Орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілердің Қазақстан Республикасының аумағында тасымалдануын (орнын ауыстыруды) жүзеге асыру Ережесін бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылық министрінің 2010 жылғы 29 наурыздағы N 204 бұйрығы. Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде 2010 жылғы 28 сәуірде Нормативтік құқықтық кесімдерді мемлекеттік тіркеудің тізіліміне N 6194 болып енгізілді. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2012 жылғы 17 қаңтардағы № 10-1/18 бұйрығымен

      Ескерту. Бұйрықтың күші жойылды - ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 2012.01.17 № 10-1/18 (қол қойылған күнінен бастап қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

      Қазақстан Республикасының 2002 жылғы 10 шілдедегі «Ветеринария туралы» Заңының 8-бабының 29) тармақшасына және 21-бабының 5-тармағына сәйкес, БҰЙЫРАМЫН:
      1. Қоса беріліп отырған орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілердің Қазақстан Республикасының аумағында тасымалдануын (орнын ауыстыруды) жүзеге асыру Ережесі бекітілсін.
      2. Мал шаруашылығын дамыту және ветеринариялық қауіпсіздік департаменті (Р.А. Тоқсеитова) заңнамада белгіленген тәртіпте осы бұйрықты Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелуін қамтамасыз етсін.
      3. «Қазақстан Республикасының аумағындағы мемлекеттік ветеринариялық қадағалау бақылайтын жүктерді тасымалдау (орнын ауыстыруды) Ережесін бекіту туралы» Қазақстан Республикасының Премьер-Министрінің Орынбасары - Ауыл шаруашылығы министрінің 2003 жылғы 16 сәуірдегі № 206 бұйрығының (№ 2359 нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде тіркелген) күші жойылды деп танылсын.
      4. Осы бұйрық алғаш рет ресми жарияланғаннан кейін он күнтізбелік күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

      Министр                                    А. Күрішбаев

      Келісілді:
      Қазақстан Республикасының
      Көлік және коммуникациялар
      министрі
      __________ Ә. Құсайынов
      25 наурыз 2010 жыл

Қазақстан Республикасы   
Ауыл шаруашылығы министрінің
2010 жылғы 29 наурыздағы  
№ 204 бұйрығымен бекітілді 

Қазақстан Республикасы аумағында орны ауыстырылатын
(тасымалданатын) объектілерді тасымалдау (орнын ауыстыру)
ережесі

1. Жалпы ережелер

      1. Осы Қазақстан Республикасы аумағында орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілерді тасымалдау (орнын ауыстыру) ережесі (бұдан әрі - Ереже) «Ветеринария туралы» Қазақстан Республикасы Заңының 21-бабының 5-тармағына және 8-бабының 29) тармақшасына сәйкес әзірленді және республика аумағында орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілердің тасымалдау (орнын ауыстыру) тәртібін анықтайды.
      2. Осы Ережеде келесі ұғымдар пайдаланылады:
      1) ветеринариялық сертификат - республикалық маңызы бар қаланың, астананың бас мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық инспекторы және оның орынбасары, ауданның (облыстық маңызы бар қаланың) мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық инспекторы беретін ветеринариялық құжат;
      2) ветеринариялық анықтама - жануарға, тиісті әкімшілік-аумақтық бірлік аумағындағы эпизоотиялық жағдай туралы аудандық маңызы бар қаланың, кенттің, ауылдың (селоның), ауылдық (селолық) округтің ветеринария саласындағы қызметті жүзеге асыратын жергілікті атқарушы органы бөлімшесінің ветеринариялық дәрігері беретін ветеринариялық құжат;
      3) дезинфекция - объектіні тазалағаннан кейін жүргізілетін жануарлардың инфекциялық және паразитарлық ауру қоздырғыштарын жою бойынша рәсім;
      4) жемшөп - жануарларды азықтандыру үшін пайланылатын, құрамында сіңірілетін түрдегі қоректендіргіш заттар бар және жануарлардың саулығына зиянды әсерін тигізбейтін өсімдіктен, жануардан алынатын, минералдық, микробиологиялық, химиялық текті өнім;
      5) шел - теріні бөлу кезінде дермадан ажыратылатын тері қабаты;
      6) төсеме - жануарларға жұмсақ, құрғақ, таза және жылы құндақ жасау үшін пайдаланылатын материал қабаты;
      7) орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілер - мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық бақыланатын орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілер (бұдан әрі - орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілер) - жануарлар, жануарлардың жыныстық және соматикалық жасушалары, жануарлар аурулары қоздырушыларының штаммдары, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізат, ветеринариялық препараттар, жемшөп пен жемшөп қоспалары, патологиялық материал немесе олардан алынатын сынамалар, судың, ауаның, топырақ қабатының, өсімдіктердің сынамалары, ветеринариялық және зоогигиеналық мақсаттағы бұйымдар мен атрибуттар, сондай-ақ оларды буып-түю және тасымалдау үшін пайдаланылатын ыдыстың барлық түрлері және осындай орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілерді тасымалдайтын көлік құралдары;
      8) тасымалдау — тасымалдаудың кез келген құралдарын (авто, темір жол, әуе, су) пайдаланып бір пункттен басқасына орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілердің орнын ауыстырумен байланысқан рәсімдер кешені.
      3. Ауыл шаруашылығы жануарларын тасымалдау (орнын ауыстыру) маршруты (мал айдау трассалары) тиісті аумақтардың бас мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық инспекторымен келісім бойынша ауданның (облыстық маңызы бар қаланың) жергілікті атқарушы органдарымен анықталады.
      4. Тасымалдауға (орнын ауыстыруға) жататын орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілер Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің міндеттерін атқарушы 2009 жылғы 31 желтоқсандағы № 761 бұйрығымен бекітілген (Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде № 6029 тіркелген) Мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық бақылаудағы объектілерге ветеринариялық құжаттарды беру ережесіне сәйкес берілген ветеринариялық құжаттармен қоса жүреді.
      Орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілерді ветеринариялық құжаттарсыз тасымалдауға (орнын ауыстыруға) жол берілмейді.
      5. Орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілерді тасымалдау (орнын ауыстыру) үшін пайдаланылатын және пайдаланылған көлік құралдары Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2006 жылғы 3 шілдедегі № 432 бұйрығымен бекітілген (Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде № 4339 тіркелген) Жануарлардың және басқа да мемлекеттік ветеринариялық бақылауға жататын жүктерді тасымалданғанға дейін және одан кейін көлік құралдарын (автомобиль, теміржол, әуе, су) ветеринариялық домдау туралы ережесіне сәйкес дауалауға жатады.
      6. Жануарлар мен құстарды тасымалдау (орнын ауыстыру) кезінде жүк жөнелтуші оларды жүру кезеңіне жемшөп және төсемелермен қамтамасыз етеді.
      7. Орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілердің мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық бақылауы (бұдан әрі - бақылау) оларды тасымалдау (орнын ауыстыру), тиеу, түсіру кезінде оларды тиеу, түсіру жүргізілетін аумақтың, сондай-ақ тасымалдау (орнын ауыстыру) маршруты жүретін аумақтың мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық инспекторларымен (бұдан әрі - Инспектор) жүзеге асырылады.
      8. Орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілерді тиеу кезінде инспектор:
      1) тасымалдауға (орнын ауыстыруға) жататын орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілерге ветеринариялық құжаттардың болуына (ветеринариялық құжаттарды толтырудың дұрыстығы (толықтығы), ветеринариялық құжаттарды берушілердің қолдарды және мөрлерінің болуы);
      2) көлік құралдарының жағдайына және температуралық режимнің (көлік құралдары мен өнімнің) ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) талаптарға сәйкес сақталуына;
      3) орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілерді тасымалдау (орнын ауыстыру) үшін пайдаланылатын көлік құралдарына дауалау жүргізу туралы куәландырушы құжаттардың болуына;
      4) орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объекті атауының, оның салмағының (көлемінің), жалпы мөлшерінің таңбалаудың ветеринариялық құжаттарда көрсетілген деректерге сәйкестігіне;
      5) орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектінің тасымалдау режимі мен жағдайларына ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) талаптардың сақталуына;
      6) тірі жануарлардың орнын ауыстыру кезінде ветеринариялық тексеріп қарауға (таңдамалы термометрияға, тамыр соғысы мен тыныс алуын өлшеуге) бақылауды жүзеге асырады.
      Жануарлар тиеу орындарына (темір жол станциясы, порт, пристань) тиеудің басталуына дейін кемінде 3 сағат бұрын жеткізіледі және тиісті аумақтың Инспекторымен тексерілуге жатады. Инспектор жануардың денсаулық жағдайын, сондай-ақ оларды тасымалдау (орнын ауыстыру) мүмкіндігін анықтайды.
      9. Жұқпалы аурулармен ауыратын немесе күмәнді жануарлар мен құстар, ветеринариялық құжаттарға сәйкес келмейтін деректер анықталған немесе ветеринариялық құжаттар болмаған жағдайда Инспектор жүк жіберушінің қатысуымен мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық бақылау актісін жасайды.
      10. Бақылау нәтижелері бойынша Инспектор ветеринариялық құжатта орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілерді тиеуге, түсіруге рұқсат берілгендігі туралы белгі жасайды.

2. Жануарлар мен құстарды (бал араларын қоса) автокөлік
құралдарымен тасымалдау (орнын ауыстыру) тәртібі

      11. Ірі қара малды және жылқыларды тасымалдау үшін төсеніш (ағаш үгіндісі, сабан) қабатымен жабылған, кузовтың еденінен 2 метрге дейінгі және қойларды, ешкілер мен шошқаларды тасымалдау үшін 1,5 метрге дейін биіктіктегі борты бар автокөлік құралы (мал тасығыштар) пайдаланылады.
      12. Тасымалдауға (орнын ауыстыруға) жататын жануарларды келесі тәртіппен орналастырады:
      1) басын алға қаратады және ірі жануарларды (жылқыларды, сиырларды, бұқаларды, түйелерді) мықтап байлайды. Тиеудің алдында жылқылардың тағаларын алып тастайды;
      2) байлаусыз, барлық жануарларға автокөлік кузовында жатуға мүмкіндік беретін мөлшерде (екі жасқа дейінгі ірі қара мал төлдерін, шошқа, қой мен қозыларды және басқа ұсақ жануарларды);
      3) құстарды қалың, ылғал өткізбейтін едені, жеткілікті мөлшердегі төсеніші бар және ауа айналымының еркін болуы қамтамасыз етілген торларда тасымалдайды. Торларды қабаттап тиеуге жол беріледі (бірақ төртеуден артық емес).
      13. Орны ауыстырылатын (тасымалданатын) жануарлар орны ауыстырылатын (тасымалданатын) жануарлардың санына тәуелсіз жолсерікпен қоса жүреді. Жануарлардың жолсерігі автокөлік құралының кабинасында немесе жануарлардан оқшауланған арнайы жабдықталған орын болған кезде жануарлардың жанындағы автокөлік құралының кузовында болады.
      14. Жануарларды суару қысқы кезеңде күніне бір реттен кем емес, жазғы кезеңде екі реттен кем емес жүргізіледі.
      Жануарларды автокөлік құралдарында ерекше сақтықпен, қатты жұлқымай және тежемей тасымалдайды (орнын ауыстырады).
      15. Тірі балықты, шаяндарды тасымалдау (орнын ауыстыру) осы мақсатқа лайықталған арнайы ыдыстарда жүзеге асырылады.
      Жүк жіберуші балықты, шаяндарды таза, зиянды қоспалары жоқ және жолда балықтардың, шаяндардың қалыпты тіршілігіне қажетті концентрациядағы оттегісі бар суда жеткізеді. Балықтарды, шаяндарды алыс қашықтықтарға тасымалдаған (орнын ауыстырған) кезде жүк жөнелтуші балықтары мен шаяндары бар ыдыстарға суды ауыстыру немесе қосуға жол берілетін пункттерді алдын-ала анықтайды.
      16. Араларды тасымалдау үшін тиісті түрде дайындалған ұяларда, жәшіктерде - пакеттерде, ал пакеттерді ауа айналымына арналған металл торлары бар берік фанералық жәшіктерде тасымалдайды.
      Ұяларды тұғырықтарда тасымалдау кезінде оларды болат лентамен қысып буады, арнайы рамалардың көмегімен екі, үш немесе төрт қабаттап қояды.

3. Жануарлар мен құстарды әуе көлігімен тасымалдау (орнын
ауыстыру) тәртібі

      17. Жануарлар мен құстарды жіберудің алдында жөнелтуші әуе компаниясының өкілімен:
      1) жануарларды тасымалдауда (орнын ауыстыруда) пайдаланылатын ұшақ үлгісін;
      2) ұшақтың қай жүк бөлімінде, және олардың тасымалдануы (орнын ауыстыруы) қандай температуралық режимде жүзеге асырылатынын;
      3) жануарлар мен құстарды тасымалдау үшін қосымша жабдықтардың қажеттілігін және мүккәмалдармен қамтамасыз етілуін (арнайы торлар, төсеме материал түрі, азықтандыру үшін құрылғының) келістіреді.
      18. Ұшақ жабдықтарының зақымдалуының алдын-алу, ластанудың алдын-алу үшін ұшақ еденін брезентпен немесе су өткізбейтін және ылғал сіңіргіш заттары бар басқа материалмен жабады. Барлық қажетті мүккәмал, төсеме материал жөнелтушімен қамтамасыз етіледі.

4. Жануарлар мен құстарды (бал араларын қоса) темір жол
көлігімен тасымалдау (орнын ауыстыру) тәртібі

      19. Жануарлар мен құстарды вагондарға (-дан) тиеу және түсіру малды тиеу платформаларымен жабдықталған станцияларда жүргізіледі. Жануарларды көпшілік пайдаланатын платформалардан немесе жолдар арқылы алаңдардан тиеуге (түсіруге) жол беріледі.
      20. Жануарлар мен құстарды вагондарда тасымалдау (орнын ауыстыру) кезінде жануарларды азықтандыруға, суаруға, күтуге арналған жабдықтарды және құралдарды жүк жөнелтуші ұсынады.
      21. Тасымалдауға (орнын ауыстыруға) жататын жануарларды келесі тәртіппен орналастырады:
      1) жылқылар вагонның көлденең бойына паралельді, бастарымен есік аралық кеңістікке қарай, жолсерік жүруі үшін ортаңғы қатарда шеткі қатарға қарағанда бір жылқы аз орналастырылады. Жылқыларды тағасын алып тастап тасымалдауға (орнын ауыстыруға) жол беріледі;
      2) Ірі қара малды ұзына бойы немесе көлденең орналастырылады. Көлденең әдісте, тиеудің алдында вагонның көлденең қабырғасының алынбайтын тақтайына 1-2 малға бір шығыршық есебімен бұрандамен мал байлауға темір шығыршықтар бекітіледі. Вагонның екі басында әр қайсысы екі тақтайдан құралатын, вагонның алынбайтын тақтайына көлденеңінен, вагонның беткі қабырғасына тіреп сөрелер орнатылады. Ірі қара малды тиеуден кейін вагондар есіктерінің ойықтарында торлар орнатылады.
      Ұзына бойы әдісінде есіктегі ойықтарға торларды бекітіп, ірі қара малды вагонның көлденең бойына паралельді, бастарымен есік аралық кеңістікке қаратып орналастырылады.
      22. Әр түрлі жануарлар мен құстарды бір вагонда бірге тасымалдауға (орнын ауыстыруға) оларды бір-бірінен мықты шарбақпен бөлген жағдайда жол беріледі.
      23. Ұсақ жануарларды (атжалмандар, теңіз шошқалары және басқалар) бүйір қабырғасы бойынша үстіңгі тор мен төбенің аралығы кемінде 0,2 метр болатындай бірнеше қабаттап торлар мен жәшіктерде тасымалдайды (орнын ауыстырады). Ұзына бойы орналасқан қабырғаларға жәшіктер мен торларды жануарларға күтім жасау және ауа ағымы болу үшін жол қалдырып орналастырады. Тор және жәшіктердің су өткізбейтін түбі болады және тиелгеннен соң жақсылап бекітіледі.
      Терісі бағалы аңдарды олардың түріне қарай өздігінен ашылу мүмкіндігін жоққа шығаратын мықты тиекті металдан жасалған торлы есіктері бар металл немесе мықты ағаш торларға орналастырады.
      24. Жануарлардың орнын ауыстыру (тасымалдау) кезінде жүру жолында көлік құралдарын тазалауды жолсеріктер жүргізеді және станция бастығымен бекітілген немесе келісілген жүру маршруты бойынша межелі пунктте немесе станцияларда түсіреді.
      25. Тірі балықтарды, шаяндарды таза, зиянды қоспалары жоқ және жолда балықтардың, шаяндардың қалыпты тіршілігіне қажетті концентрациядағы оттегісі бар суда тасымалдайды. Балықтарды, шаяндарды алыс қашықтықтарға тасымалдаған (орнын ауыстырған) кезде жүк жөнелтуші балықтары мен шаяндары бар ыдыстарға суды ауыстыру немесе қосуға жол берілетін пункттерді алдын-ала анықтайды.
      26. Араларды тасымалдау үшін тиісті түрде дайындалған ұяларда, жәшіктерде - пакеттерде, ал пакеттерді ауа айналымына арналған металл торлары бар берік фанералық жәшіктерде тасымалдайды.
      Ұяларды тұғырықтарда тасымалдау кезінде оларды болат лентамен қысып буады, арнайы рамалардың көмегімен екі, үш немесе төрт қабаттап қояды.

5. Жануарлардан алынатын өнімдерді автокөлік құралдарымен
тасымалдау (орнын ауыстыру) тәртібі

      27. Жануарлардан алынатын өнімдерді облыс сыртына тасымалдау (орнын ауыстыру) техникалық шарттарды сақтап, арнайы жабдықталған автокөліктерде жүзеге асырылады (етті қатарлау және асып қою, температуралық режим, тоңазыту жүйесінің әсер ету тәртібі).
      Жануарлардан алынатын өнімдерді тасымалдау (орнын ауыстыру) кезінде осы Ереженің 1-қосымшасына сәйкес температуралық режим сақталады.
      28. Автокөлік құралымен жануарлардың етін тоңазытылған, мұздатылған немесе суыған қалпында тасымалдауға (орнын ауыстыруға) жол беріледі (кебу қабығы пайда болып, 6 сағат бойы суытылған).
      Жаңа сойылған немесе дефростацияланған (ерітілген) етті тасымалдауға (орнын ауыстыруға) жол берілмейді.
      29. Суытылған немесе тоңазытылған етті (құс ұшаларынан басқа) жақын аралықтарға тасымалдау (орнын ауыстыру) кезінде оны үйіп, бірақ екі қабаттан асырмай артуға рұқсат етіледі. Автокөлік кузовының еденін жуады, таза брезент, содан кейін таза мата төсейді.
      Құстың ұшаларын жәшіктерге қатарлайды.
      30. Жұмыскер-жүк тиеушілерге немесе басқа тұлғаларға тиелген етпен немесе ет өнімдерімен бірге автокөлік құралының кузовында болуға жол берілмейді.
      31. Етті:
      1) мұнай өнімдерімен немесе өткір иісті заттармен сіңірілген (ластанған);
      2) өткір ерекше иісі бар өнімдермен бірге автокөлік құралдарында тасымалдауға (орнын ауыстыруға) жол берілмейді.
      32. Балықты суытып, мұздатып, тұздап және дауалаудың басқа түрлерінде тасымалдайды. Тоңазытылған балықты тасымалдауға жәшіктерде немесе бөшкелерде, мұздатылғанды - жәшіктерде, қораптарда, тұздалғанды - бөшкелерде жеткізеді.
      33. Бал араларды ұяларда, жәшіктерде тасымалдайды. Тасымалдауға арналған балауызды таза, алдын-ала ішіне қағаз немесе бір рет пайдаланылатын полиэтилен үлдір айналдыра төселген бөгде иістері жоқ жәшіктерге буып-түйеді.
      34. Сүтті құтыларда, сүтті құюға және төгуге және цистерналарды жууға арналған заттармен жабдықталған изометриялық сүт цистерналарында тасымалдайды.
      35. Жұмыртқаларды берік қораптарда тасымалдайды (орнын ауыстырады). Жұмырқаларды жоңқамен немесе сабанмен буып-түюге жол берілмейді.
      36. Балды бөшкелерде, құтыларда, сондай-ақ эмальданған ыдыста тасымалдайды (орнын ауыстырады).

6. Жануарлардан алынатын өнімдерді темір жол көлігімен
тасымалдау (орнын ауыстыру) тәртібі

      37. Жануарлардан алынатын өнімдерді тасымалдаған (орнын ауыстырған) кезде ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) нормалардың және талаптардың (қатарлап және асып қою тәртібі, температуралық режимі, тоңазыту жүйесінің әсері) сақталуын қамтамасыз ететін арнайы жабдықталған вагондарды пайдаланады.
      Буып-түюсіз тасымалданатын етті вагонның торлары мен қабырғаларының арасына суық ауаның алмасуына арналған саңылаулар қалдыра отырып, алдын-ала еден торларымен, сондай-ақ қабырғаларды тиеу биіктігіне немесе қағазбен төсеп, тығыз қатарлармен тиейді.
      38. Тоңазытылған және суытылған етті вагондарға ілмекке іліп, ұшалардың, жартылай ұшалардың және ширек ұшалардың өзара, еденмен және вагонның қабырғаларымен үйкелуіне жол бермей тиейді.
      Сиыр етінің жартылай ұшаларын оң жақ жартылары вагондар есіктерінің бір жағында, сол жақ жартылары басқа жағында, ал ішкі жақтары вагонның тік қойылған қабырғаларына қарайтындай асып қояды.
      Сиыр етінің ширек ұшаларын және қой ұшаларын екі қабат қылып асып қояды - сиыр еті мен қой етінің екінші қабатын бірінші қабатқа жіппен асып қояды. Үлкен көлемдегі жартылай ұшаларды немесе ширек ұшаларды шахматтық тәртіппен ілмекке іледі. Мұздатылған еттің сүйегінің жанындағы бұлшық ет қалыңының температурасы тиеу кезінде -8 -12 С-ден артық емес болады.
      Буып-түйілген мұздатылған ет блоктарының температурасы -8 С-ден артық емес, тоңазытылған еттің бұлшық ет қалыңында -0-ден +4 С-ге дейін, салқындаған етте +4-тен + 12 С-ге дейін. Салқындатылған қалыпта сиыр етін, қой етін және жылқы етін тасымалдайды.
      39. Ұзынынан жартылай ұшаларға бөлшектенген шошқа етін сиыр еті мен қой еті сияқты асып қояды.
      Кесілген шошқа еттерін тоңазытылған күйде тасымалдауға (орнын ауыстыруға) жол берілмейді.
      Инспектор бұлшық ет қалыңы мен сүйектерде тасымалдауға ұсынылған орындарының кемінде 5%-да температурасын өлшейді.
      40. Өндірістік қайта өңдеуге арналған етті мұздатылған күйінде тасымалдайды (орнын ауыстырады), бұндай ет қандай мақсатта жолданылатыны қоса берілетін құжаттарда көрсетіледі.
      41. Мұздатылған ет және киттердің бауыры температурасы -10оС артық емес блоктарда буып-түйіліп тасымалданады (орнын ауыстырады).
      42. Құс еті ыдыстарда тасымалданады (орнын ауыстырады):
      мұздатылған күйінде - бұлшық ет қалыңдығындағы температурасы -18оС-ден артық емес, тазаланған және жартылай тазаланған;
      тоңазытылған күйінде - бұлшық ет қалыңдығындағы температура 0-ден +4оС-ге дейін.
      43. Үй қоянының ұшалары бұлшық ет қалыңдығындағы температурасы - 6оС артық емес, терісіз, бассыз және ішкі мүшелерісіз (бүйректен басқасы), көгерудің, кілегейленудің, ылғалданудың ізісіз жәшіктерде тасымалданады (орны ауыстырылады).
      44. Субөнімдерін (тілдерді, миларды, еріндерді, жүректі, бауырды, бүйректерді, құйрықтарды, асқазандарды) ұлпа қалыңындағы температурасы - 6оС артық емес, балауса, таза, бұзылудың белгілерісіз тасымалданады (орны ауыстырылады).
      Инспектордың рұқсаты бойынша субөнімдердің аңдарға арналған жемшөп екенін тауарлық - қоса жүретін құжаттарда көрсетіп, жемшөпке арналған брикеттелген мұздатылған субөнімдерді тасымалдауға (орнын ауыстыруға) жібереді.
      45. Ысталған еттерді саңылаулары бар жәшіктерде тасымалдайды (орнын ауыстырады). Ысталғандарды оларға тамақтық ерітілген майды құйып тасымалдауға (орнын ауыстыруға) жол беріледі.
      46. Шикідей ысталған және жартылай ысталған шұжықтар таза құрғақ беткеймен, қабығы зақымдалмай тасымалданады (орны ауыстырылады). Жартылай ысталған шұжықтарды +4оС артық емес температурамен тиейді.
      47. Келесі өлшемдерге сәйкес келетін шпикты тасымалдауға (орнын ауыстыруға) жол беріледі:
      1) түсі - ақ немесе сарғаюсыз, қараюсыз немесе басқа реңдерсіз қызғылт реңі бар ақ;
      2) консистенциясы - тығыз, майлы емес, тұтқыр емес;
      3) иісі мен дәмі - балауса, тұздалған немесе тұздап ысталған, тұз және басқа да бөгде дәмдер мен иістерсіз шпикке тән.
      48. Жануарлардың тамақтық ерітілген майлары (сиыр майы, қой майы, шошқа майы және сүйек майы) май өткізбейтін қағазға оралып және 4 С жоғары емес температурадағы жәшіктерге буып-түйіліп ағаш бөшкелерде, қаңылтыр және шыны банкаларда тасымалданады (орны ауыстырылады).
      49. Тұздалған ет кесегі тұздық құйылған бөшкелерде тасымалданады, тұздықтың жарамдылық мерзімі 10 күннен аз болса, тасымалдауға жіберілмейді.
      50. Балықты тасымалдауға тоңазытылған, мұздатылған және тұздалған түрінде ұсынады. Тоңазытылған балықты +1-ден +5 С-ге дейінгі, мұздатылғанды +6 С, мұздатылған креветкаларды, мидияларды, трепангаларды және басқа да теңіз өнімдерін -15 С температурада тасымалдайды. Суық ысталған, қақталған және басқа балықты ыдыспен тасымалдайды.
      51. Тасымалдауға стандартты емес және әлсіз ыдысқа буып-түйілген жұмыртқалар, сондай-ақ қабығының тұтастығы бұзылған және кебудің белгілері бар жұмыртқалар жіберілмейді.
      Жұмыртқа өнімдерін (жұмыртқа меланжы, жұмыртқаның ағы мен сарысы) ақ қаңылтырдан жасалған банкаларда герметикалық жауып, тығыз жәшіктерге қатарлап тасымалдайды. Жұмыртқа өнімдерінің темпераурасы -6 С-ден артық емес.
      52. Сүт және сүт өнімдері темпеатурасы +8 С-ден артық емес балауса күйінде ыдыста тасымалданады. Сүт және сүт өнімдерін өткір иісі бар өнімдермен бірге тасымалдауға тиым салынады.
      53. Балды бөшкелерде, құтыларда, сондай-ақ эмальданған ыдыстарда тасымалдайды (орнын ауыстырады).

7. Жануарлардан алынатын өнімдерді әуе көлігімен тасымалдау
(орнын ауыстыру) тәртібі

      54. Тез бұзылатын орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілер (ыстық ысталған балық, ұзақ сақтауға шыдамайтын ет және сүт өнімдері, асыл тұқымды жұмыртқалар, ұсақ үй жануарлары, тәуліктік балапандар) әуе көлігімен тасымалданады. Объектілердің ұшаққа жеткізілу уақыты жүк жөнелтушінің аэропортпен келісімі бойынша белгіленеді.
      55. Сапасы, буып-түйілуі және термиялық дауалануы бойынша белгіленген талаптарға сәйкес келмейтін жануарлардан алынатын өнімдер тиеуге жіберілмейді. Ет және ет өнімдерін тасымалдау (орнын ауыстыру) кезінде осы Ереженің 2-қосымшасына сәйкес температуралық режим сақталады.
      56. Сүтті, қаймақты ұшақтың жүкке арналған үй-жайында белгілеп, мықтап жабылатын құтыларда тасымалдайды.
      57. Жұмыртқалар мықты қораптарда арнайы буып-түю материалдарымен тасымалданады (орны ауыстырылады). Жұмырқаларды жоңқамен немесе сабанмен буып-түюге жол берілмейді.
      58. Суық ысталған, қақталған және басқа балықты ыдыста (жәшіктерде, қораптарда, себеттерде, банкаларда, тұздалғанды - бөшкелерде) тасымалдайды.

8. Жануарлардан алынатын шикізатты (тасымалданатын) объектіледі
темір жол көлігімен тасымалдау тәртібі

      59. Ірі құрғақ терілерді (түйенің, буйволдың) ұзындығы бойынша екіге бүктеп немесе байламай жіппен орап тасымалдайды.
      Тұзсыз құрғақ және тұздалған құрғақ терілерді тасымалдау (орнын ауыстыру) - қатты немесе жұмсақ ыдыста, сулы тұздалған - ағып кетпейтін бөшкелерде немесе жәшіктерде.
      Тері және өңделмеген тері шикізаты мұздатылған күйінде орны ауыстырылмайды.
      60. Жүн, түк, шаш, мамық және қауырсынды жұмсақ ыдысқа буып-түйіп, ал ұсақ партияларды жәшіктерде немесе мықты жұмсақ ыдыстарда тасымалдайды.
      Мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық инспектор ветеринариялық құжаттардағы жүннің түрі (жуылған немесе жуылмаған), жуудың әдісі (суық немесе ыстық) туралы мәліметтердің болуын тексереді. Жүнді жуу орындарынан жөнелтілетін жүннің әр түгінің фабрикалық маркасы бар.
      61. Құрғақ ішек-қарындарды жәшіктерде, себеттерде немесе мықты жұмсақ ыдысқа оралған түктерде тасымалдайды. Құрғақ тұздалған және сумен тұздалған ішек-қарындарды ағып кетпейтін бөшкелерде немесе жәшіктерде тасымалдайды.
      62. Мүйіздерді, тұяқтарды және сүйектерді жұмсақ бөліктері мен ластан тазартып, жақсылап кептіріп тасымалдайды. Кептірілмеген мүйіздер, тұяқтар және сүйектер тасымалдауға (орнын ауыстыруға) жіберілмейді.
      63. Жұмсақ бөліктерінен тазартылған шикі сүйек қысқы мезгілде күндізгі уақыттағы ауаның -5оС және төмен температурасында жүкті қабылдаушының мұндай тасымалдауға келіскен жағдайында тауар құжаттамасындағы «Ерекше өтініштер және жөнелту белгілері» бағанында «Шикі сүйекті мұздатылған күйінде тасымалдауға келісемін. Жүк қабылдаушымен келісілді» деген белгі қойып, мұздатылған күйінде тасымалдайды.
      Егер жүк жөнелтуші шикі сүйекті тасымалдауға (орнын ауыстыруға) келіспесе, тасымалдау ветеринариялық құжаттарда оның шыққан жері (асханалық, далалық) туралы белгі қойылып, тез бұзылатын жүк ретінде рефрижераторлық қозғалмалы құрамда жүзеге асырылады.
      64. Далалық сүйектер және тұяқтар тиеудің алдында алдын-ала хлорлық әктің түссіздендірілген ерітіндісімен дауаланады және кептіріледі, бұны ветеринариялық құжаттарда көрсетеді. Асханалық сүйекті далалықпен бірге тасымалдауға жол берілмейді.
      Мүйіздерді, тұяқтарды және сүйектерді ыдыссыз, жабық вагондарда, ұсақ партияларды қатты ыдыста (жәшіктер, бөшкелер) тасымалдайды (орнын ауыстырады).
      65. Бөлініп алынбаған терілердің кесінділері кенеп қаптарда немесе жәшіктер мен қораптарда тасымалданады.
      66. Шелді жылы мезгілде құрғақ түрінде қаптарда, ал әктік сүтпен консервіленгендерді ағып кетпейтін бөшкелерде тасымалдайды.
      Шелді жылдың суық мезгілінде ауаның нөл градустан төмен температурасында жақындағы желім пісіру зауыттарына тасымалдау жабық вагондарда қатты кесектер түрінде мұздатылған күйінде жіберіледі.
      Шелді ыдыссыз тасымалдауда (орнын ауыстыруда) жүк жөнелтуші вагонның еденін сөндірілмеген әкпен төсейді.
      Кесінділерді және шелдерді ұсақ партиялармен орнын ауыстыру оларды ағып кетпейтін бөшкелерге буып-түю жағдайында жіберіледі.
      67. Қатты немесе жүмсақ өткізбейтін ыдысқа буып-түйілмеген жануарлардан алынатын шикізаттарды ұсақ жөнелтулермен орнын ауыстыруға жол берілмейді.
      68. Мамық пен қауырсынды қап тігетін матаға буып-түйеді.
      69. Эндакриндік шикізатты (ұйқы, қалқанша, қарбалас қалқанша бездері) -12оС артық емес температурада рефрижераторлық вагондарда мұздатылған күйінде тасымалданады (орнын ауыстырады).

9. Тасымалдау (орнын ауыстыру) кезінде ауру жануарларды
анықтаған кездегі іс-шаралар

      70. Орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілердің арасынан (тиеу, түсіру кезінде, жүру жолында) ауру жануарлар, сондай-ақ жануарлардың өлекселері анықталған кезде Инспекторлар орны ауыстырылатын (тасымалданатын) партияның қалған жануарларын бөліп алады. Бұл жөнінде тиісті аумақтың Инспекторларына, сондай-ақ жануарлар партиясының шыққан аумағының Инспекторына, сондай-ақ ветеринария саласындағы уәкілетті мемлекеттік орган ведомствосына хабарлайды.
      71. Барлық жағдайларда ауру жануарлар анықталған кезде ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) және эпизоотияға қарсы іс-шаралар жүргізіледі.
      72. Жүру жолында немесе жануарларды түсіру орнында өлекселер табылған кезде олардың иесі (жолсерік) өлім-жітімнің себебі туралы қорытынды негізінде тиісті ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) шаралар қабылдайтын ветеринария саласындағы уәкілетті орган ведомствосының жақындағы аумақтық бөлімшесіне жүгінеді.
      73. Орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілер бөгелудің немесе алынудың барлық жағдайларында Инспектор жүк жөнелтушінің (жүк қабылдаушының) қатысуымен акт жасайды. Актіде қабылданған шектеулердің себептерін (анықталған ауруды), сондай-ақ жүргізілген және жүзеге асырылуға жататын шектеу, ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) және эпизоотияға қарсы іс-шараларды көрсетеді. Актінің бір данасы акті жасалған орын бойынша Инспекторға, екіншісі - жүк жөнелтушіге (жүк қабылдаушыға) немесе жүктің құжаттарына қоса беріледі.

Қазақстан Республикасы  
      аумағында орны ауыстырылатын
      (тасымалданатын) объектілерді
      тасымалдау (орнын ауыстыру)
      ережесіне 1 қосымша    

Автокөліктерде жануарлардан алынатын өнімдерді тасымалдау
кезіндегі температуралық режимдер

№№ Орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектінің атауы Орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектіні тиеу кезіндегі температура,оС Кузовтағы температура, оС

1

Мұздатылған ет,
ет өнімдері және балық, жануар майлары, шұжықтар, ысталған, жартылай ысталған

-8 артық емес
 
 
0
0-ден +4-ке дейін

-12 артық емес
 
 
0-ден -3 дейін 0-ден -3 дейін

2

Тоңазытылған ет, құс,
балық

0-ден +4-ке дейін

0-ден -1 дейін

3

Суыған ет

+4-тен +12 дейін

+4-тен -10 дейін

4

Құтылардағы сүт

+5

+5-тен 0 дейін

Қазақстан Республикасы   
аумағында орны ауыстырылатын
(тасымалданатын) объектілерді
тасымалдау (орнын ауыстыру) 
ережесіне 2 қосымша     

Ұшақтың жүктік үй-жайында ет және ет өнімдерін тасымалдаудың
температуралық режимдері

№№ Орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектінің атауы Тиеудің температуралық режимі, оС Өнімнің ішіндегі температура, оС

1

Мұздатылған сиыр еті, шошқа еті, қой еті (ұшалар жартылай ұшалар)

-12 артық емес

-6...-8

2

Мұздатылған ет блоктары

-12 артық емес

-3 артық емес

3

Тоңазытылған ет

0...-1

0...-4

4

Суыған ет

0

+4...-12

5

Мұздатылған құс еті

+5

-6 артық емес

6

Үй қояндарының ұшалары (мұздатылған)

-8 артық емес

-6 артық емес

7

Эндокриндік шикізат

-12 артық емес

-12 артық емес

9

Ысталған еттер және шұжықтар

+2 артық емес

+4 артық емес

Об утверждении Правил осуществления транспортировки (перемещения) перемещаемых (перевозимых) объектов на территории Республики Казахстан

Приказ Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 29 марта 2010 года № 204. Зарегистрирован в Министерстве юстиции Республики Казахстан 28 апреля 2010 года № 6194. Утратил силу приказом Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 17 января 2012 года № 10-1/18

      Сноска. Утратил силу приказом Министра сельского хозяйства РК от 17.01.2012 № 10-1/18.

      В соответствии с подпунктом 29) статьи 8 и пунктом 5 статьи 21 Закона Республики Казахстан от 10 июля 2002 года "О ветеринарии"ПРИКАЗЫВАЮ:
      1. Утвердить прилагаемые Правила осуществления транспортировки (перемещения) перемещаемых (перевозимых) объектов на территории Республики Казахстан.
      2. Департаменту развития животноводства и ветеринарной безопасности  Министерства сельского хозяйства Республики Казахстан (Токсеитова Р.А.) в установленном законодательством порядке обеспечить государственную регистрацию настоящего приказа в Министерстве юстиции Республики Казахстан.
      3. Признать утратившим силу приказ Заместителя Премьер-Министра-Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 16 апреля 2003 года № 206 "Об утверждении Правил транспортировки подконтрольных госветнадзору грузов на территории республики" (зарегистрированный в Реестре государственной регистрации  нормативных правовых актов за № 2359).
      4. Настоящий приказ вводится в действие по истечении десяти календарных дней со дня его первого официального опубликования.

      Министр                                    А. Куришбаев

      Согласовано:
      Министр транспорта и
      коммуникации Республики
      Казахстан
      ___________ А. Кусаинов
      25 марта 2010 год

Утверждены              
приказом Министра сельского  хозяйства
Республики Казахстан         
от 29 марта 2010 года № 204     

Правила
транспортировки (перемещения) перемещаемых (перевозимых) объектов на территории Республики Казахстан 1. Общие положения

      1. Настоящие Правила транспортировки (перемещения) перемещаемых (перевозимых) объектов на территории Республики Казахстан (далее – Правила) разработаны в соответствии с подпунктом 29) статьи 8 и пунктом 5 статьи 21 Закона Республики Казахстан от 10 июля 2002 года  "О ветеринарии" и определяет порядок транспортировки (перемещения) перемещаемых (перевозимых) объектов на территории республики.
      2. В настоящих Правилах используются следующие понятия:
      1) ветеринарный сертификат – ветеринарный документ, выдаваемый главным государственным ветеринарно-санитарным инспектором города республиканского значения, столицы и его заместителем, государственным ветеринарно-санитарным инспектором района (города областного значения) на объекты государственного ветеринарно-санитарного контроля;
      2) ветеринарная справка – документ, выдаваемый ветеринарным врачом подразделения местного исполнительного органа города районного значения, поселка, аула (села), сельского округа, осуществляющего деятельность в области ветеринарии, на животное, об эпизоотической ситуации на территории соответствующей административно-территориальной единицы;
      3) дезинфекция – комплекс процедур, направленных на уничтожение микроорганизмов – возбудителей заболеваний животных (бактерий, вирусов, грибков, риккетсий, простейших);
      4) корма – продукция растительного, животного, минерального, микробиологического, химического происхождения, используемая для кормления животных;
      5) мездра – слой шкуры, отделяемый от дермы при выделке кожи;
      6) подстилка – слой материалов, используемых для создания животным мягкого, сухого, чистого и теплого ложа;
      7) перемещаемые (перевозимые) объекты – подконтрольные государственному ветеринарно-санитарному контролю перемещаемые (перевозимые) объекты (далее – перемещаемые (перевозимые) объекты) – животные, половые и соматические клетки животных, штаммы возбудителей болезней животных, продукция и сырье животного происхождения, ветеринарные препараты, корма и кормовые добавки, патологический материал или пробы, отбираемые из них, пробы воды, атрибуты ветеринарного и зоогигиенического назначения, а также используемые для их упаковки и перевозки все виды тары и транспортные средства;
      8) транспортировка – комплекс процедур, связанных с перемещением перемещаемых (перевозимых) объектов из одного пункта в другой, с использованием любых средств перевозки (автомобильная, железнодорожная, воздушная, водная).
      3. Маршруты транспортировки (перемещения) сельскохозяйственных животных (скотопрогонные трассы) определяются местными исполнительными органами района (города областного значения) по согласованию с главными государственными ветеринарно-санитарными инспекторами соответствующих территорий.
      4. Перемещаемые (перевозимые) объекты, подлежащие транспортировке (перемещению) сопровождаются ветеринарными документами, выданными в соответствии с Правилами выдачи ветеринарных документов на объекты государственного ветеринарно-санитарного контроля, утвержденными приказом Исполняющего обязанности Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 31 декабря 2009 года № 761 (зарегистрирован в Реестре государственной регистрации нормативных правовых актов за № 6029).
      Транспортировка (перемещение) перемещаемых (перевозимых) объектов без ветеринарных документов не допускается.
      5. Транспортные средства, используемые и использованные для транспортировки (перемещения) перемещаемых (перевозимых) объектов, подлежат обработке в соответствии с Правилами ветеринарно-санитарной обработки транспортных средств (автомобильный, железнодорожный, воздушный, водный) до и после перевозки в них животных и других подконтрольных государственному ветеринарному контролю грузов, утвержденными приказом Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 3 июля 2006 года № 432 (зарегистрирован в Реестре государственной регистрации нормативных правовых актов за № 4339).
      6. При транспортировке (перемещении) животных и птиц  грузоотправитель обеспечивает их водой, доброкачественными кормами и подстилкой, на период следования.
      7. Государственный ветеринарно-санитарный контроль (далее - контроль) перемещаемых (перевозимых) объектов при их транспортировке (перемещении), погрузке, выгрузке осуществляется государственными ветеринарно-санитарными инспекторами территорий (далее – Инспектор), где производится их погрузка, выгрузка, а также территорий, по которым проходят маршруты транспортировки (перемещения).
      8. Инспектор при погрузке перемещаемых (перевозимых) объектов осуществляет контроль:
      1) за наличием ветеринарных документов на перемещаемые (перевозимые) объекты, подлежащие транспортировке (перемещению) (правильность (полнота) заполнения ветеринарных документов, наличие подписей и оттисков печатей, выдавшего ветеринарный документ);
      2) за состоянием транспортных средств  и соблюдением температурного режима (транспортных средств и продукции) на соответствие их ветеринарным (ветеринарно-санитарных) требованиям;
      3) за  наличием документов свидетельствующих о проведенной обработке транспортных средств используемых для транспортировки (перемещения) перемещаемых (перевозимых) объектов;
      4) за соответствием наименования перемещаемого (перевозимого) объекта, его веса (объема), общего количества, маркировки  указанных в ветеринарных документах;
      5) за соблюдением ветеринарных (ветеринарно-санитарных) требований к режиму и условиям транспортировки перемещаемого (перевозимого) объекта;
      6) при перемещении живых животных проводят ветеринарный осмотр животных (выборочную термометрию, измерение пульса и дыхания).
      Животные доставляются на место погрузки (железнодорожная станция, порт, пристань) не позднее, чем за 3 часа до начала погрузки и подлежат ветеринарному осмотру Инспектором соответствующей территории. Инспектор определяет состояние здоровья животных, а также возможность их транспортировки (перемещения).
      9. При обнаружении больных или подозрительных в заболевании заразными болезнями животных и птиц, несоответствия данных, указанных в ветеринарных документах, или отсутствия ветеринарных документов, Инспектор с участием грузоотправителя, составляет акт государственного ветеринарно-санитарного контроля.
      10. По результатам контроля Инспектор в ветеринарном документе делает отметку о разрешении погрузки, выгрузки перемещаемых (перевозимых) объектов.

2. Порядок транспортировки (перемещения) животных и птиц
(включая пчел) автотранспортными средствами

      11. Для перевозки крупного рогатого скота и лошадей, используются автотранспортные средства (скотовозы) с деревянным полом, покрытым слоем подстилки (опилки, солома) и имеющие высоту борта до 2 метров от пола кузова и до 1,5 метра - для транспортировки овец, коз и свиней и установку поперечных и продольных брусьев.
      12. Животных, подлежащих транспортировке (перемещению) размещают в следующем порядке:
      1) головой вперед и прочно привязывают крупных животных (лошадей, коров, быков, верблюдов). Лошадей перед погрузкой расковывают;
      2) без привязи, в количестве, позволяющем всем животным лежать в кузове автотранспортного средства (молодняк крупного рогатого скота в возрасте до двух лет, свиней, овец и коз и других мелких животных);
      3) птиц перевозят в специально оборудованных клетках плотным, жиженепроницаемым дном, с достаточным количеством подстилки и обеспечивается  свободной циркуляции воздуха в клетках. Допускается погрузка клеток  ярусами (но не более четырех).
      13. Перемещаемые (перевозимые) животные сопровождаются проводником в независимости от количества перемещаемых (перевозимых) животных. Проводники животных находится в кабине автотранспортного средства или в кузове автотранспортного средства около животных при наличии оборудованного специального места, отгороженного от животных.
      14. Поение животных в пути производится не менее одного раза в день в зимний период и не менее двух раз в летний период.
      Транспортируют (перемещают) животных в автотранспортных средствах с особой осторожностью, без резких рывков и торможений.
      15. Транспортировку (перемещение) живой рыбы, раков  осуществляют в специально приспособленной для этой цели емкости.
      Грузоотправитель доставляет к погрузке рыбу, раков в чистой, прозрачной воде, не содержащей вредных примесей, и содержащей кислород в концентрации, необходимой для нормальной жизнедеятельности рыб, раков в пути. При транспортировке (перемещении) рыб, раков на дальние расстояния грузоотправитель заблаговременно определяет пункты, в которых допускается смена или добавление воды в емкости с рыбой, раками.
      16. Пчел перевозят в ульях, ящиках - пакетах, соответствующим образом подготовленных для транспортировки, а пакеты в прочных фанерных ящиках с металлической сеткой для вентиляции.
      При перевозке ульев на подставках их стягивают стальной лентой, ставят в два, три или четыре яруса с помощью специальных рам.

3. Порядок транспортировки (перемещения)
животных и птиц воздушным транспортом

      17. Перед отправкой животных и птиц отправитель согласовывает с представителем авиакомпании:
      1) тип самолета, используемого к транспортировке (перемещению) животных;
      2) в каких грузовых отсеках самолета, и при каком температурном режиме осуществляется их транспортировка (перемещение);
      3) необходимость дополнительного оборудования и обеспеченность инвентарем для транспортировки (перевозки) животных и птиц (специальные клетки, вид подстилочного материала, устройства для кормления и другие).
      18. Для предотвращения повреждений оборудования самолетов, предотвращения загрязнения пол самолета закрывают брезентом или другим влагонепроницаемым материалом и поглощающими влагу веществами. Весь необходимый инвентарь, подстилочный материал обеспечивается отправителем.

4. Порядок транспортировки (перемещения) животных и
птиц (включая пчел) железнодорожным транспортом

      19. Погрузка и выгрузка животных и птиц в (из) вагоны производится на станциях, оборудованных скотопогрузочными платформами. Допускается погрузка (выгрузка) животных с платформ общего пользования или с площадок по трапам.
      20. При транспортировке (перемещении) животных и птиц в  вагонах оборудования и приспособления для кормления, поения, предметы ухода за животными предоставляет грузоотправитель.
      21. Животных, подлежащих транспортировке (перемещению)  железнодорожным транспортом размещают в следующем порядке:
      1) лошадей параллельно продольной оси вагона головами к междверному пространству, для прохода проводника в средних рядах устанавливается на одну лошадь меньше, чем в крайних. Допускается транспортировка (перемещение) лошадей в раскованном виде;
      2) крупный рогатый скот поперечным или продольным способом. При поперечном способе перед погрузкой к несъемным доскам продольной стены вагона прикрепляются шурупами железные кольца (или скобы) из расчета одно кольцо на 1-2 животных. У торцовых стен вагона настилают полки, состоящие каждая из двух досок, укладываемых на несъемные доски поперек вагона вплотную к лобовым стенам вагона. После погрузки крупного рогатого скота в дверных проемах вагонов устанавливаются решетки.
      При продольном способе крупный рогатый скот размещается параллельно продольной оси вагона головами к междверному пространству с установлением в дверных проемах решеток.
      22. Совместная транспортировка (перемещение) в одном вагоне   разных видов животных и птиц допускается при условии отделения их друг от друга надежными перегородками.
      23. Мелких животных (хомяки, морские свинки и другие)  транспортируют (перемещают) в клетках и ящиках в несколько ярусов с промежутками между верхней клеткой и крышей по боковой стене вагона не менее 0,2 метров. Ящики и клетки устанавливаются у продольных стен таким образом, чтобы оставался проход для ухода за животными и вентиляции. Клетки и ящики имеют непроницаемое дно и надежно закрепляются после погрузки.
      Пушных зверей, в зависимости от их вида, перемещают в металлических или прочных деревянных клетках с металлической решетчатой дверцей с прочными запорами, исключающими возможность самооткрывания.
      24. Очистка транспортных средств при транспортировке (перемещении) животных в пути следования производится проводниками и выгружаются в пункте назначения или на станциях по маршруту следования, установленных и согласованных с начальниками станции.
      25. Живых рыб, раков перевозят в чистой, прозрачной воде, не содержащей вредных примесей, и содержащей кислород в концентрации, необходимой для нормальной жизнедеятельности рыб, раков в пути. При транспортировке (перемещении) рыб, раков на дальние расстояния грузоотправитель заблаговременно определяет пункты, в которых допускается смена или добавление воды в емкости с рыбой, раками.
      26. Пчел перевозят в ульях, ящиках - пакетах, соответствующим образом подготовленных для транспортировки, а пакеты в прочных фанерных ящиках с металлической сеткой для вентиляции.
      При перевозке ульев на подставках их стягивают стальной лентой, ставят в два, три или четыре яруса с помощью специальных рам.

5. Порядок транспортировки (перемещения) продукции животного
происхождения автотранспортными средствами

      27. Транспортировка (перемещение) продукции животного происхождения за пределы области осуществляется в специальных оборудованных автотранспортных средствах с соблюдением технических условий (порядок укладки или подвески мяса, температурный режим, действие системы охлаждения).
      При транспортировке (перемещении) продукции животного происхождения соблюдается температурный режим согласно приложению 1  настоящих Правил.
      28. Транспортировка (перемещение) мяса животных автотранспортными средствами допускается в охлажденном, замороженном или остывшем состоянии (подвергнутое остыванию в течение 6 часов, с образованием корочки подсыхания).
      Транспортировка (перемещение) парного или дефростированного (подвергнутого размораживанию) мяса не допускается.
      29. При транспортировке (перемещении) остывшего и охлажденного мяса (кроме тушек птицы) на близкие расстояния, разрешается грузить его навалом, но не более чем в два слоя. Пол кузова автотранспортного средства моют, застилают чистым брезентом, а затем чистым материалом. Сверху мясо закрывают чистым материалом.
      Тушки птицы укладывают в ящики.
      30. Находиться в кузове автотранспортного средства вместе с погруженным мясом или мясной продукцией рабочим – грузчикам или другим лицам не допускается.
      31. Транспортировка (перемещение) мяса не допускается в автотранспортных средствах:
      1) пропитанных (загрязненных) нефтепродуктами или веществами с резким запахом;
      2) совместно с другой продукцией, имеющей остроспецифический запах.
      32. Рыбу транспортируют охлажденную, мороженую, соленую и других видов обработки. Охлажденную рыбу доставляют к транспортировке в ящиках или бочках, мороженую – в ящиках, коробках, соленую – в бочках.
      33. Пчел перевозят в ульях, ящиках. Воск, предназначенный для транспортировки, упаковывают в чистые без посторонних запахов ящики или деревянные бочки, которые предварительно внутри обкладывают бумагой или полиэтиленовой пленкой разового пользования.
      34. Молоко транспортируют (транспортируют) во флягах, изотермических молочных цистернах, оборудованными средствами для налива и слива молока и промывки цистерн.
      35. Яйца транспортируют (перемещают) в плотных коробках. Упаковка яиц стружкой или соломой не допускается.
      36. Мед транспортируют (перемещают) в бочках, во флягах, а также в эмалированных посудах.

6. Порядок транспортировки (перемещения) продукции животного
происхождения  железнодорожным транспортом

      37. При транспортировке (перемещении) продукции животного происхождения используются специальные оборудованные вагоны обеспечивающие соблюдение ветеринарных (ветеринарно-санитарных) норм и требований (порядок укладки или подвески мяса, температурный режим, действие системы охлаждения).
      Мясо, перевозимое без упаковки, грузят плотными штабелями с предварительной застилкой напольных решеток, а также стен на высоту погрузки рогожами или бумагой, оставляя щели между решетками и стенами вагона для циркуляции холодного воздуха.
      38. Охлажденное и остывшее мясо грузят в вагоны подвесом на крючья, не допуская соприкосновения туш, полутуш или четвертин между собой, с полом и со стенами вагона.
      Полутуши говядины подвешивают, чтобы правые половины находились в одной стороне вагонов от двери, левые половины – в другой, а их внутренние стороны были обращены к торцовым стенам вагона.
      Четвертины говядины и туши баранины подвешивают в два яруса – второй ярус говядины и баранины подвешивают к первому ярусу на веревках. Полутуши или четвертины говядины большого объема подвешивают на крючья в шахматном порядке. Температура мороженого мяса в толще мышц у костей при погрузке имеет не выше -8 -12 С.
      Температура упакованных мороженных мясных блоков составляет не выше -8 С, охлажденного мяса в толще мышц - от 0 до 4 С, остывшего мяса – от 4 до 12 С. В остывшем состоянии перевозят говядину, баранину и конину.
      39. Свинину, разрубленную на продольные полутуши, подвешивают как говядину и баранину.
      Транспортировка (перемещение) обрезной свинины в охлажденном состоянии не допускается.
      Инспектор измеряет температуру в толще мышц и костей не менее чем у 5 % всех предъявленных к перевозке мест.
      40. Мясо, предназначенное для промышленной переработки, транспортируют (перемещают) в мороженом состоянии, для какой цели направляется  такое мясо указывается в сопроводительных документах.
      41. Мороженое мясо и печень китов транспортируются (перемещаются) в упакованных блоках с температурой не выше -100 С.
      42. Мясо птицы  транспортируется (перемещается) в таре:
      в мороженом состоянии – потрошеная и полупотрошеная с температурой в толще мышц не выше -180С;
      в охлажденном состоянии – потрошеная с температурой в толще мышц от 0 до 40С.
      43. Тушки кроликов транспортируются (перемещаются) в ящиках, без шкурок, голов и внутренних органов (за исключением почек), без следов плесени, ослизнения, увлажнения с температурой в толще мышц не выше -60С.
      44. Субпродукты (языки, мозги, губы, сердце, легкие, печень, почки, хвосты, желудки) транспортируют (перемещают) свежими, чистыми, без признаков порчи с температурой в толще ткани не выше -60С.
      По разрешению Инспектора допускается транспортировка (перемещение) брикетированных мороженых субпродуктов на корм без тары с указанием в товарно-сопроводительных документах, что субпродукты предназначены на корм зверям.
      45. Мясокопчености (окорочка, грудинка, корейка и другие изделия) перемещаются с температурой не выше 40С с хорошо выраженным запахом копчения, с сухой, чистой, равномерно прокопченной поверхностью, без выхватов мяса и жира, без бахромок мяса, плесени и остатков волоса. Мясокопчености транспортируют (перемещают) в ящиках с просветами. Допускается транспортировка (перемещение) копченостей в бочках с заливкой их пищевым топленым жиром.
      46. Колбасы сырокопченые и полукопченые транспортируются (перемещаются) с чистой сухой поверхностью, без повреждения оболочки. Колбасы полукопченые грузят с температурой не выше 40С.
      47. Допускается транспортировка (перемещение) шпика соответствующего следующим критериям:
      1) цвет – белый или белый с розовым оттенком без пожелтения, потемнения или других оттенков;
      2) консистенция – плотная, немаслянистая, невяжущая;
      3) запах и вкус – свойственные свежему, соленому или соленокопченому шпику без осаливания и других посторонних привкусов и запахов.
      48. Жиры животные топленые пищевые (говяжьи, бараньи, свиные и костные) транспортируют (перемещают) в деревянных бочках, в жестяных и стеклянных банках, завернутых в жиронепроницаемую бумагу и упакованных в ящики с температурой не выше 4 С.
      49. Солонина из мяса транспортируются в бочках залитой рассолом, со сроком засола менее 10 суток к перевозке не допускается.
      50. К транспортировке предъявляют рыбу в охлажденном, мороженом и соленом виде. Охлажденную рыбу транспортируют с температурой от 1 до 5 С, мороженое -6 С, креветки, мидии, трепанги мороженые и другие морские продукты - -15 С. Рыбу холодного копчения, вяленые и другие перевозят в таре.
      51. К перевозке не допускаются яйца, упакованные в нестандартную и слабую тару, а также яйца, у которых нарушена целостность скорлупы и с признаками присушки.
      Яичную продукцию (яичный меланж, яичный белок и желток) перевозят  в герметически запаянных банках из белой жести, уложенных в плотные ящики. Температура яичной продукции не выше -6 С.
      52. Молоко и молочные продукты транспортируются в таре в свежем состоянии с температурой не выше 8 С. Совместная перевозка молока и молочных продуктов с продукцией резким запахом не допускается.
      53. Мед транспортируют (перемещают) в бочках, во флягах, а также в эмалированных посудах.

7. Порядок транспортировки (перемещения) продукции
животного происхождения воздушным транспортом

      54. Скоропортящиеся перемещаемые (перевозимые) объекты (рыба горячего копчения, мясные и молочные продукты, не выдерживающие длительного хранения, племенные яйца, мелкие домашние животные, суточные цыплята) транспортируются воздушным транспортом. Время доставки объектов к самолету устанавливается по договоренности   грузоотправителя с аэропортом.
      55. Продукты животного происхождения не соответствующие установленным требованиям по качеству, упаковки и термической обработке к погрузке не допускается. При транспортировке (перемещений) мяса и мясопродуктов соблюдается температурный режим согласно приложению 2 настоящих Правил.
      56. Молоко, сливки, сметану перевозят в плотно закрытых флягах с их фиксацией в грузовом помещении самолета.
      57. Яйца транспортируют (перемещают) в плотных коробках специальным упаковочным материалом. Упаковка яиц стружкой или соломой не допускается.
      58. Рыбу холодного копчения, вяленые и другие перевозят в таре (ящики, коробки, корзины, банки, соленую – в бочках.

8. Порядок транспортировки (перемещения) сырья животного
происхождения (перевозимых) объектов железнодорожным
транспортом

      59. Крупные сухие шкуры (верблюжьи, буйволовые) перевозятся сложенными  вдвое по длине или свернутыми без увязки веревками.
      Транспортировка (перемещение) пресносухих  и сухосоленых шкур - в твердой или мягкой таре, мокросоленого - в бочках или ящиках, не дающих течи.
      Кожевенное и меховое сырье в мороженом виде железнодорожным транспортом не перемещаются.
      60. Шерсть, щетина, волос, пух и перо перевозят упакованными в мягкую тару, а  мелкими партиями - в ящиках или плотной мягкой таре.
      Государственный ветеринарно-санитарный инспектор проверяет в ветеринарных документах наличие сведении о виде шерсти (мытая или немытая), способе мойки (холодные или горячее). Каждый тюк шерсти, отправляемый с шерстомоек, имеют фабричную марку.
      61. Сухие кишки перевозят в ящиках, корзинах или тюках, обернутых в плотную мягкую тару. Кишки сухосоленые и мокросоленые перевозят в бочках, не дающих течи.
      62. Рога, копыта и кости перевозят очищенными от мягких частей и грязи, тщательно высушенными. Не высушенные рога, копыта и кости к транспортировке (перемещению) не допускаются.
      63. Кость сырая, очищенная от мягких частей в зимний период при температуре воздуха в дневное время -50С и ниже, перевозят в замороженном виде при условии согласия грузополучателя на такую перевозку с отметкой в накладных документах в графе "Особые заявления и отметки отправителя" "Согласен на перевозку сырой кости в замороженном виде. С грузополучателем согласовано".
      Если грузоотправитель не согласен на транспортировку (перемещению) кости сырой в замороженном состоянии, то перевозка осуществляется как скоропортящийся груз в рефрижераторном подвижном составе с отметкой в ветеринарных документах ее происхождения (столовая, полевая).
      64. Полевые кости и копыта перед погрузкой предварительно обрабатываются осветленным раствором хлорной извести и высушивают, о чем указывается в ветеринарном сертификате. Транспортировка (перемещение) столовой кости совместно с полевой не допускается.
      Транспортировка (перемещение) рогов, копыт и костей допускается без тары в крытых вагонах, мелкими партиями – в твердой таре (ящики, бочки).
      65. Обрезки невыделанных шкур перевозятся в сухом виде в  рогожных кулях, холщовых мешках или в ящиках и коробках.
      66. Мездру в теплое время года перевозят в сухом виде - в мешках, рогожных кулях, а консервированную известковым молоком - в бочках, не дающих течи.
      В холодное время года при температуре воздуха ниже нуля градусов перевозка мездры на ближайшие клееварные заводы допускается в замороженном состоянии в форме твердых кусков, в крытых вагонах.
      При транспортировке (перемещении) мездры без тары грузоотправитель посыпает пол в вагонах негашеной известью.
      Перемещение обрезов и мездры мелкими партиями допускается при условии упаковки их в бочки, не дающие течи.
      67. Перемещение мелкими отправками сырья животного происхождения, не упакованного в твердую или мягкую непроницаемую тару, не допускается.
      68. Перо и пух упаковывают в мешковину.
      69. Эндокринное сырье (поджелудочная, щитовидная, паращитовидная железы) транспортируют (перемещают) в мороженом состоянии в рефрижераторных вагонах с температурой не выше -120С.

9. Мероприятия при обнаружении больных животных
при транспортировке (перемещении)

      70. При обнаружении среди перемещаемых (перевозимых) объектов (при погрузке, выгрузке, в пути следования) больных животных, а также трупов животных Инспектора отделяют их от остальных животных перемещаемой (перевозимой) партии. Об этом сообщают Инспектору соответствующей территории, а также Инспектору территории выхода партия животных, а также в ведомство уполномоченного государственного органа в области ветеринарии.
      71. Во всех случаях при выявлении, больных животных, проводятся  ветеринарные (ветеринарно-санитарные) и противоэпизоотические  мероприятия.
      72. При обнаружении трупа в пути следования или на месте выгрузки животных их владелец (проводник) обращается в ближайшее территориальное подразделение ведомства уполномоченного органа в области ветеринарии, которое на основе заключения о причине падежа и принимает соответствующие ветеринарные (ветеринарно-санитарные) меры.
      73. Во всех случаях задержки или снятия перемещаемых (перевозимых) объектов Инспектор в присутствии грузоотправителя (грузополучателя) составляет акт. В акте указывают причину предпринятых ограничений (выявленную болезнь), а также проведенные и подлежащие осуществлению ограничительные, ветеринарные ветеринарно-санитарные) и противоэпизоотические мероприятия. Один экземпляр акта остается у Инспектора по месту составления акта, второй - выдается грузоотправителю (грузополучателю) или прилагается к грузовым документам.

Приложение 1             
к Правилам транспортировки (перемещения)
перемещаемых (перевозимых) объектов  
на территории Республики Казахстан  

Температурные режимы при перевозках продукции
животного происхождения в автотранспортах

№/№

Наименование
перемещаемого
(перевозимого) объекта

Температура
перемещаемого
(перевозимого)
объекта при
погрузке, 0С

Температура в
кузове, 0С

1

Мороженые  мясо,
мясопродукты и рыба,
жиры животные, колбасы
копченые, полукопченые

Не выше -8

0
от 0 до +4

Не выше -12

от 0 до -3
от 0 до -3

2

Охлажденные мясо, птица,
рыба

от 0 до +4

от 0 до -1

3

Остывшее мясо

от +4 до +12

от +4 до -10

4

Молоко во флягах

+5

от +5 до 0

Приложение 2             
к Правилам транспортировки (перемещения)
перемещаемых (перевозимых) объектов  
на территории Республики Казахстан  

Температурные режимы транспортировки мяса и мясопродуктов
в грузовом помещении воздушного транспорта

№/№

Наименование
перемещаемого
(перевозимого)
объекта

Температурный
режим погрузки 0С

Темпера-
тура внутри
продукции, 0С

1

Мороженое мясо
говядина, свинина,
баранина (туши,
полутуши)

Не выше -12

- 6 … -8

2

Мороженые мясные
блоки

Не выше -12

Не выше -3

3

Охлажденное мясо

0 … -1

0 … -4

4

Остывшее мясо

0

4 … -12

5

Мороженое мясо птицы

+5

Не выше -6

6

Тушки кроликов
(мороженое)

Не выше -8

Не выше -6

7

Эндокринное сырье

Не выше -12

Не выше -12

8

Мясокопченность и
колбасы

Не выше +2

Не выше +4