Кезекшілік атқару кезінде, сондай-ақ авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргізу кезеңінде кәсіби авариялық-құтқару қызметтері мен құралымдарын ұстауға бөлінетін қаражаттар есебінен шығыстардың ақысын төлей отырып, құтқарушыларды тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормаларын бекіту туралы

Жаңа

Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрінің 2015 жылғы 27 наурыздағы № 264 бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2015 жылы 30 мамырда № 11239 тіркелді

      «Азаматтық қорғаныс туралы» Қазақстан Республикасының 2014 жылғы 11 сәуірдегі Заңының 12-бабы 1-тармағының 70-24) тармақшасына сәйкес БҰЙЫРАМЫН:
      1. Қоса берiлiп отырған кезекшілік атқару кезінде, сондай-ақ авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргізу кезеңінде кәсіби авариялық-құтқару қызметтері мен құралымдарын ұстауға бөлінетін қаражаттар есебінен шығыстардың ақысын төлей отырып, құтқарушыларды тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормалары бекiтiлсiн.
      2. Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің Төтенше жағдайлар комитеті (В.В. Петров) заңнамада белгіленген тәртіпте:
      1) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелуін;
      2) осы бұйрық мемлекеттік тіркегеннен кейін күнтізбелік он күн ішінде оны мерзімді баспа басылымдарында және «Әділет» ақпараттық-құқықтық жүйесінде ресми жариялауға жолдауды;
      3) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің ресми интернет-ресурсында жариялануын қамтамасыз етсін.
      3. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрінің орынбасары В.К. Божкоға жүктелсін.
      4. Осы бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

      Қазақстан Республикасы
      Ішкі істер министрі
      полиция генерал-лейтенанты                 Қ. Қасымов

      КЕЛІСІЛДІ
      Қазақстан Республикасы
      Қаржы министрі
      __________Б. Сұлтанов
      2015 жылғы 27 сәуір

Қазақстан Республикасы 
Ішкі істер министрінің 
2015 жылғы 27 наурыздағы
№ 264 бұйрығымен бекітілген

Кезекшілік атқару кезінде, сондай-ақ авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргізу кезеңінде кәсіби авариялық-құтқару қызметтері мен құралымдарын ұстауға бөлінетін қаражаттар есебінен шығыстардың ақысын төлей отырып, құтқарушыларды тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормалары

«Жалпы құтқарушы азық үлесі»

р/с

Азық-түлік атауы

1 адамға бір тәуліктегі мөлшері
(граммен)

1

2

3

1.

1-сұрыпты фортификацияланған (құнарландырылған) бидай ұнынан пісірілген нан

400

2.

2-сұрыпты фортификацияланған (құнарландырылған) бидай ұнынан пісірілген нан

350

3.

1-сұрыпты фортификацияланған (құнарландырылған) бидай ұны

10

4.

1-сұрыпты қарақұмық жармасы

30

5.

Жоғары сұрыпты сұлы жармасы

10

6.

1-сұрыпты арпа жармасы

10

7.

Жоғары сұрыпты тары жармасы

10

8.

1-сұрыпты ұнтақталған арпа жармасы

10

9.

Жоғары сұрыпты күріш жармасы

30

10.

1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ)

10

11.

Жоғары сұрыпты макарон өнiмдерi (вермишель, түтік кеспе, кеспе)

35

12.

1-санатты сиыр етi

200

13.

1-санатты тауық еті

30

14.

Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық

20

15.

Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке)

120

16.

Тауық жұмыртқасы (дана)

1

17.

Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр)

90

18.

Айран, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр)

60

19.

Қаймақ, майлылығы кемінде 15 %

30

20.

Сүзбе, майлылығы кемінде 9 %

30

21.

Мәйектi қатты ірімшiк

35

22.

Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 %

40

23.

Күнбағыс майы

40

24.

Құмшекер

70

25.

Ара балы (10 г пакеттелген)

20

26.

Жоғары сұрыпты қара шай

2

27.

Йодталған ас тұзы

5

28.

Лавр жапырағы

0,2

29.

Ұнтақталған бұрыш

0,3

30.

Тағамдық сiрке қышқылы 70 %

0,1

31.

Жаңа пiскен картоп

420

32.

Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат

130

33.

Жаңа пiскен қызылша

40

34.

Жаңа пiскен сәбiз

95

35.

Жаңа пiскен басты пияз

65

36.

Жаңа пiскен сарымсақ

5

37.

Жаңа пiскен қияр

50

38.

Жаңа пiскен қызанақ

50

39.

Томат пастасы

6

40.

Жаңа пiскен тәтті бұрыш

20

41.

Көкөнiс шырыны (миллилитр)

90

42.

Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин)

200

43.

Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік)

20

44.

Жемiс-жидек шырыны (миллилитр)

90

45.

Поливитаминдi препарат, драже (желтоқсан-мамыр)

1

«Ауыз сумен қамтамасыз ету»

р/с №

Азық-түлік атауы

1 адамға бір тәуліктегі мөлшері
(граммен)

1

2

3

1.

Бөтелкедегі ауыз су (миллилитр)

2100

«Авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргiзу кезiндегi» жалпы құтқарушы азық үлесіне қосымша азық үлесі

р/с №

Азық-түлік атауы

1 адамға бір тәуліктегі мөлшері
(граммен)

1

2

3

1.

Печенье

100

2.

Түрлі ет консервілерi

150

3.

Түрлі ет-өсiмдiк консервілері

150

4.

Екiншi түскi ас консервiлерi

200

5.

Балық консервілерi (майлы шпрот)

60

6.

Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық

60

7.

Қант қосылған қоюландырылған қаймағы алынбаған сүт

60

8.

Құмшекер

100

9.

Шоколад

80

10.

Витаминдi глюкоза

50

11.

Лимон қышқылы

3

12.

Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік)

30

13.

Жаңғақ

40

14.

Табиғи кофе

6

15.

Какао ұнтағы

14

      Ескертпе: осы норма бойынша құтқарушылар авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарға қатысу уақыты бір тәуліктен асса қамтамасыз етіледі.

«Иондаушы сәулелену әсері жағдайларында авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргізу кезінде» жалпы құтқарушы азық үлесіне қосымша азық үлесі

р/с №

Азық-түлік атауы

1 адамға бір тәуліктегі мөлшері
(граммен)

1

2

3

1.

1-санатты сиыр етi

80

2.

Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 %

25

3.

Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр)

100

4.

Мәйектi қатты ірімшiк

15

5.

Тауық жұмыртқасы (дана)

1

6.

Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин)

100

7.

Қызыл шарап (миллилитр)

50

«Күшті әсер ететін улы заттардың әсері жағдайларында  авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргізу кезінде» жалпы құтқарушы азық үлесіне қосымша азық үлесі

р/с №

Азық-түлік атауы

1 адамға бір тәуліктегі мөлшері
(граммен)

1

2

3

1.

1-санатты сиыр етi

80

2.

Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 %

25

3.

Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр)

100

4.

Мәйектi қатты ірімшiк

15

5.

Тауық жұмыртқасы (дана)

1

«1500 метр және одан жоғары биiктiктегі биік таулық азық үлесі»

р/с №

Азық-түлік атауы

1 адамға бір тәуліктегі мөлшері
(граммен)

1

2

3

1.

2-сұрыпты фортификацияланған (байытылған) бидай ұнынан пісірілген нан

350

2.

1-сұрыпты құнарландырылған фортификацияланған (байытылған) бидай ұнынан пісірілген нан

400

3.

1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұны (байытылған)

100

4.

1-сұрыпты қарақұмық жармасы

30

5.

Жоғары сұрыпты сұлы жармасы

10

6.

1-сұрыпты арпа жармасы

10

7.

Жоғары сұрыпты тары жармасы

10

8.

1-сұрыпты ұнтақталған арпа жармасы

10

9.

Жоғары сұрыпты күріш жармасы

30

10.

1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ)

10

11.

Жоғары сұрыпты макарон өнiмдерi (вермишель, түтік кеспе, кеспе)

35

12.

1-санатты сиыр етi

270

13.

1-санатты тауық еті

30

14.

Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық

50

15.

Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке)

140

16.

Тауық жұмыртқасы (дана)

1

17.

Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр)

180

18.

Айран, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр)

60

19.

Қаймақ, майлылығы кемінде 15 %

25

20.

Сүзбе, майлылығы кемінде 9 %

30

21.

Мәйектi қатты ірімшiк

35

22.

Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 %

40

23.

Күнбағыс майы

40

24.

Құмшекер

60

25.

Ара балы (10 г пакеттелген)

20

26.

Жоғары сұрыпты қара шай

2

27.

Ерітілетін табиғи кофе

1

28.

Йодталған ас тұзы

5

29.

Лавр жапырағы

0,2

30.

Ұнтақталған бұрыш

0,3

31.

Қыша ұнтағы

0,3

32.

Тағамдық сiрке қышқылы 70 %

0,1

33.

Жаңа пiскен картоп

420

34.

Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат

130

35.

Жаңа пiскен қызылша

40

36.

Жаңа пiскен сәбiз

95

37.

Жаңа пiскен басты пияз

65

38.

Жаңа пiскен сарымсақ

5

39.

Жаңа пiскен қияр

50

40.

Жаңа пiскен қызанақ

50

41.

Томат пастасы

6

42.

Жаңа пiскен тәтті бұрыш

20

43.

Көкөнiс шырыны (миллилитр)

90

44.

Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин)

200

45.

Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік)

20

46.

Жемiс-жидек шырыны (миллилитр)

90

47.

Поливитаминдi препарат, драже (желтоқсан-мамыр)

1

      Ескертпе:
      1. Осы норма бойынша:
      1) теңіз деңгейiнен 1500 метр және одан жоғары биіктікте орналасқан;
      2) егер қатысу уақыты бір тәуліктен артық болса, теңіз деңгейiнен 1500 метр және одан жоғары биіктікте авариялық-құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезінде құтқарушылар қамтамасыз етіледі.
      Осы нормаға қосымша теңiз деңгейiнен 3000 метр және одан жоғары биiктікте авариялық-құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезінде бiр құтқарушыға тәулiгiне 100 г сиыр сүтi немесе сүттiң осы мөлшерiне ауыстырылған сүт өнiмдерi, 30 г мәйектi қатты ірімшiк, 1 г табиғи кофе, 25 г жемiс-жидек джемi беріледі.

«Құтқарушыларды жеке тамақтандыру рационы»

р/с

Азық-түлік атауы

1 адамға бір тәуліктегі мөлшері
(граммен)

1

2

3

1.

Ерекше тартылған фортификацияланған бидай ұнынан немесе 2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген галеталар (50 г)

300

2.

Түрлі ет-өсiмдiк консервілері (250 г)

500

3.

Түрлі ет консервілерi (250 г)

250

4.

Бауыр паштеті

100

5.

Жеңіл дәм көкөніс консервілері (100 г)

100

6.

Повидло немесе жеміс-жидек джемі (20 г пакет)

40

7.

Жоғары сұрыпты қара шай (1,5 г пакеттелген)

4,5

8.

Қант (10 г пакеттелген)

80

      Ескертпе: осы норма бойынша құтқарушылар негiзгi азық-түлік үлестерінен ыстық тағам әзiрлеу мүмкiн болмағанда және авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстар жүргізетін аудандарға бару және аудандардан келу жолында қамтамасыз етіледі. Осы рацион бойынша үзбей тамақтандыру үш тәуліктен аспауға тиіс.

«Құтқарушы-сүңгуірлердің автономды жеке тамақтандыру рационы»

р/с№

Азық түлік атауы

1 адамға бір тәуліктегі мөлшері
(граммен)

1

2

3

1.

Ерекше тартылған фортификацияланған бидай ұнынан немесе 2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген галеталар (50 г)

250

2.

Түрлі ет-өсiмдiк консервілері (250 г)

500

3.

Түрлі ет консервілерi (250 г)

250

4.

Тартылған ет консервілері

100

5.

Жеңіл дәм көкөніс консервілері

100

6.

Дражедегі шоколад

100

7.

Құрғақ сүт сусыны

30

8.

Жемiс-жидек шырыны

350

9.

Повидло немесе жеміс-жидек джемі (20 г)

40

10.

Ерітілетін табиғи кофе

2

11.

Жоғары сұрыпты қара шай (1,5 г пакеттелген)

4,5

12.

Қант (10 г пакеттелген)

60

13.

Йодталған ас тұзы

5

14.

Поливитаминдер (драже), дана

1

      Ескертпе: осы норма бойынша құтқарушы-сүңгуірлерді егер авариялық-құтқару және шұғыл жұмыстар жүргізу уақыты бір тәуліктен асса, су астына түсіп, авариялық-құтқару және шұғыл жұмыстар жүргізу кезеңінде қамтамасыз етіледі. Жылдың суық кезеңінде
16 қазан-15 сәуір аралығында тағам өнімдері қосымша 1.1-өсетін коэффицентпен беріледі. Осы рацион бойынша үзбей тамақтандыру үш тәуліктен аспауға тиіс.

Азық үлесiн беру кезiнде азық-түлікті ауыстыру нормалары

1. Негізгі ауыстыру нормалары

Р/с №

Азық-түлік атауы

Мөлшері (грамм)

ауыстырылатын азық-түлік

ауыстыратын азық-түлік

одан басқа, нөмір тармақтары бойынша ауыстыру

1

2

3

4

5

1.

2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген нанды мыналармен ауыстыру:

100




фортификацияланған қара бидай ұнынан пісірілген нанмен

105



қара бидай мен 1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұны қоспасынан ұзақ мерзімге сақтау үшін спиртпен немесе жылумен консервіленген нанмен

100



2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген нанмен


95



1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан ұзақ мерзімге сақтау үшін спиртпен немесе жылумен консервіленген нанмен


90


1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген нанмен

90

2


қытырлақ нанмен


80



1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнымен


67



және наубайханалық тығыздалған ашытқымен


1



ерекше тартылған фортификацияланған қара бидай ұны, ерекше тартылған бидай ұны және 2-сұрыпты бидай ұны қоспасынан пісірілген кепкен нанмен


60



ерекше тартылған бидай ұны немесе 2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген армиялық нанмен (галетамен)


60



1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген армиялық нанмен (галетамен)


59



фортификацияланған қара бидай ұнымен


40



және наубайханалық тығыздалған ашытқымен


1


2.

1-сұрыпты фортификацияланған (байытылған) бидай ұнынан пісірілген нанды мыналармен ауыстыру:

100



1-сұрыпты фортификацияланған ұннан пісірілген нанмен


100


1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан ұзақ мерзімге сақтау үшін спиртпен немесе жылумен консервіленгенмен нанмен

100



1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген батонмен


95



жоғары сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрілген нанмен


85



1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнымен


75



және наубайханалық тығыздалған ашытқымен


1



1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген кепкен нанмен


65



күлше өнімдерімен (кептірілген тоқашпен)


65



1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген армиялық нанмен (галетамен)


65



1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген қоспасыз галеталармен


65



печеньемен


65



вафлимен


55


жоғары сұрыпты бидай ұнынан пiсiрілген армиялық нанмен (галетамен)

55



жоғары сұрыпты бидай ұнымен


65



және наубайханалық тығыздалған ашытқымен


1


3.

1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнын мыналармен ауыстыру:

100



жоғары сұрыпты түрлі жармамен, бұршақпен және макарон өнімдерімен

100

4

жоғары сұрыпты бидай ұнымен

87


4.

Түрлі жарманы, бұршақ өнімдерін мыналармен ауыстыру:

100



пісіруді талап етпейтін жармалармен


100


жоғары сұрыпты макарон өнімдерімен


100


жарма, жармакөкөніс және көкөніс концентраттарымен


100


1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнымен


100


тез әзірленетін макарон өнімдерімен


100


пісіруді қажет етпейтін концентраттармен, брикеттелгендермен (бисквиттермен)


100


бірінші тағам концентраттарымен


100


картоп және кепкен көкөніспен, құрғақ картоп езбесімен


100


картоппен және сублимациялық кептірілген көкөністермен


100


етсіз көкөніс консервілерімен бірінші тағаммен


375


картоп және көкөніс гарнирлерімен


500



жармалар мен бұршақ гарнирлерімен


300



көкөнiстi тұздық консервілермен


250



тазартылған сульфиттелген картоппен, вакуумдалған суға піскен картоппен


400



жаңа пiскен картоппен, табиғи – жартылай шикі консервіленген картоппен (тұздықты қоса алғанда)


500



жаңа піскен, ашытылған және тұздалған көкөністермен


500


табиғи, маринадталған және пастерленген (тұздықты қоса алғанда) көкөнiс консервiлерiмен (бұршақ, жүгері консервілерінен басқа)

500



жеңіл дәм көкөнiс консервілерiмен


375



екінші тағамға арналған жылдам мұздатылған көкөніс гарнирлерімен


500


5.

Жаңа піскен картопты, көкөнiстерді мыналармен ауыстыру:

100


4


ашытылған және тұздалған көкөнiстермен

100



көк пиязбен

200



басты пиязбен

100



консервіленген басты пиязбен

50



жаңа піскен немесе консервіленген сарымсақпен (тұздықты қоса алғанда)

50



сублимациялық кептірілген көкөніспен

20



ащы-қышқыл деликатес томат тұздығымен

10



кептiрiлген немесе сублимациялық кептiрiлген пиязбен

10


6.

1-санатты сиыр етін мыналармен ауыстыру:

100



екінші санатты ішкі мүше өнімдерімен


300


балықпен (басы жоқ түрінде салқындатылған, мұздатылған және тұздалған)


150

9

жартылай тазартылған және тазартылмаған тауық етiмен


120


түрлi балық консервілерiмен


120

9

сүйектi ет бөлшектерімен


100


тазартылған тауық етiмен


100



түйе етімен


100


бірінші санатты ішкі мүше өнімдерімен (оның ішінде бауырмен)

100



консервідегі сүйекті құс етімен


100



сүйексіз ет бөлшектерімен


80



қайнатылған шұжықпен және сосискамен (сарделькамен)


80



түрлi ет консервілерiмен


75



балқытылған ірімшікпен


60

11


ысталған ішкі мүше өнімдерімен (төс етiмен, орамамен, жартылай ысталған шұжықпен)


60



мәйектi қатты ірімшікпен


40



сублимациялық кептiрілген және жылытып кептiрiлген етпен


30



тауық жұмыртқасымен, дана


2

11, 12

7.

Сиыр сүтін, қаймақты және сүзбені мыналармен ауыстыру:

100

30

30



майдың салмақтық үлесі кемінде 2,5% сүт йогурттарымен

125


немесе майдың салмақтық үлесі кемінде 23% глазурленген сүзбе ақ ірімшіктермен

90


8.

Тазартылған басы жоқ балықты (салқындатылған, мұздатылған және тұздалған) мыналармен ауыстыру:

100


7


бөлшектеу тәсіліне қарамастан, басы бар балықтың барлық түрлерімен және тұқымдастарымен

130



тұздалған немесе басы бар ысталған майшабақпен


100



бөлшектеу түріне қарамастан, тұздалған басы жоқ майшабақпен


85



түрлі балық консервілерімен


80



ысталған және кептірілген балықпен (оның ішінде торқа шабақпен)


75


табиғи балық сүйексіз және тартылған етімен

70



кептірілген балықпен


30


9.

Сары майды мыналармен ауыстыру:

100


11

стерильді консервіленген маймен

100


құрғақ май концентратымен

70


10.

Сиыр сүтін мыналармен ауыстыру:

100


17


ашытылған сүт өнімдерімен (айранмен, ұйыған сүтпен, ацидофилинмен, майлы айранмен)


100



қоюландырылған стерильді қантсыз сүтпен


30



сары маймен


10



сүзбе-ірімшікпен

24



қант қосылған қоюландырылған қаймағы алынбаған сүтпен

20



табиғи кофемен немесе қоюландырылған сүт және қант қосылған какаомен

20



кілегеймен

20



қаймақпен

20



стерильді консервіленген қаймақпен

20



қант қосылған қоюландырылған кілегеймен

20



қаймағы алынбаған құрғақ сүтпен, құрғақ ұйытылған сүтпен және сублимациялық кептiрiлген ашыған сүт өнiмдерiмен


15



құрғақ сүт сусынымен (тез еритін сүтпен)


15



балқытылған ірімшікпен (оның ішінде стерильді)


15



құрғақ немесе сублимациялық кептірілген қаймақпен


10



сүзбемен


30



тортасы айырылған сары маймен


10



мәйектi қатты ірімшікпен (жартылай қатты)


10



сублимациялық кептіріліп балқытылған ірімшікпен


8



тауық жұмыртқасымен, дана


0,5

7

зиянды еңбек жағдайы кезінде «Леовит» емдеу-алдын алу сусынының концентраты бар

кисельге косылған




компотқа қосылған


3,6


11.

Тауық жұмыртқасын мыналармен ауыстыру, дана:

1



жұмыртқа ұнтағымен

15


жұмыртқа меланжімен:

30


12.

Құмшекерді мыналармен ауыстыру:

100


11

тосаппен, джеммен, повидломен


140

16

мармеладпен


130


халвамен, пастиламен

120

14

печеньемен


100

2

витаминдендірілген қантпен


100


вафлимен


85

2

мұз кәмпит карамелімен


50


13.

Шоколадты мыналармен ауыстыру:

100




қоюландырылған сүт пен қант қосылған табиғи кофемен


200



қоюландырылған сүт пен қант қосылған какаомен


200



шоколад-жаңғақты пастамен


167



балмен


165



тәтті плиткамен


160



какао-ұнтағымен

150

19


халвамен

150



дражедегі шоколадпен

100


14.

Томат пастасын мыналармен ауыстыру:

100




томат шырынымен, жаңа піскен қызанақпен

500



томат-пюремен

200



томат тұздығымен, деликатесті ашы-қышқыл тұздықпен

100



томат ұнтағымен

35



кетчуп концентратымен

15


15.

Жаңа піскен жемісті мыналармен ауыстыру:

100




қарбызбен


300



қауынмен


200



сублимациялық кептірілген шырынмен


20



жаңа піскен жидекпен


100



апельсинмен, мандаринмен, бананмен


100



табиғи жеміс және жидек шырынымен


100



консервіленген компотпен


50



пастерленген жеміс консервілерімен


50



сусын концентраттарымен


15



құрамында кемінде 50% құрғақ заттары бар қоюландырылған жеміс және жидек шырынымен


20

17


жеміс, жидек сығындысымен


10



сублимациялық кептірілген жеміспен және жидекпен


10



тосаппен, джеммен, повидломен

20

13


кептірілген жеміспен (мейізбен, өрік қағымен, қара өрікпен)

10

18


жеміс сусындарымен

130


16.

Табиғи жеміс және жидек шырынын мыналармен ауыстыру:

100


16

томат, көкөніс шырынымен

150



жеміс сусынымен

130



сиыр сүтімен

100

11

құрғақ нәрлі қоспалармен

20


17.

Кептірілген жемісті (мейіз, өрік қағы, қара өрікті) мыналармен ауыстыру:

100


16

табиғи жеміс және жидек шырынымен

500


компот қоспасымен (4-6 атаудан )

100


жеміс таяқшасымен

80


құмшекермен

75


және байхы шайымен

5



жеміс-жидек киселімен


30


18.

Ерітілетін табиғи кофені мыналармен ауыстыру:

100



кофе сусынымен

500



какао ұнтағымен


250



табиғи кофемен


250



қара байхы шайымен


67


19.

Қара шайды мыналармен ауыстыру:

100


19

тез еритін шаймен

80


20.

Қант қосылған ерітілетін шайды мыналармен ауыстыру:

16



құмшекермен

15


және қара байхы шайымен

1


21.

Қыша ұнтағын мыналармен ауыстыру:

100




дайын қышамен

250



дайын ас ақжелкекпен


250



қыша концентратымен

80



бұрышпен


30



лавр жапырағымен


20


22.

Табиғи ара балын мыналармен ауыстыру:

10



құмшекермен


6


23.

Түрлі ет консервілерiн мыналармен ауыстыру:

250

500-530

7

ет-өсiмдiк консервілерімен



еті бар екiншi түскi ас консервiлерiмен


700


24.

Ет-өсiмдiкті консервілерін мыналармен

ауыстыру:

250-265



ет консервілерiмен

125



еті бар екiншi түскi тағам консервiлерiмен


350


2.Жеке тамақтандыру рационы бойынша

Р/с №

Азық-түлік атауы

Мөлшері (грамм)

ауыстырылатын азық-түлік

Ауыстырғыш азық-түлігі

1

2

3

4

1.

Ерекше тартылған фортификацияланған бидай ұнынан немесе 2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген галеталарды мыналармен ауыстыру:

100


1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген армиялық жұқа нандармен

100

ерекше тартылған фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген армиялық галеталармен

100


картоп галеталарымен

100


вафлимен

72

2.

Ет-өсiмдiк консервілерін мыналармен ауыстыру:

100



балық консервілерiмен және құрғақ картоп езбесімен


100

60

3.

консервіленген ет қосылған екінші тағаммен


250


ет-көкөніс консервілерімен


250

балық консервілерiмен

250


қарақұмықпен тауық жұмсақ етімен


100


Тартылған ет консервілерін мыналармен ауыстыру:

100


бауыр паштетімен (консервіленген)

100


балық консервілерiмен

100


сиыр етінен шикілей қақталған (жылумен кептірілген) өнімдермен


50


ет қосылған тез әзірленетін бірінші ас концентратымен


50

4.

Жылқы етінен шикілей қақталған (жылумен кептірілген) өнімдерді мыналармен ауыстыру:

100



сиыр етінен шикілей қақталған (жылумен кептірілген) өнімдермен


100


сублимациялық кептiрiлген етпен


50


түрлі ет консервілерiмен


250

5.

Жеңіл дәм көкөнiс консервілерiн мыналармен ауыстыру:

100



балық консервілерiмен


100


томат тұздығымен


60


вафлимен


36

6.

Дражедегі шоколадты мыналармен ауыстыру:

100


шоколад-жаңғақ пастасымен

165

шоколадпен

100

мейізбен, кептірілген өрікпен, жаңғақпен

100

жаңғақ қосылған қара өрікпен

100

жеміс таяқшасымен

165

7.

Повидло немесе жеміс-жидек джемін мыналармен ауыстыру:

45


жеміс таяқшасымен

50

шоколад-жаңғақ пастасымен

50

8.

Жоғары сұрыпты қара шайды (пакеттелген) мыналармен ауыстыру:

2

2

ерітілетін табиғи кофемен

9.

Құрғақ сүт сусынын мыналармен ауыстыру:

30



консервіленген балқытылған ірімшікпен

30


сублимациялық кептiрiлген сүзбемен

30

сублимациялық кептiрiлген қаймақпен

30


сублимациялық кептiрiлген балқытылған ірімшікпен


15

Егер Сіз беттен қате тапсаңыз, тінтуірмен сөзді немесе фразаны белгілеңіз және Ctrl+Enter пернелер тіркесін басыңыз

 

бет бойынша іздеу

Іздеу үшін жолды енгізіңіз

Кеңес: браузерде бет бойынша енгізілген іздеу бар, ол жылдамырақ жұмыс істейді. Көбінесе, ctrl-F пернелері қолданылады