Кәсіби және ерікті авариялық құтқару қызметтері мен құралымдарының құтқарушыларын құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезеңінде тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормаларын бекіту туралы

Күшін жойған

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2006 жылғы 23 қаңтардағы N 45 Қаулысы. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2015 жылғы 12 қазандағы № 821 қаулысымен

      Ескерту. Күші жойылды - ҚР Үкіметінің 12.10.2015 № 821 (алғашқы ресми жарияланған күнінен бастап қолданысқа енгізіледі) қаулысымен.

      РҚАО-ның ескертпесі.
      ҚР мемлекеттік басқару деңгейлері арасындағы өкілеттіктердің аражігін ажырату мәселелері бойынша 2014 жылғы 29 қыркүйектегі № 239-V ҚРЗ Заңына сәйкес ҚР Ішкі істер министрінің 2015 жылғы 27 наурыздағы № 264 бұйрығын қараңыз.


      "Авариялық-құтқару қызметі және құтқарушылардың мәртебесі туралы" Қазақстан Республикасының 1997 жылғы 27 наурыздағы Заңының  23-бабына сәйкес Қазақстан Республикасының Үкіметі  ҚАУЛЫ ЕТЕДІ:

      1. Қоса беріліп отырған кәсіби және ерікті авариялық құтқару қызметтері мен құралымдарының құтқарушыларын құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезеңінде тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормалары бекітілсін.

      2. Кәсіби және ерікті авариялық құтқару қызметтері мен құралымдарының құтқарушыларын қоса беріліп отырған тамақ өнімдерімен
қамтамасыз ету нормалары бойынша сатып алу осы мақсаттарға тиісті қаржы жылына арналған бюджеттен немесе оны құрған ұйымның бюджетінен бөлінген қаражат шегінде кезең-кезеңімен жүргізілетін болып белгіленсін.

      3. Осы қаулы қол қойылған күнінен бастап қолданысқа енгізіледі.

       Қазақстан Республикасының
      Премьер-Министрі

Қазақстан Республикасы   
Үкіметінің         
2006 жылғы 23 қаңтардағы 
N 45 қаулысымен      
бекітілген        

Кәсіби және ерікті авариялық құтқару қызметтері мен
құралымдарының құтқарушыларына құтқару және шұғыл жұмыстарды
жүргізу кезеңінде тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормаларын
бекіту туралы

      Осы нормалар құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезінде төтенше жағдайларды жою режиміндегі жұмыс жағдайларына байланысты құтқарушылардың әр түрлі санаттарына тиісті бір тәулікке арналған тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету үшін тамақ өнімдері санын, паектерді беру кезінде тамақ өнімдерін алмастыру нормаларын белгілейді.
      1. N 1 норма. Жалпы құтқарушы паегі.
      Төтенше жағдайларды жою режиміндегі тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормасы. Осы норма бойынша бір тәуліктен астам мерзімде құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезеңінде барып-қайту жолына кететін уақытты ескере отырып, мыналар қамтамасыз етіледі:
      1) кәсіби авариялық құтқару қызметтері мен құрылымдарының
құтқарушылары;
      2) төтенше жағдайларды жоюға тартылған ерікті авариялық құтқару қызметі мен құралымдарының құтқарушылары.
      2. N 2 норма. Дербес құтқарушы паегі.
      Осы норма бойынша құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізетін аудандарға барған уақытта және жалпы құтқарушы паегі өнімдерінен ыстық тағам әзірлеуге болмайтын жағдайларда:
      1) авариялық құтқарушы қызметтері мен құралымдарының құтқарушылары;
      2) төтенше жағдайларды жоюға тартылған ерікті авариялық құтқару құралымдарының құтқарушылары қамтамасыз етіледі.
      Бұл ретте дербес құтқару паегімен тамақтандыру мерзімі төтенше жағдай орнына дейінгі жолға кететін уақытты ескере отырып, 3 тәуліктен аспауы тиіс.
      3. N 3 норма. Жалпы құтқарушы паегін беру кезінде өнімдерді алмастыру нормалары.
      Осы норма құтқарушыларды тамақтандыруды қамтамасыз етудің N 1 нормасы бойынша берілетін өнімдерді алмастыру мүмкіндігін белгілейді.
      4. N 4 норма. Дербес паек өнімдерін арнайы алмастыру нормалары.
      Осы норма құтқарушыларды тамақтандыруды қамтамасыз етудің N 2 нормасы бойынша берілетін өнімдерді алмастыру мүмкіндігін белгілейді.

                         N 1 норма
                Жалпы құтқарушы паегі

Р/с
N

Өнімдердің атауы

Бір
адамға
тәулігіне
берілетін
мөлшері
(граммен)

1

2

3

1.

Бидайдан жасалған кептірілген нан, бидай ұнынан
жасалған қытырлақ нан

300

2.

Печенье, вафли, кептірілген доңғалақ нан

100 

3.

Әр түрлі жармалар, оның ішінде қарақұмық, күріш,
бидай, арпа

250 

4.

Бұршақ өнімдері, оның ішінде ас бұршақ, үрме
бұршақ

 50

5.

Макарон өнімдері

150 

6.

Сорпалар (концентраттар)

70 

7.

Түрлі ет консервілері

310 

8.

Түрлі ет-өсімдік консервілері

250 

9.

Екінші түстік ас консервілері

350  

10.

Балық, оның ішінде, мұздатылған, тұздалған,
қақталған, сүрленген

100  

11.  

Өсімдік майлары

40  

12.

Мал майлары

50

13.

Консервіленген балық

95

14.

Сары май

40

15.

Қант қосылып қойылтылған сүт

90

16.

Қоюлатылған сүт, оның ішінде кілегей

50

17.

Мәйек сыр

50

18.

Қант

180

19.

Кәмпит, оның ішінде шоколад, халуа

80

20.

Витаминді глюкоза

50

21.

Лимон қышқылы

3

22.

Кисель, компот

60

23.

Кептірілген жемістер, оның ішінде мейіз,
кептірілген өрік, қара өрік

50

24.

Жаңғақтар

40

25.

Жас картоп

500

26.

Жас қырыққабат

250

27.

Басты пияз

100

28.

Түрлі көкөніс, оның ішінде қызылша, сәбіз, қияр, қызанақ

100

29.

Тұздалған қияр, ашытылған қырыққабат

40

30.

Жұмыртқа ұнтағы

20

31.

Ұнтақталған қара және қызыл бұрыш

15

32.

Шай

30

33.

Какао, кофе

20

34.

Лавр жапырағы

2

35.

Томат пастасы

15

36.

Тұз

15

      Ескертпе:
      1. Кәсіби авариялық қызметтері мен құралымдарында құтқарушыларды кемінде 14 тәулікке тамақ өнімдерімен қамтамасыз етудің ең төменгі нормасы бүкіл жеке құрамға, жалпы құтқарушы паегінің N 1 нормасы бойынша белгіленсін.
      2. Құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезінде тамақ өнімдері 1 норма бойынша 1.4 ұлғайту коэффициентімен құтқарушылардың мынадай санаттарына:
      1) үйінділерді, оның ішінде жер астындағы үйінділерді аршитын құтқарушыларға;
      2) теңіз деңгейінен 2500 метрден астам биіктікте төтенше жағдайларды жоюға қатысушы құтқарушыларға қосымша беріледі.
      3. Жалпы құтқарушы паегінің N 1 нормасы бойынша 16 қазаннан бастап 15 сәуір аралығындағы салқын уақытта 1.1 ұлғайту коэффициентімен тамақ өнімдері қосымша беріледі.
      4. Құтқару және шұғыл жұмыстарға қатысушы құтқарушыларға ионды
сәулеленудің оларға әсер етуі жағдайларында жалпы құтқару паегінің 1 нормасына N 1 кестеде көрсетілген тамақ өнімдері қосымша беріледі.
      5. Құтқару және шұғыл жұмыстарға қатысушы құтқарушыларға күшті
улы заттардың оларға қатты әсер етуі жағдайларында жалпы құтқарушы
паегінің N 1 нормасына N 2 кестеде көрсетілген тамақ өнімдері қосымша беріледі.
      6. Құтқару және шұғыл жұмыстарға қатысатын сүңгуір құтқарушыларға нақты су астында жүрген күндеріне N 1 жалпы құтқарушы паегінің нормасына N 3 кестеде көрсетілген тамақ өнімдері қосымша беріледі.

                                                         1 кесте

    Құтқару және шұғыл жұмыстарға қатысушы құтқарушыларды
        ионды сәулеленудің оларға әсер етуі жағдайында
              тамақтандырудың қосымша рационы

Р/с
N

Өнімнің тауы

Бір адамға тәулігіне берілетін мөлшері

1.

Ет

80 грамм

2.

Сиыр майы

25 грамм

3.

Сиыр сүті

100 миллилитр

4.

Мәйек сыр

15 грамм

5.

Тауық жұмыртқасы

1 дана

6.

Жеміс-жидек

100 грамм

7.

Қызыл шарап

50 миллилитр

                                                        2 кесте

     Құтқару және шұғыл жұмыстарға қатысушы құтқарушыларды
  күшті улы заттардың оларға қатты әсер етуі жағдайларында
            тамақтандырудың қосымша рационы

Р/с
N

Өнімнің атауы

Бір адамға
тәулігіне берілетін
мөлшері

1.

Ет

80 грамм

2.

Сиыр майы

25 грамм

3.

Сиыр сүті

100 миллилитр

4.

Мәйек сыр

15 грамм

5.

Тауық жұмыртқасы

1 дана

                                                       3 кесте

     Құтқару және шұғыл жұмыстарға қатысатын сүңгуір
    құтқарушыларға нақты су астында жүрген күндерінде
         берілетін қосымша тамақтандыру рационы

Р/с
N

Өнімнің атауы

Бір адамға
тәулігіне берілетін
мөлшері

1

2

3

1.

Бидай наны

100 грамм

2.

Қара бидай наны

100 грамм

3.

Бидай ұны

15 грамм

4.

Жарма, кесте

15 грамм

5.

Картоп

150 грамм

6.

Көкөніс

25 грамм

7.

Томат пюресі

3 грамм

8.

Қант

45 грамм

9.

Өсімдік майы

10 грамм

10.

Ет

100 грамм

11.

Балық

50 грамм

12.

Сиыр майы

15 грамм

13.

Сүт (айран)

200 миллилитр

14.

Қаймақ

20 грамм

15.

Ірімшік

110 грамм

16.

Жұмыртқа

1/4 дана

17.

Тұз

5 грамм

18.

Шай

0,5 грамм

                        N 2 норма
                 Дербес құтқарушы паегі

Р/с
N

Өнімдердің атауы

Бір адамға
тәулігіне берілетін
мөлшері
(граммен)

1.

Бидай ұнынан жасалған кептірілген нан

600

2.

Печенье

70

3.

Ет консервілері

400

4.

Ет-өсімдік консервілері

400

5.

Балық консервілері

236

6.

Әр түрлі жармалар

430

7.

Макарон өнімдері

100

8.

Құнарландырылған сорпалар

50

9.

Қантпен қойылтылған сүт

80

10.

Қаймағы алынбаған қойылтылған сүт

80

11.

Сары май

20

12.

Өсімдік майы

40

13.

Майлар

4

14.

Лимон қышқылы

2

15.

Кептірілген жемістер

30

16.

Шай

15

17.

Кофе, какао

10

18.

Кисель

60

19.

Қант

180

20.

Бұрыш

10

21.

Лавр жапырағы

1

22.

Томат пастасы

10

23.

Жұмыртқа ұнтағы

10

24.

Картоп

250

25.

Сәбіз

50

26.

Пияз

25

27.

Тұз

10

      Ескертпе: Құтқарушыларды кемінде 3 тәулікке тамақ өнімдерімен қамтамасыз етудің ең төменгі нормасы кәсіби авариялық құтқару қызметтері мен құралымдарының бүкіл жеке құрамына дербес құтқару паегінің N 2 нормасы бойынша белгіленсін.

                         N 3 норма
          Азық-түлік паегін беру кезінде өнімдері
                   алмастыру нормалары      

Р/с
N

Өнімдердің атауы

Алмастырыла-
тын өнім

Алмастырғыш
өнім

Саны (граммен)

1

2

3

4

1.

1 сұрыпты бидай ұнынан
пісірілген нан мыналармен
алмастырылады:

100



1 сұрыпты бидай ұнынан 
жасалған кептірілген нанмен


65


1 сұрыпты бидай ұнынан
пісірілген галеттермен


65


майға пісірілген жақсартылған
галеттермен


55


вафлимен


55


қытырлақ нандармен


80


1 сұрыпты бидай ұнынан
пісірілген жай және кесілген
батондармен


95


жоғары сұрыпты бидай ұнынан
пісірілген нанмен


85


2 сұрыпты ұннан пісірілген
нанмен


105

2.

Бидай ұны мыналармен
алмастырылады:

100



күрішпен


100


макарон өнімдерімен


100


ұнтақ жармамен


100

3.

Әр түрлі жарма мыналармен
алмастырылады:

100



пісіруді қажет етпейтін
жармамен


100


күрішпен


100


макарон өнімдерімен


100


жарма, жармалық-көкөніс
және көкөніс-концентраттары-
мен


100


2 сұрыпты бидай ұнымен


100


жас картоппен


500


табиғи картоппен,
консервіленген шала өніммен
(тұздығын қоса алғанда)


500


жас көкөніспен


500


ашытылған және тұздалған
көкөніспен


500


құрғақ картоп пюресімен,
картоп жармасымен,
картоппен және сублимациялық
кептірілген көкөніспен


100


табиғи және маринадталған
көкөніс және бұршақ
консервілерімен (тұздығын
қоса алғанда)


500


етсіз бірінші көкөніс
тағамдары консервілерімен


375


көкөністен жасалған ас
қатық консервілерімен


250


көкөністен жасалған жеңіл
ас консервілерімен


350

4.

Картоп, жас, ашытылған
және тұздалған көкөніс
мыналармен алмастырылады:

100



басты пиязбен


50


кептірілген немесе
сублимациялық кептірілген
басты пиязбен


5


көк пиязбен (сабақ)


100


сарымсақпен


25

5.

Сиыр, шошқа, қой еті
мыналармен алмастырылады:

100



сүйекті ет блоктарымен


100


сүйексіз ет блоктарымен


80


бұғы етімен


130


1 санаттағы қосымша
өнімдермен (оның ішінде
бауырмен)


100


2 қосымша өнімдермен


300


ішек-қарны алынған құс етімен


100


ішек-қарны жартылай алынған 
және алынбаған құс етімен


120


сублимациялық және
қыздырылып кептірілген етпен


33


пісірілген шұжықпен және
сосискамен (сарделькамен)


80


сүрленген етпен (сүрленген
шошқа еті, төс ет, орама,
жартылай сүрленген шұжық)


60


әр түрлі ет консервілерімен


75


сүйекті құс етінің
консервілерімен


100


басы алынып салқындатылған, 
мұздатылған және тұздалған
балықпен


150


әр түрлі балық
консервілерімен


120


қатты мәйек сырмен


46


балқытылған сырмен


72


тауық жұмыртқасымен


2 дана

6.

Шикідей сүрленген шұжық
мыналармен алмастырылады:

100



пісірілген шұжықпен


265


сүрленген етпен (сүрленген
шошқа еті, төс ет, орама,
жартылай сүрленген шұжық)


200


қатты мәйек сырмен


160

7.

Басы алынған салқындатылған,
мұздатылған және тұздалған
балық мыналармен
алмастырылады:

100



басымен тұздалған және  
сүрленген майшабақтармен


100


бөлшектелу жай-күйіне
қарамастан, басы алынбаған
барлық түрдегі және тұқымдағы
балықпен


130


сүрленген және қақталған
балықпен (оның ішінде торта
шабақ)


75


балық сүзбесімен


70


кептірілген және
сублимациялық кептірілген
балықпен


33


бөлшектелу жай-күйіне
қарамастан, басы алынып
тұздалған майшабақтармен


85


әр түрлі балық
консервілерімен


80


көкөніс жеңіл ас
консервілерімен


120

8.

Сиыр майы мыналармен
алмастырылады:

100



стерильді консерві майымен


100


құрғақ май концентратымен


70

9.

Шыжғырылған мал майы,
маргарин мыналармен
алмастырылады:

100



сиыр майымен


67


өсімдік майымен


100


шикі маймен


130


шошқа майымен


100

10.

Сиыр сүті* мыналармен
алмастырылады:

100



қаймағы алынбаған құрғақ
сүтпен, ашытылған құрғақ
сүтпен және сублимациялық
ашытылып кептірілген сүт
өнімдерімен


15


қаймағы алынбаған қант
қосылған қоюлатылған сүтпен


20


қоюлатылған стерильді қантсыз сүтпен


30


табиғи кофемен немесе
қоюлатылған сүт және қант
қосылған какаомен


20


ашытылған сүт өнімдерімен
(айранмен, ұйыған сүтпен)


100


кілегеймен


20


қаймақпен


20


құрғақ қаймақпен


10


ірімшікпен


30


сиыр майымен


5


шыжғырылған сиыр майымен


5


қатты мәйек сырмен


12


балқытылған сырмен


18


тауық жұмыртқасымен


0,5 дана


қант қосылған кілегеймен


20


сүзбемен


24


басы алынған балықпен
(салқындатылған, мұздатылған
және тұздалған күйіндегі)


60

11.

Тауық жұмыртқасы мыналармен
алмастырылады:

1



жұмыртқа ұнтағымен


15


жұмыртқа қосындысымен


50

12.

Қант мыналармен
алмастырылады:

100



карамельмен


50


тосаппен, джеммен, повидломен


140


мармеладпен


130


печеньемен


100


вафлимен


100


халуамен


120


жеміс қағымен


120

13.

Шоколад мыналармен
алмастырылады:

100



какао ұнтағымен


150


табиғи кофемен немесе
қоюлатылған сүт және қант
қосылған какаомен


200


табиғи кофемен


150


балмен


165


тәтті плиткамен


160


халуамен


150

14.

Печенье мыналармен
алмастырылады:

100



жай галеттермен


100


вафлимен


55

15.

Томат пастасы мыналармен
алмастырылады:

100



томат пюресімен


200


томат тұздығымен


100


томат ұнтағымен, қышқылдығы
күшті жеңсік тұздықпен


33


томат шырынымен, жас қызанақпен


300

16.

Жас жеміс-жидек мыналармен
алмастырылады:

100



жас жидектермен


100


апельсинмен, мандаринмен


100


қарбызбен


300


қауынмен


200


кептірілген жемістермен


20


жемістер және сублимациялық
кептірілген жидектермен


20


консервіленген компотпен


50


табиғи жеміс және жидек
шырындарымен


100


кемінде 50% құрғақ заттары
бар концентратты жеміс жидек
шырындарымен


20


сублимациялық кептірілген
шырындарымен


15


жеміс-жидек сусынымен


130


жеміс-жидек сығындысымен


10


тосаппен, джеммен, повидломен


17


жеміс-жидек сығындысынан
жасалған кисель
концентратымен


30

17.

Табиғи жеміс-жидек шырындары
мыналармен алмастырылады:

100



көкөніс жеңіл ас
консервілерімен


50


лимон қышқылымен


0,5


және қантпен


15


томат, көкөніс шырынымен


300


сиыр сүтімен


100

18.

Кептірілген жемістер
мыналармен алмастырылады:

100



қантпен


75


және шаймен


3

19.

Жеміс-жидек сығындысынан
жасалған кисель концентраты
мыналармен алмастырылады:

100



қантпен


50


және шаймен


2

20.

Табиғи кофе мыналармен
алмастырылады:

100



ерітілетін кофемен


40


кофе сусынымен


200


какао ұнтағымен


100


қара шаймен


25

21.

Қара шай мынамен
алмастырылады:

100



кофе сусынымен


300

Ескертпе:* - Осы нормаларда сиыр сүтінің 100 грамы 100 миллилитрге
есептелсін.

                            4 норма
      Дербес паек өнімдерін арнайы алмастыру нормалары

Р/с
N

Өнімдердің атауы

Ауыстырылатын
тамақ
өнімдері

Ауыстыратын
тамақ
өнімдері

Саны (граммен)

1

2

3

4


Бидай ұнынан жасалған
галеттер мыналармен
алмастырылады:

300



бидай ұнынан жасалған    
кептірілген нанмен


300

2.

Әр түрлі ет консервілері
(100 грамм екі банкі)
мыналармен алмастырылады:

200  



ет-өсімдік консервілерімен


250-265


консервіленген еті бар
түстүкке арналған екінші
тағаммен


350

3.

Әр түрлі ет консервілері
мыналармен алмастырылады:

250  



ет-өсімдік консервілерімен


500-530 


консервіленген еті бар
түстүкке арналған екінші
тағаммен


700  

4.  

ет-өсімдік консервілері
мыналармен алмастырылады:

250-265  



ет консервілерімен (100
грамм екі банкі)


200  


консервіленген еті бар
түстікке арналған екінші
тағаммен


350 

5.  

Консервіленген еті бар
түстүкке арналған бірінші
тағам мыналармен
алмастырылады:

350  



ет-өсімдік консервілерімен


152-133  


консервіленген еті бар
түстүкке арналған екінші
тағаммен


175  

6.

Консервіленген еті бар
түстүкке арналған бірінші
тағам мыналармен
алмастырылады:

570  



ет-өсімдік консервілерімен


250-265  


консервіленген еті бар
түстүкке арналған екінші
тағаммен


350  

7.  

Консервіленген еті бар
түстүкке арналған екінші
тағам мыналармен
алмастырылады:

350  



ет консервілерімен


100  


ет-өсімдік консервілерімен


250-265

8.  

Қант қосып қоюлатылған
сүт мыналармен алмастырылады:

110



шақпақ қантпен


90

9.

Шоколад мынамен
алмастырылады:

15  



шақпақ қантпен


30 

10.  

Табиғи жеміс-жидек шырындары
мынамен алмастырылады:

140 



шақпақ қантпен


30  

11.  

Шай (3 грамнан 1 пакет)
мынамен алмастырылады:

3  



шай (2 грамнан 2 пакет)


4  


Егер Сіз беттен қате тапсаңыз, тінтуірмен сөзді немесе фразаны белгілеңіз және Ctrl+Enter пернелер тіркесін басыңыз

 

бет бойынша іздеу

Іздеу үшін жолды енгізіңіз

Кеңес: браузерде бет бойынша енгізілген іздеу бар, ол жылдамырақ жұмыс істейді. Көбінесе, ctrl-F пернелері қолданылады