Еуразиялық экономикалық одақ шеңберіндегі техникалық реттеу туралы хаттаманың (2014 жылғы 29 мамырдағы Еуразиялық экономикалық одақ туралы шарттың № 9 қосымшасы) 4-тармағына және Жоғары Еуразиялық экономикалық кеңестің 2014 жылғы 23 желтоқсандағы № 98 шешімімен бекітілген Еуразиялық экономикалық одақтың Жұмыс регламентіне № 2 қосымшаның 5-тармағына сәйкес Еуразиялық экономикалық комиссия Алқасы шешті:
1. Қоса беріліп отырған:
Оларды қолдану нәтижесінде "Балық және балық өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламенті (ЕАЭО ТР 040/2016) талаптарының сақталуы ерікті негізде қамтамасыз етілетін стандарттар тізбесі;
Зерттеу (сынау) және өлшеу қағидалары мен әдістерін, соның ішінде "Балық және балық өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламентінің (ЕАЭО ТР 040/2016) талаптарын қолдану мен орындау және техникалық реттеу объектілерінің сәйкестігін бағалауды жүзеге асыру үшін қажетті үлгілерді іріктеу қағидаларын қамтитын стандарттар тізбесі бекітілсін.
2. Осы Шешім ресми жарияланған күнінен бастап күнтізбелік 30 күн өткен соң күшіне енеді.
Еуразиялық экономикалық комиссия Алқасының Төрағасы |
Т. Саркисян |
Еуразиялық экономикалық комиссия Алқасының 2017 жылғы 29 тамыздағы № 106 шешімімен БЕКІТІЛГЕН |
Оларды қолдану нәтижесінде "Балық және балық өнімдерінің қауіпсіздігі туралы"
Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламенті (ЕАЭО ТР 040/2016)
талаптарының сақталуы ерікті негізде қамтамасыз етілетін стандарттар
ТІЗБЕСІ
№ р/с |
Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламентінің элементі | Стандарттың белгіленуі | Стандарттың атауы | Ескерту |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | II-бөлім | МЕМСТ Р 55516-2013 |
Тамақ өнімдерін тоңазыту технологиялары. | |
2 | V-бөлім | МЕМСТ 4.31-82 | Өнім сапасының көрсеткіштер жүйесі. Балықтан және теңіз өнімдерінен жасалған консервілер мен пресервілер. Көрсеткіштер номенклатурасы | |
3 | МЕМСТ 8.579-2002 | Өлшем бiрлiгiн қамтамасыз етудiң мемлекеттiк жүйесi. Өндіру, өлшеп орау, сату және импорттау кезіндегі кез келген орам түріндегі өлшеп оралған тауарлардың санына қойылатын талаптар. | ||
4 | МЕМСТ 10.16-70 | Экспортқа арналған акуланың кептірілген жүзбеқанаттары. Техникалық шарттар | ||
5 | МЕМСТ 280-2009 | Ысталған балықтан жасалған консервілер. Майға салынған шпроттар. Техникалық шарттар | ||
6 | МЕМСТ 812-2013 | Ыстықтай ысталған майшабақтар. Техникалық шарттар | ||
7 | МЕМСТ 813-2002 | Салқын ысталған Тынық мұхиты майшабақтары мен сардинасы. Техникалық шарттар | ||
8 | МЕМСТ 814-96 | Салқындатылған балық. Техникалық шарттар | ||
9 | МЕМСТ 815-2004 | Тұздалған майшабақ. Техникалық шарттар | ||
10 | МЕМСТ 1084-2016 | Татымды тұздалған және маринадталған Тынық мұхитының майшабағы және сардиналары. Техникалық шарттар | 01.01.2018 ж. бастап қолданылады | |
11 | МЕМСТ 1168-86 | Мұздатылған балық. Техникалық шарттар |
Ресей Федерациясының аумағында мемлекеттік қорғаныстық тапсырыс бойынша жеткізілетін өнімге | |
12 | МЕМСТ 1368-2003 | Балық. Ұзындығы мен салмағы | ||
13 | МЕМСТ 1551-93 | Қақталған балық. Техникалық шарттар | ||
14 | МЕМСТ 1573-2011 | Балықтардың тұздалған түйіршікті уылдырықтары. Техникалық шарттар | ||
15 | МЕМСТ 1629-2015 | Тасымалдауға арналған қаптамадағы албырттың түйіршікті уылдырығы. Техникалық шарттар | ||
16 | МЕМСТ 2623-2013 | Салқындатып ысталған Тынық мұхитының албыртынан және Ыстықкөл форелінен жасалған балық жон еті өнімдері. Техникалық шарттар | ||
17 | ҚР СТ 1008-98 | Салқын ысталған мүшеленген балық (кішкентай кесектері). Техникалық шарттар | 22.02.2018 ж. дейін қолданылады | |
18 | МЕМСТ 3945-78 | Балық пресервілері. Татымды тұздалған балық. Техникалық шарттар | ||
19 | МЕМСТ 3948-2016 | Мұздатылған балықтың жон еті. Техникалық шарттар | 01.01.2018 ж. бастап қолданылады | |
20 | МЕМСТ 6052-2004 | Бекіре балықтарының пастерленген түйіршікті уылдырығы. Техникалық шарттар | ||
21 | МЕМСТ 6065-2012 | Майда қуырылған балықтан жасалған консервілер. Техникалық шарттар | ||
22 | МЕМСТ 6481-2015 | Салқын ысталған және қақталған бекіре балықтарынан жасалған балық жон еті өнімдері. Техникалық шарттар | ||
23 | МЕМСТ 6606-2015 | Ыстық ысталған ұсақ балық. Техникалық шарттар | ||
24 | МЕМСТ 7144-2006 | Майға салынған ысталған балықтан жасалған консервілер. Техникалық шарттар | ||
25 | МЕМСТ 7368-2013 | Бекіре балықтарының паюсті уылдырығы. Техникалық шарттар | ||
26 | МЕМСТ 7403-2015 | Таңқышаяннан жасалған табиғи консервілер. Техникалық шарттар | ||
27 | МЕМСТ 7442-2002 | Бекіре балықтарының түйіршікті уылдырығы. Техникалық шарттар | ||
28 | МЕМСТ 7444-2002 | Салқын ысталған және қақталған ақбалықтан және сыланнан жасалған балық жон еті өнімдері. Техникалық шарттар | ||
29 | МЕМСТ 7445-2004 | Ыстық ысталған бекіре балығы. Техникалық шарттар | ||
30 | МЕМСТ 7447-2015 | Ыстықтай ысталған балық. Техникалық шарттар | ||
31 | МЕМСТ 7448-2006 | Тұздалған балық. Техникалық шарттар | ||
32 | МЕМСТ 7449-2016 | Тұздалған албырт тұқымдас балықтар. Техникалық шарттар | 01.01.2018 ж. бастап қолданылады | |
33 | МЕМСТ 7452-2014 | Балықтан жасалған табиғи консервілер. Техникалық шарттар | ||
34 | МЕМСТ 7453-86 | Мүшеленген балықтан жасалған пресервілер. Техникалық шарттар | ||
35 | МЕМСТ 7454-2007 | Майға салынған бұқтырылған, кептірілген немесе қақталған балықтан жасалған консервілер. Техникалық шарттар | ||
36 | МЕМСТ 7455-2013 | Тоңбадағы балықтан жасалған консервілер. Техникалық шарттар | ||
37 | МЕМСТ 7457-2007 | Балықтан жасалған консервілер-паштеттер. Техникалық шарттар | ||
38 | МЕМСТ 7631-2008 |
Балық, балыққа жатпайтын объектілер және олардан жасалған өнімдер. Органолептикалық және физикалық көрсеткіштерді анықтау әдістері | ||
39 | МЕМСТ 8714-72 | Балықтан және су сүтқоректілерінен жасалған тағамдық май. Техникалық шарттар |
Ресей Федерациясының аумағында мемлекеттік қорғаныстық тапсырыс бойынша жеткізілетін өнімге | |
40 | МЕМСТ 8714-2014 | Балықтан және су сүтқоректілерінен жасалған тағамдық май. Техникалық шарттар | ||
41 | МЕМСТ 9862-90 | Балық пресервілері. Арнайы тұздалған майшабақ. Техникалық шарттар | ||
42 | МЕМСТ 10119-2007 | Майға салынған Атлант және Тынық мұхитының сардинасынан жасалған консервілер. Техникалық шарттар | ||
43 | МЕМСТ 10531-2013 | Маринадтағы қуырылған балықтан жасалған консервілер. Техникалық шарттар | ||
44 | МЕМСТ 10979-2009 | Арнайы тұздалған сайрадан жасалған пресервілер. Техникалық шарттар | ||
45 | МЕМСТ 11298-2002 | Салқын ысталған албырт және сиг балығы. Техникалық шарттар | ||
46 | МЕМСТ 11482-96 | Салқын ысталған балық. Техникалық шарттар | ||
47 | МЕМСТ 11829-66 |
Салқын ысталған майшабақ-қара жонның балық жон еті өнімдері. | ||
48 | МЕМСТ 12028-2014 | Майға салынған ұсақ майшабақ балықтардан жасалған консервілер. Техникалық шарттар | ||
49 | МЕМСТ 12161-2006 | Томат тұздығындағы балық-өсімдік консервілері. Техникалық шарттар | ||
50 | МЕМСТ 12250-88 | Майға салынған балық-өсімдік консервілері. Техникалық шарттар | ||
51 | МЕМСТ 12292-2000 | Өсімдік гарнирі бар балық консервілері. Техникалық шарттар | ||
52 | МЕМСТ 13197-2013 | Балтық албыртынан жасалған салқын ысталған балық жон еті өнімдері. Техникалық шарттар | ||
53 | МЕМСТ 13272-2009 | Балық бауырынан жасалған консервілер. Техникалық шарттар | ||
54 | МЕМСТ 13686-68 | Семужбен тұздалған кета. Техникалық шарттар | ||
55 | МЕМСТ 13865-2000 | Май қосылған табиғи балық консервілері. Техникалық шарттар | ||
56 | МЕМСТ 16079-2002 | Тұздалған сига балықтары. Техникалық шарттар | ||
57 | МЕМСТ 16080-2002 | Тұздалған қиыршығыс албырты. Техникалық шарттар | ||
58 | МЕМСТ 16676-71 | Балық консервілері. Балық сорпасы мен сорпалар. Техникалық шарттар | ||
59 | МЕМСТ 16978-99 | Томат тұздығындағы балық консервілері. Техникалық шарттар | ||
60 | МЕМСТ 17660-97 | Арнайы мүшеленген мұздатылған балық. Техникалық шарттар | ||
61 | МЕМСТ 17661-2013 | Мұздатылған макрель, марлин, қылыш-балық, парусник және тунец. Техникалық шарттар | ||
62 | МЕМСТ 18056-2014 | Табиғи асшаяндарынан жасалған консервілер. Техникалық шарттар | ||
63 | МЕМСТ 18173-2004 | Банкедегі албырттың түйіршікті уылдырығы. Техникалық шарттар | ||
64 | МЕМСТ 18222-2015 | Татымды тұздалған сардина, сардинелла және сардинопс. Техникалық шарттар | ||
65 | МЕМСТ 18223-2013 | Татымды тұздалған скумбрия және ставрида. Техникалық шарттар | ||
66 | МЕМСТ 18423-2012 | Кальмар мен теңіз құртынан жасалған табиғи консервілер. Техникалық шарттар | ||
67 | МЕМСТ 19341-2014 | Өсімдік гарнирі бар балық бауырынан жасалған консервілер. Техникалық шарттар | ||
68 | МЕМСТ 19588-2006 | Арнайы тұздалған балықтан жасалған пресервілер. Техникалық шарттар | ||
69 | МЕМСТ 20056-2013 | Арнайы тұздалған мұхит балығынан жасалған пресервілер. Техникалық шарттар | ||
70 | МЕМСТ 20414-2011 | Мұздатылған кальмар мен теңіз құрты. Техникалық шарттар | ||
71 | МЕМСТ 20546-2006 | Татымды тұздалған мұхит балығынан жасалған пресервілер.Техникалық шарттар | ||
72 | МЕМСТ 20845-2002 | Мұздатылған асшаяндар. Техникалық шарттар | ||
73 | МЕМСТ 20919-75 | Консервілер. Өз сөліндегі ұсақ таңқышаян. Техникалық шарттар | ||
74 | МЕМСТ 21311-75 | Экспортқа арналған мұздатылған акула. Техникалық шарттар | ||
75 | МЕМСТ 21607-2008 | Балық сорпасына арналған мұздатылған балық жиынтығы. Техникалық шарттар | ||
76 | МЕМСТ 23600-79 | Тамақ концентраттары. Балық және теңіз өнімдері бар құрғақ сорпалар. Техникалық шарттар | ||
77 | МЕМСТ 24645-81 | "Океан" мұздатылған ақуыз пастасы. Техникалық шарттар | ||
78 | МЕМСТ 24896-2013 | Тірі балық. Техникалық шарттар | ||
79 | МЕМСТ 25856-2013 | Бульондағы, құйылымдағы, маринадтағы немесе тұздықтағы балық-өсімдік консервілері. Техникалық шарттар | ||
80 | МЕМСТ 28698-90 | Ұсақ тұздалған балық. Жалпы техникалық шарттар | ||
81 | МЕМСТ 29275-92 | Диеталық тұздықтардағы балық консервілері. Техникалық шарттар | ||
82 | МЕМСТ 29276-92 | Балалар тағамына арналған балық консервілері. Техникалық шарттар | ||
83 | МЕМСТ 30314-2006 | Мұздатылған теңіз тарағының жон еті. Техникалық шарттар | ||
84 | МЕМСТ 31583-2012 | Мұздатылған теңіз қырыққабаты. Техникалық шарттар | ||
85 | МЕМСТ 31793-2012 | Тоңазытылған албырттың түйіршікті уылдырығы. Техникалық шарттар | ||
86 | МЕМСТ 31794-2012 | Албырт тұқымдас балықтардың түйіршікті уылдырығы. Техникалық шарттар | ||
87 | МЕМСТ 32002-2012 | Кептірілген кальмар. Техникалық шарттар | ||
88 | МЕМСТ 32003-2012 | Бекіре тұқымдас балықтардың шарбылы уылдырығы. Техникалық шарттар | ||
89 | МЕМСТ 32004-2012 | Салқындатылған ұсақ балық. Техникалық шарттар | ||
90 | МЕМСТ 32005-2012 | Пісіріліп-мұздатылған мидиялар еті. Техникалық шарттар | ||
91 | МЕМСТ 32006-2012 | Престелген мұздатылған терісі алынған нәлімнің жон еті. Техникалық шарттар | ||
92 | МЕМСТ 32156-2013 | Табиғи және май қосылған табиғи Тынық мұхитының албырт тұқымдас балықтарынан жасалған консервілер. Техникалық шарттар | ||
93 | МЕМСТ 32341-2013 | Татымды тұздалған пелядь, көкшұбар және тугун. Техникалық шарттар | ||
94 | МЕМСТ 32342-2013 | Уылдырық шашуында өзгерістері бар мұздатылған Тынық мұхиты албырты. Техникалық шарттар | ||
95 | МЕМСТ 32366-2013 | Мұздатылған балық. Техникалық шарттар | ||
96 | МЕМСТ 32744-2014 | Мұздатылған ұсақ балық. Техникалық шарттар | ||
97 | МЕМСТ 32772-2014 | Клипфиск. Техникалық шарттар | ||
98 | МЕМСТ 32801-2014 | Ұсақ туралған балықтан, балық фаршынан және фрикаседен жасалған консервілер. Техникалық шарттар | ||
99 | МЕМСТ 32807-2014 | Тұздалған және татымды тұздалған анчоус балықтар және ұсақ майшабақтар. Техникалық шарттар | ||
100 | МЕМСТ 32910-2014 | Мұздатылған майшабақтар. Техникалық шарттар | ||
101 | МЕМСТ 32911-2014 | Салқын ысталған ұсақ балық. Техникалық шарттар | ||
102 | МЕМСТ 33282-2015 | Балалар тағамына арналған мұздатылған балық жон еті. Техникалық шарттар | ||
103 | МЕМСТ 33283-2015 | Тірі мидиялар. Техникалық шарттар | ||
104 | МЕМСТ 33284-2015 | Тұздықтағы және құйылған мидиялардан жасалған консервілер. Техникалық шарттар | ||
105 | МЕМСТ 33285-2015 | Мидиялардан жасалған пресервілер. Техникалық шарттар | ||
106 | МЕМСТ 33286-2015 | Салқындатылған және мұздатылған құрсақаяқты ұлулардың еті. Техникалық шарттар | ||
107 | МЕМСТ 33430-2015 | Уылдырықтан және балық шоғалынан жасалған консервілер. Техникалық шарттар | ||
108 | МЕМСТ 33802-2016 | Мұздатылған таңқышаяндар. Техникалық шарттар | 01.01.2018 ж. бастап қолданылады | |
109 | МЕМСТ 33803-2016 | Кептіріліп-қақталған тұщы сулы балық. Техникалық шарттар | 01.01.2018 ж. бастап қолданылады | |
110 | МЕМСТ 33804-2016 | Табиғи және майға салынған мидиялардан жасалған консервілер. Техникалық шарттар | 01.01.2018 ж. бастап қолданылады | |
111 | МЕМСТ 57191-2016 | Майға салынған балық-өсімдік консервілері. Техникалық шарттар | 01.01.2018 ж. бастап қолданылады | |
112 | ҚР СТ 1470-2005 | Балық консервілері. Жалпы техникалық шарттар | ||
113 | ҚР СТ 1761-2008 | Тез мұздатылған ішек-қарны тазартылған және ішек-қарны тазартылмаған балық. Жалпы талаптар | ||
114 | ҚР СТ 1791-2008 | Балықтан жасалған жартылай фабрикаттар. Таяқшалар, мүшеленген, бөлшектелген, аунатылған немесе клярдағы балық өнімдер. Жалпы талаптар | ||
115 | ҚР СТ 1801-2008 | Балық жон еті, балық фаршы, балық жон еті мен тез мұздатылған фарштың қоспасы. Жалпы талаптар | ||
116 | ҚР СТ 2122-2011 | Салқын ысталған балық. Мойва. Техникалық шарттар | ||
117 | ҚР СТ 2669-2015 | Балық қосылған көкөністер консервілері. Жалпы техникалық шарттар | ||
118 | МЕМСТ Р 51132-98 | Семужбен тұздалған кета. Техникалық шарттар | ||
119 | МЕМСТ Р 51490-99 | Майға салынған сардинадан және сол тұқымдас балық түрлерінен жасалған консервілер. Техникалық шарттар | ||
120 | МЕМСТ Р 51493-99 | Мұздатылған мүшеленген және мүшеленбеген балық. Техникалық шарттар | ||
121 | МЕМСТ Р 51494-99 | Мұздатылған мұхит және теңіз балықтардың жон еті. Техникалық шарттар | ||
122 | МЕМСТ Р 51496-99 | Мұздатылған шикі, бұқтырылған және піскен асшаяндар. Техникалық шарттар | ||
123 | МЕМСТ Р 51497-99 | Балық, шаян тәрізділер және теңіз құрты. Өлшем санаттары | ||
124 | МЕМСТ Р 53957-2010 | Пастерленген албырттың түйіршікті уылдырығы. Техникалық шарттар | ||
125 | МЕМСТ Р 55486-2013 | Бекіре тұқымдас балықтардың түйіршікті уылдырығы. Техникалық шарттар | ||
126 | МЕМСТ Р 55505-2013 | Мұздатылған тағамға арналған балық фаршы. Техникалық шарттар | ||
127 | МЕМСТ Р 55948-2014 | Тұздықтағы теңіз тарағының жон етінен жасалған пресервілер. Техникалық шарттар | ||
128 | МЕМСТ Р 56417-2015 | "Экстра" мұздатылған нәлім тұқымдас балықтардың жон еті. Техникалық шарттар | ||
129 | МЕМСТ Р 56418-2015 | "Мурманскіше" бауырдан, уылдырықтан және балық шоғылынан жасалған консервілер. Техникалық шарттар | ||
130 | IX-бөлім | МЕМСТ 11771-93 | Балықтан және теңіз өнімдерінен жасалған консервілер және пресервілер. Қаптау және таңбалау | |
131 | МЕМСТ 14192-96 | Жүктерді таңбалау | ||
132 | МЕМСТ 15846-2002 | Қиыр солтүстіктің аудандары мен оларға теңестірілген жерлерге жіберілетін өнімдер. Қаптау, таңбалау, тасымалдау және сақтау | ||
133 | МЕМСТ Р 53598-2009 | Тағам өнімдері. Затбелгі жапсыру бойынша нұсқаулық |
Еуразиялық экономикалық комиссия Алқасының 2017 жылғы 29 тамыздағы № 106 шешімімен БЕКІТІЛГЕН |
Зерттеу (сынау) және өлшеу қағидалары мен әдістерін, соның ішінде "Балық және
балық өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" Еуразиялық экономикалық одақтың
техникалық регламентінің (ЕАЭО ТР 040/2016) талаптарын қолдану мен орындау және
техникалық реттеу объектілерінің сәйкестігін бағалауды жүзеге асыру үшін қажетті
үлгілерді іріктеу қағидаларын қамтитын стандарттар
ТІЗБЕСІ
№ р/с |
Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламентінің элементі | Стандарттың белгіленуі | Стандарттың атауы | Ескерту |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | II және III-бөлімдер | МЕМСТ 19182-2014 | Балықтан жасалған пресервілер. Буферлікті анықтау әдістемесі | |
2 | МЕМСТ 20221-90 | Балық консервілері. Майдағы тұнбаны анықтау әдісі | ||
3 | МЕМСТ 30812-2002 | Шикізат және тағам өнімдері. Бекіре тұқымдас балықтардың уылдырығын сәйкестендіру әдісі | ||
4 | МЕМСТ 31781-2012 | Балық және одан жасалған өнімдер. Полиакриламид геліндегі изоэлектрофокустау әдісімен балықтың түрін сәйкестендіру | ||
5 | МЕМСТ Р 54414-2011 | Балық және одан жасалған өнімдер. Додецилсульфат натрийі бар полиакриламид геліндегі электрофорез әдісімен балықтың түрін сәйкестендіру | ||
6 | V-бөлім | МЕМСТ 1368-2003 | Балық. Ұзындығы мен салмағы | |
7 | МЕМСТ 31719-2012 | Тағам өнімедері мен жемшөп. Шикізат құрамын анықтаудың экспресс-әдісі (молекулярлық) | ||
8 | МЕМСТ 33331-2015 | Балдырлар, теңіз шөптері және олардан жасалған өнімдер. Судың, күлдің және бөтен қоспаның үлесін анықтау әдістері | ||
9 | ҚР СТ 1801-2008 | Тез мұздатылған балықтың жон еті, балықтың тартылған еті, балық жон еті мен тартылған етінің қоспасы. Жалпы талаптар | ||
10 | V-бөлім 15-тармақ | МЕМСТ CEN/TS 15568-2015 | Тағам өнімдері. Генетикалық түрлендірілген ағзалар мен туынды өнімдерді табу үшін талдау жүргізу әдістері. Сынамаларды іріктеу стратегиялары | |
11 | МЕМСТ ИСО 21569-2009 | Тағам өнімдері. Генетикалық түрлендірілген ағзалар мен туынды өнімдерді табу үшін талдау жүргізу әдістері. Нуклеин қышқылдарын талдау негізінде сапалылығын анықтау әдістері | ||
12 | МЕМСТ ИСО 21570-2009 | Тағам өнімдері. Генетикалық түрлендірілген ағзалар мен туынды өнімдерді табу үшін талдау жүргізу әдістері. Нуклеин қышқылдарын экстрагирлеу | ||
13 | МЕМСТ ИСО 21571-2009 | Тағам өнімдері. Генетикалық түрлендірілген ағзалар мен туынды өнімдерді анықтауға арналған талдау әдістері. Нуклеин қышқылдарын экстрагирлеу | ||
14 | МЕМСТ 34150-2017 | Биологиялық қауіпсіздік. Шикізат және тағам өнімдері. Биологиялық микрочипті қолдана отырып өсімдіктен алынған генетикалық түрлендірілген ағзаларды (ГТА) сәйкестендіру әдісі | ||
15 |
ҚР СТ 1345-2005 | Биологиялық қауіпсіздік. Шикізат және тағам өнімдері. Биологиялық микрочипті қолдана отырып өсімдіктен алынған генетикалық түрлендірілген ағзаларды (ГТА) сәйкестендіру әдісі | ||
16 | МЕМСТ Р 52173-2003 | Шикізат және тағам өнімдері. Өсімдіктен алынған генетикалық түрлендірілген ағзаларды (ГТА) сәйкестендіру әдісі | ||
17 | МЕМСТ Р 52174-2003 | Биологиялық қауіпсіздік. Шикізат және тағам өнімдері. Биологиялық микрочипті қолдана отырып өсімдіктен алынған генетикалық түрлендірілген ағзаларды (ГТА) сәйкестендіру әдісі | ||
18 | МЕМСТ Р 53214-2008 | Тағам өнімдері. Генетикалық түрлендірілген көздер (ГТК) мен олардан алынған өнімдерді табу үшін талдау жүргізу әдістері. Жалпы талаптар мен анықтамалар | ||
19 | МЕМСТ Р 53244-2008 | Тағам өнімдері. Генетикалық түрлендірілген ағзалар мен олардан алынған өнімдерді табу үшін талдау жүргізу әдістері. Нуклеин қышқылдарын сандық анықтауға негізделген әдістер | ||
20 | V-бөлім 16-тармақ "б" тармақшасы | МЕМСТ 7631-2008 | Балық, балыққа жатпайтын объектілер мен олардан жасалған өнімдер. Органолептикалық және физикалық көрсеткіштерді анықтау әдістері | |
21 | МЕМСТ 7636-85 | Балық, теңіз сүтқоректілері, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Талдау әдістері | ||
22 | МЕМСТ 8756.1-79 | Консервіленген тағам өнімдері. Құрамдас бөліктердің органолептикалық көрсеткіштерін, нетто салмағын немесе көлемі мен салмақтық үлесін анықтау әдістері | ||
23 | МЕМСТ 20438-75 | Балдырлар, теңіз шөптері және оларды өңдеу өнімдері. Қабылдау қағидалары. Сапаны бағалаудың органолептикалық әдісі. Зертханалық сынақтар үшін сынамаларды іріктеу әдістері | ||
24 | МЕМСТ 26664-85 | Балықтан және теңіз өнімдерінен жасалған консервілер мен пресервілер. Құрамдас бөліктердің органолептикалық көрсеткіштерін, нетто салмағын немесе көлемі мен салмақтық үлесін анықтау әдістері | ||
25 | МЕМСТ 31412-2010 | Балдырлар, теңіз шөптері және олардан жасалған өнімдер. Органолептикалық және физикалық көрсеткіштерді анықтау әдістері | ||
26 | МЕМСТ Р 54607.2-2012 | Қоғамдық тамақтану қызметтері. Қоғамдық тамақтану өнімдерін зертханалық бақылау әдістері. 2-бөлік. Физикалық-химиялық сынақтар жүргізу әдістері | ||
27 | V-бөлім 19 және 20-тармақтар | ҚР СТ 2779-2015 | Тағам өнімдері. Балыққа, ұлуларға, шаянтәрізділерге, қос мекенділерге, бауырымен жорғалаушыларға және оларды өңдеу өнімдеріне санитариялық-паразитологиялық сараптама жүргізу әдістері | |
28 | МЕМСТ Р 54378-2011 | Балық, балыққа жатпайтын объектілер мен олардан жасалған өнімдер. Гельминттер дернәсілдерінің тіршілік ету қабілетін анықтау әдістері | ||
29 |
Нұсқаулық | Балық пен балық өнімдерінің сапасына паразитологиялық бақылау | ||
30 | V-бөлім 21-тармақ | МЕМСТ 26889-86 | Тағамдық және дәмдік өнімдер. Құрамындағы азотты Кьельдаль әдісімен анықтау бойынша жалпы нұсқаулар | |
31 | МЕМСТ Р 50846-96 | Балық, теңіз сүтқоректілері, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Балықтағы аммиактың салмақтық үлесін өлшеу әдістемесі | ||
32 | VI-бөлім | МЕМСТ 8756.18-70 | Консервіленген тағам өнімдері. Ыдыстың сыртқы түрін, герметикалығын және металл ыдыстың ішкі бетінің жай-күйін анықтау әдістері | |
33 | МЕМСТ 27001-86 | Балық пен теңіз өнімдерінің уылдырығы және олардан жасалған пресервілер. Консерванттарды анықтау әдістері | ||
34 | МЕМСТ 31339-2006 | Балық, балыққа жатпайтын объектілер мен олардан жасалған өнімдер. Сынамаларды қабылдау қағидалары және іріктеу әдістері | ||
35 | VI-бөлім 38-тармақ | МЕМСТ 26664-85 | Балықтан және теңіз өнімдерінен жасалған консервілер мен пресервілер. Құрамдас бөліктердің органолептикалық көрсеткіштерін, нетто салмағын немесе көлемі мен салмақтық үлесін анықтау әдістері | |
36 | МЕМСТ 32157-2013 | Балық консервілері. Майдағы тұнбаның салмақтық үлесін анықтау әдісі | ||
37 | VI-бөлім 40-тармақ | МЕМСТ ИСО 21569-2009 | Тағам өнімдері. Генетикалық түрлендірілген ағзалар мен туынды өнімдерді табу үшін талдау жүргізу әдістері. Нуклеин қышқылдарын талдау негізінде сапалылығын анықтау әдістері | |
38 | МЕМСТ ИСО 21570-2009 | Тағам өнімдері. Генетикалық түрлендірілген ағзалар мен туынды өнімдерді табу үшін талдау жүргізу әдістері. Нуклеин қышқылдарына негізделген сандық әдістер | ||
39 | МЕМСТ 30615-99 | Шикізат және тағам өнімдері. Фосфорды анықтау әдісі | ||
40 | МЕМСТ Р 55503-2013 | Балық, балыққа жатпайтын объектілер мен олардан жасалған өнімдер. Құрамындағы фосфор қосындыларын анықтау | ||
41 | № 1 – 7 қосымшалар | МЕМСТ 7636-85 | Балық, теңіз сүтқоректілері, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Талдау әдістері | |
42 | МЕМСТ 8756.0-70 | Консервіленген тағам өнімдері. Сынамаларды іріктеу және оларды сынауға дайындау | ||
43 | МЕМСТ 26185-84 | Теңіз балдырлары, теңіз шөптері және оларды өңдеу өнімдері. Талдау әдістері | ||
44 | МЕМСТ 31339-2006 | Балық, балыққа жатпайтын объектілер мен олардан жасалған өнімдер. Сынамаларды қабылдау қағидалары және іріктеу әдістері | ||
45 | МЕМСТ 31413-2010 | Балдырлар, теңіз шөптері және олардан жасалған өнімдер. Сынамаларды қабылдау қағидалары және іріктеу әдістері | ||
46 | БСТ 1036-97 | Тағам өнімдері мен азық-түлік шикізаты. Қауіпсіздік көрсеткіштерін анықтау үшін сынамаларды іріктеу әдістері | ||
47 | ҚР СТ 1802-2008 | Балық, теңіз өнімдері және оларды өңдеу өнімдері. Сынамаларды қабылдау қағидалары және іріктеу | ||
48 | ҚР СТ 1803-2008 | Балық және теңіз өнімдері. Бағалаудың сенсорлық әдісі | ||
49 | № 1 қосымша | МЕМСТ ISO 7218-2015 | Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Микробиологиялық зерттеулерге қойылатын жалпы талаптар мен ұсынымдар | Беларусь Республикасында 01.01.2018 ж. бастап қолданылады |
50 | МЕМСТ 10444.1-84 | Консервілер. Микробиологиялық талдауда қолданылатын реактивтердің ерітінділерін, бояуларды, индикаторларды және қоректік орталарды дайындау | ||
51 | МЕМСТ 26669-85 | Тағамдық және дәмдік өнімдер. Микробиологиялық талдаулар үшін сынамаларды дайындау | ||
52 | МЕМСТ 26670-91 | Тағам өнімдері. Микроағзаларды өсіру әдістері | ||
53 | МЕМСТ 30425-97 | Консервілер. Өнеркәсіптік зарарсыздығын анықтау әдісі | ||
54 | МЕМСТ 31904-2012 | Тағам өнімдері. Микробиологиялық сынаулар үшін сынамаларды іріктеу әдістері | ||
55 | ӘНҚ 4.2.2578-10* | Бөлек импеданс әдісімен санитариялық-бактериологиялық зерттеулер | ||
56 | № 1 қосымша, 1 – 5-кестелер, "мезофилды аэробты және факультативті-анаэробты микроағзалардың саны (МАФАжәнеМС)" көрсеткіші | МЕМСТ 10444.11-2013 | Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Мезофилдық сүт қышқылы микроағзаларын анықтау және олардың санын есептеу | |
57 | МЕМСТ 10444.15-94 |
Тағам өнімдері. Мезофилдық аэробты және факультативті-анаэробты микроағзалардың санын анықтау әдістері | ||
58 | № 1 қосымша, 1 – 5-кестелер, "ішек таяқшалары тобындағы бактериялар (колиформдар) (ІТТБ)" көрсеткіші | МЕМСТ 31747-2012 | Тағам өнімдері. Ішек таяқшалары (колиформдық бактериялар) тобындағы бактерияларды табу және олардың санын анықтау әдістері | |
59 | № 1 қосымша, 1 – 5-кестелер, "s. aureus" көрсеткіші | МЕМСТ 10444.2-94 | Тағам өнімдері. Staphylococcus aureus табу және олардың санын анықтау | |
60 | МЕМСТ 31746-2012 | Тағам өнімдері. Коагулаз оң стафилококктарды және Staphylococcus aureus табу және олардың санын анықтау әдістері | ||
61 |
№ 1 қосымша, 1 және 3 кестелер, | МЕМСТ ISO/TS 21872-1-2013 | Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Ықтимал энтеропатогендік Vibrio spp табудың горизонтальді әдісі. 1-бөлік. Vibrio parahaemoliticus және Vibrio cholerae бактерияларын табу | |
62 | № 1 қосымша, 1 және 3 кестелер, "Enterococcus тегіндегі бактериялар" көрсеткіші | МЕМСТ 28566-90 | Тағам өнімдері. Энтерококктарды табу және олардың санын анықтау әдісі | |
63 | № 1 қосымша, 1 – 3, 5, кестелер, "сульфитредуцияланатын клостридиялар" көрсеткіші | МЕМСТ 29185-2014 | Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Анаэробты жағдайда өсетін сульфитредуцияланатын бактерияларды табу және есептеу | |
64 | № 1 қосымша,1 – 3, 5, кестелер, "зең" және "ашытқы" көрсеткіштері | МЕМСТ ISO 21527-1-2013 | Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Ашытқы және зең грибоктарын есептеу әдісі. 1-бөлік. Олардағы судың белсенділігі 0,95 көп өнімдерде колонияларды есептеу әдістемесі | |
65 | МЕМСТ 10444.12-2013 | Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Ашытқы және зең грибоктарын табу және олардың санын есептеу әдісі | ||
66 | МЕМСТ 28805-90 | Тағам өнімдері. Осмотолерантты ашытқы және зең грибоктарын табу және санын анықтау әдістері | ||
67 | № 1 қосымша, 1 – 3 кестелер, "Proteus тектес бактериялар" көрсеткіші | МЕМСТ 28560-90 | Тағам өнімдері. Proteus, Morganella, Providencia тектес бактерияларды анықтау әдісі | |
68 | № 1 қосымша, 2-кесте, "e. coli" көрсеткіші | МЕМСТ 30726-2001 | Тағам өнімдері. Escherichia coli түріндегі бактерияларды табу және олардың санын анықтау әдістері | |
69 | МЕМСТ 32011-2013 | Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Escherichia coli O157 табудың горизонтальді әдісі | ||
70 | МЕМСТ 32064-2013 | Тағам өнімдері. Еntеrоbасtеriаceae түріндегі бактерияларды табу және олардың санын анықтау әдістері | ||
71 | № 1 қосымша, 5-кесте, "B. cereus и B. Polymyxa тобындағы спора түзуші мезофилдық аэробты және факультативті-анаэробты микроағзалар" көрсеткіші | МЕМСТ 10444.8-2013 | Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Bacillus cereus презумптивті бактерияларын есептеудің горизонтальді әдісі. 30 °C температурасында колонияларды есептеу әдісі | |
72 | МЕМСТ ISO 21871-2013 | Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Bacillus cereus анағұрлым ықтимал санын табу және есептеу әдісі | ||
73 | № 1 қосымша, 5-кесте, "B. Subtilis тобындағы спора түзуші мезофилдық аэробты және факультативті-анаэробты микроағзалар" көрсеткіші | МЕМСТ 10444.11-2013 | Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Мезофилдық сүт қышқылы микроағзаларын анықтау және олардың санын есептеу әдістері | |
74 | МЕМСТ 10444.15-94 | Тағам өнімдері. Мезофилдық аэробты және факультативті-анаэробты микроағзалардың санын анықтау әдістері | ||
75 |
№ 1 қосымша, 5-кесте, "C. botulinum | МЕМСТ 10444.7-86 | Тағам өнімдері. Бутулиндік токсиндерді және Clostridium botulinum анықтау әдістері | |
76 | МЕМСТ 10444.9-88 | Тағам өнімдері. Clostridium perfringens анықтау әдістері | ||
77 | МЕМСТ 31744-2012 | Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Clostridium perfringens колонияларын есептеу әдісі | ||
78 | № 2 қосымша | МЕМСТ 31694-2012 | Тағам өнімдері мен азық-түлік шикізаты. Құрамындағы тетрациклин тобындағы қалдық антибиотиктарды масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдістері | |
79 | МЕМСТ 31982-2012 | Тағам өнімдері, жемшөп, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы бета-адреностимуляторды масс-спектрометрия детекторы бар газ-хроматография көмегімен анықтау әдісі | ||
80 | МЕМСТ 32014-2012 | Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық метаболит нитрофурандарды масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі | ||
81 |
МЕМСТ 32015-2012 | Тағам өнімдері, жемшөп, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы анаболикалық стероидтар мен стильбен туындыларын масс-спектрометрия детекторы бар газ- хроматография көмегімен анықтау әдісі | ||
82 | МЕМСТ 32797-2014 | Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық хинолондарды масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі | ||
83 | МЕМСТ 32798-2014 | Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық аминогликозидтерді масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі | ||
84 |
МЕМСТ 32834-2014 | Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық антгельминтиктерді масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі | ||
85 |
МЕМСТ 32881-2014 | Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық стероидтік емес қабынуға қарсы дәрілік заттарды масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі | ||
86 |
МЕМСТ 33482-2015 |
Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты, құрама жем. | ||
87 | МЕМСТ 33615-2015 | Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық метаболит фуразолидонды анықтаудың иммуноферменттік әдісі | ||
88 | МЕМСТ 33681-2015 | Тағам өнімдері. Антибиотиктерді инверсиялық вольтамперметрия әдісімен анықтау (левомицетин, тетрациклин) | ||
89 | МЕМСТ Р 53594-2009 | Мал шаруашылығы өнімдері және жемшөп. Өсудің синтетикалық анаболикалық стимуляторын иммуноферменттік әдіспен анықтау | ||
90 | МЕМСТ Р 54518-2011 | Тағам өнімдері, жемшөп, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы кокцидиостатиктерді масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі | ||
91 | МЕМСТ Р 54904-2012 | Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық сульфаниламидтерді, нитроимидазды, пенициллинді, амфениколды масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі | ||
92 | МЕМСТ Р 56962-2016 | Балық, балыққа жатпайтын өнімдер және олардан жасалған өнімдер. Құрамындағы қалдық трифенилметан бояғыштарын жоғары ажыратымды ұшпалы-уақытты масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі аса жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі | ||
93 | МЕМСТ Р 57024-2016 | Балық. Құрамындағы қалдық туынды бензоилмочевинді жоғары ажыратымды ұшпалы-уақытты масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі аса жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі | ||
94 | МЕМСТ Р 57025-2016 | Балық, балыққа жатпайтын объектілер мен олардан жасалған өнімдер. Құрамындағы қалдық трифенилметан бояғыштарын анықтаудың иммуноферменттік әдісі | ||
95 | ӨОӘ. МН 4652-2013* | Құрамындағы қалдық бацитрацинді жануарлардан алынатын өнімде EuroProxima B.V.-Нидерланд өндірісінің тест-жүйесін пайдалана отырып ИФА әдісімен анықтау. Өлшеуді орындау әдістемесі | ||
96 | № 3 қосымша | ҚР СТ 2779-2015 | Тағам өнімдері. Балыққа, ұлуларға, шаянтәрізділерге, қос мекенділерге, бауырымен жорғалаушыларға және оларды өңдеу өнімдеріне санитариялық-паразитологиялық сараптама жүргізу әдістері | |
97 | МЕМСТ Р 54378-2011 | Балық, балыққа жатпайтын объектілер мен олардан жасалған өнімдер. Гельминттер дернәсілдерінің тіршілік ету қабілетін анықтау әдістері | ||
98 | № 4 қосымша, "гистамин" көрсеткіші | МЕМСТ 31789-2012 | Балық, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Құрамындағы биогендік аминдерді тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен сандық анықтау | |
99 | ҚР СТ 2787-2015 | Тағам өнімдері. Балық өнімдерінің құрамындағы гистаминді анықтау әдісі | ||
100 |
№ 4 қосымша, "нитрозаминдер | ӘНҚ 4.4.1.011-93* | Азық-түлік шикізатындағы және тағам өнімдеріндегі ұшпалы N-нитрозаминдерді анықтау | |
101 | ӨОӘ. МН 3543-2010* | Тағам өнімдеріндегі және азық-түлік шикізатындағы нитрозаминдерді тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен анықтаудың әдістемесі | ||
102 | № 4 қосымша, "диоксиндер" көрсеткіші | МЕМСТ 31792-2012 | Балық, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Құрамындағы диоксиндерді және диоксин тәрізді полихлорланған бифенилдерді хромато-масс-спектральдік әдіспен анықтау | |
103 | АСТ 348-2012 | Белгілі бір тағам өнімдерінде диоксиндерді (ПХДД/ПХДФ), және диоксин-тәрізді ПХБ және диоксин-тәрізді емес ПХБ деңгейін бақылау үшін сынамаларды іріктеу және талдау жүргізу әдістері | ||
104 | № 4 қосымша, "бенз(а)пирен" көрсеткіші | МЕМСТ 31745-2012 | Тағам өнімдері. Құрамындағы полициклды хош иісті көмірсутегін тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен анықтау | |
105 | МЕМСТ 33680-2015 | Тағам өнімдері. ЖҚХ және ТЖСХ әдісімен астықта, ысталған ет және балық өнімдерінде бенз(а)пиренді анықтау | ||
106 | БСТ МЕМСТ Р 51650-2001 | Тағам өнімдері. Бенз(а)пиреннің салмақтық үлесін анықтау әдістері | ||
107 | МЕМСТ Р 51650-2000 | Тағам өнімдері. Бенз(а)пиреннің салмақтық үлесін анықтау әдістері | ||
108 |
№ 4 қосымша, "полихлорланған | МЕМСТ EN 1528-1-2014 | Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тағам өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау. 1-бөлік. Жалпы ережелер | |
109 | МЕМСТ EN 1528-2-2014 | Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тағам өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау. 2-бөлік. Майды, пестицидтерді және ПХБ экстракциялау және құрамындағы майды анықтау | ||
110 | МЕМСТ EN 1528-3-2014 | Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тамақ өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау. 3-бөлік. Тазалау әдістері | ||
111 | МЕМСТ EN 1528-4-2014 | Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тағам өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау | ||
112 | МЕМСТ 31983-2012 | Тағам өнімдері, жемшөп, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы полихлорланған бифенилдерді анықтау әдістері | ||
113 |
№ 4 қосымша, "ұлулардың сал қылатын уы | МЕМСТ EN 14526-2015 | Тағам өнімдері. Мидиялардағы сактоксин мен DC-сактоксинді анықтау. Пероксидтік немесе периодаттық тотығу әдісімен колония алды дериватизацияны қолдана отырып тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісі | |
114 |
№ 4 қосымша, "ұлулардың амнестикалық уы | МЕМСТ EN 14176-2015 | Тағам өнімдері. Мидиялардағы домое қышқылын тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен анықтау | |
115 |
№ 4 қосымша, "ұлулардың диареялық уы | МР 01.016-07* | Ұлулардағы окадаик қышқылын тест-жүйе көмегімен экспресс-анықтау | |
116 | № 4 қосымша, "қышқылдық саны" көрсеткіші | МЕМСТ 27082-2014 | Балықтан, су омыртқасыздарынан, су сүтқоректілерден және балдырлардан жасалған консервілер мен пресервілер. Жалпы қышқылдығын анықтау әдістері | |
117 | МЕМСТ 28972-91 | Кәсіпшілік балықтан және балыққа жатпайтын объектілерінен жасалған консервілер мен пресервілер. Белсенді қышқылдылықты (рН) анықтау әдісі | ||
118 | № 4 қосымша, "перекистік сан" көрсеткіші | МЕМСТ ISO 27107-2016 | Жануарлар майы және өсімдік майы. Титрлеудің соңғы нүктесі бойынша потенциометрия әдісімен перекистік санды анықтау | |
119 | БСТ МЕМСТ Р 51487-2001 | Өсімдік майы және жануарлар майы. Перекистік санды анықтау әдісі | ||
120 | МЕМСТ Р 50457-92 | Өсімдік майы және жануарлар майы. Перекистік санды анықтау әдісі | ||
121 | МЕМСТ Р 51487-99 | Өсімдік майы және жануарлар майы. Перекистік санды анықтау әдісі | ||
122 | № 5 қосымша, 1 және 3 кестелер, "құрғақ заттардың салмақтық үлесі" көрсеткіші | МЕМСТ 26808-86 | Балықтан және теңіз өнімдерінен жасалған консервілер. Құрғақ заттарды анықтау әдістері | |
123 | № 5 қосымша, 1 және 3 кестелер, "ақуыз" көрсеткіші | МЕМСТ 7636-85 | Балық, теңіз сүтқоректілері, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Талдау әдістері | |
124 | МЕМСТ 31795-2012 | Балық, теңіз өнімдері және олардан жасалған өнімдер. Ақуыздың, майдың, судың, фосфордың, кальцийдің және күлдің салмақтық үлесін жақын инфрақызыл салада спектроскопиямен анықтау әдісі | ||
125 | № 5 қосымша, 1 және 3 кестелер, "май" көрсеткіші | МЕМСТ 7636-85 | Балық, теңіз сүтқоректілері, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Талдау әдістері | |
126 | МЕМСТ 26829-86 | Балықтан жасалған консервілер мен пресервілер. Майды анықтау әдістері | ||
127 | № 5 қосымша, 1 және 3 кестелер, "ас тұзы" көрсеткіші | МЕМСТ 27207-87 | Балықтан және теңіз өнімдерінен жасалған консервілер мен пресервілер. Ас тұзды анықтау әдістері | |
128 | № 5 қосымша, 1 және 3 кестелер, "минералдық заттар – темір" көрсеткіші | МЕМСТ EN 14084-2014 | Тағам өнімдері. Іздік элементтерді анықтау. Құрамындағы қорғасынды, кадмийді, мырышты, мысты және темірді микротолқынды ыдыратудан кейін атомды-абсорбциялық спектрометрия көмегімен анықтау | 01.04.2018 ж. бастап қолданылады |
129 | МЕМСТ 26928-86 | Тағам өнімдері. Темірді анықтау әдісі | ||
130 | МЕМСТ 30178-96 | Шикізат және тағам өнімдері. Уытты элементтерді анықтаудың атомды-абсорбциялық әдісі | ||
131 | МЕМСТ 31671-2012 | Тағам өнімдері. Іздік элементтерді анықтау. Жоғары қысым кезінде минералдау әдісімен сынамаларды дайындау | ||
132 | БСТ EN 14082-2014 | Тағам өнімдері. Іздік элементтерді анықтау. Құрамындағы қорғасынды, кадмийді, мырышты, мысты, темірді және хромды құрғақ күлденуден кейін атомды-абсорбциялық спектрометрия (ААС) көмегімен анықтау | ||
133 | БСТ EN 14084-2012 | Тағам өнімдері. Іздік элементтерді анықтау. Құрамындағы қорғасынды, кадмийді, мырышты, мысты және темірді микротолқынды ыдыратудан кейін атомды-абсорбциялық спектрометрия (ААС) әдісімен анықтау | 01.01.2019 ж. дейін қолданылады | |
134 |
№ 5 қосымша, 1 және 3 кестелер, "дәрумендер: |
МЕМСТ 7047-55 | А, С, D, B1, B2 және РР дәрумендері. Сынамаларды іріктеу, дәрумендерді анықтау және дәрумендік препараттардың сапасын сынау әдістері | |
135 | МЕМСТ EN 14122-2013 | Тағам өнімдері. В1 дәруменін тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау | ||
136 | МЕМСТ EN 14152-2013 | Тағам өнімдері. В2 дәруменін тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау | ||
137 | МЕМСТ EN 15652-2015 | Тағам өнімдері. Ниацинді тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен анықтау | ||
138 | № 5 қосымша, 1 және 3 кестелер, "крахмал" көрсеткіші | МЕМСТ 10574-91 |
Ет өнімдері. Крахмалды анықтау әдістері | 01.01.2018 ж. дейін қолданылады |
139 | МЕМСТ 10574-2016 | Ет өнімдері. Крахмалды анықтау әдістері | 01.01.2018 ж. бастап қолданылады | |
140 | № 5 қосымша, 2 және 4-кесте, "полихлорланған бифенилдер" көрсеткіші | МЕМСТ EN 1528-1-2014 | Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тағам өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау. 1-бөлік. Жалпы ережелер | |
141 | МЕМСТ EN 1528-2-2014 | Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тағам өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау. 2-бөлік. Майды, пестицидтерді және ПХБ экстракциялау және құрамындағы майды анықтау | ||
142 | МЕМСТ EN 1528-3-2014 | Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тамақ өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау. 3-бөлік. Тазалау әдістері | ||
143 | МЕМСТ EN 1528-4-2014 | Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тағам өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау | ||
144 | МЕМСТ 31983-2012 | Тағам өнімдері, жемшөп, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы полихлорланған бифенилдерді анықтау әдістері | ||
145 | № 5 қосымша, 2 және 4-кесте, "гистамин" көрсеткіші | МЕМСТ 31789-2012 | Балық, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Құрамындағы биогендік аминдерді тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен сандық анықтау | |
146 | ҚР СТ 2787-2015 | Тағам өнімдері. Балық өнімдерінің құрамындағы гистаминді анықтау әдісі | ||
147 | № 5 қосымша, 2 және 4-кесте, "нитрозаминдер" көрсеткіші | ӘНҚ 4.4.1.011-93* | Азық-түлік шикізатындағы және тағам өнімдеріндегі ұшпалы N-нитрозаминдерді анықтау | |
148 | ӨОӘ. МН 3543-2010* | Тағам өнімдеріндегі және азық-түлік шикізатындағы нитрозаминдерді тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен анықтау әдістемесі | ||
149 | № 5 қосымша, 2 және 4-кесте, "диоксиндер" көрсеткіші | МЕМСТ 31792-2012 | Балық, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Құрамындағы диоксиндерді және диоксин тәрізді полихлорланған бифенилдерді хромато-масс-спектральдік әдіспен анықтау | |
150 |
АСТ 348-2012 | Белгілі бір тағам өнімдеріндегі диоксиндерді (ПХДД/ПХДФ), және диоксин-тәрізді ПХБ және диоксин-тәрізді емес ПХБ деңгейін бақылау үшін сынамаларды іріктеу және талдау жүргізу әдістері | ||
151 | № 5 қосымша, 4-кесте, "нитраттар" көрсеткіші | МЕМСТ 29270-95 | Жемістер мен көкөністерді қайта өңдеу өнімдері. Нитраттарды анықтау әдістері | |
152 | № 6 қосымша, 1 және 3 кестелер, "ақуыз" көрсеткіші | МЕМСТ 7636-85 | Балық, теңіз сүтқоректілері, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Талдау әдістері | |
153 | МЕМСТ 31795-2012 | Балық, теңіз өнімдері және олардан жасалған өнімдер. Ақуыздың, майдың, судың, фосфордың, кальцийдің және күлдің салмақтық үлесін жақын инфрақызыл салада спектроскопиямен анықтау әдісі | ||
154 | № 6 қосымша, 1 және 3 кестелер, "май" көрсеткіші | МЕМСТ 7636-85 | Балық, теңіз сүтқоректілері, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Талдау әдістері | |
155 | МЕМСТ 26829-86 | Балықтан жасалған консервілер мен пресервілер. Майды анықтау әдістері | ||
156 | № 6 қосымша, 2 және 4-кесте, "ұлулардың сал қылатын уы (сакситоксин)" көрсеткіші | МЕМСТ EN 14526-2015 | Тағам өнімдері. Мидиялардағы сактоксин мен DC-сактоксинді анықтау. Пероксидтік немесе периодаттық тотығу әдісімен колония алды дериватизацияны қолдана отырып тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісі | |
157 |
№ 6 қосымша, 2 және 4-кесте, "ұлулардың амнестикалық уы | МЕМСТ EN 14176-2015 | Тағам өнімдері. Мидиялардағы домое қышқылын тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен анықтау | |
158 |
№ 6 қосымша, 2 және 4-кесте, "ұлулардың диареялық уы | МР 01.016-07* | Ұлулардағы окадаик қышқылын тест-жүйе көмегімен экспресс-анықтау | |
159 |
№ 6 қосымша, 2 және 4-кесте, "нитрозаминдер: | ӘНҚ 4.4.1.011-93* | Азық-түлік шикізатындағы және тағам өнімдеріндегі ұшпалы N-нитрозаминдерді анықтау | |
160 | ӨОӘ. МН 3543-2010* | Тағам өнімдеріндегі және азық-түлік шикізатындағы нитрозаминдерді тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен анықтау әдістемесі | ||
161 | № 6 қосымша, 2 және 4-кесте, "гистамин" көрсеткіші | МЕМСТ 31789-2012 | Балық, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Құрамындағы биогендік аминдерді тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен сандық анықтау | |
162 | ҚР СТ 2787-2015 | Тағам өнімдері. Балық өнімдерінің құрамындағы гистаминді анықтау әдісі | ||
163 | № 6 қосымша, 2 және 4-кесте, "полихлорланған бифенилдер" көрсеткіші | МЕМСТ EN 1528-1-2014 | Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тағам өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау. 1-бөлік. Жалпы ережелер | |
164 | МЕМСТ EN 1528-2-2014 | Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тағам өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау. 2-бөлік. Майды, пестицидтерді және ПХБ экстракциялау және құрамындағы майды анықтау | ||
165 | МЕМСТ EN 1528-3-2014 | Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тамақ өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау. 3-бөлік. Тазалау әдістері | ||
166 | МЕМСТ EN 1528-4-2014 | Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тағам өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау | ||
167 | МЕМСТ 31983-2012 | Тағам өнімдері, жемшөп, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы полихлорланған бифенилдерді анықтау әдістері | ||
168 | № 6 қосымша, 2 және 4-кесте, "диоксиндер" көрсеткіші | МЕМСТ 31792-2012 | Балық, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Құрамындағы диоксиндерді және диоксин тәрізді полихлорланған бифенилдерді хромато-масс-спектральдік әдіспен анықтау | |
169 |
АСТ 348-2012 | Белгілі бір тағам өнімдеріндегі диоксиндерді (ПХДД/ПХДФ), және диоксин-тәрізді ПХБ және диоксин-тәрізді емес ПХБ деңгейін бақылау үшін сынамаларды іріктеу және талдау жүргізу әдістері | ||
170 | № 6 қосымша, 3-кесте, "ас тұзы" көрсеткіші | МЕМСТ 27207-87 | Балықтан және теңіз өнімдерінен жасалған консервілер мен пресервілер. Ас тұзды анықтау әдістері | |
171 | № 6 қосымша, 3-кесте, "крахмал" көрсеткіші | МЕМСТ 10574-91 | Ет өнімдері. Крахмалды анықтау әдістері | 01.01.2018 ж. дейін қолданылады |
172 | МЕМСТ 10574-2016 | Ет өнімдері. Крахмалды анықтау әдістері | 01.01.2018 ж. бастап қолданылады | |
173 | № 6 қосымша, 4-кесте, "левомицетин (хлорамфеникол)" көрсеткіші | МЕМСТ 33681-2015 | Тағам өнімдері. Антибиотиктерді инверсиялық вольтамперметрия әдісімен анықтау (левомицетин, тетрациклин) | |
174 | МЕМСТ Р 54904-2012 | Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық сульфаниламидтерді, нитроимидазды, пенициллинді, амфениколды масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі | ||
175 | № 6 қосымша, 4-кесте, "тетрациклин тобы" көрсеткіші | МЕМСТ 31694-2012 | Тағам өнімдері мен азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық тетрациклин тобындағы антибиотиктарды масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі | |
176 | № 6 қосымша, 4-кесте, "пенициллин" көрсеткіші | МЕМСТ Р 54904-2012 | Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық сульфаниламидтерді, нитроимидазды, пенициллинді, амфениколды масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі | |
177 | № 6 қосымша, 4-кесте, "стрептомицин" көрсеткіші | МЕМСТ 32798-2014 | Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық аминогликозидтерді масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі | |
178 | № 6 қосымша, 4-кесте, "бацитрацин" көрсеткіші | ӨОӘ. МН 4652-2013* | Құрамындағы қалдық бацитрацинді жануарлардан алынатын өнімде EuroProxima B.V. Нидерланды өндірісінің тест-жүйесін пайдалана отырып ИФА әдісімен анықтау. Өлшеуді орындау әдістемесі | |
179 | № 6 қосымша, 4-кесте, "бенз(а)пирен" көрсеткіші | МЕМСТ 33680-2015 | Тағам өнімдері. ЖҚХ және ТЖСХ әдісімен астықта, ысталған ет және балық өнімдерінде бенз(а)пиренді анықтау | |
180 | БСТ МЕМСТ Р 51650-2001 | Тағам өнімдері. Бенз(а)пиреннің салмақтық үлесін анықтау әдістері | ||
181 | МЕМСТ Р 51650-2000 | Тағам өнімдері. Бенз(а)пиреннің салмақтық үлесін анықтау әдістері | ||
182 | № 6 қосымша, 2 және 4-кесте | МЕМСТ 31789-2012 | Балық, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Құрамындағы биогендік аминдерді тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен сандық анықтау |
* Тиісті мемлекетаралық стандарт әзірленіп, ол стандарттар тізбесіне енгізілгенге дейін қолданылады.