Кәсіби және ерікті авариялық құтқару қызметтері мен құралымдарының құтқарушыларын құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезеңінде тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормаларын бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2006 жылғы 23 қаңтардағы N 45 Қаулысы. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2015 жылғы 12 қазандағы № 821 қаулысымен

      Ескерту. Күші жойылды - ҚР Үкіметінің 12.10.2015 № 821 (алғашқы ресми жарияланған күнінен бастап қолданысқа енгізіледі) қаулысымен.

      РҚАО-ның ескертпесі.
      ҚР мемлекеттік басқару деңгейлері арасындағы өкілеттіктердің аражігін ажырату мәселелері бойынша 2014 жылғы 29 қыркүйектегі № 239-V ҚРЗ Заңына сәйкес ҚР Ішкі істер министрінің 2015 жылғы 27 наурыздағы № 264 бұйрығын қараңыз.


      "Авариялық-құтқару қызметі және құтқарушылардың мәртебесі туралы" Қазақстан Республикасының 1997 жылғы 27 наурыздағы Заңының  23-бабына сәйкес Қазақстан Республикасының Үкіметі  ҚАУЛЫ ЕТЕДІ:

      1. Қоса беріліп отырған кәсіби және ерікті авариялық құтқару қызметтері мен құралымдарының құтқарушыларын құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезеңінде тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормалары бекітілсін.

      2. Кәсіби және ерікті авариялық құтқару қызметтері мен құралымдарының құтқарушыларын қоса беріліп отырған тамақ өнімдерімен
қамтамасыз ету нормалары бойынша сатып алу осы мақсаттарға тиісті қаржы жылына арналған бюджеттен немесе оны құрған ұйымның бюджетінен бөлінген қаражат шегінде кезең-кезеңімен жүргізілетін болып белгіленсін.

      3. Осы қаулы қол қойылған күнінен бастап қолданысқа енгізіледі.

       Қазақстан Республикасының
      Премьер-Министрі

Қазақстан Республикасы   
Үкіметінің         
2006 жылғы 23 қаңтардағы 
N 45 қаулысымен      
бекітілген        

Кәсіби және ерікті авариялық құтқару қызметтері мен
құралымдарының құтқарушыларына құтқару және шұғыл жұмыстарды
жүргізу кезеңінде тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормаларын
бекіту туралы

      Осы нормалар құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезінде төтенше жағдайларды жою режиміндегі жұмыс жағдайларына байланысты құтқарушылардың әр түрлі санаттарына тиісті бір тәулікке арналған тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету үшін тамақ өнімдері санын, паектерді беру кезінде тамақ өнімдерін алмастыру нормаларын белгілейді.
      1. N 1 норма. Жалпы құтқарушы паегі.
      Төтенше жағдайларды жою режиміндегі тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормасы. Осы норма бойынша бір тәуліктен астам мерзімде құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезеңінде барып-қайту жолына кететін уақытты ескере отырып, мыналар қамтамасыз етіледі:
      1) кәсіби авариялық құтқару қызметтері мен құрылымдарының
құтқарушылары;
      2) төтенше жағдайларды жоюға тартылған ерікті авариялық құтқару қызметі мен құралымдарының құтқарушылары.
      2. N 2 норма. Дербес құтқарушы паегі.
      Осы норма бойынша құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізетін аудандарға барған уақытта және жалпы құтқарушы паегі өнімдерінен ыстық тағам әзірлеуге болмайтын жағдайларда:
      1) авариялық құтқарушы қызметтері мен құралымдарының құтқарушылары;
      2) төтенше жағдайларды жоюға тартылған ерікті авариялық құтқару құралымдарының құтқарушылары қамтамасыз етіледі.
      Бұл ретте дербес құтқару паегімен тамақтандыру мерзімі төтенше жағдай орнына дейінгі жолға кететін уақытты ескере отырып, 3 тәуліктен аспауы тиіс.
      3. N 3 норма. Жалпы құтқарушы паегін беру кезінде өнімдерді алмастыру нормалары.
      Осы норма құтқарушыларды тамақтандыруды қамтамасыз етудің N 1 нормасы бойынша берілетін өнімдерді алмастыру мүмкіндігін белгілейді.
      4. N 4 норма. Дербес паек өнімдерін арнайы алмастыру нормалары.
      Осы норма құтқарушыларды тамақтандыруды қамтамасыз етудің N 2 нормасы бойынша берілетін өнімдерді алмастыру мүмкіндігін белгілейді.

                         N 1 норма
                Жалпы құтқарушы паегі

Р/с
N

Өнімдердің атауы

Бір
адамға
тәулігіне
берілетін
мөлшері
(граммен)

1

2

3

1.

Бидайдан жасалған кептірілген нан, бидай ұнынан
жасалған қытырлақ нан

300

2.

Печенье, вафли, кептірілген доңғалақ нан

100 

3.

Әр түрлі жармалар, оның ішінде қарақұмық, күріш,
бидай, арпа

250 

4.

Бұршақ өнімдері, оның ішінде ас бұршақ, үрме
бұршақ

 50

5.

Макарон өнімдері

150 

6.

Сорпалар (концентраттар)

70 

7.

Түрлі ет консервілері

310 

8.

Түрлі ет-өсімдік консервілері

250 

9.

Екінші түстік ас консервілері

350  

10.

Балық, оның ішінде, мұздатылған, тұздалған,
қақталған, сүрленген

100  

11.  

Өсімдік майлары

40  

12.

Мал майлары

50

13.

Консервіленген балық

95

14.

Сары май

40

15.

Қант қосылып қойылтылған сүт

90

16.

Қоюлатылған сүт, оның ішінде кілегей

50

17.

Мәйек сыр

50

18.

Қант

180

19.

Кәмпит, оның ішінде шоколад, халуа

80

20.

Витаминді глюкоза

50

21.

Лимон қышқылы

3

22.

Кисель, компот

60

23.

Кептірілген жемістер, оның ішінде мейіз,
кептірілген өрік, қара өрік

50

24.

Жаңғақтар

40

25.

Жас картоп

500

26.

Жас қырыққабат

250

27.

Басты пияз

100

28.

Түрлі көкөніс, оның ішінде қызылша, сәбіз, қияр, қызанақ

100

29.

Тұздалған қияр, ашытылған қырыққабат

40

30.

Жұмыртқа ұнтағы

20

31.

Ұнтақталған қара және қызыл бұрыш

15

32.

Шай

30

33.

Какао, кофе

20

34.

Лавр жапырағы

2

35.

Томат пастасы

15

36.

Тұз

15

      Ескертпе:
      1. Кәсіби авариялық қызметтері мен құралымдарында құтқарушыларды кемінде 14 тәулікке тамақ өнімдерімен қамтамасыз етудің ең төменгі нормасы бүкіл жеке құрамға, жалпы құтқарушы паегінің N 1 нормасы бойынша белгіленсін.
      2. Құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезінде тамақ өнімдері 1 норма бойынша 1.4 ұлғайту коэффициентімен құтқарушылардың мынадай санаттарына:
      1) үйінділерді, оның ішінде жер астындағы үйінділерді аршитын құтқарушыларға;
      2) теңіз деңгейінен 2500 метрден астам биіктікте төтенше жағдайларды жоюға қатысушы құтқарушыларға қосымша беріледі.
      3. Жалпы құтқарушы паегінің N 1 нормасы бойынша 16 қазаннан бастап 15 сәуір аралығындағы салқын уақытта 1.1 ұлғайту коэффициентімен тамақ өнімдері қосымша беріледі.
      4. Құтқару және шұғыл жұмыстарға қатысушы құтқарушыларға ионды
сәулеленудің оларға әсер етуі жағдайларында жалпы құтқару паегінің 1 нормасына N 1 кестеде көрсетілген тамақ өнімдері қосымша беріледі.
      5. Құтқару және шұғыл жұмыстарға қатысушы құтқарушыларға күшті
улы заттардың оларға қатты әсер етуі жағдайларында жалпы құтқарушы
паегінің N 1 нормасына N 2 кестеде көрсетілген тамақ өнімдері қосымша беріледі.
      6. Құтқару және шұғыл жұмыстарға қатысатын сүңгуір құтқарушыларға нақты су астында жүрген күндеріне N 1 жалпы құтқарушы паегінің нормасына N 3 кестеде көрсетілген тамақ өнімдері қосымша беріледі.

                                                         1 кесте

    Құтқару және шұғыл жұмыстарға қатысушы құтқарушыларды
        ионды сәулеленудің оларға әсер етуі жағдайында
              тамақтандырудың қосымша рационы

Р/с
N

Өнімнің тауы

Бір адамға тәулігіне берілетін мөлшері

1.

Ет

80 грамм

2.

Сиыр майы

25 грамм

3.

Сиыр сүті

100 миллилитр

4.

Мәйек сыр

15 грамм

5.

Тауық жұмыртқасы

1 дана

6.

Жеміс-жидек

100 грамм

7.

Қызыл шарап

50 миллилитр

                                                        2 кесте

     Құтқару және шұғыл жұмыстарға қатысушы құтқарушыларды
  күшті улы заттардың оларға қатты әсер етуі жағдайларында
            тамақтандырудың қосымша рационы

Р/с
N

Өнімнің атауы

Бір адамға
тәулігіне берілетін
мөлшері

1.

Ет

80 грамм

2.

Сиыр майы

25 грамм

3.

Сиыр сүті

100 миллилитр

4.

Мәйек сыр

15 грамм

5.

Тауық жұмыртқасы

1 дана

                                                       3 кесте

     Құтқару және шұғыл жұмыстарға қатысатын сүңгуір
    құтқарушыларға нақты су астында жүрген күндерінде
         берілетін қосымша тамақтандыру рационы

Р/с
N

Өнімнің атауы

Бір адамға
тәулігіне берілетін
мөлшері

1

2

3

1.

Бидай наны

100 грамм

2.

Қара бидай наны

100 грамм

3.

Бидай ұны

15 грамм

4.

Жарма, кесте

15 грамм

5.

Картоп

150 грамм

6.

Көкөніс

25 грамм

7.

Томат пюресі

3 грамм

8.

Қант

45 грамм

9.

Өсімдік майы

10 грамм

10.

Ет

100 грамм

11.

Балық

50 грамм

12.

Сиыр майы

15 грамм

13.

Сүт (айран)

200 миллилитр

14.

Қаймақ

20 грамм

15.

Ірімшік

110 грамм

16.

Жұмыртқа

1/4 дана

17.

Тұз

5 грамм

18.

Шай

0,5 грамм

                        N 2 норма
                 Дербес құтқарушы паегі

Р/с
N

Өнімдердің атауы

Бір адамға
тәулігіне берілетін
мөлшері
(граммен)

1.

Бидай ұнынан жасалған кептірілген нан

600

2.

Печенье

70

3.

Ет консервілері

400

4.

Ет-өсімдік консервілері

400

5.

Балық консервілері

236

6.

Әр түрлі жармалар

430

7.

Макарон өнімдері

100

8.

Құнарландырылған сорпалар

50

9.

Қантпен қойылтылған сүт

80

10.

Қаймағы алынбаған қойылтылған сүт

80

11.

Сары май

20

12.

Өсімдік майы

40

13.

Майлар

4

14.

Лимон қышқылы

2

15.

Кептірілген жемістер

30

16.

Шай

15

17.

Кофе, какао

10

18.

Кисель

60

19.

Қант

180

20.

Бұрыш

10

21.

Лавр жапырағы

1

22.

Томат пастасы

10

23.

Жұмыртқа ұнтағы

10

24.

Картоп

250

25.

Сәбіз

50

26.

Пияз

25

27.

Тұз

10

      Ескертпе: Құтқарушыларды кемінде 3 тәулікке тамақ өнімдерімен қамтамасыз етудің ең төменгі нормасы кәсіби авариялық құтқару қызметтері мен құралымдарының бүкіл жеке құрамына дербес құтқару паегінің N 2 нормасы бойынша белгіленсін.

                         N 3 норма
          Азық-түлік паегін беру кезінде өнімдері
                   алмастыру нормалары      

Р/с
N

Өнімдердің атауы

Алмастырыла-
тын өнім

Алмастырғыш
өнім

Саны (граммен)

1

2

3

4

1.

1 сұрыпты бидай ұнынан
пісірілген нан мыналармен
алмастырылады:

100



1 сұрыпты бидай ұнынан 
жасалған кептірілген нанмен


65


1 сұрыпты бидай ұнынан
пісірілген галеттермен


65


майға пісірілген жақсартылған
галеттермен


55


вафлимен


55


қытырлақ нандармен


80


1 сұрыпты бидай ұнынан
пісірілген жай және кесілген
батондармен


95


жоғары сұрыпты бидай ұнынан
пісірілген нанмен


85


2 сұрыпты ұннан пісірілген
нанмен


105

2.

Бидай ұны мыналармен
алмастырылады:

100



күрішпен


100


макарон өнімдерімен


100


ұнтақ жармамен


100

3.

Әр түрлі жарма мыналармен
алмастырылады:

100



пісіруді қажет етпейтін
жармамен


100


күрішпен


100


макарон өнімдерімен


100


жарма, жармалық-көкөніс
және көкөніс-концентраттары-
мен


100


2 сұрыпты бидай ұнымен


100


жас картоппен


500


табиғи картоппен,
консервіленген шала өніммен
(тұздығын қоса алғанда)


500


жас көкөніспен


500


ашытылған және тұздалған
көкөніспен


500


құрғақ картоп пюресімен,
картоп жармасымен,
картоппен және сублимациялық
кептірілген көкөніспен


100


табиғи және маринадталған
көкөніс және бұршақ
консервілерімен (тұздығын
қоса алғанда)


500


етсіз бірінші көкөніс
тағамдары консервілерімен


375


көкөністен жасалған ас
қатық консервілерімен


250


көкөністен жасалған жеңіл
ас консервілерімен


350

4.

Картоп, жас, ашытылған
және тұздалған көкөніс
мыналармен алмастырылады:

100



басты пиязбен


50


кептірілген немесе
сублимациялық кептірілген
басты пиязбен


5


көк пиязбен (сабақ)


100


сарымсақпен


25

5.

Сиыр, шошқа, қой еті
мыналармен алмастырылады:

100



сүйекті ет блоктарымен


100


сүйексіз ет блоктарымен


80


бұғы етімен


130


1 санаттағы қосымша
өнімдермен (оның ішінде
бауырмен)


100


2 қосымша өнімдермен


300


ішек-қарны алынған құс етімен


100


ішек-қарны жартылай алынған 
және алынбаған құс етімен


120


сублимациялық және
қыздырылып кептірілген етпен


33


пісірілген шұжықпен және
сосискамен (сарделькамен)


80


сүрленген етпен (сүрленген
шошқа еті, төс ет, орама,
жартылай сүрленген шұжық)


60


әр түрлі ет консервілерімен


75


сүйекті құс етінің
консервілерімен


100


басы алынып салқындатылған, 
мұздатылған және тұздалған
балықпен


150


әр түрлі балық
консервілерімен


120


қатты мәйек сырмен


46


балқытылған сырмен


72


тауық жұмыртқасымен


2 дана

6.

Шикідей сүрленген шұжық
мыналармен алмастырылады:

100



пісірілген шұжықпен


265


сүрленген етпен (сүрленген
шошқа еті, төс ет, орама,
жартылай сүрленген шұжық)


200


қатты мәйек сырмен


160

7.

Басы алынған салқындатылған,
мұздатылған және тұздалған
балық мыналармен
алмастырылады:

100



басымен тұздалған және  
сүрленген майшабақтармен


100


бөлшектелу жай-күйіне
қарамастан, басы алынбаған
барлық түрдегі және тұқымдағы
балықпен


130


сүрленген және қақталған
балықпен (оның ішінде торта
шабақ)


75


балық сүзбесімен


70


кептірілген және
сублимациялық кептірілген
балықпен


33


бөлшектелу жай-күйіне
қарамастан, басы алынып
тұздалған майшабақтармен


85


әр түрлі балық
консервілерімен


80


көкөніс жеңіл ас
консервілерімен


120

8.

Сиыр майы мыналармен
алмастырылады:

100



стерильді консерві майымен


100


құрғақ май концентратымен


70

9.

Шыжғырылған мал майы,
маргарин мыналармен
алмастырылады:

100



сиыр майымен


67


өсімдік майымен


100


шикі маймен


130


шошқа майымен


100

10.

Сиыр сүті* мыналармен
алмастырылады:

100



қаймағы алынбаған құрғақ
сүтпен, ашытылған құрғақ
сүтпен және сублимациялық
ашытылып кептірілген сүт
өнімдерімен


15


қаймағы алынбаған қант
қосылған қоюлатылған сүтпен


20


қоюлатылған стерильді қантсыз сүтпен


30


табиғи кофемен немесе
қоюлатылған сүт және қант
қосылған какаомен


20


ашытылған сүт өнімдерімен
(айранмен, ұйыған сүтпен)


100


кілегеймен


20


қаймақпен


20


құрғақ қаймақпен


10


ірімшікпен


30


сиыр майымен


5


шыжғырылған сиыр майымен


5


қатты мәйек сырмен


12


балқытылған сырмен


18


тауық жұмыртқасымен


0,5 дана


қант қосылған кілегеймен


20


сүзбемен


24


басы алынған балықпен
(салқындатылған, мұздатылған
және тұздалған күйіндегі)


60

11.

Тауық жұмыртқасы мыналармен
алмастырылады:

1



жұмыртқа ұнтағымен


15


жұмыртқа қосындысымен


50

12.

Қант мыналармен
алмастырылады:

100



карамельмен


50


тосаппен, джеммен, повидломен


140


мармеладпен


130


печеньемен


100


вафлимен


100


халуамен


120


жеміс қағымен


120

13.

Шоколад мыналармен
алмастырылады:

100



какао ұнтағымен


150


табиғи кофемен немесе
қоюлатылған сүт және қант
қосылған какаомен


200


табиғи кофемен


150


балмен


165


тәтті плиткамен


160


халуамен


150

14.

Печенье мыналармен
алмастырылады:

100



жай галеттермен


100


вафлимен


55

15.

Томат пастасы мыналармен
алмастырылады:

100



томат пюресімен


200


томат тұздығымен


100


томат ұнтағымен, қышқылдығы
күшті жеңсік тұздықпен


33


томат шырынымен, жас қызанақпен


300

16.

Жас жеміс-жидек мыналармен
алмастырылады:

100



жас жидектермен


100


апельсинмен, мандаринмен


100


қарбызбен


300


қауынмен


200


кептірілген жемістермен


20


жемістер және сублимациялық
кептірілген жидектермен


20


консервіленген компотпен


50


табиғи жеміс және жидек
шырындарымен


100


кемінде 50% құрғақ заттары
бар концентратты жеміс жидек
шырындарымен


20


сублимациялық кептірілген
шырындарымен


15


жеміс-жидек сусынымен


130


жеміс-жидек сығындысымен


10


тосаппен, джеммен, повидломен


17


жеміс-жидек сығындысынан
жасалған кисель
концентратымен


30

17.

Табиғи жеміс-жидек шырындары
мыналармен алмастырылады:

100



көкөніс жеңіл ас
консервілерімен


50


лимон қышқылымен


0,5


және қантпен


15


томат, көкөніс шырынымен


300


сиыр сүтімен


100

18.

Кептірілген жемістер
мыналармен алмастырылады:

100



қантпен


75


және шаймен


3

19.

Жеміс-жидек сығындысынан
жасалған кисель концентраты
мыналармен алмастырылады:

100



қантпен


50


және шаймен


2

20.

Табиғи кофе мыналармен
алмастырылады:

100



ерітілетін кофемен


40


кофе сусынымен


200


какао ұнтағымен


100


қара шаймен


25

21.

Қара шай мынамен
алмастырылады:

100



кофе сусынымен


300

Ескертпе:* - Осы нормаларда сиыр сүтінің 100 грамы 100 миллилитрге
есептелсін.

                            4 норма
      Дербес паек өнімдерін арнайы алмастыру нормалары

Р/с
N

Өнімдердің атауы

Ауыстырылатын
тамақ
өнімдері

Ауыстыратын
тамақ
өнімдері

Саны (граммен)

1

2

3

4


Бидай ұнынан жасалған
галеттер мыналармен
алмастырылады:

300



бидай ұнынан жасалған    
кептірілген нанмен


300

2.

Әр түрлі ет консервілері
(100 грамм екі банкі)
мыналармен алмастырылады:

200  



ет-өсімдік консервілерімен


250-265


консервіленген еті бар
түстүкке арналған екінші
тағаммен


350

3.

Әр түрлі ет консервілері
мыналармен алмастырылады:

250  



ет-өсімдік консервілерімен


500-530 


консервіленген еті бар
түстүкке арналған екінші
тағаммен


700  

4.  

ет-өсімдік консервілері
мыналармен алмастырылады:

250-265  



ет консервілерімен (100
грамм екі банкі)


200  


консервіленген еті бар
түстікке арналған екінші
тағаммен


350 

5.  

Консервіленген еті бар
түстүкке арналған бірінші
тағам мыналармен
алмастырылады:

350  



ет-өсімдік консервілерімен


152-133  


консервіленген еті бар
түстүкке арналған екінші
тағаммен


175  

6.

Консервіленген еті бар
түстүкке арналған бірінші
тағам мыналармен
алмастырылады:

570  



ет-өсімдік консервілерімен


250-265  


консервіленген еті бар
түстүкке арналған екінші
тағаммен


350  

7.  

Консервіленген еті бар
түстүкке арналған екінші
тағам мыналармен
алмастырылады:

350  



ет консервілерімен


100  


ет-өсімдік консервілерімен


250-265

8.  

Қант қосып қоюлатылған
сүт мыналармен алмастырылады:

110



шақпақ қантпен


90

9.

Шоколад мынамен
алмастырылады:

15  



шақпақ қантпен


30 

10.  

Табиғи жеміс-жидек шырындары
мынамен алмастырылады:

140 



шақпақ қантпен


30  

11.  

Шай (3 грамнан 1 пакет)
мынамен алмастырылады:

3  



шай (2 грамнан 2 пакет)


4  


Об утверждении норм обеспечения спасателей профессиональных и добровольных аварийно-спасательных служб и формирований продуктами питания в период проведения спасательных и неотложных работ

Постановление Правительства Республики Казахстан от 23 января 2006 года N 45. Утратило силу постановлением Правительства Республики Казахстан от 12 октября 2015 года № 821

      Сноска. Утратило силу постановлением Правительства РК от 12.10.2015 № 821 (вводится в действие со дня его первого официального опубликования).

      Примечание РЦПИ.
      В соответствии с Законом РК от 29.09.2014 г. № 239-V ЗРК по вопросам разграничения полномочий между уровнями государственного управления см. приказ Министра внутренних дел РК от 27.03.2015 г. № 264.


      В соответствии со статьей 23 Закона Республики Казахстан от 27 марта 1997 года "Об аварийно-спасательных службах и статусе спасателей" Правительство Республики Казахстан ПОСТАНОВЛЯЕТ:

      1. Утвердить прилагаемые нормы обеспечения спасателей профессиональных и добровольных аварийно-спасательных служб и формирований продуктами питания в период проведения спасательных и неотложных работ.

      2. Определить, что приобретение по прилагаемым нормам обеспечения спасателей профессиональных и добровольных аварийно-спасательных служб и формирований продуктами питания производится поэтапно, в пределах средств, выделенных на эти цели из бюджета на соответствующий финансовый год или бюджета организации, их создавшей.

      3. Настоящее постановление вводится в действие со дня подписания.

      Премьер-Министр
      Республики Казахстан

Утверждены
постановлением Правительства
Республики Казахстан
от 23 января 2006 года N 45

      Нормы обеспечения спасателей профессиональных и
добровольных аварийно-спасательных служб и формирований
продуктами питания в период проведения спасательных
и неотложных работ

      Настоящие нормы определяют количество продуктов питания для обеспечения питания на одни сутки, положенного различным категориям спасателей, в режиме ликвидации чрезвычайных ситуаций, при проведении спасательных и неотложных работ в зависимости от условий работы, нормы замены продуктов питания при выдаче пайков.
      1. Норма N 1. Общий спасательный паек.
      Норма обеспечения продуктами питания в режиме ликвидации чрезвычайных ситуаций. По данной норме обеспечиваются в период проведения спасательных и неотложных работ сроком более суток, с учетом времени на дорогу туда и обратно:
      1) спасатели профессиональных аварийно-спасательных служб и формирований;
      2) спасатели добровольных аварийно-спасательных служб и формирований, задействованные в ликвидации чрезвычайных ситуаций.
      2. Норма N 2. Автономный спасательный паек.
      По данной норме обеспечиваются во время движения в районы проведения спасательных и неотложных работ и в случаях, когда готовить горячую пищу не представляется возможным из продуктов общего спасательного пайка:
      1) спасатели профессиональных аварийно-спасательных служб и формирований;
      2) спасатели добровольных аварийно-спасательных формирований, задействованные в ликвидации чрезвычайных ситуаций.
      При этом срок питания автономным спасательным пайком с учетом времени на дорогу до места чрезвычайной ситуации не должен превышать 3 суток.
      3. Норма N 3. Нормы замены продуктов при выдаче общего спасательного пайка.
      Данная норма определяет возможность замены продуктов, выдаваемых по норме N 1 обеспечения питания спасателей.
      4. Норма N 4. Нормы специальной замены продуктов автономного пайка.
      Данная норма определяет возможность замены продуктов, выдаваемых по норме N 2 обеспечения питания спасателей.

      Норма N 1
      Общий спасательный паек

N
п/п

Наименование продуктов

Количество в сутки на
человека (в граммах)

1

2

3

1.

Сухари пшеничные, галеты из
муки пшеничной

300

2.

Печенье, вафли, сушки

100

3.

Крупы разные, в том числе
гречневая, рисовая,
пшеничная, овсяная

250

4.

Бобовые, в том числе горох,
фасоль

50

5.

Макаронные изделия

150

6.

Супы (концентраты)

70

7.

Консервы мясные в ассортименте

310

8.

Консервы мясорастительные в
ассортименте

250

9.

Консервы вторых обеденных блюд

350

10.

Рыба, в том числе мороженая,
соленая, вяленая, копченая

100

11.

Растительные масла

40

12.

Жиры животные

50

13.

Рыба консервированная

95

14.

Масло сливочное

40

15.

Молоко сгущенное с сахаром

90

16.

Молоко концентрированное, в
том числе сливки

50

17.

Сыр сычужный

50

18.

Сахар

180

19.

Конфеты, в том числе шоколад,
халва

80

20.

Глюкоза с витаминами

50

21.

Лимонная кислота

3

22.

Кисель, компот

60

23.

Сухофрукты, в том числе
изюм, курага, чернослив

50

24.

Орехи

40

25.

Картофель свежий

500

26.

Капуста свежая

250

27.

Лук репчатый

100

28.

Овощи разные, в том числе
свекла, морковь, огурцы, томаты

100

29.

Огурцы соленые, капуста
квашеная

40

30.

Яичный порошок

20

31.

Перец молотый черный и красный

15

32.

Чай

30

33.

Какао, кофе

20

34.

Лавровый лист

2

35.

Томатная паста

15

36.

Соль

15

      Примечания:
      1. Установить минимальную норму обеспечения продуктами питания спасателей в профессиональных аварийно-спасательных службах и формированиях по норме N 1 общего спасательного пайка - не менее чем на 14 суток на весь личный состав.
      2. Дополнительно выдаются продукты питания по норме N 1 с увеличивающим коэффициентом 1.4 следующим категориям спасателей при проведении спасательных и неотложных работ:
      1) спасатели, разбирающие завалы, в том числе и под землей;
      2) спасатели, участвующие в ликвидации чрезвычайных ситуаций на высоте более 2500 метров над уровнем моря.
      3. В холодное время года с 16 октября по 15 апреля дополнительно выдаются продукты питания по норме N 1 общего спасательного пайка с увеличивающим коэффициентом 1.1.
      4. Дополнительно выдаются продукты питания, указанные в таблице N 1 к норме N 1 общего спасательного пайка, спасателям, участвующим в спасательных и неотложных работах в условиях воздействия на них ионизирующего излучения.
      5. Дополнительно выдаются продукты питания, указанные в таблице N№2 к норме N 1 общего спасательного пайка, спасателям, участвующим в спасательных и неотложных работах в условиях воздействия на них сильнодействующих ядовитых веществ.
      6. Дополнительно выдаются продукты питания, указанные в таблице N 3 к норме N 1 общего спасательного пайка, водолазам-спасателям, участвующим в спасательных и неотложных работах, в дни фактических погружений.

      Таблица 1
      
      Дополнительный рацион питания спасателей,
      участвующих в спасательных и неотложных работах в
      условиях воздействия на них ионизирующего излучения

N
п/п

Наименование продукта

Количество в сутки
на человека

1.

Мясо

80 граммов

2.

Масло коровье

25 граммов

3.

Молоко коровье

100 миллилитров

4.

Сыр сычужный

15 граммов

5.

Яйца куриные

1 штука

6.

Фрукты

100 граммов

7.

Вино красное

50 миллилитров

      Таблица N 2

      Дополнительный рацион питания спасателей,
      участвующих в спасательных и неотложных работах в
      условиях воздействия на них сильнодействующих
      ядовитых веществ

N
п/п

Наименование продукта

Количество в сутки
на человека

1.

Мясо

80 граммов

2.

Масло коровье

25 граммов

3.

Молоко коровье

100 миллилитров

4.

Сыр сычужный

15 граммов

5.

Яйца куриные

1 штука

      Таблица N 3

      Дополнительный рацион питания
      водолазов-спасателей, участвующих в спасательных
      и неотложных работах, в дни фактических
      погружений

№N
п/п

Наименование продуктов

Количество в сутки на человека

1

2

3

1.

Хлеб пшеничный

100 граммов

2.

Хлеб ржаной

100 граммов

3.

Мука пшеничная

15 граммов

4.

Крупа, макароны

15 граммов

5.

Картофель

150 граммов

6.

Овощи

25 граммов

7.

Томат-пюре

3 грамма

8.

Сахар

45 граммов

9.

Масло растительное

10 граммов

10.

Мясо

100 граммов

11.

Рыба

50 граммов

12.

Масло коровье

15 граммов

13.

Молоко (кефир)

200 миллилитров

14.

Сметана

20 граммов

15.

Творог

110 граммов

16.

Яйца куриные

1/4 штуки

17.

Соль

5 граммов

18.

Чай

0,5 грамма

      
      Норма N 2
      Автономный спасательный паек       

N
п/п

Наименование продуктов

Количество в сутки на человека (в граммах)

1.

Сухари пшеничные

600

2

Печенье

70

3.

Консервы мясные

400

4.

Консервы мясорастительные

400

5.

Консервы рыбные

236

6.

Крупы разные

430

7.

Макаронные изделия

100

8.

Супы концентрированные

50

9.

Молоко сгущенное с сахаром

80

10.

Молоко концентриро-
ванное цельное

80

11.

Масло сливочное

20

12.

Растительное масло

40

13.

Жиры

4

14.

Лимонная кислота

2

15.

Сухофрукты

30

16.

Чай

15

17.

Кофе, какао

10

18.

Кисель

60

19.

Сахар

180

20.

Перец

10

21.

Лавровый лист

1

21

Томатная паста

10

23.

Яичный порошок

10

24.

Картофель

250

25.

Морковь

50

26.

Лук

25

27.

Соль

10

      Примечание: Установить минимальную норму обеспечения продуктами питания спасателей по норме N 2 автономного спасательного пайка - не менее чем на 3 суток на весь личный состав профессиональных аварийно-спасательных служб и формирований.

      
      Норма N 3
      Нормы замены продуктов при выдаче
      продовольственных пайков

N
п/п


Наименование продуктов

Заменяемого
продукта

Продукта
заменителя

Количество (в граммах)

1

2

3

4

1.









Хлеб из муки пшеничной
N 1 сорта заменять:

100


cухарями из муки
пшеничной 1 сорта


65

галетами простыми из
муки пшеничной 1 сорта


65

галетами, улучшенными с
жиром


55

вафлями


55

хлебцами хрустящими


80

батонами простыми и
нарезными из муки
пшеничной 1 сорта


95

хлебом из муки
пшеничной высшего сорта


85

хлебом из муки
второго сорта


105

2.




Муку пшеничную
заменять:

100


рисом


100

макаронными изделиями


100

крупой манной


100

3.














Крупу разную заменять:

100


крупами, не
требующими варки


100

рисом


100

макаронными изделиями


100

концентратами
крупяными, крупо-
овощными и овощными


100

мукой пшеничной 2 сорта


100

картофелем свежим


500

картофелем натуральным,
полуфабрикатом
консервированным
(включая заливку)


500

овощами свежими


500

овощами квашеными
и солеными


500

пюре картофельным
сухим, картофельной
крупкой, картофелем и
овощами сублимационной сушки


100

консервами овощными и
бобовыми натуральными и
маринованными
(включая заливку)


500

консервами первых
овощных блюд без мяса


375

консервами овощными
заправочными


250

консервами овощными
закусочными


350

4.

Картофель, овощи
свежие, квашеные
и соленые заменять:

100


луком репчатым


50

луком репчатым сушеным
или сублимационной
сушки


5

луком зеленым (перо)


100

чесноком


25

5.














Мясо - говядину,
свинину, баранину
заменять:

100


мясными блоками
на костях


100

мясными блоками
без костей


80

олениной


130

субпродуктами 1
категории (в том
числе печенью)


100

субпродуктами 2
категории


300

мясом птицы потрошеной


100

мясом птицы полупот-
рошеной и непотрошеной


120

мясом сублимационной
сушки и тепловой сушки


33

колбасой вареной и
сосисками (сардельками)


80

мясом копченым
(ветчина, грудинка,
рулеты, колбаса
полукопченая)


60

консервами мясными
разными


75

консервами из птицы
с костями


100

рыбой в охлажденном,
мороженом и соленом
виде без головы


150

консервами рыбными
разными


120

сыром сычужным твердым


46

сыром плавленым


72

яйцами куриными


2 штуки

6.



Колбасу сырокопченую
заменять:

100


колбасой вареной


265

мясом копченым
(ветчина, грудинка,
рулеты, колбаса
полукопченая)


200

сыром сычужным твердым


160

7.









Рыбу в охлажденном,
мороженом и соленом
виде, потрошеную без
головы, заменять:

100


сельдью соленой и
копченой с головой


100

рыбой всех видов и
семейств с головой,
независимо от
состояния разделки


130

рыбой копченой и
вяленой (в том числе
воблой)


75

рыбным филе


70

рыбой сушеной и рыбой
сублимационной сушки


33

сельдью соленой без
головы независимо от
состояния разделки


85

консервами рыбными
разными


80

консервами овощными
закусочными


120

8.



Масло коровье заменять:

100


маслом консервным
стерилизованным


100

концентратом масла
сухого


70

9.





Жиры животные топленые,
маргарин заменять:

100


маслом коровьим


67

маслом растительным


100

жиром-сырцом


130

салом шпик


100

10.


















Молоко коровье*
заменять:

100


молоком цельным
сухим, сухой просто-
квашей и кисломолоч-
ными продуктами
сублимационной сушки


15

молоком цельным
сгущенным с сахаром


20

молоком, сгущенным
стерилизованным без
сахара


30

кофе натуральным или
какао со сгущенным
молоком и сахаром


20

кисломолочными
продуктами (кефиром,
простоквашей)


100

сливками


20

сметаной


20

сметаной сухой


10

творогом


30

маслом коровьим


5

маслом коровьим
топленым


5

сыром сычужным твердым


12

сыром плавленым


18

яйцами куриными


0,5 штук

сливками, сгущенными
с сахаром


20

брынзой


24

рыбой (в охлажденном, мороженом и соленом
виде) потрошенной
без головы


60

11.



Яйца куриные
заменять:

1 штука


порошком яичным


15

меланжем яичным


50

12.








Сахар заменять:

100


карамелью


50

вареньем, джемом,
повидлом


140

мармеладом


130

печеньем


100

вафлями


100

халвой


120

пастилой


120

13.







Шоколад заменять:

100


какао-порошком


150

кофе натуральным или
какао со сгущенным
молоком и сахаром


200

кофе натуральным


150

медом


165

сладкой плиткой


160

халвой


150

14.



Печенье заменять:

100


галетами простыми


100

вафлями


55

15.





Томатную пасту
заменять:

100


томатом-пюре


200

соусами томатными


100

порошком томатным,
соусами деликатесными
острокислыми


33

соком томатным,
помидорами свежими


300

16.














Фрукты свежие заменять:

100


ягодами свежими


100

апельсинами, мандаринами


100

арбузами


300

дынями


200

фруктами сушеными


20

фруктами и ягодами
сублимационной сушки


20

компотами
консервированными


50

соками плодовыми и
ягодными натуральными


100

соками концентриро-
ванными плодовыми и
ягодными, с содержанием
сухих веществ не менее
50 %


20

соками сублимационной
сушки


15

напитками фруктовыми


130

экстрактом плодовым
и ягодным


10

вареньем, джемом,
повидлом


17

концентратом киселя
на плодовых и ягодных
экстрактах


30

17.

Соки плодовые и
ягодные натуральные
заменять:

100


консервами овощными
закусочными


50

лимонной кислотой


0,5

и сахаром


15

соком томатным,
овощным


300

молоком коровьим


100

18.

Фрукты сушеные заменять:

100


сахаром


75

и чаем


3

19.



Концентрат киселя на
плодовых и ягодных
экстрактах заменять:

100


сахаром


50

и чаем


2

20.





Кофе натуральный
заменять:

100


кофе растворимым


40

кофейным напитком


200

какао-порошком


100

чаем черным


25

21.


Чай черный заменять:

100


кофейным напитком


300

      Примечание: * - В настоящих нормах считать 100 грамм молока коровьего за 100 миллилитров.

       Норма N 4
      Нормы специальной замены продуктов
      автономного пайка

N
п/п


Наименование продуктов


Заменяемого
продукта

Продукта
заменителя

Количество (в граммах)

1

2

3

4

1.


Галеты из муки
пшеничной заменять на:

300


сухари из муки
пшеничной, муки ржаной


300

2.



Консервы мясные
разные (две банки по
100 грамм) заменять на:

200


консервы
мясорастительные


250-265

консервированное второе
обеденное блюдо с мясом


350

3.



Консервы мясные
разные заменять на:

250


консервы
мясорастительные


500-530

консервированное второе
обеденное блюдо с мясом


700

4.



Консервы мясорасти-
тельные заменять на:

250-265


консервы мясные (две
банки по 100 грамм)


200

консервированные вторые
обеденные блюда с мясом


350

5.



Консервированные первые
обеденные блюда с мясом
заменять на:

350


консервы
мясорастительные


152-133

консервированные вторые
обеденные блюда с мясом


175

6.



Консервированные первые
обеденные блюда с мясом
заменять на:

570


консервы
мясорастительные


250-265

консервированные вторые
обеденные блюда с мясом


350

7.



Консервированные вторые
обеденные блюда с мясом
заменять на:

350


консервы мясные


100

консервы
мясорастительные


250-265

8.

Молоко сгущенное с
сахаром заменять на:

110


сахар-рафинад


90

9.


Шоколад заменять на:

15


сахар-рафинад


30

10.


Соки плодовые и ягодные
натуральные заменять на:

140


сахар-рафинад


30

11.


Чай (1 пакет по 3
грамма) заменять на:

3


чай (2 пакета по 2
грамма)


4