Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының жекелеген санаттағы қызметкерлерін азық-түлікпен қамтамасыз ету қағидаларын бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2012 жылғы 7 желтоқсандағы № 1564 Қаулысы. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2024 жылғы 18 наурыздағы № 195 қаулысымен

      Ескерту. Күші жойылды - ҚР Үкіметінің 18.03.2024 № 195 қаулысымен.
      Ескерту. Қаулының тақырыбы жаңа редакцияда - ҚР Үкіметінің 28.08.2015 № 679 қаулысымен.

      БАСПАСӨЗ РЕЛИЗІ

      "Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдары туралы" 2012 жылғы 13 ақпандағы Қазақстан Республикасының Заңы 73-бабының 4-тармағына сәйкес Қазақстан Республикасының Үкіметі ҚАУЛЫ ЕТЕДІ:

      Ескерту. Кіріспе жаңа редакцияда - ҚР Үкіметінің 28.08.2015 № 679 қаулысымен.

      1. Қоса беріліп отырған Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының жекелеген санаттағы қызметкерлерін азық-түлікпен қамтамасыз ету қағидалары бекітілсін.

      Ескерту. 1-тармақ жаңа редакцияда - ҚР Үкіметінің 28.08.2015 № 679 қаулысымен.

      2. Осы қаулы қол қойылған күнінен бастап қолданысқа енгізіледі.

Қазақстан Республикасының


Премьер-Министрі

С. Ахметов


  Қазақстан Республикасы
Үкіметінің
2012 жылғы 7 желтоқсандағы
№ 1564 қаулысымен
бекітілген

Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының жекелеген санаттағы қызметкерлерін азық-түлікпен қамтамасыз ету қағидалары

      Ескерту. Қағидалардың тақырыбы жаңа редакцияда - ҚР Үкіметінің 28.08.2015 № 679 қаулысымен.

1. Жалпы ережелер

      1. Осы Қазақстан Республикасы арнаулы мемлекеттік органдарының

      жекелеген санаттағы қызметкерлерін азық-түлікпен қамтамасыз ету қағидалары (бұдан әрі - Қағидалар) Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының жекелеген санаттағы қызметкерлерін азық-түлікпен бейбіт уақытта қамтамасыз ету тәртібін айқындайды.

      Ескерту. 1-тармақ жаңа редакцияда - ҚР Үкіметінің 28.08.2015 № 679 қаулысымен.

      2. Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының мынадай санаттағы қызметкерлері (бұдан әрі – қызметкерлер) мемлекет есебінен азық-түлікпен қамтамасыз етіледі:

      1) тәуліктік наряд құрамына кіретін, жауынгерлік кезекшілік атқарушы қызметкерлер;

      2) арнаулы (әскери) оқу мекемелерінің казармалық жағдайдағы курсанттары, тыңдаушылары;

      3) оқу жаттығуларына қатысушы, сондай-ақ арнаулы жиындарды өткеруші (далалық жағдайда) қызметкерлер, егер бұл іс-шаралар бір күннен артық өтсе;

      4) Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының әскери-медициналық бөлімшелерінде емделуші немесе тексеруден өтуші қызметкерлер;

      5) табиғи және техногендік сипаттағы төтенше жағдайлар зардабын жоюға қатысушы қызметкерлер.

      Ескерту. 2-тармаққа өзгеріс енгізілді - ҚР Үкіметінің 18.02.2017 № 80 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) қаулысымен.

      Сондай-ақ Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органының арнаулы (әскери) оқу орнына түсуге жіберілген және казармалық жағдайда тұрып жатқан Қазақстан Республикасының азаматтары келген күнінен бастап қабылданған немесе іріктеу кезінде қабылдаудан бас тартылған күнге дейін мемлекет есебінен азық-түлікпен қамтамасыз етіледі.

      3. Осы Қағидалардың 2-тармағында көрсетілген қызметкерлер, олардың тәуліктік іссапарлық шығыстары белгіленген тәртіппен өтелген жағдайда, азық-түлікпен қамтамасыз етілмейді.

      4. Қызметкерлерді азық-түлікпен қамтамасыз ету, мемлекеттік сатып алу туралы заңнамаға сәйкес жеке немесе заңды тұлғалардан тиісті қызметтерді, тауарлар мен жұмыстарды сатып алу арқылы жүзеге асырылады және/немесе Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының мемлекеттік мекемелері заңнамаға сәйкес дербес жүзеге асырады.

2. Қызметкерлерді азық-түлікпен қамтамасыз ету тәртібі

      5. Қызметкерлер азық-түлікпен белгіленген заттай нормалар бойынша пайдалануға дайын тағам және сусындар (таңғы ас, түскі ас, кешкі ас, сондай-ақ қажет болған жағдайда қосымша тамақ) түрінде Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының тиісті тамақтану пункттері (асханалар, тамақтану орындары ) арқылы қамтамасыз етіледі.

      Азық-түлік үлесін беру кезінде азық-түлік өнімдерін басқа өнімдерге алмастырудың заттай нормаларында белгіленген өнімдердің өзара алмасу нормалары шегінде рұқсат беріледі.

      6. Қызметкерлерді пайдалануға дайын тағаммен және сусындармен уақтылы қамтамасыз ету, сондай-ақ пайдалануға дайын тағамның және сусындардың сәйкестігін бақылау тамақтандыруды ұйымдастыру болып табылады.

      Жекелеген жағдайларда азық-түлікпен қамтамасыз етудің заттай нормаларында көзделген құрғақ азық үлесін беруге рұқсат етіледі.

      7. Тамақ қатаң түрде бекітілген мәзір бойынша, азық-түлікпен қамтамасыз етудің заттай нормаларының өнімдерін тарата отырып (тарату мәзірі) дайындалады. Үш мезгіл тамақтану кезінде жабдықтау нормалары энергетикалық құндылығы (құнарлылығы) бойынша санитарлық нормалар мен қағидалардың талаптарына сәйкес бөлінеді.

      8. Апталық азық-түлікті тарату мәзірін Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының мүдделі бөлімшелерімен келісім бойынша тамақтандыруды ұйымдастыру бойынша қызмет көрсететін басқа ұйымның уәкілетті өкілі дайындайды. Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының мемлекеттік мекемелері азық-түлікпен қамтамасыз етуді дербес ұйымдастырған жағдайда, онда азық-түлікті тарату мәзірін азық-түлікпен қамтамасыз етуді ұйымдастыруға жауапты қызметкер дайындайды.

      Азық-түлікті тарату мәзірі қамтамасыз етудің әр заттай нормасы бойынша тамақтандырылатын адам санына қарамастан жасалады және оны шаруашылық бөлімшесінің бастығы үш данада бекітеді. Бір данасы арнаулы мемлекеттік органның бухгалтериясында, екінші мен үшінші даналары тамақтану және пісіру залдарына орналастырылады.

      9. Тамақ дайындау процесін және пайдалануға дайын тағам мен сусындардың сапасын бақылау үшін жауапты лауазымды тұлғалар, соның ішінде Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органының медициналық бөлімшесінін қызметкері тағайындалады.

      Әр тамақ қабылдау алдында бақылауды жүзеге асыратын тұлғалар азық-түлікті тарату мәзіріне сәйкес азық-түлікпен қамтамасыз етудің заттай нормасының толық жеткізілуін, сондай-ақ пайдалануға дайын тағам мен сусындардың сапасын тексереді.

      Медициналық бөлімшенің қызметкері пайдалануға дайын тағам мен сусындардың сапасын тікелей ыстық ас цехында татып көру арқылы, ас дайындау және тамақ қабылдау пунктері үй-жайларының санитарлық жағдайын тексереді.

      Бақылау қорытындысы азық-түлікпен қамтамасыз етудің заттай нормаларына толық жеткізілуін бақылауды есепке алу кітабына жазылады. Осы кітапта медициналық бөлімшенің жауапты қызметкері дайын тағам мен сусындардың сапасы туралы, өзі тексерген үй-жайлардың санитарлық жағдайы туралы жазады, сондай-ақ оны пайдалануға рұқсат береді. Осыдан кейін қызметкерлерге тамақ беруге рұқсат етіледі.

      Тамақтандыруды ұйымдастыруды тексеретін тұлғалар цехтарға және басқа да тамақтану орындарының үй-жайларына барған кезде санитарлық нормалар мен қағидаларды сақтайды.

      10. Қызметкерлердің тамақтануды бастауы алдында дайындалған астың температурасы санитарлық нормалар мен қағидалардың талаптарына сай болуы тиіс.

      11. Қажет болған жағдайда дайын тамақ ас қабылдау орындарына дейін санитарлық нормалар мен қағидаларды сақтай отырып жеткізілуі тиіс.

      12. Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының азық-түлікпен қамтамасыз етуді ұйымдастыру жөніндегі лауазымды тұлғаларының міндеттері Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органының бірінші басшысының актісімен айқындалады.

  Қазақстан Республикасы
Үкіметінің
2012 жылғы 7 желтоқсандағы
№ 1564 қаулысымен
бекітілген

Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының жекелеген санаттағы қызметкерлерін қызметті өткеру ерекшеліктерін ескере отырып азық-түлікпен қамтамасыз етудің заттай нормалары

      Ескерту. Нормалар алып тасталды - ҚР Үкіметінің 28.08.2015 № 679 қаулысымен.

On approval of the Rules for food provision to some categories of employees of special state bodies of the Republic of Kazakhstan

Resolution of the Government of the Republic of Kazakhstan dated December 7, 2012 № 1564. Abolished by the Decree of the Government of the Republic of Kazakhstan dated March 18, 2024 No. 195

      Unofficial translation

      Footnote. Abolished by the Decree of the Government of the Republic of Kazakhstan dated March 18, 2024 No. 195
      Footnote. Title in the wording of the resolution of the Government of the Republic of Kazakhstan dated 28.08.2015 № 679

      In accordance with paragraph 4 of Article 73 of the Law of the Republic of Kazakhstan dated February 13, 2012 “On special state bodies of the Republic of Kazakhstan” the Government of the Republic of Kazakhstan hereby RESOLVED as follows:

      Footnote. Preamble in the wording of the resolution of the Government of the Republic of Kazakhstan dated 28.08.2015 № 679

      1. To approve the attached Rules for food provision to some categories of employees of special state bodies of the Republic of Kazakhstan.

      Footnote. Paragraph 1 in the wording of the resolution of the Government of the Republic of Kazakhstan dated 28.08.2015 № 679

      3. This resolution shall be enforced from the day of signing.

      Prime Minister of the Republic of Kazakhstan S. Akhmetov

  Approved
by resolution of the Government
of the Republic of Kazakhstan
dated December 7, 2012 № 1564

Rules for food provision to some categories of employees of special state bodies of the Republic of Kazakhstan

      Footnote. Title of the Rules in the wording of the resolution of the Government of the Republic of Kazakhstan dated 28.08.2015 № 679

1. General provisions

      1. These Rules for food provision to some categories of employees of special state bodies of the Republic of Kazakhstan (hereinafter referred to as the Rules) shall define the procedure for provision of food to some categories of employees of special state bodies of the Republic of Kazakhstan in peacetime.

      Footnote. Paragraph 1 in the wording of the resolution of the Government of the Republic of Kazakhstan dated 28.08.2015 № 679

      2. The following categories of employees of special state bodies of the Republic of Kazakhstan (hereinafter referred to as the employees) shall be provided with food at the expense of the state:

      1) employees who shall be part of the day duty, carrying combat alert duty;

      2) cadets, students of special (military) educational institutions in barracks position;

      3) employees participating in acting training, as well as special training (in the field), if these events take place more than one day;

      4) employees under treatment or examination in military medical units of special state bodies of the Republic of Kazakhstan;

      5) employees involved in liquidation of natural and man-made emergencies.

      Citizens of the Republic of Kazakhstan admitted to a special (military) institution of a special state body of the Republic of Kazakhstan and in a barracks position shall be provided with food at the expense of the state from the day of arrival to the day of registration or refusal of admission during selection.

      Footnote. Paragraph 2 as amended by the resolution of the Government of the Republic of Kazakhstan dated 18.02.2017 № 80 (shall be enforced upon expiry of ten calendar days after the date of its first official publication).

      3. The employees referred to in paragraph 2 of these Rules shall not be provided with food if they are reimbursed in accordance with established procedures.

      4. Food for employees shall be provided by purchasing appropriate services, goods and works from individuals or legal entities in accordance with the legislation on state procurement and/or by state institutions of special state bodies of the Republic of Kazakhstan in accordance with the legislation.

2. Procedures for the provision of food to staff members

      5. Food according to the established natural standards shall be provided to employees in the form of ready-to-eat food and drinks (breakfast, lunch and dinner, as well as additional food if necessary) through the corresponding places for food of special state bodies of the Republic of Kazakhstan (dining rooms, places for food).

      Replacement of food products by others shall be permitted within the standards of interchangeability of products defined by natural standards of replacement of products when issuing food rations.

      6. The organization of feeding of employees shall consist in timely provision of their ready-to-eat food and drinks, as well as quality control of ready-to-eat food and drinks.

      In some cases provided for natural food standards, it shall be permitted to issue meals ready to eat.

      7. Food shall be prepared strictly according to the approved menu with distribution of products of natural food supply standards (menu-layout). In case of three meals, supply standards shall be distributed by energy value (calorie content) in accordance with the requirements of sanitary standards and rules.

      8. The menu-layout of products for the week shall be drawn up by an authorized representative of a third-party organization providing nutrition services, in consultation with the concerned departments of special state bodies of the Republic of Kazakhstan.

      In case of organization of food provision to employees by State institutions of special state bodies of the Republic of Kazakhstan independently, the menu-layout of products shall be drawn up by the responsible employee for organization of food provision.

      The menu-layout of products shall be drawn up according to each natural security standards, regardless of the number of persons eating on it, and approved by the head of the economic unit in three copies. One copy shall be submitted to the accounting department of the state institution of the special state body of the Republic of Kazakhstan, the second and third copies shall be placed in the dining and cooking halls of the dining room.

      9. Responsible officials, including an employee of a medical unit of a special state body of the Republic of Kazakhstan, shall be appointed to monitor the preparation and quality of ready-to-eat food and drinks.

      Prior to the beginning of each meal, the control persons shall check the completeness of the natural food supply standards according to the menu-layout, as well as the quality of ready-to-eat food and drinks.

      The employee of the medical unit shall check the quality of ready-to-eat food and drinks directly in the hot shop by testing it, as well as the sanitary condition of the cooking premises and the food reception point.

      The results of the control shall be recorded in the accounting book to control the completeness of the provision of the natural food supply standard. In the same book, the responsible employee of the medical unit shall make a record of the quality of ready to eat food and drinks, the sanitary condition of the premises inspected by him, as well as shall give permission to eat them, after which food shall be allowed to be given to the employees.

      When visiting workshops and other premises of food reception facilities, persons who check the organization of meals shall observe sanitary standards and rules.

      10. By the beginning of meals by employees the temperature of prepared dishes must comply with the requirements of sanitary standards and rules.

      11. If necessary, ready food shall be transported to the eating area in compliance with sanitary standards and rules.

      12. The duties of officials of special state bodies of the Republic of Kazakhstan for the organization of food security shall be determined by the acts of the first head of the special State body of the Republic of Kazakhstan.органа.

  Approved
by resolution of the Government
of the Republic of Kazakhstan
dated December 7, 2012 № 1564

Natural standards for
food supply for some categories of employees of special state bodies
of the Republic of Kazakhstan taking into account the peculiarities of service

      Footnote. Standards as excluded by the resolution of the Government of the Republic of Kazakhstan dated 28.08.2015 № 679