"Астық қоймаларын (элеваторларды және нан қабылдайтын пункттерді) күтіп-ұстауға және пайдалануға қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар" санитарлық-эпидемиологиялық ережесі мен нормаларын бекіту туралы"

Қазақстан Республикасының Денсаулық сақтау министрлігінің 2006 жылғы 10 шілдедегі N 293 бұйрығы. Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде 2006 жылғы 16 тамызда тіркелді. Тіркеу N 4347. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2010 жылғы 30 маусымдағы N 476 бұйрығымен

      Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2010.06.30 N 476 бұйрығымен.

      "Халықтың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығы туралы" Қазақстан Республикасы Заңының 7-бабының 10) тармақшасына, 17-бабының 1-тармақшасына сәйкес БҰЙЫРАМЫН:
      1. Қоса беріліп отырған "Астық қоймаларын (элеваторларды және нан қабылдайтын пункттерді) күтіп-ұстауға және пайдалануға қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар"  санитарлық-эпидемиологиялық ережесі мен нормалары бекітілсін.
      2. Қазақстан Республикасының Денсаулық сақтау министрлігінің Мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау комитеті(Белоног А.А.) осы бұйрықты Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркеуге жіберсін.
      3. Қазақстан Республикасының Денсаулық сақтау министрлігінің Ұйымдастыру-құқық жұмыс департаменті (Акрачкова Д.В.) осы бұйрықты Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркеуден өткеннен кейін ресми жариялауға жіберсін.
      4. Осы бұйрықтың орындалуын бақылауды өзіме қалдырамын.
      5. Осы бұйрық ресми жарияланған күнінен бастап қолданысқа енгізіледі.

      Министрдің
      міндетін атқарушы

      "Келісілген"
      Қазақстан Республикасының
      Ауылшаруашылығы министрі
      2006 жылғы 27 шілде

Қазақстан Республикасы    
Денсаулық сақтау министрінің м.а.
2006 жылғы 10 шілдедегі   
N 293 бұйрығымен бекітілген 

Дән қоймаларын (элеватор және астық қабылдайтын
пункттерді) күтіп ұстауға және пайдалануға қойылатын
санитарлық-эпидемиологиялық талаптар" туралы
санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормалар

1. Жалпы ережелер

      1. "Дән қоймаларын (элеватор және астық қабылдайтын пункттерді) күтіп ұстауға және пайдалануға қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар" туралы санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормалар (бұдан әрі - санитарлық ережелер) дән сақтауға (элеватор және астық қабылдайтын пункттерді) (бұдан әрі - нысан) арналған дән қоймаларын күтіп ұстауға, аумағына, сумен қамтамасыз етуге, канализацияға, жылытуға, желдетуге, жарықтандыруға қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар және олардың меншік түріне қарамастан жеке және заңды тұлғаларға таралады.

      2. Осы санитарлық ережелер мен нормаларда мына терминдер мен анықтамалар қолданылған:
      1) шанақ, сыйымдылық - дәнді уақытша сақтауға арналған, жапқыш және қоректендіргішпен жабдықталған, дәнді төмендегі бөлігі арқылы түсіретін сыйымдылық;
      2) триер - дәннен ұзын және қысқа қоспаларды бөліп алуға арналған қондырғы;
      3) циклон - ауаны тазартуға арналған құрылғы.

2. Аумақты күтіп ұстауға қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар

      3. Нысанның аумағы қоршалуы керек. Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің м.а.»"Өндірістік нысандарды жобалауға қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар" туралы санитарлық-эпидемиологиялық ережелерді бекіту туралы", нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу Реестрінде N 3792 тіркелген 2005 жылғы 8 шілдедегі N 334 бұйрығымен бекітілген санитарлық ережелердің талаптарына сәйкес нысанның санитарлық-қорғау аумағы болуға тиіс.

      4. Нысанның аумағының қатты қабаты, атмосфералық жауын-шашын ағатын еңісі, көлік жүруге арналған жолы, жолаушыларға арналған аяқ жолы болуы керек. Ағынды суды жинағыштары тазартылып, жұмысқа жарамды жағдайда күтіп ұсталынуы керек.

      5. Аумақта техникалық мақсаттарға арналып жасалған шұңқырлар немесе басқа ойықтар жабылуы керек, қоршауы, ескертетін белгісі болып, түңгі уақытта жарықтандырылуға тиіс.

      6. Түсіріп-тиейтін жұмыстар жүргізілетін алаңдардың, көліктік механизмдердің тұрақты жүретін және өтетін орындарының су жинайтын орынға қарай 3 0 С аспайтын еңісі болуы керек. Аумақтың бос  учаскелері көгалдандырылуға тиіс.

      7. Нысанның аумағын таза ұстап, жазғы уақытта су сеуіп қысқы уақытта қардан тазарту керек.

      8. Қоқыстарды жинауға арналған темір контейнерлер асфальт төселген алаңда орнатылып, оның көлемі контейнердің түбінен 3 есе үлкен болуға тиіс, олар өндірістік және қосымша үй-жайлардан 25 метрден (бұдан әрі - м) кем емес қашықтықта орналасуы керек.

      9. Қоқыстар мен қалдықтарды жинақталуына қарай, бірақ контейнер сыйымдылығының 2/3 бөлігі толған кезде шығарылып отыруға  тиіс. Қоқыстарды шығару арнайы автокөлікпен жүргізілуі керек.

      10. Ауладағы дәретханалардың су өткізбейтін шұңқыры болып, ол өндірістік үй-жайлардан 25 м кем емес қашықтықта орналасуға тиіс. Су жиналатын шұңқырлар уақытында тазартылып және зарарсыздандырылуға тиіс.

      11. Аумақта өндірістік қалдықтарды ашық әдіспен сақтауға рұқсат етілмейді. Өндірістік қалдықтарды арнайы автокөлік құралдарымен шығару керек.

      12. Аумақтағы дәннің зиянкестерімен зақымдалған учаскелерге дезинсекция жүргізілуге тиіс.

      13. Өнімдерді және қалдықтарды қорапталмаған күйінде тиеу барысында аумақты шаң басып кетуден ескертетін құрылғысы болуы керек.

3. Өндірістік, қоймалық және қосымша үй-жайларға
қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар

       14. Өндірістік ғимараттар және имараттарда жұмыс істейтін бір адамға келетін алаң 4,5 шаршы метрден (бұдан әрі - м 2 ) кем болмауы керек. Бұл алаңға жабдықтар орналасқан алаң, қызмет көрсететін аумақ, өтетін жол, аралық жүк жинайтын алаңдар және болашақта өндірісті кеңейтуге қарастырылған резервтегі алаңдар кірмейді.

      15. Үй-жайдың көлемі микроклиматтың параметрлерін ескере отырып анықталады, бірақ бір жұмысшыға шаққанда 15 куб метрден (бұдан әрі - м 3 ) кем болмауы керек.

      16. Өндірістік үй-жайлар қабырғасының, төбесінің, негізгі іргелі құрылғыларының, есігінің, еденінің бетінде, сол сияқты шанақтың қабырғалары томпақсыз, ойықсыз, бүдірсіз болып, оларды тез тазартуға мүмкіндік беруі керек.

      17. Ғимараттардың құрылысқа қолданылатын құрылғыларының материалдары, әрлеуге қолданылатын заттар және оның құрамы құрылғыларды шіруден және өртенуден қорғайтын Қазақстан Республикасында қолдануға рұқсат етілген заттардан болуы керек.

      18. Еденнің жабындысы тегіс және төзімді болуға тиіс. Өндірістік шаң-тозаң шығаратын үй-жайларда еденнің беті тегіс болып, тез тазартуды қамтамасыз етуге тиіс. Ылғалды үрдіс жүретін өндірістік үй-жайлардың едені тақтайшалармен қапталуы керек.

      19. Табиғи жолмен желдетілетін үй-жайларда алаңы 1 м 3 кем емес аз дегенде екі терезе мен форточка қарастырылуға тиіс. Терезелер немесе форточкалардың алаңдарының қосындысы үй-жайдың алаңының 0,2 пайызынан (бұдан әрі - %) кем болмау керек, шанақтың үстіндегі қабатта - 0,3% кем емес.

      20. Терезе құрылғыларының қапсырмасы терезенің сыртқы бетін жуып, жөндеуді үй-жайдың ішінен қамтамасыз етуі керек. Еденнен 1 м биіктікте орналасқан терезелерге  кеңдігі бойымен бірдей қоршау орнатылуға тиіс.

      21. Дайын өнімдерді қаптарға және пакеттерге салып қораптау технологиялық үдерістің ағынын ескере отырып, арнайы жабдықталған үй-жайларда жүргізіліп, ол өндірістік үй-жайлардың құрамына енуі керек. Дәнді, жарманы және ұнды қаптауға арналған қаптар жылытылатын, сорып-шығаратын желдету жүйесімен жабдықталған жеке үй-жайларда тазартылып, кептіріліп, зарарсыздандырылуы керек.

      22. Көлік құралдары жұмыстан кейін тазартылып, жуылып, ал зақымдалған дәндермен жұмыс істеген жағдайда зарарсыздандырылуы керек.

      23. Дәндерді дәрілеуге арналған жүзгіндерді дайындауға арналған үй-жайлар басқа үй-жайлардан оқшау болуға тиіс. Тұқымды дәрілеуге Қазақстан Республикасында қолдануға рұқсат етілген заттар қолданылып, жеке оқшауланған үй-жайда сақталуға тиіс.

      24. Өндірістік ғимараттардың ішіндегі және алаңдардағы қоршаулар биіктігі 1 метрге дейін болаттан, тордан жасалып, еденнен 15 сантиметр (бұдан әрі - см) биіктікке дейін біркелкі тегіс болуға тиіс.

      25. Ғимараттың және ғимараттың биіктігі карниздің төбесіне дейін 10 м асқан жағдайда шатырында жанбайтын материалдан жасалған, биіктігі 0,6 м кем емес торланған қоршау жабдықталуы керек. Төбеде жабдықты орнатқан кезде қоршаудың биіктігі 1,0 м кем емес болуы керек.

      26. Дәнді сақтауға арналған қоймалардың едендері томпақсыз, жарықсыз, тегіс асфальтты бетонды жабындысы болуға тиіс. Қабырғалардың беті тегіс, тазартуға және зарарсыздандыруға ыңғайлы болуы керек.

      27. Қапқа қапталған дәндерді сақтауға арналған қоймалар көп қабатты болуы мүмкін. Олардың жүкті түсіретін еңісі, тасымалдауға арналған көлік құралдары болуға тиіс.

      28. Жұмыстары механикаландырылған дән сақтайтын, едені тегіс, оның ішінде аэронауалармен жабдықталған қоймаларда конвейерге жіберетін тесіктердің үстіне центрі бойынша, жұмысшыларды құйғыға тартып кетпес үшін тігінен тіректер орнатылуы керек.

      29. Механикаландырылған дән қоймаларын тігінен қойылған тіреулерсіз немесе пирамидалық торсыз пайдалануға рұқсат етілмейді.

      30. Сыртқа жіберетін құрылғыға дәнді бос күйінде тасымалдау механикаландырылуы керек. Дәннің үйіндісіне жұмысшылардың жақындауына рұқсат етілмейді. Қоймалардың тегіс еденді өтетін галереялары сорып-шығаратын желдетумен жабдықталуы керек.

      31. Еңіс еденді дән қоймаларында жоғарғы конвейерлік галереяның еденнен төбесіне дейін қоршауы болуы керек. Есігін ашқан кезде төменгі конвейердің іске қосқыш электрқозғалтқышы автоматты түрде ажыратылуға тиіс.

      32. Дән өздігінен ағатын, механикаландырылған әрбір қоймада төменгі галереяның конвейерін тоқтатуға арналған екі түйме - басқышы болуы керек. Түйме басқыштар қойманың сыртқы қабырғасында және конвейердің электрқозғалтқышының жанында болуға тиіс.

      33. Сыйымдылықтың және шанақтың орналасқан орнына қарамастан, еденнің деңгейінде тығыз жабылатын, тиейтін, кіріп-шығатын люк орнатылған, ұяшықтарының мөлшері 250 х 75 милиметрден (бұдан әрі - мм) артық емес қорғағыш тормен жабдықталған, біртұтас жабындысы болуға тиіс.

      34. Барлық сыйымдылық пен шанақтар сорғыш құрылғыларымен, шаң-тозаңды жинап және сақтайтын шанақпен бөлек қондырғыда жабдықталуы керек.

      35. Сыйымдылықтар мен шанақта сақталған дәннің температурасын тексеру стационарлық немесе жылжымалы қондырғыларымен жүргізіледі. Жұмысшыларды дән сақтайтын сыйымдылықтар мен шанақтардың ішіне түсіру негізделген қажетілікке байланысты және арнайы шығырдың көмегімен жүргізіледі. Түсірер алдында сыйымдылық немесе шанақ желдетілуге тиіс.

      36. Дән сақтауға арналған сыйымдылықтар және шанақтар дәнді толық төгуді қамтамасыз ететін құрылғылармен жабдықталуы керек.

      37. Ғимараттың жерасты қабаттарының және жерасты галереялардың (тоннел) құрылысы оларға жерасты суларының өтуін болдырмауы керек.

      38. Жерасты қабаттарда орналасқан өндірістік үй-жайлар, көліктік тоннелдер желдеткішпен қамтамасыз етіліп, үй-жайдың немесе тоннелдің басында және аяғында орналасқан кем дегенде екі кіріп-шығатын есігі болуға тиіс.

      39. Тұтас емес жабындыларға, механизмдерге қызмет көрсетуге арналған өткелдер және галереялардың, қоймалардың жоғарғы конвейерлік галереялары, өтетін көпірлердің биіктігі 1,0 м кем емес, төменгі жағынан 0,15 м тұтас тігілген қоршауы болуы керек.

      40. Ұзындығы 20 м артық болатын, жерден немесе үй-жайлардың еденінен 2 м биіктікте орналасқан галерея мен алаңдардың біреуі басында екіншісі аяғында орналасқан кем дегенде екі кіріп-шығатын есігі болуға тиіс.

      41. Өндірістік және қоймалық үй-жайларда жұмыс орындарын және өткелдерді заттармен бөгеп тастауға рұқсат етілмейді.

      42. Жабдықтар мен қоршаудың шаң-тозаңы мен сыпырындысы қоқысқа жіберілгенге дейін өңделуге тиіс. Үй-жайдың ішінде тазалау барысында жанатын сұйықтықтарды қолдануға болмайды.

      43. Дәнді сақтауға арналған үй-жайлар, іргелес жатқын үй-жайлар және баспалдақтық алаңдар тазалықта ұсталынуға тиіс. Әр ауысымнан кейін шаң-тозаңнан, қалдықтардан және төгілген өнімдерден тазарту керек. Тазарту кезінде дәнді таза брезентпен жауып қою керек.

      44. Элеваторға келіп түскен дән астық қорының зиянкестеріне қарсы өңдеуден өткізілуі керек. Өңдеу үшін физикалық және химиялық әдістер қолданылуы мүмкін. Химиялық зарарсыздандыру үшін Қазақстан Республикасының аумағында қолдануға рұқсат етілген заттар пайдаланылады.

      45. Дәнді кеулеу және тазарту бөлек үй-жайда немесе ашық ауада шаң ұстағышты қолдана отырып жүргізілуге тиіс. Бұл жұмыстарды дәнді сақтайтын қоймада жүргізуге рұқсат етілмейді.

      46. Қойма немесе оның бөлігі әрбір босаған сайын механикалық жолмен тазартылуға, астықтың зиянкестері жұқтырылған жағдайда ылғалды немесе газдау әдісімен дезинсекция жүргізуге жатады.

      47. Қамбалық зиянкестер жұқтырылған қоқыстар, сыпырынды, шаң-тозаң және дән таза дәнді сақтайтын қоймадан 40-50 м қашықтықта оқшауланған үй-жайда сақталуға тиіс. Сыпырындыны, қоқыстарды қойманың ішіне сақтауға рұқсат етілмейді.

4. Сумен қамтамасыз етуге және канализацияға
қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар

       48. Нысан шаруашылық-ауыз су және технологиялық мақсатқа пайдалануға қолданыстағы орталықтандырылған су құбырынан сумен қамтамасыз етілуі керек, ол болмаған жағдайда сумен қамтамасыз ету көзі бар, жеке су құбыры орнатылуға тиіс.

      49. Орталықтандырылған сумен қамтамасыз ету жүйесі жағдайында судың сапасы Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау  министрінің м.а. "Шаруашылық-ауыз сумен қамтамасыз етуге және суды мәдени-тұрмыстық қолдану орындарына қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормаларды бекіту туралы", Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу Реестрінде N 2999 тіркелген, 2004 жылғы 28 маусымдағы N 506 бұйрығының талаптарына сай болуы керек. Орталықтандырылмаған сумен қамтамасыз ету жағдайындағы судың сапасы Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің м.а. "Орталықтандырылмаған шаруашылық-ауыз сумен  қамтамасыз етуге қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормаларды бекіту туралы", Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу Реестрінде N 3720 тіркелген, 2005 жылғы 13 мамырдағы N 229 бұйрығының талаптарына сай болуы керек.

      50. Жұмысшыларды ауыз сумен қамтамасыз етілуі керек.

      51. Шаруашылық-ауыз суға және өртке қарсы қажетілікке суды жинау үшін кем дегенде екі су жинайтын резервуар болуы керек. Резервуарлардың қапсырмалары, сатысы және люгі болуға тиіс. Люктері құлпымен жабылып және пломба қойылуы керек.

      52. Резервуарларды тазалау және зарарсыздандыру, соңынан зертханалық бақылау жүргізу әр босаған сайын, апатты жағдайда және жөндеу жұмыстарын жүргізгеннен кейін жылына бір реттен кем емес жүргізілуге тиіс.

      53. Қырманда тасымалы суды пайдалануға рұқсат етіледі. Суды сақтауды жеке үй-жайда кем дегенде 2 сыйымдылықта жүргізу керек.

      54. Ағызатын шлангілерді сақтау үшін үй-жайдың іші сөрелермен немесе басқа құрылғылармен (патрубкалар, шлангілер), сол сияқты тазалауға қажетті керек жараққа арналған шкафтармен жабдықталып және тазалықта ұсталынуға тиіс.

      55. Сыйымдылықтардың құрылғысында қарастырылуға тиіс:
      1) судың толық ағып кетуі үшін еңістік;
      2) суды сақтауға арналған сыйымдылықтың көлемі суды тұтыну нормасына сәйкес қарастырылып және бір адамға сөткесіне 25 л есебінен белгіленуге тиіс;
      3) люктің құрылғысында диаметрі 0,7 м болатын тығыз жабылатын қақпақ;
      4) көлік құралдарынан суды ағызу үшін құрылғы;
      5) тұтынушыларға су алу үшін арнайы орнатылған құбырлық шүмектер.

      56. Тасымалы суды сақтауға арналған сыйымдылықтарды және оны тасымалдайтын сыйымдылықтарды тазарту, жуу және зарарсыздандыру 10 күнде бір рет жүргізілуі керек, ал темір жол көлігіндегі көлемі 25 м 3 және одан да үлкен резервуарларды жылына кем дегенде 6 рет. Эпидемиологиялық көрсеткіштері бойынша зарарсызданыру жиілігі көбейтіледі.

      57. Нысанда тұрмыстық және өндірістік канализация қарастырылуға тиіс. Тұрмыстық және өндірістік канализация желілерін ғимараттың ішінде біріктіруге, тұрмыстық канализация құбырларын ұн, жарма және құрама жемді өндіретін және сақтайтын үй-жайлардың іші арқылы көлденеңінен жүргізуге рұқсат етілмейді.

      58. Технологиялық сызбаларға байланысты өндірістік ағынды суды тұрмыстық канализацияға қоспастан бұрын оқшаулап тазарту қарастырылуы керек.
      Канализациясы жоқ нысандарда су соратын шұңқырлар жабдықталуға тиіс.

      59. Ашық су қоймаларына, сол сияқты сіңіргіш құдықтарға өндірістік және тұрмыстық қалдық суларды тиісті тазартудан өткізбей ағызуға рұқсат етілмейді.

5. Желдетуге және жарықтандыруға қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар

      60. Барлық өндірістік және қосымша үй-жайлардың, олардың ішіндегі ауаның ластану деңгейіне қарамастан табиғи, механикалық немесе аралас сорып-шығаратын желдетуі болуы керек.

      61. Соратын желілерді айына 3 реттен кем емес тексеріп, жылына бір реттен кем емес бақылаулық сынақтан өткізіп, төлқұжаттық мәліметтермен салыстырып отыру керек.

       62. Жұмыс істеу барысында шаң-тозаң тудыратын барлық машиналар мен механизмдер, сол сияқты сыйымдылықтар және шанақтардың жергілікті сорғышы болуы керек.

      63. Шаң-тозаң шығаратын құбырлар ғимараттың шатырынан 2 м биіктікке шығарылып орнатылуға тиіс. Элеватордың жұмысшы ғимараттарындағы сепараторлық үй-жайда сырттан ауаның түсуі қарастырылуы керек.

      64. Өндірістік үй-жайлардың жылытылатын жұмысшы аумағындағы микроклиматтың көрсеткіштері жылдың суық және ауыспалы кезеңдерінде Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің м.а. "Өндірістік үй-жайлардың ауасына қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптардың" санитарлық ережелері мен нормаларын бекіту туралы", нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу Реестрінде N 3789 тіркелген 2005 жылғы 14 шілдедегі N 355 бұйрығының талаптарына сай болуы керек.

      65. Жылытылатын өндірістік үй-жайлардың тұрақты емес жұмыс орындарында жылдың суық және ауыспалы кезеңдерінде ауа температурасы 10 градус Цельсия (бұдан әрі - 0 С) төмендеуі және ауа қозғалысының жылдамдығы секундына 0,7 метрге (бұдан әрі - м/с) дейін көтерілуі жағдайында жұмыс істеуге рұқсат етіледі.

      66. Өндірістік үй-жайлардың жарықтандырылуы жақсы көруді, көздің аз шаршауын және еңбектің қауіпсіздігін қамтамасыз етуге тиіс.

      67. Барлық үй-жайлар табиғи жарықтандырумен - жоғарыдан, бүйірден немесе аралас жарықтандырумен қамтамасыз етілуі керек.
      Тұрақты жұмыс орындары бар қосымша үй-жайларда, тұрмыстық үй-жайларда табиғи жарықтандыру қарастырылып, ал басқа өндірістік, қосымша және қоймалық үй-жайларда екінші жарықпен немесе жасанды жарықпен жарықтандыруға рұқсат етіледі.

      68. Жарық түсетін ойықтарды өндірістік жабдықтармен қалқалауға, ғимараттың ішкі және сыртқы жағынан өнімдермен көлеңке түсіруге рұқсат етілмейді.

      69. Жарық түсетін ойықтар шаңнан жылына екі реттен кем емес, шамдар 6 реттен кем емес тазартылуға тиіс.

      70. Істен шыққан сынап толтырылған газоразрядты шамдарды жинау және сақтау үшін арнайы жеке үй-жай бөлінуі керек. Қолданылған шамдар есепке алуға және арнайы жорналда тіркеуге жатады, кейіннен олар өңдеу пункттеріне тапсырылады (демеркуризация).

6. Жабдықтарды күтіп ұстауға және пайдалануға
қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар

      71. Нысандағы дәнді пайдалану мақсатына байланысты технологиялық өңдеу үрдісі бекітілген стандарттық күйге жеткізуді қарастырады. Өңдеу үрдісі дәнмен жүргізетін барлық операцияның механикаландырылған ағынның қамтамасыз ететін технологиялық желілерді қолдану базасында ұйымдастырылуы керек.

      72. Технологиялық желілер ағыны операциялардың төмендегі реттілігін қарастыруға тиіс: келіп түскен дәнді өлшеуді; механикалық жолмен түсіру; алдын ала қопсықтан тазарту; дымқыл дәнді уақытша орналастыру; шикі және ылғалды дәнді кептіру; дәнді сепараторда тазарту; триерлерде және басқа дәнді тазартқыш машианаларда тазарту; тазарған дәнді және қалдықтарын өлшеу; өңделген дәнді дән қоймаларына орналастыру.

      73. Жабдықтар Қазақстан Республикасында қолдануға рұқсат етілген материалдан жасалынуы керек.

      74. Жабдықтарды орналастыру қауіпсіз және жинақтау, жөндеу, қызмет көрсетуге ыңғайлы болуға тиіс. Өздігінен жүретін тасымалдаушы машиналарды орнату сондай есеппен жүргізіледі, олардың және басқа машиналардың арасында, ғимараттың қабырғасы, қақпасы,  басқа да орнатылатын орынмен арасында кеңдігі 1 м жол қалуы керек.

      75. Өндірістік жабдықтардың құрылымының ыстық бөліктерінің жылудан оқшаулаушы қабаты болып, сыртқы бетінің температурасы 45 0 С аспауға тиіс.

      76. Өндірістік жабдықтардың қозғалатын бөлігі қоршалып, тісті бергіштері қаптамамен жабылып, машинаның қозғалмайтын бөлігіне мықтап бекітілуі керек. Машинаның қозғалатын бөлігінің қоршауы төзімді, пайдалануға ыңғайлы және еденге немесе қоршалған жабдықтардың қозғалмайтын бөлігіне нық бекітілуге тиіс. Машинадағы және механизмде қолданылатын қозғалыстағы салмаққа қарсы бөлігі машинаның ішінде орналасуы немесе бекітілген қоршауға орнатылуы керек.

      77. Нысандар металломагнитті қоспаларды шығарып алатын арнайы қондырғылармен қамтамасыз етілуі керек. Магниттік бөгеттер металломагнитік қоспаларды толық ұстайтындай есеппен орнатылуға тиіс.

      78. Електің бүйір жақтарынан кеңдігі 0,8 м кем емес, өздігінен ағатын құбырлардан бос, өтетін жолдар болуға тиіс. Жұмыс уақыты кезінде жинақтаушы шнектерді, електерді қолмен тазартуға, бөлшектерін майлау, жөндеуге, машинаның үстіне шығып тұруға рұқсат етілмейді.

      79. Шешіп алынатын қоршаулардың шешіп алғанда және қайта орнатқанда қауіпсіз және ұстауға ыңғайлы құрылғысы болуы керек. Шешіп алынатын, артқа қайыратын және жылжытатын қоршаулар, ашылатын қақпақтар, бұл қоршаулардағы люктер және қалқандардың олардың өздігінен абайсызда шешіліп немесе ашылып кетуіне мүмкіндік бермейтін тетігі болуы керек.

      80. Анкерлік болттағы жабдықтар аралық жабындыға немесе машинаның бекіткішіне бекітілуге тиіс.

      81. Жетектегі белдіктердің және жазық белдікті берілімдердің ұштарының жалғауы төзімді, тегіс, иілгіш болуы керек. Жетектегі белдіктердің ұштарын темір қосқышпен жалғауға рұқсат етілмейді.

      82. Жабдықтардың сорғыштары қымталған, машиналардың сорғыш камералары шаң-тозаң өткізбеуі керек. Клапандары шаң-тозаң түзбей және ауа сормай, сорындының еркін шығуын қамтамасыз етуі керек.

      83. Барлық сорғыш қондырғылар технологиялық және көліктік жабдықтармен блокталуға тиіс, технологиялық және көліктік жабдықтардан жұмысқа 20 секунд бұрын қосылып, олар тоқтағанда 20-30 секунд кейін ажыратылуы керек. Жабдықтар жұмыс істеп тұрған жағдайда сорғыш қондырғыларды сөндіруге рұқсат етілмейді.

      84. Шу мен діріл туғызатын жабдықтарды орнату барысында  үй-жайдың ішінде, жұмыс орындарында шуды төмендетуге бағытталған архитектуралық-құрылыстық шаралар қарастырылуы керек.

      85. Ауа үрлейтін машиналар және пневматикалық көлікке арналған жоғарғы қысымдағы желдеткіштер дыбысты оқшаулайтын жеке үй-жайларда, дірілді оқшаулайтын төсемдерде орнатылып, ауа үрлейтін машиналар және желдеткіштерден кейін дыбысты бәсендеткіш, жекеленген жағдайда машинаға дейін орнатылуы керек.

      86. Көтеріп тасымалдайтын жабдықтар, өздігінен жүріп тасымалдайтын механизмдер берік орналастырылып, олардың өздігінен жылжуын және аударылып кетуін болдырмауға тиіс.

      87. Өздігінен алып бергіштің (қырғыш қоректендіргіш) жоғарғы бос тармағы қоршалып, шығырларының қырғыш бөлігін қырылдақтың ұстағыш саусақтарын артқа қайырмай түсіруге мүмкіндік беретін қауіпсіз тұтқалары болуға тиіс.

      88. Өздігінен алып бергіштің технологиялық желіде конвейермен немесе басқа машинамен жұмыс істеу барысында оның іске қосқышын, алдында орнатылған машинаның тоқтап қалу жағдайын ескеріп, қозғалтқышымен блоктау керек.

      89. Қорапталған жүкке арналған жылжымалы конвейердің таспасы бүйірлерінен ұзына бойы биіктігі 0,2 м болатын ернеумен бекітілуге тиіс; тасымалдағыш таспадан қаптарды қабылдап алу үшін арнайы қабылдағыш үстел орнатылуы керек.

      90. Дымқылдағыш машинаның сулық және дәндік дөңгелектері, дискілері жақсы теңестіріліп, қалқып айналып, судың шашырап ағуы біркелкі болуы керек, құбырларда, сыйымдылықтарда және арматурада судың ағуы болмай, судың құйылуы еркін болуға тиіс.

      91. Жуғыш машиналар ернеуінің биіктігі 50-75 мм болатын металл немесе бетон астауларда, жылытылатын үй-жайда орнатылып, жуғыш машинаның сығатын бағандарының қаптамасы мықты, тесіксіз болуы керек. Жуғыш машинаның айналасында еден құрғақ болуға тиіс.

      92. Қаптарды сілкіп қағатын машиналар мен аппараттар шаңнан және қамырдың қыртысынан тазарту барысында қаптарды қолмен ұстау қажеттілігін тудырмауы керек. Қаптарды қолмен ұстап тұрып тазартатын машиналарды қолдануға рұқсат етілмейді.
      Астықтың зиянкестерімен зақымдалған қаптарды дән сақтайтын қойманың аумағында ашық ауада тазартуға және сілкілеп қағуға рұқсат етілмейді.

      93. Тиейтін-түсіретін жұмыстарға қолданылатын траптар мына талаптарға сай болуы керек:
      1) жүк алып жүруге арналған траптар металл немесе тақтайдан жасалып, кеңдігі бір бағыттағы қозғалыста 0,8 м кем емес және екі бағыттағы қозғалыста 1,5 м кем емес болуға тиіс;
      2) траптар және көпірлер ұзын (3 метрден артық) болған жағдайда олардың астына ағаш тіреу орнатылуы керек. Тіреуге өнім салған қаптарды қолдануға рұқсат етілмейді;
      3) траптың бір шетінде вагонның есігінің тақтайшасына немесе жүк түсіретін нысанның басқа бір төзімді элементіне іліп қоятын металдан жасалған ілгегі болуы керек.

      94. Жылжымалы көліктік және дән тазалайтын машиналардың орнын ауыстыру және жаңа орынға қолмен итеріп апару электр қозғалтқышын  өшіріп  және шлангалық өткізгішін розеткадан ажыратқан күйде жүргізу керек.

      95. Жылжымалы көліктік және дән тазалайтын машиналарды итеру және қойманың платформасына, көпірге немесе басқадай биік жерге көтеру және орнату шығырдың көмегімен еңісі бар, жақсы бекітілген трап арқылы немесе басқалай осы жұмысты жеңілдететін арнайы бейімделген заттармен жүргізіледі.

7. Жұмысшылардың еңбек жағдайына қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар

      96. Нысанның жұмыскерлерінің санитарлық және арнайы киімдері, жеке қорғану құралдары болуы керек.

      97. Арнайы және санитарлық киімді жуу үшін кір жуатын орын қарастырылуға тиіс. Оларды үйде жууға рұқсат етілмейді.

      98. Киім шешетін, себезгі, қол жуатын, киімдерді кептіретін және шаңнан тазалайтын, әйелдердің жеке гигиенасы және дәретхананың қабырғалары және арақабырғалары 2,0 м биіктікке дейін Қазақстан Республикасы аумағында қолдануға рұқсат етілген және жуғыш заттарды қолдана отырып тез жуылатын және тазартылатын материалмен қапталуы керек.

      99. Себезгі, дәретхананың қол жуатын бөлмелерінде трап қарастырылуға тиіс. Едендерінің беті ылғал өткізбейтін, тайғанамайтындай болуы керек.

      100. Себезгілері киім шешетін орынмен жапсарлас орналасып, кабиналармен жабдықталуға тиіс. Себезгі торларының саны өндірістік үрдістер тобын есепке ала отырып қарастырылады.

      101. Ашық ауада және жылытылмайын үй-жайда жұмыс істейтін персонал үшін жылынатын бөлме қарастырылуы керек. Шамалап шаң-тозаң бөлетін өндірістік үдерістер жағдайында ингалятор қарастырылуға тиіс.

      102. Жұмыскерлердің тізімдік саны 50-ден 300-ге дейін болғанда медициналық пункт, 300 асқан жағдайда фельдшерлік сауықтыру пункті қарастырылуы керек.

      103. Барлық цехтарда алғашқы медициналық көмек көрсету үшін Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің»"Тұрғындарға алғашқы медициналық көмек көрсететін дәрі-дәрмектік қобдишаның құрамын бекіту туралы", нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу Реестрінде N 3358 тіркелген 2004 жылғы 20 желтоқсандағы N 876 бұйрығына сай жинақталған дәрі-дәрмектік жиынтықпен қобдиша болуға тиіс.

      104. Нысанның ең көп адам жұмыс істейтін ауысымында жұмысшылар саны 200 және одан да көп болған жағдайда асхана, ал жұмысшылар саны одан аз болған жағдайда асхана - таратушы (буфет), жұмысшылар саны 30 кем болған жағдайда тамақ қабылдайтын бөлме қарастырылады.

      105. Асхана, буфетті күтіп ұстау және пайдалану Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің "Қоғамдық тамақтандыру  нысандарына қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптардың"  санитарлық-эпидемиологиялық ережелері мен нормаларын бекіту туралы", нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу Реестрінде N 2526 тіркелген, 2003 жылғы 25 шілдедегі N 569 бұйрығының талаптарына сай болуы керек.

      106. Тұрмыстық үй-жайларды тазарту ауысымда бір рет жүргізілуге тиіс. Санитарлық тораптарды тазалау және зарарсыздандыру үшін арнайы белгі қойылған керек-жарақ қолданылуы керек.

      107. Нысанның жұмыскерлері жұмысқа кірер алдында және әрі қарай кезеңмен Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің "Алдын-ала және кезеңмен міндетті түрде медициналық тексерістен өтуі керек зиянды өндірістік факторлар, кәсіптер Тізбесін бекіту туралы" және "Зиянды, қауіпті және қолайсыз өндірістік факторлардың ықпалында жұмыс істеген жұмыскерлерді алдын-ала және кезеңмен міндетті түрде медициналық тексерістен өткізу бойынша Нұсқауы" туралы, Мемлекеттік нормативтік құқықтық актілерді тіркейтін Реестрде N 2780 тіркелген, 2003 жылғы 12 наурызындағы N 243 бұйрығына сай медициналық тексерістен өтуі керек.

      108. Зарарсыздандыру, дезинсекция, дератизация Қазақстан Республикасының аумағында қолдануға рұқсат етілген заттармен жүргізілуге тиіс.

Об утверждении санитарно-эпидемиологических правил и норм "Санитарно-эпидемиологические требования к содержанию и эксплуатации зернохранилищ (элеваторов и хлебоприемных пунктов)"

Приказ И.о. Министра здравоохранения Республики Казахстан от 10 июля 2006 года № 293. Зарегистрирован в Министерстве юстиции Республики Казахстан 16 августа 2006 года № 4347. Утратил силу приказом Министра здравоохранения Республики Казахстан от от 30 июня 2010 года № 476

      Сноска. Утратил силу приказом Министра здравоохранения РК от 30.06.2010 № 476.

      В соответствии с подпунктом 10) статьи 7, подпунктом 1) статьи 17 Закона Республики Казахстан "О санитарно-эпидемиологическом благополучии населения", ПРИКАЗЫВАЮ:

      1. Утвердить прилагаемые санитарно-эпидемиологические правила и нормы "Санитарно-эпидемиологические требования к содержанию и эксплуатации зернохранилищ (элеваторов и хлебоприемных пунктов)".

      2. Комитету государственного санитарно-эпидемиологического надзора Министерства здравоохранения Республики Казахстан (Белоног А.А.) направить настоящий приказ на государственную регистрацию в Министерство юстиции Республики Казахстан.

      3. Департаменту организационно-правовой работы Министерства здравоохранения Республики Казахстан (Акрачкова Д.В.) направить настоящий приказ на официальное опубликование после его государственной регистрации в Министерстве юстиции Республики Казахстан.

      4. Контроль за исполнением настоящего приказа оставляю за собой.

      5. Настоящий приказ вводится в действие со дня официального опубликования.

      И.о. Министра
 

      "СОГЛАСОВАН"
      Министр сельского хозяйства
      Республики Казахстан
      27 июля 2006 года

Утверждены           
приказом И.о. Министра
здравоохранения      
Республики Казахстан 
от 10 июля 2006 года 
N 293                

Санитарно-эпидемиологические правила
и нормы "Санитарно-эпидемиологические требования
к содержанию и эксплуатации зернохранилищ
(элеваторов и хлебоприемных пунктов)" 1. Общие положения

      1. Санитарно-эпидемиологические правила и нормы "Санитарно-эпидемиологические требования к содержанию и эксплуатации зернохранилищ (элеваторов и хлебоприемных пунктов)" (далее - санитарные правила) устанавливают санитарно-эпидемиологические требования к территории, водоснабжению, канализации, вентиляции, освещению, к производственным, складским и вспомогательным помещениям, к условиям труда работников, содержанию и оборудованию зернохранилищ (элеваторов и хлебоприемных пунктов) (далее - объект), предназначенных для хранения зерна и распространяются на физические и юридические лица независимо от форм собственности.

      2. В настоящих санитарных правилах использованы следующие термины и определения:
      1) бункер, силос - емкости для временного хранения зерна, разгружающиеся через нижнюю часть, оборудованную затворами и питателями;
      2) триер - установка для выделения из зерна коротких или длинных примесей;
      3) циклон - устройство для очистки воздуха.

2. Санитарно-эпидемиологические
требования к содержанию территории

      3. Территория объектов должна быть ограждена. Объекты должны иметь санитарно-защитную зону в соответствии с требованиями санитарных правил, утвержденных приказом И.о Министра здравоохранения Республики Казахстан от 8 июля 2005 года N 334 "Об утверждении санитарно-эпидемиологических правил и норм "Санитарно-эпидемиологические требования к проектированию производственных объектов", зарегистрированным в Реестре государственной регистрации нормативных правовых актов за N 3792.

      4. Территория объектов должна иметь твердое покрытие с отводом атмосферных осадков к водостокам, дороги для транспорта, пешеходные дорожки. Водостоки должны очищаться и содержаться в исправном состоянии.

      5. Ямы и другие углубления, устраиваемые на территории для технических целей, должны закрываться, иметь ограждение, предупредительные знаки, в ночное время - освещаться.

      6. Площадки для погрузочно-разгрузочных работ, места регулярного передвижения транспортных механизмов и переездов должны иметь уклон к водостокам с углом не более 3 градусов. Свободные участки территории должны быть озеленены.

      7. Территория должна содержаться в чистоте, в летнее время поливаться, зимнее - очищаться от снега.

      8. Металлические контейнеры для сбора мусора должны быть установлены на асфальтированной площадке, размеры которой должны в три раза превышать площадь основания бачков и располагаться не ближе 25 метров (далее - м) от производственных и вспомогательных помещений.

      9. Удаление отходов и мусора должно производиться по мере накопления, но не более чем на 2/3 емкости контейнера. Вывоз мусора должен осуществляться специальным автотранспортным средством.

      10. Надворные туалеты должны иметь водонепроницаемый выгреб и находиться на расстоянии не ближе 25 м от производственных помещений, выгребные ямы - своевременно очищаться и дезинфицироваться.

      11. Хранение на территории производственных отходов открытым способом не допускается. Вывоз производственных отходов должен осуществляться специальным автотранспортным средством.

      12. Зараженные зерновыми вредителями участки территории должны подвергаться дезинсекции.

      13. При бестарной погрузке продукции и отходов должны предусматриваться устройства, предупреждающие запыление территории.

3. Санитарно-эпидемиологические требования
к производственным, складским и вспомогательным помещениям

      14. В производственных зданиях и сооружениях площадь на одного
работающего, должна составлять не менее 4,5 квадратных метра (далее - м 2 ). В эту площадь не входят площади, занимаемые оборудованием, зонами обслуживания, проходами, проездами, местами промежуточного складирования и резервными площадями для последующего расширения производств.

      15. Объем помещений определяется расчетом, исходя из параметров микроклимата, но не менее 15 кубических метров (далее -
м 3 ) на одного работающего.

      16. Поверхности стен, потолков, несущих конструкций, дверей, пола производственных помещений, а также стен силосов и бункеров должны быть без выступов, впадин, шероховатостей и позволять легко производить их очистку.

      17. Материалы строительных конструкций зданий, вещества и составы, применяемые для отделки, должны быть разрешены к применению в Республике Казахстан.

      18. Покрытие пола должно быть ровным и прочным. В помещениях с пыльными производствами покрытие пола должно обеспечивать легкость очистки. Пол производственных помещений, в которых осуществляются процессы с использованием влаги, должен покрываться плиткой.

      19. В помещениях с естественным проветриванием должно предусматриваться не менее двух открывающихся створок окон или форточек площадью не менее 1 м 3 каждая. Суммарная площадь створок или форточек должна быть не менее 0,2 процента (далее - % ) площади помещений, в этажах над силосной - 0,3 %.

      20. Устройство оконных переплетов должно обеспечивать возможность мытья и ремонта наружной поверхности окон непосредственно из помещений. Окна, расположенные на высоте менее 1 м от пола, должны иметь ограждения на всю их ширину.

      21. В составе производственных помещений с учетом поточности технологического процесса должны быть отведены специально оборудованные помещения для заполнения готовых мешков и пакетов готовой продукцией. Мешки, использованные для зерна, крупы и муки, должны подвергаться очистке, просушке и дезинфекции в отдельных, отапливаемых помещениях, оборудованных приточно-вытяжной вентиляцией.

      22. Транспортные средства ежедневно после работы должны очищаться и промываться, а при работе с зараженным зерном подвергаться дезинфекции.

      23. Помещения для приготовления суспензии, протравливания семян должны быть изолированными от остальных помещений. Для протравливания семян должны использоваться средства, разрешенные к применению в Республике Казахстан, которые должны храниться в отдельном изолированном помещении.

      24. Ограждения внутри производственных зданий и площадок, должны быть стальными, решетчатыми, высотой 1,0 м и сплошными на высоту не менее 15 сантиметров (далее - см) от пола.

      25. На кровле зданий и сооружений высотой свыше 10 м до верха карниза или парапета должны оборудоваться решетчатые ограждения из несгораемых материалов высотой не менее 0,6 м. При установке на крыше оборудования ограждение должно быть высотой не менее 1,0 м.

      26. Полы складов для зерна должны быть без выбоин и трещин, иметь ровное асфальтобетонное покрытие. Поверхности стен должны быть гладкими, доступными для очистки и дезинсекции.

      27. Склады для хранения зерна, упакованного в мешки, могут быть многоэтажными. Они должны иметь спуски и транспортные средства для перемещения груза.

      28. В механизированных зерновых складах с плоскими полами, в том числе оборудованных аэрожелобами, над выпускными отверстиями на конвейер по их центру должны устанавливаться вертикальные колонны, предохраняющие работающих от затягивания в воронку.

      29. Эксплуатация зерновых механизированных складов без вертикальных колонн или пирамидальных решеток не допускается.

      30. Процесс перемещения насыпей зерна к выпускному устройству должен быть механизирован. Доступ рабочих на насыпь не допускается. Проходные галереи складов с плоскими полами должны оборудоваться вытяжной вентиляцией.

      31. В зерновых складах с наклонными полами верхний конвейер должен иметь ограждение на всю высоту до крыши. При открывании дверей электродвигатель привода нижнего конвейера должен автоматически отключаться.

      32. В каждом механизированном складе с самотечным выпуском зерна должно быть не менее двух кнопок для остановки конвейера нижней галереи. Кнопки должны находиться на наружной стене склада и у электродвигателя конвейера.

      33. Силосы и бункера независимо от места их расположения должны иметь сплошное перекрытие с устройством загрузочных и лазовых люков, плотно закрывающихся в уровень с полом и оборудованных предохранительными решетками с ячейками размером не более 250 х 75 миллиметров (далее - мм) запираемыми на замок.

      34. Все силосы и бункера должны оборудоваться аспирационными устройствами, бункера для сбора и хранения пыли - отдельной установкой.

      35. Проверка температуры хранящегося в силосах и бункерах зерна должна осуществляться стационарными или переносными установками. Спуск рабочих в силосы и бункеры для хранения зерна может производиться при обоснованной необходимости и только при помощи специальной лебедки. Перед спуском силос или бункер должен проветриваться.

      36. Силосы и бункера для хранения зерна должны быть оборудованы устройствами, обеспечивающими полное его высыпание.

      37. Устройство подвальных этажей зданий и подземных тоннелей должно исключать проникновение в них грунтовых вод.

      38. Производственные помещения, расположенные в подвальных (полуподвальных) этажах, транспортные тоннели должны быть обеспечены вентиляцией и иметь не менее двух входов - выходов, расположенных в начале и конце помещения или тоннеля.

      39. Не сплошные перекрытия, помосты для обслуживания механизмов, переходные мостики должны иметь ограждение высотой не менее 1,0 м со сплошной зашивкой внизу на 0,15 м.

      40. Площадки, имеющие длину более 20 м и расположенные на высоте свыше 2 м от уровня земли или пола помещения, должны иметь не менее двух входов-выходов, устроенных один в начале и второй в конце галереи или площадки.

      41. В производственных и складских помещениях загромождение рабочих мест и проходов не допускается.

      42. Уборка должна проводиться пневматическим или механическим способом. Не допускается при уборке помещений использовать горючие жидкости.

      43. Помещения, предназначенные для хранения зерна, прилегающие помещения и лестничные клетки должны содержаться в чистоте. После каждой смены должны очищаться от пыли, мусора и  россыпей продуктов. При уборке зерно должно покрываться чистым брезентом.

      44. Поступающее на элеваторы зерно должно подвергаться обработке от вредителей хлебных запасов. Для обработки могут применяться физические и химические методы. Для химического обеззараживания должны использоваться вещества разрешенные к применению на территории Республики Казахстан.

      45. Очистка зерна должна производиться в отдельных помещениях, с применением пылеуловителей. Проведение этих работ в складах хранения зерна не допускается.

      46. Склад или часть его после каждого освобождения должен подвергаться механической очистке, при заражении вредителями хлебных запасов - дезинсекции влажным или газовым способом.

      47. Мусор, пыль и зерно, зараженное вредителями должны храниться в изолированном помещении, расположенном на расстоянии не менее 40-50 м от склада для хранения не зараженного зерна. Хранение сметок, сора и пыли внутри складского помещения не допускается.

4. Санитарно-эпидемиологические требования
к водоснабжению и канализации

      48. Объект должен быть обеспечен водой для хозяйственно-питьевых и технологических целей от существующего централизованного водопровода, а при его отсутствии должен устраиваться самостоятельный водопровод со своим источником водоснабжения.

      49. При централизованном водоснабжении качество воды должно соответствовать требованиям приказа и.о. Министра здравоохранения Республики Казахстан от 28 июня 2004 года N 506 "Об утверждении санитарно-эпидемиологических правил и норм по хозяйственно- питьевому водоснабжению и местам культурно-бытового водопользования", зарегистрированного в Реестре государственной регистрации нормативных правовых актов за N 2999. При нецентрализованном водоснабжении качество воды должно соответствовать требованиям приказа и.о. Министра здравоохранения Республики Казахстан от 13 мая 2005 года N 229 "Об утверждении санитарно-эпидемиологических правил и норм "Санитарно-эпидемиологические требования к нецентрализованному хозяйственно-питьевому водоснабжению", зарегистрированного в Реестре государственной регистрации нормативных правовых актов за N 3720.

      50. Рабочие должны быть обеспечены питьевой водой.

      51. Для хранения воды на хозяйственно-питьевые и противопожарные нужды должно быть не менее двух накопительных резервуаров. Люки резервуаров должны быть закрыты и опломбированы.

      52. Очистка и дезинфекция резервуаров с последующим лабораторным контролем должна проводиться после каждого их освобождения не реже одного раза в год, при аварийных ситуациях и после проведения ремонтных работ.

      53. На зерновых токах допускается использование привозной воды. Хранение воды должно осуществляться в отдельном помещении не менее чем в двух емкостях.

      54. Для хранения сливных шлангов помещения должны быть оборудованы стеллажами или другими устройствами (патрубки, шланги), а также шкафами для хранения уборочного инвентаря и содержаться в чистоте, иметь защитные устройства (колпаки, пробки, кожухи).

      55. Конструкция емкостей (резервуаров) должна предусматривать:
      1) уклон для полного слива воды;
      2) объем емкости (резервуара) должен предусматривать хранение воды, исходя из норм водопотребления, и устанавливаться из расчета не менее 25 литров на человека в сутки;
      3) устройство люка с плотно закрывающейся крышкой, диаметром 0,7 м;
      4) устройство для слива воды из средства транспортировки;
      5) разбор воды потребителям через специально установленные водопроводные краны.

      56. Чистка, мытье и дезинфекция емкостей для хранения привозной воды и емкостей для ее перевозки должны производиться один раз в десять дней, а резервуары объемом 25 м 3 и более и резервуары на железнодорожном транспорте не менее шести раз в год. По эпидемиологическим показаниям кратность дезинфекции увеличивается.

      57. На объекте должна предусматриваться бытовая и производственная канализация. Объединение сетей бытовой и производственной канализации в здании, прокладка горизонтальных трубопроводов бытовой канализации в помещениях для производства и хранения зерна, муки, крупы и комбинированных кормов не допускается.

      58. В зависимости от технологической схемы должна предусматриваться локальная очистка производственных сточных вод до сброса их в бытовую канализацию.
      На объектах, не имеющих канализацию, должны оборудоваться выгребные ямы.

      59. Не допускается сброс в открытые водоемы производственных и бытовых вод без соответствующей очистки, а также устройство поглощающих колодцев.

5. Санитарно-эпидемиологические
требования к вентиляции и освещению

      60. Все производственные и вспомогательные помещения независимо от степени загрязненности в них воздуха должны иметь естественную, механическую или смешанную приточно-вытяжную вентиляцию.

      61. Аспирационные сети должны осматриваться не реже трех раз в месяц, не реже одного раза в год должны проводиться контрольные испытания, с сопоставлением паспортных данных.

      62. Все машины и механизмы, при работе которых образуется пыль, а также силосы и бункеры должны иметь местные аспираторы.

      63. Выхлопные трубы циклонов должны выводиться на 2 м выше крыши здания, в котором они установлены. В помещении сепараторов рабочих зданий элеватора должен предусматриваться приток наружного воздуха.

      64. Показатели микроклимата в рабочей зоне отапливаемых производственных помещений в холодный и переходный периоды года должны соответствовать требованиям приказа И.о. Министра здравоохранения Республики Казахстан от 14 июля 2005 года N 355 "Об утверждении санитарно-эпидемиологических правил и норм "Санитарно-эпидемиологические требования к воздуху производственных помещений" зарегистрированного в Реестре государственной регистрации нормативных правовых актов за N 3789.

      65. В холодный и переходный периоды года в отапливаемых производственных помещениях на непостоянных рабочих местах допускается работать при сниженной на 10 градусов Цельсия (далее - 0 C) температуре воздуха и повышенной скорости движения воздуха до 0,7 метра в секунду.

      66. Освещение производственных помещений должно обеспечивать хорошую видимость и безопасность труда.

      67. Все помещения должны иметь естественное освещение - верхнее, боковое или комбинированное. Во вспомогательных помещениях с постоянными рабочими местами, в бытовых помещениях должно предусматриваться естественное освещение, в остальных производственных, вспомогательных и складских помещениях допускается освещение вторым светом или искусственное освещение.

      68. Не допускается заслонять или затемнять световые проемы производственным оборудованием, загромождать продукцией внутри и вне зданий.

      69. Световые проемы должны очищаться от пыли не реже 2 раз в год, светильники - 6 раз в год.

      70. Для сбора и хранения, вышедших из строя газоразрядных ламп с ртутным наполнителем, должно быть выделено отдельное помещение. Использованные лампы подлежат учету и регистрации в специальном журнале с последующей сдачей их в пункты переработки (демеркуризации).

6. Санитарно-эпидемиологические требования
к содержанию и эксплуатации оборудования

      71. Технологический процесс обработки зерна на объекте предусматривает доведение его до установленных стандартами кондиций в зависимости от назначения. Процесс должен быть организован на базе применения технологических линий, обеспечивающих поточное механизированное проведение всех операций с зерном.

      72. Поточная технологическая линия должна предусматривать следующую последовательность операций:
      взвешивание поступающего зерна;
      механизированная разгрузка;
      предварительная очистка на ворохоочистителе;
      временное размещение сырого зерна;
      сушка сырого и влажного зерна;
      очистка зерна на сепараторах;
      очистка в триерах и на других зерноочистительных машинах;
      взвешивание очищенного зерна и отходов;
      размещение обработанного зерна в зернохранилищах.

      73. Оборудование должно быть выполнено из материалов, разрешенных к применению в Республике Казахстан.

      74. Размещение оборудование должно быть безопасным и удобным для проведения монтажа, ремонта и обслуживания. Установка самоходных и транспортных машин производится таким образом, чтобы между ними и другими машинами и стенами зданий, ворот и других мест установки оставался проход шириной не менее 1 м.

      75. Горячие конструктивные части производственного оборудования, должны иметь теплоизоляцию, температура наружных поверхностей не должна превышать 45 0 С.

      76. Движущиеся части производственного оборудования должны быть ограждены, зубчатые передачи должны закрываться кожухами, прочно прикрепленными к неподвижной части машины. Ограждения движущихся частей машин должны быть прочными, удобными в эксплуатации и надежно прикреплены к полу или неподвижным частям ограждаемого оборудования. Применяемые в машинах и механизмах подвижные противовесы должны помещаться внутри машины или заключаться в укрепленные ограждения.

      77. Объекты должны быть обеспечены специальными установками для извлечения металломагнитных примесей. Магнитные заграждения должны устанавливаться из расчета полного улавливания металломагнитных примесей.

      78. С боковых сторон ситовейки должны быть проходы шириной не менее 0,8 м, свободные от самотечных трубопроводов. Во время работы не допускается расчищать руками сборные шнеки, ситовейки, смазывать и ремонтировать детали, становиться на машину.

      79. Съемные ограждения должны иметь устройства для удобного и безопасного удержания при снятии и установке. Съемные, откидные и раздвижные ограждения, открывающиеся крышки, люки и щитки в этих ограждениях должны иметь устройства, исключающие их случайное снятие или открывание.

      80. Оборудование на анкерных болтах должно быть закреплено к перекрытиям или креплениям машин.

      81. Соединение концов приводных ремней и плоскоременных передач должно быть прочным, гладким, гибким. Соединение концов приводных ремней металлическими соединителями не допускается.

      82. Аспираторы оборудования должны быть герметичными, аспирационные камеры машин - пыленепроницаемыми. Клапаны должны обеспечивать свободный вывод относов, без образования пыли и подсоса воздуха.

      83. Все аспирационные установки должны быть сблокированы с технологическим и транспортным оборудованием, включаться в работу с опережением на 20 секунд до включения технологического и транспортного оборудования и выключаться через 20-30 секунд после его остановки. Выключение аспирационных установок при работе оборудования не допускается.

      84. При установлении оборудования, создающего шум и вибрацию, должны предусматриваться архитектурно-строительные мероприятия, направленные на снижение шума внутри помещений, на рабочих местах.

      85. Воздуходувные машины и вентиляторы высокого давления для пневматического транспорта должны устанавливаться в отдельных звукоизолируемых помещениях, на виброизолирующих подкладках, с установкой глушителей после воздуходувной машины и вентиляторов, а в отдельных случаях и до машин.

      86. Подъемно-транспортное оборудование, передвижные самоходные транспортные механизмы должны быть установлены надежно, чтобы исключить их самопроизвольное перемещение и опрокидывание.

      87. Верхняя холостая ветвь самоподавателей (скребковых питателей) должна быть ограждена, лебедки их должны иметь безопасные рукоятки, позволяющие опускать скребковую часть без откидывания пальца храповика.

      88. При работе самоподавателя в технологической линии с конвейером или другой машиной привод самоподавателя должен быть сблокирован с двигателем впереди установленной машины на случай ее остановки.

      89. У передвижных конвейеров для тарных грузов по бокам ленты должны быть укреплены продольные борта высотой 0,2 м; для приемки мешков с транспортера должен быть установлен специальный приемный стол.

      90. Водяные и зерновые колеса и диски увлажнительных машин должны быть хорошо отбалансированы, плавно вращаться, струя воды должна быть равномерной, не должно быть течи в трубах, резервуарах и арматуре, слив воды должен быть свободным.

      91. Моечные машины должны устанавливаться в металлических или бетонных корытах, имеющих борта высотой 50-75 мм, в отапливаемых помещениях, кожух моечной машины с отжимной колонкой должен быть прочным, без щелей. Пол вокруг моечной машины должен быть сухим.

      92. Машины и аппараты для выбивания мешков должны исключать необходимость ручного удержания мешка в процессе его очистки от пыли и тестовой корки. Применять машины с ручным удержанием мешка не допускается.
       Очистка и вытряхивание мешков, зараженных вредителями хлебных запасов, на территории зернохранилища на открытом воздухе не допускается.

      93. Трапы (сходни), используемые при погрузочно-разгрузочных работах должны соответствовать следующим требованиям:
      1) трапы, служащие для прохода с грузом должны изготовляться из металла и досок, иметь ширину не менее 0,8 м при одностороннем движении и не менее 1,5 м - при двустороннем;
      2) при длинных (более трех метров) трапах и мостках под ними должны устанавливаться деревянные опоры. Использовать мешки с продукцией вместо опор не допускается;
      3) трапы должны иметь на одном конце металлические крюки для зацепления за дверную рейку вагона или за другие устойчивые элементы разгружаемого объекта.

      94. Перемещение передвижных транспортных и зерноочистительных машин и перекатка их вручную на новое место должно производиться при выключенном электродвигателе и отсоединенном шланговом проводе от штепсельной розетки.

      95. Накатывание, подъем и установка передвижных транспортных и зерноочистительных машин на платформы складов, мостики или другие возвышенные места должны производиться при помощи лебедок по наклонным, прочно укрепленным трапам или другими безопасными и облегчающими эту работу специальными приспособлениями.

7. Санитарно-эпидемиологические требования
к условиям труда работников

      96. Работники объекта должны иметь санитарную и специальную одежду, средства индивидуальной защиты.

      97. Стирка специальной и санитарной одежды на дому не допускается.

      98. Стены и перегородки гардеробных, душевых, умывальных, комнат личной гигиены женщин и уборных должны быть облицованы на высоту 2,0 м. материалами, разрешенными к применению на территории Республики Казахстан и подвергающимися легкой очистке и мытью с применением моющих средств.

      99. В душевых, умывальных уборных должны предусматриваться трапы. Полы должны быть влагостойкими, с нескользкой поверхностью.
      100. Душевые должны размещаться смежно с гардеробными, оборудоваться кабинами. Количество душевых принимается с учетом группы производственных процессов.

      101. Для персонала, работающего на открытом воздухе и в не отапливаемых помещениях, должны устраиваться помещения для обогрева. При производственных процессах, связанных со значительным выделением пыли должны предусматриваться ингалятории.

      102. При численности от 50 до 300 работающих должен быть предусмотрен медицинский пункт, более 300 - фельдшерский здравпункт.

      103. Во всех цехах должна быть аптечка с набором медикаментов для оказания первой медицинской помощи, укомплектованная в соответствии с приказом Министра здравоохранения Республики Казахстан от 20 декабря 2004 года N 876 "Об утверждении состава аптечки первой медицинской помощи населению", зарегистрированного в Реестре государственной регистрации нормативных правовых актов за N 3358.

      104. На объекте с числом работающих в наиболее многочисленной смене 200 человек и более должны предусматриваться столовые, при меньшем числе работающих - столовые-раздаточные (буфеты), при числе работающих менее 30 человек - комнаты приема пищи.

      105. Содержание и эксплуатация столовых, буфетов должны соответствовать требованиям приказа Министра здравоохранения Республики Казахстан от 25 июля 2003 года N 569 "Об утверждении санитарно-эпидемиологических правил и норм "Санитарно-эпидемиологические требования к объектам общественного питания", зарегистрированного в Реестре государственной регистрации нормативных правовых актов за N 2526.

      106. Уборка бытовых помещений должна производиться один раз в смену. Для уборки и дезинфекции санитарных узлов должен использоваться специальный промаркированный инвентарь.

      107. Работники объекта должны проходить предварительные при поступлении на работу и периодические медицинские осмотры в соответствии с приказом Министра здравоохранения Республики Казахстан от 12 марта 2004 года N 243 "Об утверждении Перечня вредных производственных факторов, профессий, при которых обязательны предварительные и периодические медицинские осмотры и Инструкции по проведению обязательных предварительных и периодических медицинских осмотров работников, подвергающихся воздействию вредных, опасных и неблагоприятных производственных факторов", зарегистрированного в Реестре государственной регистрации нормативных правовых актов за N 2780.

      108. Дезинфекция, дезинсекция, дератизация должны проводиться средствами, разрешенными к применению в Республике Казахстан.