Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің кейбір бұйрықтарына өзгерістер мен толықтыру енгізу туралы

Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2020 жылғы 6 сәуірдегі № 115 бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2020 жылғы 10 сәуірде № 20360 болып тіркелді

      БҰЙЫРАМЫН:

      1. Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің кейбір бұйрықтарына мынадай өзгерістер мен толықтыру енгізілсін:

      1) "Жануарлардың аса қауіпті ауруларына қарсы ветеринариялық іс-шараларды жоспарлау және жүргізу қағидаларын бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2014 жылғы 30 маусымдағы № 16-07/332 бұйрығында (Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде № 9639 болып тіркелген, 2014 жылғы 2 қыркүйекте "Әділет" ақпараттық-құқықтық жүйесінде жарияланған):

      көрсетілген бұйрықпен бекітілген Жануарлардың аса қауіпті ауруларына қарсы ветеринариялық іс-шараларды жоспарлау және өткізу қағидаларында:

      1-тараудың тақырыбы мынадай редакцияда жазылсын:

      "1-тарау. Жалпы ережелер";

      4-тармақ мынадай редакцияда жазылсын:

      "4. Жануарлардың аса қауіпті ауруларына қарсы ветеринариялық iс-шаралар (бұдан әрі – ветеринариялық іс-шаралар) аурудың түріне байланысты Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2015 жылғы 29 маусымдағы № 7-1/587 бұйрығымен (Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде № 11940 болып тіркелген) бекітілген Ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) қағидаларға сәйкес жүргізіледі.";

      2-тараудың тақырыбы мынадай редакцияда жазылсын:

      "2-тарау. Ветеринариялық-санитариялық саламатты аймақтарда жануарлардың аса қауіпті ауруларына қарсы ветеринариялық іс-шараларды жоспарлау тәртібі";

      3-тараудың тақырыбы мынадай редакцияда жазылсын:

      "3-тарау. Ветеринариялық-санитариялық саламатты аймақтарда жануарлардың аса қауіпті ауруларына қарсы ветеринариялық іс-шараларды жүргізу тәртібі";

      4-тараудың тақырыбы мынадай редакцияда жазылсын:

      "4-тарау. Ветеринариялық-санитариялық саламатсыз аймақтарда және эпизоотиялық ошақтарда жануарлардың аса қауіпті ауруларына қарсы ветеринариялық іс-шараларды жоспарлау және жүргізу тәртібі";

      2) "Орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілердің және биологиялық материалдың сынамаларын алу қағидаларын бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2015 жылғы 30 сәуірдегі № 7-1/393 бұйрығында (Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде № 11618 болып тіркелген, 2015 жылғы 23 шілдеде "Әділет" ақпараттық-құқықтық жүйесінде жарияланған):

      көрсетілген бұйрықпен бекітілген Орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілердің және биологиялық материалдың сынамаларын алу қағидаларында:

      8-тармақ мынадай редакцияда жазылсын:

      "8. Жануарлардан алынатын өнімдер мен жемшөпті іріктеу кезінде олардың ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) талаптар мен қауіпсіздік талаптарына сәйкестігі көрсеткіштеріне ветеринариялық зертханалық зерттеулер жүргізуде сынама іріктеуді жүргізетін адам осы Қағидаларға 2-қосымшаға сәйкес жануарлардан алынатын өнімдер мен жемшөптегі заттардың ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) талаптар мен қауіпсіздік талаптарына сәйкестігі көрсеткіштеріне зертханалық зерттеулер жүргізуге арналған сынамалар өлшемінің қажетті массасында келтірілген нормаларды, сондай-ақ осы Қағидаларға 3-қосымшаға сәйкес партиядан мал шаруашылығы өнімдерінің сынамалары санын іріктеу нормасын басшылыққа алады.";

      мынадай мазмұндағы 14-1-тармақпен толықтырылсын:

      "14-1. Былғары және үлбір шикізатын зерттеу үшін көлемі 5х5 сантиметр, шеткі, шірімеген және көгермеген тері учаскелерінен сынамалар алады.";

      көрсетілген Қағидаларға 1-қосымшаға сәйкес орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектінің және биологиялық материалдың сынамаларын алу ерекшеліктерінде:

      1 және 2-тармақтар мынадай редакцияда жазылсын:

      "1. Сойылатын жануарлардың барлық түрлерінің етінен (сиыр еті, қой еті, шошқа еті және үй қоянын, құсты, балықты қоспағанда, ауыл шаруашылығы мен кәсіптік жануарлардың басқа да түрлерінің еті) сынамаларды іріктеу мынадай тәртіппен жүргізіледі.

      Ұшалар мен жартылай ұшалардан еттің (майсыз) нүктелік сынамаларын стерильді, кесу орнын алдын-ала күйдіргеннен кейін кемінде 200 грамм тұтас кесектермен мынадай орындардың біреуінен – кесілген жерінің жанынан, жауырын маңынан, сан маңайындағы жуан бұлшықеттерден алады.

      Еттің балғындығын анықтаудың органолептикалық әдістерін анықтау үшін массасы кемінде 200 грамм ортаңғы сынама бөлініп алатын біріктірілген сынама қалыптастырады.

      Сынамалардың жалпы радиациялық фонын анықтау үшін дозиметриялық бақылау сынама алмай, дозиметриялық аспаптар көмегімен жүргізіледі.

      Радиациялық бақылаудың спектрометриялық аспаптарымен уытты заттарға, антибиотиктердің қалдық мөлшеріне зерттеу жүргізу үшін біріктірілген сынамадан массасы кемінде 1 килограмм ортаңғы сынама алынады.

      Микробиологиялық көрсеткіштерге алдыңғы және артқы аяқтарының иілдіргіш және жазғыш бұлшық еттерінің 8х6х6 көлеміндегі бөлігін, лимфа түйіндерін тұтастай (мойын беткейіндегі және тізедегі оларды қоршаған ұлпаның қатпарынан), түтік тәрізді сүйекті (қажет болған кезде) алады, біріктірілген сынама құрастырады, зерттеу жүргізу үшін 250 грамм ортаңғы сынама бөлініп алынады.

      Трихинеллезге зерттеу үшін әр ұшаның диафрагма шетінен екі сынама үлгілерін, ал олар болмаған жағдайда, диафрагманың қабырға бұлшықеті бөлігінен, қабырға аралық бұлшықетінен және мойын бұлшықетінен кемінде 60 грамм алынады.

      Мұздатылған ет блоктарынан үлгілерді массасы кемінде 200 грамм тұтас кесектермен алады. Мұздатылған ет блоктарының сапасын, массасын және температурасын бақылау мақсатында тексеру үшін орама орындарының 10%-на, бірақ әр партиядан кемінде 10 орынға іріктеу жүргізеді, кеуде және сан бұлшық еттерінің қалыңынан температурасының шкаласы 0-ден 1000С-қа дейінгі сұйықтық термометрлермен (сынапты емес) температурасын өлшейді.

      Ет комбинаттарында, сою пункттерінде, тоңазытқыштарда және уақытша сақтау қоймаларында іріктеу ірі қара мал ұшаларының (жартылай ұшаларының) 10%-дан аспайтын бөлігін, қой, шошқа ұшаларының 5%-ын және мұздатылған және салқындатылған ет блоктары 2%-ын қамтиды. Мұздатылған және салқындатылған ет блоктарынан нүктелі сынамаларды да кемінде 200 грамм болатын бүтін кесектермен алады.

      Алынған нүктелі сынамалардан осы Қағидаларға 3-қосымшаға сәйкес партиядан мал шаруашылығы өнімдерінің сынамалары санын іріктеу нормасын басшылыққа ала отырып, партиядан ортаңғы сынама қалыптастырады.

      2. Жануарлардың ерітілген майлары партиясынан сынамалар алу үшін партияның 10%-ын, бірақ кемінде 5 орама бірліктерін құрайтын іріктеме жасалады. Тұтыну орамасына буып-түйілген май партиясының әр жүзінші бірлігінен бір-бір орама бірлігі алынады. Брикеттердегі, саптаяқтардағы, банкалардағы және басқа да тұтыну орамаларындағы бір орамадан 50 грамм мөлшерінде нүктелі сынамалар алады. Нүктелі сынамалардан осы Қағидаларға 3-қосымшаға сәйкес партиядан мал шаруашылығы өнімдерінің сынамалары санын іріктеу нормасын басшылыққа ала отырып, партиядан ортаңғы сынама қалыптастырады.";

      көрсетілген Қағидаларға 2-қосымшаға сәйкес жануарлардан алынатын өнімдердегі және жемшөптегі заттардың ветеринариялық-санитариялық талаптар мен қауіпсіздік талаптарының көрсеткіштеріне зертханалық зерттеулер жүргізу үшін алынатын сынамалар өлшемінің қажетті массасында:

      атауы мынадай редакцияда жазылсын:

      "Жануарлардан алынатын өнімдер мен жемшөптегі заттардың ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) талаптар мен қауіпсіздік талаптарына сәйкестігі көрсеткіштеріне зертханалық зерттеулер жүргізуге арналған сынамалар өлшемінің қажетті массасы";

      көрсетілген Қағидаларға 3-қосымшаға сәйкес партиядан мал шаруашылығы өнімдерінің орташа сынамаларының санын іріктеу нормасы осы бұйрыққа қосымшаға сәйкес жаңа редакцияда жазылсын.

      2. Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің Ветеринариялық, фитосанитариялық және тамақ қауіпсіздігі департаменті заңнамада белгіленген тәртіппен:

      1) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелуін;

      2) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің интернет-ресурсында орналастырылуын қамтамасыз етсін.

      3. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау жетекшілік ететін Қазақстан Республикасының Ауыл шаруашылығы вице-министріне жүктелсін.

      4. Осы бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтiзбелiк он күн өткен соң қолданысқа енгiзiледi.

      Қазақстан Республикасының
Ауыл шаруашылығы министрі
С. Омаров

      "КЕЛІСІЛДІ"

      Қазақстан Республикасы

      Ұлттық экономика министрлігі

  Қазақстан Республикасы
Ауыл шаруашылығы министрінің
2020 жылғы 6 сәуірі
№ 115 бұйрығына
қосымша
  Орны ауыстырылатын
(тасымалданатын) объектілердің
және биологиялық
материалдың сынамаларын
алу қағидаларына
3-қосымша

Партиядан мал шаруашылығы өнімдерінің сынамалары санын іріктеу нормасы

Р/с №

Партияның массасы, тонна

Сынамалар саны, дана (біріккен сынама қалыптастыру үшін)

1

0,5-ке дейін

1

2

0,51-3,0

2

3

3,1-5,0

3

4

5,1-10,0

5

5

10,1-15,0

8

6

15,1-20,0

10

7

20,1-50,0

11

8

50,1-80,0

12

9

80,1-100,0

13

10

100,1-500,0

14

11

500,1-1000,0

15

12

1000,0-нан жоғары

Әрбір 1000,0-ға – 1 сынама


О внесении изменений и дополнения в некоторые приказы Министра сельского хозяйства Республики Казахстан

Приказ Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 6 апреля 2020 года № 115. Зарегистрирован в Министерстве юстиции Республики Казахстан 10 апреля 2020 года № 20360

      ПРИКАЗЫВАЮ:

      1. Внести в некоторые приказы Министра сельского хозяйства Республики Казахстан следующие изменения и дополнение:

      1) в приказе Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 30 июня 2014 года № 16-07/332 "Об утверждении Правил планирования и проведения ветеринарных мероприятий против особо опасных болезней животных" (зарегистрирован в Реестре государственной регистрации нормативных правовых актов № 9639, опубликован 2 сентября 2014 года в информационно-правовой системе "Әділет"):

      в Правилах планирования и проведения ветеринарных мероприятий против особо опасных болезней животных, утвержденных указанным приказом:

      заголовок главы 1 изложить в следующей редакции:

      "Глава 1. Общие положения";

      пункт 4 изложить в следующей редакции:

      "4. Ветеринарные мероприятия против особо опасных болезней животных (далее – ветеринарные мероприятия) в зависимости от вида болезней, проводятся согласно Ветеринарным (ветеринарно-санитарным) правилам, утвержденным приказом Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 29 июня 2015 года № 7-1/587 (зарегистрирован в Реестре государственной регистрации нормативных правовых актов № 11940).";

      заголовок главы 2 изложить в следующей редакции:

      "Глава 2. Порядок планирования ветеринарных мероприятий против особо опасных болезней животных на территории ветеринарно-санитарного благополучия";

      заголовок главы 3 изложить в следующей редакции:

      "Глава 3. Порядок проведения ветеринарных мероприятий против особо опасных болезней животных на территории ветеринарно-санитарного благополучия";

      заголовок главы 4 изложить в следующей редакции:

      "Глава 4. Порядок планирования и проведения ветеринарных мероприятий против опасных болезней животных в эпизоотическом очаге и неблагополучном пункте";

      2) в приказе Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 30 апреля 2015 года № 7-1/393 "Об утверждении Правил отбора проб, перемещаемых (перевозимых) объектов и биологического материала" (зарегистрирован в Реестре государственной регистрации нормативных правовых актов № 11618, опубликован 23 июля 2015 года в информационно-правовой системе "Әділет"):

      в Правилах отбора проб, перемещаемых (перевозимых) объектов и биологического материала, утвержденных указанным приказом:

      пункт 8 изложить в следующей редакции:

      "8. При проведении ветеринарных лабораторных исследований на показатели соответствия ветеринарным (ветеринарно-санитарным) требованиям и требованиям безопасности продукции животного происхождения и кормов при их отборе, лицо, производящее отбор проб, руководствуется нормами, приведенными в необходимой массе навесок проб для проведения лабораторных исследований на показатель соответствия ветеринарным (ветеринарно-санитарным) требованиям и требованиям безопасности веществ в продуктах животного происхождения и кормах согласно приложению 2 к настоящим Правилам, а также нормой отбора количества проб животноводческой продукции от партии согласно приложению 3 к настоящим Правилам.";

      дополнить пунктом 14-1 следующего содержания:

      "14-1. Для исследования кожевенного и мехового сырья берут пробы размером 5 х 5 сантиметров с периферических, не загнивших и не заплесневевших участков шкуры.";

      в особенностях отбора проб перемещаемого (перевозимого) объекта и биологического материала, согласно приложению 1 к указанным Правилам:

      пункты 1 и 2 изложить в следующей редакции:

      "1. Отбор проб мяса всех видов убойных животных (говядины, баранины, свинины и от других видов сельскохозяйственных и промысловых животных за исключением кроликов, птицы, рыбы) проводится в следующем порядке.

      Точечные пробы мяса (без жира) от туши или полутуши отбирают кусочками стерильно после предварительного прижигания места разреза не менее 200 граммов в одном из следующих мест – у места зареза, в области лопатки, в области бедра из толстых частей мышц.

      Для проведения органолептических методов определения свежести мяса формируют объединенную пробу, из которой выделяют среднюю пробу массой не менее 200 грамм.

      Для определения общего радиационного фона проб дозиметрический контроль проводится с помощью дозиметрических приборов без отбора проб.

      Для проведения исследования спектрометрическими приборами радиационного контроля, токсичных элементов, остаточного количества антибиотиков из объединенной пробы отбирают среднюю пробу массой не менее 1 килограмма.

      На микробиологические показатели отбирают часть мышц сгибателя и разгибателя передней и задней конечностей величиной 8*6*6, цельные лимфатические узлы (поверхностный шейный и коленной складки с окружающей их тканью), трубчатую кость (при необходимости), формируют объединенную пробу, выделяют среднюю пробу для проведения исследования 250 грамм.

      Для исследования на трихинеллез отбирают образцы от каждой туши по две пробы из ножек диафрагмы, а при отсутствии их – из мышечной реберной части диафрагмы, межреберных мышц или шейных мышц, формируют объединенную пробу, выделяют из нее среднюю пробу не менее 60 граммов.

      Образцы из замороженных блоков мяса отбирают кусочками массой не менее 200 граммов. Для контрольной проверки качества, массы и температуры мясных замороженных блоков, производят выборку 10 % упаковочных мест, но не менее 10 мест от каждой партии, замер температуры производят жидкостными термометрами (не ртутными) со шкалой температуры от 0 до 1000о С в толще грудных и бедренных мышц.

      На мясокомбинатах, убойных пунктах, холодильниках и складах временного хранения в выборку включают от однородной партии не более 10 % туш (полутуш) крупного рогатого скота, 5 % туш овец, свиней и 2 % замороженных или охлажденных блоков мяса. Точечные пробы от замороженных и охлажденных блоков мяса отбирают также целыми кусками не менее 200 граммов.

      Из полученных точечных проб формируют среднюю пробу от партии, руководствуясь нормой отбора количества проб животноводческой продукции от партии согласно приложению 3 к настоящим Правилам.

      2. Для получения пробы от партии топленных животных жиров составляют выборку, которая составляет 10 % от партии, но не менее 5 упаковочных единиц. От партии жира, фасованного в потребительскую упаковку, отбирают от каждой сотой потребительской упаковки по одной упаковочной единице. От партии жира в брикетах, стаканчиках, банках и другой потребительской упаковки точечные пробы отбирают в количестве 50 грамм из одной упаковки. Из точечных проб формируют среднюю пробу от партии, руководствуясь нормой отбора количества проб животноводческой продукции от партии согласно приложению 3 к настоящим Правилам.";

      в необходимой массе навесок проб для проведения лабораторных исследований на показатель ветеринарно-санитарным требованиям и требованиям безопасности веществ в продуктах животного происхождения и кормах, согласно приложению 2 к указанным Правилам:

      заголовок изложить в следующей редакции:

      "Необходимая масса навесок проб для проведения лабораторных исследований на показатель соответствия ветеринарным (ветеринарно-санитарным) требованиям и требованиям безопасности веществ в продуктах животного происхождения и кормах";

      нормы отбора количества средних проб животноводческой продукции от партии, согласно приложению 3 к указанным Правилам изложить в новой редакции согласно приложению к настоящему приказу.

      2. Департаменту ветеринарной, фитосанитарной и пищевой безопасности Министерства сельского хозяйства Республики Казахстан в установленном законодательством порядке обеспечить:

      1) государственную регистрацию настоящего приказа в Министерстве юстиции Республики Казахстан;

      2) размещение настоящего приказа на интернет-ресурсе Министерства сельского хозяйства Республики Казахстан.

      3. Контроль за исполнением настоящего приказа возложить на курирующего вице-министра сельского хозяйства Республики Казахстан.

      4. Настоящий приказ вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования.

      Министр сельского хозяйства
Республики Казахстан
С. Омаров

      "СОГЛАСОВАН"
Министерство национальной экономики
Республики Казахстан

  Приложение к приказу
Министра сельского хозяйства
Республики Казахстан
от 6 апреля 2020 года № 115
  Приложение 3
к Правилам отбора проб
перемещаемых (перевозимых)
объектов и биологического материала

Норма отбора количества проб животноводческой продукции от партии

№ п/п

Масса партии, тонн

Число проб, штук (для формирования объединенной пробы)

1

До 0,5

1

2

0,51-3,0

2

3

3,1-5,0

3

4

5,1-10,0

5

5

10,1-15,0

8

6

15,1-20,0

10

7

20,1-50,0

11

8

50,1-80,0

12

9

80,1-100,0

13

10

100,1-500,0

14

11

500,1-1000,0

15

12

Свыше 1000,0

На каждые 1000,0-1 проба