Өсімдік және мал шаруашылығында іріктемелі зерттеу өткізу әдістемесін бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрлігі Статистика комитеті Төрағасының 2016 жылғы 2 желтоқсандағы № 298 бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2016 жылғы 28 желтоқсанда № 14615 болып тіркелді.

      "Мемлекеттік статистика туралы" Қазақстан Республикасы Заңының 12-бабы 5) тармақшасына сәйкес, БҰЙЫРАМЫН:

      Ескерту. Кіріспе жаңа редакцияда – ҚР Стратегиялық жоспарлау және реформалар агенттігі Ұлттық статистика бюросы Басшысының 15.07.2022 № 10 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығы.мен

      1. Қоса беріліп отырған Өсімдік және мал шаруашылығында іріктемелі зерттеу өткізу әдістемесі бекітілсін.

      2. Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрлігі Статистика комитетінің Өндіріс және қоршаған орта статистикасы басқармасы Заң басқармасымен бірлесіп заңнамада белгіленген тәртіппен:

      1) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелуін;

      2) осы бұйрық мемлекеттік тіркелгеннен кейін күнтізбелік он күн ішінде оның көшірмелерін мерзімді баспасөз басылымдарында және "Әділет" ақпараттық-құқықтық жүйесінде ресми жариялануға жіберілуін;

      3) мемлекеттік тіркелген күннен бастап күнтізбелік он күн ішінде осы бұйрықтың көшірмелерін қағаз және электрондық түрде Қазақстан Республикасы нормативтік құқықтық актілерінің эталондық бақылау банкіне енгізу үшін "Республикалық құқықтық ақпарат орталығы" шаруашылық жүргізу құқығындағы республикалық мемлекеттік кәсіпорнына жіберілуін;

      4) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрлігі Статистика комитетінің интернет-ресурсында орналастырылуын қамтамасыз етсін.

      3. Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрлігі Статистика комитетінің Өндіріс және қоршаған орта статистикасы басқармасы осы бұйрықты жұмыс бабында басшылыққа алу және пайдалану үшін Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрлігі Статистика комитетінің құрылымдық бөлімшелеріне және аумақтық органдарына жеткізсін.

      4. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау жетекшілік ететін Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрлігі Статистика комитеті төрағасының орынбасарына (Г.М. Керімханова) жүктелсін.

      5. Осы бұйрық оның алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

      Қазақстан Республикасы
Ұлтттық экономика министрлігі
Статистика комитетінің төрағасы
Н. Айдапкелов

  Қазақстан Республикасы
Ұлттық экономика министрлігі
Статистика комитеті
төрағасының
2016 жылғы 2 желтоқсандағы
№ 298 бұйрығымен
бекітілген

Өсімдік және мал шаруашылығында іріктемелі зерттеу өткізу әдістемесі

      Ескерту. Әдістеме жаңа редакцияда – ҚР Стратегиялық жоспарлау және реформалар агенттігі Ұлттық статистика бюросы Басшысының 15.07.2022 № 10 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығы.мен

1-тарау. Жалпы ережелер

      1. Өсімдік және мал шаруашылығында іріктемелі зерттеу өткізу әдістемесі (бұдан әрі – Әдістеме) "Мемлекеттік статистика туралы" Қазақстан Республикасының Заңының 12-бабы 5) тармақшасына (бұдан әрі – Заң) сәйкес бекітілетін статистикалық әдіснамаға жатады.

      2. Осы Әдістемені өсімдік және мал шаруашылығында жалпымемлекеттік статистикалық байқауларды өткізу кезінде Қазақстан Республикасы Стратегиялық жоспарлау және реформалар агенттігі Ұлттық статистика бюросы (бұдан әрі – Бюро), оның аумақтық бөлімшелері және интервьюерлер қолданады.

      3. Әдістеме интервьюерлерді тартумен іріктеме негізінде өткізілетін ауыл шаруашылығы дақылдарын жинау, мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және ауыл шаруашылығы құралымдарының қызметі туралы ағымдағы (есепті жыл ішіндегі) және жылдық жалпымемлекеттік статистикалық байқауларды ұйымдастырудың және өткізудің негізгі тәсілдерін айқындайды.

      4. Осы Әдістемеде келесі анықтамалар қолданылады:

      1) ауылшаруашылық кәсіпорны – ауылшаруашылық өнімдерін өндірумен, сақтаумен және қайта өңдеумен, ауыл шаруашылығы саласында қызмет көрсетумен айналысатын заңды тұлға немесе оның құрылымдық бөлімшесі;

      2) ауыл шаруашылығы тауарын өндіруші – ауыл шаруашылығы өнімін өндірумен айналысатын жеке немесе заңды тұлға;

      3) бас жиынтық – сипаттамалары бағалауға жататын талдаудың барлық бірліктерінің толық тобы;

      4) жеке каталог – нақты статистикалық байқауды жүргізуге арналған тиісті жіктелімдік атрибуттары бар зерттелетін бірліктер тізбесі;

      5) жұртшылық шаруашылықтары – жеке қосалқы шаруашылықтар, ұжымдық бақтар мен бақшалар, саяжай учаскелері;

      6) интервьюер – жалпымемлекеттік статистикалық байқауларды және ұлттық санақтарды жүргізу кезінде респонденттер мен үй шаруашылықтарына сауал салуды жүзеге асыратын адам;

      7) қызметтің қосымша түрі – үшінші тұлғалар үшін өнімдер өндіру мақсатында жүзеге асырылатын негізгі қызмет түрінен басқа қызмет түрі;

      8) қызметтің негізгі түрі – қосылған құны субъект жүзеге асыратын кез келген басқа қызмет түрінің қосылған құнынан артық болатын қызмет түрі;

      9) респондент – статистикалық әдіснамаға сәйкес статистикалық байқау объектісі бойынша деректерді ұсынатын жеке немесе заңды тұлға және оның құрылымдық және оқшауланған бөлімшелері;

      10) іріктемелі жиынтық (іріктеме) – зерттеуге қатысу үшін бас жиынтықтан белгілі бір рәсімнің көмегімен таңдалған көптеген жағдайлар (сыналатындар, объектілер, оқиғалар, үлгілер).

2-тарау. Бас жиынтық және өсімдік пен мал шаруашылығындағы статистикалық байқаулар үшін іріктеме қалыптастырудың критерилері

      5. Ауыл шаруашылығында іріктемелі статистикалық байқауларға (зерттеулерге) арналған бас жиынтық ауыл шаруашылығы дақылдарын өсіру бойынша қызметті өсімдік шаруашылығы бойынша байқаулар үшін немесе ауыл шаруашылығы жануарларын өсіру және көбейту бойынша қызметті мал шаруашылығы бойынша байқаулар үшін қызметті жүзеге асыратын ауыл шаруашылығы тауарын өндірушілерінің (бұдан әрі – ауыл шаруашылығы тауарын өндірушілері) тізбесін білдіреді.

      Өсімдік және мал шаруашылықтарындағы зерттеулерге арналған бас жиынтықтар Ауыл шаруашылығының статистикалық тіркелімі негізінде қалыптастырылады, оны жүргізуді және өзектілендіруді статистикалық тіркелімдерді жүргізуге жауапты Бюроның құрылымдық бөлімшесі жүзеге асырады.

      6. Ауыл шаруашылығы дақылдарын жинау, мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және ауыл шаруашылығы құралымдарының (ауылшаруашылық кәсіпорындары, шаруа немесе фермер қожалықтары) қызметі туралы статистикалық байқаулар үшін жеке каталогтарды қалыптастыру мақсатында әр аудан/қала деңгейінде бас жиынтық келесідей топтастырылады:

      1) бір-немесе екіжылдық дақылдарды өсіру, көпжылдық дақылдарды өсіру, өсімдіктердің ұдайы өндірісі, мал шаруашылығы, аралас ауыл шаруашылығы бойынша негізгі және қосалқы экономикалық қызмет түрлері бар ауылшаруашылық кәсіпорындары;

      2) бір-немесе екіжылдық дақылдарды өсіру, көпжылдық дақылдарды өсіру, өсімдіктердің ұдайы өндірісі, аралас ауыл шаруашылығы бойынша негізгі және қосалқы экономикалық қызмет түрлері бар қалалық жерлердегі дара кәсіпкерлер және шаруа немесе фермер қожалықтары;

      3) бір-немесе екіжылдық дақылдарды өсіру, көпжылдық дақылдарды өсіру, өсімдіктердің ұдайы өндірісі, аралас ауыл шаруашылығы бойынша негізгі және қосалқы экономикалық қызмет түрлері бар ауылдық жерлердегі дара кәсіпкерлер және шаруа немесе фермер қожалықтары;

      4) мал шаруашылығы, аралас ауыл шаруашылығы бойынша негізгі және қосалқы экономикалық қызмет түрлері бар қалалық жерлердегі дара кәсіпкерлер және шаруа немесе фермер қожалықтары;

      5) мал шаруашылығы, аралас ауыл шаруашылығы бойынша негізгі және қосалқы экономикалық қызмет түрлері бар ауылдық жерлердегі дара кәсіпкерлер және шаруа немесе фермер қожалықтары;

      6) қалалық жерлердегі егістік көлемі, шабындығы және жайылымы, көпжылдық көшеттері бар халықтың жеке қосалқы шаруашылықтары;

      7) ауылдық жерлердегі егістік көлемі, шабындығы және жайылымы, көпжылдық көшеттері бар халықтың жеке қосалқы шаруашылықтары;

      8) қалалық жерлердегі мал мен құсы бар халықтың жеке қосалқы шаруашылықтары;

      9) ауылдық жерлердегі мал мен құсы бар халықтың жеке қосалқы шаруашылықтары;

      10) бақ және саяжай кооперативтерi.

      7. Осы Әдістеменің 6-тармағы 1) тармақшасында көрсетілген ауыл шаруашылығы тауарын өндірушілері ауыл шаруашылығы дақылдарын жинау, мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және ауыл шаруашылығы құралымдарының қызметі туралы статистикалық байқауларды жүргізу кезінде байқаулармен толық қамтылады.

      8. Осы Әдістеменің 6-тармағы 2), 3), 4), 5), 7), 8) және 9) тармақшаларында көрсетілген ауыл шаруашылығы тауарын өндірушілері ауыл шаруашылығы дақылдарын жинау, мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және ауыл шаруашылығы құралымдарының қызметі туралы статистикалық байқауларды өткізу кезінде іріктемелі негізде зерттеледі. Іріктеменің оңтайлы мөлшерін анықтау және көрсетілген ауыл шаруашылығы тауарын өндірушілері үшін іріктемелі жиынтықтарды қалыптастыруды іріктемелерді қалыптастыруға жауапты Бюроның құрылымдық бөлімшесі жүзеге асырады. Іріктемелі жиынтықтар өсімдік және мал шаруашылығы бойынша байқаулар үшін жыл сайын жаңартылады.

      Осы Әдістеменің 6-тармағы 2) тармақшасында көрсетілген ауыл шаруашылығы тауарын өндірушілерінің іріктемелі жиынтығын қалыптастыру кезіндегі негізгі критерий ауыл шаруашылығы жерлері, оның ішінде егістік жерлер, көпжылдық екпелер, шабындық және жайылымдардың бар болуы болып табылады.

      Осы Әдістеменің 6-тармағы 3) және 7) тармақшаларында көрсетілген ауыл шаруашылығы тауарын өндірушілерінің іріктемелі жиынтығын қалыптастыру кезіндегі негізгі критерий келесі ауыл шаруашылығы дақылдарының бір немесе бірнеше түрлерінің егістік алқабының болуы болып табылады:

      дәнді (күрішті қоспағанда) және бұршақ дақылдары, оның ішінде бидай, жүгері, арпа, қара бидай, сұлы, тары, қарақұмық, кептірілген бұршақ дақылдары;

      майлы дақылдар, оның ішінде күнбағыс;

      күріш;

      картоп;

      ашық топырақтағы көкөніс;

      бақша дақылдары;

      мақта;

      темекі;

      қант қызылшасы;

      саңырауқұлақ;

      азықтық дақылдар;

      гүлдер.

      Сондай-ақ көпжылдық екпелердің, оның ішінде жүзім, шекілдеуікті және дәнекті жемістер, жидек дақылдары және жаңғақтардың болуы, шабындықтар мен көкөністер мен гүлдер өсіруге арналған жылыжайлардың болуы ескеріледі.

      Осы Әдістеменің 6-тармағы 4), 5), 8) және 9) тармақшаларында көрсетілген ауыл шаруашылығы тауарын өндірушілерінің іріктемелі жиынтығын қалыптастыру кезіндегі негізгі критерий келесі ауыл шаруашылығы жануарларының бір немесе бірнеше түрлерінің болуы болып табылады:

      сүтті табынның ірі қара малы, оның ішінде сиырлар;

      өзге де ірі қара мал мен енекелер, оның ішінде сиырлар;

      сүтті-етті табынның ірі қара малы, оның ішінде сиырлар;

      қойлар, оның ішінде саулық қойлар;

      ешкілер, оның ішінде ешкілер;

      жылқылар, оның ішінде биелер;

      түйелер, оның ішінде інгендер;

      шошқалар;

      тауықтар;

      күркетауықтар;

      қаздар;

      үйректер;

      мысыр тауықтары;

      үй қояндары;

      бөденелер;

      түйеқұстар;

      қырғауылдар;

      араның балұясы;

      шаруашылықтарда өсірілген бұғылар;

      торда өсірілетін терісі бағалы аңдар.

      Ауыл шаруашылығы бойынша статистикалық зерттеудің іріктемесіне түскен респонденттер тізімі дара кәсіпкерлер және шаруа немесе фермер қожалықтары және халықтың жеке қосалқы шаруашылықтары бойынша әрбір аудан/қала үшін жеке қалыптастырылады және жергілікті жерлерде статистикалық байқауды ұйымдастыру және өткізу үшін аумақтық статистика бөлімшелерінің басшыларына жеткізіледі және аумақтық статистика бөлімшелерінің сайтына орналастырылады.

      9. Осы Әдістеменің 6-тармағы 6) және 10) тармақшаларында көрсетілген ауыл шаруашылығы тауарын өндірушілері өсімдік және мал шаруашылығының статистикалық көрсеткіштері бойынша ауыл шаруашылығы санағы кезінде, сондай-ақ біржолғы статистикалық байқаулар негізінде зерттеледі.

      Өсімдік шаруашылығының көрсеткіштері бойынша статистикалық ақпарат көрсетілген ауыл шаруашылығы тауарын өндірушілері бойынша санақ арасы кезеңінде Ауыл шаруашылығының статистикалық тіркелімінің өзекті деректерін қолдану арқылы есепті түрде қалыптастырылады. Есептеу осы Әдістеменің 5-бөлімінде жазылған.

      Осы Әдістеменің 6-тармағы 10) тармақшасында көрсетілген мал шаруашылығы көрсеткіштері бойынша статистикалық ақпарат санақаралық кезеңінде болмашы болып саналады және есепке алынбайды.

3-тарау. Өсімдік және мал шаруашылығында ірітемелі байқауларды өткізу кезіндегі интервьюерлердің іс-әрекеті

      10. Осы Әдістеменің 6-тармағы 2), 3), 4), 5), 7), 8) және 9) тармақшаларында көрсетілген ауыл шаруашылығы тауарын өндірушілері бойынша алғашқы статистикалық деректер интервьюерлерді тарту арқылы жиналады.

      11. Өсімдік немесе мал шаруашылығы бойынша нақты статистикалық байқауды өткізу үшін интервьюер аумақтық статистика бөлімшесінен статистикалық нысанның бланкісін және зерттеу өткізуге қажетті респонденттердің мекенжайын және бар болған жағдайда телефондарын көрсете отырып, респонденттер тізімін алады.

      Егер іріктемелі жиынтықта нақты респонденттер тізбесі қамтылмай, іріктемені қалыптастыруға жауапты Бюроның құрылымдық бөлімшелері қалыптастырған елді мекендегі зерттелетін респонденттер саны сауал салу басталатын шаруашылықтың реттік нөмірі және шаруашылыққа баруға тиісті қадам көлемі туралы ақпаратты қамтитын болса, аумақтық статистика бөлімшелері сол жерлерде интервьюерге арналған бағдарды құрастырады. Алдымен санау басталатын шаруашылық (көшесі және үй нөмірі) еркін түрде анықталады. Содан кейін бұл шаруашылықтан еркін бағытта (мысалы, бір көшені жағалай) сауал салу басталатын шаруашылықтың реттік нөміріне сәйкес келетін шаруашылықтар саны есептеледі. Нәтижесінде зерттеу өткізуге тиісті бірінші шаруашылық анықталады. Сауал салу үшін келесі шаруашылықтар іріктеменің қадамына сәйкес анықталады. Мал шаруашылығы бойынша зерттеу өткізу кезінде интервьюер қадам бойынша түскен ауыл шаруашылығы малдары жоқ шаруашылықтарды, өсімдік шаруашылығы бойынша зерттеулерді өткізу кезінде – ауыл шаруашылығы дақылдарының егістіктері жоқ шаруашылықтарды өткізіп жібереді. Өткізгеннен кейін, одан әрі іріктеме қадамы сақталады және нәтижесінде іріктемеде мәлімделген шаруашылықтар санына сауал салынады.

      Мал шаруашылығы бойынша есепті жылдың екінші, үшінші және төртінші тоқсандарында зерттеулер өткізу кезінде есепті жылдың бірінші тоқсанында сұралған шаруашылықтарға сауал салынады.

      12. Интервьюерге іріктемеге түскен респондентпен байланыс орнатуға мүмкін болмаған жағдайда не респондент зерттеуге қатысудан бас тартқан жағдайда интервьюер іс-әрекетінің келесі нұсқалары көзделген:

      1) егер іріктемеде нақты шаруашылықтар тізімі болса, онда есеп бермеген шаруашылықтарды басқаларға ауыстыруға жол берілмейді, интервьюер зерттеу құралында осы респонденттің себебін көрсетумен жауабы жоқ екендігі туралы белгі соғады;

      2) егер іріктеме елді мекендегі зерттелетін респонденттер саны және шаруашылыққа баруға тиісті қадам мөлшері туралы ақпаратты қамтитын болса, онда табылмаған немесе сауал салуға қатысудан бас тартқан шаруашылықтар интервьюерге бөлінген бағдар шеңберіндегі көрші шаруашылыққа ауыстырылады, нәтижесінде іріктемеде көзделген шаруашылықтар санына сауал салынады.

      13. Респонденттерге сауал салуды аяқтағаннан кейін интервьюер Статистикалық жұмыстар жоспарында белгіленген күннен кейін бір жұмыс күнінен кешіктірмей толтырылған нысандардың бланкілерін аумақтық статистика бөлімшелеріне тапсырады.

4-тарау. Өсімдік және мал шаруашылығындағы іріктемелі зерттеу деректерін бас жиынтыққа тарату әдістері

      14. Өсімдік және мал шаруашылығындағы іріктемелі статистикалық байқаулар деректерін бас жиынтыққа тарату стастистикалық нысанда көзделген барлық көрсеткіштер бойынша нақтылауды есепке ала отырып, аудан/қала деңгейінде жүргізіледі.

      15. Егер қалыптастырылған іріктемеде нақты шаруашылықтар тізбесін қамтитын болса, тарату іріктемені қалыптастыруға жауапты Бюроның құрылымдық бөлімшесі іріктемелі жиынтықты қалыптастыру кезінде есептелетін әрбір ауыл шаруашылығы өндірушілер өлшемін және аудан/қала үшін түзету коэффициентін қолдану арқылы жүзеге асырады. Таратылған әр көрсеткіш мәні мына формула бойынша анықталады:



      мұнда:


– таратылған j-көрсеткіштің мәні;

– іріктемедегі j-көрсеткіштің i-шаруашылығы бойынша мәні;

– i-шаруашылықтың мәні;

– іріктемедегі шаруашылық саны;

– түзету коэффициенті.

      Түзету коэффициенттері іріктеме критерийі ретінде анықталған әрбір көрсеткіш үшін аудан/қала деңгейінде, сондай-ақ тарату кезінде қолданылатын қосымша көрсеткіштер үшін мына формула бойынша есептеледі:



      мұнда:


– j-көрсеткіші үшін түзету коэффициенті;

– тіркелім деректері бойынша i-шаруашылықтағы j-көрсеткіштің мәні;

– i-шаруашылықтың мөлшері;

– іріктемедегі шаруашылықтар саны;

– бас жиынтықтағы шаруашылықтар саны.

      Егер зерттеу нәтижелері бойынша есеп бермеген шаруашылықтар бар болса, түзету коэффициентері есеп берген шаруашылықтарды ескере отырып қайта саналады.

      16. Егер қалыптастырылған іріктеме елді мекендегі зерттелетін респонденттер саны туралы ақпаратты ғана қамтыған жағдайда іріктемені қалыптастыруға жауапты Бюроның құрылымдық бөлімшесі іріктемелі жиынтықты қалыптастыру кезінде есептелетін әрбір елді мекен үшін есептелетін тарату коэффициенттерін қолдану арқылы тарату жүзеге асырылады. Таратылған әрбір көрсеткіштің мәні мына формула бойынша анықталады:



      мұнда:


– j-таратылған көрсеткіштің мәні;

– i-елді мекендегі іріктеме бойынша j-көрсеткіштің сомалық мәні;

– i-елді мекен үшін тарату коэффициенті;

– іріктемедегі елді мекендер саны;

– түзету коэффициенті.

      (3) формулада қолданылатын түзету коэффициенті іріктеме критерийі ретінде анықталған әрбір көрсеткіш үшін аудан/қала деңгейінде, сондай-ақ тарату кезінде қолданылатын қосымша көрсеткіштер үшін зерттеу деректерін алғаннан кейін мына формула бойынша есептеледі:



      мұнда:


– іріктеменің j-көрсеткіші үшін түзету коэффициенті;

– тіркелім деректері бойынша i-елді мекендегі j-көрсеткіші бойынша мән;

– зерттеу нәтижелері бойынша i-елді мекендегі j-көрсеткіші бойынша сомалық мән;

– i-елді мекені үшін тарату коэффициенті;

– іріктемедегі елді мекендер саны;

– бас жиынтықтағы елді мекендер саны.

      17. Өсімдік шаруашылығы бойынша статистикалық зерттеулерде түзету коэффициенттері ауыл шаруашылығы дақылдарының егістік алқабы, көпжылдық екпелер, жылыжайлар алқабы туралы деректер бойынша есептеледі. Өсімдік шаруашылығындағы іріктемелі статистикалық байқау үшін түзету коэффициенттері саналатын ауыл шаруашылығы дақылдары түрінің тізбесі осы Әдістемеге 1-қосымшада келтірілген.

      Ауылшаруашылық дақылдарының өзге де түрлері бойынша (мысалы, өзге майлы дақылдар) түзету коэффициенттері екі кезеңде есептеледі.

      Бірінші кезеңде Ауыл шаруашылығының статистикалық тіркелімі деректері бойынша есепті түрде бас жиынтықта осындай дақылдарының егістік алқабы топ бойынша (мысалы, барлық майлы дақылдар) жиынтық алқап пен осы топ бойынша (мысалы, рапс, күнбағыс, мақсары тұқымдары) Ауыл шаруашылығының статистикалық тіркелімінде бар жеке түрлері алқабының сомасы арасындағы айырмашылық ретінде анықталады. Іріктеме шеңберінде өзге де ауыл шаруашылығы дақылдарының егістік алқабы осыған ұқсас анықталады.

      Екінші кезеңде алынған деректерді қолданумен (4) формула бойынша түзету коэффициенті есептеледі.

      Мал шаруашылығы бойынша статистикалық байқауларда түзету коэффициенттері ауыл шаруашылығы жануарларының жекелеген түрлерінің саны туралы деректер бойынша есептеледі. Мал шаруашылығындағы іріктемелі статистикалық байқауға арналған түзету коэффициенттері саналатын ауыл шаруашылығы малдары түрлерінің тізбесі осы Әдістемеге 2-қосымшада келтірілген.

      18. Әрбір есептелген түзету коэффициенті бір немесе бірнеше статистикалық байқау көрсеткіштеріне қолданылады. Өсімдік шаруашылығында іріктемелі статистикалық байқаудың тиісті көрсеткіштеріне түзету коэффициентерін қосу осы Әдістемеге 3-қосымшада, мал шаруашылығында іріктемелі статистикалық байқаудың тиісті көрсеткіштеріне түзету коэффициентерін қосу – осы Әдістемеге 4-қосымшада келтірілген.

      Егер статистикалық байқаудың көрсеткішінде осы Әдістемеге келтірілген белгілі бір түзету коэффициентіне байланыс болмаса, түзету коэффициенті 1-ге тең деп саналады.

      19. Зерттеуде көзделген бас жиынтыққа таратылған барлық статистикалық көрсеткіштерді қалыптастырғаннан кейін жариялауға көзделген туынды көрсеткіштерді (мысалы, ауыл шаруашылығы дақылдарының түсімі, ауыл шаруашылығы жануарларының орташа өнімділігі, ауыл шаруашылығы өнімінің бір центнерін өндіруге кеткен шығындар) есептеу жүзеге асырылады.

5-тарау. Өсімдік шаруашылығы бойынша негізгі көрсеткіштерді есептеу

1-параграф. Бақ және саяжай кооперативтерiнде, өсімдік шаруашылығы бойынша негізгі көрсеткіштерді есептеу

      20. Ауыл шаруашылығы санақтары арасындағы кезеңде жыл сайын өсімдік шаруашылығының негізгі статистикалық көрсеткіштері бойынша ауыл шаруашылығы дақылдары бөлінісінде бақ және саяжай кооперативтері бойынша есепті деректер қалыптастырылады, оның ішінде ауыл шаруашылығы дақылдарының нақтыланған егісті және жиналған алқабы, көпжылдық дақылдардың алқабы, бастапқы кірістегі салмақтағы және өңдеуден кейінгі салмақтағы жеке ауыл шаруашылығы дақылдарын жалпы жинау.

      Көрсеткіштер жалпы бақ және саяжай кооперативтері бойынша аудандар/қалалар деңгейінде есепті жылға қалыптастырылады және басқа шаруашылық санаттары бойынша тиісті көрсеткіштерге өсімдік шаруашылығында барлық ауыл шаруашылығы тауарын өндірушілері бойынша біртұтас көрініс алу мақсатында қосылады.

      21. Ауыл шаруашылығы дақылдарының біртұтас жалпы нақтыланған егістік алқабы және көпжылдық екпелердің жалпы егістік алқабы есепті жылға бақ және саяжай кооперативтеріндегі ауыл шаруашылығы жерлері туралы Ауыл шаруашылығының статистикалық тіркелімі деректері және соңғы ауыл шаруашылығы санағы немесе біржолғы статистикалық байқаулардың деректері бойынша бақ және саяжай учаскелері жерлерін пайдалану құрылымы туралы деректер негізінде есептеледі. Ауылшаруашылық санағын өткізгенге дейінгі кезеңде дақыл түрлері бойынша бақ және саяжай кооперативтеріндегі ауылшаруашылық дақылдарының жалпы нақтыланған егістік алқабы және көпжылдық екпелердің жалпы егістік алқаптарының құрылымы алдыңғы жылдың құрылымына тең деп саналады. Ауылшаруашылық санағын жүргізгеннен кейін бақ және саяжай кооперативтеріндегі ауылшаруашылық дақылдарының жалпы нақтыланған алаңының құрылымы ауылшаруашылық санағының қорытындыларына сәйкес айқындалады.

      22. Бақ және саяжай кооперативтеріндегі жекелеген ауыл шаруашылығы дақылдарының жиналған алқабы осы Әдістеменің 21-тармағына сәйкес есептелген тиісті ауыл шаруашылығы дақылының нақтыланған егістік алқабына тең деп қабылданады.

      23. Бақ және саяжай кооперативтеріндегі жекелеген жеміс беретін жастағы көпжылдық екпелердің алқабы осы Әдістеменің 21-тармағына сәйкес есептелген тиісті көпжылдық екпелердің алқабына тең деп қабылданады.

      24. Жекелеген ауыл шаруашылығы дақылдарын бастапқы кірістегі салмақтағы және өңдеуден кейінгі салмақтағы жалпы жинау осы Әдістеменің 22-тармағына сәйкес есептелген тиісті ауыл шаруашылығы дақылдарының жиналған алқабы туралы деректер және есепті жылы өсімдік шаруашылығында өткізілген іріктемелі зерттеу нәтижелері бойынша іргелес өңірлердің бірінде жеке қосалқы шаруашылықтарда қалыптасқан бастапқы кірістегі салмақтағы және өңдеуден кейінгі салмақтағы тиісті ауыл шаруашылығы дақылдарының орташа түсімділігі туралы деректер бойынша анықталады.

2-параграф. Қалалық жерлердегі жеке қосалқы жұртшылық шаруашылықтарындағы өсімдік шаруашылығы бойынша негізгі көрсеткіштерді есептеу

      25. Ауыл шаруашылығы санақтары арасындағы кезеңде жыл сайын өсімдік шаруашылығының негізгі статистикалық көрсеткіштері бойынша ауыл шаруашылығы дақылдары бөлінісінде қалалық жерлердегі жеке қосалқы жұртшылық шаруашылықтары бойынша есепті деректер қалыптастырылады, оның ішінде ауыл шаруашылығы дақылдарының нақтыланған егісті және жиналған алқабы, көпжылдық дақылдардың алқабы, бастапқы кірістегі салмақтағы және өңдеуден кейінгі салмақтағы жеке ауыл шаруашылығы дақылдарын жалпы жинау.

      Көрсеткіштер жалпы жеке қосалқы жұртшылық шаруашылықтары бойынша қалалар деңгейінде есепті жылға қалыптастырылады.

      26. Ауыл шаруашылығы дақылдарының біртұтас жалпы нақтыланған егістік алқабы және көпжылдық екпелердің жалпы егістік алқабы есепті жылға қалалық жерлердегі жеке қосалқы жұртшылық шаруашылықтарындағы ауыл шаруашылығы жерлері туралы Ауыл шаруашылығының статистикалық тіркелімі деректері және соңғы ауылшаруашылық санағы немесе біржолғы статистикалық байқаулардың деректері бойынша қалалық жерлердегі жеке қосалқы жұртшылық шаруашылықтары жерлерін пайдалану құрылымы туралы деректер негізінде есептеледі. Ауылшаруашылық санағын өткізгенге дейінгі кезеңде дақыл түрлері бойынша қалалық жерлердегі жеке қосалқы жұртшылық шаруашылықтарындағы ауылшаруашылық дақылдарының жалпы нақтыланған егістік алқабы және көпжылдық екпелердің жалпы егістік алқаптарының құрылымы алдыңғы жылдың құрылымына тең деп саналады. Ауылшаруашылық санағын жүргізгеннен кейін қалалық жерлердегі жеке қосалқы жұртшылық шаруашылықтарындағы ауылшаруашылық дақылдарының жалпы нақтыланған алаңының құрылымы ауылшаруашылық санағының қорытындыларына сәйкес айқындалады.

      27. Қалалық жерлердегі жеке қосалқы жұртшылық шаруашылықтарындағы жекелеген ауылшаруашылық дақылдарының жиналған алқабы, жекелеген жеміс беретін жастағы көпжылдық екпелердің алқабы осы Әдістеменің 26-тармағына сәйкес есептелген тиісті ауыл шаруашылығы дақылының нақтыланған егістік алқабына және тиісті көпжылдық екпелердің алқабына тең деп қабылданады.

      28. Қалалық жерлердегі жекелеген ауылшаруашылық дақылдарын бастапқы кірістегі салмақтағы және өңдеуден кейінгі салмақтағы жалпы жинау осы Әдістеменің 27-тармағына сәйкес есептелген тиісті ауыл шаруашылығы дақылдарының жиналған алқабы туралы деректер және есепті жылы өсімдік шаруашылығында өткізілген іріктемелі зерттеу нәтижелері бойынша іргелес өңірлердің бірінде жеке қосалқы шаруашылықтарда қалыптасқан бастапқы кірістегі салмақтағы және өңдеуден кейінгі салмақтағы тиісті ауыл шаруашылығы дақылдарының орташа түсімділігі туралы деректер бойынша анықталады.

6-тарау. Қалалық жерлердегі дара кәсіпкерлер және шаруа немесе фермер қожалықтары және жұртшылық шаруашылықтары, бақ және саяжай кооперативтері бойынша егістік алқаптарының құрылымы бойынша алдын ала деректерді қалыптастыру

      29. Ауылшаруашылық дақылдарының егістік алқабы бойынша алдын ала есепті жылғы деректер осы Әдістеменің 6-тармағының 2) (қалалық жердегі) және 6) тармақшаларында көрсетілген ауыл шаруашылығы тауарын өндірушілері бойынша есепті жолмен қалыптастырылады.

      Көрсеткіш есепті жылға жеке қалалық жерлердегі дара кәсіпкерлер және шаруа немесе фермер қожалықтары, қалалық жерлердегі жеке қосалқы жұртшылық шаруашылықтары және бақ және саяжай кооперативтері бойынша тиісті аудан/қаланың еркін деңгейінде қалыптастырылады және өсімдік шаруашылығында барлық ауыл шаруашылығы тауарын өндірушілері бойынша біртұтас көрініс қалыптастыру мақсатында басқа шаруашылық санаттары бойынша тиісті көрсеткіштерге қосылады.

      30. Ауылшаруашылық дақылдарының алдын ала егістік алқабы бойынша есепті жылғы деректер егістік жерлер туралы Ауыл шаруашылығының статистикалық тіркеліміндегі деректер негізінде немесе егістік жерлер туралы деректер жоқ болған жағдайда тиісінше ауыл шаруашылығы тауарын өндірушілері санатындағы ауыл шаруашылығы жерлері туралы деректер негізінде және соңғы ауыл шаруашылығы санағының нәтижелері бойынша жерді пайдалану құрылымы туралы деректер негізінде есептеледі. Қосымша әкімшілік деректер (бар болған жағдайда) қолданылады.

      31. Есепті жылы қалалық жерлердегі дара кәсіпкерлер және шаруа немесе фермер қожалықтары және жеке қосалқы жұртшылық шаруашылықтары бойынша дақыл түрлері бойынша ауылшаруашылық дақылдарының егістік алқабының құрылымы өткен жылы өсімдік шаруашылығында өткізілген іріктемелі зерттеу нәтижелері бойынша анықталған тиісті ауыл шаруашылығы тауарын өндірушілері санаттарындағы нақтыланған егістік алқабының тиісті құрылымына тең деп қабылданады. Қосымша әкімшілік деректер (бар болған жағдайда) қолданылады.

      Бақ және саяжай кооперативтеріндегі дақыл түрлері бойынша ауылшаруашылық дақылдарының егістік алқабының құрылымы өткен жылы жеке қосалқы жұртшылық шаруашылықтарындағы өсімдік шаруашылығы бойынша өткізілген іріктемелі зерттеу нәтижелері бойынша анықталған нақтыланған егістік алқабының құрылымына сәйкес деп қабылданады.

  Өсімдік және мал
шаруашылығында
іріктемелі зерттеу өткізу
әдістемесіне
1-қосымша

Өсімдік шаруашылығындағы іріктемелі статистикалық байқауға арналған түзету коэффициенттері саналатын ауыл шаруашылығы дақылдары түрінің тізбесі

Атауы

Түзету коэффициентінің коды

Негізгі

Дәнді (күрішті қоспағанда) және бұршақ дақылдары

01

Бидай

02

Жүгері (маис)

03

Арпа

04

Қара бидай

05

Сұлы

06

Қонақ жүгері

07

Тары

08

Қарақұмық

09

Тритикале (бидай-қара бидай буданы)

10

Масақтылар қоспасы

11

Жасыл ірі бұршақ көкөністері (жаңа піскен)

12

Кептірілген бұршақты көкөністер

13

Өзге дәнді дақылдар

14

Майлы дақылдар


Соя бұршақтар

15

Жержаңғағы, қабығымен

16

Шашақты зығырдың тұқымдары

17

Қыша тұқымдары

18

Рапс тұқымдары

19

Күнбағыстың тұқымдары

20

Мақсары тұқымдары

21

Өзге майлы дақылдар

22

Ақталмаған күріш

23

Көкөніс


Қырыққабат

24

Бұрыштар

25

Ашық топырақтың қиярлары

26

Баялдылар

27

Ашық топырақтың қызанақтары

28

Асқабақ

29

Кәділер

30

Асханалық сәбіз

31

Сарымсақ

32

Басты пияз

33

Шалғам, шомыр

34

Асханалық қызылша

35

Өзге көкөністер

36

Бақша дақылдары

37

Картоп

38

Қант қызылшасы

39

Саңырауқұлақтар

40

Темекі

41

Тұқымынан тазаланған немесе тазаланбаған мақта

42

Азықтық дақылдар


Азықтық тамыржемісті дақылдар

43

Азықтық бақша дақылдары

44

Азықтық дәнді дақылдар

45

Азықтық дәнді бұршақ дақылдары

46

Сүрлемге арналған азық дақылдары (жүгерісіз)

47

Азықтық жүгері

48

Өзге азықтық дақылдар

49

Кесілген гүлдер және түйнектер; гүлдердің тұқымдары

50

Көпжылдық дақылдар


Жүзім

51

Алмалар

52

Алмұрттар

53

Өрік

54

Шие

55

Шабдалы

56

Қара өрік

57

Жемістер және жидектер


Таңқурай

58

Қой бүлдірген (құлпынай)

59

Қарақат

60

Өзге де жемістер және жидектер

61

Жаңғақтар (жеуге болатын жабайы жаңғақтар, жер жаңғақтар мен кокос жаңғақтарынан басқа)

62

Өзге көпжылдық дақылдар

63

Қорғалған топырақта өсірілген көкөністер

64

Қорғалған топырақта өсірілген гүлдер

65

  Өсімдік және мал
шаруашылығында
іріктемелі зерттеу өткізу
әдістемесіне
2-қосымша

Мал шаруашылығындағы іріктемелі статистикалық байқауға арналған түзету коэффициенттері саналатын ауыл шаруашылығы малдары түрлерінің тізбесі

Атауы

Түзету коэффициентінің коды

Негізгі

Сүтті табынның ірі қара малы, тірі

01

Сүтті табынның сиырлары

02

Өзге де тірі ірі қара мал мен енекелер

03

Етті табынның сиырлары

04

Сүтті-етті табынның ірі қара малы, тірі

05

Сүтті-етті табынның сиырлары

06

Жылқылар және өзге де жылқы тектес жануарлар, тірі

07

Биелер

08

Түйелер және түйе тәрізділер, тірі

09

Інгендер

10

Тірі қойлар

11

Саулық қойлар

12

Тірі ешкілер

13

Аналық ешкілер

14

Тірі шошқалар

15

Тірі тауықтар

16

Тірі күркетауық қораздары

17

Тірі қаздар

18

Үйректер

19

Мысыр тауықтары

20

Тірі үй қояндары

21

Бөденелер

22

Түйеқұстар

23

Қырғауылдар

24

Шаруашылықтарда өсірілген бұғылар

25

Араның бал ұясы

26

Қосымша

Сүтті табынның сиырлары, Етті табынның сиырлары,
Сүтті-етті табынның сиырлары

27

Тірі қойлар және тірі ешкілер

28

Сүтті табынның ірі қара малы, тірі, Өзге де тірі ірі қара мал мен енекелер, Сүтті-етті табынның ірі қара малы, тірі, Жылқылар және өзге де жылқы тектес жануарлар, тірі, Түйелер және түйе тәрізділер, тірі

29

Торда өсірілетін терісі бағалы аңдар, тірі үй қояндары

30

  Өсімдік және мал
шаруашылығында
іріктемелі зерттеу өткізу
әдістемесіне
3-қосымша

Өсімдік шаруашылығында іріктемелі статистикалық байқаудың тиісті көрсеткіштеріне түзету коэффициентерін қосу

Зерттеудегі статистикалық көрсеткіштер

Түзету коэффициентінің коды1

Шықпай қалған жаздық дақылдардың егіс алқабы, шаршы метр;
Ауылшаруашылық дақылдарының нақтыланған егіс алқабы, шаршы метр;
Жеке ауылшаруашылық дақылдарының жиналған алқабы, шаршы метр;
Алғашқы кіріске алынған салмақтағы жеке ауылшаруашылық дақылдарының жалпы түсімі, кг;
Өңдеуден кейінгі салмақтағы жеке ауылшаруашылық дақылдарының жалпы түсімі, кг;
Экологиялық таза ауылшаруашылық дақылдарын жалпы жинау, кг;
Қоректік заттардың 100 %-на қайта есептегендегі ауыл шаруашылық дақылдарына минералдық тыңайтқыштарды себу, кг;
Ауылшаруашылық дақылдарына органикалық тыңайтқыштарды себу, кг;
Минералдық тыңайтқыштармен тыңайтылған ашық топырақтағы ауыл шаруашылығы дақылдарының алқабы, шаршы метр;
Органикалық тыңайтқыштармен тыңайтылған ашық топырақтағы ауыл шаруашылығы дақылдарының алқабы, шаршы метр;
Өткізілген өсімдік шаруашылығы өнімдерінің құны, мың теңге;
Өткізілген өсімдік шаруашылығы өнімдерінің өзіндік құны, мың теңге
Өсімдік шаруашылығы негізгі өнімдерінің шығындары, кг;
Ауыл шаруашылығы негізгі өнімдерінің қорлары, кг;
Ауыл шаруашылығы өнімдерін өндіруге жұмсалған шығындар, мың теңге:
АШӨСЖ2 сәйкес тиісті ауыл шаруашылығы дақылдары бойынша

02-49

Ашық топырақта өсірілген гүлдерді жалпы жинау, мың дана:
АШӨСЖ сәйкес гүлдердің барлық түрі бойынша

50

Сабанды ұсақтау және шашу арқылы жиналған дәнді дақылдар алқабы, шаршы метр

01

Себу кешендерімен, сондай-ақ тікелей сепкіштермен себілген дәнді дақылдар алқабы, шаршы метр

01

Құрамында глифосаты бар гербицидтермен өңделген дәнді дақылдар алқабы, шаршы метр

01

Көпжылдық көшеттер алқабы, шаршы метр;
жеміс салу жасында көпжылдық көшеттер алқабы, шаршы метр;
Алғашқы кіріске алынған салмақтағы жеке ауылшаруашылық дақылдарының жалпы түсімі, кг;
Жеміс салу жасындағы көпжылдық көшеттер алқабынан жиналған жалпы түсім, кг:
АШӨСЖ сәйкес көпжылдық дақылдардың тиісті түрлері бойынша

51-63

Көкөніс өсіруге арналған жылыжайлардың жалпы алаңы, шаршы метр;
Көкөніс өсіруге арналған жылыжайлардың пайдаланылатын алқабы, шаршы метр

64

Қорғалған топырақтағы жеке ауылшаруашылық дақылдарын жалпы жинау, кг;
Минералдық тыңайтқыштармен тыңайтылған жабық топырақтағы ауыл шаруашылығы дақылдарының алқабы, шаршы метр;
АШӨСЖ сәйкес қорғалған топырақтағы көкөністердің барлық түрі бойынша
Органикалық тыңайтқыштармен тыңайтылған қорғалған топырақтағы ауыл шаруашылығы дақылдарының алқабы, шаршы метр:
АШӨСЖ сәйкес қорғалған топырақтағы көкөністердің барлық түрі бойынша

64

Гүл өсіруге арналған жылыжайлардың жалпы алаңы, шаршы метр;
Гүл өсіруге арналған жылыжайлардың пайдаланылатын алқабы, шаршы метр

65

Қорғалған алаңда өсірілген гүлдерді жалпы жинау, мың дана;
Минералдық тыңайтқыштармен тыңайтылған жабық топырақтағы ауыл шаруашылығы дақылдарының алқабы, шаршы метр;
АШӨСЖ сәйкес гүлдердің барлық түрі бойынша
Органикалық тыңайтқыштармен тыңайтылған қорғалған топырақтағы ауыл шаруашылығы дақылдарының алқабы, шаршы метр:
АШӨСЖ сәйкес гүлдердің барлық түрі бойынша

65

      _________________________

      1 Өсімдік және мал шаруашылығында іріктемелі зерттеу өткізу әдістемесіне 1-қосымшаға сәйкес

      2 мұнда және бұдан әрі АШӨСЖ – Ауыл, орман және балық шаруашылығы өнімдерінің (қызметтердің) анықтамалығы

  Өсімдік және мал
шаруашылығында
іріктемелі зерттеу өткізу
әдістемесіне
4-қосымша

Мал шаруашылығында іріктемелі статистикалық байқаудың тиісті көрсеткіштеріне түзету коэффициентерін қосу

Зерттеудегі статистикалық көрсеткіштер

Түзету коэффициентінің коды3

Мал мен құстың саны, бас:
сүтті табынның ірі қара малы, тірі

01

сүтті табынның сиырлары

02

өзге де тірі ірі қара мал мен енекелер

03

етті табынның сиырлары

04

сүтті-етті табынның ірі қара малы, тірі

05

сүтті-етті табынның сиырлары

06

жылқылар және өзге де жылқы тектес жануарлар, тірі

07

түйелер және түйе тәрізділер, тірі

09

тірі қойлар

11

тірі ешкілер

13

тірі шошқалар

15

тірі тауықтар

16

тірі күркетауық қораздары

17

тірі қаздар

18

үйректер

19

мысыр тауықтары

20

тірі үй қояндары

21

бөденелер

22

түйеқұстар

23

қырғауылдар

24

шаруашылықтарда өсірілген бұғылар

25

Мал мен құстардың шаруашылықта сойылғаны немесе союға өткізілгені, бас;
Мал мен құстардың шаруашылықта сойылғаны немесе союға өткізілгені (тірідей салмақта), кг;
Мал мен құстардың шаруашылықта сойылғаны немесе союға өткізілгені (сойыс салмақта), кг;
Кайта өңдеу кәсіпорындарына етті өткізу, кг;
Өзінің жеке тұтынуға пайдаланылған ет, кг;
Өткізілген мал шаруашылығы өнімдерінің құны, мың теңге;
Өткізілген мал шаруашылығы өнімдерінің өзіндік құны,мың теңге
Ауыл шаруашылығының негізгі өнімдерінің шығындары, кг;
Ауыл шаруашылығы негізгі өнімдерінің қорлары, кг;
Мал шаруашылығы өнімдерін өндіруге жұмсалған шығындар, мың теңге:
сүтті табынның ірі қара малы, тірі

01

өзге де тірі ірі қара мал мен енекелер

03

сүтті-етті табынның ірі қара малы, тірі

05

жылқылар және өзге де жылқы тектес жануарлар, тірі

07

түйелер және түйе тәрізділер, тірі

09

тірі қойлар

11

тірі ешкілер

13

тірі шошқалар

15

тірі тауықтар

16

тірі күркетауық қораздары

17

тірі қаздар

18

үйректер

19

мысыр тауықтары

20

тірі үй қояндары

21

бөденелер

22

түйеқұстар

23

қырғауылдар

24

шаруашылықтарда өсірілген бұғылар

25

Мал шаруашылығы өнімдерінің жеке түрлерін өндіру, кг;
Кайта өндеу кәсіпорындарына мал шаруашылығы өнімдерінің жекелеген түрлерін өткізу, кг;
Мал шаруашылығы өнімдерінің жекелеген түрлерін өзінің жеке тұтынуға пайдаланылған ет, кг;
Өткізілген мал шаруашылығы өнімдерінің құны, мың теңге;
Өткізілген мал шаруашылығы өнімдерінің өзіндік құны, мың теңге;
Ауыл шаруашылығының негізгі өнімдерінің шығындары, кг;
Ауыл шаруашылығы негізгі өнімдерінің қорлары, кг;
Мал шаруашылығы өнімдерін өндіруге жұмсалған шығындар мың теңге:
сүтті табын сиырларының шикі сүті

02

етті табын сиырларының шикі сүті

04

сүтті-етті табын сиырларының шикі сүті

06

биенің шикі сүті

08

түйе жүні

09

түйенің шикі сүті

10

тірі қойдан қырқылған жүн, жуылмаған (тобымен жуылғанды қоса алғанда)

11

қойдың шикі сүті

12

ешкі жүні

13

ешкі түбіті

13

ешкінің шикі сүті

14

табиғи бал

26

Бұзаулар мен торайларға сүт беруге пайдаланылған сиыр сүті, кг

27

Бастапқы өңдеуге өткізілген жүн, кг

11

Жұмыртқа өндіру, дана;
Кайта өңдеу кәсіпорындарына жұмыртқа өткізу, дана;
Өзінің жеке тұтынуға пайдаланылған жұмыртқа, дана;
Өткізілген мал шаруашылығы өнімдерінің құны, мың теңге;
Өткізілген мал шаруашылығы өнімдерінің өзіндік құны, мың теңге;
Жұмыртқа шығыны, дана;
Жұмыртқалардың қоры, дана;
Мал шаруашылығы өнімдерін өндіруге жұмсалған шығындар мың теңге:
тауықтың қабығындағы жұмыртқасы, жаңа жиналып алынған

16

күркетауық жұмыртқасы

17

қаз жұмыртқасы

18

үйрек жұмыртқасы

19

мысыр тауық жұмыртқасы

20

бөдене жұмыртқасы

22

түйеқұс жұмыртқасы

23

Шаруашылықтарда өсірілген жануарлардың иленбеген терісін және бағалы аң терісін өндіру, дана;
Қайта өндеу кәсіпорындарына шаруашылықтарда өсірілген жануарлардың иленбеген терісін және бағалы аң терісін өткізу, дана;
Өзінің жеке тұтынуға пайдаланылған тері, дана
Өткізілген мал шаруашылығы өнімдерінің құны, мың теңге;
Өткізілген мал шаруашылығы өнімдерінің өзіндік құны, мың теңге;
Иленбеген терінің және шаруашылықта өсірілген бағалы аң терісінің шығындары, дана;
Иленбеген терінің және шаруашылықтарда өсірілген бағалы аң терісінің қоры, дана;
Мал шаруашылығы өнімдерін өндіруге жұмсалған шығындар, мың теңге:
бағалы аң терісінің (иленбеген тері) шикізаты, қозы терілерінен басқа

30

үй қояндары мен қояндардың терісі

21

елтіріден жасалған қозы терілері

11

ірі терілер

29

ұсақ терілер

28

Сүт бағытындағы табынның сауын сиырларының орташа саны

02

Ет бағытындағы табынның сауын сиырларының орташа саны

04

Сүтті-етті табынның сауын сиырларының орташа саны

06

Жұмыртқалайтын тауықтардың орташа саны

16

Қырқылған қой саны

11

Ара бал ұясының жалпы саны

26

      __________________________

      3 Өсімдік және мал шаруашылығында іріктемелі зерттеу өткізу әдістемесіне 2-қосымшаға сәйкес


On approval of the Methodology for conducting sample surveys in crop and livestock production

Order No. 298 of the Chairman of the Committee on Statistics of the Ministry of National Economy of the Republic of Kazakhstan dated December 2, 2016. Registered with the Ministry of Justice of the Republic of Kazakhstan on December 28, 2016 № 14615.

      Unofficial translation

      Pursuant to subparagraph 5) of Article 12 of the Law of the Republic of Kazakhstan "On State Statistics", I hereby ORDER:

      Footnote. Preamble - as amended by the order of the Head of the Bureau of National Statistics of the Agency for Strategic Planning and Reforms of the Republic of Kazakhstan dated 15.07.2022 No. 10 (shall be enforced ten calendar days after the date of its first official publication).

      1. To approve the attached Methodology for sample surveys in crop and livestock production.

      2. The Department of Production and Environment Statistics, jointly with the Legal Department of the Committee on Statistics of the Ministry of National Economy of the Republic of Kazakhstan, in accordance with the procedure established by law shall:

      1) ensure the state registration of this order with the Ministry of Justice of the Republic of Kazakhstan;

      2) within ten calendar days after the state registration of this order direct its copies to official publication in periodicals and the information and legal system "Adilet";

      3) send a copy of this order to the Republican State Enterprise on the Right of Economic Management "Republican Legal Information Center" for inclusion in the Reference Control Bank of regulatory legal acts of the Republic of Kazakhstan in paper and electronic form within ten calendar days from the date of the state registration;

      4) place this order on the website of the Committee on Statistics of the Ministry of National Economy of the Republic of Kazakhstan.

      3. To the Department of Statistics on Production and Environment of the Committee on Statistics of the Ministry of National Economy of the Republic of Kazakhstan to bring this order to the structural subdivisions and territorial bodies of the Committee on Statistics of the Ministry of National Economy of the Republic of Kazakhstan for management and use in work.

      4. Control over the implementation of this order shall be entrusted to the supervising Deputy Chairman of the Committee on Statistics of the Ministry of National Economy of the Republic of Kazakhstan (G.M. Kerimhanov).

      5. This order shall be enforced upon expiry of ten calendar days after the date of its first official publication.

      Chairman
      of the Committee on Statistics
      of the Ministry of National
      Economy of the
      Republic of Kazakhstan N.Aidapkelov

  Approved
by order № 298 of the Chairman
of the Committee on Statistics
of the Ministry of National Economy
of the Republic of Kazakhstan
dated December 2, 2016

Methodology for conducting sample surveys in crop and livestock production

      Footnote. Methodology - as amended by the order of the Head of the Bureau of National Statistics of the Agency for Strategic Planning and Reforms of the Republic of Kazakhstan dated 15.07.2022 No. 10 (shall be enforced ten calendar days after the date of its first official publication).

Chapter 1. Main provisions

      1. Methodology for conducting sample surveys in crop and livestock production (hereinafter - the Methodology) refers to the statistical methodology approved in accordance with subparagraph 5) of Article 12 of the Law of the Republic of Kazakhstan "On State Statistics" (hereinafter - the Law).

      2. This Methodology shall be applied by the Bureau of National Statistics of the Agency for Strategic Planning and Reforms of the Republic of Kazakhstan (hereinafter referred to as the Bureau), its territorial bodies and interviewers when conducting nationwide statistical observations in crop and livestock production.

      3. The methodology defines the main approaches to organizing and conducting current (during the reporting year) and annual nationwide statistical observations on agricultural crops harvesting, livestock production and the activities of agricultural units, conducted selectively, with the involvement of interviewers.

      4. The following definitions shall be used in this methodology:

      1) agricultural enterprise – a legal entity or its structural unit engaged in the production, storage and processing of agricultural products, services in agriculture;

      2) agricultural commodity producer – an individual or a legal entity engaged in the production of agricultural products;

      3) general totality – the entire group of all units of analysis whose characteristics are to be evaluated;

      4) individual catalog - a list of surveyed units with the corresponding classificatory attributes, intended for a specific statistical observation;

      5) households of the population - personal subsidiary plots, collective gardens and vegetable gardens, summer gardening plots;

      6) interviewer - a person who interviews respondents and households when conducting nationwide statistical surveys and national censuses;

      7) secondary activity - an activity other than the primary one, carried out for the purpose of producing products for third parties;

      8) primary activity - a type of activity, the added value of which exceeds the added value of any other type of activity carried out by the entity;

      9) respondent - an individual or a legal entity and its structural and separate units that provide data on the statistical observation object in accordance with the statistical methodology;

      10) selective totality (selection) – a set of cases (subjects, objects, events, samples), selected with the use of a certain procedure from the general totality for participation in the study.

Chapter 2. General totality and sampling criteria for statistical surveys in crop and livestock production

      5. The general totality for selective statistical observations (surveys) in agriculture is a list of agricultural commodity producers (hereinafter -agricultural producers) raising crops for crop production surveys, or raising and breeding farm animals for livestock surveys.

      The general totalities for surveys in crop and livestock production shall be formed on the basis of the Agricultural Statistical Register, and maintained and updated by the structural unit of the Bureau responsible for maintaining statistical registers.

      6. To form individual catalogs for statistical observations on the harvesting of agricultural crops, livestock production and activities of agricultural units (agricultural enterprises, peasant or farming enterprises), the general totality at the level of each district / city shall be grouped as follows:

      1) agricultural enterprises with primary and secondary economic activities in the cultivation of one- or two-year crops, cultivation of perennial crops, plant reproduction, animal husbandry, mixed agriculture;

      2) individual entrepreneurs and peasant or farming holdings, with primary and secondary economic activities in the cultivation of one- or two-year crops, cultivation of perennial crops, plant reproduction, mixed agriculture in urban areas;

      3) individual entrepreneurs and peasant or farm enterprises, with primary and secondary types of economic activity in the cultivation of one- or two-year crops, cultivation of perennial crops, plant reproduction, mixed agriculture in rural areas;

      4) individual entrepreneurs and peasant or farming enterprises, with the primary and secondary types of economic activity in animal husbandry, mixed agriculture in urban areas;

      5) individual entrepreneurs and peasant or farming enterprises, with the primary and secondary types of economic activity in animal husbandry, mixed agriculture in rural areas;

      6) private subsidiary farms of the population with sown areas, hayfields, perennial plantings, in urban areas;

      7) private subsidiary farms of the population with sown areas, hayfields, perennial plantings, in rural areas;

      8) private subsidiary farms of the population with livestock and poultry, in urban areas;

      9) private subsidiary farms of the population with livestock and poultry, in rural areas;

      10) horticultural and gardening cooperatives.

      7. Agricultural producers referred to in subparagraph 1) of paragraph 6 of this Methodology, shall be fully covered in statistical surveys on crop harvesting, livestock production and agricultural formations’ activities.

      8. Agricultural producers referred to in subparagraphs 2), 3), 4), 5), 7), 8) and 9) of paragraph 6 of this Methodology shall be examined on selective basis during statistical surveys on crops harvesting, livestock production and agricultural formations’ activities. The structural unit of the Bureau responsible for the sampling shall determine the optimal sample size and sample frames for the indicated agricultural producers. Selection totalities for crop and livestock surveys shall be updated annually.

      The main criterion in the formation of a selection totality of agricultural producers specified in subparagraph 2) of paragraph 6 of this Methodology shall be the presence of agricultural land, including arable land, perennial plantations, hayfields and pastures.

      The main criterion in the formation of a sample frame of agricultural producers specified in subparagraphs 3) and 7) of this Methodology shall be the presence of sown areas under one or more of the following types of crops:

      cereals (excluding rice) and legumes, including wheat, corn, barley, rye, oats, millet, buckwheat, dried legumes;

      oilseeds, including sunflower;

      rice;

      potatoes;

      open ground vegetables;

      cucurbits;

      cotton;

      tobacco;

      sugar beet;

      mushrooms;

      fodder crops;

      flowers.

      The presence of perennial plantations, including grapes, seed and stone crops, berry crops and nuts, the presence of hayfields and greenhouses for growing vegetables and flowers shall also be taken into account.

      The main criterion in the formation of selective totality of agricultural producers referred to in subparagraphs 4), 5), 8) and 9 of paragraph 6 of this Methodology shall be the presence of one or more of the following farm animals:

      dairy cattle, including cows;

      other cattle and buffaloes, including cows;

      bovine dairy and beef cattle, including cows;

      sheep, including ewes;

      goats, including goat ewes;

      horses, including mares;

      camels, including breeding female camels;

      pigs;

      hens;

      turkeys;

      geese;

      ducks;

      guinea hens;

      domestic rabbits;

      quails;

      ostriches;

      pheasants;

      bee colonies;

      deer bred on the farm;

      cage-raised fur bearing animals.

      Lists of respondents included in the selection sample of the statistical survey on agriculture shall be formed separately on individual entrepreneurs and peasant or farm enterprises and private subsidiary plots for each district / city and shall be brought to the notice of the heads of the territorial statistics units for organizing and conducting on-site statistical surveys and posted on the website of territorial statistics units.

      9. Agricultural producers referred to in subparagraphs 6) and 10) of paragraph 6 of this Methodology shall be surveyed on statistical indicators of crop and livestock production during agricultural censuses, as well as within the framework of one-time statistical surveys.

      Statistical data on crop production indicators for the indicated agricultural producers in the intercensal period shall be formed on calculation basis, using current data from the Agricultural Statistical Register. The calculation is described in Section 5 of this Methodology.

      Statistical data on livestock indicators specified in subparagraph 10) of paragraph 6 of this Methodology in the intercensal period shall be considered insignificant and shall not be taken into account.

Chapter 3. Interviewer’s actions during sample surveys in crop and livestock production

      10. Primary statistical data on agricultural producers referred to in subparagraphs 2), 3), 4), 5), 7), 8) and 9) of paragraph 6 of this Methodology shall be collected with the involvement of interviewers.

      11. To conduct a specific statistical observation on crop or livestock production, the interviewer shall take from the territorial statistics body statistical forms and a list of respondents to be examined, indicating the address and telephone number, if available.

      If the selection does not contain a list of specific respondents, but information on the number of surveyed respondents in the locality, the reference number of the household to begin the survey with, and the sampling interval to visit the households with, formed by the structural unit of the Bureau in charge of framing samples, the territorial field statistics departments shall assign the route for the interviewer. First, the farm (street and house number) from which the counting begins is optionally determined. Then, from this farm, in an optional direction (for example, along one street), the number of farms corresponding to the reference number of the farm from which the survey will begin is counted. As a result, the first farm to be surveyed will be determined. The subsequent households to be surveyed are determined in accordance with the sampling interval. When conducting a livestock survey, the interviewer skips the farms that do not keep farm animals, and when conducting crop production surveys, farms that do not have crops. After skipping, the sampling interval is saved further on, and eventually, the number of holdings is polled declared in the sample.

      During livestock survey in the second, third and fourth quarters of the reporting year, the same farms shall be interviewed that were surveyed in the first quarter of the reporting year.

      12. When the interviewer fails to establish contact with the respondent included in the sample, or the respondent refuses to participate in the survey, the following options shall be provided for the interviewer:

      1) if the sample contains the list of specific farms, then replacement of non-reporting farms with others shall not be allowed, the interviewer shall make a note in the survey frame on the absence of response from this respondent, indicating the reason;

      2) if the sample contains information about the number of surveyed respondents in the locality and the size of the sampling interval with which farms are visited, then the farms not found or refusing to participate in the survey shall be replaced by neighboring ones within the route assigned to the interviewer, and eventually, the number of farms declared in the sample is interviewed.

      13. Upon completion of the survey of respondents, the interviewer shall hand in the completed forms to the territorial statistics bodies, no later than one working day after the date established by the statistical works Plan.

Chapter 4. Methods of distribution of data from sample surveys in crop and livestock production to the general totality

      14. Distribution of data from sample statistical observations in crop and livestock production to the general totality shall be carried out at the district / city level on all indicators provided for in the relevant statistical form, taking into account detalization.

      15. If the generated sample contains the list of specific farms, the distribution shall be made using the weights of each agricultural producer and correction factors for the region / city, which is calculated at the time when the selective totality is being formed by the structural unit of the Bureau responsible for the selection samples formation. The value of each distributed indicator shall be determined by the formula:



      where:


– is the value of the distributed j-indicator;

– the value of j- indicator on i-farm in the sample;

– weight of i-farm;

– the number of farms in the sample;

– correction factor.

      The correction factors shall be calculated at the district/city level for each indicator defined as the sampling criterion, as well as for additional indicators used in the distribution, on the following formula:




      where:


– is correction factor for j-indicator;

– value on j- indicator in i-farm on according to the register;

– weight of i-farm;

– the number of farms in the sample;

– the number of farms in the general totality.

      If on the survey results there are non-reporting farms, the correction factors shall be recalculated basing on the reporting farms.

      16. If the generated sample contains information only on the number of surveyed respondents in a locality, distribution shall be carried out using the distribution coefficients that are calculated for each locality at the time the selective totality is formed by the structural unit of the Bureau responsible for the formation of samples. The value of each distribution indicator shall be determined by the formula:





      where:


– is the value of distributed j-indicator;

– the total value of j-indicator on the sample in i-locality;

–distribution factor for i- locality;

– the number of localities in the sample;

– correction factor.

      The correction factor, used in formula (3), is calculated after receiving survey data at the district/city level for each indicator defined as the sampling criterion, as well as for additional indicators used in the distribution, by the following formula:




      where:



– is the correction factor for j- indicator of the sample;

– value by j-indicator in i-locality according to the register;

– total value for the j-indicator in the i-locality on the survey results;

– distribution factor for i- locality;

– the number of localities in the sample;

– the number of localities in the general totality.

      17. In statistical surveys on crop production, correction factors shall be calculated from data on the area under crops, the area of perennial plantations, and the area of greenhouses. The list of types of agricultural crops for which correction factors are calculated for selective statistical surcey in crop production is given in Appendix 1 to this Methodology.

      For other crops (e.g. other oilseeds), correction factors shall be calculated in two steps.

      At the first step, according to the data of the Agricultural Statistical Register, the sown area under such crops in the general totality shall be calculated as the difference between the total area for the group (for example, oilseeds in total) and the sum of areas under individual species included in the Agricultural Statistical Register on this group (for example, sunflower seeds, rapeseed, safflower). Similarly, the sown area shall be determined of other agricultural crops within the sample.

      At the second step, using the obtained data, the correction factor is calculated by formula (4).

      In statistical surveys on livestock, correction factors are calculated from data on the number of individual types of farm animals. The list of farm animal species on which correction factors are calculated for selective statistical observation in animal husbandry is given in Appendix 2 to this Methodology.

      18. Each calculated correction factor shall be applied to one or more indicators of the statistical survey. The link of correction factors to the corresponding indicators of selective statistical observation in crop production is given in Appendix 3 to this Methodology, the link of correction factors to the corresponding indicators of selective statistical observation in animal husbandry is given in Appendix 4 to this Methodology.

      If the indicator of statistical observation is not linked to a specific correction factor given in this Methodology, the correction factor is considered equal to 1.

      19. After all statistical indicators on the general totality provided for in the survey are formed, the derived indicators intended for publication are calculated (for example, crop yields, average productivity of farm animals, the cost of producing one centner of agricultural products).

Chapter 5. Calculation of main crop production indicators

      Paragraph 1. Calculation of main indicators on crop production in horticultural and gardening cooperatives

      20. In the period between agricultural censuses, estimated data shall be annually formed on horticultural and gardening cooperatives in terms of agricultural crops on the main statistical indicators of crop production, including the specified sown and harvested area of agricultural crops, the area of perennial plantations, the gross harvest of individual crops in the initially recorded weight and weight after correction.

      The indicators shall be formed for the reporting year in total for horticultural and gardening cooperatives at the level of districts / cities and shall be connected to the corresponding indicators on other categories of farms to build a holistic picture on all agricultural producers in crop production.

      21. The total adjusted sown area of agricultural crops and the total area of perennial plantations for the reporting year shall be calculated on the basis of data from the Agricultural Statistical Register on the area of agricultural land in horticultural and gardening cooperatives and data on the structure of land use of horticultural and gardening plots according to the latest agricultural census or one-time statistical observations. The structure of the total adjusted area of agricultural crops and the total area of perennial plantings in horticultural and gardening cooperatives by types of crops in the period before the agricultural census is considered to be equal to the structure of the previous year. After the agricultural census, the structure of the total adjusted area of agricultural crops and the total area of perennial plantations in horticultural and gardening cooperatives shall be determined according to the agricultural census results.

      22. The harvested area of individual agricultural crops in horticultural and gardening cooperatives shall be taken equal to the specified sown area of the corresponding agricultural crop, calculated in accordance with paragraph 21 of this Methodology.

      23. The area of individual perennial plantations at fruiting age in horticultural and gardening cooperatives shall be taken equal to the area of the corresponding perennial plantations, calculated in accordance with paragraph 21 of this Methodology.

      24. The gross yield of individual crops in the initially recorded weight received and the weight after processing shall be determined from the data on the harvested area of the corresponding crops, calculated in accordance with paragraph 22 of this Methodology, and the data on the average yield of the corresponding crops in the weight initially recorded and the weight after processing, formed in private subsidiary farms in one of the adjacent regions, based on the results of a sample survey in crop production in the reporting year.

      Paragraph 2. Calculation of main indicators on crop production in private subsidiary plots of the population in urban areas

      25. In the period between agricultural censuses, estimated data shall be annually formed on personal subsidiary plots of the population in urban areas in terms of agricultural crops according to the main statistical indicators of crop production, including the updated sown and harvested area of agricultural crops, the area of ​​perennial plantations, the gross yield of individual crops in the initially recorded weight and weight after correction.

      The indicators shall be formed for the reporting year in total on private subsidiary plots of the population at the city level.

      26. The total updated sown area of agricultural crops and the total area of perennial plantations for the reporting year shall be calculated from the data of the Agricultural Statistical Register on the area of agricultural land in individual household plots of the population in urban areas and data on the structure of land use of household plots of the population in urban areas according to the latest agricultural census or one-time statistical observations. The structure of the total updated area of agricultural crops and the total area of perennial plantings in private subsidiary plots of the population in urban areas by types of crops in the period before the agricultural census is considered to be equal to the structure of the previous year. After the agricultural census, the structure of the total updated area of agricultural crops and the total area of perennial plantations in private subsidiary plots of the population in urban areas shall be determined on the agricultural census results.

      27. The harvested area of individual agricultural crops, the area of individual perennial plantations in fruit-bearing age in private subsidiary plots of the population in urban areas is taken equal to the updated sown area of the corresponding agricultural crop and the area of the corresponding perennial plantations, calculated in accordance with paragraph 26 of this Methodology.

      28. In urban areas, the gross yield of individual crops in the initial weight and the weight after processing shall be determined from the data on the harvested area of the corresponding crops, calculated in accordance with paragraph 27 of this Methodology, and the data on the average yield of the corresponding crops in the initial weight received and the weight after processing formed in personal subsidiary farms in one of the adjacent regions, based on the results of the sample survey in crop production in the reporting year.

Chapter 6. Formation of preliminary data by the sown areas structure for individual entrepreneurs and peasant or farm enterprises and households in urban areas, horticultural and gardening cooperatives

      29. Preliminary data on sown areas of agricultural crops over the reporting year on agricultural producers specified in subparagraphs 2) (in urban areas) and 6) of paragraph 6 of this Methodology shall be formed by calculation.

      The indicator shall be formed for the reporting year separately for individual entrepreneurs and peasant or farm enterprises in urban areas, private subsidiary plots of the population in urban areas and horticultural and gardening cooperatives at the consolidated level of the corresponding district / city and shall be connected to the corresponding indicators for other categories of farms, in order to form a holistic picture for all agricultural producers in crop production.

      30. Data on the preliminary sown area of agricultural crops for the reporting year shall be calculated from the data of the Agricultural Statistical Register on the arable land area, or in the absence of data on arable land, from the data on the agricultural land area in the respective category of agricultural producers and data on the structure of land use based on the last agricultural census findings.

      31. The structure of the sown area of agricultural crops by types of crops for individual entrepreneurs and peasant or farm enterprises and private subsidiary plots of the population in urban areas in the reporting year shall be taken as corresponding to the structure of the updated sown area in the corresponding category of agricultural producers, determined on the results of the sample survey in crop production in the previous year. Additionally, administrative data shall be used (if available).

      The structure of the sown area of agricultural crops by types of crops in horticultural and gardening cooperatives shall be taken in accordance with the structure of the updated sown area, determined by the results of the sample survey in crop production in private subsidiary plots of the population in the previous year.

  Appendix 1
to the Methodology of conducting
sample surveys in crop and
livestock production

List of crop types on which correction factors are calculated for selective statistical survey in crop production

Name

Code of correction factor

Main

Cereals (excluding rice) and legumes

01

Wheat

02

Corn (maize)

03

Barley

04

Rye

05

Oats

06

Sorghum (joughara)

07

Millet

08

Buckwheat

09

Triticale (wheat-rye hybrid)

10

Mix of cereals

11

Leguminous vegetables green (fresh)

12

Dried legume vegetables

13

Other cereals

14

Oil crops


Soybeans

15

Peanuts, unshelled

16

Crown flax seeds

17

Mustard seeds

18

Rape seeds

19

Sunflower seeds

20

Safflower seeds

21

Other oil cultures

22

Unhulled rice

23

Vegetables


Cabbages

24

Peppers

25

Open ground cucumbers

26

Eggplants

27

Open ground tomatoes

28

Pumpkins

29

Vegetable marrows

30

Carrots

31

Garlics

32

Onions

33

Garden radish, radish

34

Red beets

35

Other vegetables

36

Cucurbits

37

Potatoes

38

Sugar beets

39

Mushrooms

40

Tobacco

41

Cotton, ginned or unrefined

42

Forage crops


Root feed crops

43

Melon forage crops

44

Forage grain crops

45

Leguminous forage crops

46

Forage crops for silage (without corn)

47

Forage corn

48

Other forage crops

49

Flowers and flower buds, cut; flower seeds

50

Perennial cultures


Grapes

51

Apples

52

Pears

53

Apricots

54

Cherries

55

Peaches

56

Plums

57

Berries and other fruits


Raspberries

58

Strawberries

59

Currants

60

Other berries and fruits

61

Nuts (except edible wild nuts, peanuts and coconuts)

62

Other perennial crops

63

Greenhouse vegetables

64

Greenhouse flowers

65

  Appendix 2
to the Methodology of conducting
sample surveys in crop and
livestock production

List of farm animals on which correction factors are calculated for selective statistical survey in animal husbandry

Name

Code of correction factor

Main

Dairy herd cattle, live

01

Dairy herd cows

02

Other cattle and buffaloes, live

03

Beef herd cows

04

Bovine dairy and beef herd cattle, live

05

Dairy and beef cows

06

Horses and other equine animals, live

07

Mares

08

Camels and camelids, live

09

Breeding female camels

10

Sheep, live

11

Ewes

12

Goats, live

13

Goat ewes

14

Pigs, live

15

Hens, live

16

Turkeys, live

17

Geese, live

18

Ducks, live

19

Guinea hens

20

Rabbits, domestic, live

21

Quails

22

Ostriches

23

Pheasants

24

Deer bred on farms

25

Bee colonies

26

Additional

Dairy cows, beef cows , dairy-beef herd cows

27

Sheep, live and goats, live

28

Dairy cattle, live, Other cattle and buffaloes, live, Dairy-beef cattle, live, Horses and other equine animals, live, Camels and camelids, live

29

Cage-raised fur bearing animals, rabbits, domestic, live

30

  Appendix 3
to the Methodology of conducting
sample surveys in crop and
livestock production

Linking of correction factors to the corresponding indicators of selective statistical survey in crop production

Statistical indicator in the survey

Code of correction factor 1

Area of dead spring crops, sq. meters;
Specified sown area of agricultural crops, sq. meters;
Harvested area of individual crops, sq. meters;
Gross harvest of individual agricultural crops in initially recorded weight, kg;
Gross harvest of individual crops in weight after processing, kg;
Gross harvest of environmentally friendly crops, kg;
Application of mineral fertilizers for agricultural crops in terms of 100% nutrients, kg;
Application of organic fertilizers for agricultural crops, kg;
Area of open ground crops fertilized with mineral fertilizers, sq. meters;
Area of open ground crops fertilized with organic fertilizers, sq. meters;
Cost of sold plant products, KZT thousand;
Prime cost of sold plant products, KZT thousand;
Losses of basic agricultural products, kg;
Stocks of basic agricultural products, kg;
Costs for the production of plant products, KZT thousand:
by corresponding SCPA 2 crops

02-49

Gross yield of open ground flowers, thousand pieces:
for all types of flowers in accordance with the SCPA

50

Harvested area of grain crops with straw chopping and spreading, sq. meters

01

Grain crops area sown by sowing complexes, also tiller planters, sq. meters

01

Grain crops area treated with glyphosate-containing herbicides, sq. meters

01

Perennial plantings area, sq. meters;
Perennial plantings area at fruiting age, sq. meters;
Gross harvest of individual agricultural crops in initially recorded weight, kg;
Gross harvest from the area of perennial plantations at fruiting age, kg:
on corresponding types of perennial crops in accordance with the SCPA

51-63

The total area of greenhouses for growing vegetables, sq. meters;
Used area of greenhouses for growing vegetables, sq. meters

64

Gross harvest of individual agricultural crops in protected ground, kg;
The area of agricultural crops of closed ground, fertilized with mineral fertilizers, sq. meters:
on all types of greenhouse vegetables in accordance with the SCPA
The area of agricultural crops of closed ground, fertilized with organic fertilizers, sq. meters:
on all types of protected ground greenhouse vegetables in accordance with the SCPA

64

Total area of greenhouses for growing flowers, square meters;
Used area of greenhouses for growing flowers, square meters ;

65

Gross yield of protected ground flowers, thousand pieces;
The area of agricultural crops of closed ground, fertilized with mineral fertilizers, sq. meters:
for all types of flowers in accordance with the SCPA
The area of agricultural crops of closed ground, fertilized with organic fertilizers, sq. meters:
for all types of flowers in accordance with the SCPA

65

      _________________________________

      1 in accordance with Appendix1 to the Methodology of conducting sample surveys in crop and livestock production

      2 hereinafter SCPA – Statistical Classification of Products of Agriculture (services and goods), forestry and fisheries

  Appendix 4
to the Methodology of conducting
sample surveys in crop and
livestock production

Linking of correction factors to the corresponding indicators of selective statistical survey in animal husbandry

Statistical indicator in the survey

Code of correction factor 3

Number of livestock and poultry, heads:
Dairy herd cattle, live

01

Dairy herd cows

02

other cattle and buffaloes, live

03

beef herd cows

04

bovine dairy and beef herd cattle, live

05

dairy and beef cows

06

horses and other equine animals, live

07

camels and camelids, live

09

sheep, live

11

goats, live

13

pigs, live

15

hens, live

16

turkeys, live

17

geese, live

18

ducks, live

19

guinea hens

20

rabbits, domestic, live

21

quails

22

ostriches

23

pheasants

24

deer bred on farms

25

Livestock and poultry slaughtered on the farm or sold for slaughter, heads;
Livestock and poultry slaughtered on the farm or sold for slaughter (in live weight), kg;
Livestock and poultry slaughtered on the farm or sold for slaughter (in carcass weight), kg;
Sale of meat to processing enterprises, kg;
Meat used for own consumption of, kg;
Cost of sold livestock products, KZT thousand;
Prime cost of sold livestock products, KZT thousand;
Losses of basic agricultural products, kg;
Stocks of basic agricultural products, kg;
Costs for the production of livestock products, KZT thousand:
dairy herd cattle, live

01

other cattle and buffaloes, live

03

dairy and beef cattle,live

05

horses and other equine animals, live

07

camels and camelids, live

09

sheep, live

11

goats, live

13

pigs, live

15

hens, live

16

turkeys, live

17

geese, live

18

ducks, live

19

guinea hens

20

rabbits, domestic, live

21

quails

22

ostriches

23

pheasants

24

deer bred on farms

25

Production of certain types of livestock products, kg;
Sale of certain types of livestock products to processing enterprises, kg;
Certain types of livestock products used for own consumption, kg;
Cost of sold livestock products, KZT thousand;
Prime cost of sold livestock products, KZT thousand;
Losses of main agricultural products, kg;
Stocks of main agricultural products, kg;
Costs for the production of livestock products, KZTthousand:
raw milk of dairy herd cows

02

raw milk of beef herd cows

04

raw milk of dairy-beef herd cows

06

raw mare’s milk

08

camel wool

09

raw camel milk

10

wool sheared from live sheep, unwashed (including washed with fleece)

11

raw sheep’s milk

12

goat wool

13

goat down

13

raw goat milk

14

pure honey

26

Used cow milk for feeding calves and piglets, kg

27

Sold wool for primary processing, kg

11

Production of eggs, pieces;
Sale of eggs to processing enterprises, pieces;
Eggs used for own consumption, pieces;
Cost of sold livestock products, KZT thousand;
Prime cost of sold livestock products, KZT thousand;
Loss of eggs, pieces;
Stocks of eggs, pieces;
Costs for the production of livestock products, KZT thousand:
hen eggs in shell, fresh

16

turkey eggs

17

goose eggs

18

duck eggs

19

guinea hen eggs

20

quail eggs

22

ostrich eggs

23

Production of raw hides and fur raw materials of animals bred on farms, pieces;
Sale of raw hides and fur raw materials of animals bred on farms to processing enterprises, pieces;
Hides used for own consumption, pieces;
Cost of sold livestock products, KZT thousand;
Prime cost of sold livestock products, KZT thousand;
Losses of raw hides and fur raw materials of animals bred on farms, pieces;
Stocks of raw hides and fur raw materials of animals bred on farms, pieces;
Costs for the production of livestock products, KZT:
fur raw materials (raw hides), except for lamb skins

30

rabbit and hare skins

21

ftir lamb skins

11

large skins

29

small skins

28

Average number of dairy cows of dairy herd

02

Average number of dairy cows of beef herd

04

Average number of dairy cows of the dairy and beef herd

06

Average number of laying hens

16

Number of sheared sheep

11

Total number of bee colonies

26

      _____________________________

      3 in accordance with Appendix 2 to the Methodology of conducting sample surveys in crop and livestock production