Тамақ өнімдерін өндіру мен сақтау объектілеріне, ішкі сауда объектілеріне және көлік құралдарына санитарлық паспорттарды беру, есепке алу және жүргізу ережесін бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2007 жылғы 15 қарашадағы N 669 Бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2007 жылғы 30 қарашадағы Нормативтік құқықтық кесімдерді мемлекеттік тіркеудің тізіліміне N 5022 болып енгізілді. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2009 жылғы 18 қарашадағы N 731 Бұйрығымен.

      Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2009.11.18 N 731 бұйрығымен.

      "Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" Қазақстан Республикасы Заңының 6-бабына сәйкес БҰЙЫРАМЫН:
      1. Тамақ өнімдерін өндіру мен сақтау объектілеріне, ішкі сауда объектілеріне және көлік құралдарына санитарлық паспорттарды беру, есепке алу мен жүргізу ережесі бекітілсін.

      2. Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігінің Мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау комитеті (Белоног А.А.) осы бұйрықты Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркеуге жіберсін.

      3. Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігінің Ұйымдастыру-құқықтық қамтамасыз ету департаменті (Мұхамеджанов Ж.М.) осы бұйрықты Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркеуден өткеннен кейін ресми жариялауға жіберсін.

      4. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау Мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау комитетінің төрағасы - Қазақстан Республикасы Бас мемлекеттік санитарлық дәрігері А.А. Белоногқа жүктелсін.

      5. Осы бұйрық ресми жарияланған күнінен бастап қолданысқа енгізіледі.

      Министр

Қазақстан Республикасы   
Денсаулық сақтау министрінің
2007 жылғы 15 қарашадағы  
N 669 бұйрығымен бекітілген 

Тамақ өнімдерін өндіру мен сақтау объектілеріне, ішкі сауда объектілеріне және көлік құралдарына санитарлық паспорттарды беру, есепке алу және жүргізу ережесі

1. Жалпы ережелер

      1. Тамақ өнімдерін өндіру мен сақтау объектілеріне, ішкі сауда объектілеріне (бұдан әрі - объектілер) және көлік құралдарына санитарлық паспорттарды беру, есепке алу және жүргізу ережесі (бұдан әрі - Ереже) "Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" Қазақстан Республикасының Заңына сәйкес әзірленген.

      2. Осы Ереже санитарлық паспорттарды беру, есепке алу және жүргізудің бірыңғай тәртібін айқындайды және меншік нысанына қарамастан, заңды және жеке тұлғалар үшін орындауға міндетті.

      3. Санитарлық паспорт дербес нөмірі бар белгіленген үлгідегі құжат болып табылады, объектілер мен көлік құралдарының санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормаларға (бұдан әрі - санитарлық ережелер), сондай-ақ гигиеналық нормативтерге сәйкестігін растайды, оларды пайдалануға рұқсат беретін құжат болады.

      4. Санитарлық паспорттар тағам өнімдерін өндіру және сақтау объектілеріне, ішкі сауда объектілеріне және тағамдарды тасымалдау көліктеріне беріледі.

2. Ішкі сауда, өндіріс және тағам өнімдерін сақтау объектілеріне, көлік құралдарына санитарлық паспорттарды беру, есепке алу және жүргізу тәртібі

      5. Объектілерге, көлік құралдарына санитарлық паспортты ресімдеу үшін заңды немесе жеке тұлғалар санитарлық-эпидемиологиялық қызметтің мемлекеттік органдарына өтініш беруі тиіс.

      6. Өтінішке:
      1) объектіге, көлік құралдарына құқық белгілейтін құжаттар;
      2) санитарлық-эпидемиологиялық қорытынды (бұрын берілген қорытынды болған жағдайда);
      3) тағам өнімдерінің өндірісімен, сақтаумен, сатумен және тасымалдаумен айналысатын қызметкерлердің белгіленген үлгідегі жеке медициналық кітаптары;
      4) өндірілетін, дайындалатын, сатылатын, тасымалданатын шикізат пен өнімнің тізбесі қоса берілуі тиіс.

      7. Санитарлық паспортты ресімдеу алдында халықтың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығы саласындағы нормативтік құқықтық актілерге, гигиеналық нормативтерге сәйкестігі туралы санитарлық-эпидемиологиялық тексеру акті жасала және санитарлық-эпидемиологиялық қорытындысы беріле отырып, объектілер мен көлік құралдары санитарлық-эпидемиологиялық қызметтің мемлекеттік органының лауазымды тұлғаларымен санитарлық-эпидемиологиялық тексерілуге (зертханалық және аспаптық зерттеу әдістерін қолдана отырып) жатады.

      8. Объектіні тексеру және жеке заңды тұлғаларға санитарлық паспорттың толтырылған бланкісін беру (оң шешім қабылданған жағдайда) қолданыстағы заңнамаға сәйкес уақыттарында жүзеге асырылуы тиіс.

      9. Объектіге санитарлық паспорт бір данада толтырылады және журналда тіркеліп, тіркеу нөмірі беріле отырып, өтініш иесінің қолы қойылып беріледі. Санитарлық паспорттың қолданылу мерзімі - оның санитарлық-эпидемиологиялық қызметтің мемлекеттік органдарында тіркелгенінен бастап бір жыл.

      10. Объектілерді көшіру, қайта жаңарту, қайта жабдықтау, қайта бейіндеу, технологиялық процестерді өзгерту халықтың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығы саласындағы қолданыстағы нормативтік құқықтық актілерге сәйкес жүргізіледі. Бұл ретте жеке және заңды тұлғалар мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау органдарына жұмыс басталғанға дейін бір ай бұрын қолданыстағы санитарлық паспортқа өзгерістер мен толықтырулар енгізу туралы өтініш береді.

      11. Өзгерістер мен толықтырулар қолданыстағы санитарлық паспортқа енгізіледі, бұл ретте тіркеу нөмірі сақталуы тиіс.

      12. Қолданылу мерзімі аяқталғаннан кейін санитарлық паспорт мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау органдарына тапсырылуы және басқаға ауыстырылуы тиіс. Беру тәртібі осы Ереженің 5-9-тармақтарына сәйкес жүзеге асырылуы тиіс.

      13. Санитарлық паспортында көрсетілген деректер объектінің нақты жай-күйіне сәйкес болуы тиіс.

      14. Санитарлық паспорт:
      1) осы Ереженің 6-тармағында көрсетілген құжаттар ұсынылмаған;
      2) объектіні мақсатсыз пайдалану фактісі болған;
      3) халықтың санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау саласындағы нормативтік құқықтық актілер, гигиеналық нормативтердің талаптары бұзылғаны анықталған жағдайда берілмейді.

      15. Объектілерді өтініш бойынша тексеру және санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылық саласындағы нормативтік құқықтық актілердің талаптар мен гигиеналық нормативтерге сәйкес келмеуі, сондай-ақ объектіні мақсатсыз пайдаланған фактісі анықталған жағдайда мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау органдарының басшысы Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде N 2737 тіркелген "Мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық қадағалауды жүзеге асыратын лауазымды тұлғалардың актілерін жасау және беру ережесін және актілердің, хаттамалардың, қаулылардың, ұйғарымдардың нысандарын бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2004 жылғы 23 ақпандағы N 178 бұйрығына сәйкес лауазымды тұлғалардың актін береді.

      16. Заң бұзушылықтарды жойғаннан кейін жеке және заңды тұлғалар мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау органдарына осы Ереженің 5 -6-тармақтарына сәйкес объектіге санитарлық паспортты ресімдеу туралы өтінішті қайта ұсынуы тиіс.

      17. Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде N 2680 тіркелген "Санитарлық паспорттардың нысандарын бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің міндетін атқарушының 2004 жылғы 13 қаңтардағы N 21 бұйрығына сәйкес санитарлық паспортта деректер көрсетіледі.

      18. Мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау органдары мамандарының объектілерді тексеруі нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде N 2773 тіркелген "Санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау объектілеріне қаралғандығын бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2004 жылғы 4 наурыздағы N 212 бұйрығына сәйкес жүргізілуі тиіс.

      19. Объектілерге арналған санитарлық паспорттар тиісті аумақтағы санитарлық-эпидемиологиялық қызметтің мемлекеттік органдарында тіркеуге, көліктер тиісті есепке алу құжаттарын немесе электрлік есепке алу (тіркелім) жүргізу арқылы тіркеуге (есепке алуға) жатады.

Об утверждении Правил выдачи, учета и ведения санитарных паспортов на объекты производства и хранения пищевой продукции, на объекты внутренней торговли и на транспортные средства

Приказ Министра здравоохранения Республики Казахстан от 15 ноября 2007 года N 669. Зарегистрирован в Министерстве юстиции Республики Казахстан 30 ноября 2007 года N 5022. Утратил силу приказом Министра здравоохранения Республики Казахстан от 18 ноября 2009 года № 731

      Сноска. Утратил силу приказом Министра здравоохранения РК от 18.11.2009 № 731 (порядок введения в действие см. п. 6).

      В соответствии со статьей 6 Закона Республики Казахстан "О безопасности пищевой продукции", ПРИКАЗЫВАЮ :

      1. Утвердить прилагаемые Правила выдачи, учета и ведения санитарных паспортов на объекты производства и хранения пищевой продукции, на объекты внутренней торговли и на транспортные средства.

      2. Комитету государственного санитарно-эпидемиологического надзора Министерства здравоохранения Республики Казахстан (Белоног А.А.) направить настоящий приказ на государственную регистрацию в Министерство юстиции Республики Казахстан.

      3. Департаменту организационно-правового обеспечения Министерства здравоохранения Республики Казахстан (Мухамеджанов Ж.М.) направить настоящий приказ на официальное опубликование после его государственной регистрации в Министерстве юстиции Республики Казахстан.

      4. Контроль за исполнением настоящего приказа возложить на Председателя Комитета государственного санитарно-эпидемиологического надзора - Главного государственного санитарного врача Республики Казахстан Белоног А.А.

      5. Настоящий приказ вводится в действие со дня официального опубликования.

      Министр

Утверждены приказом       
Министра здравоохранения     
Республики Казахстан       
от 15 ноября 2007 года N 669  

Правила выдачи, учета и ведения санитарных паспортов
на объекты производства и хранения пищевой продукции, на объекты внутренней торговли и на транспортные средства

1. Общие положения

      1. Правила выдачи, учета и ведения санитарных паспортов на объекты производства и хранения пищевой продукции, на объекты внутренней торговли (далее - объекты) и на транспортные средства (далее - Правила) разработаны в соответствии с Законом Республики Казахстан "О безопасности пищевой продукции".

      2. Настоящие Правила определяют единый порядок выдачи, учета и ведения санитарных паспортов и обязательны для исполнения юридическими и физическими лицами независимо от форм собственности.

      3. Санитарный паспорт является документом установленного образца , с персональным номером, который подтверждает соответствие объектов и транспортных средств санитарно-эпидемиологическим правилам и нормам (далее - санитарные правила), гигиеническим нормативам является разрешающим документом на их эксплуатацию.

      4. Санитарные паспорта выдаются на объекты производства и хранения пищевой продукции, на объекты внутренней торговли, транспортные средства перевозящие пищевые продукты.

2. Порядок выдачи, учета и ведения санитарных паспортов
на объекты производства и хранения пищевой продукции, на объекты внутренней торговли и на транспортные средства

      5. Для оформления санитарного паспорта на объекты, транспортные средства юридические или физические лица должны предоставить заявление в государственные органы санитарно-эпидемиологической службы.

      6. К заявлению должны прикладываться:
      1) правоустанавливающие документы на объект;
      2) санитарно-эпидемиологическое заключение (при наличии заключения, выданного ранее);
      3) личные медицинские книжки установленного образца, работников, занятых производством, хранением, реализацией и транспортировкой пищевой продукции;
      4) перечень производимых, изготавливаемых, реализуемых, перевозимых сырья и продукции.

      7. Перед оформлением санитарного паспорта объекты и транспортные средства подлежат санитарно-эпидемиологическому обследованию должностными лицами государственного органа санитарно-эпидемиологической службы (с применением лабораторных и инструментальных методов исследований), на предмет их соответствия нормативным правовым актам в области санитарно-эпидемиологического благополучия населения, гигиеническим нормативам с составлением акта санитарно-эпидемиологического обследования и выдачей санитарно-эпидемиологического заключения.

      8. Обследование объекта и выдача заполненного бланка санитарного паспорта физическим и юридическим лицам (в случае принятия положительного решения) должны проводиться в сроки установленные действующим законодательством Республики Казахстан.

      9. Санитарный паспорт на объект заполняется в одном экземпляре и выдается заявителю под роспись, с регистрацией в журнале и присвоением регистрационного номера. Срок действия санитарного паспорта - один год со дня его регистрации в государственном органе санитарно-эпидемиологической службы.

      10. Передислокация, реконструкция, переоборудование, перепрофилирование объектов, изменение технологических процессов должны проводится в соответствии с действующими нормативными правовыми актами в области санитарно-эпидемиологического благополучия населения. При этом физическими и юридическими лицами подается заявление в органы государственного санитарно-эпидемиологического надзора о внесении изменений и дополнений в действующий санитарный паспорт за один месяц до начала работ.

      11. Изменения и дополнения вносятся в действующий санитарный паспорт, регистрационный номер при этом должен сохраняться.

      12. По истечении срока действия санитарный паспорт должен быть сдан в органы государственного санитарно-эпидемиологического надзора и заменен на другой. Порядок выдачи должен осуществляться согласно пунктам 5-9 настоящих Правил.

      13. Данные, указанные в санитарном паспорте должны соответствовать фактическому состоянию объекта.

      14. Санитарный паспорт не выдается в случае:
      1) непредоставления документов, указанных в пункте 6 настоящих Правил;
      2) факта эксплуатации объекта не по назначению;
      3) выявления нарушений требований нормативных правовых актов в области санитарно-эпидемиологического благополучия населения, гигиенических нормативов.

      15. При проведении обследования объектов по заявлению и выявлении не соответствия требованиям нормативных правовых актов в области санитарно-эпидемиологического благополучия и гигиенических нормативов, а также факта эксплуатации объекта не по назначению, руководителями органов государственного санитарно-эпидемиологического надзора выдается акт в соответствии с приказом Министра здравоохранения Республики Казахстан от 23 февраля 2004 года N 178 "Об утверждении форм актов, протоколов, постановлений, предписаний и Правил составления и выдачи актов должностных лиц, осуществляющих государственный санитарно-эпидемиологический надзор", зарегистрированным в Реестре государственной регистрации нормативных правовых актов под N 2737.

      16. После устранения нарушений, физические и юридические лица повторно должны представить в органы государственного санитарно-эпидемиологического надзора заявление об оформлении санитарного паспорта на объект согласно пунктам 5 -6 настоящих Правил.

      17. В санитарном паспорте отражаются данные в соответствии с приказом И.о. Министра здравоохранения Республики Казахстан от 13 января 2004 года N 21 "Об утверждении форм санитарных паспортов", зарегистрированным в Реестре государственной регистрации нормативных правовых актов под N 2680.

      18. Обследования объектов специалистами государственных органов санитарно-эпидемиологической службы должны проводиться в соответствии с приказом Министра здравоохранения Республики Казахстан от 4 марта 2004 года N 212 "Об утверждении кратности посещения объектов санитарно-эпидемиологического надзора", зарегистрированным в Реестре нормативных правовых актов под N 2773.

      19. Санитарные паспорта на объекты подлежат регистрации (учету) в государственных органах санитарно-эпидемиологической службы на соответствующих территориях, транспорта с ведением соответствующих учетных документов или электронного учета (реестра).