Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін айқындау бойынша оларға ветеринарлық-санитарлық сараптама жүргізу Ережесін бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2008 жылғы 1 сәуірдегі N 199 Бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2008 жылғы 28 сәуірде Нормативтік құқықтық кесімдерді мемлекеттік тіркеудің тізіліміне N 5198 болып енгізілді. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2014 жылғы 25 маусымдағы № 7-1/319 бұйрығымен

      Ескерту. Бұйрықтың күші жойылды - Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 25.06.2014 № 7-1/319 бұйрығымен.

      Қолданушылардың назарына!!!
      Бұйрықтың қолданысқа енгізілу тәртібін 5-тармақтан қараңыз.

      "Ветеринария туралы" Қазақстан Республикасының 2002 жылғы 10 шілдедегі Заңының 26-бабын және "Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" Қазақстан Республикасының 2007 жылғы 21 шілдедегі Заңының 6-бабының 3-тармағының 14) тармақшасын орындау мақсатында БҰЙЫРАМЫН:

      1. Қоса беріліп отырған Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін айқындау бойынша оларға ветеринарлық-санитарлық сараптама жүргізу Ережесі бекітілсін.

      2. Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің Агроөнеркәсіптік кешеніндегі мемлекеттік инспекция комитеті және Алматы, Астана қалаларындағы және облыстық аумақтық инспекцияларымен бірігіп заңнамада белгіленген тәртіппен осы бұйрықтан туындайтын тиісті шараларды қабылдасын.

      3. Осы бұйрықтың орындалуын бақылауды Агроөнеркәсіптік кешеніндегі мемлекеттік инспекция комитетінің төрағасы С.И. Сүлейменовке жүктелсін.

      4. Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің Мал шаруашылығын дамыту және ветеринариялық қауіпсіздік департаментіне осы бұйрықты заңнамалық тәртіпте Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркеуден өткізуді қамтамасыз етсін.

      5. Осы бұйрық алғаш ресми жарияланғаннан кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

      Министр                                          А.Есімов

Қазақстан Республикасы   
Ауыл шаруашылығы министрінің
2008 жылы 1 сәуірдегі    
N 199 бұйрығымен    
бекітілген        

Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін айқындау бойынша оларға ветеринарлық-санитарлық сараптама жүргізу Ережесі 1. Жалпы ережелер

      1. Осы Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін айқындау бойынша оларға ветеринарлық-санитарлық сараптама жүргізу Ережесі (бұдан әрі - Ереже), Қазақстан Республикасының 10 шілде 2002 жылғы " Ветеринария туралы " және 21 шілде 2007 жылғы " Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы " Заңдарына сәйкес дайындалған, және тағам өнімдерінің барлық өмір сүру циклында ветеринарлық-санитарлық сараптаудың бірыңғай тәртібін белгілейді.

      2. Осы Ереженің талаптары жануарларды дайындау (сою), ветеринариялық-санитариялық бақылануға тиісті тамақ өнімдерді сақтау, өңдеу және өткізу жөніндегі субъектілерге таратылады.
      Ескерту. 2-тармаққа өзгерту енгізілді - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің м.а. 2009.11.05 N 639 (қолданысқа енгізілу тәртібін 3-т. қараңыз) бұйрығымен.

       3. Осы Ережеде келесі негізгі ұғымдар пайдаланылады:
      1) ветеринариялық-санитариялық сараптама – жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттың, жемшөп пен жемшөп қоспаларының ветеринариялық нормативтерге сәйкес келуін органолептикалық, биохимиялық, микробиологиялық, паразитологиялық, уыттық және радиологиялық зерттеулер кешені арқылы тексеру;

      2) тамақ өнімдерінің өмір сүру циклы - әзірлеу (жасау), өндіру (дайындау), айналымы, кәдеге жарату және жою процестері (сатылары) жатады.

      3) өндірістік бақылау бөлімшелері - Қазақстан Республикасының ветеринария саласындағы заңнамасына сәйкес құрылатын және тамақ өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық нормативі мен ережелеріне сәйкестігін анықтайтын жануарларды соятын, мал өнімдері мен мал шикізаттарын өңдейтін ұйымдардың арнайы бөлімшелері;
      Ескерту. 3-тармаққа өзгерту енгізілді - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің м.а. 2009.11.05 N 639 (қолданысқа енгізілу тәртібін 3-т. қараңыз) бұйрығымен.

       4. Ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) ережелерге және нормативтерге сәйкес тамақ өнімдерінің ветеринарлық-санитарлық сараптамасы ветеринариялық зертханалар, ветеринарлық-санитарлық сараптама зертханалар және өндірістік бақылау бөлімшелерімен Қазақстан Республикасының лицензия саласындағы заңнамасына сәйкес, лицензия алу негізінде атқарылады.

      5. Тамақ өнімдерінің ветеринарлық-санитарлық сараптамасы оның қауіпсіздігін айқындау мақсатында жүргізіледі. Ветеринарлық-санитарлық сараптамасының нәтижесі тамақ өнімдерінің қатерлерін талдау үшін қолданылады.

      6. Тамақ өнімдері барлық өмір сүру циклында жою процестеріне дейін ветеринарлық-санитарлық сараптамаға жатады.

      7. Қазақстан Республикасының ветеринария заңнамасына сәйкес ветеринарлық-санитарлық сараптама жүргізуге тамақ өнімдерінен сынама алынады.

      8. Тамақ өнімдерінен алынған сынама және оның ветеринарлық-санитарлық сараптама қорытындысы есепке жатады.

      9. Тамақ өнімдерінің ветеринарлық-санитарлық сараптама қорытындысы бойынша Қазақстан Республикасы Премьер-Министрінің орынбасары - Ауыл шаруашылығы министрінің 4 желтоқсан 2002 жылғы N 399 , нормативтік құқықтық актілердің N 2100 мемлекеттік тіркеу Реестрінде тіркелген бұйрығымен бекітілген Ветеринариялық қадағалау нысандарында тағам өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасын немесе зертхананың ветеринариялық-санитариялық сараптама актісін беру туралы Ережесіне сәйкес сараптама актісі беріледі.

      10. Сараптама актісі бойынша Қазақстан Республикасы Премьер-Министрінің орынбасары - Ауыл шаруашылығы министрінің 15 қараша 2002 жылғы N 372 , нормативтік құқықтық актілердің N 2087 мемлекеттік тіркеу Реестрінде тіркелген бұйрығымен бекітілген, Ветеринариялық инспекторлардың мемлекеттік ветеринариялық қадағалау объектілеріне беретін ветеринариялық құжаттар (ветеринариялық-санитариялық қорытынды, ветеринариялық куәлік, ветеринариялық сертификат, ветеринариялық анықтама) туралы Ережесіне сәйкес ветеринария саласындағы уәкілетті орган тамақ өнімдерінің алдағы қолданысқа, кәдеге жарату және/немесе жоюға ветеринариялық құжат беріледі.
      Ветеринариялық құжаттары болмаған жағдайда тамақ өнімдері өмір сүру циклының келесі процестеріне (стадияларына) олардың қауіпсіздігі және шыққан жері анықталғанша жіберілмейді.

      11. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін айқындау үшін оның қайта ветеринарлық-санитарлық сараптамасы мынадай жағдайда жүргізіледі:
      1) сапасыздығының айқын белгілері бар (бүлінген, бұзылған, ластанған);

      2) ветеринариялық құжаттардың қолданыс мерзім уақыты өтіп кеткенде;

      3) тамақ өнімдерінің сақтау, өткізу және/немесе тасымалдау жағдайларын бұзған кезде;

      4) тамақ өнімдерін әзірлеу, дайындау, айналым және кәдеге жарату объектілері орналасқан аумағында (аймағында) жануарлардың аса қауіпті аурулары шыққан кезде.

2. Тамақ өнімдерін әзірлеу (жасау) процесінің (сатысының) ветеринарлық-санитарлық сараптама тәртібі

      12. Тамақ өнімдерін әзірлеу (жасау) процесінде (сатысында) ветеринарлық-санитарлық сараптамаға нормативтік-техникалық құжаттаманың жобалары және/немесе тәжірибелік үлгілері жатады.

      13. Жануарларды сою, тамақ өнімдерін өндіруіне (дайындауына) арналған балық аулауы (ұстап алуы), шикі сүтті, балды омартадан және жұмыртқаны жинауы мен азық және азық қоспаларын жасауы тамақ өнімдерін әзірлеу (жасау) процесіне (сатысына) жатады.

      14. Ветеринарлық-санитарлық сараптамасына жануарларды сою жағдайда Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің 31 қазан 2002 жылғы N 351 , нормативтік құқықтық актілердің мемлекеттік тіркеу N 2105 Реестрінде тіркелген бұйрығымен бекітілген Жануарларды сою алдындағы ветеринариялық тексеру туралы және ағзалар мен ұшаларды сойғаннан кейінгі ветеринариялық-санитариялық сараптамасы туралы Ережесіне сәйкес атқарылатын сою алдындағы ветеринариялық тексеру және сойғаннан кейінгі ветеринариялық-санитариялық сараптамасы кіреді.

      15. Сойғаннан кейінгі ветеринарлық-санитарлық сараптама қорытындысы бойынша Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 19 наурыз 2003 жылғы N 140 , нормативтік құқықтық актілердің N 2236 мемлекеттік тіркеу Реестрінде тіркелген бұйрығымен бекітілген Ет ұшаларын ветеринариялық таңбалау туралы Ережесіне сәйкес таңбалау (клеймо) жүргізіледі.

      16. Ветеринарлық-санитарлық сараптама өндіруге арналған балық аулау (ұстап алу), шикі сүтті, балды омартадан және жұмыртқаны жинау кездерінде ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) ережелерге және нормативтерге сәйкес жүргізіледі.

      17. Ветеринарлық-санитарлық сараптама азық және азық қоспаларын жасау кезінде Қазақстан Республикасы Үкіметінің 20 ақпан 2008 жылғы N 175 қаулысымен бекітілген Қазақстан Республикасының аумағында алғаш рет өндірілетін (дайындалатын) және алғаш рет әкелінетін (импортталатын) азықтарды және азық қоспаларын мемлекеттік тіркеу Ережесі сәйкес жүргізіледі.

3. Тамақ өнімдерін өндіру (дайындау) процесінің (сатысының) ветеринарлық-санитарлық сараптама тәртібі

      18. Тамақ өнімдерін ветеринарлық-санитарлық сараптама оларды өндіру (дайындау) процесінде (сатысында) барлық технологиялық процесінде және олармен байланысты орау, буып-түю, таңбалау, сондай-ақ тамақ өнімдерді ішкі өндірісте сақтау мен тасымалдау процестерінде жүргізіледі.

4. Тамақ өнімдерін айналымы процесінің (сатысының) ветеринарлық-санитарлық сараптама тәртібі

      19. Айналымы процесіне (сатысына) ветеринарлық-санитарлық сараптама жүргізілген тамақ өнімдер жіберіледі.

      20. Тамақ өнімдеріне ветеринарлық-санитарлық сараптама олардың айналымы процесында (сатысында) осы Ереженің 11 тармақшасындағы аталған жағдайда жүргізіледі.
      Ескерту. 20-тармаққа өзгерту енгізілді - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің м.а. 2009.11.05 N 639 (қолданысқа енгізілу тәртібін 3-т. қараңыз) бұйрығымен.

      21. Тамақ өнімдердің ветеринарлық-санитарлық сараптама Қазақстан Республикасы аумағына (аумағынан) тамақ өнімдерін әкелу (импорттау) және әкету (экспорттау) кезінде мемлекеттік ветеринарлық-санитарлық сараптама зертханаларымен жүргізіледі. Тамақ өнімдерін айқындау бойынша оларға ветеринарлық-санитарлық сараптау жасау мен сараптау актісін беру мерзімі 5 (бес) жұмыс күнінен аспайды.
       Ескерту. 21-тармаққа толықтырту енгізілді - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 2009.02.19 N 93 Бұйрығымен.

      22. Ветеринарлық-санитарлық сараптама Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің 31 қазан 2002 жылғы N 351 , нормативтік құқықтық актілердің мемлекеттік тіркеу N 2105 Реестрінде тіркелген бұйрығымен бекітілген Базарларда ветеринариялық-санитариялық сараптамасын жүргізудің ережесіне сәйкес атқарылады.

5. Тамақ өнімдерін кәдеге жарату процесінің (сатысының) ветеринарлық-санитарлық сараптама тәртібі

      23. Қауіп төндіретін тамақ өнімдерін кәдеге жаратуы және жоюы Қазақстан Республикасы Үкіметінің 15 ақпан 2008 жылғы N 140 қаулысымен бекітілген Адамның өмірі мен денсаулығына және жануарларға, қоршаған орта қауіп төндіретін тамақ өнімдерін кәдеге жарату және жою Ережесіне сәйкес жүргізіледі.

      24. Кәдеге жарату процесінде (сатысында) ветеринарлық-санитарлық сараптамаға ветеринариялық-санитариялық бақылануға тиісті тамақ өнімдері жатады.
      Ескерту. 24-тармаққа өзгерту енгізілді - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің м.а. 2009.11.05 N 639 (қолданысқа енгізілу тәртібін 3-т. қараңыз) бұйрығымен.

Об утверждении Правил проведения ветеринарно-санитарной экспертизы пищевой продукции по определению ее безопасности

Приказ Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 01 апреля 2008 года N 199. Зарегистрирован в Министерстве юстиции Республики Казахстан 28 апреля 2008 года N 5198. Утратил силу приказом Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 25 июня 2014 года № 7-1/319

      Сноска. Утратил силу приказом Министра сельского хозяйства РК от 25.06.2014 № 7-1/319.

      В целях реализации статьи 26 Закона Республики Казахстан от 10 июля 2002 года "О ветеринарии" и подпункта 14) пункта 3 статьи 6 Закона Республики Казахстан от 21 июля 2007 года "О безопасности пищевой продукции", ПРИКАЗЫВАЮ :

      1. Утвердить прилагаемые Правила проведения ветеринарно-санитарной экспертизы пищевой продукции по определению ее безопасности.

      2. Комитету государственной инспекции в агропромышленном комплексе Министерства сельского хозяйства Республики Казахстан совместно с его территориальными инспекциями областей и городов Астана, Алматы, в установленном законодательством порядке, принять необходимые меры, вытекающие из настоящего приказа.

      3. Контроль за исполнением настоящего приказа возложить на Председателя Комитета государственной инспекции в агропромышленном комплексе Министерства сельского хозяйства Республики Казахстан Сулейменова С.И.

      4. Департаменту развития животноводства и ветеринарной безопасности Министерства сельского хозяйства Республики Казахстан в установленном законодательством порядке обеспечить государственную регистрацию настоящего приказа в Министерстве юстиции Республики Казахстан.

      5. Настоящий приказ вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования.

      Министр                                    А. Есимов

Утверждены             
приказом Министра сельского   
хозяйства Республики Казахстан 
от 01 апреля 2008 года N 199  

Правила
проведения ветеринарно-санитарной экспертизы
пищевой продукции по определению ее безопасности

1. Общие положения

      1. Настоящие Правила проведения ветеринарно-санитарной экспертизы пищевой продукции по определению ее безопасности (далее - Правила) разработаны в соответствии с Законами Республики Казахстан от 10 июля 2002 года " О ветеринарии " и 21 июля 2007 года " О безопасности пищевой продукции", и устанавливают порядок проведения ветеринарно-санитарной экспертизы пищевой продукции на всех стадиях ее жизненного цикла.

      2. Требования настоящих Правил распространяются на все субъекты, занимающиеся заготовкой (убоем) животных, производством, переработкой и реализацией пищевой продукции, подлежащей ветеринарно-санитарному контролю (далее - пищевая продукция).
      Сноска. Пункт 2 с изменениями, внесенными приказом и.о. Министра сельского хозяйства РК от 05.11.2009 № 639 (порядок введения в действие см. п. 3).

      3. В настоящих Правилах используются следующие понятия:

      1) ветеринарно-санитарная экспертиза - проверка соответствия продукции и сырья животного происхождения, кормов и кормовых добавок ветеринарным нормативам комплексом органолептических, биохимических, микробиологических, паразитологических, токсикологических и радиологических исследований;

      2) жизненный цикл пищевой продукции - включает в себя процессы (стадии) разработки (создания), производства (изготовления), оборота, утилизации и уничтожения пищевой продукции;

      3) подразделения производственного контроля - специализированные подразделения организаций (предприятий) по заготовке (убою) животных, переработке продукции и сырья животного происхождения, создаваемые в соответствии с Законом Республики Казахстан в области ветеринарии и осуществляющие проверку соответствия пищевой продукции требованиям установленным законодательством Республики Казахстан в области обеспечения безопасности пищевой продукции.
      Сноска. Пункт 3 с изменениями, внесенными приказом и.о. Министра сельского хозяйства РК от 05.11.2009 № 639 (порядок введения в действие см. п. 3).

      4. Ветеринарно-санитарная экспертиза пищевой продукции осуществляется ветеринарными лабораториями, лабораториями ветеринарно-санитарной экспертизы и подразделениями производственного контроля согласно ветеринарным (ветеринарно-санитарным) правилам и нормативам на основе лицензии, выданной в соответствии с законодательством Республики Казахстан в области лицензирования.

      5. Ветеринарно-санитарная экспертиза пищевой продукции проводится в целях оценки ее безопасности. Результаты ветеринарно-санитарной экспертизы используются для проведения анализа риска пищевой продукции.

      6. Пищевая продукция подлежит ветеринарно-санитарной экспертизе на всех стадиях (процессах) ее жизненного цикла до стадии (процесса) уничтожения пищевой продукции.

      7. Для проведения ветеринарно-санитарной экспертизы осуществляется отбор проб пищевой продукции в соответствии с законодательством Республики Казахстан в области ветеринарии.

      8. Отобранные пробы пищевой продукции и результаты ее ветеринарно-санитарной экспертизы подлежат учету.

      9. По результатам ветеринарно-санитарной экспертизы пищевой продукции выдается Акт экспертизы, согласно Правилам выдачи акта экспертизы ветеринарными лабораториями по результатам диагностики или ветеринарно-санитарной экспертизы объектов государственного ветеринарного надзора, утвержденными приказом заместителя Премьер-Министра Республики Казахстан - Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 4 декабря 2002 года N 399, зарегистрированными в Реестре государственной регистрации нормативных правовых актов за N 2100.

      10. На основании Акта экспертизы уполномоченным органом в области ветеринарии оформляется ветеринарный документ о дальнейшем использовании пищевой продукции, ее утилизации и/или уничтожения в соответствии с Правилами выдачи ветеринарных документов (ветеринарно-санитарное заключение, ветеринарное свидетельство, ветеринарный сертификат, ветеринарная справка) ветеринарными инспекторами на объекты государственного ветеринарного надзора, утвержденными приказом заместителя Премьер-Министра Республики Казахстан - Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 15 ноября 2002 года N 372, зарегистрированными в Реестре государственной регистрации нормативных правовых актов N 2087.

      При отсутствии ветеринарного документа пищевая продукция не допускается в следующий процесс (стадию) ее жизненного цикла до установления ее происхождения и безопасности.

      11. Повторная ветеринарно-санитарная экспертиза пищевой продукции по определению ее безопасности проводится при:

      1) наличии явных признаков недоброкачественности (порча, разложение, загрязнение);

      2) истечении срока действия ветеринарного документа;

      3) нарушении условий хранения, транспортировки и/или реализации пищевой продукции;

      4) возникновении очагов вспышек особо опасных болезней животных на территории (зоне), в которой расположен объект, осуществляющий создание, производство, оборот и утилизацию пищевой продукции.

2. Порядок проведения ветеринарно-санитарной экспертизы
в процессе (стадии) разработки (создания) пищевой продукции

      12. Ветеринарно-санитарной экспертизе на стадии разработки (создания) пищевой продукции подлежат проекты нормативно-технической документации и/или опытные образцы пищевой продукции.

      13. К процессам (стадиям) разработки (создания) пищевой продукции относятся убой животных, улов (отлов) рыб, сбор сырого молока, меда с пасек и яиц для производства (изготовления) пищевой продукции, а также создание кормов и кормовых добавок.

      14. Ветеринарно-санитарная экспертиза при убое животных включает в себя предубойный осмотр и послеубойную ветеринарно-санитарную экспертизу, проводимую в соответствии с Правилами предубойного ветеринарного осмотра убойных животных и послеубойной ветеринарно-санитарной экспертизы туш и органов и их санитарной оценки, утвержденными приказом Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 31 октября 2002 года N 351, зарегистрированными в Реестре государственной регистрации нормативных правовых актов за N 2105.

      15. По результатам послеубойной ветеринарно-санитарной экспертизы проводится клеймение туш и органов, согласно Правилам по ветеринарному клеймению мяса, утвержденного приказом Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 19 марта 2003 года N 140, зарегистрированным в Реестре государственной регистрации нормативных правовых актов за N 2236.

      16. Ветеринарно-санитарная экспертиза при улове (отлове) рыб, сборе сырого молока, меда с пасек и яиц для производства осуществляется в соответствии с ветеринарными (ветеринарно-санитарными) правилами и нормативами.

      17. Ветеринарно-санитарная экспертиза при создании кормов и кормовых добавок осуществляется согласно Правилам государственной регистрации впервые производимых (изготавливаемых) и впервые ввозимых (импортируемых) на территорию Республики Казахстан кормов и кормовых добавок, утвержденным постановлением Правительства Республики Казахстан от 20.02.2008 года N 175.

3. Порядок проведения ветеринарно-санитарной экспертизы
в процессе (стадии) производства (изготовления) пищевой продукции

      18. Ветеринарно-санитарная экспертиза пищевой продукции в процессе (стадии) ее производства (изготовления) осуществляется на всех этапах технологического процесса и связанных с ним процессах расфасовки, упаковки и маркировки, а также внутрипроизводственного хранения, транспортировки пищевой продукции.

4. Порядок проведения ветеринарно-санитарной экспертизы
в процессе (стадии) оборота пищевой продукции

      19. К процессу (стадии) оборота допускается пищевая продукция прошедшая ветеринарно-санитарную экспертизу.

      20. Ветеринарно-санитарная экспертиза пищевой продукции в процессе (стадии) ее оборота осуществляется при возникновении условии указанных в пункте 11 настоящих Правил.
      Сноска. Пункт 20 с изменениями, внесенными приказом и.о. Министра сельского хозяйства РК от 05.11.2009 № 639 (порядок введения в действие см. п. 3).

      21. Ветеринарно-санитарная экспертиза пищевой продукции при ввозе (импорте) и вывозе (экспорте) пищевой продукции на (из) территории Республики Казахстан осуществляется государственными лабораториями ветеринарно-санитарной экспертизы. Срок проведения ветеринарно-санитарной экспертизы пищевой продукции с выдачей акта экспертизы не более 5 (пяти) рабочих дней.
       Сноска. Пункт 21 с изменениями, внесенными приказом Министра сельского хозяйства РК от 19.02.2009 N 93 (порядок введения в действие см. п.3 ).

      22. Ветеринарно-санитарная экспертиза пищевой продукции на объектах внутренней торговли осуществляется согласно Правилам проведения ветеринарно-санитарной экспертизы на рынках, утвержденным приказом Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 31 октября 2002 года N 351, зарегистрированным в Реестре государственной регистрации нормативных правовых актов за N 2105.

5. Порядок проведения ветеринарно-санитарной экспертизы
в процессе (стадии) утилизации пищевой продукции

      23. Утилизация пищевой продукции и/или уничтожение опасной пищевой продукции осуществляется в соответствии с Правилами утилизации и уничтожения пищевой продукции, представляющей опасность жизни и здоровью человека и животных, окружающей среде, утвержденными постановлением Правительства Республики Казахстан от 15 февраля 2008 года N 140.

      24. Ветеринарно-санитарной экспертизе в процессе (стадии) утилизации подвергается пищевая продукция, подлежащая ветеринарно-санитарному контролю.
      Сноска. Пункт 24 с изменениями, внесенными приказом и.о. Министра сельского хозяйства РК от 05.11.2009 № 639 (порядок введения в действие см. п. 3).