями и необходимое имущество для занятия пчеловодством;

      7) мед цветочный - мед, выработанный медоносными пчелами из нектара цветков растений;

      8) падевый мед - мед, выработанный медоносными пчелами из пади (сладкая жидкость, выделяемая насекомыми, питающимися растительными соками) и медвяной росы (сладкий сок, выступающий на листьях и стеблях растений);

      9) экстрагированный мед - мед, полученный центрифугированием незапечатанных сотов без личинок;

      10) прессованный мед - мед, полученный прессованием сотов без личинок;

      11) дренированный мед - мед, полученный дренированием незапечатанных сотов без личинок.

      12) сотовый мед - сохраненный пчелами в ячейках свежих сотов без личинок и продаваемый в запечатанных цельных сотах или отдельных секциях таких сотов;

      13) мед с сотами - мед, содержащий одну или несколько частиц сотового меда.

3. Условия обращения меда и продуктов
пчеловодства на рынке

      5. Мед и продукты пчеловодства, ввозимые и находящиеся в обращении на территории Республики Казахстан, должны соответствовать требованиям, установленным настоящим Техническим регламентом, а также сопровождаться документами, подтверждающими их безопасность и прослеживаемость.

      Информация о соответствии меда и продуктов пчеловодства, требованиям настоящего технического регламента доводится до потребителя посредством нанесения маркировки и представления документов, удостоверяющих безопасность меда и продуктов пчеловодства.

      6. Мед и продукты пчеловодства, имеющие явные признаки недоброкачественности, не имеющие сопроводительных документов, подтверждающих их безопасность, происхождение, а также при несоответствии свойств и маркировки требованиям действующего законодательства Республики Казахстан в области ветеринарии и безопасности пищевой продукции, с не установленным или истекшим сроком годности не допускаются к реализации.

4. Требования к безопасности меда
и продуктов пчеловодства

      7. Мед и продукты пчеловодства должны быть получены из пчеловодческих хозяйств (пасек), располагающихся на территориях свободных от опасных заразных болезней пчел, сельскохозяйственных животных и птиц, имеющих учетные номера, присвоенные в порядке, утвержденном постановлением Правительства Республики Казахстан от 4 ноября 2009 года № 1755.

      Органолептические и физико-химические показатели меда должны соответствовать параметрам, указанным в приложении 2 к настоящему Техническому регламенту.

      8. Мед не должен иметь признаков недоброкачественности (признаков брожения, плесени) и посторонних запахов.

      Продукты пчеловодства не должны иметь несвойственного цвета и структуры, а также содержать парафины и церезины иного происхождения.

      Мед и продукты пчеловодства не должны подвергаться обработке химическими веществами, ионизирующим облучением и ультрафиолетовыми лучами.

      9. В меде и продуктах пчеловодства не допускаются посторонние примеси (стекло, металл, фрагменты древесины, фрагменты частей тел пчел и их личинок, других насекомых) и остаточные количества моющих и дезинфицирующих средств.

      10. Порядок и периодичность контроля за содержанием токсичных элементов (свинца, кадмия, ртути, мышьяка), радионуклидов, ветеринарных препаратов, пестицидов и продуктов генной инженерии и микробиологическими показателями меда и продуктов пчеловодства устанавливает производитель продуктов в программе производственного контроля.

5. Требования безопасности к хранению и транспортировке меда и
продуктов пчеловодства

      11. Мед и продукты пчеловодства хранят в помещениях, защищенных от прямой солнечной радиации. Не допускается хранение меда вместе с ядовитыми, пылящими продуктами и продуктами, которые могут придать меду не свойственный ему запах.

      12. Складские помещения необходимо содержать в чистоте, подвергать периодической дезинсекции и дератизации.

      13. Условия хранения меда и продуктов пчеловодства должны обеспечивать сохранность в течение сроков, предусмотренных в нормативных документах на конкретный вид продукта.

      Производитель меда и продуктов пчеловодства отвечает за их безопасность в течение установленных сроков годности при соблюдении условий хранения, транспортировки.

      14. Транспортная тара и транспортные средства, предназначенные для перевозки меда и продуктов пчеловодства, должны обеспечивать их сохранность и защиту от атмосферных осадков, мороза, солнечных лучей и ветра.

      15. Транспортная тара и транспортные средства после каждой перевозки меда и продуктов пчеловодства должны подвергаться санитарной обработке.

6. Требования к упаковке и маркировке меда и продуктов
пчеловодства

      16. Общие требования к таре, упаковке и маркировке меда и продуктов пчеловодства должны соответствовать требованиям Технического регламента "Требования к упаковке, маркировке, этикетированию и правильному их нанесению", утвержденного постановлением Правительства Республики Казахстан от 21 марта 2008 года № 277.

      17. Упаковка меда и продуктов пчеловодства должна производиться в условиях, не допускающих их загрязнение.

      18. Тара, упаковочные материалы и скрепляющие средства должны:

      1) быть разрешены уполномоченным государственным органом в области санитарно-эпидемиологического надзора для контакта с пищевыми продуктами;

      2) обеспечивать герметичность, сохранность и безопасность меда и продуктов пчеловодства при транспортировке и хранении;

      3) быть чистыми, сухими, без постороннего запаха и не иметь механических повреждений.

      19. На корпус или крышку упаковочной единицы наклеивают этикетку или наносят литографию в соответствии с нормативным документом, содержащую следующую информацию:

      наименование продукта;

      вид продукта (ботаническое происхождение);

      метод экстрагирования;

      год сбора;

      наименование, местонахождение (юридические адрес, включая страну) изготовителя, упаковщика, экспортера, импортера и место происхождения;

      масса нетто;

      энергетическая ценность;

      срок хранения;

      условия хранения;

      дата фасования (упаковки) при фасовании в потребительскую тару.

      При маркировке транспортной тары указывают следующие данные:

      наименование предприятия - отправителя, его адрес;

      порядковый номер партии;

      наименование продукта;

      ботаническое происхождение меда;

      год сбора;

      дата фасования (упаковки);

      массы брутто и нетто.

      При маркировании ящиков дополнительно указывают количество единиц меда и продуктов пчеловодства. В каждый ящик вкладывают упаковочный лист с номером упаковщика.

      На верхней крышке ящика со стеклянной или керамической тарой наносят предупредительные надписи: "Хрупкое. Осторожно".

      При маркировке меда дополнительно указывают наименование меда, определяющее его подлинность (натуральный).

      Наименование меда может быть дополнено терминами "цветочный", "падевый".

      В смесях различных видов меда название может быть дополнено словами "смесь падевого и цветочного меда".

      Наименование меда может содержать указание на метод экстрагирования: "экстрагированный мед", "прессованный мед", "дренированный мед".

7. Требование к утилизации и уничтожению меда и продуктов
пчеловодства

      20. Уничтожение и утилизация непригодных к употреблению и опасных для жизни и здоровья человека меда и продуктов пчеловодства осуществляется в порядке, установленном постановлением Правительства Республики Казахстан от 15 февраля 2008 года № 140 "Об утверждении Правил утилизации и уничтожения пищевой продукции, представляющей опасность жизни и здоровью человека и животных, окружающей среде".

8. Подтверждение соответствия

      21. Подтверждение соответствия меда и продуктов пчеловодства осуществляется в добровольном порядке, в соответствии с законодательством Республики Казахстан в области технического регулирования.

9. Переходные положения

      22. Настоящий Технический регламент вводится в действие по истечении двенадцати месяцев со дня первого официального опубликования.

      23. С момента введения в действие настоящего Технического регламента нормативные правовые акты и нормативные документы, действующие на территории Республики Казахстан, до приведения их в соответствие с настоящим Техническим регламентом применяются в части, не противоречащей настоящему Техническому регламенту.

  Приложение 1
к техническому регламенту
"Требования к безопасности меда
и продуктов пчеловодства"

Перечень
продуктов, подпадающих под действие технического регламента
"Требования к безопасности меда и продуктов пчеловодства"

Код ЕТН ВЭД ТС

Наименование позиции

0409 00 000 0

Мед натуральный

1521

Воски растительные (кроме триглицеридов), воск
пчелиный, воски других насекомых и спермацет,
окрашенные или неокрашенные, рафинированные или
нерафинированные

  Приложение 2
к техническому регламенту
"Требования к безопасности меда
и продуктов пчеловодства"

Органолептические и физико-химические показатели меда

Наименования
показателя

Характеристика и значение меда

всех видов,
кроме меда с
белой
акации и
хлопчатника

с белой
акации

с хлопчатника

аромат

приятный, от слабого до
сильного, без постороннего
запаха

Приятный, нежный,
свойственный меду с
хлопчатника

вкус

Сладкий, приятный, без постороннего привкуса

Наличие пыльцевых
зерен

Не
нормируется

Наличие
пыльцевых
зерен белой
акации

Наличие
пыльцовых зерен
хлопчатника

Массовая доля воды,
%, не более

21

21

19

Массовая доля
редуцирующих
сахаров
(к абсолютно сухому
веществу), %, не
менее

82

76

86

Массовая доля
сахарозы (к
абсолютно сухому
веществу), % не
более

6

10

5

Диастазное число (к
абсолютно сухому
веществу), ед.
Готе, не менее

7

5

7

Содержание
оксиметилфурфурола
в 1 кг меда, мг не
более

25

25

5

Качественная
реакция на
оксиметилфурфурола

отрицательная

Механические
примеси

Не допускаются

Признаки брожение

Не допускаются

Массовая доля
олова, % не более

0,01

0,01

0,01

Общая кислотность,
см3, не более

4,0

4,0

4,0


      Примечание:

      1. Для медов из каштана и табака допускается горьковатый привкус.

      2. Количество оксиметилфурфурола определяют при положительной качественной реакции.