Кезекшілік атқару кезінде, сондай-ақ авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргізу кезеңінде кәсіби авариялық-құтқару қызметтері мен құралымдарын ұстауға бөлінетін қаражаттар есебінен шығыстардың ақысын төлей отырып, құтқарушыларды тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормаларын бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрінің 2015 жылғы 27 наурыздағы № 264 бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2015 жылы 30 мамырда № 11239 тіркелді

      «Азаматтық қорғаныс туралы» Қазақстан Республикасының 2014 жылғы 11 сәуірдегі Заңының 12-бабы 1-тармағының 70-24) тармақшасына сәйкес БҰЙЫРАМЫН:
      1. Қоса берiлiп отырған кезекшілік атқару кезінде, сондай-ақ авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргізу кезеңінде кәсіби авариялық-құтқару қызметтері мен құралымдарын ұстауға бөлінетін қаражаттар есебінен шығыстардың ақысын төлей отырып, құтқарушыларды тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормалары бекiтiлсiн.
      2. Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің Төтенше жағдайлар комитеті (В.В. Петров) заңнамада белгіленген тәртіпте:
      1) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелуін;
      2) осы бұйрық мемлекеттік тіркегеннен кейін күнтізбелік он күн ішінде оны мерзімді баспа басылымдарында және «Әділет» ақпараттық-құқықтық жүйесінде ресми жариялауға жолдауды;
      3) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің ресми интернет-ресурсында жариялануын қамтамасыз етсін.
      3. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрінің орынбасары В.К. Божкоға жүктелсін.
      4. Осы бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

      Қазақстан Республикасы
      Ішкі істер министрі
      полиция генерал-лейтенанты                 Қ. Қасымов

      КЕЛІСІЛДІ
      Қазақстан Республикасы
      Қаржы министрі
      __________Б. Сұлтанов
      2015 жылғы 27 сәуір

Қазақстан Республикасы 
Ішкі істер министрінің 
2015 жылғы 27 наурыздағы
№ 264 бұйрығымен бекітілген

Кезекшілік атқару кезінде, сондай-ақ авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргізу кезеңінде кәсіби авариялық-құтқару қызметтері мен құралымдарын ұстауға бөлінетін қаражаттар есебінен шығыстардың ақысын төлей отырып, құтқарушыларды тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормалары

«Жалпы құтқарушы азық үлесі»

р/с

Азық-түлік атауы

1 адамға бір тәуліктегі мөлшері
(граммен)

1

2

3

1.

1-сұрыпты фортификацияланған (құнарландырылған) бидай ұнынан пісірілген нан

400

2.

2-сұрыпты фортификацияланған (құнарландырылған) бидай ұнынан пісірілген нан

350

3.

1-сұрыпты фортификацияланған (құнарландырылған) бидай ұны

10

4.

1-сұрыпты қарақұмық жармасы

30

5.

Жоғары сұрыпты сұлы жармасы

10

6.

1-сұрыпты арпа жармасы

10

7.

Жоғары сұрыпты тары жармасы

10

8.

1-сұрыпты ұнтақталған арпа жармасы

10

9.

Жоғары сұрыпты күріш жармасы

30

10.

1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ)

10

11.

Жоғары сұрыпты макарон өнiмдерi (вермишель, түтік кеспе, кеспе)

35

12.

1-санатты сиыр етi

200

13.

1-санатты тауық еті

30

14.

Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық

20

15.

Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке)

120

16.

Тауық жұмыртқасы (дана)

1

17.

Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр)

90

18.

Айран, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр)

60

19.

Қаймақ, майлылығы кемінде 15 %

30

20.

Сүзбе, майлылығы кемінде 9 %

30

21.

Мәйектi қатты ірімшiк

35

22.

Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 %

40

23.

Күнбағыс майы

40

24.

Құмшекер

70

25.

Ара балы (10 г пакеттелген)

20

26.

Жоғары сұрыпты қара шай

2

27.

Йодталған ас тұзы

5

28.

Лавр жапырағы

0,2

29.

Ұнтақталған бұрыш

0,3

30.

Тағамдық сiрке қышқылы 70 %

0,1

31.

Жаңа пiскен картоп

420

32.

Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат

130

33.

Жаңа пiскен қызылша

40

34.

Жаңа пiскен сәбiз

95

35.

Жаңа пiскен басты пияз

65

36.

Жаңа пiскен сарымсақ

5

37.

Жаңа пiскен қияр

50

38.

Жаңа пiскен қызанақ

50

39.

Томат пастасы

6

40.

Жаңа пiскен тәтті бұрыш

20

41.

Көкөнiс шырыны (миллилитр)

90

42.

Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин)

200

43.

Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік)

20

44.

Жемiс-жидек шырыны (миллилитр)

90

45.

Поливитаминдi препарат, драже (желтоқсан-мамыр)

1

«Ауыз сумен қамтамасыз ету»

р/с №

Азық-түлік атауы

1 адамға бір тәуліктегі мөлшері
(граммен)

1

2

3

1.

Бөтелкедегі ауыз су (миллилитр)

2100

«Авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргiзу кезiндегi» жалпы құтқарушы азық үлесіне қосымша азық үлесі

р/с №

Азық-түлік атауы

1 адамға бір тәуліктегі мөлшері
(граммен)

1

2

3

1.

Печенье

100

2.

Түрлі ет консервілерi

150

3.

Түрлі ет-өсiмдiк консервілері

150

4.

Екiншi түскi ас консервiлерi

200

5.

Балық консервілерi (майлы шпрот)

60

6.

Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық

60

7.

Қант қосылған қоюландырылған қаймағы алынбаған сүт

60

8.

Құмшекер

100

9.

Шоколад

80

10.

Витаминдi глюкоза

50

11.

Лимон қышқылы

3

12.

Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік)

30

13.

Жаңғақ

40

14.

Табиғи кофе

6

15.

Какао ұнтағы

14

      Ескертпе: осы норма бойынша құтқарушылар авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарға қатысу уақыты бір тәуліктен асса қамтамасыз етіледі.

«Иондаушы сәулелену әсері жағдайларында авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргізу кезінде» жалпы құтқарушы азық үлесіне қосымша азық үлесі

р/с №

Азық-түлік атауы

1 адамға бір тәуліктегі мөлшері
(граммен)

1

2

3

1.

1-санатты сиыр етi

80

2.

Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 %

25

3.

Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр)

100

4.

Мәйектi қатты ірімшiк

15

5.

Тауық жұмыртқасы (дана)

1

6.

Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин)

100

7.

Қызыл шарап (миллилитр)

50

«Күшті әсер ететін улы заттардың әсері жағдайларында  авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргізу кезінде» жалпы құтқарушы азық үлесіне қосымша азық үлесі

р/с №

Азық-түлік атауы

1 адамға бір тәуліктегі мөлшері
(граммен)

1

2

3

1.

1-санатты сиыр етi

80

2.

Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 %

25

3.

Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр)

100

4.

Мәйектi қатты ірімшiк

15

5.

Тауық жұмыртқасы (дана)

1

«1500 метр және одан жоғары биiктiктегі биік таулық азық үлесі»

р/с №

Азық-түлік атауы

1 адамға бір тәуліктегі мөлшері
(граммен)

1

2

3

1.

2-сұрыпты фортификацияланған (байытылған) бидай ұнынан пісірілген нан

350

2.

1-сұрыпты құнарландырылған фортификацияланған (байытылған) бидай ұнынан пісірілген нан

400

3.

1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұны (байытылған)

100

4.

1-сұрыпты қарақұмық жармасы

30

5.

Жоғары сұрыпты сұлы жармасы

10

6.

1-сұрыпты арпа жармасы

10

7.

Жоғары сұрыпты тары жармасы

10

8.

1-сұрыпты ұнтақталған арпа жармасы

10

9.

Жоғары сұрыпты күріш жармасы

30

10.

1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ)

10

11.

Жоғары сұрыпты макарон өнiмдерi (вермишель, түтік кеспе, кеспе)

35

12.

1-санатты сиыр етi

270

13.

1-санатты тауық еті

30

14.

Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық

50

15.

Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке)

140

16.

Тауық жұмыртқасы (дана)

1

17.

Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр)

180

18.

Айран, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр)

60

19.

Қаймақ, майлылығы кемінде 15 %

25

20.

Сүзбе, майлылығы кемінде 9 %

30

21.

Мәйектi қатты ірімшiк

35

22.

Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 %

40

23.

Күнбағыс майы

40

24.

Құмшекер

60

25.

Ара балы (10 г пакеттелген)

20

26.

Жоғары сұрыпты қара шай

2

27.

Ерітілетін табиғи кофе

1

28.

Йодталған ас тұзы

5

29.

Лавр жапырағы

0,2

30.

Ұнтақталған бұрыш

0,3

31.

Қыша ұнтағы

0,3

32.

Тағамдық сiрке қышқылы 70 %

0,1

33.

Жаңа пiскен картоп

420

34.

Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат

130

35.

Жаңа пiскен қызылша

40

36.

Жаңа пiскен сәбiз

95

37.

Жаңа пiскен басты пияз

65

38.

Жаңа пiскен сарымсақ

5

39.

Жаңа пiскен қияр

50

40.

Жаңа пiскен қызанақ

50

41.

Томат пастасы

6

42.

Жаңа пiскен тәтті бұрыш

20

43.

Көкөнiс шырыны (миллилитр)

90

44.

Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин)

200

45.

Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік)

20

46.

Жемiс-жидек шырыны (миллилитр)

90

47.

Поливитаминдi препарат, драже (желтоқсан-мамыр)

1

      Ескертпе:
      1. Осы норма бойынша:
      1) теңіз деңгейiнен 1500 метр және одан жоғары биіктікте орналасқан;
      2) егер қатысу уақыты бір тәуліктен артық болса, теңіз деңгейiнен 1500 метр және одан жоғары биіктікте авариялық-құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезінде құтқарушылар қамтамасыз етіледі.
      Осы нормаға қосымша теңiз деңгейiнен 3000 метр және одан жоғары биiктікте авариялық-құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезінде бiр құтқарушыға тәулiгiне 100 г сиыр сүтi немесе сүттiң осы мөлшерiне ауыстырылған сүт өнiмдерi, 30 г мәйектi қатты ірімшiк, 1 г табиғи кофе, 25 г жемiс-жидек джемi беріледі.

«Құтқарушыларды жеке тамақтандыру рационы»

р/с

Азық-түлік атауы

1 адамға бір тәуліктегі мөлшері
(граммен)

1

2

3

1.

Ерекше тартылған фортификацияланған бидай ұнынан немесе 2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген галеталар (50 г)

300

2.

Түрлі ет-өсiмдiк консервілері (250 г)

500

3.

Түрлі ет консервілерi (250 г)

250

4.

Бауыр паштеті

100

5.

Жеңіл дәм көкөніс консервілері (100 г)

100

6.

Повидло немесе жеміс-жидек джемі (20 г пакет)

40

7.

Жоғары сұрыпты қара шай (1,5 г пакеттелген)

4,5

8.

Қант (10 г пакеттелген)

80

      Ескертпе: осы норма бойынша құтқарушылар негiзгi азық-түлік үлестерінен ыстық тағам әзiрлеу мүмкiн болмағанда және авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстар жүргізетін аудандарға бару және аудандардан келу жолында қамтамасыз етіледі. Осы рацион бойынша үзбей тамақтандыру үш тәуліктен аспауға тиіс.

«Құтқарушы-сүңгуірлердің автономды жеке тамақтандыру рационы»

р/с№

Азық түлік атауы

1 адамға бір тәуліктегі мөлшері
(граммен)

1

2

3

1.

Ерекше тартылған фортификацияланған бидай ұнынан немесе 2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген галеталар (50 г)

250

2.

Түрлі ет-өсiмдiк консервілері (250 г)

500

3.

Түрлі ет консервілерi (250 г)

250

4.

Тартылған ет консервілері

100

5.

Жеңіл дәм көкөніс консервілері

100

6.

Дражедегі шоколад

100

7.

Құрғақ сүт сусыны

30

8.

Жемiс-жидек шырыны

350

9.

Повидло немесе жеміс-жидек джемі (20 г)

40

10.

Ерітілетін табиғи кофе

2

11.

Жоғары сұрыпты қара шай (1,5 г пакеттелген)

4,5

12.

Қант (10 г пакеттелген)

60

13.

Йодталған ас тұзы

5

14.

Поливитаминдер (драже), дана

1

      Ескертпе: осы норма бойынша құтқарушы-сүңгуірлерді егер авариялық-құтқару және шұғыл жұмыстар жүргізу уақыты бір тәуліктен асса, су астына түсіп, авариялық-құтқару және шұғыл жұмыстар жүргізу кезеңінде қамтамасыз етіледі. Жылдың суық кезеңінде
16 қазан-15 сәуір аралығында тағам өнімдері қосымша 1.1-өсетін коэффицентпен беріледі. Осы рацион бойынша үзбей тамақтандыру үш тәуліктен аспауға тиіс.

Азық үлесiн беру кезiнде азық-түлікті ауыстыру нормалары

1. Негізгі ауыстыру нормалары

Р/с №

Азық-түлік атауы

Мөлшері (грамм)

ауыстырылатын азық-түлік

ауыстыратын азық-түлік

одан басқа, нөмір тармақтары бойынша ауыстыру

1

2

3

4

5

1.

2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген нанды мыналармен ауыстыру:

100




фортификацияланған қара бидай ұнынан пісірілген нанмен

105



қара бидай мен 1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұны қоспасынан ұзақ мерзімге сақтау үшін спиртпен немесе жылумен консервіленген нанмен

100



2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген нанмен


95



1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан ұзақ мерзімге сақтау үшін спиртпен немесе жылумен консервіленген нанмен


90


1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген нанмен

90

2


қытырлақ нанмен


80



1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнымен


67



және наубайханалық тығыздалған ашытқымен


1



ерекше тартылған фортификацияланған қара бидай ұны, ерекше тартылған бидай ұны және 2-сұрыпты бидай ұны қоспасынан пісірілген кепкен нанмен


60



ерекше тартылған бидай ұны немесе 2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген армиялық нанмен (галетамен)


60



1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген армиялық нанмен (галетамен)


59



фортификацияланған қара бидай ұнымен


40



және наубайханалық тығыздалған ашытқымен


1


2.

1-сұрыпты фортификацияланған (байытылған) бидай ұнынан пісірілген нанды мыналармен ауыстыру:

100



1-сұрыпты фортификацияланған ұннан пісірілген нанмен


100


1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан ұзақ мерзімге сақтау үшін спиртпен немесе жылумен консервіленгенмен нанмен

100



1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген батонмен


95



жоғары сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрілген нанмен


85



1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнымен


75



және наубайханалық тығыздалған ашытқымен


1



1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген кепкен нанмен


65



күлше өнімдерімен (кептірілген тоқашпен)


65



1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген армиялық нанмен (галетамен)


65



1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген қоспасыз галеталармен


65



печеньемен


65



вафлимен


55


жоғары сұрыпты бидай ұнынан пiсiрілген армиялық нанмен (галетамен)

55



жоғары сұрыпты бидай ұнымен


65



және наубайханалық тығыздалған ашытқымен


1


3.

1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнын мыналармен ауыстыру:

100



жоғары сұрыпты түрлі жармамен, бұршақпен және макарон өнімдерімен

100

4

жоғары сұрыпты бидай ұнымен

87


4.

Түрлі жарманы, бұршақ өнімдерін мыналармен ауыстыру:

100



пісіруді талап етпейтін жармалармен


100


жоғары сұрыпты макарон өнімдерімен


100


жарма, жармакөкөніс және көкөніс концентраттарымен


100


1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнымен


100


тез әзірленетін макарон өнімдерімен


100


пісіруді қажет етпейтін концентраттармен, брикеттелгендермен (бисквиттермен)


100


бірінші тағам концентраттарымен


100


картоп және кепкен көкөніспен, құрғақ картоп езбесімен


100


картоппен және сублимациялық кептірілген көкөністермен


100


етсіз көкөніс консервілерімен бірінші тағаммен


375


картоп және көкөніс гарнирлерімен


500



жармалар мен бұршақ гарнирлерімен


300



көкөнiстi тұздық консервілермен


250



тазартылған сульфиттелген картоппен, вакуумдалған суға піскен картоппен


400



жаңа пiскен картоппен, табиғи – жартылай шикі консервіленген картоппен (тұздықты қоса алғанда)


500



жаңа піскен, ашытылған және тұздалған көкөністермен


500


табиғи, маринадталған және пастерленген (тұздықты қоса алғанда) көкөнiс консервiлерiмен (бұршақ, жүгері консервілерінен басқа)

500



жеңіл дәм көкөнiс консервілерiмен


375



екінші тағамға арналған жылдам мұздатылған көкөніс гарнирлерімен


500


5.

Жаңа піскен картопты, көкөнiстерді мыналармен ауыстыру:

100


4


ашытылған және тұздалған көкөнiстермен

100



көк пиязбен

200



басты пиязбен

100



консервіленген басты пиязбен

50



жаңа піскен немесе консервіленген сарымсақпен (тұздықты қоса алғанда)

50



сублимациялық кептірілген көкөніспен

20



ащы-қышқыл деликатес томат тұздығымен

10



кептiрiлген немесе сублимациялық кептiрiлген пиязбен

10


6.

1-санатты сиыр етін мыналармен ауыстыру:

100



екінші санатты ішкі мүше өнімдерімен


300


балықпен (басы жоқ түрінде салқындатылған, мұздатылған және тұздалған)


150

9

жартылай тазартылған және тазартылмаған тауық етiмен


120


түрлi балық консервілерiмен


120

9

сүйектi ет бөлшектерімен


100


тазартылған тауық етiмен


100



түйе етімен


100


бірінші санатты ішкі мүше өнімдерімен (оның ішінде бауырмен)

100



консервідегі сүйекті құс етімен


100



сүйексіз ет бөлшектерімен


80



қайнатылған шұжықпен және сосискамен (сарделькамен)


80



түрлi ет консервілерiмен


75



балқытылған ірімшікпен


60

11


ысталған ішкі мүше өнімдерімен (төс етiмен, орамамен, жартылай ысталған шұжықпен)


60



мәйектi қатты ірімшікпен


40



сублимациялық кептiрілген және жылытып кептiрiлген етпен


30



тауық жұмыртқасымен, дана


2

11, 12

7.

Сиыр сүтін, қаймақты және сүзбені мыналармен ауыстыру:

100

30

30



майдың салмақтық үлесі кемінде 2,5% сүт йогурттарымен

125


немесе майдың салмақтық үлесі кемінде 23% глазурленген сүзбе ақ ірімшіктермен

90


8.

Тазартылған басы жоқ балықты (салқындатылған, мұздатылған және тұздалған) мыналармен ауыстыру:

100


7


бөлшектеу тәсіліне қарамастан, басы бар балықтың барлық түрлерімен және тұқымдастарымен

130



тұздалған немесе басы бар ысталған майшабақпен


100



бөлшектеу түріне қарамастан, тұздалған басы жоқ майшабақпен


85



түрлі балық консервілерімен


80



ысталған және кептірілген балықпен (оның ішінде торқа шабақпен)


75


табиғи балық сүйексіз және тартылған етімен

70



кептірілген балықпен


30


9.

Сары майды мыналармен ауыстыру:

100


11

стерильді консервіленген маймен

100


құрғақ май концентратымен

70


10.

Сиыр сүтін мыналармен ауыстыру:

100


17


ашытылған сүт өнімдерімен (айранмен, ұйыған сүтпен, ацидофилинмен, майлы айранмен)


100



қоюландырылған стерильді қантсыз сүтпен


30



сары маймен


10



сүзбе-ірімшікпен

24



қант қосылған қоюландырылған қаймағы алынбаған сүтпен

20



табиғи кофемен немесе қоюландырылған сүт және қант қосылған какаомен

20



кілегеймен

20



қаймақпен

20



стерильді консервіленген қаймақпен

20



қант қосылған қоюландырылған кілегеймен

20



қаймағы алынбаған құрғақ сүтпен, құрғақ ұйытылған сүтпен және сублимациялық кептiрiлген ашыған сүт өнiмдерiмен


15



құрғақ сүт сусынымен (тез еритін сүтпен)


15



балқытылған ірімшікпен (оның ішінде стерильді)


15



құрғақ немесе сублимациялық кептірілген қаймақпен


10



сүзбемен


30



тортасы айырылған сары маймен


10



мәйектi қатты ірімшікпен (жартылай қатты)


10



сублимациялық кептіріліп балқытылған ірімшікпен


8



тауық жұмыртқасымен, дана


0,5

7

зиянды еңбек жағдайы кезінде «Леовит» емдеу-алдын алу сусынының концентраты бар

кисельге косылған




компотқа қосылған


3,6


11.

Тауық жұмыртқасын мыналармен ауыстыру, дана:

1



жұмыртқа ұнтағымен

15


жұмыртқа меланжімен:

30


12.

Құмшекерді мыналармен ауыстыру:

100


11

тосаппен, джеммен, повидломен


140

16

мармеладпен


130


халвамен, пастиламен

120

14

печеньемен


100

2

витаминдендірілген қантпен


100


вафлимен


85

2

мұз кәмпит карамелімен


50


13.

Шоколадты мыналармен ауыстыру:

100




қоюландырылған сүт пен қант қосылған табиғи кофемен


200



қоюландырылған сүт пен қант қосылған какаомен


200



шоколад-жаңғақты пастамен


167



балмен


165



тәтті плиткамен


160



какао-ұнтағымен

150

19


халвамен

150



дражедегі шоколадпен

100


14.

Томат пастасын мыналармен ауыстыру:

100




томат шырынымен, жаңа піскен қызанақпен

500



томат-пюремен

200



томат тұздығымен, деликатесті ашы-қышқыл тұздықпен

100



томат ұнтағымен

35



кетчуп концентратымен

15


15.

Жаңа піскен жемісті мыналармен ауыстыру:

100




қарбызбен


300



қауынмен


200



сублимациялық кептірілген шырынмен


20



жаңа піскен жидекпен


100



апельсинмен, мандаринмен, бананмен


100



табиғи жеміс және жидек шырынымен


100



консервіленген компотпен


50



пастерленген жеміс консервілерімен


50



сусын концентраттарымен


15



құрамында кемінде 50% құрғақ заттары бар қоюландырылған жеміс және жидек шырынымен


20

17


жеміс, жидек сығындысымен


10



сублимациялық кептірілген жеміспен және жидекпен


10



тосаппен, джеммен, повидломен

20

13


кептірілген жеміспен (мейізбен, өрік қағымен, қара өрікпен)

10

18


жеміс сусындарымен

130


16.

Табиғи жеміс және жидек шырынын мыналармен ауыстыру:

100


16

томат, көкөніс шырынымен

150



жеміс сусынымен

130



сиыр сүтімен

100

11

құрғақ нәрлі қоспалармен

20


17.

Кептірілген жемісті (мейіз, өрік қағы, қара өрікті) мыналармен ауыстыру:

100


16

табиғи жеміс және жидек шырынымен

500


компот қоспасымен (4-6 атаудан )

100


жеміс таяқшасымен

80


құмшекермен

75


және байхы шайымен

5



жеміс-жидек киселімен


30


18.

Ерітілетін табиғи кофені мыналармен ауыстыру:

100



кофе сусынымен

500



какао ұнтағымен


250



табиғи кофемен


250



қара байхы шайымен


67


19.

Қара шайды мыналармен ауыстыру:

100


19

тез еритін шаймен

80


20.

Қант қосылған ерітілетін шайды мыналармен ауыстыру:

16



құмшекермен

15


және қара байхы шайымен

1


21.

Қыша ұнтағын мыналармен ауыстыру:

100




дайын қышамен

250



дайын ас ақжелкекпен


250



қыша концентратымен

80



бұрышпен


30



лавр жапырағымен


20


22.

Табиғи ара балын мыналармен ауыстыру:

10



құмшекермен


6


23.

Түрлі ет консервілерiн мыналармен ауыстыру:

250

500-530

7

ет-өсiмдiк консервілерімен



еті бар екiншi түскi ас консервiлерiмен


700


24.

Ет-өсiмдiкті консервілерін мыналармен

ауыстыру:

250-265



ет консервілерiмен

125



еті бар екiншi түскi тағам консервiлерiмен


350


2.Жеке тамақтандыру рационы бойынша

Р/с №

Азық-түлік атауы

Мөлшері (грамм)

ауыстырылатын азық-түлік

Ауыстырғыш азық-түлігі

1

2

3

4

1.

Ерекше тартылған фортификацияланған бидай ұнынан немесе 2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген галеталарды мыналармен ауыстыру:

100


1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген армиялық жұқа нандармен

100

ерекше тартылған фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген армиялық галеталармен

100


картоп галеталарымен

100


вафлимен

72

2.

Ет-өсiмдiк консервілерін мыналармен ауыстыру:

100



балық консервілерiмен және құрғақ картоп езбесімен


100

60

3.

консервіленген ет қосылған екінші тағаммен


250


ет-көкөніс консервілерімен


250

балық консервілерiмен

250


қарақұмықпен тауық жұмсақ етімен


100


Тартылған ет консервілерін мыналармен ауыстыру:

100


бауыр паштетімен (консервіленген)

100


балық консервілерiмен

100


сиыр етінен шикілей қақталған (жылумен кептірілген) өнімдермен


50


ет қосылған тез әзірленетін бірінші ас концентратымен


50

4.

Жылқы етінен шикілей қақталған (жылумен кептірілген) өнімдерді мыналармен ауыстыру:

100



сиыр етінен шикілей қақталған (жылумен кептірілген) өнімдермен


100


сублимациялық кептiрiлген етпен


50


түрлі ет консервілерiмен


250

5.

Жеңіл дәм көкөнiс консервілерiн мыналармен ауыстыру:

100



балық консервілерiмен


100


томат тұздығымен


60


вафлимен


36

6.

Дражедегі шоколадты мыналармен ауыстыру:

100


шоколад-жаңғақ пастасымен

165

шоколадпен

100

мейізбен, кептірілген өрікпен, жаңғақпен

100

жаңғақ қосылған қара өрікпен

100

жеміс таяқшасымен

165

7.

Повидло немесе жеміс-жидек джемін мыналармен ауыстыру:

45


жеміс таяқшасымен

50

шоколад-жаңғақ пастасымен

50

8.

Жоғары сұрыпты қара шайды (пакеттелген) мыналармен ауыстыру:

2

2

ерітілетін табиғи кофемен

9.

Құрғақ сүт сусынын мыналармен ауыстыру:

30



консервіленген балқытылған ірімшікпен

30


сублимациялық кептiрiлген сүзбемен

30

сублимациялық кептiрiлген қаймақпен

30


сублимациялық кептiрiлген балқытылған ірімшікпен


15

Об утверждении норм обеспечения спасателей продуктами питания при несении дежурства, а также в период проведения аварийно-спасательных и неотложных работ с оплатой расходов за счет средств, выделяемых на содержание профессиональных аварийно-спасательных служб и формирований

Приказ Министра внутренних дел Республики Казахстан от 27 марта 2015 года № 264. Зарегистрирован в Министерстве юстиции Республики Казахстан от 30 мая 2015 года № 11239

      В соответствии с подпунктом 70-24) пункта 1 статьи 12 Закона Республики Казахстан от 11 апреля 2014 года «О гражданской защите», ПРИКАЗЫВАЮ:
      1. Утвердить прилагаемые нормы обеспечения спасателей продуктами питания при несении дежурства, а также в период проведения аварийно-спасательных и неотложных работ с оплатой расходов за счет средств, выделяемых на содержание профессиональных аварийно-спасательных служб и формирований.
      2. Комитету по чрезвычайным ситуациям Министерства внутренних дел Республики Казахстан (Петров В.В.) в установленном законодательством порядке обеспечить:
      1) государственную регистрацию настоящего приказа в Министерстве юстиции Республики Казахстан;
      2) в течение десяти календарных дней после государственной регистрации настоящего приказа, его направление на официальное опубликование в периодических печатных изданиях и в информационно-правовой системе «Әділет»;
      3) размещение настоящего приказа на интернет-ресурсе Министерства внутренних дел Республики Казахстан.
      3. Контроль за исполнением настоящего приказа возложить на заместителя министра внутренних дел Республики Казахстан Божко В.К.
      4. Настоящий приказ вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования.

      Министр внутренних дел
      Республики Казахстан
      генерал-лейтенант полиции                   К. Касымов

      СОГЛАСОВАНО
      Министр финансов
      Республики Казахстан
      ____________ Б. Султанов
      27 апреля 2015 года

Утверждены        
Приказом Министра    
внутренних дел      
Республики Казахстан  
от 27 марта 2015 года № 264

                               Нормы
  обеспечения спасателей продуктами питания при несении дежурства,
а также в период проведения аварийно-спасательных и неотложных работ
       с оплатой расходов за счет средств, выделяемых на содержание
                 профессиональных аварийно-спасательных
                       служб и формирований

                       «Общий спасательный паек»


п/п

Наименования продуктов

Количество
в сутки на человека (в граммах)

1

2

3

1.

Хлеб пшеничный из фортифицированной (обогащенной) муки 1 сорта

400

2.

Хлеб пшеничный из фортифицированной (обогащенной) муки 2 сорта

350

3.

Мука пшеничная фортифицированная (обогащенная) 1 сорта

10

4.

Крупа гречневая 1 сорта

30

5.

Крупа овсяная высшего сорта

10

6.

Крупа перловая 1 сорта

10

7

Крупа пшенная высшего сорта

10

8.

Крупа ячневая 1 сорта

10

9.

Крупа рисовая высшего сорта

30

10.

Бобы (горох, фасоль) 1 сорта

10

11.

Макаронные изделия (вермишель, рожки, лапша) высшего сорта

35

12.

Мясо говядины 1 категории

200

13.

Мясо куриное 1 категории

30

14.

Колбаса полукопченая высшего сорта

20

15.

Рыба потрошеная без головы (сазан, сом, карп, судак)

120

16.

Яйцо куриное (штук)

1

17.

Молоко коровье, жирность не менее 2,5 % (миллилитров)

90

18.

Кефир, жирность не менее 2,5 % (миллилитров)

60

19.

Сметана, жирность не менее 15 %

30

20.

Творог, жирность не менее 9 %

30

21.

Сыр сычужный твердый

35

22.

Масло коровье, доля животного жира не менее 72,5 %

40

23.

Масло подсолнечное

40

24.

Сахар-песок

70

25.

Мед пчелиный (пакетированный по 10 г)

20

26.

Чай черный высшего сорта

2

27.

Соль пищевая йодированная

5

28.

Лавровый лист

0,2

29.

Перец молотый

0,3

30.

Уксусная кислота пищевая 70 %

0,1

31.

Картофель свежий

420

32.

Капуста белокочанная свежая

130

33.

Свекла свежая

40

34.

Морковь свежая

95

35.

Лук репчатый свежий

65

36.

Чеснок свежий

5

37.

Огурцы свежие

50

38.

Помидоры свежие

50

39.

Томатная паста

6

40.

Перец сладкий свежий

20

41.

Сок овощной (миллилитров)

90

42.

Фрукты свежие (яблоки, бананы, апельсины)

200

43.

Фрукты сушеные (изюм, курага, чернослив)

20

44.

Сок плодово-ягодный (миллилитров)

90

45.

Поливитаминный препарат, драже (декабрь-май)

1

                 «Обеспечение питьевой водой»


п/п

Наименования продуктов

Количество
в сутки на человека (в граммах)

1

2

3

1.

Вода питьевая бутилированная (миллилитров)

2100

          Дополнительный паек к общему спасательному пайку
    «При проведении аварийно-спасательных и неотложных работ»


п/п

Наименования продуктов

Количество
в сутки на человека (в граммах)

1

2

3

1.

Печенье

100

2.

Консервы мясные в ассортименте

150

3.

Консервы мясорастительные в ассортименте

150

4.

Консервы вторых обеденных блюд

200

5.

Консервы рыбные (шпроты в масле)

60

6.

Колбаса полукопченая высшего сорта

60

7.

Молоко цельное сгущенное с сахаром

60

8.

Сахар-песок

100

9.

Шоколад

80

10.

Глюкоза с витаминами

50

11.

Лимонная кислота

3

12.

Фрукты сушеные (изюм, курага, чернослив)

30

13.

Орехи

40

14.

Кофе натуральный

6

15.

Какао порошок

14

      Примечание: по данной норме обеспечиваются спасатели в период проведения аварийно-спасательных и неотложных работ продолжительностью более суток.

           Дополнительный паек к общему спасательному пайку
      «При проведении аварийно-спасательных и неотложных работ
           в условиях воздействия ионизирующего излучения»


п/п

Наименования продуктов

Количество
в сутки на человека (в граммах)

1

2

3

1.

Мясо говядины 1 категории

80

2.

Масло коровье, доля животного жира не менее 72,5 %

25

3.

Молоко коровье, жирность не менее 2,5 % (миллилитров)

100

4.

Сыр сычужный твердый

15

5.

Яйца куриные (штук)

1

6.

Фрукты свежие (яблоки, бананы, апельсины)

100

7.

Вино красное (миллилитров)

50

          Дополнительный паек к общему спасательному пайку
     «При проведении аварийно-спасательных и неотложных работ
     в условиях воздействия сильнодействующих ядовитых веществ»


п/п

Наименования продуктов

Количество
в сутки на человека (в граммах)

1

2

3

1.

Мясо говядины 1 категории

80

2.

Масло коровье, доля животного жира не менее 72,5 %

25

3.

Молоко коровье, жирность не менее 2,5 % (миллилитров)

100

4.

Сыр сычужный твердый

15

5.

Яйца куриные (штук)

1

        «Паек высокогорный на высоте 1500 метров и выше»


п/п

Наименования продуктов

Количество
в сутки на человека (в граммах)

1

2

3

1

Хлеб пшеничный из муки фортифицированной (обогащенной) 2 сорта

350

2

Хлеб пшеничный из муки фортифицированной (обогащенной) 1 сорта

400

3

Мука пшеничная фортифицированная (обогащенной) 1 сорта

100

4

Крупа гречневая 1 сорта

30

5

Крупа овсяная высшего сорта

10

6

Крупа перловая 1 сорта

10

7

Крупа пшенная высшего сорта

10

8

Крупа ячневая 1 сорта

10

9

Крупа рисовая высшего сорта

30

10

Бобы (горох, фасоль) 1 сорта

10

11

Макаронные изделия (вермишель, рожки, лапша) высшего сорта

35

12

Мясо говядины 1 категории

270

13

Мясо куриное 1 категории

30

14

Колбаса полукопченая высшего сорта

50

15

Рыба потрошеная без головы (сазан, сом, карп, судак)

140

16

Яйцо куриное (штук)

1

17

Молоко коровье, жирность не менее 2,5 % (миллилитров)

180

18

Кефир, жирность не менее 2,5 % (миллилитров)

60

19

Сметана, жирность не менее 15 %

25

20

Творог, жирность не менее 9 %

30

21

Сыр сычужный твердый

35

22

Масло коровье, доля животного жира не менее 72,5 %

40

23

Масло подсолнечное

40

24

Сахар-песок

60

25

Мед пчелиный (пакетированный по 10 г)

20

26

Чай черный высшего сорта

2

27

Кофе натуральный растворимый

1

28

Соль пищевая йодированная

5

29

Лавровый лист

0,2

30

Перец молотый

0,3

31

Горчичный порошок

0,3

32

Уксусная кислота пищевая 70 %

0,1

33

Картофель свежий

420

34

Капуста белокочанная свежая

130

35

Свекла свежая

40

36

Морковь свежая

95

37

Лук репчатый свежий

65

38

Чеснок свежий

5

39

Огурцы свежие

50

40

Помидоры свежие

50

41

Томатная паста

6

42

Перец сладкий свежий

20

43

Сок овощной (миллилитров)

90

44

Фрукты свежие (яблоки, бананы, апельсины)

200

45

Фрукты сушеные (изюм, курага, чернослив)

20

46

Сок плодово-ягодный (миллилитров)

90

47

Поливитаминный препарат, драже (декабрь-май)

1

      Примечание:
      1. По данной норме обеспечиваются спасатели:
      1) дислоцирующиеся на высоте 1500 метров над уровнем моря и выше;
      2) при проведении аварийно-спасательных и неотложных работ на высоте 1500 метров над уровнем моря и выше, если время участия составляет более суток.
      2. При проведении аварийно-спасательных и неотложных работ на высоте 3000 метров и выше над уровнем моря дополнительно к данной норме выдается на одного спасателя в сутки молоко коровье – 100 гр или другие молочные продукты в переводе на это же количество молока, сыр сычужный твердый – 30 гр, кофе натуральный – 1 гр, джем плодово-ягодный – 25 гр.

           «Индивидуальный рацион питания спасателей»


п/п

Наименования продуктов

Количество
в сутки на человека (в граммах)

1

2

3

1.

Галеты из муки пшеничной фортифицированной обойной или муки фортифицированной пшеничной 2 сорта (по 50 гр)

300

2.

Консервы мясорастительные в ассортименте (по 250 гр)

500

3.

Консервы мясные разные (по 250 гр)

250

4.

Паштет печеночный

100

5.

Консервы овощные закусочные (по 100 гр)

100

6.

Повидло или джем плодово-ягодный (пакет 20 гр)

40

7.

Чай черный высшего сорта (пакетированный 1,5 гр)

4,5

8.

Сахар (пакетированный по 10 гр)

80

      Примечание: по данной норме обеспечиваются спасатели при возможности приготовления горячей пищи из продуктов основных пайков, в пути следования в районы и из районов проведения аварийно-спасательных и неотложных работ. Непрерывное питание по данному рациону не должно превышать трех суток.

            «Автономный индивидуальный рацион питания
                      спасателей-водолазов»


п/п

Наименования продуктов

Количество
в сутки на человека (в граммах)

1

2

2

1.

Галеты из муки фортифицированной пшеничной обойной или муки фортифицированной пшеничной 2 сорта (по 50 гр)

250

2.

Консервы мясорастительные в ассортименте (по 250 гр)

500

3.

Консервы мясные разные (по 250 гр)

250

4.

Консервы мясные фаршевые

100

5.

Консервы овощные закусочные

100

6.

Шоколад в драже

100

7.

Напиток молочный сухой

30

8.

Сок плодово-ягодный

350

9.

Повидло или джем плодово-ягодный (по 20 гр)

40

10.

Кофе натуральный растворимый

2

11.

Чай черный высшего сорта (пакетированный 1,5 гр)

4,5

12.

Сахар (пакетированный по 10 гр)

60

13.

Соль пищевая йодированная

5

14.

Поливитамины (драже), штук

1

      Примечание: по данной норм обеспечиваются спасатели-водолазы в период проведения водолазно-поисковых работ продолжительностью более суток при непосредственном погружении под воду. В холодное время года с 16 октября по 15 апреля дополнительно выдаются продукты питания с увеличивающим коэффициентом 1.1. Непрерывное питание по данному рациону не должно превышать трех суток.

    «Нормы замены продуктов при выдаче продовольственных пайков»

                   1. Основные нормы замены


п/п

Наименования продуктов

Количество (грамм)

заменяемого продукта

продукта заменителя

кроме того, заменять по пунктам номера

1

2

3

4

5

1.

Хлеб пшеничный из муки фортифицированной 2 сорта заменять:

100



хлебом из муки фортифицированной ржаной

105


хлебом длительного хранения из смеси муки ржаной фортифицированной и муки фортифицированной пшеничной 1 сорта, консервированным спиртом или теплом

100


хлебом пшеничным из муки фортифицированной 2 сорта

95


хлебом длительного хранения из муки фортифицированной пшеничной 1 сорта, консервированным спиртом или теплом

90


хлебом из муки фортифицированной пшеничной 1 сорта

90

2

хлебцами хрустящими

80


мукой фортифицированной пшеничной 1 сорта и дрожжами хлебопекарными прессованными

67
1


сухарями из смеси муки фортифицированной ржаной обойной, муки фортифицированной пшеничной обойной и муки фортифицированной пшеничной 2 сорта

60


хлебцами (галетами) армейскими из муки фортифицированной пшеничной обойной или муки пшеничной 2 сорта

60


хлебцами (галетами) армейскими из муки фортифицированной пшеничной 1 сорта

59


мукой фортифицированной ржаной и дрожжами хлебопекарными прессованными

40
1


2.

Хлеб пшеничный из обогащенной муки фортифицированной 1 сорта заменять:

100



хлебом пшеничным из муки фортифицированной 1 сорта

100


хлебом длительного хранения из муки фортифицированной пшеничной 1 сорта, консервированным спиртом или теплом

100


батонами из муки фортифицированной пшеничной 1 сорта

95


хлебом из муки фортифицированной пшеничной высшего сорта

85


мукой фортифицированной пшеничной 1 сорта и дрожжами хлебопекарными прессованными

75
1


сухарями из муки пшеничной фортифицированной 1 сорта

65


изделиями бараночными (сушками)

65


хлебцами (галетами) армейскими из муки фортифицированной пшеничной 1 сорта

65


галетами простыми из муки фортифицированной пшеничной 1 сорта

65


печеньем

65


вафлями

55


хлебцами (галетами) армейскими из муки фортифицированной пшеничной высшего сорта

55


мукой фортифицированной пшеничной высшего сорта и дрожжами хлебопекарными прессованными

65
1


3.

Муку фортифицированную пшеничную 1 сорта заменять:

100



крупой разной, бобовыми и изделиями макаронными высшего сорта

100

4

мукой фортифицированной пшеничной высшего сорта

87


4.

Крупу разную, бобовые изделия заменять:

100



крупами, не требующими варки

100


изделиями макаронными высшего сорта

100

3

концентратами крупяными, крупоовощными и овощными

100


мукой фортифицированной пшеничной 1 сорта

100


изделиями макаронными быстрого приготовления

100


концентратами, не требующими варки, брикетированными (бисквитами)

100


концентратами первых обеденных блюд

100


картофелем и овощами сушеными, пюре картофельным сухим

100


картофелем и овощами сублимационной сушки

100


консервами овощными первых обеденных блюд без мяса

375


гарнирами из картофеля и овощей

500


гарнирами из круп и бобовых

300


консервами овощными заправочными

250


картофелем очищенным сульфитированным, картофелем отварным вакуумированным

400


картофелем свежим, картофелем натуральным – полуфабрикатом консервированным (включая заливку)

500

5

овощами свежими, квашеными и солеными

500



консервами овощными натуральными (за исключением консервов бобовых, кукурузных), маринованными и пастеризованными (включая заливку)

500



консервами овощными закусочными

375



гарнирами овощными быстрозамороженными для вторых обеденных блюд

500


5.

Картофель, овощи свежие заменять:

100


4

овощами квашеными и солеными

100


луком зеленым

200


луком репчатым

100


луком репчатым консервированным

50


чесноком свежим или консервированным (включая заливку)

50


овощами сублимационной сушки

20


соусами томатными деликатесными острокислыми

10


луком репчатым сушеным или сублимационной сушки

10


6.

Мясо говядины 1 категории заменять:

100



субпродуктами второй категории

300


рыбой (в охлажденном, мороженном и соленом виде без головы)

150

9

мясом куриным полупотрошеным и непотрошеным

120


консервами рыбными разными

120

9

мясными блоками на костях

100


мясом куриным потрошеным

100


верблюжатиной

100


субпродуктами первой категории (в том числе печенью)

100


консервами из птицы с костями

100


мясными блоками без костей

80


колбасой вареной и сосисками (сардельками)

80


консервами мясными разными

75


сыром плавленым

60

11

мясокопченостями (грудинка, рулеты, колбаса полукопченая)

60


сыром сычужным твердым

40


мясом сублимационной сушки и тепловой сушки

30


яйцами куриными, штук

2

11, 12

7.

Молоко коровье
сметану
творог заменять:

100
30
30



йогуртами молочными с массовой долей жира не менее 2,5%

125


или сырками творожными глазированными с массовой долей жира не менее 23%

90


8.

Рыбу (в охлажденном, мороженом и соленом виде) потрошеную без головы заменять:

100


7

рыбой всех видов и семейств с головой независимо от состояния разделки

130


сельдью соленой или копченой с головой

100


сельдью соленой без головы независимо от состояния разделки

85


консервами рыбными разными

80


рыбой копченой и вяленой (в том числе воблой)

75


филе или фаршем рыбным натуральным

70


рыбой сушеной

30


9.

Масло коровье заменять:

100


11

маслом консервированным стерилизованным

100


концентратом масла сухого

70


10.

Молоко коровье заменять:

100


17

продуктами кисломолочными (кефиром, простоквашей, ацидофилином, ряженкой)

100


молоком сгущенным стерилизованным без сахара

30


маслом коровьим

10


Брынзой

24


молоком цельным сгущенным с сахаром

20


кофе натуральным или какао со сгущенным молоком и сахаром

20


Сливками

20


Сметаной

20


сметаной стерилизованной консервированной

20


сливками сгущенными с сахаром

20


молоком цельным сухим, простоквашей сухой, продуктами кисломолочными сублимационной сушки

15


напитком молочным сухим (молоком быстрорастворимым)

15


сыром плавленым (в том числе стерилизованным)

15


сметаной сухой или сублимационной сушки

10


творогом

30


маслом коровьим топленым

10


сыром сычужным твердым (полутвердым)

10


сыром плавленым сублимационной сушки


8


яйцом куриным, шт.


0,5

7

концентратом лечебно-профилактического напитка «Леовит» при вредных условиях труда на основе киселя


4


на основе компота


3,6


11.

Яйцо куриное, шт. заменять:

1



порошком яичным

15


меланжем яичным:

30


12.

Сахар-песок заменять:

100


11

вареньем, джемом, повидлом


140

16

мармеладом

130


халвой, пастилой

120

14

печеньем

100

2

сахаром витаминизированным

100


Вафлями

85

2

карамелью леденцовой

50


13.

Шоколад заменять:

100



кофе натуральным со сгущенным молоком и сахаром

200


какао со сгущенным молоком и сахаром

200


пастой шоколадно-ореховой

167


медом

165


плиткой сладкой

160


какао-порошком

150

19

халвой

150


драже шоколадным

100


14.

Пасту томатную заменять:

100



соком томатным, помидорами свежими

500


томатом-пюре

200


соусами томатными, соусами деликатесными острокислыми

100


порошком томатным

35


концентратом кетчупа

15


15.

Фрукты свежие заменять:

100



арбузами

300


дынями

200


соками сублимационной сушки

20


ягодами свежими

100


апельсинами, мандаринами, бананами

100


соками плодовыми и ягодными натуральными

100


компотами консервированными

50


консервами фруктовыми пастеризованными

50


концентратами для напитков

15


соками концентрированными плодовыми и ягодными с содержанием сухих веществ не менее 50%

20

17

экстрактами плодовыми, ягодными

10


фруктами и ягодами сублимационной сушки

10


вареньем, джемом, повидлом

20

13

фруктами сушеными (изюмом, курагой, черносливом)

10

18

напитками фруктовыми

130


16.

Соки плодовые и ягодные натуральные заменять:

100


16

соком томатным, овощным

150


напитками фруктовыми

130


молоком коровьим

100

11

смесями сухими питательными

20


17.

Фрукты сушеные (изюм, курагу, чернослив) заменять:

100


16

соками плодовыми и ягодными натуральными

500


смесью для компотов (из 4-6 наименований)

100


палочкой фруктовой

80


сахаром-песком

75


и чаем байховым

5


кисель плодово-ягодный

30


18.

Кофе натуральный растворимый заменять:

100



напитком кофейным

500


какао-порошком

250


кофе натуральным

250


чаем черным байховым

67


19.

Чай черный заменять:

100


19

чаем быстрорастворимым

80


20.

Чай растворимый с сахаром заменять:

16



сахаром-песком

15


и чаем черным байховым

1


21.

Порошок горчичный заменять:

100



горчицей готовой

250


хреном столовым готовым

250


концентратом горчицы

80


Перцем

30


листом лавровым

20


22.

Мед пчелиный натуральный заменять:

10



сахаром-песком

6


23.

Консервы мясные разные заменять:

250


7

консервами мясорастительными

500-530


консервированным вторым обеденным блюдом с мясом

700


24.

Консервы мясорастительные заменять:

250-265



консервами мясными

125


консервированным вторым обеденным блюдом с мясом

350


             2. По индивидуальным рационам питания


п/п

Наименования продуктов

Количество (грамм)

заменяемого продукта

продукта-заменителя

1

2

3

4

1.

Галеты из муки фортифицированной пшеничной обойной или муки пшеничной 2 сорта заменять:

100


хлебцами армейскими из муки фортифицированной пшеничной 1 сорта

100

галетами армейскими из муки фортифицированной пшеничной обойной

100

галетами картофельными

100

вафлями

72

2.

Консервы мясорастительные заменять:

100


консервами рыбными
и картофельным пюре сухим

100
60

вторыми обеденными блюдами консервированными с мясом

250

консервами мясоовощными

250

консервами рыбными

250

филеем куриной с гречкой

100

3.

Консервы мясные фаршевые заменять:

100


паштетом печеночным (консервированным)

100

консервами рыбными

100

продуктами сыровялеными (теплой сушки) из говядины

50

концентратами первых блюд быстрого приготовления с мясом

50

4.

Продукты сыровяленые (тепловой сушки) из конины заменять:

100


продуктом сыровяленым (тепловой сушки) из говядины

100

мясом сублимационной сушки

50

консервами мясными разными

250

5.

Консервы овощные закусочные заменять:

100


консервами рыбными

100

соусом томатным

60

вафлями

36

6.

Шоколад драже заменять:

100


пастой шоколадно-ореховой

165

шоколадом

100

изюмом, курагой, орехами

100

чернослив с орехами

100

палочкой фруктовой

165

7.

Повидло или джем плодово-ягодный заменять:

100


палочкой фруктовой

110

пастой шоколадно-ореховой

110

8.

Чай черный высшего сорта (пакетированный) заменять:

1,5

1,5

кофе натуральным растворимым (пакетированным)

9.

Напиток молочный сухой заменять:

30


сыром плавленым консервированным

30

творогом сублимационной сушки

30

сметаной сублимационной сушки

30

сыром плавленым сублимационной сушки

15