Йодталмаған ас тұзын әкелу, өндіру және өткізу қағидасын бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрінің 2015 жылғы 27 ақпандағы № 154 бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2015 жылы 12 мамырда № 11027 тіркелді

      «Йод тапшылығы ауруларының алдын алу туралы» 2003 жылғы 14 қазандағы Қазақстан Республикасы Заңының 11-бабы 1-тармағының 2) тармақшасына сәйкес, БҰЙЫРАМЫН:
      1. Қоса беріліп отырған Йодталмаған ас тұзын әкелу, өндiру және өткізу қағидасы бекітілісін.
      2. Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрлігінің Тұтынушылардың құқықтарын қорғау комитеті заңнамада белгіленген тәртіппен:
      1) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелуін;
      2) осы бұйрық мемлекеттік тіркелгеннен кейін күнтізбелік он күн ішінде оның мерзімдік баспасөз басылымдарында және «Әділет» ақпараттық-құқықтық жүйесінде ресми жариялауға жіберілуін;
      3) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрлігінің интернет-ресурсында орналастырылуын қамтамасыз етсін.
      3. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау жетекшілік ететін Қазақстан Республикасының Ұлттық экономика вице-министріне жүктелсін.
      4. Осы бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

      Министр                                    Е. Досаев

      «КЕЛІСІЛДІ»
      Қазақстан Республикасының
      Денсаулық сақтау және
      әлеуметтік даму министрі
      _______________ Т. Дүйсенова
      2015 жылғы « » _____________

      «КЕЛІСІЛДІ»
      Қазақстан Республикасының
      Инвестициялар және даму министрі
      _______________ Ә. Исекешев
      2015 жылғы « » _____________

      «КЕЛІСІЛДІ»
      Қазақстан Республикасының
      Қаржы министрі
      _______________ Б. Сұлтанов
      2015 жылғы « » _____________

Қазақстан Республикасы   
Ұлттық экономика министрінің
2015 жылғы 27 ақпандағы   
№ 154 бұйрығымен бекітілген

Йодталмаған ас тұзын әкелу, өндiру және сату қағидасы

1. Жалпы ережелер

      1. Осы йодталмаған ас тұзын әкелу, өндiру және сату қағидасы (бұдан әрі – Қағида) меншік нысанына қарамастан, қызметі тамақ өнімдерін әкелу, өндiру және сатумен байланысты заңды және жеке тұлғаларға арналған.
      2. Йодталмаған ас тұзын әкелуді, өндіруді және сатуды реттеу Қазақстан Республикасының аумағында йод тапшылығы ауруларының алдын алу мақсатында жүргізіледі.
      3. Қазақстан Республикасының аумағына йодталмаған ас тұзын әкелу, өндіру және сату:
      1) өндірісінде йодталмаған ас тұзы пайдаланылатын тамақ өнімінің жекелеген түрлерін өндіруге;
      2) йодталған тұзды қолдануға болмайтын көрсетiмдерi бар адамдарға жол беріледі.

2. Йодталмаған ас тұзын әкелу және өндіру қағидасы

      4. Қазақстан Республикасының аумағына йодталмаған ас тұзын әкелу құрамында йодталмаған ас тұзын пайдалану көзделетін тамақ өнімінің жекелеген түрлерін нысаналы өндіруге қажетті көлемдерді жеткізу туралы тамақ өнеркәсібі кәсіпорнымен келісім-шарт негізінде жүзеге асырылады.
      5. Йодталған ас тұзын қолдануға болмайтын көрсетiмдерi бар адамдарды қамтамасыз ету үшін өндірушілер йодталмаған ас тұзын кәсіпкерлік субъектілерінің өтінімдері бойынша, бірақ өндірістік қуатының жалпы көлемінің кемінде 0,1 %-ын шығарады.
      6. Йодталмаған ас тұзын әкелу Кеден одағы Комиссиясының 2011 жылғы 9 желтоқсандағы № 880 шешімімен бекітілген «Тамақ өнімінің қауіпсіздігі туралы» Кеден одағы техникалық регламентінің (021/2011 КО ТР) талаптарына сәйкестігін растау (бағалау) бойынша құжаттары болған кезде жүзеге асырылады.

3. Йодталмаған ас тұзын сату қағидасы

      7. Қазақстан Республикасының аумағында сатуға арналған йодталмаған ас тұзы Кеден одағы Комиссиясының 2011 жылғы 9 желтоқсандағы № 880 шешімімен бекітілген «Тамақ өнімінің қауіпсіздігі туралы» Кеден одағы техникалық регламентінің (021/2011 КО ТР) талаптарына сәйкестігін бағалауға (растауға) жатады.
      8. Йодталмаған ас тұзы оның таңбалануы Кеден одағы Комиссиясының 2011 жылғы 9 желтоқсандағы № 881 шешімімен бекітілген «Тамақ өнімі оның таңбалану бөлігінде» Кеден одағы техникалық регламентінің (022/2011 КО ТР) талаптарына сәйкес келген кезде нарықта айналымға шығарылады.
      9. Йодталмаған ас тұзын сату сауда объектілерінің сауда залдарында бейімделген мақсаттағы өнімдер үшін арнайы бөлінген сөрелерде жүзеге асырылады.

Об утверждении Правил ввоза, производства и реализации нейодированной пищевой соли

Приказ Министра национальной экономики Республики Казахстан от 27 февраля 2015 года № 154. Зарегистрирован в Министерстве юстиции Республики Казахстан 12 мая 2015 года № 11027. Утратил силу приказом Министра здравоохранения Республики Казахстан от 2 декабря 2020 года № ҚР ДСМ-228/2020.

      Сноска. Утратил силу приказом Министра здравоохранения РК от 02.12.2020 № ҚР ДСМ-228/2020 (вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования).

      В соответствии с подпунктом 2) пункта 1 статьи 11 Закона Республики Казахстан от 14 октября 2003 года "О профилактике йододефицитных заболеваний", ПРИКАЗЫВАЮ:

      1. Утвердить прилагаемые Правила ввоза, производства и реализации нейодированной пищевой соли.

      2. Комитету по защите прав потребителей Министерства национальной экономики Республики Казахстан обеспечить в установленном законодательством порядке:

      1) государственную регистрацию настоящего приказа в Министерстве юстиции Республики Казахстан;

      2) в течение десяти календарных дней после государственной регистрации настоящего приказа его направление на официальное опубликование в периодических печатных изданиях и информационно-правовой системе "Әділет";

      3) размещение настоящего приказа на интернет-ресурсе Министерства национальной экономики Республики Казахстан.

      3. Контроль за исполнением настоящего приказа возложить на курирующего вице-министра национальной экономики Республики Казахстан.

      4. Настоящий приказ вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования.

Министр

Е. Досаев

      "СОГЛАСОВАН"

      Министр здравоохранения

      и социального развития

      Республики Казахстан

      ____________ Т. Дуйсенова

      "____"___________ 2015 г.

      "СОГЛАСОВАН"

      Министр по инвестициям

      и развитию

      Республики Казахстан

      ____________ А. Исекешев

      "____"___________ 2015 г.

      "СОГЛАСОВАН"

      Министр финансов

      Республики Казахстан

      ____________ Б. Султанов

      "____"___________ 2015 г.

  Утвержден
приказом Министра
национальной экономики
Республики Казахстан
от 27 февраля 2015 года № 154

Правила ввоза, производства и реализации
нейодированной пищевой соли
1. Общие положения

      1. Настоящие Правила ввоза, производства, и реализации нейодированной пищевой соли (далее – Правила) предназначены для юридических и физических лиц, независимо от форм собственности, деятельность которых связана с ввозом, производством и реализацией пищевой продукции.

      2. Регулирование ввоза, производства и реализации нейодированной пищевой соли проводится с целью профилактики йододефицитных заболеваний на территории Республики Казахстан.

      3. Ввоз, производство и реализация нейодированной пищевой соли на территории Республики Казахстан допускается:

      1) для производства отдельных видов пищевой продукции, в производстве которой используется нейодированная пищевая соль.

      2) для лиц, имеющих противопоказания к применению йодированной соли.

2. Правила ввоза и производства нейодированной пищевой соли

      4. Ввоз на территорию Республики Казахстан нейодированной соли осуществляется на основании контракта с предприятием пищевой промышленности о поставке необходимых объемов для целевого производства отдельных видов пищевой продукции, в составе которой предусматривается использование нейодированной соли.

      5. Для обеспечения лиц, имеющих противопоказания к употреблению йодированной пищевой соли, производители выпускают нейодированную пищевую соль по заявкам субъектов предпринимательства, но не более 0,1% от общего объема производственных мощностей.

      6. Ввоз нейодированной пищевой соли осуществляется при наличии документа по (оценке) подтверждению соответствия требованиям технического регламента Таможенного союза "О безопасности пищевой продукции" (ТР ТС 021/2011), утвержденный Решением Комиссии Таможенного союза от 9 декабря 2011 года № 880.

3. Правила реализации нейодированной пищевой соли

      7. Нейодированная пищевая соль, предназначенная для реализации на территории Республики Казахстан, подлежит оценке (подтверждению) соответствия требованиям технического регламента Таможенного союза "О безопасности пищевой продукции" (ТР ТС 021/2011), утвержденный Решением Комиссии Таможенного союза от 9 декабря 2011 года № 880.

      8. Нейодированная пищевая соль выпускается в обращение на рынке при соответствии ее маркировки требованиям технического регламента Таможенного союза "Пищевая продукция в части ее маркировки" (ТР ТС 022/2011), утвержденный Решением Комиссии Таможенного союза от 9 декабря 2011 года № 881.

      9. Реализация нейодированной пищевой соли осуществляться в торговых залах объектов торговли на специально выделенных стеллажах для продуктов специализированного назначения.