Оларды қолдану нәтижесінде "Балық және балық өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламенті (ЕАЭО ТР 040/2016) талаптарының сақталуы ерікті негізде қамтамасыз етілетін стандарттар тізбесі және зерттеу (сынау) және өлшеу қағидалары мен әдістерін, соның ішінде "Балық және балық өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламентінің (ЕАЭО ТР 040/2016) талаптарын қолдану мен орындау және техникалық реттеу объектілерінің сәйкестігін бағалауды жүзеге асыру үшін қажетті үлгілерді іріктеу қағидаларын қамтитын стандарттар тізбесі туралы

Жаңа

Еуразиялық экономикалық комиссия Алқасының 2017 жылғы 29 тамыздағы № 106 шешімі

      Еуразиялық экономикалық одақ шеңберіндегі техникалық реттеу туралы хаттаманың (2014 жылғы 29 мамырдағы Еуразиялық экономикалық одақ туралы шарттың № 9 қосымшасы) 4-тармағына және Жоғары Еуразиялық экономикалық кеңестің 2014 жылғы 23 желтоқсандағы № 98 шешімімен бекітілген Еуразиялық экономикалық одақтың Жұмыс регламентіне № 2 қосымшаның 5-тармағына сәйкес Еуразиялық экономикалық комиссия Алқасы шешті:

      1. Қоса беріліп отырған:

      Оларды қолдану нәтижесінде "Балық және балық өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламенті (ЕАЭО ТР 040/2016) талаптарының сақталуы ерікті негізде қамтамасыз етілетін стандарттар тізбесі;

      Зерттеу (сынау) және өлшеу қағидалары мен әдістерін, соның ішінде "Балық және балық өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламентінің (ЕАЭО ТР 040/2016) талаптарын қолдану мен орындау және техникалық реттеу объектілерінің сәйкестігін бағалауды жүзеге асыру үшін қажетті үлгілерді іріктеу қағидаларын қамтитын стандарттар тізбесі бекітілсін.

      2. Осы Шешім ресми жарияланған күнінен бастап күнтізбелік 30 күн өткен соң күшіне енеді.

      Еуразиялық экономикалық комиссия
Алқасының Төрағасы
Т. Саркисян

  Еуразиялық экономикалық
комиссия Алқасының
2017 жылғы 29 тамыздағы
№ 106 шешімімен
БЕКІТІЛГЕН

Оларды қолдану нәтижесінде "Балық және балық өнімдерінің қауіпсіздігі туралы"
Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламенті (ЕАЭО ТР 040/2016)
талаптарының сақталуы ерікті негізде қамтамасыз етілетін стандарттар
ТІЗБЕСІ

№ р/с

Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламентінің элементі
 

Стандарттың белгіленуі

Стандарттың атауы

Ескерту

1

2

3

4

5

1

II-бөлім

МЕМСТ Р 55516-2013     

Тамақ өнімдерін тоңазыту технологиялары.
Терминдер мен анықтамалар


2

V-бөлім

МЕМСТ 4.31-82

Өнім сапасының көрсеткіштер жүйесі. Балықтан және теңіз өнімдерінен жасалған консервілер мен пресервілер. Көрсеткіштер номенклатурасы


3

МЕМСТ 8.579-2002

Өлшем бiрлiгiн қамтамасыз етудiң мемлекеттiк жүйесi. Өндіру, өлшеп орау, сату және импорттау кезіндегі кез келген орам түріндегі өлшеп оралған тауарлардың санына қойылатын талаптар.


4

МЕМСТ 10.16-70

Экспортқа арналған акуланың кептірілген жүзбеқанаттары. Техникалық шарттар


5

МЕМСТ 280-2009

Ысталған балықтан жасалған консервілер. Майға салынған шпроттар. Техникалық шарттар


6

МЕМСТ 812-2013

Ыстықтай ысталған майшабақтар. Техникалық шарттар


7

МЕМСТ 813-2002

Салқын ысталған Тынық мұхиты майшабақтары мен сардинасы. Техникалық шарттар


8

МЕМСТ 814-96

Салқындатылған балық. Техникалық шарттар


9

МЕМСТ 815-2004

Тұздалған майшабақ. Техникалық шарттар


10

МЕМСТ 1084-2016

Татымды тұздалған және маринадталған Тынық мұхитының майшабағы және сардиналары. Техникалық шарттар

01.01.2018 ж. бастап қолданылады

11

МЕМСТ 1168-86

Мұздатылған балық. Техникалық шарттар

Ресей Федерациясының аумағында мемлекеттік қорғаныстық тапсырыс бойынша жеткізілетін өнімге
01.03.2016 ж. бастап қолданылады
 

12

МЕМСТ 1368-2003

Балық. Ұзындығы мен салмағы


13

МЕМСТ 1551-93

Қақталған балық. Техникалық шарттар


14

МЕМСТ 1573-2011

Балықтардың тұздалған түйіршікті уылдырықтары. Техникалық шарттар


15

МЕМСТ 1629-2015

Тасымалдауға арналған қаптамадағы албырттың түйіршікті уылдырығы. Техникалық шарттар


16

МЕМСТ 2623-2013

Салқындатып ысталған Тынық мұхитының албыртынан және Ыстықкөл форелінен жасалған балық жон еті өнімдері. Техникалық шарттар


17

ҚР СТ 1008-98

Салқын ысталған мүшеленген балық (кішкентай кесектері). Техникалық шарттар

22.02.2018 ж. дейін қолданылады

18

МЕМСТ 3945-78

Балық пресервілері. Татымды тұздалған балық. Техникалық шарттар


19

МЕМСТ 3948-2016

Мұздатылған балықтың жон еті. Техникалық шарттар

01.01.2018 ж. бастап қолданылады

20

МЕМСТ 6052-2004

Бекіре балықтарының пастерленген түйіршікті уылдырығы. Техникалық шарттар


21

МЕМСТ 6065-2012

Майда қуырылған балықтан жасалған консервілер. Техникалық шарттар


22

МЕМСТ 6481-2015

Салқын ысталған және қақталған бекіре балықтарынан жасалған балық жон еті өнімдері. Техникалық шарттар

23

МЕМСТ 6606-2015

Ыстық ысталған ұсақ балық. Техникалық шарттар


24

МЕМСТ 7144-2006

Майға салынған ысталған балықтан жасалған консервілер. Техникалық шарттар


25

МЕМСТ 7368-2013

Бекіре балықтарының паюсті уылдырығы. Техникалық шарттар


26

МЕМСТ 7403-2015

Таңқышаяннан жасалған табиғи консервілер. Техникалық шарттар


27

МЕМСТ 7442-2002

Бекіре балықтарының түйіршікті уылдырығы. Техникалық шарттар


28

МЕМСТ 7444-2002

Салқын ысталған және қақталған ақбалықтан және сыланнан жасалған балық жон еті өнімдері. Техникалық шарттар


29

МЕМСТ 7445-2004

Ыстық ысталған бекіре балығы. Техникалық шарттар


30

МЕМСТ 7447-2015

Ыстықтай ысталған балық. Техникалық шарттар


31

МЕМСТ 7448-2006

Тұздалған балық. Техникалық шарттар


32

МЕМСТ 7449-2016

Тұздалған албырт тұқымдас балықтар. Техникалық шарттар

01.01.2018 ж. бастап қолданылады

33

МЕМСТ 7452-2014

Балықтан жасалған табиғи консервілер. Техникалық шарттар


34

МЕМСТ 7453-86

Мүшеленген балықтан жасалған пресервілер. Техникалық шарттар


35

МЕМСТ 7454-2007

Майға салынған бұқтырылған, кептірілген немесе қақталған балықтан жасалған консервілер. Техникалық шарттар


36

МЕМСТ 7455-2013

Тоңбадағы балықтан жасалған консервілер. Техникалық шарттар


37

МЕМСТ 7457-2007

Балықтан жасалған консервілер-паштеттер. Техникалық шарттар


38

МЕМСТ 7631-2008

Балық, балыққа жатпайтын объектілер және олардан жасалған өнімдер. Органолептикалық және физикалық көрсеткіштерді анықтау әдістері
 


39

МЕМСТ 8714-72

Балықтан және су сүтқоректілерінен жасалған тағамдық май. Техникалық шарттар

Ресей Федерациясының аумағында мемлекеттік қорғаныстық тапсырыс бойынша жеткізілетін өнімге
01.03.2015 ж. бастап қолданылады
 

40

МЕМСТ 8714-2014

Балықтан және су сүтқоректілерінен жасалған тағамдық май. Техникалық шарттар


41

МЕМСТ 9862-90

Балық пресервілері. Арнайы тұздалған майшабақ. Техникалық шарттар


42

МЕМСТ 10119-2007

Майға салынған Атлант және Тынық мұхитының сардинасынан жасалған консервілер. Техникалық шарттар


43

МЕМСТ 10531-2013

Маринадтағы қуырылған балықтан жасалған консервілер. Техникалық шарттар


44

МЕМСТ 10979-2009

Арнайы тұздалған сайрадан жасалған пресервілер. Техникалық шарттар


45

МЕМСТ 11298-2002

Салқын ысталған албырт және сиг балығы. Техникалық шарттар


46

МЕМСТ 11482-96

Салқын ысталған балық. Техникалық шарттар


47

МЕМСТ 11829-66

Салқын ысталған майшабақ-қара жонның балық жон еті өнімдері.
Техникалық шарттар


48

МЕМСТ 12028-2014

Майға салынған ұсақ майшабақ балықтардан жасалған консервілер. Техникалық шарттар


49

МЕМСТ 12161-2006

Томат тұздығындағы балық-өсімдік консервілері. Техникалық шарттар


50

МЕМСТ 12250-88

Майға салынған балық-өсімдік консервілері. Техникалық шарттар


51

МЕМСТ 12292-2000

Өсімдік гарнирі бар балық консервілері. Техникалық шарттар


52

МЕМСТ 13197-2013

Балтық албыртынан жасалған салқын ысталған балық жон еті өнімдері. Техникалық шарттар


53

МЕМСТ 13272-2009

Балық бауырынан жасалған консервілер. Техникалық шарттар


54

МЕМСТ 13686-68

Семужбен тұздалған кета. Техникалық шарттар


55

МЕМСТ 13865-2000

Май қосылған табиғи балық консервілері. Техникалық шарттар


56

МЕМСТ 16079-2002

Тұздалған сига балықтары. Техникалық шарттар


57

МЕМСТ 16080-2002

Тұздалған қиыршығыс албырты. Техникалық шарттар


58

МЕМСТ 16676-71

Балық консервілері. Балық сорпасы мен сорпалар. Техникалық шарттар


59

МЕМСТ 16978-99

Томат тұздығындағы балық консервілері. Техникалық шарттар


60

МЕМСТ 17660-97

Арнайы мүшеленген мұздатылған балық. Техникалық шарттар


61

МЕМСТ 17661-2013

Мұздатылған макрель, марлин, қылыш-балық, парусник және тунец. Техникалық шарттар


62

МЕМСТ 18056-2014

Табиғи асшаяндарынан жасалған консервілер. Техникалық шарттар


63

МЕМСТ 18173-2004

Банкедегі албырттың түйіршікті уылдырығы. Техникалық шарттар


64

МЕМСТ 18222-2015

Татымды тұздалған сардина, сардинелла және сардинопс. Техникалық шарттар


65

МЕМСТ 18223-2013

Татымды тұздалған скумбрия және ставрида. Техникалық шарттар


66

МЕМСТ 18423-2012

Кальмар мен теңіз құртынан жасалған табиғи консервілер. Техникалық шарттар


67

МЕМСТ 19341-2014

Өсімдік гарнирі бар балық бауырынан жасалған консервілер. Техникалық шарттар


68

МЕМСТ 19588-2006

Арнайы тұздалған балықтан жасалған пресервілер. Техникалық шарттар


69

МЕМСТ 20056-2013

Арнайы тұздалған мұхит балығынан жасалған пресервілер. Техникалық шарттар


70

МЕМСТ 20414-2011

Мұздатылған кальмар мен теңіз құрты. Техникалық шарттар


71

МЕМСТ 20546-2006

Татымды тұздалған мұхит балығынан жасалған пресервілер.Техникалық шарттар


72

МЕМСТ 20845-2002

Мұздатылған асшаяндар. Техникалық шарттар


73

МЕМСТ 20919-75

Консервілер. Өз сөліндегі ұсақ таңқышаян. Техникалық шарттар


74

МЕМСТ 21311-75

Экспортқа арналған мұздатылған акула. Техникалық шарттар


75

МЕМСТ 21607-2008

Балық сорпасына арналған мұздатылған балық жиынтығы. Техникалық шарттар


76

МЕМСТ 23600-79

Тамақ концентраттары. Балық және теңіз өнімдері бар құрғақ сорпалар. Техникалық шарттар


77

МЕМСТ 24645-81

"Океан" мұздатылған ақуыз пастасы. Техникалық шарттар


78

МЕМСТ 24896-2013

Тірі балық. Техникалық шарттар


79

МЕМСТ 25856-2013

Бульондағы, құйылымдағы, маринадтағы немесе тұздықтағы балық-өсімдік консервілері. Техникалық шарттар


80

МЕМСТ 28698-90

Ұсақ тұздалған балық. Жалпы техникалық шарттар


81

МЕМСТ 29275-92

Диеталық тұздықтардағы балық консервілері. Техникалық шарттар


82

МЕМСТ 29276-92

Балалар тағамына арналған балық консервілері. Техникалық шарттар


83

МЕМСТ 30314-2006

Мұздатылған теңіз тарағының жон еті. Техникалық шарттар


84

МЕМСТ 31583-2012

Мұздатылған теңіз қырыққабаты. Техникалық шарттар


85

МЕМСТ 31793-2012

Тоңазытылған албырттың түйіршікті уылдырығы. Техникалық шарттар


86

МЕМСТ 31794-2012

Албырт тұқымдас балықтардың түйіршікті уылдырығы. Техникалық шарттар


87

МЕМСТ 32002-2012

Кептірілген кальмар. Техникалық шарттар


88

МЕМСТ 32003-2012

Бекіре тұқымдас балықтардың шарбылы уылдырығы. Техникалық шарттар


89

МЕМСТ 32004-2012

Салқындатылған ұсақ балық. Техникалық шарттар


90

МЕМСТ 32005-2012

Пісіріліп-мұздатылған мидиялар еті. Техникалық шарттар


91

МЕМСТ 32006-2012

Престелген мұздатылған терісі алынған нәлімнің жон еті. Техникалық шарттар


92

МЕМСТ 32156-2013

Табиғи және май қосылған табиғи Тынық мұхитының албырт тұқымдас балықтарынан жасалған консервілер. Техникалық шарттар


93

МЕМСТ 32341-2013

Татымды тұздалған пелядь, көкшұбар және тугун. Техникалық шарттар


94

МЕМСТ 32342-2013

Уылдырық шашуында өзгерістері бар мұздатылған Тынық мұхиты албырты. Техникалық шарттар


95

МЕМСТ 32366-2013

Мұздатылған балық. Техникалық шарттар


96

МЕМСТ 32744-2014

Мұздатылған ұсақ балық. Техникалық шарттар


97

МЕМСТ 32772-2014

Клипфиск. Техникалық шарттар


98

МЕМСТ 32801-2014

Ұсақ туралған балықтан, балық фаршынан және фрикаседен жасалған консервілер. Техникалық шарттар


99

МЕМСТ 32807-2014

Тұздалған және татымды тұздалған анчоус балықтар және ұсақ майшабақтар. Техникалық шарттар


100

МЕМСТ 32910-2014

Мұздатылған майшабақтар. Техникалық шарттар


101

МЕМСТ 32911-2014

Салқын ысталған ұсақ балық. Техникалық шарттар


102

МЕМСТ 33282-2015

Балалар тағамына арналған мұздатылған балық жон еті. Техникалық шарттар


103

МЕМСТ 33283-2015

Тірі мидиялар. Техникалық шарттар


104

МЕМСТ 33284-2015

Тұздықтағы және құйылған мидиялардан жасалған консервілер. Техникалық шарттар


105

МЕМСТ 33285-2015

Мидиялардан жасалған пресервілер. Техникалық шарттар


106

МЕМСТ 33286-2015

Салқындатылған және мұздатылған құрсақаяқты ұлулардың еті. Техникалық шарттар


107

МЕМСТ 33430-2015

Уылдырықтан және балық шоғалынан жасалған консервілер. Техникалық шарттар


108

МЕМСТ 33802-2016

Мұздатылған таңқышаяндар. Техникалық шарттар

01.01.2018 ж. бастап қолданылады

109

МЕМСТ 33803-2016

Кептіріліп-қақталған тұщы сулы балық. Техникалық шарттар

01.01.2018 ж. бастап қолданылады

110

МЕМСТ 33804-2016

Табиғи және майға салынған мидиялардан жасалған консервілер. Техникалық шарттар

01.01.2018 ж. бастап қолданылады

111

МЕМСТ 57191-2016

Майға салынған балық-өсімдік консервілері. Техникалық шарттар

01.01.2018 ж. бастап қолданылады

112

ҚР СТ 1470-2005

Балық консервілері. Жалпы техникалық шарттар


113

ҚР СТ 1761-2008

Тез мұздатылған ішек-қарны тазартылған және ішек-қарны тазартылмаған балық. Жалпы талаптар


114

ҚР СТ 1791-2008

Балықтан жасалған жартылай фабрикаттар. Таяқшалар, мүшеленген, бөлшектелген, аунатылған немесе клярдағы балық өнімдер. Жалпы талаптар


115

ҚР СТ 1801-2008

Балық жон еті, балық фаршы, балық жон еті мен тез мұздатылған фарштың қоспасы. Жалпы талаптар


116

ҚР СТ 2122-2011

Салқын ысталған балық. Мойва. Техникалық шарттар


117

ҚР СТ 2669-2015

Балық қосылған көкөністер консервілері. Жалпы техникалық шарттар


118

МЕМСТ Р 51132-98

Семужбен тұздалған кета. Техникалық шарттар


119

МЕМСТ Р 51490-99

Майға салынған сардинадан және сол тұқымдас балық түрлерінен жасалған консервілер. Техникалық шарттар


120

МЕМСТ Р 51493-99

Мұздатылған мүшеленген және мүшеленбеген балық. Техникалық шарттар


121

МЕМСТ Р 51494-99

Мұздатылған мұхит және теңіз балықтардың жон еті. Техникалық шарттар


122

МЕМСТ Р 51496-99

Мұздатылған шикі, бұқтырылған және піскен асшаяндар. Техникалық шарттар


123

МЕМСТ Р 51497-99

Балық, шаян тәрізділер және теңіз құрты. Өлшем санаттары


124

МЕМСТ Р 53957-2010

Пастерленген албырттың түйіршікті уылдырығы. Техникалық шарттар


125

МЕМСТ Р 55486-2013

Бекіре тұқымдас балықтардың түйіршікті уылдырығы. Техникалық шарттар


126

МЕМСТ Р 55505-2013

Мұздатылған тағамға арналған балық фаршы. Техникалық шарттар


127

МЕМСТ Р 55948-2014

Тұздықтағы теңіз тарағының жон етінен жасалған пресервілер. Техникалық шарттар


128

МЕМСТ Р 56417-2015

"Экстра" мұздатылған нәлім тұқымдас балықтардың жон еті. Техникалық шарттар


129

МЕМСТ Р 56418-2015

"Мурманскіше" бауырдан, уылдырықтан және балық шоғылынан жасалған консервілер. Техникалық шарттар


130

IX-бөлім

МЕМСТ 11771-93

Балықтан және теңіз өнімдерінен жасалған консервілер және пресервілер. Қаптау және таңбалау


131

МЕМСТ 14192-96

Жүктерді таңбалау


132

МЕМСТ 15846-2002

Қиыр солтүстіктің аудандары мен оларға теңестірілген жерлерге жіберілетін өнімдер. Қаптау, таңбалау, тасымалдау және сақтау


133

МЕМСТ Р 53598-2009

Тағам өнімдері. Затбелгі жапсыру бойынша нұсқаулық


  Еуразиялық экономикалық
комиссия Алқасының
2017 жылғы 29 тамыздағы
№ 106 шешімімен
БЕКІТІЛГЕН

Зерттеу (сынау) және өлшеу қағидалары мен әдістерін, соның ішінде "Балық және
балық өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" Еуразиялық экономикалық одақтың
техникалық регламентінің (ЕАЭО ТР 040/2016) талаптарын қолдану мен орындау және
техникалық реттеу объектілерінің сәйкестігін бағалауды жүзеге асыру үшін қажетті
үлгілерді іріктеу қағидаларын қамтитын стандарттар
ТІЗБЕСІ

№ р/с

Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламентінің элементі
 

Стандарттың белгіленуі

Стандарттың атауы

Ескерту

1

2

3

4

5

1

II және III-бөлімдер

МЕМСТ 19182-2014

Балықтан жасалған пресервілер. Буферлікті анықтау әдістемесі


2

МЕМСТ 20221-90

Балық консервілері. Майдағы тұнбаны анықтау әдісі


3

МЕМСТ 30812-2002

Шикізат және тағам өнімдері. Бекіре тұқымдас балықтардың уылдырығын сәйкестендіру әдісі


4

МЕМСТ 31781-2012

Балық және одан жасалған өнімдер. Полиакриламид геліндегі изоэлектрофокустау әдісімен балықтың түрін сәйкестендіру


5

МЕМСТ Р 54414-2011

Балық және одан жасалған өнімдер. Додецилсульфат натрийі бар полиакриламид геліндегі электрофорез әдісімен балықтың түрін сәйкестендіру


6

V-бөлім

МЕМСТ 1368-2003

Балық. Ұзындығы мен салмағы


7

МЕМСТ 31719-2012

Тағам өнімедері мен жемшөп. Шикізат құрамын анықтаудың экспресс-әдісі (молекулярлық)


8

МЕМСТ 33331-2015

Балдырлар, теңіз шөптері және олардан жасалған өнімдер. Судың, күлдің және бөтен қоспаның үлесін анықтау әдістері


9

ҚР СТ 1801-2008

Тез мұздатылған балықтың жон еті, балықтың тартылған еті, балық жон еті мен тартылған етінің қоспасы. Жалпы талаптар


10

V-бөлім 15-тармақ

МЕМСТ CEN/TS 15568-2015

Тағам өнімдері. Генетикалық түрлендірілген ағзалар мен туынды өнімдерді табу үшін талдау жүргізу әдістері. Сынамаларды іріктеу стратегиялары


11

МЕМСТ ИСО 21569-2009

Тағам өнімдері. Генетикалық түрлендірілген ағзалар мен туынды өнімдерді табу үшін талдау жүргізу әдістері. Нуклеин қышқылдарын талдау негізінде сапалылығын анықтау әдістері


12

МЕМСТ ИСО 21570-2009

Тағам өнімдері. Генетикалық түрлендірілген ағзалар мен туынды өнімдерді табу үшін талдау жүргізу әдістері. Нуклеин қышқылдарын экстрагирлеу


13

МЕМСТ ИСО 21571-2009

Тағам өнімдері. Генетикалық түрлендірілген ағзалар мен туынды өнімдерді анықтауға арналған талдау әдістері. Нуклеин қышқылдарын экстрагирлеу


14

МЕМСТ 34150-2017     

Биологиялық қауіпсіздік. Шикізат және тағам өнімдері. Биологиялық микрочипті қолдана отырып өсімдіктен алынған генетикалық түрлендірілген ағзаларды (ГТА) сәйкестендіру әдісі


15

ҚР СТ 1345-2005
 

Биологиялық қауіпсіздік. Шикізат және тағам өнімдері. Биологиялық микрочипті қолдана отырып өсімдіктен алынған генетикалық түрлендірілген ағзаларды (ГТА) сәйкестендіру әдісі


16

МЕМСТ Р 52173-2003

Шикізат және тағам өнімдері. Өсімдіктен алынған генетикалық түрлендірілген ағзаларды (ГТА) сәйкестендіру әдісі


17

МЕМСТ Р 52174-2003

Биологиялық қауіпсіздік. Шикізат және тағам өнімдері. Биологиялық микрочипті қолдана отырып өсімдіктен алынған генетикалық түрлендірілген ағзаларды (ГТА) сәйкестендіру әдісі


18

МЕМСТ Р 53214-2008

Тағам өнімдері. Генетикалық түрлендірілген көздер (ГТК) мен олардан алынған өнімдерді табу үшін талдау жүргізу әдістері. Жалпы талаптар мен анықтамалар


19

МЕМСТ Р 53244-2008

Тағам өнімдері. Генетикалық түрлендірілген ағзалар мен олардан алынған өнімдерді табу үшін талдау жүргізу әдістері. Нуклеин қышқылдарын сандық анықтауға негізделген әдістер


20

V-бөлім 16-тармақ "б" тармақшасы

МЕМСТ 7631-2008

Балық, балыққа жатпайтын объектілер мен олардан жасалған өнімдер. Органолептикалық және физикалық көрсеткіштерді анықтау әдістері


21

МЕМСТ 7636-85     

Балық, теңіз сүтқоректілері, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Талдау әдістері


22

МЕМСТ 8756.1-79

Консервіленген тағам өнімдері. Құрамдас бөліктердің органолептикалық көрсеткіштерін, нетто салмағын немесе көлемі мен салмақтық үлесін анықтау әдістері


23

МЕМСТ 20438-75

Балдырлар, теңіз шөптері және оларды өңдеу өнімдері. Қабылдау қағидалары. Сапаны бағалаудың органолептикалық әдісі. Зертханалық сынақтар үшін сынамаларды іріктеу әдістері


24

МЕМСТ 26664-85

Балықтан және теңіз өнімдерінен жасалған консервілер мен пресервілер. Құрамдас бөліктердің органолептикалық көрсеткіштерін, нетто салмағын немесе көлемі мен салмақтық үлесін анықтау әдістері


25

МЕМСТ 31412-2010

Балдырлар, теңіз шөптері және олардан жасалған өнімдер. Органолептикалық және физикалық көрсеткіштерді анықтау әдістері


26

МЕМСТ Р 54607.2-2012

Қоғамдық тамақтану қызметтері. Қоғамдық тамақтану өнімдерін зертханалық бақылау әдістері. 2-бөлік. Физикалық-химиялық сынақтар жүргізу әдістері


27

V-бөлім 19 және 20-тармақтар

ҚР СТ 2779-2015

Тағам өнімдері. Балыққа, ұлуларға, шаянтәрізділерге, қос мекенділерге, бауырымен жорғалаушыларға және оларды өңдеу өнімдеріне санитариялық-паразитологиялық сараптама жүргізу әдістері


28

МЕМСТ Р 54378-2011

Балық, балыққа жатпайтын объектілер мен олардан жасалған өнімдер. Гельминттер дернәсілдерінің тіршілік ету қабілетін анықтау әдістері


29

Нұсқаулық
4.2.10-21-25-2006*

Балық пен балық өнімдерінің сапасына паразитологиялық бақылау


30

V-бөлім 21-тармақ

МЕМСТ 26889-86

Тағамдық және дәмдік өнімдер. Құрамындағы азотты Кьельдаль әдісімен анықтау бойынша жалпы нұсқаулар


31

МЕМСТ Р 50846-96

Балық, теңіз сүтқоректілері, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Балықтағы аммиактың салмақтық үлесін өлшеу әдістемесі


32

VI-бөлім

МЕМСТ 8756.18-70

Консервіленген тағам өнімдері. Ыдыстың сыртқы түрін, герметикалығын және металл ыдыстың ішкі бетінің жай-күйін анықтау әдістері


33

МЕМСТ 27001-86

Балық пен теңіз өнімдерінің уылдырығы және олардан жасалған пресервілер. Консерванттарды анықтау әдістері


34

МЕМСТ 31339-2006

Балық, балыққа жатпайтын объектілер мен олардан жасалған өнімдер. Сынамаларды қабылдау қағидалары және іріктеу әдістері


35

VI-бөлім 38-тармақ

МЕМСТ 26664-85

Балықтан және теңіз өнімдерінен жасалған консервілер мен пресервілер. Құрамдас бөліктердің органолептикалық көрсеткіштерін, нетто салмағын немесе көлемі мен салмақтық үлесін анықтау әдістері


36

МЕМСТ 32157-2013

Балық консервілері. Майдағы тұнбаның салмақтық үлесін анықтау әдісі


37

VI-бөлім 40-тармақ

МЕМСТ ИСО 21569-2009

Тағам өнімдері. Генетикалық түрлендірілген ағзалар мен туынды өнімдерді табу үшін талдау жүргізу әдістері. Нуклеин қышқылдарын талдау негізінде сапалылығын анықтау әдістері


38

МЕМСТ ИСО 21570-2009

Тағам өнімдері. Генетикалық түрлендірілген ағзалар мен туынды өнімдерді табу үшін талдау жүргізу әдістері. Нуклеин қышқылдарына негізделген сандық әдістер


39

МЕМСТ 30615-99

Шикізат және тағам өнімдері. Фосфорды анықтау әдісі


40

МЕМСТ Р 55503-2013

Балық, балыққа жатпайтын объектілер мен олардан жасалған өнімдер. Құрамындағы фосфор қосындыларын анықтау


41

№ 1 – 7 қосымшалар

МЕМСТ 7636-85

Балық, теңіз сүтқоректілері, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Талдау әдістері


42

МЕМСТ 8756.0-70

Консервіленген тағам өнімдері. Сынамаларды іріктеу және оларды сынауға дайындау


43

МЕМСТ 26185-84

Теңіз балдырлары, теңіз шөптері және оларды өңдеу өнімдері. Талдау әдістері


44

МЕМСТ 31339-2006

Балық, балыққа жатпайтын объектілер мен олардан жасалған өнімдер. Сынамаларды қабылдау қағидалары және іріктеу әдістері


45

МЕМСТ 31413-2010

Балдырлар, теңіз шөптері және олардан жасалған өнімдер. Сынамаларды қабылдау қағидалары және іріктеу әдістері


46

БСТ 1036-97

Тағам өнімдері мен азық-түлік шикізаты. Қауіпсіздік көрсеткіштерін анықтау үшін сынамаларды іріктеу әдістері


47

ҚР СТ 1802-2008

Балық, теңіз өнімдері және оларды өңдеу өнімдері. Сынамаларды қабылдау қағидалары және іріктеу


48

ҚР СТ 1803-2008

Балық және теңіз өнімдері. Бағалаудың сенсорлық әдісі


49

№ 1 қосымша

МЕМСТ ISO 7218-2015

Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Микробиологиялық зерттеулерге қойылатын жалпы талаптар мен ұсынымдар

Беларусь Республикасында 01.01.2018 ж. бастап қолданылады

50

МЕМСТ 10444.1-84

Консервілер. Микробиологиялық талдауда қолданылатын реактивтердің ерітінділерін, бояуларды, индикаторларды және қоректік орталарды дайындау


51

МЕМСТ 26669-85

Тағамдық және дәмдік өнімдер. Микробиологиялық талдаулар үшін сынамаларды дайындау


52

МЕМСТ 26670-91

Тағам өнімдері. Микроағзаларды өсіру әдістері


53

МЕМСТ 30425-97

Консервілер. Өнеркәсіптік зарарсыздығын анықтау әдісі


54

МЕМСТ 31904-2012

Тағам өнімдері. Микробиологиялық сынаулар үшін сынамаларды іріктеу әдістері


55

ӘНҚ 4.2.2578-10*

Бөлек импеданс әдісімен санитариялық-бактериологиялық зерттеулер


56

№ 1 қосымша, 1 – 5-кестелер, "мезофилды аэробты және факультативті-анаэробты микроағзалардың саны (МАФАжәнеМС)" көрсеткіші

МЕМСТ 10444.11-2013

Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Мезофилдық сүт қышқылы микроағзаларын анықтау және олардың санын есептеу


57

МЕМСТ 10444.15-94

Тағам өнімдері. Мезофилдық аэробты және факультативті-анаэробты микроағзалардың санын анықтау әдістері
 


58

№ 1 қосымша, 1 – 5-кестелер, "ішек таяқшалары тобындағы бактериялар (колиформдар) (ІТТБ)" көрсеткіші

МЕМСТ 31747-2012

Тағам өнімдері. Ішек таяқшалары (колиформдық бактериялар) тобындағы бактерияларды табу және олардың санын анықтау әдістері


59

№ 1 қосымша, 1 – 5-кестелер, "s. aureus" көрсеткіші

МЕМСТ 10444.2-94

Тағам өнімдері. Staphylococcus aureus табу және олардың санын анықтау


60

МЕМСТ 31746-2012

Тағам өнімдері. Коагулаз оң стафилококктарды және Staphylococcus aureus табу және олардың санын анықтау әдістері


61

№ 1 қосымша, 1 және 3 кестелер,
"v. parahaemolyticus" көрсеткіші

МЕМСТ ISO/TS 21872-1-2013

Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Ықтимал энтеропатогендік Vibrio spp табудың горизонтальді әдісі. 1-бөлік. Vibrio parahaemoliticus және Vibrio cholerae бактерияларын табу


62

№ 1 қосымша, 1 және 3 кестелер, "Enterococcus тегіндегі бактериялар" көрсеткіші

МЕМСТ 28566-90

Тағам өнімдері. Энтерококктарды табу және олардың санын анықтау әдісі


63

№ 1 қосымша, 1 – 3, 5, кестелер, "сульфитредуцияланатын клостридиялар" көрсеткіші

МЕМСТ 29185-2014

Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Анаэробты жағдайда өсетін сульфитредуцияланатын бактерияларды табу және есептеу


64

№ 1 қосымша,1 – 3, 5, кестелер, "зең" және "ашытқы" көрсеткіштері

МЕМСТ ISO 21527-1-2013

Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Ашытқы және зең грибоктарын есептеу әдісі. 1-бөлік. Олардағы судың белсенділігі 0,95 көп өнімдерде колонияларды есептеу әдістемесі


65

МЕМСТ 10444.12-2013

Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Ашытқы және зең грибоктарын табу және олардың санын есептеу әдісі


66

МЕМСТ 28805-90

Тағам өнімдері. Осмотолерантты ашытқы және зең грибоктарын табу және санын анықтау әдістері


67

№ 1 қосымша, 1 – 3 кестелер, "Proteus тектес бактериялар" көрсеткіші

МЕМСТ 28560-90

Тағам өнімдері. Proteus, Morganella, Providencia тектес бактерияларды анықтау әдісі


68

№ 1 қосымша, 2-кесте, "e. coli" көрсеткіші

МЕМСТ 30726-2001

Тағам өнімдері. Escherichia coli түріндегі бактерияларды табу және олардың санын анықтау әдістері


69

МЕМСТ 32011-2013

Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Escherichia coli O157 табудың горизонтальді әдісі


70

МЕМСТ 32064-2013

Тағам өнімдері. Еntеrоbасtеriаceae түріндегі бактерияларды табу және олардың санын анықтау әдістері


71

№ 1 қосымша, 5-кесте, "B. cereus и B. Polymyxa тобындағы спора түзуші мезофилдық аэробты және факультативті-анаэробты микроағзалар" көрсеткіші

МЕМСТ 10444.8-2013

Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Bacillus cereus презумптивті бактерияларын есептеудің горизонтальді әдісі. 30 °C температурасында колонияларды есептеу әдісі


72

МЕМСТ ISO 21871-2013

Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Bacillus cereus анағұрлым ықтимал санын табу және есептеу әдісі


73

№ 1 қосымша, 5-кесте, "B. Subtilis тобындағы спора түзуші мезофилдық аэробты және факультативті-анаэробты микроағзалар" көрсеткіші

МЕМСТ 10444.11-2013

Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Мезофилдық сүт қышқылы микроағзаларын анықтау және олардың санын есептеу әдістері


74

МЕМСТ 10444.15-94

Тағам өнімдері. Мезофилдық аэробты және факультативті-анаэробты микроағзалардың санын анықтау әдістері


75

№ 1 қосымша, 5-кесте, "C. botulinum
және (немесе) C. perfringens мезофилдық клостридиялар" көрсеткіші

МЕМСТ 10444.7-86

Тағам өнімдері. Бутулиндік токсиндерді және Clostridium botulinum анықтау әдістері


76

МЕМСТ 10444.9-88

Тағам өнімдері. Clostridium perfringens анықтау әдістері


77

МЕМСТ 31744-2012

Жануарларға арналған тағам өнімдері мен жемшөптердің микробиологиясы. Clostridium perfringens колонияларын есептеу әдісі


78

№ 2 қосымша

МЕМСТ 31694-2012

Тағам өнімдері мен азық-түлік шикізаты. Құрамындағы тетрациклин тобындағы қалдық антибиотиктарды масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдістері


79

МЕМСТ 31982-2012

Тағам өнімдері, жемшөп, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы бета-адреностимуляторды масс-спектрометрия детекторы бар газ-хроматография көмегімен анықтау әдісі


80

МЕМСТ 32014-2012

Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық метаболит нитрофурандарды масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі


81

МЕМСТ 32015-2012
 

Тағам өнімдері, жемшөп, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы анаболикалық стероидтар мен стильбен туындыларын масс-спектрометрия детекторы бар газ- хроматография көмегімен анықтау әдісі


82

МЕМСТ 32797-2014

Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық хинолондарды масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі


83

МЕМСТ 32798-2014

Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық аминогликозидтерді масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі


84

МЕМСТ 32834-2014
 

Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық антгельминтиктерді масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі


85

МЕМСТ 32881-2014
 

Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық стероидтік емес қабынуға қарсы дәрілік заттарды масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі


86

МЕМСТ 33482-2015
 

Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты, құрама жем.
Құрамындағы анаболикалық стероидтар мен стильбен туындыларын масс-спектрометриялық детектрлеу бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі


87

МЕМСТ 33615-2015

Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық метаболит фуразолидонды анықтаудың иммуноферменттік әдісі


88

МЕМСТ 33681-2015

Тағам өнімдері. Антибиотиктерді инверсиялық вольтамперметрия әдісімен анықтау (левомицетин, тетрациклин)


89

МЕМСТ Р 53594-2009

Мал шаруашылығы өнімдері және жемшөп. Өсудің синтетикалық анаболикалық стимуляторын иммуноферменттік әдіспен анықтау


90

МЕМСТ Р 54518-2011

Тағам өнімдері, жемшөп, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы кокцидиостатиктерді масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі


91

МЕМСТ Р 54904-2012

Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық сульфаниламидтерді, нитроимидазды, пенициллинді, амфениколды масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі


92

МЕМСТ Р 56962-2016

Балық, балыққа жатпайтын өнімдер және олардан жасалған өнімдер. Құрамындағы қалдық трифенилметан бояғыштарын жоғары ажыратымды ұшпалы-уақытты масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі аса жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі


93

МЕМСТ Р 57024-2016

Балық. Құрамындағы қалдық туынды бензоилмочевинді жоғары ажыратымды ұшпалы-уақытты масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі аса жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі


94

МЕМСТ Р 57025-2016

Балық, балыққа жатпайтын объектілер мен олардан жасалған өнімдер. Құрамындағы қалдық трифенилметан бояғыштарын анықтаудың иммуноферменттік әдісі


95

ӨОӘ. МН 4652-2013*

Құрамындағы қалдық бацитрацинді жануарлардан алынатын өнімде EuroProxima B.V.-Нидерланд өндірісінің тест-жүйесін пайдалана отырып ИФА әдісімен анықтау. Өлшеуді орындау әдістемесі


96

№ 3 қосымша

ҚР СТ 2779-2015

Тағам өнімдері. Балыққа, ұлуларға, шаянтәрізділерге, қос мекенділерге, бауырымен жорғалаушыларға және оларды өңдеу өнімдеріне санитариялық-паразитологиялық сараптама жүргізу әдістері


97

МЕМСТ Р 54378-2011

Балық, балыққа жатпайтын объектілер мен олардан жасалған өнімдер. Гельминттер дернәсілдерінің тіршілік ету қабілетін анықтау әдістері


98

№ 4 қосымша, "гистамин" көрсеткіші

МЕМСТ 31789-2012

Балық, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Құрамындағы биогендік аминдерді тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен сандық анықтау


99

ҚР СТ 2787-2015

Тағам өнімдері. Балық өнімдерінің құрамындағы гистаминді анықтау әдісі


100

№ 4 қосымша, "нитрозаминдер
(N-нитрозодиметила-мин (НДМА) және
N-нитрозодиэтиламин (НДЭА) жиынтығы)" көрсеткіші

ӘНҚ 4.4.1.011-93*

Азық-түлік шикізатындағы және тағам өнімдеріндегі ұшпалы N-нитрозаминдерді анықтау


101

ӨОӘ. МН 3543-2010*

Тағам өнімдеріндегі және азық-түлік шикізатындағы нитрозаминдерді тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен анықтаудың әдістемесі


102

№ 4 қосымша, "диоксиндер" көрсеткіші

МЕМСТ 31792-2012

Балық, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Құрамындағы диоксиндерді және диоксин тәрізді полихлорланған бифенилдерді хромато-масс-спектральдік әдіспен анықтау


103

АСТ 348-2012

Белгілі бір тағам өнімдерінде диоксиндерді (ПХДД/ПХДФ), және диоксин-тәрізді ПХБ және диоксин-тәрізді емес ПХБ деңгейін бақылау үшін сынамаларды іріктеу және талдау жүргізу әдістері


104

№ 4 қосымша, "бенз(а)пирен" көрсеткіші

МЕМСТ 31745-2012

Тағам өнімдері. Құрамындағы полициклды хош иісті көмірсутегін тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен анықтау


105

МЕМСТ 33680-2015

Тағам өнімдері. ЖҚХ және ТЖСХ әдісімен астықта, ысталған ет және балық өнімдерінде бенз(а)пиренді анықтау


106

БСТ МЕМСТ Р 51650-2001

Тағам өнімдері. Бенз(а)пиреннің салмақтық үлесін анықтау әдістері


107

МЕМСТ Р 51650-2000

Тағам өнімдері. Бенз(а)пиреннің салмақтық үлесін анықтау әдістері


108

№ 4 қосымша, "полихлорланған
бифенилдер" көрсеткіші

МЕМСТ EN 1528-1-2014

Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тағам өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау. 1-бөлік. Жалпы ережелер


109

МЕМСТ EN 1528-2-2014

Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тағам өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау. 2-бөлік. Майды, пестицидтерді және ПХБ экстракциялау және құрамындағы майды анықтау


110

МЕМСТ EN 1528-3-2014

Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тамақ өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау. 3-бөлік. Тазалау әдістері


111

МЕМСТ EN 1528-4-2014

Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тағам өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау


112

МЕМСТ 31983-2012

Тағам өнімдері, жемшөп, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы полихлорланған бифенилдерді анықтау әдістері


113

№ 4 қосымша, "ұлулардың сал қылатын уы
(сакситоксин)" көрсеткіші

МЕМСТ EN 14526-2015

Тағам өнімдері. Мидиялардағы сактоксин мен DC-сактоксинді анықтау. Пероксидтік немесе периодаттық тотығу әдісімен колония алды дериватизацияны қолдана отырып тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісі


114

№ 4 қосымша, "ұлулардың амнестикалық уы
(домоелық қышқыл)" көрсеткіші

МЕМСТ EN 14176-2015

Тағам өнімдері. Мидиялардағы домое қышқылын тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен анықтау


115

№ 4 қосымша, "ұлулардың диареялық уы
(окадаик қышқылы)" көрсеткіші

МР 01.016-07*

Ұлулардағы окадаик қышқылын тест-жүйе көмегімен экспресс-анықтау


116

№ 4 қосымша, "қышқылдық саны" көрсеткіші

МЕМСТ 27082-2014

Балықтан, су омыртқасыздарынан, су сүтқоректілерден және балдырлардан жасалған консервілер мен пресервілер. Жалпы қышқылдығын анықтау әдістері


117

МЕМСТ 28972-91

Кәсіпшілік балықтан және балыққа жатпайтын объектілерінен жасалған консервілер мен пресервілер. Белсенді қышқылдылықты (рН) анықтау әдісі


118

№ 4 қосымша, "перекистік сан" көрсеткіші

МЕМСТ ISO 27107-2016

Жануарлар майы және өсімдік майы. Титрлеудің соңғы нүктесі бойынша потенциометрия әдісімен перекистік санды анықтау


119

БСТ МЕМСТ Р 51487-2001

Өсімдік майы және жануарлар майы. Перекистік санды анықтау әдісі


120

МЕМСТ Р 50457-92

Өсімдік майы және жануарлар майы. Перекистік санды анықтау әдісі


121

МЕМСТ Р 51487-99

Өсімдік майы және жануарлар майы. Перекистік санды анықтау әдісі


122

№ 5 қосымша, 1 және 3 кестелер, "құрғақ заттардың салмақтық үлесі" көрсеткіші

МЕМСТ 26808-86

Балықтан және теңіз өнімдерінен жасалған консервілер. Құрғақ заттарды анықтау әдістері


123

№ 5 қосымша, 1 және 3 кестелер, "ақуыз" көрсеткіші

МЕМСТ 7636-85

Балық, теңіз сүтқоректілері, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Талдау әдістері


124

МЕМСТ 31795-2012

Балық, теңіз өнімдері және олардан жасалған өнімдер. Ақуыздың, майдың, судың, фосфордың, кальцийдің және күлдің салмақтық үлесін жақын инфрақызыл салада спектроскопиямен анықтау әдісі


125

№ 5 қосымша, 1 және 3 кестелер, "май" көрсеткіші

МЕМСТ 7636-85

Балық, теңіз сүтқоректілері, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Талдау әдістері


126

МЕМСТ 26829-86

Балықтан жасалған консервілер мен пресервілер. Майды анықтау әдістері


127

№ 5 қосымша, 1 және 3 кестелер, "ас тұзы" көрсеткіші

МЕМСТ 27207-87

Балықтан және теңіз өнімдерінен жасалған консервілер мен пресервілер. Ас тұзды анықтау әдістері


128

№ 5 қосымша, 1 және 3 кестелер, "минералдық заттар – темір" көрсеткіші

МЕМСТ EN 14084-2014

Тағам өнімдері. Іздік элементтерді анықтау. Құрамындағы қорғасынды, кадмийді, мырышты, мысты және темірді микротолқынды ыдыратудан кейін атомды-абсорбциялық спектрометрия көмегімен анықтау

01.04.2018 ж. бастап қолданылады

129

МЕМСТ 26928-86

Тағам өнімдері. Темірді анықтау әдісі


130

МЕМСТ 30178-96

Шикізат және тағам өнімдері. Уытты элементтерді анықтаудың атомды-абсорбциялық әдісі


131

МЕМСТ 31671-2012

Тағам өнімдері. Іздік элементтерді анықтау. Жоғары қысым кезінде минералдау әдісімен сынамаларды дайындау


132

БСТ EN 14082-2014

Тағам өнімдері. Іздік элементтерді анықтау. Құрамындағы қорғасынды, кадмийді, мырышты, мысты, темірді және хромды құрғақ күлденуден кейін атомды-абсорбциялық спектрометрия (ААС) көмегімен анықтау


133

БСТ EN 14084-2012

Тағам өнімдері. Іздік элементтерді анықтау. Құрамындағы қорғасынды, кадмийді, мырышты, мысты және темірді микротолқынды ыдыратудан кейін атомды-абсорбциялық спектрометрия (ААС) әдісімен анықтау

01.01.2019 ж. дейін қолданылады

134

№ 5 қосымша, 1 және 3 кестелер, "дәрумендер:
тиамин (В1), рибофлавин (В2),
ниацин (РР)" көрсеткіші

МЕМСТ 7047-55
 

А, С, D, B1, B2 және РР дәрумендері. Сынамаларды іріктеу, дәрумендерді анықтау және дәрумендік препараттардың сапасын сынау әдістері


135

МЕМСТ EN 14122-2013

Тағам өнімдері. В1 дәруменін тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау


136

МЕМСТ EN 14152-2013

Тағам өнімдері. В2 дәруменін тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау


137

МЕМСТ EN 15652-2015

Тағам өнімдері. Ниацинді тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен анықтау


138

№ 5 қосымша, 1 және 3 кестелер, "крахмал" көрсеткіші

МЕМСТ 10574-91

Ет өнімдері. Крахмалды анықтау әдістері
 

01.01.2018 ж. дейін қолданылады

139

МЕМСТ 10574-2016

Ет өнімдері. Крахмалды анықтау әдістері

01.01.2018 ж. бастап қолданылады

140

№ 5 қосымша, 2 және 4-кесте, "полихлорланған бифенилдер" көрсеткіші

МЕМСТ EN 1528-1-2014

Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тағам өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау. 1-бөлік. Жалпы ережелер


141

МЕМСТ EN 1528-2-2014

Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тағам өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау. 2-бөлік. Майды, пестицидтерді және ПХБ экстракциялау және құрамындағы майды анықтау


142

МЕМСТ EN 1528-3-2014

Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тамақ өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау. 3-бөлік. Тазалау әдістері


143

МЕМСТ EN 1528-4-2014

Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тағам өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау


144

МЕМСТ 31983-2012

Тағам өнімдері, жемшөп, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы полихлорланған бифенилдерді анықтау әдістері


145

№ 5 қосымша, 2 және 4-кесте, "гистамин" көрсеткіші

МЕМСТ 31789-2012

Балық, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Құрамындағы биогендік аминдерді тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен сандық анықтау


146

ҚР СТ 2787-2015

Тағам өнімдері. Балық өнімдерінің құрамындағы гистаминді анықтау әдісі


147

№ 5 қосымша, 2 және 4-кесте, "нитрозаминдер" көрсеткіші

ӘНҚ 4.4.1.011-93*

Азық-түлік шикізатындағы және тағам өнімдеріндегі ұшпалы N-нитрозаминдерді анықтау


148

ӨОӘ. МН 3543-2010*

Тағам өнімдеріндегі және азық-түлік шикізатындағы нитрозаминдерді тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен анықтау әдістемесі


149

№ 5 қосымша, 2 және 4-кесте, "диоксиндер" көрсеткіші

МЕМСТ 31792-2012

Балық, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Құрамындағы диоксиндерді және диоксин тәрізді полихлорланған бифенилдерді хромато-масс-спектральдік әдіспен анықтау


150

АСТ 348-2012
 

Белгілі бір тағам өнімдеріндегі диоксиндерді (ПХДД/ПХДФ), және диоксин-тәрізді ПХБ және диоксин-тәрізді емес ПХБ деңгейін бақылау үшін сынамаларды іріктеу және талдау жүргізу әдістері


151

№ 5 қосымша, 4-кесте, "нитраттар" көрсеткіші

МЕМСТ 29270-95

Жемістер мен көкөністерді қайта өңдеу өнімдері. Нитраттарды анықтау әдістері


152

№ 6 қосымша, 1 және 3 кестелер, "ақуыз" көрсеткіші

МЕМСТ 7636-85

Балық, теңіз сүтқоректілері, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Талдау әдістері


153

МЕМСТ 31795-2012

Балық, теңіз өнімдері және олардан жасалған өнімдер. Ақуыздың, майдың, судың, фосфордың, кальцийдің және күлдің салмақтық үлесін жақын инфрақызыл салада спектроскопиямен анықтау әдісі


154

№ 6 қосымша, 1 және 3 кестелер, "май" көрсеткіші

МЕМСТ 7636-85

Балық, теңіз сүтқоректілері, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Талдау әдістері


155

МЕМСТ 26829-86

Балықтан жасалған консервілер мен пресервілер. Майды анықтау әдістері


156

№ 6 қосымша, 2 және 4-кесте, "ұлулардың сал қылатын уы (сакситоксин)" көрсеткіші

МЕМСТ EN 14526-2015

Тағам өнімдері. Мидиялардағы сактоксин мен DC-сактоксинді анықтау. Пероксидтік немесе периодаттық тотығу әдісімен колония алды дериватизацияны қолдана отырып тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісі


157

№ 6 қосымша, 2 және 4-кесте, "ұлулардың амнестикалық уы
(домое қышқылы)" көрсеткіші

МЕМСТ EN 14176-2015

Тағам өнімдері. Мидиялардағы домое қышқылын тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен анықтау


158

№ 6 қосымша, 2 және 4-кесте, "ұлулардың диареялық уы
(окадаик қышқылы)" көрсеткіші

МР 01.016-07*

Ұлулардағы окадаик қышқылын тест-жүйе көмегімен экспресс-анықтау


159

№ 6 қосымша, 2 және 4-кесте, "нитрозаминдер:
N-нитрозодимети-ламин (НДМА) және N-нитро-зодиэтиламин (НДЭА) жиынтығы" көрсеткіші

ӘНҚ 4.4.1.011-93*

Азық-түлік шикізатындағы және тағам өнімдеріндегі ұшпалы N-нитрозаминдерді анықтау


160

ӨОӘ. МН 3543-2010*

Тағам өнімдеріндегі және азық-түлік шикізатындағы нитрозаминдерді тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен анықтау әдістемесі


161

№ 6 қосымша, 2 және 4-кесте, "гистамин" көрсеткіші

МЕМСТ 31789-2012

Балық, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Құрамындағы биогендік аминдерді тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен сандық анықтау


162

ҚР СТ 2787-2015

Тағам өнімдері. Балық өнімдерінің құрамындағы гистаминді анықтау әдісі


163

№ 6 қосымша, 2 және 4-кесте, "полихлорланған бифенилдер" көрсеткіші

МЕМСТ EN 1528-1-2014

Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тағам өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау. 1-бөлік. Жалпы ережелер


164

МЕМСТ EN 1528-2-2014     

Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тағам өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау. 2-бөлік. Майды, пестицидтерді және ПХБ экстракциялау және құрамындағы майды анықтау


165

МЕМСТ EN 1528-3-2014     

Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тамақ өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау. 3-бөлік. Тазалау әдістері


166

МЕМСТ EN 1528-4-2014

Құрамындағы майдың көрсеткіші жоғары тағам өнімдері. Пестицидтер мен полихлорланған бифенилдерді (ПХБ) анықтау


167

МЕМСТ 31983-2012

Тағам өнімдері, жемшөп, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы полихлорланған бифенилдерді анықтау әдістері


168

№ 6 қосымша, 2 және 4-кесте, "диоксиндер" көрсеткіші

МЕМСТ 31792-2012

Балық, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Құрамындағы диоксиндерді және диоксин тәрізді полихлорланған бифенилдерді хромато-масс-спектральдік әдіспен анықтау


169

АСТ 348-2012
 

Белгілі бір тағам өнімдеріндегі диоксиндерді (ПХДД/ПХДФ), және диоксин-тәрізді ПХБ және диоксин-тәрізді емес ПХБ деңгейін бақылау үшін сынамаларды іріктеу және талдау жүргізу әдістері


170

№ 6 қосымша, 3-кесте, "ас тұзы" көрсеткіші

МЕМСТ 27207-87

Балықтан және теңіз өнімдерінен жасалған консервілер мен пресервілер. Ас тұзды анықтау әдістері


171

№ 6 қосымша, 3-кесте, "крахмал" көрсеткіші

МЕМСТ 10574-91

Ет өнімдері. Крахмалды анықтау әдістері

01.01.2018 ж. дейін қолданылады

172

МЕМСТ 10574-2016

Ет өнімдері. Крахмалды анықтау әдістері

01.01.2018 ж. бастап қолданылады

173

№ 6 қосымша, 4-кесте, "левомицетин (хлорамфеникол)" көрсеткіші

МЕМСТ 33681-2015

Тағам өнімдері. Антибиотиктерді инверсиялық вольтамперметрия әдісімен анықтау (левомицетин, тетрациклин)


174

МЕМСТ Р 54904-2012

Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық сульфаниламидтерді, нитроимидазды, пенициллинді, амфениколды масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі


175

№ 6 қосымша, 4-кесте, "тетрациклин тобы" көрсеткіші

МЕМСТ 31694-2012

Тағам өнімдері мен азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық тетрациклин тобындағы антибиотиктарды масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі


176

№ 6 қосымша, 4-кесте, "пенициллин" көрсеткіші

МЕМСТ Р 54904-2012

Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық сульфаниламидтерді, нитроимидазды, пенициллинді, амфениколды масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі


177

№ 6 қосымша, 4-кесте, "стрептомицин" көрсеткіші

МЕМСТ 32798-2014

Тағам өнімдері, азық-түлік шикізаты. Құрамындағы қалдық аминогликозидтерді масс-спектрометрия детекторы бар тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография көмегімен анықтау әдісі


178

№ 6 қосымша, 4-кесте, "бацитрацин" көрсеткіші

ӨОӘ. МН 4652-2013*

Құрамындағы қалдық бацитрацинді жануарлардан алынатын өнімде EuroProxima B.V. Нидерланды өндірісінің тест-жүйесін пайдалана отырып ИФА әдісімен анықтау. Өлшеуді орындау әдістемесі


179

№ 6 қосымша, 4-кесте, "бенз(а)пирен" көрсеткіші

МЕМСТ 33680-2015

Тағам өнімдері. ЖҚХ және ТЖСХ әдісімен астықта, ысталған ет және балық өнімдерінде бенз(а)пиренді анықтау


180

БСТ МЕМСТ Р 51650-2001

Тағам өнімдері. Бенз(а)пиреннің салмақтық үлесін анықтау әдістері


181

МЕМСТ Р 51650-2000

Тағам өнімдері. Бенз(а)пиреннің салмақтық үлесін анықтау әдістері


182

№ 6 қосымша, 2 және 4-кесте

МЕМСТ 31789-2012

Балық, теңіз омыртқасыздары және оларды өңдеу өнімдері. Құрамындағы биогендік аминдерді тиімділігі жоғары сұйықтықты хроматография әдісімен сандық анықтау



      * Тиісті мемлекетаралық стандарт әзірленіп, ол стандарттар тізбесіне енгізілгенге дейін қолданылады.

Егер Сіз беттен қате тапсаңыз, тінтуірмен сөзді немесе фразаны белгілеңіз және Ctrl+Enter пернелер тіркесін басыңыз

 

бет бойынша іздеу

Іздеу үшін жолды енгізіңіз

Кеңес: браузерде бет бойынша енгізілген іздеу бар, ол жылдамырақ жұмыс істейді. Көбінесе, ctrl-F пернелері қолданылады