«Азаматтық қорғаныс туралы» Қазақстан Республикасының 2014 жылғы 11 сәуірдегі Заңының 12-бабы 1-тармағының 70-24) тармақшасына сәйкес БҰЙЫРАМЫН:
1. Қоса берiлiп отырған кезекшілік атқару кезінде, сондай-ақ авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргізу кезеңінде кәсіби авариялық-құтқару қызметтері мен құралымдарын ұстауға бөлінетін қаражаттар есебінен шығыстардың ақысын төлей отырып, құтқарушыларды тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормалары бекiтiлсiн.
2. Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің Төтенше жағдайлар комитеті (В.В. Петров) заңнамада белгіленген тәртіпте:
1) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелуін;
2) осы бұйрық мемлекеттік тіркегеннен кейін күнтізбелік он күн ішінде оны мерзімді баспа басылымдарында және «Әділет» ақпараттық-құқықтық жүйесінде ресми жариялауға жолдауды;
3) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің ресми интернет-ресурсында жариялануын қамтамасыз етсін.
3. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрінің орынбасары В.К. Божкоға жүктелсін.
4. Осы бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.
Қазақстан Республикасы
Ішкі істер министрі
полиция генерал-лейтенанты Қ. Қасымов
КЕЛІСІЛДІ
Қазақстан Республикасы
Қаржы министрі
__________Б. Сұлтанов
2015 жылғы 27 сәуір
Қазақстан Республикасы
Ішкі істер министрінің
2015 жылғы 27 наурыздағы
№ 264 бұйрығымен бекітілген
Кезекшілік атқару кезінде, сондай-ақ авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргізу кезеңінде кәсіби авариялық-құтқару қызметтері мен құралымдарын ұстауға бөлінетін қаражаттар есебінен шығыстардың ақысын төлей отырып, құтқарушыларды тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормалары
«Жалпы құтқарушы азық үлесі»
р/с № |
Азық-түлік атауы |
1 адамға бір тәуліктегі мөлшері |
1 |
2 |
3 |
1. |
1-сұрыпты фортификацияланған (құнарландырылған) бидай ұнынан пісірілген нан |
400 |
2. |
2-сұрыпты фортификацияланған (құнарландырылған) бидай ұнынан пісірілген нан |
350 |
3. |
1-сұрыпты фортификацияланған (құнарландырылған) бидай ұны |
10 |
4. |
1-сұрыпты қарақұмық жармасы |
30 |
5. |
Жоғары сұрыпты сұлы жармасы |
10 |
6. |
1-сұрыпты арпа жармасы |
10 |
7. |
Жоғары сұрыпты тары жармасы |
10 |
8. |
1-сұрыпты ұнтақталған арпа жармасы |
10 |
9. |
Жоғары сұрыпты күріш жармасы |
30 |
10. |
1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ) |
10 |
11. |
Жоғары сұрыпты макарон өнiмдерi (вермишель, түтік кеспе, кеспе) |
35 |
12. |
1-санатты сиыр етi |
200 |
13. |
1-санатты тауық еті |
30 |
14. |
Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық |
20 |
15. |
Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) |
120 |
16. |
Тауық жұмыртқасы (дана) |
1 |
17. |
Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) |
90 |
18. |
Айран, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) |
60 |
19. |
Қаймақ, майлылығы кемінде 15 % |
30 |
20. |
Сүзбе, майлылығы кемінде 9 % |
30 |
21. |
Мәйектi қатты ірімшiк |
35 |
22. |
Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % |
40 |
23. |
Күнбағыс майы |
40 |
24. |
Құмшекер |
70 |
25. |
Ара балы (10 г пакеттелген) |
20 |
26. |
Жоғары сұрыпты қара шай |
2 |
27. |
Йодталған ас тұзы |
5 |
28. |
Лавр жапырағы |
0,2 |
29. |
Ұнтақталған бұрыш |
0,3 |
30. |
Тағамдық сiрке қышқылы 70 % |
0,1 |
31. |
Жаңа пiскен картоп |
420 |
32. |
Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат |
130 |
33. |
Жаңа пiскен қызылша |
40 |
34. |
Жаңа пiскен сәбiз |
95 |
35. |
Жаңа пiскен басты пияз |
65 |
36. |
Жаңа пiскен сарымсақ |
5 |
37. |
Жаңа пiскен қияр |
50 |
38. |
Жаңа пiскен қызанақ |
50 |
39. |
Томат пастасы |
6 |
40. |
Жаңа пiскен тәтті бұрыш |
20 |
41. |
Көкөнiс шырыны (миллилитр) |
90 |
42. |
Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин) |
200 |
43. |
Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік) |
20 |
44. |
Жемiс-жидек шырыны (миллилитр) |
90 |
45. |
Поливитаминдi препарат, драже (желтоқсан-мамыр) |
1 |
«Ауыз сумен қамтамасыз ету»
р/с № |
Азық-түлік атауы |
1 адамға бір тәуліктегі мөлшері |
1 |
2 |
3 |
1. |
Бөтелкедегі ауыз су (миллилитр) |
2100 |
«Авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргiзу кезiндегi» жалпы құтқарушы азық үлесіне қосымша азық үлесі
р/с № |
Азық-түлік атауы |
1 адамға бір тәуліктегі мөлшері |
1 |
2 |
3 |
1. |
Печенье |
100 |
2. |
Түрлі ет консервілерi |
150 |
3. |
Түрлі ет-өсiмдiк консервілері |
150 |
4. |
Екiншi түскi ас консервiлерi |
200 |
5. |
Балық консервілерi (майлы шпрот) |
60 |
6. |
Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық |
60 |
7. |
Қант қосылған қоюландырылған қаймағы алынбаған сүт |
60 |
8. |
Құмшекер |
100 |
9. |
Шоколад |
80 |
10. |
Витаминдi глюкоза |
50 |
11. |
Лимон қышқылы |
3 |
12. |
Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік) |
30 |
13. |
Жаңғақ |
40 |
14. |
Табиғи кофе |
6 |
15. |
Какао ұнтағы |
14 |
Ескертпе: осы норма бойынша құтқарушылар авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарға қатысу уақыты бір тәуліктен асса қамтамасыз етіледі.
«Иондаушы сәулелену әсері жағдайларында авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргізу кезінде» жалпы құтқарушы азық үлесіне қосымша азық үлесі
р/с № |
Азық-түлік атауы |
1 адамға бір тәуліктегі мөлшері |
1 |
2 |
3 |
1. |
1-санатты сиыр етi |
80 |
2. |
Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % |
25 |
3. |
Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) |
100 |
4. |
Мәйектi қатты ірімшiк |
15 |
5. |
Тауық жұмыртқасы (дана) |
1 |
6. |
Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин) |
100 |
7. |
Қызыл шарап (миллилитр) |
50 |
«Күшті әсер ететін улы заттардың әсері жағдайларында авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргізу кезінде» жалпы құтқарушы азық үлесіне қосымша азық үлесі
р/с № |
Азық-түлік атауы |
1 адамға бір тәуліктегі мөлшері |
1 |
2 |
3 |
1. |
1-санатты сиыр етi |
80 |
2. |
Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % |
25 |
3. |
Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) |
100 |
4. |
Мәйектi қатты ірімшiк |
15 |
5. |
Тауық жұмыртқасы (дана) |
1 |
«1500 метр және одан жоғары биiктiктегі биік таулық азық үлесі»
р/с № |
Азық-түлік атауы |
1 адамға бір тәуліктегі мөлшері |
1 |
2 |
3 |
1. |
2-сұрыпты фортификацияланған (байытылған) бидай ұнынан пісірілген нан |
350 |
2. |
1-сұрыпты құнарландырылған фортификацияланған (байытылған) бидай ұнынан пісірілген нан |
400 |
3. |
1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұны (байытылған) |
100 |
4. |
1-сұрыпты қарақұмық жармасы |
30 |
5. |
Жоғары сұрыпты сұлы жармасы |
10 |
6. |
1-сұрыпты арпа жармасы |
10 |
7. |
Жоғары сұрыпты тары жармасы |
10 |
8. |
1-сұрыпты ұнтақталған арпа жармасы |
10 |
9. |
Жоғары сұрыпты күріш жармасы |
30 |
10. |
1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ) |
10 |
11. |
Жоғары сұрыпты макарон өнiмдерi (вермишель, түтік кеспе, кеспе) |
35 |
12. |
1-санатты сиыр етi |
270 |
13. |
1-санатты тауық еті |
30 |
14. |
Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық |
50 |
15. |
Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) |
140 |
16. |
Тауық жұмыртқасы (дана) |
1 |
17. |
Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) |
180 |
18. |
Айран, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) |
60 |
19. |
Қаймақ, майлылығы кемінде 15 % |
25 |
20. |
Сүзбе, майлылығы кемінде 9 % |
30 |
21. |
Мәйектi қатты ірімшiк |
35 |
22. |
Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % |
40 |
23. |
Күнбағыс майы |
40 |
24. |
Құмшекер |
60 |
25. |
Ара балы (10 г пакеттелген) |
20 |
26. |
Жоғары сұрыпты қара шай |
2 |
27. |
Ерітілетін табиғи кофе |
1 |
28. |
Йодталған ас тұзы |
5 |
29. |
Лавр жапырағы |
0,2 |
30. |
Ұнтақталған бұрыш |
0,3 |
31. |
Қыша ұнтағы |
0,3 |
32. |
Тағамдық сiрке қышқылы 70 % |
0,1 |
33. |
Жаңа пiскен картоп |
420 |
34. |
Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат |
130 |
35. |
Жаңа пiскен қызылша |
40 |
36. |
Жаңа пiскен сәбiз |
95 |
37. |
Жаңа пiскен басты пияз |
65 |
38. |
Жаңа пiскен сарымсақ |
5 |
39. |
Жаңа пiскен қияр |
50 |
40. |
Жаңа пiскен қызанақ |
50 |
41. |
Томат пастасы |
6 |
42. |
Жаңа пiскен тәтті бұрыш |
20 |
43. |
Көкөнiс шырыны (миллилитр) |
90 |
44. |
Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин) |
200 |
45. |
Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік) |
20 |
46. |
Жемiс-жидек шырыны (миллилитр) |
90 |
47. |
Поливитаминдi препарат, драже (желтоқсан-мамыр) |
1 |
Ескертпе:
1. Осы норма бойынша:
1) теңіз деңгейiнен 1500 метр және одан жоғары биіктікте орналасқан;
2) егер қатысу уақыты бір тәуліктен артық болса, теңіз деңгейiнен 1500 метр және одан жоғары биіктікте авариялық-құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезінде құтқарушылар қамтамасыз етіледі.
Осы нормаға қосымша теңiз деңгейiнен 3000 метр және одан жоғары биiктікте авариялық-құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезінде бiр құтқарушыға тәулiгiне 100 г сиыр сүтi немесе сүттiң осы мөлшерiне ауыстырылған сүт өнiмдерi, 30 г мәйектi қатты ірімшiк, 1 г табиғи кофе, 25 г жемiс-жидек джемi беріледі.
«Құтқарушыларды жеке тамақтандыру рационы»
р/с № |
Азық-түлік атауы |
1 адамға бір тәуліктегі мөлшері |
1 |
2 |
3 |
1. |
Ерекше тартылған фортификацияланған бидай ұнынан немесе 2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген галеталар (50 г) |
300 |
2. |
Түрлі ет-өсiмдiк консервілері (250 г) |
500 |
3. |
Түрлі ет консервілерi (250 г) |
250 |
4. |
Бауыр паштеті |
100 |
5. |
Жеңіл дәм көкөніс консервілері (100 г) |
100 |
6. |
Повидло немесе жеміс-жидек джемі (20 г пакет) |
40 |
7. |
Жоғары сұрыпты қара шай (1,5 г пакеттелген) |
4,5 |
8. |
Қант (10 г пакеттелген) |
80 |
Ескертпе: осы норма бойынша құтқарушылар негiзгi азық-түлік үлестерінен ыстық тағам әзiрлеу мүмкiн болмағанда және авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстар жүргізетін аудандарға бару және аудандардан келу жолында қамтамасыз етіледі. Осы рацион бойынша үзбей тамақтандыру үш тәуліктен аспауға тиіс.
«Құтқарушы-сүңгуірлердің автономды жеке тамақтандыру рационы»
р/с№ |
Азық түлік атауы |
1 адамға бір тәуліктегі мөлшері |
1 |
2 |
3 |
1. |
Ерекше тартылған фортификацияланған бидай ұнынан немесе 2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген галеталар (50 г) |
250 |
2. |
Түрлі ет-өсiмдiк консервілері (250 г) |
500 |
3. |
Түрлі ет консервілерi (250 г) |
250 |
4. |
Тартылған ет консервілері |
100 |
5. |
Жеңіл дәм көкөніс консервілері |
100 |
6. |
Дражедегі шоколад |
100 |
7. |
Құрғақ сүт сусыны |
30 |
8. |
Жемiс-жидек шырыны |
350 |
9. |
Повидло немесе жеміс-жидек джемі (20 г) |
40 |
10. |
Ерітілетін табиғи кофе |
2 |
11. |
Жоғары сұрыпты қара шай (1,5 г пакеттелген) |
4,5 |
12. |
Қант (10 г пакеттелген) |
60 |
13. |
Йодталған ас тұзы |
5 |
14. |
Поливитаминдер (драже), дана |
1 |
Ескертпе: осы норма бойынша құтқарушы-сүңгуірлерді егер авариялық-құтқару және шұғыл жұмыстар жүргізу уақыты бір тәуліктен асса, су астына түсіп, авариялық-құтқару және шұғыл жұмыстар жүргізу кезеңінде қамтамасыз етіледі. Жылдың суық кезеңінде
16 қазан-15 сәуір аралығында тағам өнімдері қосымша 1.1-өсетін коэффицентпен беріледі. Осы рацион бойынша үзбей тамақтандыру үш тәуліктен аспауға тиіс.
Азық үлесiн беру кезiнде азық-түлікті ауыстыру нормалары
1. Негізгі ауыстыру нормалары
Р/с № |
Азық-түлік атауы |
Мөлшері (грамм) |
||
ауыстырылатын азық-түлік |
ауыстыратын азық-түлік |
одан басқа, нөмір тармақтары бойынша ауыстыру |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1. |
2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген нанды мыналармен ауыстыру: |
100 |
||
фортификацияланған қара бидай ұнынан пісірілген нанмен |
105 |
|||
қара бидай мен 1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұны қоспасынан ұзақ мерзімге сақтау үшін спиртпен немесе жылумен консервіленген нанмен |
100 |
|||
2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген нанмен |
95 |
|||
1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан ұзақ мерзімге сақтау үшін спиртпен немесе жылумен консервіленген нанмен |
90 |
|||
1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген нанмен |
90 |
2 |
||
қытырлақ нанмен |
80 |
|||
1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнымен |
67 |
|||
және наубайханалық тығыздалған ашытқымен |
1 |
|||
ерекше тартылған фортификацияланған қара бидай ұны, ерекше тартылған бидай ұны және 2-сұрыпты бидай ұны қоспасынан пісірілген кепкен нанмен |
60 |
|||
ерекше тартылған бидай ұны немесе 2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген армиялық нанмен (галетамен) |
60 |
|||
1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген армиялық нанмен (галетамен) |
59 |
|||
фортификацияланған қара бидай ұнымен |
40 |
|||
және наубайханалық тығыздалған ашытқымен |
1 |
|||
2. |
1-сұрыпты фортификацияланған (байытылған) бидай ұнынан пісірілген нанды мыналармен ауыстыру: |
100 |
||
1-сұрыпты фортификацияланған ұннан пісірілген нанмен |
100 |
|||
1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан ұзақ мерзімге сақтау үшін спиртпен немесе жылумен консервіленгенмен нанмен |
100 |
|||
1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген батонмен |
95 |
|||
жоғары сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрілген нанмен |
85 |
|||
1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнымен |
75 |
|||
және наубайханалық тығыздалған ашытқымен |
1 |
|||
1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген кепкен нанмен |
65 |
|||
күлше өнімдерімен (кептірілген тоқашпен) |
65 |
|||
1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген армиялық нанмен (галетамен) |
65 |
|||
1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген қоспасыз галеталармен |
65 |
|||
печеньемен |
65 |
|||
вафлимен |
55 |
|||
жоғары сұрыпты бидай ұнынан пiсiрілген армиялық нанмен (галетамен) |
55 |
|||
жоғары сұрыпты бидай ұнымен |
65 |
|||
және наубайханалық тығыздалған ашытқымен |
1 |
|||
3. |
1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнын мыналармен ауыстыру: |
100 |
||
жоғары сұрыпты түрлі жармамен, бұршақпен және макарон өнімдерімен |
100 |
4 |
||
жоғары сұрыпты бидай ұнымен |
87 |
|||
4. |
Түрлі жарманы, бұршақ өнімдерін мыналармен ауыстыру: |
100 |
||
пісіруді талап етпейтін жармалармен |
100 |
|||
жоғары сұрыпты макарон өнімдерімен |
100 |
|||
жарма, жармакөкөніс және көкөніс концентраттарымен |
100 |
|||
1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнымен |
100 |
|||
тез әзірленетін макарон өнімдерімен |
100 |
|||
пісіруді қажет етпейтін концентраттармен, брикеттелгендермен (бисквиттермен) |
100 |
|||
бірінші тағам концентраттарымен |
100 |
|||
картоп және кепкен көкөніспен, құрғақ картоп езбесімен |
100 |
|||
картоппен және сублимациялық кептірілген көкөністермен |
100 |
|||
етсіз көкөніс консервілерімен бірінші тағаммен |
375 |
|||
картоп және көкөніс гарнирлерімен |
500 |
|||
жармалар мен бұршақ гарнирлерімен |
300 |
|||
көкөнiстi тұздық консервілермен |
250 |
|||
тазартылған сульфиттелген картоппен, вакуумдалған суға піскен картоппен |
400 |
|||
жаңа пiскен картоппен, табиғи – жартылай шикі консервіленген картоппен (тұздықты қоса алғанда) |
500 |
|||
жаңа піскен, ашытылған және тұздалған көкөністермен |
500 |
|||
табиғи, маринадталған және пастерленген (тұздықты қоса алғанда) көкөнiс консервiлерiмен (бұршақ, жүгері консервілерінен басқа) |
500 |
|||
жеңіл дәм көкөнiс консервілерiмен |
375 |
|||
екінші тағамға арналған жылдам мұздатылған көкөніс гарнирлерімен |
500 |
|||
5. |
Жаңа піскен картопты, көкөнiстерді мыналармен ауыстыру: |
100 |
4 |
|
ашытылған және тұздалған көкөнiстермен |
100 |
|||
көк пиязбен |
200 |
|||
басты пиязбен |
100 |
|||
консервіленген басты пиязбен |
50 |
|||
жаңа піскен немесе консервіленген сарымсақпен (тұздықты қоса алғанда) |
50 |
|||
сублимациялық кептірілген көкөніспен |
20 |
|||
ащы-қышқыл деликатес томат тұздығымен |
10 |
|||
кептiрiлген немесе сублимациялық кептiрiлген пиязбен |
10 |
|||
6. |
1-санатты сиыр етін мыналармен ауыстыру: |
100 |
||
екінші санатты ішкі мүше өнімдерімен |
300 |
|||
балықпен (басы жоқ түрінде салқындатылған, мұздатылған және тұздалған) |
150 |
9 |
||
жартылай тазартылған және тазартылмаған тауық етiмен |
120 |
|||
түрлi балық консервілерiмен |
120 |
9 |
||
сүйектi ет бөлшектерімен |
100 |
|||
тазартылған тауық етiмен |
100 |
|||
түйе етімен |
100 |
|||
бірінші санатты ішкі мүше өнімдерімен (оның ішінде бауырмен) |
100 |
|||
консервідегі сүйекті құс етімен |
100 |
|||
сүйексіз ет бөлшектерімен |
80 |
|||
қайнатылған шұжықпен және сосискамен (сарделькамен) |
80 |
|||
түрлi ет консервілерiмен |
75 |
|||
балқытылған ірімшікпен |
60 |
11 |
||
ысталған ішкі мүше өнімдерімен (төс етiмен, орамамен, жартылай ысталған шұжықпен) |
60 |
|||
мәйектi қатты ірімшікпен |
40 |
|||
сублимациялық кептiрілген және жылытып кептiрiлген етпен |
30 |
|||
тауық жұмыртқасымен, дана |
2 |
11, 12 |
||
7. |
Сиыр сүтін, қаймақты және сүзбені мыналармен ауыстыру: |
100 30 30 |
||
майдың салмақтық үлесі кемінде 2,5% сүт йогурттарымен |
125 |
|||
немесе майдың салмақтық үлесі кемінде 23% глазурленген сүзбе ақ ірімшіктермен |
90 |
|||
8. |
Тазартылған басы жоқ балықты (салқындатылған, мұздатылған және тұздалған) мыналармен ауыстыру: |
100 |
7 |
|
бөлшектеу тәсіліне қарамастан, басы бар балықтың барлық түрлерімен және тұқымдастарымен |
130 |
|||
тұздалған немесе басы бар ысталған майшабақпен |
100 |
|||
бөлшектеу түріне қарамастан, тұздалған басы жоқ майшабақпен |
85 |
|||
түрлі балық консервілерімен |
80 |
|||
ысталған және кептірілген балықпен (оның ішінде торқа шабақпен) |
75 |
|||
табиғи балық сүйексіз және тартылған етімен |
70 |
|||
кептірілген балықпен |
30 |
|||
9. |
Сары майды мыналармен ауыстыру: |
100 |
11 |
|
стерильді консервіленген маймен |
100 |
|||
құрғақ май концентратымен |
70 |
|||
10. |
Сиыр сүтін мыналармен ауыстыру: |
100 |
17 |
|
ашытылған сүт өнімдерімен (айранмен, ұйыған сүтпен, ацидофилинмен, майлы айранмен) |
100 |
|||
қоюландырылған стерильді қантсыз сүтпен |
30 |
|||
сары маймен |
10 |
|||
сүзбе-ірімшікпен |
24 |
|||
қант қосылған қоюландырылған қаймағы алынбаған сүтпен |
20 |
|||
табиғи кофемен немесе қоюландырылған сүт және қант қосылған какаомен |
20 |
|||
кілегеймен |
20 |
|||
қаймақпен |
20 |
|||
стерильді консервіленген қаймақпен |
20 |
|||
қант қосылған қоюландырылған кілегеймен |
20 |
|||
қаймағы алынбаған құрғақ сүтпен, құрғақ ұйытылған сүтпен және сублимациялық кептiрiлген ашыған сүт өнiмдерiмен |
15 |
|||
құрғақ сүт сусынымен (тез еритін сүтпен) |
15 |
|||
балқытылған ірімшікпен (оның ішінде стерильді) |
15 |
|||
құрғақ немесе сублимациялық кептірілген қаймақпен |
10 |
|||
сүзбемен |
30 |
|||
тортасы айырылған сары маймен |
10 |
|||
мәйектi қатты ірімшікпен (жартылай қатты) |
10 |
|||
сублимациялық кептіріліп балқытылған ірімшікпен |
8 |
|||
тауық жұмыртқасымен, дана |
0,5 |
7 |
||
зиянды еңбек жағдайы кезінде «Леовит» емдеу-алдын алу сусынының концентраты бар кисельге косылған |
||||
компотқа қосылған |
3,6 |
|||
11. |
Тауық жұмыртқасын мыналармен ауыстыру, дана: |
1 |
||
жұмыртқа ұнтағымен |
15 |
|||
жұмыртқа меланжімен: |
30 |
|||
12. |
Құмшекерді мыналармен ауыстыру: |
100 |
11 |
|
тосаппен, джеммен, повидломен |
140 |
16 |
||
мармеладпен |
130 |
|||
халвамен, пастиламен |
120 |
14 |
||
печеньемен |
100 |
2 |
||
витаминдендірілген қантпен |
100 |
|||
вафлимен |
85 |
2 |
||
мұз кәмпит карамелімен |
50 |
|||
13. |
Шоколадты мыналармен ауыстыру: |
100 |
||
қоюландырылған сүт пен қант қосылған табиғи кофемен |
200 |
|||
қоюландырылған сүт пен қант қосылған какаомен |
200 |
|||
шоколад-жаңғақты пастамен |
167 |
|||
балмен |
165 |
|||
тәтті плиткамен |
160 |
|||
какао-ұнтағымен |
150 |
19 |
||
халвамен |
150 |
|||
дражедегі шоколадпен |
100 |
|||
14. |
Томат пастасын мыналармен ауыстыру: |
100 |
||
томат шырынымен, жаңа піскен қызанақпен |
500 |
|||
томат-пюремен |
200 |
|||
томат тұздығымен, деликатесті ашы-қышқыл тұздықпен |
100 |
|||
томат ұнтағымен |
35 |
|||
кетчуп концентратымен |
15 |
|||
15. |
Жаңа піскен жемісті мыналармен ауыстыру: |
100 |
||
қарбызбен |
300 |
|||
қауынмен |
200 |
|||
сублимациялық кептірілген шырынмен |
20 |
|||
жаңа піскен жидекпен |
100 |
|||
апельсинмен, мандаринмен, бананмен |
100 |
|||
табиғи жеміс және жидек шырынымен |
100 |
|||
консервіленген компотпен |
50 |
|||
пастерленген жеміс консервілерімен |
50 |
|||
сусын концентраттарымен |
15 |
|||
құрамында кемінде 50% құрғақ заттары бар қоюландырылған жеміс және жидек шырынымен |
20 |
17 |
||
жеміс, жидек сығындысымен |
10 |
|||
сублимациялық кептірілген жеміспен және жидекпен |
10 |
|||
тосаппен, джеммен, повидломен |
20 |
13 |
||
кептірілген жеміспен (мейізбен, өрік қағымен, қара өрікпен) |
10 |
18 |
||
жеміс сусындарымен |
130 |
|||
16. |
Табиғи жеміс және жидек шырынын мыналармен ауыстыру: |
100 |
16 |
|
томат, көкөніс шырынымен |
150 |
|||
жеміс сусынымен |
130 |
|||
сиыр сүтімен |
100 |
11 |
||
құрғақ нәрлі қоспалармен |
20 |
|||
17. |
Кептірілген жемісті (мейіз, өрік қағы, қара өрікті) мыналармен ауыстыру: |
100 |
16 |
|
табиғи жеміс және жидек шырынымен |
500 |
|||
компот қоспасымен (4-6 атаудан ) |
100 |
|||
жеміс таяқшасымен |
80 |
|||
құмшекермен |
75 |
|||
және байхы шайымен |
5 |
|||
жеміс-жидек киселімен |
30 |
|||
18. |
Ерітілетін табиғи кофені мыналармен ауыстыру: |
100 |
||
кофе сусынымен |
500 |
|||
какао ұнтағымен |
250 |
|||
табиғи кофемен |
250 |
|||
қара байхы шайымен |
67 |
|||
19. |
Қара шайды мыналармен ауыстыру: |
100 |
19 |
|
тез еритін шаймен |
80 |
|||
20. |
Қант қосылған ерітілетін шайды мыналармен ауыстыру: |
16 |
||
құмшекермен |
15 |
|||
және қара байхы шайымен |
1 |
|||
21. |
Қыша ұнтағын мыналармен ауыстыру: |
100 |
||
дайын қышамен |
250 |
|||
дайын ас ақжелкекпен |
250 |
|||
қыша концентратымен |
80 |
|||
бұрышпен |
30 |
|||
лавр жапырағымен |
20 |
|||
22. |
Табиғи ара балын мыналармен ауыстыру: |
10 |
||
құмшекермен |
6 |
|||
23. |
Түрлі ет консервілерiн мыналармен ауыстыру: |
250 |
500-530 |
7 |
ет-өсiмдiк консервілерімен |
||||
еті бар екiншi түскi ас консервiлерiмен |
700 |
|||
24. |
Ет-өсiмдiкті консервілерін мыналармен ауыстыру: |
250-265 |
||
ет консервілерiмен |
125 |
|||
еті бар екiншi түскi тағам консервiлерiмен |
350 |
2.Жеке тамақтандыру рационы бойынша
Р/с № |
Азық-түлік атауы |
Мөлшері (грамм) |
|
ауыстырылатын азық-түлік |
Ауыстырғыш азық-түлігі |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
1. |
Ерекше тартылған фортификацияланған бидай ұнынан немесе 2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген галеталарды мыналармен ауыстыру: |
100 |
|
1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген армиялық жұқа нандармен |
100 |
||
ерекше тартылған фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген армиялық галеталармен |
100 |
||
картоп галеталарымен |
100 |
||
вафлимен |
72 |
||
2. |
Ет-өсiмдiк консервілерін мыналармен ауыстыру: |
100 |
|
балық консервілерiмен және құрғақ картоп езбесімен |
100 60 |
||
3. |
консервіленген ет қосылған екінші тағаммен |
250 |
|
ет-көкөніс консервілерімен |
250 |
||
балық консервілерiмен |
250 |
||
қарақұмықпен тауық жұмсақ етімен |
100 |
||
Тартылған ет консервілерін мыналармен ауыстыру: |
100 |
||
бауыр паштетімен (консервіленген) |
100 |
||
балық консервілерiмен |
100 |
||
сиыр етінен шикілей қақталған (жылумен кептірілген) өнімдермен |
50 |
||
ет қосылған тез әзірленетін бірінші ас концентратымен |
50 |
||
4. |
Жылқы етінен шикілей қақталған (жылумен кептірілген) өнімдерді мыналармен ауыстыру: |
100 |
|
сиыр етінен шикілей қақталған (жылумен кептірілген) өнімдермен |
100 |
||
сублимациялық кептiрiлген етпен |
50 |
||
түрлі ет консервілерiмен |
250 |
||
5. |
Жеңіл дәм көкөнiс консервілерiн мыналармен ауыстыру: |
100 |
|
балық консервілерiмен |
100 |
||
томат тұздығымен |
60 |
||
вафлимен |
36 |
||
6. |
Дражедегі шоколадты мыналармен ауыстыру: |
100 |
|
шоколад-жаңғақ пастасымен |
165 |
||
шоколадпен |
100 |
||
мейізбен, кептірілген өрікпен, жаңғақпен |
100 |
||
жаңғақ қосылған қара өрікпен |
100 |
||
жеміс таяқшасымен |
165 |
||
7. |
Повидло немесе жеміс-жидек джемін мыналармен ауыстыру: |
45 |
|
жеміс таяқшасымен |
50 |
||
шоколад-жаңғақ пастасымен |
50 |
||
8. |
Жоғары сұрыпты қара шайды (пакеттелген) мыналармен ауыстыру: |
2 |
2 |
ерітілетін табиғи кофемен |
|||
9. |
Құрғақ сүт сусынын мыналармен ауыстыру: |
30 |
|
консервіленген балқытылған ірімшікпен |
30 |
||
сублимациялық кептiрiлген сүзбемен |
30 |
||
сублимациялық кептiрiлген қаймақпен |
30 |
||
сублимациялық кептiрiлген балқытылған ірімшікпен |
15 |