"Йод тапшылығы ауруларының алдын алу туралы" Қазақстан Республикасының Заңына өзгерiстер енгiзу туралы" Қазақстан Республикасы Заңының жобасы туралы

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2006 жылғы 12 шілдедегі N 659 Қаулысы

      Қазақстан Республикасының Үкiметi  ҚАУЛЫ ЕТЕДI:
      "Йод тапшылығы ауруларының алдын алу туралы" Қазақстан Республикасының Заңына өзгерiстер енгiзу туралы" Қазақстан Республикасы Заңының жобасы Қазақстан Республикасының Парламентi Мәжiлiсiнiң қарауына енгiзiлсiн.

       Қазақстан Республикасының
      Премьер-Министрі

Жоба 

Қазақстан Республикасының Заңы

"Йод тапшылығы ауруларының алдын алу туралы"
Қазақстан Республикасының Заңына өзгерiстер енгiзу туралы

       1-бап.  "Йод тапшылығы ауруларының алдын алу туралы" 2003 жылғы 14 қазандағы Қазақстан Республикасының  Заңына  (Қазақстан Республикасы Парламентiнiң Жаршысы, 2003 ж., N 19-20, 149-құжат; 2006 ж., N 1, 5-құжат) мынадай өзгерiстер енгiзiлсiн:

      1) бүкiл мәтiн бойынша "стандарттау, метрология және сертификаттау" деген сөздер "техникалық реттеу және метрология" деген сөздермен ауыстырылсын;

      2) 6-баптың 7) тармақшасы мынадай редакцияда жазылсын:
      "7) Шығарылуы кезiнде йодталмаған тұз пайдаланылатын тамақ өнiмдерiнiң жекелеген түрлерiнiң тiзбесiн бекiтедi;";

      3) 11-бап мынадай редакцияда жазылсын:

      "11-бап. Тұздың сапасы мен қауiпсiздiгiне қойылатын талаптар

      1. Мыналарды:
      1) йодталған тұзды пайдалануға қарсы көрсетiмдерi бар адамдарға арналған тұзды;
      2) технологиялық процесiнде йодталмаған тұз пайдаланылатын тамақ өнiмдерiнiң жекелеген түрлерiн шығаруға арналған тұзды қоспағанда, Қазақстан Республикасының аумағында шығарылатын ас тұзы мен жемдiк тұз мiндеттi түрде йодталуға тиiс.
      Шығарылуы кезiнде йодталмаған тұз пайдаланылатын тамақ өнiмдерiнiң жекелеген түрлерiнiң тiзбесiн уәкiлеттi орган бекiтедi.
      2. Ас тұзы мен жемдiк тұздағы йод құрамының нормалары, оның сапасы, қауiпсiздiгi, йодтау әдiстерi, йод құрамы төмендеген кездегi қайта йодтау процесi санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормаларға және өзге де нормативтiк құжаттарға сәйкес болуға тиiс.
      3. Осы баптың 1-тармағының 1), 2) тармақшаларында көзделген ережелерді қоспағанда, Қазақстан Республикасының аумағында йодталмаған тұзды шығаруға, әкелуге, сондай-ақ сатуға тыйым салынады.
      4. Жалған ас тұзын шығаруға, әкелуге, әкетуге және тыйым салынады.".

       2-бап.  Осы Заң ресми жарияланған күнінен бастап он күнтізбелік күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

       Қазақстан Республикасының
      Президентi

      

О проекте Закона Республики Казахстан "О внесении изменений в Закон Республики Казахстан "О профилактике йододефицитных заболеваний"

Постановление Правительства Республики Казахстан от 12 июля 2006 года N 659

      Правительство Республики Казахстан  ПОСТАНОВЛЯЕТ:
      внести на рассмотрение Мажилиса Парламента Республики Казахстан проект Закона Республики Казахстан "О внесении изменений в Закон Республики Казахстан "О профилактике йододефицитных заболеваний".

       Премьер-Министр
      Республики Казахстан

Проект

  Закон Республики Казахстан
О внесении изменений в Закон Республики Казахстан
"О профилактике йододефицитных заболеваний"

       Статья 1.  Внести в  Закон  Республики Казахстан от 14 октября 2003 г. "О профилактике йододефицитных заболеваний" (Ведомости Парламента Республики Казахстан, 2003 г., N 19-20, ст. 149; 2006 г., N 1, ст.5), следующие изменения:
      1) по всему тексту слоза "стандартизации, метрологии и сертификации" заменить словами "технического регулирования и метрологии";
      2) подпункт 7) статьи 6 изложить в следующей редакции:
      "7) утверждает Перечень отдельных видов пищевой продукции, в производстве которой используется нейодированная соль;";
      3) статью 11 изложить в следующей редакции:
      "Статья 11. Требования к качеству и безопасности соли
      1. Пищевая и кормовая соль, производимая на территории Республики Казахстан, подлежит обязательному йодированию, за исключением:
      1) соли, предназначенной для лиц, имеющих противопоказания к применению йодированной соли;
      2) соли, предназначенной для производства отдельных видов пищевой продукции, в технологическом процессе которых используется нейодированная соль.
      Перечень отдельных видов пищевой продукции, в производстве которой используется нейодированная соль,утверждается уполномоченным органом.
      2. Нормы содержания йода в пищевой и кормовой соли, ее качество, безопасность, методы йодирования, процесс повторного йодирования при снижении содержания йода должны соответствовать санитарно-эпидемиологическим правилам и нормам и иным нормативным документам.
      3. Запрещаются производство, ввоз, а также реализация на территории Республики Казахстан нейодированной соли, за исключением положений, предусмотренных подпунктами 1), 2) пункта 1 настоящей статьи.
      4. Запрещаются производство, ввоз, вывоз и реализация фальсифицированной пищевой соли.".

   Статья 2.  Настоящий Закон вводится в действие по истечении десяти календарных дней со дня его официального опубликования.

       Президент
   Республики Казахстан