Азық-түлік қауіпсіздігіне қатер төнген жағдайда кейіннен биоотын етіп қайта өңдеу үшін пайдаланылатын тамақ шикізатына квоталарды белгілеу қағидасын бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2011 жылғы 1 наурыздағы № 203 Қаулысы. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2015 жылғы 29 желтоқсандағы № 1108 қаулысымен

      Ескерту. Күші жойылды - ҚР Үкіметінің 29.12.2015 № 1108 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) қаулысымен.

      РҚАО-ның ескертпесі.

      ҚР мемлекеттік басқару деңгейлері арасындағы өкілеттіктердің аражігін ажырату мәселелері бойынша 2014 жылғы 29 қыркүйектегі № 239-V ҚРЗ Заңына сәйкес ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 2015 жылғы 9 шілдедегі № 4-4/621 бұйрығын қараңыз.


      «Биоотын өндірісін және айналымын мемлекеттік реттеу туралы» Қазақстан Республикасының 2010 жылғы 15 қарашадағы Заңы 5-бабының 7) тармақшасына сәйкес Қазақстан Республикасының Үкіметі ҚАУЛЫ ЕТЕДІ:
      1. Азық-түлік қауіпсіздігіне қатер төнген жағдайда кейіннен биоотын етіп қайта өңдеу үшін пайдаланылатын тамақ шикізатына квоталарды белгілеу қағидасы бекітілсін.
      2. Осы қаулы алғашқы ресми жарияланған күнінен бастап күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

      Қазақстан Республикасының
      Премьер-Министрі                           К. Мәсімов

Қазақстан Республикасы
Үкіметінің    
2011 жылғы 1 наурыздағы
№ 203 қаулысымен   
бекітілген      

Азық-түлік қауіпсіздігіне қатер төнген жағдайда кейіннен биоотын етіп қайта өңдеу үшін пайдаланылатын тамақ шикізатына квоталарды белгілеу қағидасы

1. Жалпы ережелер

      1. Осы Азық-түлік қауіпсіздігіне қатер төнген жағдайда кейіннен биоотын етіп қайта өңдеу үшін пайдаланылатын тамақ шикізатына квоталарды белгілеу қағидасы «Биоотын өндірісін және айналымын мемлекеттік реттеу туралы» Қазақстан Республикасының 2010 жылғы 15 қарашадағы Заңының 5-бабы 7) тармақшасына сәйкес әзірленген және азық-түлік қауіпсіздігіне қатер төнген жағдайда кейіннен биоотын етіп қайта өңдеу үшін пайдаланылатын тамақ шикізатына квоталарды белгілеу тәртібін анықтайды.

2. Кейіннен биоотын етіп қайта өңдеу үшін пайдаланылатын тамақ шикізатына квоталарды белгілеу тәртібі

      2. «Азық-түлік қауіпсіздігінің жай-күйіне мониторинг жүргізу ережесін бекіту туралы» Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2010 жылғы 12 сәуірдегі № 296 қаулысымен көзделген тәртіппен азық-түлік қауіпсіздігі жай-күйінің тұрақты мониторингі нәтижесінде айқындалған азық-түлік қауіпсіздігіне қатер туындаған жағдайда жергілікті атқарушы органдар биоотын өндірісі саласындағы уәкілетті органға (бұдан әрі - уәкілетті орган) ақпарат ұсынады.
      3. Жергілікті атқарушы органдардың ақпараты негізінде уәкілетті орган егін алаңдарының құрылымын, өндіру және қайта өңдеу көлемін, сондай-ақ тамақ шикізатының нақты түрі (немесе түрлері) қорларының болуын ескере отырып, биоотын өндірісі үшін пайдалануға жоспарланған мониторингі деректерін талдауды жүзеге асырады.
      4. Республика аумағында азық-түлік қауіпсіздігі қатерінің туындағаны туралы куәландыратын факторларды айқындау кезінде уәкілетті орган белгіленген тәртіппен кейіннен биоотын етіп қайта өңдеу үшін пайдаланылатын тамақ шикізатына квоталарды белгілеу туралы Қазақстан Республикасы Үкіметінің мүдделі мемлекеттік органдармен келісілген шешімінің жобасын Қазақстан Республикасының Үкіметіне енгізеді.
      5. Кейіннен биоотын етіп қайта өңдеу үшін пайдаланылатын тамақ шикізатына квоталар көлемі күтілетін өндіріс көлемінен, ауыспалы қорлардың және азық-түлік мұқтаждарына, жем мен тұқымға ауыл шаруашылығы өнімінің ішкі тұтыну көлемінен анықталады және мынадай формула бойынша есептеледі:

КК = (КӨ + АҚ) - IT, мұнда:

      КК - тамақ шикізатына квота көлемі, мың тонна;
      КӨ - ауыл шаруашылығы өнімінің ағымдағы жылы күтілетін өндірісі, мың тонна;
      АҚ - ауыл шаруашылығы өнімнің ауыспалы қоры, мың тонна;
      IT - ауыл шаруашылығы өнімінің (азық-түліктік қажеттілік, жем мен тұқым) ішкі тұтынылуы, мың тонна.
      6. Кейіннен биоотын етіп қайта өңдеу үшін пайдаланылатын тамақ шикізатына квоталар көлемі барлық биоотын өндіру зауыттарының жалпы жиынтық өндірістік қуатындағы үлестеріне барабар биоотын өндіру жөніндегі зауыттардың арасында бөлінеді.
      8. Тамақ шикізатына квоталар кейіннен биоотын етіп қайта өңдеу үшін пайдаланылатын импорттық тамақ шикізатына қолданылмайды.

Об утверждении Правил установления квот на пищевое сырье, используемое для последующей переработки в биотопливо, в случае угрозы продовольственной безопасности

Постановление Правительства Республики Казахстан от 1 марта 2011 года № 203. Утратило силу постановлением Правительства Республики Казахстан от 29 декабря 2015 года № 1108

      Сноска. Утратило силу постановлением Правительства РК от 29.12.2015 № 1108 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      Примечание РЦПИ.
      В соответствии с Законом РК от 29.09.2014 г. № 239-V ЗРК по вопросам разграничения полномочий между уровнями государственного управления  см. приказ Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 9 июля 2015 года № 4-4/621.

      В соответствии с подпунктом 7) статьи 5 Закона Республики Казахстан от 15 ноября 2010 года "О государственном регулировании производства и оборота биотоплива" Правительство Республики Казахстан ПОСТАНОВЛЯЕТ:
      1. Утвердить прилагаемые Правила установления квот на пищевое сырье, используемое для последующей переработки в биотопливо, в случае угрозы продовольственной безопасности.
      2. Настоящее постановление вводится в действие по истечении десяти календарных дней со дня первого официального опубликования.

      Премьер-Министр
      Республики Казахстан                       К. Масимов

Утверждены       
постановлением Правительства
Республики Казахстан   
от 1 марта 2011 года № 203

Правила
установления квот на пищевое сырье, используемое для
последующей переработки в биотопливо, в случае угрозы
продовольственной безопасности

1. Общие положения

      1. Настоящие Правила установления квот на пищевое сырье, используемое для последующей переработки в биотопливо, в случае угрозы продовольственной безопасности разработаны в соответствии с подпунктом 7) статьи 5 Закона Республики Казахстан от 15 ноября 2010 года "О государственном регулировании производства и оборота биотоплива" и определяют порядок установления квот на пищевое сырье, используемое для последующей переработки в биотопливо, в случае угрозы продовольственной безопасности.

2. Порядок установления квот на пищевое сырье, используемое для
последующей переработки в биотопливо

      2. В случае возникновения угрозы продовольственной безопасности, выявленной в результате постоянного мониторинга состояния продовольственной безопасности проводимого в порядке, предусмотренном постановлением Правительства Республики Казахстан от 12 апреля 2010 года № 296 "Об утверждении Правил проведения мониторинга состояния продовольственной безопасности", местными исполнительными органами представляется информация в уполномоченный орган в области производства биотоплива (далее - уполномоченный орган).
      3. На основании информации местных исполнительных органов уполномоченный орган осуществляет анализ данных мониторинга с учетом структуры посевных площадей, объемов производства и переработки, а также наличия запасов конкретного вида (или видов) пищевого сырья, планируемого к использованию для производства биотоплива.
      4. При выявлении фактов, свидетельствующих о возникновении угрозы продовольственной безопасности на территории республики, уполномоченный орган вносит в установленном порядке в Правительство Республики Казахстан, согласованный с заинтересованными государственными органами проект решения Правительства Республики Казахстан об установлении квот на пищевое сырье, используемое для последующей переработки в биотопливо.
      5. Объем квот на пищевое сырье, используемое для последующей переработки в биотопливо, определяется из ожидаемого объема производства, наличия переходящих запасов и объема внутреннего потребления сельскохозяйственной продукции на продовольственные нужды, фураж и семена и рассчитывается по следующей формуле:

ОК = (ОП + ПЗ)-ВП, где

            
      ОК - объем квоты на пищевое сырье, тысяч тонн;
      ОП - ожидаемое производство сельскохозяйственной продукции в текущем году, тысяч тонн;
      ПЗ - переходящий запас сельскохозяйственной продукции, тысяч тонн;
      ВП - внутреннее потребление сельскохозяйственной продукции (продовольственные нужды, фураж и семена), тысяч тонн.
      6. Объем квот на пищевое сырье, используемое для последующей переработки в биотопливо, распределяется между заводами по производству биотоплива пропорционально их доли в общей суммарной производственной мощности всех заводов по производству биотоплива.
      7. Квоты на пищевое сырье не распространяются на импортное пищевое сырье, используемое для последующей переработки в биотопливо.