"Йод тапшылығы ауруларының алдын алу туралы" Қазақстан Республикасының Заңына өзгерiстер мен толықтырулар енгiзу туралы

Қазақстан Республикасының 2007 жылғы 5 ақпандағы N 228 Заңы

      "Йод тапшылығы ауруларының алдын алу туралы" 2003 жылғы 14 қазандағы Қазақстан Республикасының  Заңына  (Қазақстан Республикасы Парламентiнiң Жаршысы, 2003 ж., N 19-20, 149-құжат; 2006 ж., N 1, 5-құжат) мынадай өзгерiстер мен толықтырулар енгiзiлсiн:

      1) бүкiл мәтiн бойынша "Стандарттау, метрология және сертификаттау", "стандарттау, метрология және сертификаттау" деген сөздер тиiсiнше "Техникалық реттеу және метрология", "техникалық реттеу және метрология" деген сөздермен ауыстырылсын;

      2) 1-бап мынадай редакцияда жазылсын:

      "1-бап. Осы Заңда пайдаланылатын негiзгi ұғымдар

      Осы Заңда мынадай негiзгi ұғымдар пайдаланылады:
      1) ас тұзы - тағамдық мақсатқа арналған тұз;
      2) денсаулық сақтау саласындағы уәкiлеттi орган - азаматтардың денсаулығын сақтау, медициналық және фармацевтикалық ғылым, медициналық және фармацевтикалық бiлiм беру, халықтың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығы, дәрiлiк заттар айналымы, көрсетiлетiн медициналық қызметтердiң сапасын бақылау саласындағы мемлекеттiк реттеудi жүзеге асыратын орталық атқарушы орган;
      3) жалған тұз - көрiнеу және қасақана өзгертiлген (қолдан жасалған) және (немесе) ол туралы ақпарат көрiнеу дұрыс емес немесе толық емес болып табылатын жасырын қасиеттерi мен сапасы бар тұз;
      4) жемдiк тұз - мал шаруашылығында мал азығына минералдық қоспа ретiнде пайдаланылатын тұз;
      5) йод тапшылығы аурулары - ағзаға йодтың жеткiлiксiз түсуiне байланысты қалқанша без функциясының бұзылуынан болатын адам ағзасының дерттi жай-күйi;
      6) йод тапшылығы ауруларының алдын алу - йод тапшылығы ауруларынан сақтандыруға бағытталған iс-шаралар жүйесi;
      7) йодталмаған тұз - йод қосындыларымен байытылмаған тұз;
      8) тұзды йодтау - тұзды йод қосындыларымен байытудың өндiрiстiк процесi.";

      3) 5-баптың 3) тармақшасы "йод тапшылығы" деген сөздердiң алдынан "тұзды йодтау және" деген сөздермен толықтырылсын;

      4) 6-бап мынадай мазмұндағы 7-1) тармақшамен толықтырылсын:
      "7-1) өндiрiсiнде йодталмаған тұз пайдаланылатын тамақ өнiмдерiнiң жекелеген түрлерiнiң тiзбесiн бекiтедi;";

      5) 11-бап мынадай редакцияда жазылсын:

      "11-бап. Тұздың өндiрiлуiне, айналымына және қауiпсiздiгiне
               қойылатын талаптар

      1. Мыналарды:
      1) йодталған тұзды қолдануға болмайтын көрсетiмдерi бар адамдарға арналған тұзды;
      2) өндiрiсiнде йодталмаған тұз пайдаланылатын тамақ өнiмдерiнiң жекелеген түрлерiн өндiруге арналған тұзды қоспағанда, Қазақстан Республикасының аумағына әкелiнетiн, онда өндiрiлетiн және (немесе) өткiзiлетiн ас тұзы мен жемдiк тұз йодталуға тиiс.
      Йодталмаған ас тұзын әкелудiң, өндiрудiң және өткiзудiң тәртiбiн уәкiлеттi орган бекiтедi.
      2. Тұзда йодтың болу нормалары, олардың сапасы, қауiпсiздiгi, йодтау әдiстерi, йодтың болуы төмендеген кезде қайта йодтау процесi санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормаларға, сондай-ақ өзге де нормативтiк талаптарға сәйкес келуге тиiс.
      3. Осы баптың 1-тармағының 1) және 2) тармақшаларында көзделген жағдайларды қоспағанда, Қазақстан Республикасының аумағында йодталмаған тұз өндiрiсiне, оларды әкелуге, сондай-ақ өткiзуге тыйым салынады.
      4. Жалған тұз өндiрiсiне, оларды әкелуге, әкетуге және (немесе) өткiзуге тыйым салынады.".

       Қазақстан Республикасының
      Президентi

      

О внесении изменений и дополнений в Закон Республики Казахстан "О профилактике йододефицитных заболеваний"

Закон Республики Казахстан от 5 февраля 2007 года N 228

      Внести в  Закон  Республики Казахстан от 14 октября 2003 г. "О профилактике йододефицитных заболеваний" (Ведомости Парламента Республики Казахстан, 2003 г., N 19-20, ст. 149; 2006 г., N 1, ст. 5) следующие изменения и дополнения:
      1) по всему тексту слова "стандартизации, метрологии и сертификации" заменить словами "техническому регулированию и метрологии";
      2) статью 1 изложить в следующей редакции:
      "Статья 1. Основные понятия, используемые в настоящем Законе
      В настоящем Законе используются следующие основные понятия:
      1) пищевая соль - соль, предназначенная для пищевых целей;
      2) уполномоченный орган в области здравоохранения - центральный исполнительный орган, осуществляющий государственное регулирование в области охраны здоровья граждан, медицинской и фармацевтической науки, медицинского и фармацевтического образования, санитарно-эпидемиологического благополучия населения, обращения лекарственных средств, контроля за качеством медицинских услуг;
      3) фальсифицированная соль - соль, заведомо и умышленно измененная (подделанная) и (или) имеющая скрытые свойства и качества, информация о которой является заведомо недостоверной или неполной;
      4) кормовая соль - соль, используемая в животноводстве в качестве минеральной добавки в пищу животным;
      5) йододефицитные заболевания - патологическое состояние организма, обусловленное нарушением функции щитовидной железы, связанное с недостаточным поступлением йода в организм;
      6) профилактика йододефицитных заболеваний - система мероприятий, направленных на предупреждение йододефицитных заболеваний;
      7) нейодированная соль - соль, не обогащенная соединениями йода;
      8) йодирование соли - производственный процесс обогащения соли соединениями йода.";
      3) в подпункте 3) статьи 5 после слов "по вопросам" дополнить словами "йодирования соли и";
      4) статью 6 дополнить подпунктом 7-1) следующего содержания:
      "7-1) утверждает перечень отдельных видов пищевой продукции, в производстве которой используется нейодированная соль;";
      5) статью 11 изложить в следующей редакции:
      "Статья 11. Требования к производству, обороту и безопасности соли
      1. Пищевая и кормовая соль, ввозимая, производимая и (или) реализуемая на территории Республики Казахстан, должна быть йодированной, за исключением:
      1) соли, предназначенной для лиц, имеющих противопоказания к применению йодированной соли;
      2) соли, предназначенной для производства отдельных видов пищевой продукции, в производстве которых используется нейодированная соль.
      Порядок ввоза, производства и реализации нейодированной пищевой соли утверждается уполномоченным органом.
      2. Нормы содержания йода в соли, ее качество, безопасность, методы йодирования, процесс повторного йодирования при снижении содержания йода должны соответствовать санитарно-эпидемиологическим правилам и нормам, а также иным нормативным требованиям.
      3. Запрещаются производство, ввоз, а также реализация на территории Республики Казахстан нейодированной соли, за исключением случаев, предусмотренных подпунктами 1) и 2) пункта 1 настоящей статьи.
      4. Запрещаются производство, ввоз, вывоз и (или) реализация фальсифицированной соли.".

       Президент
Республики Казахстан