"Қазақстан Республикасының Үкіметі мен Қазақстан Республикасы Ұлттық Банкінің өңдеу өнеркәсібіндегі шағын және орта кәсіпкерлік жобаларын қаржыландыруды қамтамасыз ету жөніндегі бірлескен іс-қимыл жоспарын бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2014 жылғы 14 сәуірдегі № 354 қаулысына өзгерістер мен толықтырулар енгізу туралы

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2019 жылғы 12 ақпандағы № 57 қаулысы.

      Қазақстан Республикасының Үкіметі ҚАУЛЫ ЕТЕДІ:

      1. "Қазақстан Республикасының Үкіметі мен Қазақстан Республикасы Ұлттық Банкінің өңдеу өнеркәсібіндегі шағын және орта кәсіпкерлік жобаларын қаржыландыруды қамтамасыз ету жөніндегі бірлескен іс-қимыл жоспарын бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2014 жылғы 14 сәуірдегі № 354 қаулысына (Қазақстан Республикасының ПҮАЖ-ы, 2014 ж., № 28, 231-құжат) мынадай өзгерістер мен толықтырулар енгізілсін:

      көрсетілген қаулымен бекітілген Қазақстан Республикасының Үкіметі мен Қазақстан Республикасы Ұлттық Банкінің өңдеу өнеркәсібіндегі шағын және орта кәсіпкерлік жобаларын қаржыландыруды қамтамасыз ету жөніндегі бірлескен іс-қимыл жоспарында:

      "Қаражатты екінші деңгейдегі банктерге шартты түрде орналастырудың шарттары мен тетіктері" деген 3-бөлімде:

      он бесінші абзац мынадай редакцияда жазылсын:

      "Соңғы қарыз алушылардың осы Жоспарға 1-1-қосымша мен техникалық реттеу және метрология саласындағы уәкілетті орган бекіткен экономикалық қызмет түрлерінің жалпы жіктеуішінің С секциясы (Өңдеу өнеркәсібі) 11-бөлімінің (Сусындар өндірісі) 11.06. және 11.07-сыныбына сәйкес келетін тамақ өнеркәсібі саласында іске асырылатын жаңа жобаларын қаржыландыру мақсатына ЕДБ бағыттайтын қарыздардың үлесі - кредит сомасының кемінде 25 %-ы.";

      "Шағын және орта кәсіпкерлік субъектілерін қаржыландыру шарттары" деген төртінші бөлімде:

      бірінші абзац мынадай редакцияда жазылсын:

      "Нысаналы топ - оларға кредит беру осы Жоспарға 1-1-қосымшаға сәйкес тамақ өнеркәсібінің қаржыландыруға арналған салаларының тізбесіне (бұдан әрі - тізбе) сәйкес жүзеге асырылатын тамақ өнеркәсібі саласындағы жобаларды қоспағанда, осы Жоспарға 1-қосымшаға сәйкес жобаларды өңдеу өнеркәсібінде іске асыратын және (немесе) іске асыруды жоспарлап отырған ШОК субъектілері. Бұл ретте, тамақ өнеркәсібі саласындағы жобаның нысаналы мақсатын растау үшін Экономикалық қызмет түрлерінің жалпы жіктеуішінің (бұдан әрі - ЭҚЖЖ) нақты кодына байланыстырылған тізбеден кемінде бір тауар түрін шығару жеткілікті. Көрсетілетін қызметтер саласы үшін ЭҚЖЖ кодтарына жатқызу сәйкестік өлшемшарты болып табылады.";

      он алтыншы абзац мынадай редакцияда жазылсын:

      "Лимиті жоқ тамақ өнеркәсібі саласындағы жобаларды қоспағанда, бір ШОК субъектісіне арналған қаржыландыру лимиті -      1850000000 (бір миллиард сегіз жүз елу миллион) теңге;";

      мынадай мазмұндағы он тоғызыншы және жиырмасыншы абзацтармен толықтырылсын:

      "Тамақ өнеркәсібі саласындағы жобаларға 500000000 (бес жүз миллион) теңгеден жоғары сомаға кредит берілген жағдайда, агроөнеркәсіптік кешенді дамыту саласындағы уәкілетті органның (бұдан әрі - уәкілетті орган) оң қорытындысы қажет. Ол үшін "Даму" КДҚ" АҚ уәкілетті органға сұрау салу және мынадай ақпаратты жібереді: жоба бойынша қысқаша ақпарат, жобаның қуаты, өндірілетін өнім, жобаны іске асырылатын жер (облыс, аудан, елді мекен), шикізат базасының болуы, әлеуетті өткізу нарықтары.

      Уәкілетті орган сұрау салуды алған күннен кейін 7 (жеті) жұмыс күні ішінде жобаны қаржыландырудың салалық орындылығы немесе орынсыздығы туралы қорытынды береді.";

      1-қосымшада:

      шағын және орта кәсіпкерлік субъектілерінің жобаларын қаржыландыру үшін өңдеу өнеркәсібі салаларының тізбесінде:

      мына:

      "


Тамақ өнімдерінің өндірісі

10

      "

      деген жол алып тасталсын;

      осы қаулыға қосымшаға сәйкес 1-1-қосымшамен толықтырылсын.

      2. Осы қаулы қол қойылған күнінен бастап қолданысқа енгізіледі және ресми жариялануға тиіс.

      Қазақстан Республикасының
Премьер-Министрі
Б. Сағынтаев
     

  Қазақстан Республикасы
Үкіметінің
2019 жылғы 12 қаңтардағы
№ 57 қаулысына
қосымша
  Қазақстан Республикасының
Үкіметі мен Қазақстан
Республикасы Ұлттық
Банкінің өңдеу өнеркәсібіндегі
шағын және орта кәсіпкерлік
жобаларын қаржыландыруды
қамтамасыз ету жөніндегі
бірлескен іс-қимыл жоспарына 1-1 қосымша

Қаржыландырылатын тамақ өнеркәсібі салаларының тізбесі

р/
с

Тауарлар
тобының
атауы

ЭҚЖЖ
атауы

ЭҚЖЖ
коды

Шығарылатын өнімдер мен тауарлардың тізбесі

1 2 3 4 5 6

ТАМАҚ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ
(Экономикалық қызмет түрлерінің жалпы жіктеуішінің 10-бөлімі)

1

Ет және құс еті өнімдері

1

Ет өңдеу және консервілеу

1011

Ұшадағы/шағын ұшаға немесе бөліктерге бөлінген жас немесе мұздатылған етті өндіру, сондай-ақ үй құсы етінің майын шыжғыру.
Кесілген қауырсын мен мамық өндіру.
Мал соятын жерлерде тері және былғары өңдеу.
Шошқа майын және басқа да жануарлардан алынатын жеуге болатын майларды шыжғыру.
Жануарлардың ішек-қарнын өңдеу.
Жұлынған жүнді өндіру.

2

Үй құсының етін өңдеу және консервілеу

1012

3

Ет өнімдерін және үй
құсының
етінен
жасалған
өнімдерді
өндіру

1013

Кептірілген, тұздалған немесе ысталған ет өндіру.


Ет өнімдерін өндіру: шұжықтар, салями, қанқызыл шұжық, құрғақ шұжық, сервелат, болон ысталған шұжығы, бас, орама, пісірілген ветчина.

2

Балықтан
жасалған
өнімдер

4

Балықты, шаян тәрізділерді және моллюскаларды өңдеу және консервілеу

1020

Балықты, шаян тәрізділерді және моллюскаларды дайындау және сақтау: тоңазыту, терең тоңазыту, кептіру, өңдеу, ыстау, тұздау, консервілеу және т.б.
Балықты, шаян тәрізділерді және моллюскаларды өндіру: балықтың сүбе еті, уылдырық, жасанды уылдырық және т.б. өндіру.
Адамдардың тамаққа пайдалануы үшін немесе жануарлар азығы үшін балық өнімдерін өндіру.
Балықтан және адамдардың тамаққа пайдалануына жарамсыз жануарлардың судағы түрлерінен ұн және еритін заттарды өндіру.
Теңіз балдырларын қайта өңдеу.

3

Сүт
өнімдерін
өндіру

5

Сүтті өңдеу және сырды өндіру

1051

Жас табиғи сүтті, пастерленген сүтті, зарарсыздандырылған сүтті, гомогенделген сүтті және/немесе ультра тазартылған сүтті өндіру.
Сүт негізіндегі сусындарды өндіру.
Жаңа қаймағы алынбаған, пастерленген,
зарарсыздандырылған және гомогенизирленген сүттен кілегей өндіру.
Тәттілендірілген немесе тәттілендірілмеген құрғақ немесе концентратталмаған сүтті өндіру.
Сары май, йогурт, сыр және ірімшік, мәйек, казеин немесе лактоза өндіру.

6

Балмұздақ
өндіру

1052

Балмұздақ өндіру.

4

Өсімдік және мал майы мен тоң майын өндіру

7

Май және тоң май өндіру

1041

Зәйтүн, соя, пальма, күнбағыс, мақта, paпс, қыша, зығыр және т.б. майын өндіру.
Майлы дақылдар дәндерінен, жаңғақтардан немесе дәндерден және ортасындағы дәннен майсыздандырылған ұнды немесе ұншаны өндіру.

8

Маргарин және оған ұқсас тағамдық майларды өндіру

1042

Маргаринді өндіру.
Тамақ дайындау үшін аралас майларды өндіру.

5

Қант
және
қанттан
жасалған
өнімдер

9

Қант өндіру

1081

Қантты (сахарозаны) және қант қамысы, қызылша, үйеңкі және пальма шырынынан құрамында қант бар заттарды өндіру немесе тазарту.
Қант сиробын өндіру.
Қара сірне өндіру.
Үйеңкі сиробын және қант өндіру.

6

Балалар
тағамы

10

Балалар
тағамын
және
емдәмдік
тамақ
өнімдерін
өндіру

1086

Ерекше диеталар үшін пайдаланылатын тамақ өнімдерін: балалар тамағын, қосымша сүт және басқа да тамақ өнімдерін, кіші жастағы балаларға арналған тамақ өнімдерін, салмақты қадағалағауға арналған калориясы аз және калориясы жоғары өнімдерді.

7

Астықты
терең
өңдеу
өнімдері

11

Крахмал
және
крахмал
өнімдерін
өндіру

1062

Күріштен, картоптан, жүгеріден, бидайдан крахмал өндіру.
Шикі жүгеріні ұсақтау.
Глюкоза, қант шәрбатын, мальтоза, инулин өндіру
Балауыз өндіру.
Тапиока мен крахмалі
қоспаларын өндіру. Жүгері майын ондіру.

8

Ұн тарту өнеркәсібі
өнімдерін крахмалдар мен крахмал өнімдерін өндіру

12

Ұн-жарма
өнеркәсібінің
өнімдерін
өндіру

1061

Ұн қоспаларын және нанға, тортқа, бәлішке, пирогтар мен бисквиттерге, печеньелерге немесе құймақтарға арналған ұн қоспаларын, дайын ұн қоспалары мен қамырларын өндіру.
Ұнды, жарманы, ұншаларды немесе бидай қауыздарын, қара бидай, сұлы, жүгері немесе басқа да дән қауыздарын өндіру

Макарон
өнімдерін
өндіру

1073

Макарон өнімдері.

9

Дайын
тамақ
өнімдері

13

Дайын тағам өнімдерін өндіру

1085

Ет тағамдарын, соның ішінде үй құсынан жасалған тағамдарды өндіру.
Балықтың тартылған етін қоса, балық тағамдарын өндіру.
Көкеністерден тағамдар дайындау.
Тоңазытылған пиццаны немесе өзге тәсілмен сақтау үшін дайындалған пиццаны өндіру.

14

Жемістер мен көкөністерді өңдеу және сақтаудың өзге де түрлері

1039

Жемістерді, жаңғақтарды немесе көкөністерді сақтау: тоңазыту, кептіру, май ішінде немесе сірке суында сіңіру, консервілеу және т.б.
Жемістер мен көкөністерден тамақ өнімдерін өндіру.
Джем, мармелад және асханалық желе өндіру.
Жаңғақтардан қоймалжың және басқа тамақ өнімдерін өндіру.

15

Картопты өңдеу және консервілеу

1031

Өңделген тоңазытылған картопты өндіру, құрғақ картоп пюресін өндіру, картоптардан жеңіл тамақтарды өндіру, картоп чипстерін өндіру, картоп ұнын және ұншаларын өндіру.

16

Басқа санаттарға енгізілмеген басқа тамақ өнімдерін өндіру

1089

Жұмыртқа өнімдерін, жүмыртқа альбуминін өндіру.
Ашытқылар өндіру.

10

Сусындар
өндіру

17

Жеміс және көкөніс шырындарын өндіру

1032

Жемістерден немесе көкөністерден шырындарды өндіру.

11

Жануарла
рға
арналған
дайын
азықтар
өндіру

18

Үй
жануарлары үшін дайын тамақ өнімдерін өндіру


Жануарларға арналған концентратталған азықты және азықтық қоспаларды қоса, фермалардағы жануарларға арналған дайын азықтар өндіру.
Иттерді, мысықтарды, құстарды, балықтарды және т.б. қоса, үй жануарлары үшін дайын азықтар өндіру.

19

Фермалардағы жануарлар үшін дайын азықтар өндіру




О внесении изменений и дополнений в постановление Правительства Республики Казахстан от 14 апреля 2014 года № 354 "Об утверждении Плана совместных действий Правительства Республики Казахстан и Национального Банка Республики Казахстан по обеспечению финансирования проектов малого и среднего предпринимательства в обрабатывающей промышленности"

Постановление Правительства Республики Казахстан от 12 февраля 2019 года № 57.

      Правительство Республики Казахстан ПОСТАНОВЛЯЕТ:

      1. Внести в постановление Правительства Республики Казахстан от 14 апреля 2014 года № 354 "Об утверждении Плана совместных действий Правительства Республики Казахстан и Национального Банка Республики Казахстан по обеспечению финансирования проектов малого и среднего предпринимательства в обрабатывающей промышленности" (САПП Республики Казахстан, 2014 г., № 28, ст. 231) следующие изменения и дополнения:

      в Плане совместных действий Правительства Республики Казахстан и Национального Банка Республики Казахстан по обеспечению финансирования проектов малого и среднего предпринимательства в обрабатывающей промышленности, утвержденном указанным постановлением:

      в разделе 3 "Условия и механизмы обусловленного размещения средств в банках второго уровня":

      абзац пятнадцатый изложить в следующей редакции:

      "Доля займов, направленных БВУ на цели финансирования новых проектов конечных заемщиков, реализуемых в сфере пищевой промышленности, соответствующей приложению 1-1 к настоящему Плану и классу 11.06. и 11.07. раздела 11 (Производство напитков) секции С (Обрабатывающая промышленность) общего классификатора видов экономической деятельности, утвержденного уполномоченным органом по техническому регулированию и метрологии, - не менее 25 % от суммы кредита.";

      в разделе 4 "Условия финансирования субъектов малого и среднего предпринимательства":

      абзац первый изложить в следующей редакции:

      "Целевая группа - субъекты МСП, реализующие и (или) планирующие реализовать проекты в обрабатывающей промышленности, согласно приложению 1 к настоящему Плану, за исключением проектов в пищевой промышленности, кредитование которых осуществляется в соответствии с перечнем сфер пищевой промышленности для финансирования согласно приложению 1-1 к настоящему Плану (далее - перечень). При этом, для подтверждения целевого назначения проекта в сфере пищевой промышленности достаточно выпуска не менее одного вида товара из перечня, привязанного к конкретному коду общего классификатора видов экономической деятельности (далее - ОКЭД). Для сферы услуг критерием соответствия будет отнесение к кодам ОКЭД.";

      абзац шестнадцатый изложить в следующей редакции:

      "Максимальный лимит финансирования на одного субъекта МСП - 1850000000 (один миллиард восемьсот пятьдесят миллионов) тенге, за исключением проектов в сфере пищевой промышленности, по которым лимит отсутствует.";

      дополнить абзацами девятнадцатым и двадцатым следующего содержания:

      "В случае кредитования проектов в сфере пищевой промышленности на сумму свыше 500000000 (пятьсот миллионов) тенге, необходимо положительное заключение уполномоченного органа в области развития агропромышленного комплекса (далее - уполномоченный орган). Для этого АО "ФРП "Даму" направляет уполномоченному органу запрос и следующую информацию: краткая информация по проекту, мощность проекта, производимый продукт, место реализации проекта (область, район, населенный пункт), наличие сырьевой базы, потенциальные рынки сбыта.

      Уполномоченный орган в течение 7 (семь) рабочих дней после даты получения запроса представляет заключение об отраслевой целесообразности или нецелесообразности финансирования проекта.";

      в приложении 1:

      в перечне сфер обрабатывающей промышленности для финансирования проектов субъектов малого и среднего предпринимательства:

      строку "


Производство продуктов питания

10

      исключить;

      дополнить приложением 1-1 согласно приложению к настоящему постановлению.

      2. Настоящее постановление вводится в действие со дня его подписания и подлежит официальному опубликованию.

      Премьер-Министр
Республики Казахстан
Б. Сагинтаев

  Приложение
к постановлению Правительства
Республики Казахстан
от 12 февраля 2019 года № 57
  Приложение 1-1
к Плану совместных действий
Правительства Республики
Казахстан и Национального
Банка Республики Казахстан по
обеспечению финансирования
проектов малого и среднего
предпринимательства в
обрабатывающей промышленности

Перечень сфер пищевой промышленности для финансирования

Наименование группы товаров Наименование кода ОКЭД Код
ОКЭД
Перечень продуктов и товаров на выходе

1

2

3

4

5

6

ПРОИЗВОДСТВО ПРОДУКТОВ ПИТАНИЯ
(раздел 10 Общего классификатора видов экономической деятельности)

1


1

Переработка и консервирование мяса

1011

Производство свежего или замороженного мяса в тушах/тушках или поделенного на части, а также вытапливание жира домашней птицы.
Производство рубленого пера и пуха.
Обработку шкур и кож в местах забоя скота.
Вытапливания свиного сала и прочих съедобных жиров животного происхождения.
Переработка потрохов животных.
Производство щипаной шерсти.

2

Переработка и консервирование мяса домашней птицы

1012


Продукты из мяса и мяса птицы




3

Производство продуктов из мяса и мяса домашней птицы

1013

Производство сушеного, засоленного или копченого мяса.

Производство мясопродуктов: колбас, салями, кровяной колбасы, выдержанной сухой колбасы, сервелата, болонской копченой колбасы, головы, рулетов, вареной ветчины.

2

Продукты из рыбы

4

Переработка и консервирование рыбы, ракообразных и моллюсков

1020

Подготовку и хранение рыбы, ракообразных и моллюсков: заморозка, глубокая заморозка, сушка, обработка, копчение, засол, консервирование.
Производство рыбы, ракообразных и моллюсков: филе рыбы, икры, искусственной икры и т.д.
Производство рыбных продуктов для употребления в пищу людьми или для кормления животных.
Производство муки и растворимых веществ из рыбы и прочих водных видов животных, непригодных для употребления в пищу людьми.
Переработку морских водорослей.

3

Молочная и сырная продукция

5

Переработка молока и производство сыра

1051

Производство свежего натурального пастеризованного, стерилизованного, гомогенизированного и/или ультра очищенного молока.
Производство напитков на молочной основе.
Производство сметаны из свежего цельного, пастеризованного, стерилизованного и гомогенизированного молока.
Производство сухого молока или сгущенного молока, молока или сливок в твердой форме.
Производство сливочного масла, йогурта, сыра и творога, сыворотки, казеина или лактозы.



6

Производство мороженого

1052

Производство мороженого.

4

Масла и жиры

7

Производство масел и жиров

1041

Производство растительного очищенного и неочищенного масла: оливкового, соевого, пальмового, подсолнечного, хлопкового, рапсового, горчичного, льняного.
Производство не обезжиренной муки или мучки из семян масличных культур, орехов или зерен и ядрышек.

8

Производство маргарина и аналогичных пищевых жиров

1042

Производство маргарина.
Производство комбинированных жиров для приготовления пищи.

5

Изделия из сахара и сахар

9

Производство сахара

1081

Производство или очищение сахара (сахарозы) и сахаросодержащих веществ из сока тростника, свеклы, клена и пальмы.
Производство сахарного сиропа.
Производство черной патоки.
Производство кленового сиропа и сахара.

6

Детское питание

10

Производство детского питания и диетических пищевых продуктов

1086

Производство продуктов питания, используемых для специальных диет: детского питания; дополнительных молочных и прочих продуктов питания; продуктов питания для детей младшего возраста; низкокалорийных продуктов и продуктов с пониженной калорийностью.

7

Продукты глубокой переработки зерна

11

Производство крахмала и продукции из крахмала

1062

Производство крахмала из риса, картофеля, кукурузы и т.д.
Измельчение сырой кукурузы.
Производство глюкозы, сахарного сиропа, мальтозы, инулина.
Производство клейковины.
Производство тапиоки и смесей из крахмала.
Производство кукурузного масла.

8

Производство продуктов мукомольной промышленности, крахмалов и крахмальных продуктов

12

Производство продуктов мукомольно - крупяной промышленности

1061

Производство мучных смесей и готовых мучных смесей и теста для хлеба, тортов, пирожных, пирогов и бисквитов, печенья или блинов.
Производство муки, крупы, мучки или пшеничных хлопьев, ржаных, овсяных, кукурузных или прочих зерновых хлопьев.




Производство макаронных изделий

1073

Макаронные изделия.

9


13

Производство готовых пищевых продуктов

1085

Производство мясных блюд Производство рыбных блюд, включая рыбный фарш.
Производство блюд из овощей. Производство замороженной пиццы или пиццы, подготовленной для хранения иными способами.

14

Прочие виды переработки и консервирования фруктов и овощей

1039

Хранение фруктов, орехов или овощей: заморозка, сушка, пропитывание в масле или уксусе, консервирование и т.д.
Производство продуктов питания из фруктов или овощей.
Производство джемов, мармеладов и столового желе.
Производство пасты и прочих продуктов питания из орехов.


Готовые пищевые продукты




15

Переработка и консервирование картофеля

1031

Производство обработанного замороженного картофеля, сухого картофельного пюре, закусок из картофеля, картофельных чипсов, картофельной муки и мучки.

16

Производство прочих продуктов питания, не включенных в другие категории

1089

Производство яичных продуктов, яичного альбумина.
Производство дрожжей.

10

Производство напитков

17

Производство фруктовых и овощных соков

1032

Производство соков из фруктов или овощей.

11

Производство кормов для животных

18

Производство готовых кормов для домашних животных

1092

Производство готовых кормов для животных на фермах, включая концентрированные корма для животных и кормовые добавки.
Производство готовых кормов для домашних животных, включая собак, кошек, птиц, рыб и т.д.

19

Производство готовых кормов для животных, содержащихся на фермах

1091