Санитариялық-эпидемиологиялық қадағалауға (бақылауға) жататын өнімдерге (тауарларға) қойылатын бірыңғай санитариялық-эпидемиологиялық және гигиеналық талаптардың ІІ тарауының 13-бөліміне өзгеріс енгізу туралы

Еуразиялық экономикалық комиссия Алқасының 2018 жылғы 23 қаңтардағы № 12 шешімі

      2014 жылғы 29 мамырдағы Еуразиялық экономикалық одақ туралы шарттың 57-бабының 2-тармағына және Жоғары Еуразиялық экономикалық кеңестің 2014 жылғы 23 желтоқсандағы № 98 шешімімен бекітілген Еуразиялық экономикалық комиссияның Жұмыс регламентіне № 2 қосымшаның 20-тармағына сәйкес Еуразиялық экономикалық комиссия Алқасы шешті:

      1. Қосымшаға сәйкес Кеден одағы Комиссиясының 2010 жылғы 28 мамырдағы № 299 шешімімен бекітілген Санитариялық-эпидемиологиялық қадағалауға (бақылауға) жататын өнімдерге (тауарларға) қойылатын бірыңғай санитариялық-эпидемиологиялық және гигиеналық талаптардың ІІ тарауының 13-бөліміне өзгеріс енгізілсін.

      2. Осы Шешім ресми жарияланған күнінен бастап күнтізбелік 30 күн өткен соң күшіне енеді.

      Еуразиялық экономикалық комиссия
Алқасының Төрағасы
Т. Саркисян

  Еуразиялық экономикалық
комиссия Алқасының
2018 жылғы 23 қаңтардағы
№ 12 шешіміне
ҚОСЫМША

Санитариялық-эпидемиологиялық қадағалауға (бақылауға) жататын өнімдерге
(тауарларға) қойылатын бірыңғай санитариялық-эпидемиологиялық және гигиеналық
талаптардың ІІ тарауының 13-бөліміне енгізілетін
ӨЗГЕРІС

      ІІ тараудың 13-бөлімі мынадай редакцияда жазылсын:

"13-бөлім. Шекпейтін темекі өніміне, шекпейтін темекі бұйымдарына және оларды өндіру үшін пайдаланылатын темекі шикізатына қойылатын талаптар

1. Қолданылу саласы

      Осы бөлім ЕАЭО СЭҚ ТН 2401 және 2403 тауар позицияларында сыныпталатын шекпейтін темекі өніміне, шекпейтін темекі бұйымдарына (соның ішінде шайнайтын темекіге, иіскейтін темекіге, соратын темекіге (снюске)) және оларды өндіру үшін пайдаланылатын темекі шикізатына қойылатын талаптарды белгілейді.

2. Анықтамалар

      Осы бөлімнің мақсаттары үшін мыналарды білдіретін ұғымдар пайдаланылады:

      "ингредиент" шекпейтін темекі бұйымын өндіру кезінде пайдаланылатын және шекпейтін темекі бұйымының құрамында дайын күйінде, соның ішінде өзгерген нысанда болатын зат (темекі жапырағын және темекінің басқа бөліктерін қоспағанда);

      "шекпейтін темекі өнімі" тұтынушылық орамаға буып-түйілген шекпейтін темекі бұйымы;

      "шекпейтін темекі бұйымы" соруға, шайнауға, иіскеуге арналған темекі бұйымы;

      "темекі" темекі шикізатын алу мақсатында өсірілетін Nicotiana Tabacum және Nicotiana Rustica алқатұқымдас түрлер тұқымдастығының Nicotiana текті өсімдік;

      "шайнайтын темекі" шайнауға арналған және темекі емес шикізатты және өзге де ингредиенттерді қосып немесе қоспай темекі жапырақтарының нығыздалған қиындыларынан әзірленген шекпейтін темекі бұйымының түрі;

      "иіскейтін темекі" иіскеуге арналған және темекі емес шикізатты және өзге де ингредиенттерді қосып немесе қоспай жұқалап майдаланған темекіден әзірленген шекпейтін темекі бұйымының түрі;

      "соратын темекі (снюс)" соруға арналған және толығымен немесе ішінара темекі емес шикізатты және өзге де ингредиенттерді қосып немесе қоспай тазартылған темекі тозаңынан және (немесе) кесілген темекінің ұсақ фракцияларынан әзірленген шекпейтін темекі бұйымының түрі;

      "темекі бұйымы" толығымен немесе ішінара темекі жапырағынан және (немесе) темекінің басқа да бөліктерінен шикізаттық материал ретінде әзірленген, сору, шайнау немесе иіскеу үшін пайдаланатындай етіп дайындалған өнім;

      "темекі шикізаты" жинаудан кейін және (немесе) өзге де өндірістік өңдеуден өткен және шекпейтін темекі өнімін өндіру кезінде пайдаланылатын темекі.

3. Санитариялық-эпидемиологиялық және гигиеналық талаптар

      1.Шекпейтін темекі өнімін және шекпейтін темекі бұйымдарын өндіру кезінде ингредиенттер ретінде мынадай заттарды пайдалануға жол берілмейді:

      а) агарицин қышқылы (Acidum agarricinicum), аққайыңның дегтяр майы (Oleum Betulae empyreumaticum), құрамында еркін немесе байланысты синиль қышқылы бар ащы бадам майы (Oleum Amygdalarum amarum), сассафраса майы (Oleum Sassafratis), аршаның дегтяр майы (Oleum Juniperi empyreumaticum), камфора майы (Oleum camphoratum), камфора, кумарин, мақсары, туйон;

      б) халықаралық шарттарға сәйкес Одақ шеңберінде айналымға тыйым салынған заттар;

      в) ащы-тәтті палсеннің ағаш сабағынан (Stipites Dulcamarae), пулегия жалбызы шөбінен (бүргешөп жалбызы) (Herba Pulegii), хош иісті лиатристен (Liatris odoratissima), камфора ағашынан (Camphorae), қарапайым қырықаяқ папоротнигі тамырсабағынан (Rhizoma Polypodii), папоротник тамырсабағынан (Rhizoma Filicis dulcis), квассия сүрегінен (Lignum Quassiae), сабын ағашының қабығынан (Cortex Quillaja), пижма шөбінен (Herba Tanaceti), рута шөбінен (Herba Rutae), сассафрас сабағынан, жапырақтарынан, қабығынан (Stipes, Folium, Cortex Sassafratis), дәрілік түйежоңышқадан (Millilotus officinalis), тонк бұршақтарынан (Semen Toncae), бояушөптен (Asperula odorata) әзірленген хош иістендіргіш және дәмдік заттар.

      Соратын темекі (снюс) және шайнайтын темекі үшін ингредиенттер ретінде тамақ өнімдерінде пайдалану үшін рұқсат етілген тамақ өнімдерінен, тағамдық қоспалардан және хос иістендіргіштерден басқа өзге заттарды пайдалануға жол берілмейді.

      Соратын темекі (снюс) және шайнайтын темекі үшін хош иістендіргіштер, соустар, экстрактілер ретінде пайдаланылатын ингредиенттер құрамындағы ауыр металдар мен пестицидтер бойынша осы тараудың 1-бөлімінің талаптарына сәйкес келуі тиіс.

      Темекі шикізатының құрамындағы пестицидтердің шекті рұқсат етілген деңгейі осы тараудың 15-бөлімінде көзделген.".

О внесении изменения в раздел 13 главы II Единых санитарно-эпидемиологических и гигиенических требований к продукции (товарам), подлежащей санитарно-эпидемиологическому надзору (контролю)

Решение Коллегии Евразийской экономической комиссии от 23 января 2018 года № 12

      В соответствии c пунктом 2 статьи 57 Договора о Евразийском экономическом союзе от 29 мая 2014 года и пунктом 20 приложения № 2 к Регламенту работы Евразийской экономической комиссии, утвержденному Решением Высшего Евразийского экономического совета от 23 декабря 2014 г. № 98, Коллегия Евразийской экономической комиссии решила:

      1. Внести в раздел 13 главы II Единых санитарно-эпидемиологических и гигиенических требований к продукции (товарам), подлежащей санитарно-эпидемиологическому надзору (контролю), утвержденных Решением Комиссии Таможенного союза от 28 мая 2010 г. № 299, изменение согласно приложению.

      2. Настоящее Решение вступает в силу по истечении 30 календарных дней с даты его официального опубликования.

      Председатель Коллегии
Евразийской экономической комиссии
Т. Саркисян
     

  ПРИЛОЖЕНИЕ
к Решению Коллегии
Евразийской экономической комиссии
от 23 января 2018 г. № 12

ИЗМЕНЕНИЕ,
вносимое в раздел 13 главы II Единых санитарно-эпидемиологических и гигиенических требований к продукции (товарам), подлежащей санитарно-эпидемиологическому надзору (контролю)

      Раздел 13 главы II изложить в следующей редакции:

"Раздел 13. Требования к некурительной табачной продукции, некурительным табачным изделиям и используемому для их производства табачному сырью

1. Область применения

      1. Настоящий раздел устанавливает требования к некурительной табачной продукции, некурительным табачным изделиям (в том числе к табаку жевательному, табаку нюхательному, табаку сосательному (снюсу)) и используемому для их производства табачному сырью, классифицируемым в товарных позициях 2401 и 2403 ТН ВЭД ЕАЭС.

2. Определения

      2. Для целей настоящего раздела используются понятия, которые означают следующее:

      "ингредиент" вещество (за исключением табачного листа и других частей табака), используемое при производстве некурительного табачного изделия и присутствующее в готовом некурительном табачном изделии, в том числе в измененной форме;

      "некурительная табачная продукция" некурительное табачное изделие, упакованное в потребительскую упаковку;

      "некурительное табачное изделие" табачное изделие, предназначенное для сосания, жевания, нюханья;

      "табак" растение рода Nicotiana семейства пасленовых видов Nicotiana Tabacum и Nicotiana Rustica, возделываемое в целях получения табачного сырья;

      "табак жевательный" вид некурительного табачного изделия, предназначенного для жевания и изготовленного из спрессованных обрывков табачных листьев с добавлением или без добавления нетабачного сырья и иных ингредиентов;

      "табак нюхательный" вид некурительного табачного изделия, предназначенного для нюханья и изготовленного из тонкоизмельченного табака с добавлением или без добавления нетабачного сырья и иных ингредиентов;

      "табак сосательный (снюс)" вид некурительного табачного изделия, предназначенного для сосания и полностью или частично изготовленного из очищенной табачной пыли и (или) мелкой фракции резаного табака с добавлением или без добавления нетабачного сырья и иных ингредиентов;

      "табачное изделие" продукт, полностью или частично изготовленный из табачного листа и (или) других частей табака в качестве сырьевого материала, приготовленный таким образом, чтобы использовать его для сосания, жевания или нюханья;

      "табачное сырье" табак, прошедший послеуборочную и (или) иную промышленную обработку и используемый при производстве некурительной табачной продукции.

3. Санитарно-эпидемиологические и гигиенические требования

      3. При производстве некурительной табачной продукции и некурительных табачных изделий не допускается использование в качестве ингредиентов следующих веществ:

      а) агарициновая кислота (Acidum agarricinicum), березовое дегтярное масло (Oleum Betulae empyreumaticum), масло горького миндаля (Oleum Amygdalarum amarum) с содержанием свободной или связанной синильной кислоты, масло сассафраса (Oleum Sassafratis), можжевельниковое дегтярное масло (Oleum Juniperi empyreumaticum), камфорное масло (Oleum camphoratum), камфора, кумарин, сафлор, туйон;

      б) вещества, оборот которых запрещен в соответствии с международными договорами в рамках Союза;

      в) ароматические и вкусовые вещества, изготовленные из древесного стебля паслена горько-сладкого (Stipites Dulcamarae), травы пулегиевой мяты (блошной мяты) (Herba Pulegii), лиатрисы пахучей (Liatris odoratissima), камфорного дерева (Camphorae), корневища многоножки обыкновенной (Rhizoma Polypodii), корневища папоротника (Rhizoma Filicis dulcis), древесины квассии (Lignum Quassiae), коры мыльного дерева (Cortex Quillaja), травы пижмы (Herba Tanaceti), травы руты (Herba Rutae), стебля, листьев, коры сассафраса (Stipes, Folium, Cortex Sassafratis), донника лекарственного (Millilotus officinalis), бобов тонка (Semen Toncae), ясменника (Asperula odorata).

      4. Не допускается использование в качестве ингредиентов для табака сосательного (снюса) и табака жевательного иных веществ, кроме пищевых продуктов, пищевых добавок и ароматизаторов, разрешенных для использования в пищевых продуктах.

      5. Ингредиенты, используемые в качестве ароматизаторов, соусов, экстрактов для табака сосательного (снюса) и табака жевательного, должны соответствовать по содержанию тяжелых металлов и пестицидов требованиям раздела 1 настоящей главы.

      6. Предельно допустимые уровни содержания пестицидов в табачном сырье предусмотрены разделом 15 настоящей главы.".