Ауыл шаруашылығы жануарларының кейбір ауруларының алдын-алу және жою бойынша шараларды жүзеге асырудың ветеринариялық ережелерін бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2004 жылғы 12 қарашадағы N 658 бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2004 жылғы 6 желтоқсанда тіркелді. Тіркеу N 3248. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2012 жылғы 17 қаңтардағы № 10-1/18 бұйрығымен

      Ескерту. Бұйрықтың күші жойылды - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 2012.01.17 № 10-1/18 (қол қойылған күнінен бастап қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

      Қазақстан Республикасының "Ветеринария туралы"  Заңының 26-бабына сәйкес, БҰЙЫРАМЫН:
      1. Қоса берілгендер бекітілсін:
      1)  Күші жойылды - Қазақстан Республикасының Денсаулық сақтау министрлігінің 2007.08.16. N 507 және Қазақстан Республикасының Ауыл шаруашылығы министрлігінің 2007.08.16. N 507 (алғаш рет ресми жарияланғаннан кейін он күнтізбелік күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) Бірлескен  бұйрығымен .
      2) Ауыл шаруашылығы жануарларының пастереллез ауруының алдын-алу және жою бойынша шараларды жүзеге асырудың ветеринариялық ережесі.
      2. Ветеринария департаменті Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің облыстардың және Астана, Алматы қалаларының аумақтық басқармаларымен бірге, заңнамада белгіленген тәртіпке сәйкес, осы бұйрықтан туындайтын қажетті шараларды қабылдасын.
      3. Осы бұйрықтың орындалуына бақылау сәйкес әкімшілік-аумақтық бірліктердің бас мемлекеттік ветеринариялық инспекторларына жүктелсін.
      4. Осы бұйрық Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелгеннен күннен бастап күшіне енеді.

      Министр

Қазақстан Республикасы     
Ауыл шаруашылығы Министрінің  
"Ауыл шаруашылығы жануарларының 
кейбір ауруларының алдын-алу  
және жою бойынша шараларды   
жүзеге асырудың ветеринариялық 
ережелерін бекіту туралы"   
2004 жылғы 12 қарашадағы    
N 658 бұйрығымен бекітілді   

       Ереженің күші жойылды - Қазақстан Республикасының Денсаулық сақтау министрлігінің 2007.08.16. N 507 және Қазақстан Республикасының Ауыл шаруашылығы министрлігінің 2007.08.16. N 507 (алғаш рет ресми жарияланғаннан кейін он күнтізбелік күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) Бірлескен  бұйрығымен .

Қазақстан Республикасы     
Ауыл шаруашылығы Министрінің  
"Ауыл шаруашылығы жануарларының 
кейбір ауруларының алдын-алу  
және жою бойынша шараларды   
жүзеге асырудың ветеринариялық 
ережелерін бекіту туралы"   
2004 жылғы 12 қарашадағы    
N 658 бұйрығымен бекітілді   

  Ауыл шаруашылығы жануарларының пастереллез ауруының
алдын алу және жою бойынша шараларды жүзеге асырудың
ветеринариялық ережесі

      Осы Ауыл шаруашылығы жануарлардың пастереллез ауруының алдын-алу және жою бойынша шараларды жүзеге асырудың ветеринариялық ережесі (кейін - Ветеринариялық ереже) Қазақстан Республикасының "Ветеринария туралы" Заңының  26-бабына сәйкес жеке және заңды тұлғалармен орындалуға міндетті ветеринариялық шараларды ұйымдастыру мен жүргізудің тәртібін анықтайды.

  1. Жалпы ереже

      1. Пастереллез (Pasteurellosіs) - көптеген үй және жабайы жануарлардың контагиозды жұқпалы ауруы, жіті өту барысында септицемия белгілерімен, өкпенің крупозды қабынуымен, домбығуымен, ал жітіден төмен және созылмалы түрлерінде - іріңді-некрозды пневмониямен, артиритпен, маститпен, кератокюнъюктивитпен, эндометритпен және кейде энтеритпен сипатталады. Қоздырушысы - Рasteurella multocіda. Ауру жазғы-күзгі кезеңдерде жиі байқалады. Ауру қоздырушысы шаруашылыққа ауырып жазылған малдармен - пастерелла тасымалдаушылармен, сонымен қатар жем-шөппен, тышқан тәріздес кемірушілермен (әсіресе олардың көбею кезеңінде) және көліктер арқылы енеді. Қоздырушының негізгі берілу көзі болып пастерреллезбен ауырған немесе лажсыз сойылған, өлген малдардан алынған сүт, ет, сонымен қатар тері, жүн және басқа шикізаттар болып табылады. Қоздырушының механикалық тасымалдаушысы жабайы хайуандар және қан сорғыш жәндіктер болуы мүмкін.

      2. Пастереллезге диагнозды эпизоотиялық мәліметтер, клиникалық белгілер және паталогоанатомиялық өзгерістер негізінде, патологиялық материалдарды міндетті түрде бактериологиялық зерттеулер жүргізу арқылы қойылады.

      3. Бактериологиялық зерттеу үшін лабораторияға антибиотиктермен сульфаниламидті препараттармен емделмеген малдардың 2-3 өлекселерінен өлгенінен кейін 3-5 сағаттан артық емес мерзімде алынған көк бауырдың, бауырдың, бүйректің кесінділерін, өзгеріске ұшыраған өкпенің телімін сөл түйіндерімен қоса және жілігін жібереді. Ұсақ жануарлардың өлексесін тұтастай жөнелтеді. Жаздың күні патологиялық материалды глицериннің 40% стерильді сулы ерітіндісімен консервілейді.

      4. Пастереллезді шошқаның обасынан, тілмесінен, паратифтен, сібір жарасынан және пироплазмоздардан сәйкес лабораториялық зерттеулер жүргізу арқылы ажырату керек.

  2. Пастереллездің алдын алу шаралары

      5. Жануарлардың пастереллез ауруының алдын алу үшін шаруашылық субъектілерінің басшылары, мал иелері, сонымен қатар ветеринариялық мамандар келесі шараларды жүзеге асырады:
      1) жаңадан келген жануарларды алдын-ала 30 күн бойы оқшаулап ұстағаннан кейін ғана жалпы табынға жіберуге болады;
      2) пастереллезден таза шаруашылықтардың малдарынан ғана отарларды жасақтау қажет;
      3) жем-шөптің залалдануының алдын-алу үшін мал қораларында, айналасындағы аумақта және азық қоймаларында кеміргіштерді ұстауды кезекті жүргізу қажет;
      4) тұрақты түрде азықтың, әсіресе сүрлем мен комбикормның сапасын бақылап отыру қажет, ал көрсеткіштер пайда болған жағдайда бактериологиялық тексеру;
      5) желінсау болған жағдайда сүтті бактерилогиялық тексеру;
      6) малдар арасында пастереллез ауруы тіркелген шаруашылық субъектісі орналасқан, әкімшілік аудандардағы барлық малдарды пастереллезге қарсы вакцинамен қолдану нұсқамасына сәйкес егеді;
      7) пастереллез ауруы тіркелген шаруашылық субъектісінде бір жыл ішінде пастереллезге қарсы егілген малдарды топтастырады, немесе 30 күндік оқшаулап ұстау кезінде егеді;
      8) сауықтырылғаннан кейін бір жыл бойы қолайсыз отарларға егілмеген малдарды енгізуге болмайды.

  3. Пастереллез ауруын жою шаралары

      6. Пастереллез ауруы анықталған шаруашылық субъектісі сол ауру бойынша таза емес (кейін - Қолайсыз шаруашылық) деп жарияланып, Қазақстан Республикасының "Ветеринария туралы" Заңының  27-бабының 1-тармағына сәйкес шектеу енгізіледі.

      7. Пастереллез шыққан қолайсыз шаруашылықта тиым салынады:
      1) індет ошағынан жануарларды шығаруға, союға жіберетін малдардан басқа;
      2) пастереллезге бейім малдарды енгізуге (кіргізуге);
      3) малдарды қайта топтастыруға, таңбалауға, сондай-ақ хирургиялық операциялар жасауға және басқа ауруларға қарсы егуге;
      4) пастереллезбен ауырған лажсыз сойылған малдардың етін шикі түрінде шығаруға, ет өңдейтін кәсіпорындарға өңдеуге жіберуден басқа;
      5) малдарды жаюға және ашық жайылма суаттардан суаруға болмайды;
      6) ауру малдан алынған сүтті залалсыздандырмаған күйінде сатуға;
      7) қондырғыларды, құрал-жабдықтарды, сондай-ақ ірі, сүрленген және концентрленген азықтарды шығаруға;
      8) пастереллездің қоздырушысы табылған малдардың қиын және сұйық қиын егістіктерге шығаруға.

      8. Сүтті 90 о С температурада 5 минут бойы пастерилизациялайды және малдарды азықтандыру үшін қолданады.

      9. Қиды бөлек жинайды және биотермиялық жолмен залалсыздандырады, ал сұйық қиға әр 1 куб метрге 0,5 литр хлорлы әктің ақшыл ерітіндісін қосады, мынадай есеппен: 1 литрге 25 миллиграмм активті хлор, ерітіндіні араластырады да 12-18 сағатқа қояды.

      10. Індетті ошағын қоршау мен оны жою мақсатында шаруашылық субъектілерінің басшылары, ветеринариялық мамандар төмендегі іс-шараларды жүзеге асырады:
      1) қолайсыз шаруашылық субъектілеріндегі барлық малдарға клиникалық байқау және термометрия жүргізеді. Ауруға күдікті және ауру деп танылған малдарды бөлек бөлмелерге оқшаулайды;
      2) барлық ауру және олармен жанасқан малдарға пастереллезге қарсы гипериммунді қан сарысуын емдік дозада және антибиотиктер егеді. Антибиотиктерді қолдану нұсқамаларына сәйкес дозада қолданады. Емдік мақсатта сульфаниламид препараттарын, глюкоза және басқа симптоматикалық заттар қолданылады;
      3) пастереллезбен ауру аналықтарымен бірге жүрген барлық торайлар мен қозыларға пастереллезге қарсы гипериммунді қан сарысуын емдік дозада егеді және антибиотиктермен емдейді. Қолайсыз шаруашылықтағы 3-айға дейінгі бұзауларға пастереллезге қарсы гипериммунді қан сарысуын егеді және сау малдың сүтімен қоректендіреді. Гипериммунды қан сарысуын еккеннен кейін 14 күннен соң барлық егуге жарамды жасқа жеткен малдарға пастереллезге қарсы нұсқамаға сәйкес вакцинациялайды;
      4) барлық ауру малдарды және олармен жанасқан малдарды бұрын болған қораларда қалдырады, ал жаз кезінде оларға шектеу аяқталғанға дейін байлауда күтіп-бағуды ұйымдастырады. Оларға пастереллезге қарсы гипериммунді қан сарысуын нұсқамаға сәйкес профилактикалық дозада егеді, ал 14 күннен кейін пастереллезге қарсы нұсқамаға сәйкес, вакцинация жасайды;
      5) шаруашылықтағы басқа қалған малдарды орналасқан жеріне қарамастан, пастереллезге қарсы нұсқамасына сәйкес, вакцинация жасайды. Вакцинация алдында қолайсыз шаруашылық субъектілеріндегі малдардың барлығын клиникалық тексереді және термометрия жүргізеді. Вакцина егілген малдарға 14 күн бойы ветеринариялық тексеру жүргізеді.

      11. Пастереллезден қолайсыз шаруашылықтарда егу жұмыстарымен қатар аурудың мүмкін көзі деп саналатын кеміргіштерді жою мақсатында кезекті түрде дератизациялық шаралар жүргізеді.

      12. Кезекті дезинфекцияны мынадай көрсетілген тәртіппен жүргізеді:
      1) алғашқы ауру шыққан кезде және мал өлген жағдайда мал ұсталынған қораларға;
      2) ауру мал немесе ауруға күдікті малдар орналасқан мал қораларына күнделікті таңертең тазалау жүргізген кезде;
      3) ауру мал жанасқан барлық заттар (қораның едендері, қабырғалары, астауларға, жұмыс киімдері, аяқ киімдері), қоралардың өтетін жолдары дезинфекцияланады. Ауру және ауруға күдікті малдар орналасқан қоралардың кіре берісіне аяқ киімдерді залалсыздандыратын дезбарьер, дезинфекциялық төсеніш орналастырылады;
      4) ауруға күдікті (шартты сау) малдар орналасқан қоралар мен серуендету алаңдарын әрбір ауру мал шыққан сайын және одан кейін әр 10 күн сайын шектеу алынғанға дейін дезинфекция жүргізеді. Дезинфекциялауға келесі заттар қолданылады: 10-20 % жаңадан сөндірілген әк немесе құрамында 2 % активті хлоры бар хлорлы әк ерітіндісі, немесе 2 % күйдіргіш натрий ерітіндісі, немесе 3 % ыстық креолин ерітіндісі, немесе 0,5 % формальдегидтің ерітіндісі және басқа дезинфекциялық заттар нұсқамаларға сәйкес жүргізіледі.

      13. Пастереллезден өлген малдың өлексесін өртейді немесе биотермиялық орларда залалсыздандырады. Өлген малдан немесе лажсыздан сойылған малдан алынған теріні 1 % тұз қышқылының ерітіндісімен және астұзының 20 % ерітіндісінің араласқан қоспасымен залалсыздандырады. Тері салмағының бір бөлігіне 4 бөлік көлемде ерітінді дайындалады. Теріні 17-20 о С температурадағы ерітіндіде 48 сағат ұстайды. Жүнді, қылшықты, шашты залалсыздандыру алдында қапқа салып, бос орайды, көлемі бір квадрат метр камераға 50 килограмм орналасатындай есеппен булы дезинфекциялық камераға орналастырады. Дезинфекцияны ағынды бумен 109-111 о С температурада 30 минут бойы залалсыздандырады.

      14. Жұмыс киімдерді залалсыздандыру үшін ыстық ағынды бумен 1,5 сағат бойы камерада ұстайды немесе 2 % кальцийленген соданың ерітіндісінде бір сағат бойы, немесе 2 сағат бойы 1 % хлорамин ерітіндісінде залалсыздандырады, бір килограмм затқа 5 литр ерітінді есептеледі. Резинадан немесе кожадан жасалынған аяқ киімдерді 2 сағат бойы 5 % хлорамин ерітіндісінде немесе 4 % формалдегидтің ерітіндісіне камерадағы ыстық буға орналастыру арқылы залалсыздандырады.

      15. Пастереллезге қолайсыз шаруашылықтардан шектеу шараларын алудың алдында, келесі шаруашылық-ұйымдастыру және ветеринариялық- санитариялық іс-шараларды жүргізеді:
      1) ауру мал немесе ауруға күдікті малдар орналасқан мал қораларына қажет болған кезде жөндеу жұмыстарын;
      2) мал қораларын, қашарларды, қоралардың айналасын, алаңдарды шаруашылықтағы басқа қора-жайларды тазалап, көң-қидан тазартып, астын таза қабатына дейін аударып, содан кейін залалсыздандырады;
      3) мал қораларына дезинсекция, дератизация және қорытынды дезинфекция жүргізеді. Дератизацияны мал қораларының барлығын түгел қамтиды, шаруашылықтың барлық аумағына жасайды.
      Қорытынды дезинфекция 12-тармақтың 4-тармақшасында көрсетілгеніндей дезинфекциялық заттармен жүргізіледі.

      16. Таза емес ошақтардан шектеу Қазақстан Республикасының "Ветеринария туралы" Заңының  27-бабының 3-тармағына сәйкес алынады.

      17. Шектеуді алғаннан кейін 1 жыл бойы пастереллезге қарсы егу жұмыстарын жүргізеді. Шаруашылыққа жаңадан келген малдар 30 күндік оқшаулап ұстау мерзімінде пастереллезге қарсы егіледі.

Об утверждении Ветеринарных правил осуществления мероприятий по профилактике и ликвидации некоторых болезней сельскохозяйственных животных

Приказ Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 12 ноября 2004 года № 658. Зарегистрирован Министерством юстиции Республики Казахстан 6 декабря 2004 года № 3248. Утратил силу приказом Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 17 января 2012 года № 10-1/18

      Сноска. Утратил силу приказом Министра сельского хозяйства РК от 17.01.2012 № 10-1/18.

      В соответствии со  статьей 26 Закона Республики Казахстан "О ветеринарии", ПРИКАЗЫВАЮ:
 

      1. Утвердить прилагаемые: 
 

      1)  (утратил силу - совместным  приказом и.о. Министра здравоохранения Республики Казахстан от 16 августа 2007 года N 507 и Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 16 августа 2007 года N 507 (вводится в действие по истечении 10 календарных дней со дня его первого офиц. опуб.).
 

      2) Ветеринарные правила осуществления мероприятий по профилактике и ликвидации пастереллеза сельскохозяйственных животных.
 

      2. Департаменту ветеринарии совместно с территориальными управлениями областей и городов Астана, Алматы Министерства сельского хозяйства Республики Казахстан, в установленном законодательством порядке, принять необходимые меры, вытекающие из настоящего приказа.
 

      3. Контроль за исполнением настоящего приказа возложить на государственных ветеринарных инспекторов соответствующих административно-территориальных единиц. 
 

      4. Настоящий приказ вступает в силу со дня его государственной регистрации в Министерстве юстиции Республики Казахстан.

      Министр 

  Утверждена             
приказом Министра сельского   
хозяйства Республики Казахстан   
"Об утверждении Ветеринарных    
правил осуществления мероприятий 
по профилактике и ликвидации    
некоторых болезней       
сельскохозяйственных животных  
от 12 ноября 2004 года N 658  

  Ветеринарные правила
осуществления мероприятий по профилактике
и ликвидации листериоза сельскохозяйственных животных

         Сноска. Правила утратили силу (см.  подпункт 1) пункта 1).

       Утверждена             
приказом Министра сельского   
хозяйства Республики Казахстан   
"Об утверждении Ветеринарных    
правил осуществления мероприятий 
по профилактике и ликвидации    
некоторых болезней       
сельскохозяйственных животных  
от 12 ноября 2004 года N 658  

     Ветеринарные правила 
осуществления мероприятий по профилактике и 
ликвидации пастереллеза сельскохозяйственных животных 

      Настоящие Ветеринарные правила осуществления мероприятий по профилактике и ликвидации пастереллеза сельскохозяйственных животных (далее - Ветеринарные правила) определяют порядок организации и проведения ветеринарных мероприятий по профилактике и ликвидации пастереллеза животных, обязательных для исполнения физическими и юридическими лицами, в соответствии со  статьей 26 Закона Республики Казахстан "О ветеринарии" 

  1. Общие положения

        1. Пастереллез - контагиозная инфекционная болезнь многих видов домашних и диких животных, характеризующаяся при остром течении признаками септицемии, крупозным воспалением и отеком легких, плевры, а при подостром и хроническом течении - гнойно-некротизирующей пневмонией, артритом, маститом, кератоконъюнктивитом, эндометритом и иногда энтеритом. Возбудитель болезни - Pastuerella multocida. Заболевание чаще возникает в летне-осенний период. Возбудитель болезни в хозяйствующий субъект заносится переболевшими животными - пастереллоносителями, а также с кормами, мышевидными грызунами (особенно в период их миграции) и транспортными средствами. Важными факторами передачи возбудителя являются молоко, мясо, а также, кожа, шерсть и другое сырье, полученное от больных, вынужденно убитых и павших от пастереллеза животных. Механическими переносчиками возбудителя являются дикие хищные животные и кровососущие насекомые.
      2. Диагноз на пастереллез устанавливают на основании эпизоотологических данных, клинических признаков и патологоанатомических изменений с обязательным бактериологическим исследованием патологического материала. 
      3. Для бактериологического исследования в ветеринарную лабораторию направляют кусочки селезенки, печени, почек, пораженных частей легких с лимфатическими узлами и трубчатую кость, взятые не позже 3-5 часов после гибели от 2-3 трупов, не подвергавшихся лечению антибиотиками и сульфаниламидными препаратами, трупы мелких животных доставляют в лабораторию целиком. В летнее время патологический материал консервируют 40%-ным стерильным водным раствором глицерина. 
      4. Пастереллез необходимо дифференцировать от чумы и рожи свиней, паратифа, сибирской язвы и пироплазмидозов путем проведения соответствующих лабораторных исследований.

  2. Мероприятия по профилактике пастереллеза 

      5. Для предупреждения заболевания животных пастереллезом руководители хозяйствующих субъектов, владельцы животных, а также ветеринарные специалисты осуществляют следующие мероприятия:
      1) не допускать ввода вновь поступивших животных в общее стадо без предварительного изолированного содержания их в течение 30 дней;
      2) комплектование стада животными проводят только из хозяйств, благополучных по пастереллезу;
      3) для профилактики инфицирования кормов периодически проводить отлов грызунов в животноводческих помещениях, на прилегающей территории и в хранилищах кормов;
      4) постоянно контролировать качество кормов, особенно силоса и комбикорма, а при наличии показаний подвергать их бактериологическому исследованию;
      5) при маститах проводят бактериологическое исследование молока; 
      6) административных районах, где в хозяйствующих субъектах среди животных регистрировались случаи заболевания пастереллезом, всех животных вакцинируют против пастереллеза согласно наставления по их применению;
      7) в хозяйствующих субъектах, в которых был зарегистрирован пастереллез, в течение года комплектуются поголовьем, вакцинированным против пастереллеза, или вакцинируют в период 30 дневного изолированного содержания;
      8) ввод не вакцинированных животных в ранее неблагополучные стада не разрешается в течение года после его оздоровления.

       3. Мероприятия по ликвидации заболевания

      6. Хозяйствующие субъекты, где установлен пастереллез животных, объявляют неблагополучным пунктом по пастереллезу (далее - Неблагополучный пункт), в соответствии с пунктом 1  статьи 27 Закона Республики Казахстан "О ветеринарии" вводят ограничения.
      7. В неблагополучном пункте по пастереллезу животных не допускается:
      1) вывод из хозяйствующего субъекта животных, за исключением вывоза животных для убоя;
      2) вводить (ввозить) восприимчивых к пастереллезу животных;
      3) перегруппировывать, метить животных, а также проводить хирургические операции и вакцинацию против других болезней;
      4) вывоз мяса от вынужденно убитых больных пастереллезом животных в сыром виде, за исключением его вывоза для переработки на мясоперерабатывающие предприятия;
      5) выпасать животных и поить их из открытых водоемов;
      6) реализовывать молоко от больных животных в необеззараженном виде;
      7) выносить (вывозить) инвентарь, оборудование и любые другие предметы, а также грубые, сочные и концентрированные корма;
      8) вывозить на поля навоз и навозную жижу животных, в которых обнаружен возбудитель заболевания.
      8. Молоко пастеризуют при температуре 90 ҮС в течение 5 минут и используют для кормления животных. 
      9. Навоз складывают отдельно и подвергают биотермическому обеззараживанию, а в навозную жижу добавляют на 1 кубический метр 0,5 литров осветленного раствора хлорной извести, содержащего 25 миллиграмм на литр активного хлора, перемешивают и выдерживают 12-18 часов.
      10. В целях купирования эпизоотического очага и ликвидации заболевания руководители хозяйствующих субъектов, а также ветеринарные специалисты проводят следующие мероприятия:
      1) подвергают клиническому осмотру и термометрии всех животных неблагополучной группы. Больных и подозрительных по заболеванию животных изолируют в отдельные помещения; 
      2) всем больным и имеющим с ними контакт животным вводят гипериммунную противопастереллезную сыворотку в лечебной дозе и антибиотики. Антибиотики применяют в дозах, указанных в наставлениях по их применению. С лечебной целью применяют также сульфаниламидные препараты, глюкозу и другие симптоматические средства;
      3) поросятам и ягнятам, находящимся под больными пастереллезом матками, вводят гипериммунную противопастереллезную сыворотку в лечебной дозе и проводят курс лечения антибиотиками. Телятам до 3-месячного возраста, находящимся на территории неблагополучного хозяйствующего субъекта, вводят гипериммунную противопастереллезную сыворотку и выпаивают молоко только от здоровых коров. Через 14 дней после введения гипериммунной сыворотки всех достигших прививочного возраста животных вакцинируют против пастереллеза, руководствуясь наставлением по применению соответствующей вакцины;
      4) животных всех возрастов, имевших контакт с больными, оставляют в том же помещении, где они были ранее, и в летнее время организуют стойловое их содержание до снятия ограничений. Им вводят гипериммунную противопастереллезную сыворотку в профилактической дозе в соответствии с наставлением по ее применению, а через 14 дней вакцинируют руководствуясь наставлением по применению соответствующей вакцины;
      5) остальных животных хозяйства независимо от места их нахождения вакцинируют против пастереллеза, руководствуясь наставлением по применению используемой вакцины. Перед вакцинацией проводят тщательный клинический осмотр и термометрию. За вакцинированными животными ведут ветеринарное наблюдение в течение 14 дней.
      11. В неблагополучных по пастереллезу пунктах наряду с вакцинацией животных систематически проводят дератизационные мероприятия с целью уничтожения мышевидных грызунов, как возможных источников инфекции.
      12. Текущую дезинфекцию проводят в порядке, указанном ниже:
      1) в помещении, где содержатся животные, немедленно при появлении первых случаев заболевания и падежа животных;
      2) ежедневно при утренней уборке в помещении, где содержатся больные и подозрительные по заболеванию животные;
      3) дезинфекции подвергают все, с чем соприкасается больное животное (полы, стены, кормушки, обувь и специальную одежду обслуживающего персонала), проходы в помещении. При входе в помещение, где содержатся больные и подозрительные по заболеванию животные, оборудуют дезинфекционные барьеры для обработки обуви;
      4) помещения и выгульные дворики, где содержатся подозреваемые в заражении (условно здоровые) животные, подвергают дезинфекции после каждого случая выделения больного животного и в последующем через каждые 10 дней до снятия ограничений. Из дезинфицирующих средств применяют: 10-20%-ную взвесь свежегашеной извести или раствор хлорной извести, содержащий 2 % активного хлора, или 2 %-ный раствор едкого натра, или 3 %-ный раствор горячего креолина, или 0,5 %-ный раствор формальдегида, а так же другие дезинфицирующие средства в соответствии с инструкциями по их применению.
      13. Трупы животных, павших от пастереллеза, сжигают или обеззараживают в биотермических ямах. Шкуры от павших или убитых животных дезинфицируют в 1 %-ном растворе соляной кислоты, разведенной в 20 %-ном растворе поваренной соли. На одну весовую часть шкур берут четыре весовые части раствора. Шкуры выдерживают в растворе 48 часов при температуре 17-20ҮС. Шерсть, волос и щетину перед обеззараживанием рыхло упаковывают в мешки (тюки) и размещают в паровой дезинфекционной камере из расчета 50 килограмм на один квадратный метр камеры. Дезинфекцию проводят текучим паром при температуре 109-111ҮС в течение 30 минут.
      14. Для дезинфекции спецодежды используют текучий пар при экспозиции 1,5 часов в паровых камерах, или кипячение в 2 %-ном растворе кальцинированной соды в течение часа, или погружение на 2 часа в 1 %-ный раствор хлорамина при расходовании 5 литров раствора на 1 килограмм вещей. Резиновую и кожаную обувь дезинфицируют путем погружения на 2 часа в 5 %-ный раствор хлорамина или в 4 %-ный раствор формальдегида.
      15. Перед снятием ограничений в неблагополучном пункте проводят следующие организационно-хозяйственные и ветеринарно-санитарные мероприятия: 
      1) при необходимости ремонт в помещениях, где содержались больные и подозрительные по заболеванию животные;
      2) очищают выгульные дворики, кошары, загоны и территорию хозяйствующего субъекта от навоза и мусора, затем ее дезинфицируют и перепахивают;
      3) дезинсекцию, дератизацию и заключительную дезинфекцию в животноводческих помещениях. Дератизацию проводят во всех помещениях на территории хозяйствующего субъекта.
      Заключительную дезинфекцию проводят дезинфицирующими средствами, указанными в подпункте 4) пункта 12.
      16. Ограничение с неблагополучного пункта снимают, в соответствии с пунктом 3  статьи 27 Закона Республики Казахстан "О ветеринарии".
      17. После снятия ограничений проводят вакцинацию животных против пастереллеза в течение года. Вновь поступающее поголовье животных вакцинируют против пастереллеза в период 30 дневного изолированного содержания.