Экспорттаушыларды (импорттаушыларды) қоса алғанда, жануарлар өсіруді, жануарларды, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты дайындауды (союды), сақтауды, қайта өңдеуді және өткізуді жүзеге асыратын өндіріс объектілерінде мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық бақылауды және қадағалауды жүзеге асыру, сондай-ақ жануарлардың, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттың ветеринариялық нормативтерге сәйкестігін айқындау қағидаларын бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2011 жылғы 9 желтоқсандағы № 1506 Қаулысы. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Үкiметiнiң 2015 жылғы 31 қазандағы № 870 қаулысымен

      Ескерту. Күші жойылды - ҚР Үкiметiнiң 31.10.2015 № 870 (алғашқы ресми жарияланған күнiнен кейін күнтiзбелiк он күн өткен соң қолданысқа енгiзіледі) қаулысымен.

      РҚАО-ның ескертпесі.

      ҚР мемлекеттік басқару деңгейлері арасындағы өкілеттіктердің аражігін ажырату мәселелері бойынша 2014 жылғы 29 қыркүйектегі № 239-V ҚРЗ Заңына сәйкес ҚР Ауыл шаруашылығы министрінің 2015 жылғы 20 сәуірдегі № 7-1/347 бұйрығын қараңыз.


      "Ветеринария туралы" Қазақстан Республикасының 2002 жылғы 10 шілдедегі Заңының 23-бабының 4-тармағына сәйкес Қазақстан Республикасының Үкіметі ҚАУЛЫ ЕТЕДІ:
      1. Қоса беріліп отырған Экспорттаушыларды (импорттаушыларды) қоса алғанда, жануарлар өсіруді, жануарларды, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты дайындауды (союды), сақтауды, қайта өңдеуді және өткізуді жүзеге асыратын өндіріс объектілерінде мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық бақылауды және қадағалауды жүзеге асыру, сондай-ақ жануарлардың, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттың ветеринариялық нормативтерге сәйкестігін айқындау қағидалары бекітілсін.
      2. Осы қаулы алғашқы ресми жарияланған күнінен бастап күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

      Қазақстан Республикасының
      Премьер-Министрі                           К. Мәсімов

Қазақстан Республикасы  
Үкіметінің       
2011 жылғы 9 желтоқсандағы
№ 1506 қаулысымен  
бекітілген        

Экспорттаушыларды (импорттаушыларды) қоса алғанда, жануарлар өсіруді, жануарларды, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты дайындауды (союды), сақтауды, қайта өңдеуді және өткізуді жүзеге асыратын өндіріс объектілерінде мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық бақылауды және қадағалауды жүзеге асыру, сондай-ақ жануарлардың, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттың ветеринариялық нормативтерге сәйкестігін айқындау қағидалары

1. Жалпы ережелер

      1. Осы Экспорттаушыларды (импорттаушыларды) қоса алғанда, жануарлар өсіруді, жануарларды, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты дайындауды (союды), сақтауды, қайта өңдеуді және өткізуді жүзеге асыратын өндіріс объектілерінде мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық бақылауды және қадағалауды жүзеге асыру, сондай-ақ жануарлардың, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттың ветеринариялық нормативтерге сәйкестігін айқындау қағидалары (бұдан әрі - Қағидалар) "Ветеринария туралы" Қазақстан Республикасының 2002 жылғы 10 шілдедегі Заңының 23-бабының 4-тармағына сәйкес әзірленді және экспорттаушыларды (импорттаушыларды) қоса алғанда, жануарлар өсіруді, жануарларды, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты дайындауды (союды), сақтауды, қайта өңдеуді және өткізуді жүзеге асыратын өндіріс объектілерінде мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық бақылауды және қадағалауды жүзеге асыру, сондай-ақ жануарлардың, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттың ветеринариялық нормативтерге сәйкестігін айқындау тәртібін анықтайды.
      2. Мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық бақылау және қадағалау (бұдан әрі - бақылау) мыналарды қамтиды:
      экспорттаушыларды (импорттаушыларды) қоса алғанда, жануарлар өсіруді, жануарларды, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты дайындауды (союды), сақтауды, қайта өңдеуді және өткізуді жүзеге асыратын өндіріс объектілерін бірдейлендіру;
      экспорттаушыларды (импорттаушыларды) қоса алғанда, жануарлар өсіруді, жануарларды, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты дайындауды (союды), сақтауды, қайта өңдеуді және өткізуді жүзеге асыратын өндіріс объектілерінде жеке және заңды тұлғалардың бекіткен ветеринариялық-санитариялық талаптарды (қағидаларды) сақтауына бақылауды жүзеге асыру;
      жануарлар және құстарды союды, жануарларды, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты қайта өңдеуді жүзеге асыратын өндіріс объектілерінде өндірістік бақылау бөлімшелерінің қызметіне бақылауды жүзеге асыру;
      Азық және азықтық қоспаларды өндіру жөніндегі ұйымдардың, оның ішінде Құрамында антибиотиктер, гормондар және биологиялық стимуляторлар бар ветеринариялық препараттардың, азық және азықтық қоспаларды ветеринариялық нормативтік талаптарға сәйкестігін айқындау  қағидаларына сәйкес малдардың азығына берілетін жарамсыз азық-түлік шикізаттар мен тамақ өнімдерінің түрлерін қолдана отырып, ветеринариялық-санитариялық талаптардың (нормативтердің) сақтауына бақылауды жүзеге асыру).
      3. Ветеринария саласындағы Қазақстан Республикасы заңдары және Қазақстан Республикасының Үкіметі қаулылары талаптарының сақталуы тұрғысынан бақылау тексеру нысанында және өзге де нысандарда жүзеге асырылады.
      Егер халықаралық міндеттемелерде өзгеше көзделмесе, тексеру "Қазақстан Республикасындағы мемлекеттік бақылау және қадағалау туралы" Қазақстан Республикасының Заңына сәйкес жүзеге асырылады, мемлекеттік бақылаудың өзге нысандары "Ветеринария туралы" Қазақстан Республикасының Заңына сәйкес жүзеге асырылады.
      4. Экспорттаушыларды (импорттаушыларды) қоса алғанда, жануарлар өсіруді, жануарларды, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты дайындауды (союды), сақтауды, қайта өңдеуді және өткізуді жүзеге асыратын өндіріс объектілерінде, олардың аумағында жануарлардың аса қауіпті ауруларының пайда болуы және (немесе) оны қолайсыз аймаққа жатқызу жағдайларын қоспағанда, мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық бақылау және қадағалау жылына кемінде екі рет жүзеге асырылады.
      5. Мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық бақылауды және қадағалауды жүзеге асыру кезеңі тексеру басталған кезден бастап бес күннен аспауға тиіс.
      6. Бақылауды мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық инспекторлары жүзеге асырады.
      7. Тексеру объектісіне келгеннен кейін мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық инспектор (бұдан әрі - Инспектор):
      кәсіпорынның қызмет түріне, схема-жоспарына, өндірістің технологиялық схемасына;
      өндіріс көлеміне және өнімді сатуға;
      өндірілетін өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз ету жөніндегі өндірістік (мемлекеттік) бақылаудың болуына және жүзеге асырылуына;
      бақылау объектісінің орналасу орнының әкімшілік аумағының және шикізат аймағының эпизоотиялық қолайлылығына;
      аумақты, ғимараттарды, құрылыстарды жоспарлаудың және тексеру объектісінің технологиялық үй-жайларының ұсынылған құжаттарға сәйкестігіне;
      Қазақстан Республикасының Үкіметі бекіткен тәртіпке сәйкес есеп жүргізуге және есептілік тапсыруға қатысты құжаттарды зерделейді.

2. Экспорттаушыларды (импорттаушыларды) қоса алғанда, жануарлар өсіруді жүзеге асыратын өндіріс объектілеріндегі бақылау

      8. Жануарлар өсіруді жүзеге асыратын өндіріс объектілерінде Инспекторлар:
      1) Қазақстан Республикасының Үкіметі бекіткен Ветеринариялық (ветеринариялық-санитарлық) қағидаларға сәйкес жануарлардың аса қауіпті ауруларының тізіліміне кірген аурулардың міндетті эпизоотияға қарсы іс-шаралардың орындалуын;
      2) Құрамында антибиотиктер, гормондар және биологиялық стимуляторлар бар ветеринариялық препараттардың, азық және азықтық қоспаларды ветеринариялық нормативтік талаптарға сәйкестігін айқындау қағидаларына сәйкес қолданылатын азықтың сапасын және қауіпсіздігін бақылауды жүзеге асыру тәртібін;
      3) Қазақстан Республикасының Үкіметі бекіткен Ветеринариялық (ветеринариялық-санитарлық) қағидаларға сәйкес жаңадан әкелінген жануарларды және ауырған жануарларды карантинге қою, ұстайтын жануарлардың басқа үй және жабайы жануарлармен байланысын бақылау тәртібін;
      4) Қазақстан Республикасының Үкіметі бекіткен Ветеринариялық (ветеринариялық-санитарлық) қағидаларға сәйкес бақылау объектісінің мал шаруашылығы үй-жайларына дезинфекция, дератизация, дезинсекция жүргізуді ұйымдастыруын;
      5) жеке қосалқы шаруашылықтарда елді мекендердің шекаралары шегінде мал ұстау және ауыл шаруашылығы пайдаланымындағы елді мекенді жерлерде малдарды бағу жүктемесінің ветеринариялық нормативтеріне сәйкес жануарларды ұстау, азықтандыру және өсіру жөніндегі ветеринариялық-зоотехникалық нормаларын және зоотехникалық стандарттарын сақтауды;
      6) Ветеринариялық препараттарды өндіру және сату объектілеріне ветеринариялық-санитарлық талаптарға сәйкес тіркелген ветеринарияда қолданылатын дәрі-дәрмектердің қолдануын бақылауды;
      7) Қазақстан Республикасының Үкіметі бекіткен ветеринариялық есеп пен есептілікті жүргізу ережелеріне сәйкес, бірдейлендіруді қоса алғанда, жануарлардың денсаулығын тексеру және мониторингті қамтамасыз ететін журналдар және басқа құжаттардың жүргізілуін тексереді.

3. Экспорттаушыларды (импорттаушыларды) қоса алғанда, жануарларды дайындауды (союды) жүзеге асыратын өндіріс объектілеріндегі бақылау

      9. Жануарларды дайындауды (союды) жүзеге асыратын өндіріс объектілерінде Инспекторлар:
      1) шығарылатын бақылаудағы тауарлардың көлемін және ассортиментін;
      2) Қазақстан Республикасының Үкіметі бекіткен Ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) қағидаларға сәйкес олар арқылы жануарларды әкелу және түсіру жүзеге асырылатын дезинфекциялық кедергілердің (оның ішінде қысқы мерзімде жылытудың бар болуын) және өтпелердің ветеринариялық-санитариялық жай-күйін;
      3) дайындауға (союға) келіп түсетін жануарларға ветеринариялық ілеспе құжаттарды және Қазақстан Республикасының Үкіметі бекіткен Мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық бақылау және қадағалау объектілеріне ветеринариялық құжаттарды беру қағидаларына сәйкес бақылау объектісі шығаратын бақылаудағы тауарларды;
      4) Техникалық регламенттерде көрсетілген биологиялық қалдықтарды кәдеге жаратуды немесе жоюды жүргізу шарттарын;
      5) союға жататын жануарларды қабылдауды және түсіруді жүзеге асыру шарттарын;
      6) сою алдында күтіп-ұстау орындарының ветеринариялық-санитариялық жай-күйін, союға түскен жануарларды қарау және оларды союға немесе санитариялық қасапханаға жіберу тәртібін;
      7) Қазақстан Республикасының Үкіметі бекіткен Ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) қағидаларға сәйкес бақылау объектісінің аумағына, үй-жайларына, құралдарына, арнайы көлік құралдарына дезинфекция, дезинсекция және дератизация жүргізуді ұйымдастыруын;
      8) Техникалық регламенттерге сәйкес ветеринариялық мақсаттағы объектілердің, технологиялық және тоңазытқыш жабдықтың, өндірістік және қойма үй-жайларының, тоңазытқыш пен мұздатқыш камералардың, мукәммалдың, сондай-ақ бақылау объектісі аумағының ветеринариялық-санитариялық жай-күйін;
      9) Техникалық регламенттерде көрсетілген бақылаудағы тауарларды қабылдау және тоңазытқыш пен мұздатқыш камераларда сақтау шарттарын;
      10) Қазақстан Республикасы Үкіметінің қаулысымен бекітілген Кейіннен өткізуге арналған ауыл шаруашылығы жануарларын союды ұйымдастыру қағидаларына сәйкес сойылған өнімдерге (бастарға, ұшаларға және органдарға) союдан кейінгі ветеринариялық-санитариялық сараптау жүргізу тәртібін;
      11) Орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілерден сынама алу қағидаларына сәйкес қажет болған жағдайда бақылаудағы тауарларды зерттеу үшін сынама (үлгісін) алуды жүргізуін ұйымдастыруды;
      12) Қазақстан Республикасының Үкіметі бекіткен Ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) қағидаларға сәйкес ветеринариялық-санитарлық сараптау қорытындысы бойынша етті таңбалауды;
      13) өндіріс объектісінің әкімшілігі құрған өндірістік бақылау бөлімшелерінің болуын;
      14) өндірістік бақылау бөлімшелері жүзеге асыратын жануарлардың ветеринариялық нормативтерге сәйкестігін анықтау тәртібін;
      15) бар болған жағдайда, өнімнің сапасын және қауіпсіздігін бақылау жүйелерінің (НАССР, ISO, СМР) жұмыс істеуін тексереді.

4. Экспорттаушыларды (импорттаушыларды) қоса алғанда, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттарды сақтауды жүзеге асыратын өндіріс объектілеріндегі бақылау

      10. Жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттарды сақтауды жүзеге асыратын өндіріс объектілерінде Инспекторлар:
      1) Техникалық регламенттерде белгіленген шикізаттарды қоса, бақылаудағы тауарларды сақтау және тасымалдау шарттарының және режимдерінің сақталуын;
      2) бақылау объектілерінің бақылау-өлшеу құралдарымен жабдықталуын;
      3) бақылаудағы тауарларды сақтауға арналған бөлек тоңазытқыш пен мұздатқыш камералардың болуын;
      4) азық-түлік шикізатын, дайын өнімді, азық-түлікке жатпайтын өнімді, ыдысты сақтауды ұйымдастыруды;
      5) Қазақстан Республикасының Үкіметі бекіткен Ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) қағидаларға сәйкес дезинфекциялық тосқауылдардың болуын және жай-күйін;
      6) Қазақстан Республикасының Үкіметі бекіткен Ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) қағидаларға сәйкес тоңазытқыш үй-жайларға және көлік құралдарына дезинфекция, дезинсекция және дератизация жүргізуді ұйымдастыруды;
      7) Техникалық регламенттерде белгіленген бақылаудағы тауарларды уақытша сақтау және тиеу кезінде температуралық-ылғалдық режимдерін;
      8) Қазақстан Республикасының Үкіметі бекіткен Мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық бақылау және қадағалау объектілеріне ветеринариялық құжаттарды беру қағидаларына сәйкес бақылаудағы тауарларды тиеген (түсіргенде) және тасымалдаған кезде ветеринариялық ілеспе құжаттардың ресімделуін тексереді.

5. Жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты қайта өңдеуді жүзеге асыратын өндіріс объектілеріндегі бақылау

      11. Жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттарды қайта өңдеуді жүзеге асыратын өндіріс объектілерінде Инспекторлар:
      1) Қазақстан Республикасының Үкіметі бекіткен Мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық бақылау және қадағалау объектілеріне ветеринариялық құжаттарды беру қағидаларына сәйкес қайта өңдеуге түсетін шикізатқа ветеринариялық ілеспе құжаттардың болуын;
      2) шығарылатын бақылаудағы тауарлардың көлемін және ассортиментін;
      3) Техникалық регламенттерге сәйкес ветеринариялық мақсаттағы объектілердің, технологиялық және тоңазытқыш жабдықтың, өндірістік және қойма үй-жайларының, тоңазытқыш пен мұздатқыш камералардың, мукәммалдың, сондай-ақ бақылау объектісі аумағының ветеринариялық-санитариялық жай-күйін;
      4) Қазақстан Республикасының Үкіметі бекіткен Ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) қағидаларға сәйкес өндірістік үй-жайларға, технологиялық жабдыққа, мукәммалға, ыдыстарға дезинфекция, дезинсекция және деритизация жүргізуді ұйымдастыруын;
      5) өндіріс объектісінің әкімшілігі құрған өндірістік бақылау бөлімшелерінің болуын;
      6) өндірістік бақылау бөлімшелері жүзеге асыратын жануарлардан  алынатын өнімдер мен шикізаттың ветеринариялық нормативтерге сәйкестігін анықтау тәртібін;
      7) олар болған жағдайда, өнімнің сапасын және қауіпсіздігін бақылау жүйелерінің (НАССР, ISO, СМР) жұмыс істеуін тексереді.

6. Экспорттаушыларды (импорттаушыларды) қоса алғанда, жануарларды, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты өткізуді жүзеге асыратын өндіріс объектілеріндегі бақылау

      
      12. Жануарларды, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты өткізуді жүзеге асыратын өндіріс объектілерінде Инспекторлар:
      1) жануарларды, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттың олардың шығу тегін, сапасын және қауіпсіздігін куәландыратын ілеспе құжаттарға сәйкестігін, сондай-ақ ветеринариялық ілеспе құжаттардың, мөртаңбаның, мөрдің жалған еместігін;
      2) Қазақстан Республикасының Үкіметі бекіткен Қазақстан Республикасының аумағында орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілерді тасымалдауды (орнын ауыстыруды) жүзеге асыру қағидасына сәйкес жануарларды, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты тасымалдау кезінде ветеринариялық-санитариялық талаптардың сақталуын;
      3) Техникалық регламенттерге сәйкес жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты қабылдау, сақтау және сату кезінде ветеринариялық-санитариялық талаптардың орындалуын;
      4) Қазақстан Республикасының Үкіметі бекіткен Ветеринариялық (ветеринариялық-санитарлық) қағидаларға сәйкес аккредиттелген зертханаларда жануарлардан алынатын өнімдерге ветеринариялық-санитариялық сараптауды жүзеге асыру тәртібін;
      5) Қазақстан Республикасының Үкіметі бекіткен Ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) қағидаларға сәйкес үй-жайларға, жабдықтарға, мукәммалға дезинфекция, сондай-ақ дезинсекция мен дератизация жүргізуді ұйымдастыруды;
      6) Қазақстан Республикасының Үкіметі бекіткен Мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық бақылау және қадағалау объектілеріне ветеринариялық құжаттарды беру қағидаларына сәйкес ветеринариялық-санитариялық сараптау нәтижелері бойынша белгіленген нысандағы ветеринариялық құжаттар беруді;
      7) ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) қағидалардың бұзушылықтарын жою туралы нұсқаманың орындалуын;
      8) Қазақстан Республикасының Үкіметі бекіткен Жеке және заңды тұлғалардың міндетті түрде орындайтын ветеринариялық іс-шараларды ұйымдастыру және жүзеге асыру қағидаларына сәйкес зооноздық және зооантропоноздық аурулардың қоздырғыштары таралуының алдын алу жөніндегі ветеринариялық-санитариялық іс-шаралардың өткізілуін;
      9) Техникалық регламенттерде белгіленген жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттарды өткізуге қойылатын талаптардың орындалуын;
      10) Қазақстан Республикасының Үкіметі бекіткен Ветеринариялық (ветеринариялық-санитарлық) қағидаларына сәйкес биологиялық қалдықтарды кәдеге жаратуды немесе жоюды жүргізу шарттарын;
      11) Қазақстан Республикасы Үкіметінің қаулысымен бекітілген Жануарларға және адам денсаулығына ерекше қауіп төндіретін жануарлар, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттарды міндетті түрде алып қою және жою не оларды алып қоймай міндетті түрде залалсыздандыру (зарарсыздандыру) және қайта өңдеу қағидаларына сәйкес сапасыз немесе адамдардың өмірі мен денсаулығына қауіпті жануарлардан алынатын өнімдерді сатудан алып тастауды тексереді.

7. Экспорттаушыларды (импорттаушыларды) қоса алғанда, жануарлар өсіруді, жануарларды, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты дайындауды (союды), сақтауды, қайта өңдеуді және өткізуді жүзеге асыратын өндіріс объектілеріндегі бақылау нәтижелерін бағалау және ресімдеу

      13. Экспорттаушыларды (импорттаушыларды) қоса алғанда, жануарлар өсіруді, жануарларды, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты дайындауды (союды), сақтауды, қайта өңдеуді және өткізуді жүзеге асыратын өндіріс объектілерінде тексеру нәтижелері бойынша тексеру актісі жасалады.
      Ветеринария саласындағы мемлекеттік бақылауға жататын объектілерді мемлекеттік бақылаудың өзге де нысандарының нәтижелері бойынша ветеринария саласындағы Қазақстан Республикасы заңдарының және Қазақстан Республикасы Үкіметі қаулыларының талаптарын бұзушылықтар анықталған жағдайда, тиісті мемлекеттік органдардың объектілеріне ветеринария саласындағы мемлекеттік бақылауды жүзеге асыратын мемлекеттік органдар бөлімшелерінің ветеринариялық-санитариялық инспекторларын қоспағанда, тексеруші мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық инспектор, Қазақстан Республикасы заңдарының және Қазақстан Республикасы Үкіметі қаулыларының талаптарын анықталған бұзушылыққа қарай нұсқама жасайды,  жеке кәсіпкерлік субъектісін әкімшілік жауаптылыққа тартпастан, оған бұзушылықтарды жою тәртібін міндетті түрде түсіндіре отырып, жануарлар мен адамның денсаулығына ерекше қауіп төндіретін жануарларды, жануарлардан алынған өнімдер мен шикізаттарды алып қою туралы қаулы шығарады.
      14. Тексеру актісі "Қазақстан Республикасындағы мемлекеттік бақылау және қадағалау туралы" Қазақстан Республикасының Заңына сәйкес жасалады.
      Тексеру актісі үш (ветеринария саласындағы Қазақстан Республикасы заңдарының және Қазақстан Республикасы Үкіметі қаулыларының талаптары (бұзылғандығы анықталған жағдайда - төрт) данада жасалады және оған тексеру жүргізген тиісті аумақтың мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық инспекторы қол қояды.
      Тексеруші мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық инспектор тексеру актінің бірінші данасын құқықтық статистика және арнайы есепке алу саласындағы өз құзыреті шегінде статистикалық қызметті жүзеге асыратын мемлекеттік органға және оның аумақтық органдарына тапсырады, екінші данасы тексерілетін адамға қолын қойғызып, беріледі, үшінші данасы тексеруші инспекторда қалады, ал төртіншісі сотқа талап-арыз беру үшін тиісті аумақтың ветеринариялық инспекторына беріледі. Тексерілетін адам актіні қабылдаудан бас тартқан жағдайда актінің тиісті данасы поштамен жіберіледі.
      15. Экспорттаушыларды (импорттаушыларды) қоса алғанда, жануарлар өсіруді, жануарларды, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты дайындауды (союды), сақтауды, қайта өңдеуді және өткізуді жүзеге асыратын өндіріс объектілерінде тексеріс жүргізген кезде зертханалық зерттеулер жүзеге асырылған жағдайда тексеру актісіне жүргізілген зертханалық зерттеулердің актісі (хаттама, қорытынды) қоса беріледі.
      16. Ветеринария саласындағы Қазақстан Республикасы заңдарының және Қазақстан Республикасының Үкіметі қаулыларының талаптары бұзылғандығы анықталған жағдайда Инспектор тексеру нәтижелері бойынша өз құзыреті шегінде айқындалған бұзушылықтардың сипатына қарай нұсқама жасайды, әкімшілік жаза қолдану туралы қаулы шығарады.

Об утверждении Правил осуществления государственного ветеринарно-санитарного контроля и надзора, а также определения соответствия животных, продукции и сырья животного происхождения ветеринарным нормативам в объектах производства, осуществляющих выращивание животных, заготовку (убой), хранение, переработку и реализацию животных, продукции и сырья животного происхождения, включая экспортеров (импортеров)

Постановление Правительства Республики Казахстан от 9 декабря 2011 года № 1506. Утратило силу постановлением Правительства Республики Казахстан от 31 октября 2015 года № 870

      Сноска. Утратило силу постановлением Правительства РК от 31.10.2015 № 870 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      Примечание РЦПИ.
      В соответствии с Законом РК от 29.09.2014 г. № 239-V ЗРК по вопросам разграничения полномочий между уровнями государственного управления см. приказ Министра сельского хозяйства РК от 20.04.2015 г. № 7-1/347.


      В соответствии с пунктом 4 статьи 23 Закона Республики Казахстан от 10 июля 2002 года "О ветеринарии" Правительство Республики Казахстан ПОСТАНОВЛЯЕТ:
      1. Утвердить прилагаемые Правила осуществления государственного ветеринарно-санитарного контроля и надзора, а также определения соответствия животных, продукции и сырья животного происхождения ветеринарным нормативам в объектах производства, осуществляющих выращивание животных, заготовку (убой), хранение, переработку и реализацию животных, продукции и сырья животного происхождения, включая экспортеров (импортеров).
      2. Настоящее постановление вводится в действие по истечении десяти календарных дней со дня первого официального опубликования.

      Премьер-Министр
      Республики Казахстан                       К. Масимов

Утвержден        
постановлением Правительства
Республики Казахстан  
от 9 декабря 2011 года № 1506

Правила
осуществления государственного ветеринарно-санитарного контроля
и надзора, а также определения соответствия животных, продукции
и сырья животного происхождения ветеринарным нормативам в
объектах производства, осуществляющих выращивание животных,
заготовку (убой), хранение, переработку и реализацию животных,
продукции и сырья животного происхождения,
включая экспортеров (импортеров)

1. Общие положения

      1. Настоящие Правила осуществления государственного ветеринарно-санитарного контроля и надзора, а также определения соответствия животных, продукции и сырья животного происхождения ветеринарным нормативам в объектах производства, осуществляющих выращивание животных, заготовку (убой), хранение, переработку и реализацию животных, продукции и сырья животного происхождения, включая экспортеров (импортеров) (далее -Правила) разработаны в соответствии с пунктом 4 статьи 23 Закона Республики Казахстан от 10 июля 2002 года "О ветеринарии" и определяют порядок осуществления государственного ветеринарно-санитарного контроля и надзора, а также определения соответствия животных, продукции и сырья животного происхождения ветеринарным нормативам в объектах производства, осуществляющих выращивание животных, заготовку (убой), хранение, переработку и реализацию животных, продукции и сырья животного происхождения, включая экспортеров (импортеров)
      2. Государственный ветеринарно-санитарный контроль и надзор (далее - контроль) включает в себя:
      идентификацию объектов производства, осуществляющих выращивание животных, заготовку (убой), хранение, переработку и реализацию животных, продукции и сырья животного происхождения, включая экспортеров (импортеров);
      осуществление контроля за соблюдением физическими и юридическими лицами установленных ветеринарно-санитарных требований (правил) в объектах производства, осуществляющих выращивание животных, заготовку (убой), хранение, переработку и реализацию животных, продукции и сырья животного происхождения, включая экспортеров (импортеров);
      осуществление контроля за деятельностью подразделений производственного контроля в объектах производства, осуществляющих убой животных и птиц, переработку животных, продукции и сырья животного происхождения;
      осуществление контроля за соблюдением ветеринарно-санитарных требований (нормативов) организациями по производству кормов и кормовых добавок, в том числе с использованием видов забракованного продовольственного сырья и пищевых продуктов, направляемых на корм животным в соответствии с Правилами определения соответствия ветеринарных препаратов, кормов и кормовых добавок, содержащих антибиотики, гормоны и биологические стимуляторы, требованиям ветеринарных нормативов.
      3. Контроль на предмет соблюдения требований законов Республики Казахстан и постановлений правительства Республики Казахстан в области ветеринарии осуществляется в форме проверки и иных формах.
      Проверка осуществляется в соответствии с Законом Республики Казахстан "О государственном контроле и надзоре в Республике Казахстан", иные формы государственного контроля осуществляются в соответствии с Законом Республики Казахстан "О ветеринарии", если иное не предусмотрено международными обязательствами.
      4. Государственный ветеринарно-санитарный контроль и надзор на объектах производства, осуществляющих выращивание животных, заготовку (убой), хранение, переработку и реализацию животных, продукции и сырья животного происхождения, включая экспортеров (импортеров), осуществляется не реже двух раз в год, за исключением случаев возникновения особо опасных болезней животных на их территории и (или) отнесения ее к неблагополучной зоне.
      5. Период осуществления государственного ветеринарно-санитарного контроля и надзора не должен превышать пять дней с момента начала проверки.
      6. Контроль осуществляется государственными ветеринарно-санитарными инспекторами.
      7. Государственный ветеринарно-санитарный инспектор (далее -Инспектор) по прибытию на объект контроля изучает документы касающиеся:
      вида деятельности, план - схему предприятия, технологические схемы производства;
      объема производства и реализации продукции;
      наличия и осуществления производственного (государственного) контроля по обеспечению безопасности производимой продукции;
      эпизоотического благополучия административной территории места расположения объекта контроля и сырьевой зоны;
      соответствия планировки территории, зданий, строений и технологических помещений объекта контроля представленным документам;
      ведения учета и предоставления отчетности согласно порядку, установленному Правительством Республики Казахстан.

2. Контроль на объектах производства, осуществляющих выращивание животных, включая экспортеров (импортеров)

      8. Инспекторы на объектах производства, осуществляющих выращивание животных проверяют:
      1) выполнение обязательных противоэпизоотических мероприятий по болезням, включенным в перечень особо опасных болезней животных в соответствии с Ветеринарными (ветеринарно-санитарными) правилами, утвержденными Правительством Республики Казахстан;
      2) порядок осуществления контроля качества и безопасности используемых кормов в соответствии с Правилами определения соответствия ветеринарных препаратов, кормов и кормовых добавок, содержащих антибиотики, гормоны и биологические стимуляторы, требованиям ветеринарных нормативов;
      3) порядок постановки вновь прибывших животных и заболевших животных на карантин, контроля контактов содержащихся животных с другими домашними и дикими животными в соответствии с Ветеринарными (ветеринарно-санитарными) правилами, утвержденными Правительством Республики Казахстан;
      4) организацию проведения дезинфекции, дератизации, дезинсекции животноводческих помещений объекта контроля в соответствии с Ветеринарными (ветеринарно-санитарными) правилами, утвержденными Правительством Республики Казахстан;
      5) соблюдение ветеринарно-зоотехнических норм и зоотехнических стандартов по содержанию, кормлению и воспроизводству животных в соответствии с Ветеринарными нормативами по содержанию животных в личных подсобных хозяйствах в пределах границ населенных пунктов и нагрузки выпаса животных на землях сельскохозяйственного назначения, отведенных для населенных пунктов;
      6) контроль использования лекарственных средств для применения в ветеринарии которые зарегистрированы в соответствии с Ветеринарно-санитарными требованиями к объектам по производству и реализации ветеринарных препаратов;
      7) ведение журналов и других документов, обеспечивающих мониторинг и контроль здоровья животных в соответствии с правилами ведения, представления ветеринарного учета и отчетности, включая идентификационный учет, утвержденными Правительством Республики Казахстан.

3. Контроль на объектах производства, осуществляющих заготовку
(убой) животных, включая экспортеров (импортеров)

      9. Инспекторы на объектах производства, осуществляющих заготовку (убой) животных проверяют:
      1) объем и ассортимент выпускаемых подконтрольных товаров;
      2) ветеринарно-санитарное состояние дезинфекционных барьеров (в том числе наличие подогрева в зимний период времени) и пропускников, через которые производятся ввоз и выгрузка животных в соответствии с Ветеринарными (ветеринарно-санитарными) правилами, утвержденными  Правительством Республики Казахстан;
      3) ветеринарные сопроводительные документы на поступающие для заготовки (убоя) животных и подконтрольные товары, выпускаемые объектом контроля в соответствии с Правилами выдачи ветеринарных документов на объекты государственного ветеринарно-санитарного контроля и надзора, утвержденными Правительством Республики Казахстан;
      4) условия проведения утилизации или уничтожения биологических отходов указанными Техническими регламентами;
      5) условия осуществления приема и выгрузки животных, подлежащих убою;
      6) ветеринарно-санитарное состояние мест предубойного содержания, порядок проведения осмотра поступивших на убой животных и направления их на убой или на санитарную бойню;
      7) организацию проведения дезинфекции, дезинсекции и дератизации территорий, помещений, оборудования, специальных транспортных средств объекта контроля в соответствии с Ветеринарными (ветеринарно-санитарными) правилами, утвержденными Правительством Республики Казахстан;
      8) ветеринарно-санитарное состояние объектов ветеринарного назначения, технологического и холодильного оборудования, производственных и складских помещений, холодильных и морозильных камер, инвентаря, а также территории объекта контроля в соответствии с Техническими регламентами;
      9) условия приемки и хранения подконтрольных товаров  в холодильных и морозильных камерах контроля, указанные Техническими регламентами;
      10) порядок проведения послеубойной ветеринарно-санитарной экспертизы продуктов убоя (голов, туш и органов) в соответствии с Правилами организации проведения убоя сельскохозяйственных животных, предназначенных для последующей реализации, утвержденными постановлением Правительства Республики Казахстан;
      11) организацию проведения отбора проб (образцов) для исследований подконтрольных товаров в случае необходимости в соответствии с Правилами отбора проб перемещаемых (перевозимых) объектов;
      12) клеймение мяса по результатам ветеринарно-санитарной экспертизы в соответствии с Ветеринарными (ветеринарно-санитарными) правилами, утвержденными Правительством Республики Казахстан;
      13) наличие подразделений производственного контроля, созданных администрациями объектов производства;
      14) порядок определения соответствия животных ветеринарным нормативам осуществляемый подразделениями производственного контроля;
      15) функционирование систем контроля качества и безопасности продукции (НАССР, ISO, CMP) в случае их наличия.

4. Контроль на объектах производства, осуществляющих хранение
продукции и сырья животного происхождения,
включая экспортеров (импортеров)

      10. Инспекторы на объектах производства, осуществляющих хранение продукции и сырья животного происхождения проверяют:
      1) соблюдение условий и режимов хранения и транспортировки подконтрольных товаров, включая сырье, установленных Техническими регламентами;
      2) оснащенность объекта контроля контрольно-измерительными приборами;
      3) наличие отдельных холодильных или морозильных камер для хранения подконтрольных товаров;
      4) организацию хранения продовольственного сырья, готовой продукции, непищевой продукции, тары;
      5) наличие и состояние дезинфекционных барьеров в соответствии с Ветеринарными (ветеринарно-санитарными) правилами, утвержденными Правительством Республики Казахстан;
      6) организацию проведения дезинфекции, дезинсекции, дератизации холодильных помещений и транспорта в соответствии с Ветеринарными (ветеринарно-санитарными) правилами, утвержденными Правительством Республики Казахстан;
      7) температурно-влажностные режимы при временном хранении и отгрузке подконтрольных товаров, установленные Техническими регламентами;
      8) оформление ветеринарных сопроводительных документов при погрузке (выгрузке) и транспортировке подконтрольных товаров в соответствии с Правилами выдачи ветеринарных документов на объекты   Государственного ветеринарно-санитарного контроля и надзора, утвержденными Правительством Республики Казахстан.

5. Контроль на объектах производства, осуществляющих
переработку продукции и сырья животного происхождения

      11. Инспекторы на объектах производства, осуществляющих переработку продукции и сырья животного происхождения проверяют:
      1) наличие ветеринарных сопроводительных документов на  поступающее на переработку сырье в соответствии с Правилами выдачи ветеринарных  документов на объекты государственного ветеринарно-санитарного контроля и надзора, утвержденными Правительством Республики Казахстан;
      2) объем и ассортимент выпускаемых подконтрольных товаров;
      3) ветеринарно-санитарное состояние объектов ветеринарного назначения, технологического и холодильного оборудования, производственных и складских помещений, холодильных и морозильных камер, инвентаря, а также территории объекта контроля в соответствии с Техническими регламентами;
      4) организацию проведения дезинфекции, дезинсекции и дератизации производственных помещений, технологического оборудования, инвентаря, тары в соответствии с Ветеринарным (ветеринарно-санитарными) правилами, утвержденными Правительством Республики Казахстан;
      5) наличие подразделений производственного контроля, созданных администрациями объектов производства;
      6) порядок определения соответствия продукции и сырья животного происхождения ветеринарным нормативам осуществляемый подразделениями производственного контроля;
      7) функционирование систем контроля качества и безопасности Продукции (HACCP, ISO, CMP) в случае их наличия.

6. Контроль на объектах производства, осуществляющих
реализацию животных, продукции и сырья животного
происхождения, включая экспортеров (импортеров)

      12. Инспекторы на объектах производства, осуществляющих реализацию животных, продукции и сырья животного происхождения проверяют:
      1) соответствие животных, продукции и сырья животного происхождения сопроводительным документам, удостоверяющим ее происхождение, качество и безопасность, а также фальсификация ветеринарных сопроводительных документов, штампов, печатей, клейм;
      2) соблюдением ветеринарно-санитарных требований при перевозке животных, продукции и сырья животного происхождения; в соответствии с Правилами осуществления транспортировки (перемещений) перемещаемых (перевозимых) объектов на территории Республики Казахстан, утвержденными Правительством Республики Казахстан;
      3) выполнение ветеринарно-санитарных требований при приемке, хранении и реализации продукции и сырья животного происхождения в соответствии с Техническими регламентами;
      4) порядок осуществления ветеринарно-санитарной экспертизы продукции животного происхождения в аккредитованных лабораториях в соответствии с Ветеринарными (ветеринарно-санитарными) правилами, утвержденными Правительством Республики Казахстан;
      5) организацию проведения дезинфекции помещений, оборудования, инвентаря, а также дезинсекции и дератизации в соответствии с Ветеринарными (ветеринарно-санитарными) правилами, утвержденными Правительством Республики Казахстан;
      6) выдачу ветеринарных документов установленной формы по Правилам выдачи ветеринарных документов на объекты государственного ветеринарно-санитарного контроля и надзора, утвержденным Правительством Республики Казахстан;
      7) выполнение предписаний об устранении нарушений ветеринарных (ветеринарно-санитарных) правил;
      8) проведение ветеринарно-санитарных мероприятий по предупреждению распространения возбудителей зоонозных и зооантропонозных болезней в соответствии с Правилами организации и осуществления ветеринарных мероприятий, обязательных для исполнения физическими и юридическими лицами, утвержденными Правительством Республики Казахстан;
      9) выполнение требований к реализации продукции и сырья животного происхождения, установленных техническими регламентами;
      10) условия проведения утилизации или уничтожения биологических отходов в соответствии с Ветеринарными (ветеринарно-санитарными) правилами, утвержденными Правительством Республики Казахстан;
      11) изъятие из реализации некачественной или опасной для жизни и здоровья людей продукции животного происхождения в соответствии с Правилами обязательного изъятия и уничтожения животных, продуктов и сырья животного происхождения, представляющие особую опасность для здоровья животных и человека, либо их обязательного обезвреживания (обеззараживания) и переработки без изъятия, утвержденными постановлением Правительства Республики Казахстан.

7. Оценка и оформление результатов контроля в объектах
производства, осуществляющих выращивание животных заготовку
(убой), хранение, переработку и реализацию животных, продукции
и сырья животного происхождения, включая
экспортеров (импортеров)

      13. По результатам проверки в объектах производства, осуществляющих выращивание животных, заготовку (убой), хранение, переработку и реализацию животных, продукции и сырья животного происхождения, включая экспортеров (импортеров), составляется акт проверки.
      По результатам иных форм государственного контроля объектов, подконтрольных государственному контролю в области ветеринарии, в случае выявления нарушений требований законов Республики Казахстан и постановлений Правительства Республики Казахстан в области ветеринарии проверяющий государственный ветеринарно-санитарный инспектор, за исключением ветеринарно-санитарных инспекторов подразделений государственных органов, осуществляющих государственный контроль в области ветеринариии за объектами соответствующих государственных органов,в зависимости от установленных нарушений требований законов Республики Казахстан и постановлений Правительства Республики Казахстан составляет предписание, выносит постановление об изъятии животных, продукции и сырья животного происхождения, представляющих особую опасность для здоровья животных и человека, но без привлечения к административной ответственности, с обязательным разъяснением субъекту частного предпринимательства порядка его устранения.
      14. Акт проверки составляется в соответствии с Законом Республики Казахстан "О государственном контроле и надзоре в Республики Казахстан".
      Акт проверки составляется в трех (в случае обнаружения нарушений требований законов Республики Казахстан и постановлений Правительства Республики Казахстан в области ветеринарии - в четырех) экземплярах и подписывается государственным  ветеринарно-санитарным инспектором соответствующей территории, проводившим проверку.
      Первый экземпляр акта проверки проверяющим государственным ветеринарно-санитарным инспектором сдается в государственный орган, осуществляющий в пределах своей компетенции статистическую деятельность и в области правовой статистики и специальных учетов, и его территориальные органы, второй экземпляр передается под роспись проверяемому лицу, третий остается у проверяющего Инспектора, а четвертый передается ветеринарному инспектору соответствующей территории для предъявления иска в суд. При отказе от принятия акта проверяемым соответствующий экземпляр направляется ему почтой.
      15. В случае осуществления лабораторных исследований при проведении проверки в объектах производства, осуществляющих выращивание животных, заготовку (убой), хранение, переработку и реализацию животных, продукции и сырья животного происхождения, включая экспортеров (импортеров) к акту проверки прилагается акт (протокол, заключение) проведенных лабораторных исследований.
      16. В случае обнаружения нарушений требований законов Республики Казахстан и постановлений Правительства Республики Казахстан в области ветеринарии Инспектор по результатам проверки составляет предписание, выносит постановление о наложении административного взыскания в зависимости от характера установленных нарушений в пределах своей компетенции.