Шағын және орта кәсіпкерлік көрсеткіштерін есептеу әдістемесін бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрлігі Статистика комитеті Төрағасының 2017 жылғы 20 қыркүйектегі № 130 бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2017 жылғы 28 қыркүйекте № 15804 болып тіркелді

      "Мемлекеттік статистика туралы" Қазақстан Республикасының 2010 жылғы 19 наурыздағы Заңы 12-бабының 5) тармақшасына және Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2014 жылғы 24 қыркүйектегі № 1011 қаулысымен бекітілген Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрлігі туралы ереженің 17-тармағының 258) тармақшасына сәйкес БҰЙЫРАМЫН:

      1. Қоса беріліп отырған Шағын және орта кәсіпкерлік көрсеткіштерін есептеу әдістемесі бекітілсін.

      2. Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрлігі Статистика комитетінің Құрылымдық статистика басқармасы Заң басқармасымен бірлесіп заңнамада белгіленген тәртіппен:

      1) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелуін;

      2) осы бұйрық мемлекеттік тіркелген күннен бастап күнтізбелік он күн ішінде оның қазақ және орыс тілдерінде қағаз және электрондық түрдегі көшірмесінің ресми жариялау және Қазақстан Республикасы Нормативтік құқықтық актілерінің эталондық бақылау банкіне енгізу үшін "Республикалық құқықтық ақпарат орталығы" шаруашылық жүргізу құқығындағы республикалық мемлекеттік кәсіпорнына жіберілуін;

      3) осы бұйрық мемлекеттік тіркелгеннен кейін күнтізбелік он күн ішінде оның көшірмесінің мерзімді баспасөз басылымдарына ресми жариялауға жіберілуін;

      4) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрлігі Статистика комитетінің интернет-ресурсында орналастырылуын қамтамасыз етсін.

      3. Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрлігі Статистика комитетінің Құрылымдық статистика басқармасы осы бұйрықты Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрлігі Статистика комитетінің құрылымдық бөлімшелеріне және аумақтық органдарына жұмыс бабында басшылыққа алу және пайдалану үшін жеткізсін.

      4. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау жетекшілік ететін Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрлігі Статистика комитеті төрағасының орынбасарына (Г.М. Керімханова) жүктелсін.

      5. Осы бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

      Қазақстан Республикасы
Ұлттық экономика министрлігі
Статистика комитетінің
төрағасы
Н. Айдапкелов

  Қазақстан Республикасы
Ұлттық экономика министрлігі
Статистика комитеті
төрағасының
2017 жылғы 20 қыркүйектегі
№ 130 бұйрығымен бекітілді

Шағын және орта кәсіпкерлік көрсеткіштерін есептеу әдістемесі

1-тарау. Жалпы ережелер

      1. Шағын және орта кәсіпкерлік көрсеткіштерін есептеу әдістемесі (бұдан әрі – Әдістеме) халықаралық стандарттарға сәйкес қалыптастырылатын және "Мемлекеттік статистика туралы" Қазақстан Республикасының 2010 жылғы 19 наурыздағы Заңына сәйкес (бұдан әрі – Заң) бекітілетін статистикалық әдіснамаға жатады.

      2. Әдістеме Қазақстан Республикасының экономикасына шағын және орта кәсіпкерлік секторының қосқан үлесін бағалауды жүзеге асыру мақсатында шағын және орта кәсіпкерлік қызметін сипаттайтын көрсеткіштерді есептеу үшін ресми статистикалық ақпаратты алу әдістері мен негізгі аспектілерін анықтайды.

      3. Осы Әдістеменің мақсаты Қазақстан Республикасындағы шағын және орта кәсіпкерлікті дамытуды сипаттайтын ресми статистикалық ақпаратты қалыптастыру болып табылады.

      4. Әдістемені шағын және орта кәсіпкерлік көрсеткіштерін қалыптастыру барысында Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрлігінің Статистика комитеті және оның аумақтық органдары қолданады.

      5. Шаруашылық жүргізуші субъектілердің төрт типінің жиынтығы: шағын және орта кәсіпкерлікке жататын дара кәсіпкерлер, шаруа немесе фермер қожалықтары және заңды тұлғалар осы Әдістеменің объектісі болып табылады.

      6. Статистикалық қызметте субъектілерді шағын және орта кәсіпкерлікке (бұдан әрі – ШОК) жатқызу үшін Қазақстан Республикасының 2015 жылғы 29 қазандағы Кәсіпкерлік кодексіне сәйкес қызметкерлердің орташа жылдық санының өлшемшарты ғана пайдаланылады.

      7. Жылдық негізде ШОК көрсеткіштерін қалыптастыру барысында гендерлік аспектіні статистикалық есепке алу үшін ШОК кәсіпорыны басшысының жынысы өлшемшарт ретінде пайдаланылады.

      8. Шағын кәсіпорындардың қызметі туралы жалпымемлекеттік статистикалық байқаулар іріктемелі зерттеу әдісімен, орта кәсіпорындар – жаппай әдіспен жүргізіледі.

2-тарау. Ақпараттың дереккөздері

      9. ШОК статистикасы бойынша деректерді қалыптастыру үшін ақпараттық база:

      1) шағын және орта кәсіпкерлікке жататын заңды тұлғалар қызметі туралы жалпымемлекеттік статистикалық байқаулардың алғашқы статистикалық деректері;

      2) ауыл шаруашылығы статистикасы бойынша шаруа немесе фермер қожалықтары өнімдерінің жалпы шығаруылымы туралы ресми статистикалық ақпарат;

      3) Статистикалық бизнес-тіркелімнің деректері (бұдан әрі – СБТ);

      4) әкімшілік дереккөздерінің әкімшілік деректері;

      5) тұтыну бағаларының индекстері болып табылады.

3-тарау. Шағын және орта кәсіпкерлік субъектілері қызметінің көрсеткіштерін қалыптастыру

      10. ШОК субъектілері қызметін мониторингілеу үшін келесі көрсеткіштер қалыптастырылады:

      1) тіркелген ШОК субъектілерінің саны;

      2) жұмыс істеп тұрған ШОК субъектілерінің саны;

      3) жұмыс істеп тұрған ШОК субъектілеріндегі қызметкерлердің саны;

      4) ШОК субъектілері өндірген өнімнің, орындаған жұмыстардың және көрсеткен қызметтердің көлемі;

      5) ШОК субъектілері өндірген өнімнің, орындаған жұмыстардың және көрсеткен қызметтердің нақты көлемінің индексі.

      11. ШОК субъектілерінің қызметін сипаттайтын көрсеткіштер облыстар (аудандар) және тоқсандық кезеңділікпен экономикалық қызмет түрлері бойынша қалыптастырылады.

      12. Жыл сайынғы негізде тіркелген және жұмыс істеп тұрған әйелдер басқаратын ШОК субъектілерінің саны мен қызметкерлердің саны (гендерлік статистиканы қалыптастыру үшін) туралы көрсеткіштер қалыптастырылады.

      13. "Тіркелген ШОК субъектілерінің саны" және "жұмыс істеп тұрған ШОК субъектілерінің саны" көрсеткіштері СБТ деректері бойынша қалыптастырылады.

      14. "Жұмыс істеп тұрған ШОК субъектілеріндегі қызметкерлердің саны" көрсеткіші келесі формула бойынша айқындалады:

                              Чшок = Чшк + Чок + Чәлеум + Чдк + Чшфк,

      мұндағы:

      Чшок – жұмыс істеп тұрған ШОК субъектілеріндегі қызметкерлердің саны;

      Чшк – кәсіпкерлік қызметті жүзеге асыратын (есепті тоқсан бойынша) шағын кәсіпорындардың қызметі туралы жалпымемлекеттік статистикалық байқаудың негізінде қалыптастырылатын шағын кәсіпкерлік кәсіпорындарындағы қызметкерлердің саны (саны 100 адамнан артық емес);

      Чок – кәсіпкерлік қызметті және еңбек статистикасы бойынша байқауды жүзеге асыратын (есепті тоқсан бойынша) орта кәсіпорындардың қаржы-шаруашылық қызметі туралы жалпымемлекеттік статистикалық байқаудың негізінде қалыптастырылатын орта кәсіпкерлік кәсіпорындарындағы қызметкерлердің саны (саны 101-ден 250 адамға дейін);

      Чәлеум – әлеуметтік статистиканың жалпымемлекеттік статистикалық байқауы негізінде білім беру және денсаулық сақтау саласындағы қызметті жүзеге асыратын шағын және орта кәсіпкерлік (саны 250 адамға дейін) кәсіпорындарындағы қызметкерлердің саны (есепті тоқсан бойынша);

      Чдк – СБТ-дан қалыптастырылатын дара кәсіпкерлердегі қызметкерлер саны;

      Чшфқ – СБТ-дан қалыптастырылатын шаруа немесе фермер қожалықтарындағы қызметкерлердің саны.

      15. Дара кәсіпкерлерде Сдк қамтылғандар саны туралы деректер келесі формула бойынша анықталады:

                              Чдк = Чдк (қожайын) + Чдк (жалдамалылар),

      мұндағы:

      Чдк – дара кәсіпкерлерде қамтылғандар саны;

      Чдк (қожайын) – СБТ негізінде қалыптастырылатын жұмыс істеп тұрған дара кәсіпкерлер саны;

      Чдк (жалдамалылар) – СБТ негізінде қалыптастырылатын дара кәсіпкерлердегі жалдамалы қызметкерлер саны.

      16. "ШОК субъектілері өндірген өнімнің, орындаған жұмыстардың және көрсеткен қызметтердің көлемі" көрсеткіші келесі формула бойынша анықталады:

                        Вшок = Вшк + Вок + Вәлеум + Вдк + Вшфк,

      мұндағы:

      Вшок – ШОК субъектілері өндірген өнімнің, орындаған жұмыстардың және көрсеткен қызметтердің көлемі;

      Вшк – кәсіпкерлік қызметті жүзеге асыратын (есепті тоқсан бойынша) шағын кәсіпорындардың қызметі туралы жалпымемлекеттік статистикалық байқаудың негізінде қалыптастырылатын шағын кәсіпкерлік кәсіпорындары өндірген өнімнің, орындаған жұмыстардың және көрсеткен қызметтердің көлемі (саны 100 адамнан артық емес);

      Вок – кәсіпкерлік қызметті жүзеге асыратын (есепті тоқсан бойынша) орта кәсіпорындардың қаржы-шаруашылық қызметі туралы жалпымемлекеттік статистикалық байқаудың негізінде қалыптастырылатын орта кәсіпкерлік кәсіпорындары өндірген өнімнің, орындаған жұмыстардың және көрсеткен қызметтердің көлемі (саны 101-ден 250 адамға дейін);

      Вәлеум – әлеуметтік статистиканың жалпымемлекеттік статистикалық байқауы негізінде білім беру және денсаулық сақтау саласында қызметті жүзеге асыратын шағын және орта кәсіпкерлік (саны 250 адамға дейін) кәсіпорындары көрсеткен қызметтердің көлемі (есепті тоқсан бойынша);

      Вдк – дара кәсіпкерлер өндірген өнімнің, орындаған жұмыстардың және көрсеткен қызметтердің көлемі;

      Вшфқ – шаруа немесе фермер қожалықтары өндірген өнімнің көлемі.

      17. Дара кәсіпкерлер үшін өндірген өнімнің, орындаған жұмыстардың және көрсеткен қызметтердің көлемі мен салықтар арасындағы нақты ара қатынас 1:10 құрайды. Дара кәсіпкерлер өндірген өнім көлемін есептеудің негізіне әкімшілік дереккөз берген салықтар мен бюджетке төленетін басқа да міндетті төлемдердің нақты төленген сомасы туралы ақпарат алынады. Орташа салық жүктемесі 10% құрайды.

      18. "Дара кәсіпкерлер өндірген өнімнің, орындаған жұмыстардың және көрсеткен қызметтердің көлемі" Вдк көрсеткішін тоқсан сайын бағалау үшін салықтық түсімдер мен алымдар туралы алғашқы деректер пайдаланылады.

      Есептеу келесі формула бойынша жүзеге асырылады:

                                          Вдк =

(Н*10),

      мұндағы:

      Вдк – дара кәсіпкерлер өндірген өнімнің, орындаған жұмыстардың және көрсеткен қызметтердің көлемі;

      Н – соңғы есепті тоқсан бойынша барлық салықтар мен алымдар.

      19. Ауыл шаруашылығы статистикасының деректері негізінде қалыптастырылатын "Шаруа немесе фермер қожалықтары өндірген өнімнің көлемі" Вшфқ көрсеткіші.

      20. Өнім шығарылымының нақты көлем индексі (бұдан әрі - НКИ) өткен (базистік) кезеңмен салыстырғанда ағымдағы кезеңдегі шығарылым көлемінің өзгеруін сипаттайтын салыстырмалы көрсеткіш және бағалар әсерін есепке алмағандағы өнім шығарылымының нақты көлемінің өзгерісін сипаттайды.

      Өнім шығарылымының НКИ - ін есептеу үшін тұтыну бағаларының тиісті индекстерімен жалаң дефляторлау әдісі пайдаланылады. Өнім шығарылымын тұрақты бағаға қайта есептеу үшін тиісті өңірлердегі бағалардың өзгерісін сипаттайтын тұтыну бағаларының индекстері пайдаланылады.

      Өнім шығарылымының НКИ - ін есептеу келесі формула бойынша жүзеге асырылады:



      мұндағы:

      Iнқ – өнім шығарылымының нақты көлем индексі;

      В1 – есепті кезеңіне ағымдағы бағасымен өнім (тауарлар мен қызметтер) шығарылымы;

      В0 – базистік кезеңіне өнім (тауарлар мен қызметтер) шығарылымы.

      Iб – тұтыну бағасының индексі;

4-тарау. Жалпы ішкі өнімдегі шағын және орта кәсіпкерлік субъектілері құрған жалпы қосылған құн үлесін есептеу

      21. ШОК субъектілері қызметінің жалпы ішкі өнімге (бұдан әрі – ЖІӨ) қосқан үлесін бағалау жылына бір рет жүргізіледі.

      22. ЖІӨ барлық резидент-өндірушілердің (институционалды секторлардың немесе салалардың) жалпы қосылған құнының және өнімдерге салынған салықтардың қосындысына тең болғандықтан, тиісінше бірінші кезеңде ШОК субъектілері бойынша ЖҚҚ-ны есептеу қажет.

      23. ЖҚҚ - өндіріс шотының теңгерімдеуші бабы болып табылады және аралық тұтынуға кеткен шығарылым мен шығыстар арасындағы айырмашылық ретінде анықталады.

      24. ЖІӨ-ге ШОК субъектілерінің қосқан үлесін бағалау үшін ақпараттық негіз болып табылатындар:

      1) шағын кәсіпкерлік кәсіпорындары бойынша:

      есепті жылдан кейінгі жылдың маусым айындағы шағын кәсіпорындардың жалпымемлекеттік статистикалық байқаулардың алғашқы статистикалық деректері негізінде шағын кәсіпкерлік (саны 100 адамнан артық емес) заңды тұлғаларының өндірген өнімі, орындаған жұмыстары және көрсеткен қызметтерінің көлемі бойынша жылдық деректер;

      2) Орта кәсіпкерлік кәсіпорындары бойынша:

      есепті жылдан кейінгі жылдың маусым айындағы орта кәсіпорындардың жалпымемлекеттік статистикалық байқаулардың алғашқы статистикалық деректері негізінде орта кәсіпкерлік (саны 101-ден 250 адамға дейін) заңды тұлғаларының өндірген өнімі, орындаған жұмыстары және көрсеткен қызметтерінің көлемі бойынша жылдық деректер;

      25. Дара кәсіпкерлер мен шаруа немесе фермер қожалықтары бойынша ШОК субъектілерінің ЖҚҚ бағалау үшін экономика бойынша тұтастай алғанда есепті жылы Қазақстан Республикасында қалыптасқан жалпы шығарылымдағы ЖІӨ-нің үлесі қабылданады.

      26. ШОК субъектілерінің ЖҚҚ келесі формула бойынша есептеледі:

                              Вшок = Вшк + Вок + Вдк + Вшфк,

      мұндағы:

      Вшок – ШОК субъектілерінің ЖҚҚ;

      Вшк – шағын кәсіпкерлік (заңды тұлғалар) кәсіпорындарының ЖҚҚ;

      Вок – орта кәсіпкерлік (заңды тұлғалар) кәсіпорындарының ЖҚҚ;

      Вдк – дара кәсіпкерлер құрған ЖҚҚ;

      Вшфк – шаруа немесе фермер қожалықтары құрған ЖҚҚ.

      27. ЖІӨ – дегі ШОК үлесі келесі формула бойынша бағаланады:



      мұндағы:

      D – ЖІӨ-дегі ШОК субъектілерінің ЖҚҚ үлесі;

      Вшок – ШОК субъектілерінің ЖҚҚ;

      ЖІӨ – жалпы ішкі өнім.

      28. Жалпы өңірлік өнім (бұдан әрі - ЖӨӨ) елдің ЖІӨ-ге ұқсас көрсеткіш болып табылады және осы өңірдің экономикалық бірліктері өндірген түпкілікті тауарлар мен көрсетілетін қызметтер құнын ұсынады.

      29. ШОК субъектілері салымын облыстық деңгейде жекелеген облыстардағы ШОК субъектілерінің ЖҚҚ бағалауды есепке ала отырып жүзеге асырылады. Статистикалық мақсатта есептік жылда қалыптасқан облыстың жалпы шығарылымындағы ЖӨӨ үлесі қолданылады.

      30. Жеке облыста құрылған ШОК субъектілерінің ЖҚҚ облыстың жалпы шығарылымындағы ЖӨӨ үлесінің деңгейінде есептеледі, ал облыстың экономикасына ШОК субъектілерінің үлесін бағалау үшін ЖӨӨ пайдаланылады.



      мұндағы:

      D – ЖӨӨ-дегі ШОК субъектілерінің ЖҚҚ үлесі;

      Вшок-обл – облыстың ШОК субъектілерінің ЖҚҚ;

      ЖӨӨn – n облысының жалпы өңірлік өнімі.

Об утверждении Методики расчета показателей малого и среднего предпринимательства

Приказ Председателя Комитета по статистике Министерства национальной экономики Республики Казахстан от 20 сентября 2017 года № 130. Зарегистрирован в Министерстве юстиции Республики Казахстан 28 сентября 2017 года № 15804.

Об утверждении Методики расчета показателей малого и среднего

предпринимательства

      В соответствии с подпунктом 5) статьи 12 Закона Республики Казахстан от 19 марта 2010 года "О государственной статистике" и подпунктом 258) пункта 17 Положения о Министерстве национальной экономики Республики Казахстан, утвержденного постановлением Правительства Республики Казахстан от 24 сентября 2014 года № 1011, ПРИКАЗЫВАЮ:

      1. Утвердить прилагаемую Методику расчета показателей малого и среднего предпринимательства.

      2. Управлению структурной статистики совместно с Юридическим управлением Комитета по статистике Министерства национальной экономики Республики Казахстан обеспечить в установленном законодательством порядке:

      1) государственную регистрацию настоящего приказа в Министерстве юстиции Республики Казахстан;

      2) в течение десяти календарных дней со дня государственной регистрации настоящего приказа направление его копии в бумажном и электронном виде на казахском и русском языках в Республиканское государственное предприятие на праве хозяйственного ведения "Республиканский центр правовой информации" для официального опубликования и включения в Эталонный контрольный банк нормативных правовых актов Республики Казахстан;

      3) в течение десяти календарных дней после государственной регистрации настоящего приказа направление его копии на официальное опубликование в периодические печатные издания;

      4) размещение настоящего приказа на интернет-ресурсе Комитета по статистике Министерства национальной экономики Республики Казахстан.

      3. Управлению структурной статистики Комитета по статистике Министерства национальной экономики Республики Казахстан довести настоящий приказ до структурных подразделений и территориальных органов Комитета по статистике Министерства национальной экономики Республики Казахстан для руководства и использования в работе.

      4. Контроль за исполнением настоящего приказа возложить на курирующего заместителя Председателя Комитета по статистике Министерства национальной экономики Республики Казахстан (Г.М. Керимханова).

      5. Настоящий приказ вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования.

      Председатель
Комитета по статистике
Министерства национальной
экономики Республики Казахстан
Н. Айдапкелов

  Утверждена
приказом Председателя
  Комитета
по статистике Министерства национальной
экономики Республики Казахстан
от 20 сентября 2017 года № 130

Методика расчета показателей малого и среднего предпринимательства

Глава 1. Общие положения

      1. Методика расчета показателей малого и среднего предпринимательства (далее – Методика) относится к статистической методологии, формируемой в соответствии с международными стандартами и утверждаемой в соответствии с Законом Республики Казахстан от 19 марта 2010 года "О государственной статистике" (далее – Закон).

      2. Методика определяет основные аспекты и методы получения официальной статистической информации для расчета показателей, характеризующих деятельность малого и среднего предпринимательства, с целью осуществления оценки вклада сектора малого и среднего предпринимательства в экономику Республики Казахстан.

      3. Целью настоящей Методики является формирование официальной статистической информации, характеризующей развитие малого и среднего предпринимательства в Республике Казахстан.

      4. Методика применяется Комитетом по статистике Министерства национальной экономики Республики Казахстан и его территориальными органами при формировании показателей малого и среднего предпринимательства.

      5. Объектом настоящей Методики является совокупность четырех типов хозяйствующих субъектов: индивидуальных предпринимателей, крестьянских или фермерских хозяйств и юридических лиц, относящихся к малому и среднему предпринимательству.

      6. В статистической деятельности, для отнесения субъектов к малому и среднему предпринимательству (далее – МСП) в соответствии с Предпринимательским кодексом Республики Казахстан от 29 октября 2015 года, используется только критерий среднегодовой численности работников.

      7. Для статистического учета гендерного аспекта при формировании показателей МСП на годовой основе в качестве критерия используется пол руководителя предприятий МСП.

      8. Общегосударственные статистические наблюдения о деятельности малых предприятий, проводится методом выборочного обследования, средних предприятий - сплошным методом.

Глава 2. Источники информации

      9. Информационной базой для формирования данных по статистике МСП являются:

      1) первичные статистические данные общегосударственных статистических наблюдений о деятельности юридических лиц, относящихся к малому и среднему предпринимательству.

      2) официальная статистическая информация о валовом выпуске продукции крестьянских или фермерских хозяйств по статистике сельского хозяйства;

      3) данные Статистического бизнес-регистра (далее – СБР);

      4) административные данные административных источников;

      5) индексы потребительских цен.

Глава 3. Формирование показателей деятельности субъектов малого и среднего предпринимательства

      10. Для мониторинга деятельности субъектов МСП формируются следующие показатели:

      1) количество зарегистрированных субъектов МСП;

      2) количество действующих субъектов МСП;

      3) численность работников в действующих субъектах МСП;

      4) объем произведенной продукции, выполненных работ и оказанных услуг субъектами МСП;

      5) индекс физического объема произведенной продукции, выполненных работ и оказанных услуг субъектами МСП.

      11. Показатели, характеризующие деятельность субъектов МСП формируются по областям (районам) и видам экономической деятельности с квартальной периодичностью.

      12. На ежегодной основе, формируются показатели о количестве зарегистрированных и действующих субъектов МСП, возглавляемых женщинами и численности работников (для формирования гендерной статистики).

      13. Показатели "количество зарегистрированных субъектов МСП" и "количество действующих субъектов МСП" формируются по данным СБР.

      14. Показатель "численность работников в действующих субъектах МСП" определяется по следующей формуле:

      Чмсп = Чмп + Чсп + Чсоц + Чип + Чкфх,

      где:

      Чмсп – численность работников в действующих субъектах МСП;

      Чмп – численность работников на предприятиях малого предпринимательства (с численностью не более 100 человек), формируемая на основе общегосударственного статистического наблюдения о деятельности малых предприятий, осуществляющих предпринимательскую деятельность (за отчетный квартал);

      Чсп – численность работников на предприятиях среднего предпринимательства (с численностью от 101 до 250 человек), формируемая на основе общегосударственного статистического наблюдения о финансово-хозяйственной деятельности средних предприятий, осуществляющих предпринимательскую деятельность и наблюдений по статистике труда (за отчетный квартал);

      Чсоц – численность работников на предприятиях малого и среднего предпринимательства (с численностью до 250 человек), осуществляющих деятельность в сфере образования и здравоохранения на основе общегосударственных статистических наблюдений социальной статистики (за отчетный квартал);

      Чип – численность работников у индивидуальных предпринимателей, формируемая из СБР;

      Чкфх – численность работников в крестьянских или фермерских хозяйствах, формируемая из СБР.

      15. Данные о численности занятых у индивидуальных предпринимателей Чип определяется по следующей формуле:

      Чип = Чип (хозяин) + Чип (наемные),

      где:

      Чип – численность занятых у индивидуальных предпринимателей;

      Чип (хозяин) – количество действующих индивидуальных предпринимателей, формируемое на основе СБР;

      Чип (наемные) – количество наемных работников у индивидуальных предпринимателей, формируемое на основе СБР.

      16. Показатель "объем произведенной продукции, выполненных работ и оказанных услуг субъектами МСП" определяется по следующей формуле:

      Вмсп = Вмп + Всп + Всоц + Вип + Вкфх,

      где:

      Вмсп – объем произведенной продукции, выполненных работ и оказанных услуг субъектами МСП;

      Вмп – объем произведенной продукции, выполненных работ и оказанных услуг предприятиями малого предпринимательства (с численностью не более 100 человек), формируемая на основе общегосударственного статистического наблюдения о деятельности малых предприятий, осуществляющих предпринимательскую деятельность (за отчетный квартал);

      Всп – объем произведенной продукции, выполненных работ и оказанных услуг предприятиями среднего предпринимательства (с численностью от 101 до 250 человек), формируемая на основе общегосударственного статистического наблюдения о финансово-хозяйственной деятельности средних предприятий, осуществляющих предпринимательскую деятельность (за отчетный квартал);

      Всоц – объем оказанных услуг предприятиями малого и среднего предпринимательства (с численностью до 250 человек), осуществляющих деятельность в сфере образования и здравоохранения на основе общегосударственных статистических наблюдений социальной статистики (за отчетный квартал);

      Вип – объем произведенной продукции, выполненных работ и оказанных услуг индивидуальными предпринимателями;

      Вкфх – объем произведенной продукции крестьянскими или фермерскими хозяйствами.

      17. Фактическое соотношение налогов и объема произведенной продукции, выполненных работ и оказанных услуг для индивидуальных предпринимателей, составляет 1:10. За основу расчета объема произведенной продукции индивидуальными предпринимателями берется информация о фактически уплаченных суммах налогов и других обязательных платежей в бюджет, предоставляемая административным источником. Средняя ставка налога составляет 10%.

      18. Для ежеквартальной оценки показателя Вип – "объема произведенной продукции, выполненных работ и оказанных услуг индивидуальными предпринимателями" используются административные данные о налоговых поступлениях и сборах.

      Расчет осуществляется по следующей формуле:

      Вип = ∑(Н*10),

      где:

      Вип – объем произведенной продукции, выполненных работ и оказанных услуг индивидуальными предпринимателями;

      Н – всего налогов и сборов последнего отчетного квартала.

      19. Показатель Вкфх – объем произведенной продукции крестьянскими или фермерскими хозяйствами, формируемый на основе данных статистики сельского хозяйства.

      20. Индекс физического объема (далее - ИФО) выпуска продукции относительный показатель, характеризующий изменение объема выпуска в текущем периоде по сравнению с предыдущим (базисным) периодом и характеризует изменение физического объема выпуска продукции при исключении влияния цен.

      Для расчета ИФО выпуска продукции применяется метод одинарного дефлятирования соответствующими индексами потребительских цен. Для пересчета выпуска продукции в постоянные цены используются индексы потребительских цен, характеризующие изменение цен в соответствующих регионах.

      Расчет ИФО выпуска продукции осуществляется по следующей формуле:

     

,

      где:

      Iфо – индекс физического объема выпуска продукции;

      В1 – выпуск продукции (товаров и услуг) за отчетный период в текущих ценах;

      В0 – выпуск продукции (товаров и услуг) за базисный период;

      Iц – индекс потребительских цен.

Глава 4. Расчет доли валовой добавленной стоимости, созданной субъектами малого и среднего предпринимательства в валовом внутреннем продукте

      21. Оценка вклада деятельности субъектов МСП в валовой внутренний продукт (далее – ВВП) проводится один раз в год.

      22. ВВП равен сумме валовой добавленной стоимости (далее - ВДС) всех производителей-резидентов (институциональных секторов или отраслей) и чистых налогов на продукты, соответственно на первом этапе рассчитывается ВДС по субъектам МСП.

      23. ВДС является балансирующей статьей счета производства и определяется как разность между выпуском и расходами на промежуточное потребление.

      24. Информационной базой для оценки вклада субъектов МСП в ВВП является:

      1) по предприятиям малого предпринимательства:

      годовые данные по объему произведенной продукции, выполненных работ и оказанных услуг юридическими лицами малого предпринимательства (с численностью не более 100 человек) на основе первичных статистических данных общегосударственных статистических наблюдений малых предприятий в июне года, следующего за отчетным;

      2) по предприятиям среднего предпринимательства:

      годовые данные по объему произведенной продукции, выполненных работ и оказанных услуг юридическими лицами среднего предпринимательства (с численностью от 101 до 250 человек) на основе первичных статистических данных общегосударственных статистических наблюдений средних предприятий в июне года, следующего за отчетным.

      25. По индивидуальным предпринимателям и крестьянским или фермерским хозяйствам для оценки ВДС субъектов МСП принимается доля ВВП в валовом выпуске, сложившаяся в Республике Казахстан за отчетный год в целом по экономике.

      26. ВДС субъектов МСП рассчитывается по следующей формуле:

      Вмсп = Вмп + Всп + Вип + Вкфх,

      где:

      Вмсп – ВДС субъектов МСП;

      Вмп – ВДС предприятий (юридических лиц) малого предпринимательства;

      Всп – ВДС предприятий (юридических лиц) среднего предпринимательства;

      Вип – ВДС, созданная индивидуальными предпринимателями;

      Вкфх – ВДС, созданная крестьянскими или фермерскими хозяйствами.

      27. Доля МСП в ВВП оценивается по следующей формуле:

     

,

      где:

      D – доля ВДС субъектов МСП в ВВП;

      Вмсп – ВДС субъектов МСП;

      ВВП – валовой внутренний продукт.

      28. Валовой региональный продукт (далее - ВРП) является показателем, аналогичным ВВП страны и представляет стоимость конечных товаров и услуг, произведенных экономическими единицами данного региона.

      29. Оценка вклада субъектов МСП на областном уровне осуществляется с учетом оценки ВДС субъектов МСП в каждой отдельной области. В статистических целях применяются доли ВРП в валовом выпуске области, сложившейся за отчетный год.

      30. ВДС субъектов МСП, созданная в отдельной области, рассчитывается на уровне доли ВРП в валовом выпуске области, а для оценки вклада субъектов МСП в экономику области, используется ВРП.

     


      где:

      D – доля ВДС субъектов МСП в ВРП;

      Вмсп-обл – ВДС субъектов МСП области;

      ВРПn – валовой региональный продукт n-ой области.