Санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізу қағидаларын бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрінің 2015 жылғы 17 наурыздағы № 216 бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2015 жылы 29 сәуірде № 10846 тіркелді. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2020 жылғы 4 желтоқсандағы № ҚР ДСМ-234/2020 бұйрығымен. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2020 жылғы 4 желтоқсандағы № ҚР ДСМ-234/2020 бұйрығымен.

      Ескерту. Күші жойылды – ҚР Денсаулық сақтау министрінің 04.12.2020 № ҚР ДСМ-234/2020 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік жиырма бір күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

      "Халық денсаулығы және денсаулық сақтау жүйесі туралы" 2009 жылғы 18 қыркүйектегі Қазақстан Республикасы Кодексінің 62-1-бабының 11-тармағына сәйкес БҰЙЫРАМЫН:

      1. Қоса беріліп отырған Санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізу қағидалары бекітілсін.

      2. Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрлігінің Тұтынушылардың құқықтарын қорғау комитеті заңнамада белгіленген тәртіппен:

      1) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелуін;

      2) осы бұйрық мемлекеттік тіркелгеннен кейін күнтізбелік он күн ішінде оның мерзімді баспасөз басылымдарында және "Әділет" ақпараттық-құқықтық жүйесінде ресми жариялауға жіберілуін;

      3) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрлігінің ресми интернет-ресурсында орналастырылуын қамтамасыз етсін.

      3. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау жетекшілік ететін Қазақстан Республикасының Ұлттық экономика вице-министріне жүктелсін.

      4. Осы бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен бастап күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

Министр

Е.Досаев

      "КЕЛІСІЛГЕН"

      Қазақстан Республикасының

      Денсаулық сақтау және

      әлеуметтік даму министрі

      _______________Т.Дүйсенова

      2015 жылғы 2 сәуір



  Қазақстан Республикасы
Ұлттық экономика министрінің
2015 жылғы 17 наурыздағы
№ 216 бұйрығымен
бекітілген

Санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізу қағидалары
1. Жалпы ережелер

      1. Осы Санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізу қағидалары (бұдан әрі – Қағидалар) "Халық денсаулығы және денсаулық сақтау жүйесі туралы" 2009 жылғы 18 қыркүйектегі Қазақстан Республикасы Кодексінің (бұдан әрі – Кодекс) 62-1-бабының 11-тармағына сәйкес әзірленген және жеке және заңды тұлғалардың санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізу тәртібін айқындайды.

      2. Санитариялық-эпидемиологиялық аудитке санитариялық-эпидемиологиялық қадағалауға жататын объектілер жатады.

      3. Осы қағидаларда мынадай терминдер мен ұғымдар пайдаланылады:

      1) аудитор – санитариялық-эпидемиологиялық аудитті жүргізу бойынша қызметті жүзеге асыратын жеке тұлға;

      2) аудиторлық шарт – өтініш беруші мен аудитордың арасында Қазақстан Республикасының Азаматтық кодексіне сәйкес жасалатын санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізуге арналған шарт;

      3) аудиторлық есеп – жүргізілген санитариялық-эпидемиологиялық аудит нәтижелері бойынша жасалатын жазбаша ресми құжат;

      4) аудиторлық ұйым – санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізу бойынша қызметті жүзеге асыру үшін құрылған заңды тұлға (коммерциялық ұйым);

      5) аудиттелетін субъект – санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізілетін заңды тұлға, заңды тұлғаның атынан әрекет ететін оның филиалдары және (немесе) өкілдіктері, дара кәсіпкер;

      6) мемлекеттік санитариялық-эпидемиологиялық бақылау және қадағалау объектілері – Кодекстің 21-бабы 3-тармағына сәйкес эпидемиялық маңызы бар объектілер;

      7) санитариялық-эпидемиологиялық аудит – мемлекеттік санитариялық-эпидемиологиялық қадағалауға жататын эпидемиялық маңызы бар объектілерді санитариялық-эпидемиологиялық тәуекелдерді анықтау мен бағалау және көрсетілген объектілерді халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы нормативтік құқықтық актілердің талаптарына сәйкес келтіру жөнінде ұсынымдар әзірлеу тұрғысынан тексеру.

2. Санитариялық-эпидемиологиялық аудит

      4. Санитариялық-эпидемиологиялық аудитті Кодекстің 62-1-бабының ережелері мен осы Қағидаларға сәйкес аудиторлық шартта көзделген санитариялық-эпидемиологиялық аудиттің нақты міндеттерін, мерзімдерін және көлемдерін ескере отырып, аудиттелетін субъектінің өтініші бойынша аудитор немесе аудиторлық ұйым жүргізеді.

      5. Аудитор, аудиторлық ұйым және аудиттелетін субъектінің арасындағы қарым-қатынастар Қазақстан Республикасының азаматтық заңнамасына сәйкес санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізуге арналған шарттың негізінде туындайды.

      6. Санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізу жөніндегі қызмет басталғанға дейін аудиторлар мен аудиторлық ұйымдар "Рұқсаттар және хабарламалар туралы" 2014 жылғы 16 мамырдағы Қазақстан Республикасы Заңында белгіленген тәртіппен рұқсаттар және хабарламалардың мемлекеттік ақпараттық жүйесі арқылы халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы мемлекеттік орган ведомоствосын бұл туралы хабардар етеді.

      7. Санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізу үшін аудиторлар мен аудиторлық ұйымдар Кодекстің 62-1-бабының 4-тармағында көзделген біліктілік талаптарына сәйкес келуі тиіс.

      8. Санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізу үшін аудиттелетін субьект қаржыландыруды қамтамасыз етеді және аудиторға (аудиторлық ұйымға) мынадай құжаттарды ұсынады:

      1) санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізуге өтініш;

      2) санитариялық-эпидемиологиялық аудитке жататын обьектіге қатысты материалдар (соңғы жылғы санитариялық-эпидемиологиялық тексеру актілері (олар болмаған жағдайда соңғы тексеру актісі), халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы мемлекеттік органның басшысы бекіткен эпидемиялық маңызды обьектінің тәуекел дәрежесін анықтау нысаны, объектінің санитариялық қағидалардың талаптарына сәйкестігі туралы санитариялық-эпидемиологиялық қорытынды);

      3) шаруашылық жүргізуші субъектінің менеджмент жүйесі бойынша құжаттамасы болған кезде, санитариялық-эпидемиологиялық аудит бойынша алдыңғы қорытындылары;

      4) аудиторлық шартта көзделген объектіні бағалау үшін қажетті өзге де материалдар.

3. Санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізу

      9. Санитариялық-эпидемиологиялық аудит осы Қағидалардың 10-тармағының талаптарын ескеріле отырып, аудитор (аудиторлық ұйым) жасаған санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізу жоспарына сәйкес жүргізіледі және аудиттелетін субъектімен келісіледі.

      10. Санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізу кезеңдері:

      1) санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізу туралы өтінішті тіркеу;

      2) өтініш беруші табыс еткен құжаттарды алдын ала талдау;

      3) санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізуге шарт жасасу;

      4) санитариялық-эпидемиологиялық аудиттің мақсаттарын белгілеу;

      5) санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізу жоспарын жасау;

      6) санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізу (объектіні тексеру, материалдарды талдамалық өңдеу, салыстырмалы талдау және жоспарланып отырған не жүзеге асырылып жатқан қызметтің санитариялық-эпидемиологиялық маңыздылық дәрежесіне, объектіні іске асыру негіздемелерінің жеткіліктілігі мен дәйектілігіне бағалау жүргізу);

      7) аудиторлық есеп жасау және аудиттелетін субъектіге ұсыну.

      11. Санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізуге өтініш осы Қағидаларға 1-қосымшаға сәйкес нысан бойынша өтініштерді тіркеу журналында тіркеледі.

      12. Санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізу жоспарын әзірлеу үшін аудиттелетін субъектінің ерекшелігімен алдын ала танысу жүргізіледі.

      13. Санитариялық-эпидемиологиялық аудиттің мерзімдері мен көлемі аудитор (аудиторлық ұйым) жасайтын және аудиттелетін субъектімен келісілетін санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізу жоспарында белгіленеді. Аудит жүргізу жоспары шарттың ажырамас бөлігі болып табылады.

      14. Санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізу жоспары нақты өндіріс ерекшеліктері ескеріле отырып, еркін нысанда жасалады және мыналарды:

      1) мемлекеттік санитариялық-эпидемиологиялық қадағалауға жататын шикізатты, өнімді өндіру, тасымалдау, сақтау, қолдану және өткізу, еңбек ету, тұру, демалу, тамақтану, сумен жабдықтау, сондай-ақ жұмыстардың орындалуы мен қызметтер көрсету жағдайлары мен режимін тексеруді;

      2) өндірістік бақылауды жүзеге асырумен байланысты есептің және есептіліктің жүргізілуін және жұмыс істейтін адамдарды медициналық қарап тексерудің қорытынды актілерін тексеруді;

      3) жұмыс істейтін адамдарды медициналық қарап тексеруді, гигиеналық оқытуды ұйымдастыруды және жеке медициналық кітапшасының болуын бақылауды;

      4) токсикологиялық, радиологиялық, санитариялық-гигиеналық, бактериологиялық, вирусологиялық, физикалық-химиялық сараптамалар жүргізу үшін сыртқы орта объектілері үлгілерінің көлемі мен тізбесін айқындауды;

      5) зертханалық-құрал-саймандық өлшеулер жүргізуді;

      6) обьектінің санитариялық-эпидемиологиялық жағдайын жақсарту бойынша ұсынымдар дайындауды;

      7) санитариялық-эпидемиологиялық тәуекелдерді бағалай және тәуекел дәрежесін айқындай отырып, объектінің эпидемиялық маңыздылығы туралы қорытындылар, анықталған бұзушылықтар, құжаттама мен есептілік жүргізудің дәйектілігі туралы мәліметтерді қамтиды.

      15. Санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізудің мақсаты объектінің санитариялық қағидаларға сәйкестігін анықтау, өндірістің адам және тіршілік ету ортасы үшін қауіпсіздігін және (немесе) зиянсыздығын бақылауды қамтамасыз ету, технологиялық процестердің мүмкін болатын бұзушылықтарын анықтау, шикізат пен өнімнің қолданыстағы нормативтік құжаттарға сәйкес келмеуі, зиянды заттардың рұқсат етілген шекті шоғырланудан және жұмыс орындарында физикалық факторлардың рұқсат етілген шекті деңгейлерден асуы және зиянды факторлардың халықтың және жұмыс істейтін адамдардың денсаулығына әсер ету тәуекелдерін төмендету жөнінде қажетті іс-шараларды әзірлеу болып табылады. Санитариялық-эпидемиологиялық аудиттің мақсаты аудиторлық шарт шеңберінде айқындалады.

      16. Зертханалық зерттеулердің және сынақтардың номенклатурасы, көлемдері мен мерзімділігі өндірістің санитариялық-эпидемиологиялық сипаттамасы, зиянды өндірістік факторлардың болуы, олардың адам денсаулығына және оның тіршілік ету ортасына әсер ету тәуекелі ескеріле отырып айқындалады.

      17. Зертханалық зерттеулер және өлшеулер техникалық реттеу және метрология саласындағы заңнамаға сәйкес аккредиттелген аккридиттеудің тиісті саласымен өндірістік зертханалар, сынақ зертханалары (орталықтары) базасында жүргізіледі.

      18. Зертханалық зерттеулер және өлшеулер жүргізу үшін үлгілерді іріктеу және жеткізу іріктелетін сынаманың әрбір түріне стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттарға сәйкес жүзеге асырылады.

      19. Үлгілер саны, оларды іріктеу тәртібі, сәйкестендіру және сақтау қағидалары, өнім сынамаларын іріктеу актісін ресімдеу мәлімделген өнімге арналған стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкес келеді.

      20. Қажетті ақпаратты жинау және жүйелеу аудиттелетін субъектіге және өзге ұйымдарда жүргізіледі. Ақпараттың құрамына:

      1) аудиттелетін субъектінің қызметіне қатысты халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы мәселелері бойынша нормативтік құқықтық актілердің талаптары;

      2) аудиттелетін субъектінің орналасу ауданының картасы және карта-схемасы;

      3) аудиттелетін субъектінің әкімшілік басқару құрылымы;

      4) объектінің санитариялық-эпидемиологиялық қорытындысы;

      5) өндірістік бақылау жүргізу бойынша есептілік, жұмыс орындарын аттестаттау жөніндегі актілер мен хаттамалар;

      6) кейінгі үш жылдағы халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы мемлекеттік орган ведомствосының аумақтық бөлімшесі жүргізген тексеру хаттамаларының көшірмелері (бар болғанда);

      7) аудиттелетін субъектінің қызметіне байланысты азаматтардың және қоғамдық бірлестіктердің өтініштері туралы мәліметтер кіреді.

      21. Аудиттелетін субъектіні қарап тексеру және қызметкерлерге сауалнама жүргізу аудиттелетін субъектінің іс жүзіндегі жағдайына құжаттаманың сәйкестігін бағалау, аудиттелетін субъект мамандарының біліктілігін айқындау, аудиттелетін субъект қызметінің тиімділігін жақсарту үшін ұсыныстар әзірлеу мақсатында жүргізіледі.

      22. Объектінің халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы заңнама талаптарына сәйкестігі тұрғысында оны қарап тексеру, жүргізілген салыстырмалы талдау және жоспарланып отырған не жүзеге асырылып жатқан қызметтің санитариялық-эпидемиологиялық қауіптілік дәрежесін, өндірістік бақылаудың жеткіліктілігі мен дәйектілігін бағалау нәтижелері бойынша аудитор (аудиторлық ұйым) объектінің ахуалын (жағдайын) тұрақтандыру бойынша ұсынымдар (ұсыныстар) енгізеді.

      23. Санитариялық-эпидемиологиялық аудит нәтижелері аудиторлық есепті дайындау кезінде:

      1) санитариялық-эпидемиологиялық аудитті жүргізу рәсімдері бұзылған;

      2) Қазақстан Республикасы заңнамасының, санитариялық қағидалар мен гигиеналық нормативтердің талаптары орындалмаған немесе бұрмаланған;

      3) азаматтардың өмірі мен денсаулығы үшін қолайлы қоршаған ортаға құқықтары, халықтың басқа да санитариялық-эпидемиологиялық құқықтары мен мүдделері, санитариялық-эпидемиологиялық процеске қатысушылардың құқықтары бұзылған;

      4) санитариялық-эпидемиологиялық аудитке қатысатын тараптардың құқықтарын бұзатын өзге де жағдайларда жарамсыз деп танылуға жол берілген.

      24. Санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізу нәтижесінде туындайтын даулар сот тәртібімен шешіледі.

4. Аудиторлық есеп және оны беру тәртібі

      25. Санитариялық-эпидемиологиялық аудит нәтижелері бойынша объектінің санитариялық қағидаларға сәйкестігі (сәйкес еместігі) туралы аудиторлық есеп осы Қағидаларға 2-қосымшаға сәйкес нысан бойынша жасалады.

      26. Аудиторлар (аудиторлық ұйымдар) жыл сайын есепті жылдың 15 қазанынан кешіктірмей халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы мемлекеттік орган ведомоствосына Кодекстің 62-1-бабының 9-тармағына сәйкес халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы мемлекеттік орган бекіткен нысан бойынша жүргізілген санитариялық-эпидемиологиялық аудит туралы ақпарат береді.

5. Тәуекелдер дәрежесін бағалау критерийлері және
санитариялық-эпидемиологиялық тәуекелдер критерийлерін есептеу

      27. Эпидемиялық маңызы бар объектілерді тәуекел дәрежелері бойынша жатқызу мынадай критерийлерге:

      1) топтық паразиттік және (немесе) инфекциялық және инфекциялық емес аурулар мен уланулардың пайда болуы және таралу ықтималдығына;

      2) салдарлардың ауырлығы мен мүмкін болатын залалға;

      3) объектінің қуатына негізделеді.

      28. Санитариялық-эпидемиологиялық тәуекелдер критерийлерін есептеу:

      1) объектінің қызметімен байланысты топтық паразиттік және (немесе) инфекциялық және инфекциялық емес аурулар мен уланулардың тіркелуінің болмауын немесе болуын;

      2) соңғы 3 жыл ішінде 3 және одан көп негізделген шағымдардың болмауын немесе болуын;

      3) санитариялық-эпидемиологиялық аудит нәтижелерін (дөрекі, елеулі және (немесе) елеусіз бұзушылықтардың болуын);

      4) объектінің тікелей қызметімен байланысты салалық ерекшеліктерді (объектінің қауіптілік сыныбы Кодекстің 144-бабы 6-тармағына сәйкес санитариялық-эпидемиологиялық нормалау құжаттарымен белгіленген санитариялық сыныптамаға сәйкес) есепке ала отырып жүргізіледі.

  Санитариялық-эпидемиологиялық
аудит жүргізу қағидаларына
1-қосымша

      нысан

Өтініштерді тіркеу журналы*

Р/с№

Өтінішті тіркеу күні, айы, жылы

Өтініш берушінің Т.А.Ә. (бар болғанда)

Объектінің атауы

Объектінің қызмет саласы

Аудит жүргізу кезеңі, аудитордың Т.А.Ә. (бар болғанда)

Аудиторлық есептің қорытындылары, есептің №, берілген күні

Алушының қолы


































      Ескертпе. * Журналдын нысаны аудитордың (аудиторлық ұйымның) қарауына қарай бағандармен толықтырылуы мүмкін.

  Санитариялық-эпидемиологиялық
аудит жүргізу қағидаларына
2-қосымша

      нысан

      ___________________________________________

      ___________________________________________

      _________________________________ басшысына

      (аудиттелетін объектінің (жеке немесе заңды

      тұлғаның) Т.А.Ә. (бар болғанда) немесе толық

      атауы, СТН (ЖСН, БСН)*

      Мекенжайы _________________________________

Санитариялық-эпидемиологиялық аудиттің қорытындысы бойынша
20 жылғы " " № аудиторлық есеп

      "Халық денсаулығы және денсаулық сақтау жүйесі туралы" 2009

      жылғы 18 қыркүйектегі Қазақстан Республикасы Кодексінің 62-1-бабына

      сәйкес мен __________________________________________________________

      _____________________________________________________________________

      (аудитордың тегі, аты, әкесінің аты (бар болғанда) және (немесе)

      аудиторлық ұйымның толық атауы, Рұқсаттар мен хабарламалар

      тізілімінің есепке алу нөмірі)

      _____________________________________________________________________

      (аудиттелетін субъектінің орналасқан жері)

      _____________________________________________________________________

      _______________________________________ мекенжайы бойынша орналасқан

      _____________________________________________________________________

      (аудиттелетін субъектінің толық атауы)

      _____________________ санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргіздім.

      Санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізу үшін негіз: _____________

      _____________________________________________________________________

      (өтініштің күні мен №, өтініш берушімен келісілген

      санитариялық-эпидемиологиялық аудит жүргізу жоспарының көшірмесі)

      _____________________________________________________________________

      Ұсынылған:___________________________________________________________

      _____________________________________________________________________

      _____________________________________________________________________

      _______________________________________________________ материалдарды

      қарап, мынаны:_______________________________________________________

      (объектіні қарап тексеру, жағдайларын тексеру нәтижелерін сипаттау)

      _____________________________________________________________________

      _____________________________________________________________________

      _________________________________________________________ анықтадым.

      Зертханалық зерттеулер және (немесе) өлшеулер нәтижелері негізінде:___________________________________________________________

      _____________________________________________________________________

      _____________________________________________________________________

      (хаттаманың № мен күні, кім берді, зертхананы (орталықты) аккредиттеу

      туралы мәліметтер, хаттамалардың көшірмелері қоса беріледі)

      Аудиттелетін субъектінің шаруашылық және өзге де қызметімен

      байланысты мүмкін болатын тәуекелдердің сипаты және бағалау:

      _____________________________________________________________________

      _____________________________________________________________________

      _____________________________________________________________________

      _____________________________________________________________________

      Қорытынды: объект ___________________________________________________

      (аудиттелетін объектінің толық атауы)

      халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы

      заңнаманың, техникалық регламенттердің ______________________________

      _____________________________________________________________________

      _____________________________________________________________________

      ________________________ талаптарына сәйкес келеді (сәйкес келмейді).

      (қажеттісін сызу керек, соған сәйкес аудит жүргізілген НҚА-ның толық

      атауы және қабылданған күні)

      Ұсынымдар __________________________________________________________

      ____________________________________________________________________

      Аудиторлық ұйымның

      басшысы (аудитор) ___________________________________________________ Т.А.Ә. (бар болғанда), лауазымы)

      Мөрі Күні

      Аудиторлық есепті алғаны туралы белгі________________________________

      алған адамның Т.А.Ә. (бар

      болғанда) және қолы, күні

Об утверждении Правил проведения санитарно-эпидемиологического аудита

Приказ Министра национальной экономики Республики Казахстан от 17 марта 2015 года № 216. Зарегистрирован в Министерстве юстиции Республики Казахстан 29 апреля 2015 года № 10846. Утратил силу приказом Министра здравоохранения Республики Казахстан от 4 декабря 2020 года № ҚР ДСМ-234/2020.

      Сноска. Утратил силу приказом Министра здравоохранения РК от 04.12.2020 № ҚР ДСМ-234/2020 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      В соответствии с пунктом 11 статьи 62-1 Кодекса Республики Казахстан от 18 сентября 2009 года "О здоровье народа и системе здравоохранения", ПРИКАЗЫВАЮ:

      1. Утвердить прилагаемые Правила проведения санитарно-эпидемиологического аудита.

      2. Комитету по защите прав потребителей Министерства национальной экономики Республики Казахстан обеспечить в установленном законодательством порядке:

      1) государственную регистрацию настоящего приказа в Министерстве юстиции Республики Казахстан;

      2) в течение десяти календарных дней после государственной регистрации настоящего приказа его направление на официальное опубликование в периодических печатных изданиях и в информационно-правовой системе "Әділет";

      3) размещение настоящего приказа на официальном интернет-ресурсе Министерства национальной экономики Республики Казахстан.

      3. Контроль за исполнением настоящего приказа возложить на курирующего вице-министра национальной экономики Республики Казахстан.

      4. Настоящий приказ вводится в действие по истечении десяти календарных дней со дня его первого официального опубликования.

Министр

Е. Досаев

      "СОГЛАСОВАН"

      Министр здравоохранения

      и социального развития

      Республики Казахстан

      ___________ Т. Дуйсенова

      2 апреля 2015 года



  Утверждены приказом
Министра национальной экономики
Республики Казахстан
от 17 марта 2015 года № 216

Правила
проведения санитарно-эпидемиологического аудита
1. Общие положения

      1. Настоящие Правила проведения санитарно-эпидемиологического аудита (далее – Правила) разработаны в соответствии с пунктом 11 статьи 62-1 Кодекса Республики Казахстан от 18 сентября 2009 года "О здоровье народа и системе здравоохранения" (далее – Кодекс) и определяют порядок проведения санитарно-эпидемиологического аудита физическими и юридическими лицами.

      2. Санитарно-эпидемиологическому аудиту подлежат объекты, подлежащие санитарно-эпидемиологическому надзору.

      3. В настоящих Правилах используются следующие термины и понятия:

      1) аудитор – физическое лицо, осуществляющее деятельность по проведению санитарно-эпидемиологического аудита;

      2) аудиторский договор – договор на проведение санитарно-эпидемиологического аудита между заявителем и аудитором заключаемый в соответствии с Гражданским кодексом Республики Казахстан;

      3) аудиторский отчет – письменный официальный документ, являющийся результатом проведенного санитарно-эпидемиологического аудита;

      4) аудиторская организация – юридическое лицо (коммерческая организация), созданная для осуществления деятельности по проведению санитарно-эпидемиологического аудита;

      5) аудируемый субъект – юридическое лицо, филиалы и (или) представительства юридического лица, выступающие от его имени, индивидуальный предприниматель, в отношении которого проводится санитарно-эпидемиологический аудит;

      6) объекты государственного санитарно-эпидемиологического контроля и надзора – эпидемически значимые объекты, согласно пункту 3 статьи 21 Кодекса;

      7) санитарно-эпидемиологический аудит – проверка эпидемически значимых объектов, подлежащих государственному санитарно-эпидемиологическому надзору, на предмет выявления и оценки санитарно-эпидемиологических рисков и разработки рекомендаций по приведению указанных объектов в соответствие с требованиями нормативных правовых актов в сфере санитарно-эпидемиологического благополучия населения.

2. Санитарно-эпидемиологический аудит

      4. Санитарно-эпидемиологический аудит проводится аудитором или аудиторской организацией в соответствии с положениями статьи 62-1 Кодекса и настоящих Правил, по обращению аудируемого субъекта с учетом конкретных задач, сроков и объемов санитарно-эпидемиологического аудита, предусмотренных аудиторским договором.

      5. Отношения между аудитором, аудиторской организаций и аудируемым субъектом возникают на основе договора на проведение санитарно-эпидемиологического аудита в соответствии с гражданским законодательством Республики Казахстан.

      6. До начала деятельности по проведению санитарно-эпидемиологического аудита, аудиторы и аудиторские организации уведомляют об этом ведомство государственного органа в сфере санитарно-эпидемиологического благополучия населения посредством государственной информационной системы разрешений и уведомлений в порядке, установленном Законом Республики Казахстан от 16 мая 2014 года "О разрешениях и уведомлениях".

      7. Для проведения санитарно-эпидемиологического аудита, аудиторы и аудиторские организации соответствуют квалификационным требованиям, предусмотренным пунктом 4 статьи 62-1 Кодекса.

      8. Для проведения санитарно-эпидемиологического аудита аудируемый субъект обеспечивает финансирование и представляет аудитору (аудиторской организации) следующие документы:

      1) заявление на проведение санитарно-эпидемиологического аудита (в произвольной форме);

      2) материалы, касающиеся объекта, подлежащего санитарно-эпидемиологическому аудиту (акты санитарно-эпидемиологического обследования за последний год (при их отсутствии, акт последней проверки), утвержденную руководителем государственного органа в сфере санитарно-эпидемиологического благополучия населения форму определения степени риска эпидемически значимого объекта, санитарно-эпидемиологическое заключение о соответствии объекта требованиям санитарных правил);

      3) при наличии документацию по системе менеджмента хозяйствующего субъекта, предыдущие заключения по санитарно-эпидемиологическому аудиту;

      4) иные материалы, необходимые для оценки объекта, предусмотренные аудиторским договором.

3. Проведение санитарно-эпидемиологического аудита

      9. Санитарно-эпидемиологический аудит проводится в соответствии с планом проведения санитарно-эпидемиологического аудита, который составляется аудитором (аудиторской организацией) с учетом требований пункта 10 настоящих Правил и согласуется с аудируемым субъектом.

      10. Этапами проведения санитарно-эпидемиологического аудита являются:

      1) регистрация заявления о проведении санитарно-эпидемиологического аудита;

      2) предварительный анализ представленных заявителем документов;

      3) заключение договора на проведение санитарно-эпидемиологического аудита;

      4) установление целей санитарно-эпидемиологического аудита;

      5) составление плана проведения санитарно-эпидемиологического аудита;

      6) проведение санитарно-эпидемиологического аудита (проверка объекта, аналитическая обработка материалов, проведение сравнительного анализа и оценок степени санитарно-эпидемиологической значимости планируемой либо осуществляемой деятельности, достаточности и достоверности обоснований реализации объекта);

      7) составление и представление аудиторского отчета аудируемому субъекту.

      11. Заявление на проведение санитарно-эпидемиологического аудита регистрируется в журнале регистрации заявлений по форме согласно приложению 1 к настоящим Правилам.

      12. Для разработки плана проведения санитарно-эпидемиологического аудита проводится предварительное ознакомление со спецификой аудируемого субъекта.

      13. Сроки и объем санитарно-эпидемиологического аудита устанавливаются планом проведения санитарно-эпидемиологического аудита, который составляется аудитором (аудиторской организацией) и согласуется с аудируемым субъектом. План проведения аудита является неотъемлемой частью договора.

      14. План проведения санитарно-эпидемиологического аудита составляется в произвольной форме с учетом особенностей конкретного производства и включает:

      1) проверку условий производства, транспортировки, хранения, применения и реализации сырья, продукции, подлежащей государственному санитарно-эпидемиологическому надзору, условий и режима труда, проживания, отдыха, питания, водоснабжения, а также выполнения работ и оказания услуг;

      2) проверку ведения учета и отчетности, связанной с осуществлением производственного контроля и заключительных актов медицинского осмотра работающих;

      3) проверку организации медицинских осмотров, гигиенического обучения работающих и контроля наличия личных медицинских книжек;

      4) определение объема и перечня образцов с объектов внешней среды для проведения токсикологических, радиологических, санитарно-гигиенических, бактериологических, вирусологических, физико-химических экспертиз;

      5) проведение лабораторно-инструментальных замеров;

      6) подготовку рекомендаций по улучшению санитарно-эпидемиологического состояния объекта;

      7) выводы о эпидемической значимости объекта, с оценкой санитарно-эпидемиологических рисков и определением степени риска, сведения о выявленных нарушениях, достоверности ведения документации и отчетности.

      15. Целью проведения санитарно-эпидемиологического аудита является установление соответствия объекта требованиям санитарных правил, обеспечение контроля безопасности и (или) безвредности производства для человека и среды обитания, выявления возможных нарушений технологических процессов, несоответствия сырья и продукции действующим нормативным документам, превышения предельно допустимых концентраций вредных веществ и предельно-допустимых уровней физических факторов на рабочих местах и разработка необходимых мероприятий по снижению рисков влияния вредных факторов на здоровье работающих и населения. Цель санитарно-эпидемиологического аудита определяются в рамках аудиторского договора.

      16. Номенклатура, объемы и периодичность лабораторных исследований и испытаний определяются с учетом санитарно-эпидемиологической характеристики производства, наличия вредных производственных факторов, риска их влияния на здоровье человека и среду его обитания.

      17. Лабораторные исследования и замеры проводятся на базе производственных лабораторий, испытательных лабораторий (центров) с соответствующей областью аккредитации, аккредитованных в соответствии с законодательством в области технического регулирования и метрологии.

      18. Отбор и доставка образцов для проведения лабораторных исследований и замеров осуществляется в соответствии с нормативными документами по стандартизации на каждый вид отбираемой пробы.

      19. Количество образцов, порядок их отбора, правила идентификации и хранения, оформления акта отбора проб продукции, соответствуют требованиям нормативных документов по стандартизации для заявленной продукции.

      20. Сбор и систематизация необходимой информации проводятся на аудируемом субъекте и в иных организациях. В состав информации входят:

      1) требования нормативных правовых актов по вопросам санитарно-эпидемиологического благополучия населения, касающиеся деятельности аудируемого субъекта;

      2) карта района размещения и карта-схема аудируемого субъекта;

      3) административная структура управления аудируемым субъектом;

      4) санитарно-эпидемиологическое заключение на объект;

      5) отчетность по проведению производственного контроля, акты и протокола по аттестации рабочих мест;

      6) копии протоколов о проведении проверок территориальным подразделением ведомства государственного органа в сфере санитарно-эпидемиологического благополучия населения за последние три года (при наличии);

      7) сведения об обращениях граждан и общественных объединений по поводу деятельности аудируемого субъекта.

      21. Осмотр аудируемого субъекта и проведение опроса сотрудников проводится в целях оценки соответствия документации действительному состоянию аудируемого субъекта, определения квалификации специалистов аудируемого субъекта, разработки предложений для улучшения эффективности деятельности аудируемого субъекта.

      22. По результатам осмотра объекта на предмет его соответствия требованиям законодательства в сфере санитарно-эпидемиологического благополучия населения, проведенного сравнительного анализа и оценки степени санитарно-эпидемиологической опасности планируемой либо осуществляемой деятельности, достаточности и достоверности производственного контроля, аудитор (аудиторская организация) вносит рекомендации (предложения) по стабилизации ситуации (состояния) объекта.

      23. Результаты санитарно-эпидемиологического аудита признаются недействительными в случае, когда при подготовке аудиторского отчета были допущены:

      1) нарушения процедуры проведения санитарно-эпидемиологического аудита;

      2) невыполнения или искажения требований законодательства Республики Казахстан, санитарных правил и гигиенических нормативов;

      3) нарушения прав граждан на благоприятную для жизни и здоровья окружающую среду, других санитарно-эпидемиологических прав и интересов населения, прав участников санитарно-эпидемиологического процесса;

      4) иные случаи, нарушающие права сторон, участвующих в санитарно-эпидемиологическом аудите.

      24. Споры, возникающие в результате проведения санитарно-эпидемиологического аудита, разрешаются в судебном порядке.

4. Аудиторский отчет и порядок ее выдачи

      25. По результатам проведенного санитарно-эпидемиологического аудита составляется аудиторский отчет, содержащий выводы о соответствии (несоответствии) объекта санитарным правилам по форме согласно приложению 2 к настоящим Правилам.

      26. Аудиторы (аудиторские организации) ежегодно не позднее 15 октября отчетного года представляют в ведомство государственного органа в сфере санитарно-эпидемиологического благополучия населения информацию о проведенном санитарно-эпидемиологическом аудите по форме, утверждаемой государственным органом в сфере санитарно-эпидемиологического благополучия населения в соответствии с пунктом 9 статьи 62-1 Кодекса.

5. Критерии оценки степени рисков и расчет критериев
санитарно-эпидемических рисков

      27. Отнесение эпидемически значимых объектов по степеням рисков основывается на следующих критериях:

      1) вероятность возникновения и распространения групповых паразитарных и (или) инфекционных и неинфекционных заболеваний и отравлений;

      2) тяжесть последствий и возможного ущерба;

      3) мощность объекта.

      28. Расчет критериев санитарно-эпидемических рисков проводится с учетом:

      1) отсутствия или наличия связанной с деятельностью объекта регистрации групповых паразитарных и (или) инфекционных и неинфекционных заболеваний и отравлений;

      2) отсутствия или наличия 3-х и более обоснованных жалоб за последние 3 года;

      3) результатов санитарно-эпидемиологического аудита (наличие грубых, значительных и (или) незначительных нарушений);

      4) отраслевых особенностей, связанных с непосредственной деятельностью объекта (класс опасности объекта в соответствии с санитарной классификации, устанавливаемой документами санитарно-эпидемиологического нормирования согласно пункта 6 статьи 144 Кодекса.

  Приложение 1
к Правилам проведения
санитарно-эпидемиологического аудита

      форма

Журнал регистрации заявлений*

№ п/п

Дата, месяц, год регистрации заявления

Ф.И.О. (при его наличии) заявителя

Наименование объекта

Сфера деятельности объекта

Период проведения аудита, Ф.И.О. (при его наличии) аудитора

Выводы аудиторского отчета, № отчета, дата выдачи

Подпись получателя

































      Примечание. * Форма Журнала может дополняться графами на усмотрение аудитора (аудиторской организации)

  Приложение 2
к Правилам проведения
санитарно-эпидемиологического аудита

      форма

      Руководителю ___________________

      ________________________________

      ________________________________

      (Ф.И.О. (при его наличии) или

      полное наименование аудируемого объекта

      (физическое или юридическое лицо),

      РНН (ИИН, БИН)*

      Адрес __________________________

Аудиторский отчет
по итогам санитарно-эпидемиологического аудита

      от " " 20 года №

      В соответствии со статьей 62-1 Кодекса Республики Казахстан от

      18 сентября 2009 "О здоровье народа и системе здравоохранения", мною

      ____________________________________________________________________

      (фамилия, имя, отчество (при его наличии) аудитора и (или) полное

      наименование аудиторской организации, учетный номер Реестра

      разрешений и уведомлений)

      проведен санитарно-эпидемиологический аудит_________________________

      ____________________________________________________________________

      (полное наименование аудируемого субъекта)

      расположенного по адресу:___________________________________________

      (местонахождение аудируемого субъекта)

      ____________________________________________________________________

      ____________________________________________________________________

      Основания для проведения санитарно-эпидемиологического аудита:______

      ____________________________________________________________________

      (дата и № заявления, копия плана проведения

      санитарно-эпидемиологического аудита, согласованного с заявителем)

      ____________________________________________________________________

      Рассмотрев представленные материалы:________________________________

      ____________________________________________________________________

      ____________________________________________________________________

      ____________________________________________________________________

      установил следующее:________________________________________________

      (описание результатов осмотра объекта, проверки условий)

      ____________________________________________________________________

      ____________________________________________________________________

      ____________________________________________________________________

      На основании результатов лабораторных исследований и (или)

      замеров):___________________________________________________________

      ____________________________________________________________________

      ____________________________________________________________________

      (№ и дата протокола, кем выдан, сведения об аккредитации лаборатории

      (центра), копии протоколов прилагаются)

      Характер и оценка возможных рисков, связанных с хозяйственной и иной

      деятельностью аудируемого субъекта:_________________________________

      ____________________________________________________________________

      ____________________________________________________________________

      ____________________________________________________________________

      Выводы: объект _____________________________________________________

      (полное наименование аудируемого субъекта)

      соответствует (не соответствует) требованиям законодательства в сфере

      санитарно-эпидемиологического благополучия населения, технических

      регламентов_________________________________________________________

      ____________________________________________________________________

      ____________________________________________________________________

      (нужное подчеркнуть, полное наименование и дата принятия НПА на

      соответствие которому проводился аудит)

      Рекомендации________________________________________________________

      ____________________________________________________________________

      Руководитель аудиторской

      организации (аудитор) ____________________________________________

      (Ф.И.О. (при его наличии), должность)

      Печать Дата

      Отметка о получении аудиторского отчета ____________________________

      (Ф.И.О. (при его наличии) и подпись получателя, дата)