Сауда, қоғамдық тамақтану, тамақ өнеркәсібі объектілерінің, базарлардың көктемгі-жазғы кезеңдегі жұмысқа дайындығын байқауды өткізу туралы

Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігінің Мемлекеттік санитарлық Бас дәрігерінің 2004 жылғы 15 сәуірдегі N 6 қаулысы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2004 жылғы 13 мамырда тіркелді. Тіркеу N 2849. Күші жойылды - Қазақстан Республикасының Бас мемлекеттік санитарлық дәрігерінің 2010 жылғы 17 мамырдағы N 10 Қаулысымен.

      Күші жойылды - Қазақстан Республикасының Бас мемлекеттік санитарлық дәрігерінің 2010.05.17 N 10 Қаулысымен.

      Сапасы нашар тамақ өнімдерінен пайда болған жіті ішек жұқпалы аурулары мен жаппай тамақтан улану бұрқ етулерінің алдын алу, тамақтану, сауда, тамақ өнеркәсібі объектілерінің, базарлардың санитарлық-гигиеналық жай-күйін жақсарту мақсатында, "Халықтың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығы туралы" Қазақстан Республикасының  Заңына сәйкес қаулы етемін:
      1. Меншік нысанына қарамастан, тамақ өнімдерін өндірумен, қайта өңдеумен, сақтаумен және сатумен байланысты сауда қызметімен, сондай-ақ оларды сату үшін орын берумен айналысатын жеке кәсіпкерлер мен заңды тұлғалар санитарлық-эпидемиологиялық талаптарға сәйкес:
      іргелес аумақтардың, кіреберіс жолдардың және өндірістік үй-жайлардың санитарлық-гигиеналық жағдайын тиісті деңгейге сәйкес келтірсін;
      олардың кедергісіз жұмыс істеуін қамтамасыз ете отырып, технологиялық және тоңазытқыш жабдықты жөндеуді, жарамсыз өндірістік жабдық пен мүкәммалды ауыстыруды, сумен жабдықтау және кәріз жүйелерін тексеруді жүргізсін;
      белгіленген тәртіппен жұмысқа келер алдында, қызметшілердің міндетті түрде алдын ала және мерзімдік медициналық қараудан уақтылы өтуін, сондай-ақ гигиеналық оқуын қамтамасыз етсін;
      тамақ өнімдерін тасымалдау үшін мамандандырылған көлікке белгіленген үлгідегі санитарлық паспорттар алуды қамтамасыз етсін;
      белгіленген үлгідегі санитарлық паспорттарды алу тамақ өнімдерін тасымалдауға арналған арнайы көлікті дайындасын;
      тиісті аумақтарда халықтың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығы саласындағы қызметті жүзеге асыратын атқарушы органдардың тамақ өнімдерін өндіру, қайта өңдеу, сақтау мен сату жағдайларының сәйкестігі туралы санитарлық-эпидемиологиялық қорытындысын алсын.
      2. Тиісті аумақтардың, көліктегі бас мемлекеттік санитарлық дәрігерлері:
      1) жыл сайын 20 сәуірден 20 мамырға дейін меншік нысанына қарамастан, сауда, қоғамдық тамақтану, тамақ өнеркәсібі объектілерінің, базарлардың көктемгі-жазғы кезеңдегі жұмысқа дайындығын байқауды (бұдан әрі - байқау) ұйымдастырсын және өткізсін;
      2) аумақтық ішкі істер, ветеринарлық қадағалау, стандарттау, метрология және сертификаттау органдарымен бірлесіп, сапасы мен қауіпсіздігін куәландыратын құжаттарсыз тамақ өнімдерін өндіру, қайта өңдеу, сақтау мен сату фактілерінің анықталуы және оларға жол бермеу жөнінде шаралар қабылдасын;
      3) кәсіпкерлік қызметті лицензиялаумен айналысатын органдармен өзара іс-қимылды және лицензияны тек мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық қызмет органдарының объектілердің санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормалардың талаптарына сәйкестігі туралы санитарлық-эпидемиологиялық қорытындысы болған кезде ғана беруді қамтамасыз етсін;
      4) алдын ала жүргізілетін медициналық қараулар мен декреттелген контингентті гигиеналық оқытудың сапасын, толықтығы мен растығын бақылауды күшейтсін. Жалған құжаттар жасау фактілері анықталған жағдайда, санитарлық минимумдардың негіздерін білуіне қайта аттестаттауға және алдын ала медициналық қараудан қайта өтуге шаралар қабылдасын;
      5) эпидемиологиялық маңызы бар объектілерге көңіл бөле отырып, объектілердің толық қаралуын қамтамасыз етсін;
      6) жыл сайын 25 мамырға дейін осы қаулыға 1-3-қосымшаларға сәйкес, мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық қызмет органдарының талаптары жүйелі түрде орындалмайтын объектілер бойынша нақты мысалдарды және басқа органдармен және ведомстволармен бірлесіп шешуді қажет ететін проблемалы мәселелерді көрсете отырып, қараудың нәтижесі жөніндегі ақпаратты "Республикалық санитарлық-эпидемиологиялық станция" мемлекеттік мекемесіне (бұдан әрі - РСЭС) ұсынсын.
      3. РСЭС-тің бас дәрігері К.С.Оспанов жыл сайын 30 мамырға дейінгі мерзімде қараудың нәтижесі жөніндегі қорытынды ақпаратты Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігінің Мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау комитетіне ұсынсын.
      4. Осы қаулы заңды тұлғалар мен жеке кәсіпкерлердің назарына жеткізілсін, барлық бұқаралық ақпарат құралдарын тарта отырып, іс-шаралардың жүргізілуінде жариялылық қамтамасыз етілсін.
      5. Осы қаулының орындалуын бақылау Қазақстан Республикасының Денсаулық сақтау министрлігі Мемлекеттік санитарлық-эпидемиоогиялық қадағалау комитетінің төрағасы Б.С.Байсеркинге жүктелсін.

Қазақстан Республикасы  
Бас мемлекеттік     
санитарлық дәрігерінің  
2004 жылғы 15 сәуірдегі 
N 6 қаулысына      
N 1 қосымша       

Байқауға жататын объектілердің тізбесі

      Тамақтану объектілері, барлығы:
      1. Сүт зауыттары:
      шағын сүт зауыттары;
      ірімшік жасайтын цехтар;
      май жасап шығаратын цехтар;
      балмұздақ шығаратын цехтар;
      балалар сүтханалары.
      2. Сүт-тауар фермалары, шаруа қожалықтары.
      3. Ет өңдейтіндер:
      ет комбинаттары
      шұжық цехтары
      консерві өндірістері
      ыстайтын цехтар.
      4. Кондитерлік крем өндірістері.
      5. Сыра, алкогольсіз сусындар шығаратындар:
      сыра зауыттары;
      шағын сыра зауыттары;
      алкогольсіз сусындарды өндіру жөніндегі цехтар.
      6. Маргарин кәсіпорындары:
      майонез цехтары,
      тамақ өнеркәсібі ұйымдары, жиынтығы:
      7. Қоғамдық тамақтану объектілері, барлығы, 
      соның ішінде:
      мейрамханалар, кафелер;
      жазғы тамақтану алаңдары;
      кәуәпханалар, асарханалар;
      жалпы асханалар;
      өнеркәсіп асханалары;
      жоғары оқу орындарының асханалары;
      басқалар.
      8. Сауда объектілері, барлығы,
      соның ішінде:
      дүкендер;
      базарлар,
      соның ішінде:
      шағын базарлар;
      көшедегі сауда орындары (дүңгіршектер, ларектар, далада сауда сатуға арналған үстелдер, нан сататын дүңгіршектер және басқалар).

Қазақстан Республикасы  
Бас мемлекеттік     
санитарлық дәрігерінің  
2004 жылғы 15 сәуірдегі 
N 6 қаулысына      
N 2 қосымша        

Тамақ өнімдерін өндіретін және сататын объектілердің санитарлық-гигиеналық сипаттамасы

__________________________________________________________________
   Қаулыға  | 1   |          Объектілердің атауы
1-қосымшаның|     |
  тізбесіне |     |
   сәйкес   |     |
__________________________________________________________________
              2    Бақылаудағы объектілердің саны/олардың ішінде
                   эпидемиологиялық маңыздылары
              3    Байқаумен қамтылатын объектілердің саны/олардың
                   ішінде эпидемиологиялық маңыздылары
              4    Санитарлық бұзылулар анықталған объектілердің
                   саны/олардың ішінде эпидемиологиялық маңыздылары
              5    Объектілердің қанағаттанғысыз жай-күйі
              6    Жеткіліксіз және ақауы бар      _______________
                   тоңазытқыш және                |               |
                   технологиялық құралдар         |               |
              7    Ақауы бар инженерлік           |               |
                   коммуникациялар мен су         |               |
                   құбыры желілері мен кәріз      |  соның ішінде |
              8    Ыстық және суық ағынды сумен   |               |
                   жеткіліксіз қамтамасыз етілу   |               |
              9    Жеке бас гигиенасының          |               |
                   сақталмауы                     |               |
              10   Мерзімдік медициналық          |               |
                   қараумен % қамтылу             |_______________|
              11   Пайдалануға рұқсат берілген объектілердің саны
              12   Пайдалануы тоқтатылған          ______________ 
              13   Айыппұл салынған               |  әкімшілік   |
                                                  |    шаралар     |
              14   Шайындылар (сәйкессіздігі)     |              |
              15   Бактериологиялық көрсеткіштерге|              |
                   тексерілетін өнімдер           |  Зертханалық |
                   (сәйкессіздігі)                |  зерттеулер  |
              16   Санитарлық-химиялық            |              |
                   көрсеткіштерге тексерілетін    |              |
                   өнімдер (сәйкессіздігі)        |              |
__________________________________________________________________

Қазақстан Республикасы  
Бас мемлекеттік     
санитарлық дәрігерінің  
2004 жылғы 15 сәуірдегі 
N 6 қаулысына      
N 3 қосымша        

Ауылдық жерлерде орналасқан тамақтану объектілерінің санитарлық-гигиеналық сипаттамасы

__________________________________________________________________
   Қаулыға  | 1   |          Объектілердің атауы
1-қосымшаның|     |
  тізбесіне |     |
   сәйкес   |     |
__________________________________________________________________
              2    Бақылаудағы объектілердің саны/олардың ішінде
                   эпидмаңыздылары
              3    Байқаумен қамтылатын объектілердің саны/олардың
                   ішінде эпидемиологиялық маңыздылары
              4    Санитарлық ережелер мен нормаларға жауап
                   бермейтін объектілердің саны/олардың ішінде
                   эпидемиологиялық маңыздылары
              5    Объектілердің қанағаттанғысыз жай-күйі
              6    Санитарлық бұзылулар анықталған объектілердің
                   саны/олардың ішінде эпидемиологиялық маңыздылары
              7    Объектілердің қанағаттанғысыз
                   санитарлық-техникалық жай-күйі
              8    Жеткіліксіз және ақауы бар      ______________
                   тоңазытқыш және технологиялық  |              |
                   құралдар                       |              |
              9    Ақауы бар инженерлік           | соның ішінде |
                   коммуникациялар мен су құбыры  |              |
                   желілері мен кәріз             |              |
              10   Ыстық сумен жеткіліксіз        |              |
                   қамтамасыз ету                 |              |
              11   Суық ағынды сумен жеткіліксіз  |              |
                   қамтамасыз етілу               |              |
              12   Жеке бас гигиенасының          |              |
                   сақталумауы                    |                |
              13   Мерзімдік медициналық қараумен % қамтылу
              14   Пайдалануға рұқсат берілген объектілердің саны
              15   Пайдалануы тоқтатылған          ______________
              16   Айыппұл салынған               |   әкімшілік  |
                                                  |     шаралар    |
              17   Шайындылар (сәйкессіздігі)     |              |
              18   Бактериологиялық көрсеткіш.    |              |
                   терге тексерілетін өнімдер     |  Зертханалық |
                   (сәйкессіздігі)                |  зерттеулер  |
              19   Санитарлық-химиялық            |              |
                   көрсеткіштерге тексерілетін    |              |
                   өнімдер (сәйкессіздігі)        |              |
__________________________________________________________________

О проведении смотра готовности объектов торговли, общественного питания, пищевой промышленности, рынков, к работе в весенне-летний период

Постановление Главного государственного санитарного врача Министерства здравоохранения Республики Казахстан от 15 апреля 2004 года № 6. Зарегистрирован в Министерстве юстиции Республики Казахстан 13 мая 2004 года № 2849. Утратил силу постановлением Главного государственного санитарного врача Министерства здравоохранения Республики Казахстан от 17 мая 2010 года № 10

      Сноска. Утратил силу постановлением Главного государственного санитарного врача Министерства здравоохранения РК от 17.05.2010 № 10.

      В целях предупреждения вспышек острых кишечных инфекций и массовых пищевых отравлений, вызванных недоброкачественной пищевой продукцией, улучшения санитарно-гигиенического состояния объектов питания, торговли, пищевой промышленности, рынков, в соответствии с  Законом Республики Казахстан "О санитарно-эпидемиологическом благополучии населения", ПОСТАНОВЛЯЮ:

      1. Индивидуальным предпринимателям и юридическим лицам, независимо от форм собственности, занимающихся торговой деятельностью, связанной с производством, переработкой, хранением и реализацией продуктов питания, а также предоставлением мест для реализации согласно санитарно-эпидемиологическим требованиям: 
      привести в соответствие санитарно-гигиеническое состояние прилегающей территории, подъездные пути и производственные помещения;
      провести ремонт технологического и холодильного оборудования, замену неисправного производственного оборудования и инвентаря, ревизию систем водоснабжения и канализации, обеспечив их бесперебойную работу;
      обеспечить своевременное прохождение персоналом обязательных предварительных при поступлении на работу и периодических медицинских осмотров, а также гигиеническое обучение;
      обеспечить получение санитарных паспортов установленного образца на специализированный транспорт для перевозки пищевых продуктов;
      получить санитарно-эпидемиологическое заключение исполнительных органов, осуществляющих деятельность в области санитарно-эпидемиологического благополучия населения на соответствующих территориях о соответствии условии производства, переработки, хранения и реализаций пищевых продуктов.

      2. Главным государственным санитарным врачам соответствующих территорий, на транспорте:
      1) ежегодно с 20 апреля по 20 мая организовать и проводить смотр готовности объектов торговли, общественного питания, пищевой промышленности, рынков, независимо от форм собственности к работе в весенне-летний период (далее - смотр);
      2) совместно с территориальными органами внутренних дел, ветеринарного надзора, стандартизации, метрологии и сертификации принять меры по выявлению и пресечению фактов функционирования производства, переработки, хранения и реализации пищевых продуктов без документов, удостоверяющих качество и безопасность;
      3) обеспечить взаимодействие с органами, занимающимися лицензированием предпринимательской деятельности и выдачу лицензии проводить только при наличии санитарно-эпидемиологических заключений государственных органов санитарно-эпидемиологической службы о соответствии объектов требованиям санитарно-эпидемиологических правил и норм;
      4) усилить контроль за качеством, полнотой и достоверностью, проводимых профилактических медицинских осмотров и гигиенического обучения декретированного контингента. В случае выявления фактов фальсификации документов, принять меры к переаттестации на знание основ санитарного минимума и повторному прохождению профилактических медицинских осмотров;
      5) обеспечить полный охват объектов смотром, обратив внимание на эпидемиологический значимые объекты;
      6) информацию по результатам смотра представлять ежегодно до 25 мая в Государственное учреждение "Республиканская санитарно-эпидемиологическая станция" (далее - РСЭС) для свода, согласно приложениям 1-3 к настоящему постановлению, с конкретными примерами по объектам, на которых систематически не выполняются требования государственных органов санитарно-эпидемиологической службы и проблемными вопросами, которые необходимо решать совместно с другими органами и ведомствами.

      3. Главному врачу РСЭС Оспанову К.С. итоговую информацию по результатам смотра представлять ежегодно в срок до 30 мая в Комитет государственного санитарно-эпидемиологического надзора Министерства здравоохранения Республики Казахстан.

      4. Настоящее постановление довести до сведения юридических лиц и индивидуальных предпринимателей, обеспечить гласность в проведении мероприятий с привлечением всех средств массовой информации.

      5. Контроль за исполнением настоящего постановления возложить на председателя Комитета государственного санитарно-эпидемиологического надзора Министерства здравоохранения Республики Казахстан Байсеркина Б.С.

      Главный государственный
      санитарный врач

      

Приложение 1         
к постановлению       
Главного государственного 
санитарного врача      
Республики Казахстан    
от 15 апреля 2004 года N 6 


Перечень объектов, подлежащих смотру


      Пищевые объекты, всего:
      1. Молочные заводы:
      минимолочные заводы;
      сыроварни;
      маслодельные цехи;
      цехи по производству мороженого;
      детские молочные кухни.
      2. Молочно-товарные фермы, крестьянские хозяйства.
      3. Мясоперерабатывающие:
      Мясокомбинаты;
      колбасные цехи;
      консервные производства;
      коптильные цехи.
      4. Кондитерские кремовые производства.
      5. Пивобезалкогольные:
      пивные заводы;
      минипивные заводы;
      цеха по производству безалкогольных напитков.
      6. Маргариновые организации:
      майонезные цехи
      организации пищевой промышленности, итого:
      7. Объекты общественного питания, всего,
      в том числе:
      рестораны, кафе;
      летние площадки; 
      шашлычные, закусочные;
      общедоступные столовые;
      столовые промышленных;
      столовые высших учебных заведений;
      прочие.
      8. Объекты торговли, всего,
      в том числе:
      магазины;
      рынки, 
      в том числе: 
      мини-рынки;
      уличная торговля (киоски, ларьки, 
      выносные столики, киоски по продаже хлеба и другие).

 

Приложение 2         
к постановлению       
Главного государственного 
санитарного врача      
Республики Казахстан    
от 15 апреля 2004 года N 6 



Санитарно-гигиеническая характеристика объектов,
производящих и реализующих пищевые продукты

_________________________________________________________________________
Согласно    | 1  |              Наименование объектов
перечню     |    |  
приложения 1|    |
к постанов- |    |
лению       |    |
____________|____|________________________________________________________ 
               2  Число объектов, находящихся на контроле/ 
                  из них эпидемиологический значимые
--------------------------------------------------------------------------
               3  Число объектов, охваченных смотром/ 
                  из них эпидемиологический значимые
--------------------------------------------------------------------------
               4  Число объектов, на которых выявлены санитарные 
                  нарушения/из них эпидемиологический значимые
--------------------------------------------------------------------------
               5  Неудовлетворительное санитарно-техническое 
                  состояние объектов
--------------------------------------------------------------------------
               6  Недостаточное и неисправное          в том числе
                  холодильное и 
                  технологическое оборудование 

               7  Неисправные инженерные 
                  коммуникации и водопроводные 
                  сети и канализации 

               8  Недостаточное обеспечение 
                  горячей и холодной 
                  проточной водой 

               9  Отсутствие и несоблюдение 
                  личной гигиены 
--------------------------------------------------------------------------
              10  % охвата периодическими медицинскими осмотрами
--------------------------------------------------------------------------
              11  Число объектов, эксплуатация которых разрешена
--------------------------------------------------------------------------
              12  Приостановлена эксплуатация            Административные
                                                         меры 
              13  Наложено штрафов
-------------------------------------------------------------------------- 
              14  Смывы (несоответствие)                 Лабораторные 
                                                         исследования
              15  Продукты на бактериологические 
                  показатели 
                  (несоответствие) 

              16  Продукты на санитарно-
                  химические показатели 
                  (несоответствие)
-------------------------------------------------------------------------- 

 

Приложение 3         
к постановлению       
Главного государственного 
санитарного врача      
Республики Казахстан    
от 15 апреля 2004 года N 6 

         Санитарно-гигиеническая характеристика пищевых объектов,
                    расположенных в сельской местности

_________________________________________________________________________
Согласно    | 1  |              Наименование объектов
перечню     |    |  
приложения 1|    |
к постанов- |    |
лению       |    |
____________|____|________________________________________________________ 
               2  Число объектов, находящихся на контроле/ 
                  из них эпидемиологический значимые
--------------------------------------------------------------------------
               3  Число объектов, охваченных смотром/ 
                  из них эпидемиологический значимые
--------------------------------------------------------------------------
               4  Число объектов, не отвечающих санитарно-
                  эпидемиологическим правилам и нормам/ из них 
                  эпидемиологический значимые
--------------------------------------------------------------------------
               5  Число объектов, работающих на привозной воде/
                  из них эпидемиологический значимые
--------------------------------------------------------------------------
               6  Число объектов, на которых выявлены санитарные 
                  нарушения/из них эпидемиологический значимые
--------------------------------------------------------------------------
               7  Неудовлетворительное санитарно-техническое 
                  состояние объектов
--------------------------------------------------------------------------
               8  Недостаточное и неисправное          в том числе
                  холодильное и 
                  технологическое оборудование 

               9  Неисправные инженерные 
                  коммуникации и водопроводные 
                  сети и канализации 

              10  Недостаточное обеспечение 
                  горячей водой
      
              11  Недостаточное обеспечение 
                  холодной проточной водой                    

              12  Отсутствие и несоблюдение 
                  личной гигиены 
--------------------------------------------------------------------------
              13  % охвата периодическими медицинскими осмотрами
--------------------------------------------------------------------------
              14  Число объектов, эксплуатация которых разрешена
--------------------------------------------------------------------------
              15  Приостановлена эксплуатация            Административные
                                                         меры 
              16  Наложено штрафов
-------------------------------------------------------------------------- 
              17  Смывы (несоответствие)                 Лабораторные 
                                                         исследования
              18  Продукты на бактериологические 
                  показатели 
                  (несоответствие) 

              19  Продукты на санитарно-
                  химические показатели 
                  (несоответствие)
--------------------------------------------------------------------------