БҰЙЫРАМЫЗ:
"Өсімдіктер карантині саласындағы тәуекел дәрежесін бағалау өлшемшарттарын және тексеру парақтарын бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2015 жылғы 28 желтоқсандағы № 15-05/1138 және Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрінің 2015 жылғы 29 желтоқсандағы № 819 бірлескен бұйрығына (Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде № 12740 болып тіркелген) мынадай өзгерістер мен толықтырулар енгізілсін:
5) тармақшасы мынадай редакцияда жазылсын:
"5) осы бірлескен бұйрыққа 5-қосымшаға сәйкес карантиндік арамшөптермен (Strіga spp. текті карантиндік арамшөптерді қоспағанда) ластанған астықты және оның өңделген өнімдерін карантиндік арамшөп өсімдіктерінің тұқымдары мен жемістерін өміршеңдіктен айыруды қамтамасыз ететін технологиялар бойынша қайта өңдеуді жүзеге асыратын бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты өсімдіктер карантині саласындағы тексеру парағы;";
мынадай мазмұндағы 6) және 7) тармақшалармен толықтырылсын:
"6) осы бірлескен бұйрыққа 6-қосымшаға сәйкес карантиндік арамшөптермен (Strіga spp. текті карантиндік арамшөптерді қоспағанда) ластанған астықты және оның өңделген өнімдерін карантиндік арамшөп өсімдіктерінің тұқымдары мен жемістерін өміршеңдіктен айыруды қамтамасыз ететін технологиялар бойынша қайта өңдеуді жүзеге асыратын бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты өсімдіктер карантині саласындағы тексеру парағы;
7) осы бірлескен бұйрыққа 7-қосымшаға сәйкес ағаштан жасалған буып-түю материалын таңбалауды және залалсыздандыруды жүзеге асыратын бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты өсімдіктер карантині саласындағы тексеру парағы.";
көрсетілген бірлескен бұйрыққа 1, 2, 3, 4 және 5-қосымшалар осы бірлескен бұйрыққа 1, 2, 3, 4 және 5-қосымшаларға сәйкес жаңа редакцияда жазылсын;
осы бірлескен бұйрыққа 6 және 7-қосымшаларға сәйкес 6 және 7-қосымшалармен толықтырылсын.
2. Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің Агроөнеркәсіптік кешендегі мемлекеттік инспекция комитеті заңнамада белгіленген тәртіппен:
1) осы бірлескен бұйрықтың Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелуін;
2) осы бірлескен бұйрық ресми жарияланғаннан кейін оның Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің интернет-ресурсында орналастырылуын қамтамасыз етсін.
3. Осы бірлескен бұйрықтың орындалуын бақылау жетекшілік ететін Қазақстан Республикасының ауыл шаруашылығы вице-министріне жүктелсін.
4. Осы бірлескен бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.
Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрі |
А. Куантыров |
Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрі |
Е. Карашукеев |
"КЕЛІСІЛДІ"
Қазақстан Республикасы
Бас прокуратурасының Құқықтық
статистика және арнайы есепке
алу жөніндегі комитеті
Өсімдіктер карантині саласындағы тәуекел дәрежесін бағалау өлшемшарттары
1-тарау. Жалпы ережелер
1. Осы Өсімдіктер карантині саласындағы тәуекел дәрежесін бағалау өлшемшарттары (бұдан әрі – Өлшемшарттар) Қазақстан Республикасы Кәсіпкерлік кодексінің (бұдан әрі – Кодекс) 141-бабының 5-тармағына, Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрінің міндетін атқарушының 2022 жылғы 22 маусымдағы № 48 бұйрығымен (Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде № 28577 болып тіркелген) бекітілген Реттеуші мемлекеттік органдардың тәуекелдерді бағалау және басқару жүйесін қалыптастыру қағидаларына және "Тексеру парақтарының нысанын бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрінің міндетін атқарушының 2018 жылғы 31 шілдедегі № 3 бұйрығына (Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде № 17371 болып тіркелген) сәйкес, өсімдіктер карантині саласындағы бақылау және қадағалау субъектілерін (объектілерін) тәуекел дәрежесіне жатқызу және "Рұқсаттар және хабарламалар туралы" Қазақстан Республикасының Заңына сәйкес берілген рұқсаттар бойынша рұқсат беру талаптарына сәйкестігіне тексерулер (бұдан әрі – рұқсат беру талаптарына сәйкестігін тексеру) және бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) бара отырып профилактикалық бақылау жүргізу кезінде бақылау және қадағалау субъектілерін (объектілерін) іріктеу үшін әзірленді.
2. Осы Өлшемшарттарда мынадай ұғымдар пайдаланылады:
1) балл – тәуекелді есептеудің сандық өлшемі;
2) деректерді қалыпқа келтіру – әртүрлі шәкілдерде өлшенген мәндерді шартты түрде жалпы шәкілге келтіруді көздейтін статистикалық рәсім;
3) бақылау және қадағалау субъектілері (объектілері) – қызметі өсімдіктер карантині саласындағы мемлекеттік фитосанитариялық бақылау және қадағалау объектілерімен байланысты жеке және заңды тұлғалар;
4) болмашы бұзушылық – Қазақстан Республикасының өсімдіктер карантині саласындағы заңнамасында белгіленген талаптарды астықпен және оның өңделген өнімдерімен технологиялық операциялар жүргізілгеннен кейін түсіру алаңдарында, қойма үй-жайларында және технологиялық жабдықтарда қалдықтардың (қоқыстардың, өсімдік қалдықтарының) болуы түрінде бұзу;
5) елеулі бұзушылық – Қазақстан Республикасының өсімдіктер карантині саласындағы заңнамасында белгіленген, болмашы және өрескел бұзушылықтарға жатпайтын талаптарды бұзу;
6) өрескел бұзушылық – "Әкімшілік құқық бұзушылық туралы" Қазақстан Республикасының кодексінде көзделген әкімшілік жауаптылыққа әкеп соғатын, Қазақстан Республикасының өсімдіктер карантині саласындағы заңнамасында белгіленген талаптарды бұзу;
7) тәуекел – бақылау және қадағалау субъектісінің қызметі нәтижесінде адам өміріне немесе денсаулығына, қоршаған ортаға, жеке және заңды тұлғалардың заңды мүдделеріне, мемлекеттің мүліктік мүдделеріне салдарларының ауырлық дәрежесін ескере отырып зиян келтіру ықтималдығы;
8) тәуекелдерді бағалау және басқару жүйесі – бақылау және қадағалау субъектілерін (объектілерін) тәуекел дәрежелері бойынша бөлу жолымен қолайсыз факторлардың туындау ықтималдығын азайтуға бағытталған басқарушылық шешімдерді қабылдау процесі кейіннен бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) бару және (немесе) кәсіпкерлік еркіндігін шектеудің ең төменгі мүмкін дәрежесі мақсатында рұқсат беру талаптарына сәйкестігін тексеру арқылы профилактикалық бақылауды жүзеге асыру үшін, бұл ретте жол берілетін деңгейді қамтамасыз ете отырып, өсімдіктер карантині саласындағы тәуекелдер, сондай-ақ нақты бақылау және қадағалау субъектісі (объектісі) үшін тәуекел деңгейін өзгертуге және (немесе) бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) және (немесе) рұқсат беру талаптарына сәйкестігін тексеруге бара отырып, осындай бақылау және қадағалау субъектісін (объектісін) профилактикалық бақылаудан босатуға бағытталған;
9) тәуекел дәрежесін бағалау өлшемшарттары – бақылау және қадағалау субъектісінің тікелей қызметімен, салалық даму ерекшеліктерімен және осы дамуға әсер ететін факторлармен байланысты, бақылау және қадағалау субъектілерін (объектілерін) тәуекелдің әртүрлі дәрежелеріне жатқызуға мүмкіндік беретін сандық және сапалық көрсеткіштердің жиынтығы;
10) тәуекел дәрежесін бағалаудың объективті өлшемшарттары (бұдан әрі – объективті өлшемшарттар) – өсімдіктер карантині саласындағы тәуекел дәрежесіне байланысты және жекелеген бақылау және қадағалау субъектісінен (объектісінен) тікелей тәуелді емес бақылау және қадағалау субъектілерін (объектілерін) іріктеу үшін пайдаланылатын тәуекел дәрежесін бағалау өлшемшарттары;
11) тәуекел дәрежесін бағалаудың субъективті өлшемшарттары (бұдан әрі – субъективті өлшемшарттар) – нақты бақылау және қадағалау субъектісі (объектісі) қызметінің нәтижелеріне байланысты бақылау және қадағалау субъектілерін (объектілерін) іріктеу үшін пайдаланылатын тәуекел дәрежесін бағалау өлшемшарттары;
12) іріктеме жиынтық (іріктеме) – Кодекстің 143-бабының 2-тармағына сәйкес мемлекеттік бақылау мен қадағалаудың нақты саласында бақылау және қадағалау субъектілерінің (объектілерінің) біртекті тобына жатқызылатын бағаланатын субъектілердің (объектілердің) тізбесі.
2 тарау. Бақылау және қадағалау субъектілерінің (объектілерінің) рұқсат беру талаптарына сәйкестігін тексеру және профилактикалық бақылау жүргізу кезінде тәуекелдерді бағалау және басқару жүйесін қалыптастыру тәртібі
3. Бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) бара отырып профилактикалық бақылауды және (немесе) рұқсат беру талаптарына сәйкестігін тексеруді жүзеге асыру кезінде тәуекелдерді басқару мақсаттары үшін бақылау және қадағалау субъектілерін (объектілерін) рұқсат беру талаптары сәйкестігін тексеру және профилактикалық бақылау жүргізу үшін тәуекел дәрежесін бағалау өлшемшарттары кезең-кезеңмен жүзеге асырылатын объективті және субъективті өлшемшарттарды айқындау (шешімдерді мультиөлшемшартты талдау) арқылы қалыптастырылады.
Бірінші кезеңде объективті өлшемшарттар бойынша бақылау субъектілері (объектілері) тәуекелдің жоғары дәрежесіне жатады.
Тәуекелдің жоғары дәрежесіне жатқызылған бақылау субъектісіне (объектісіне) қатысты талаптарға сәйкестігіне тексеру, бақылау субъектісіне (объектісіне) бара отырып профилактикалық бақылау, бақылау субъектісіне (объектісіне) бармай профилактикалық бақылау және жоспардан тыс тексеру жүргізіледі.
4. Екінші кезеңде субъективті өлшемшарттар бойынша бақылау субъектілері (объектілері) тәуекел дәрежесінің көрсеткіші 71-ден 100-ге дейін қоса алғанда жоғары тәуекел дәрежесіне жатады.
5. Ықтимал тәуекел мен проблеманың маңыздылығына, бұзушылықтың біржолғы немесе жүйелі сипатына, әрбір ақпарат көзі бойынша бұрын қабылданған шешімдерді талдауға байланысты бақылау және қадағалау субъектілерінің (объектілерінің) қызметіне қойылатын талаптар өрескел, елеулі және елеусіз бұзушылық дәрежесіне сәйкес келеді.
Фитосанитариялық тәуекелі жоғары карантинге жатқызылған өнімді және (немесе) фитосанитариялық тәуекелі жоғары карантинге жатқызылған өнімнен алынған өнімді өндіруді, дайындауды, сақтауды, өңдеуді жүзеге асыратын бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты өсімдіктер карантині саласындағы талаптардың бұзылу дәрежесі осы Өлшемшарттарға 1-қосымшаға сәйкес айқындалады.
Карантиндік объектілерді және (немесе) бөтен текті түрлерді және (немесе) карантиндік объектілермен және (немесе) бөтен текті түрлермен залалданған (ластанған) карантинге жатқызылған өнімді пайдалана отырып немесе оларға қатысты ғылыми зерттеулерді жүзеге асыратын бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты өсімдіктер карантині саласындағы талаптардың бұзылу дәрежесі осы Өлшемшарттарға 2-қосымшаға сәйкес айқындалады.
Ағаштан жасалған буып-түю материалын таңбалауды және залалсыздандыруды жүзеге асыратын бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты өсімдіктер карантині саласындағы талаптардың бұзылу дәрежесі осы Өлшемшарттарға 3-қосымшаға сәйкес айқындалады.
Карантиндік арамшөптермен (Striga spp. текті карантиндік арамшөптерді қоспағанда) ластанған астықты және оның өңделген өнімдерін карантиндік арамшөп өсімдіктерінің тұқымдары мен жемістерін өміршеңдіктен айыруды қамтамасыз ететін технологиялар бойынша қайта өңдеуді жүзеге асыратын бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты өсімдіктер карантині саласындағы талаптардың бұзылу дәрежесі осы Өлшемшарттарға 4-қосымшаға сәйкес айқындалады
Карантиндік арамшөптермен (Strіga spp. текті карантиндік арамшөптерді қоспағанда) ластанған астықты және оның өңделген өнімдерін карантиндік арамшөп өсімдіктерінің тұқымдары мен жемістерін өміршеңдіктен айыруды қамтамасыз ететін технологиялар бойынша қайта өңдеуге рұқсат беру талаптарына сәйкестігін бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты өсімдіктер карантині саласындағы талаптардың бұзылу дәрежесі осы Өлшемшарттарға 5-қосымшаға сәйкес айқындалады.
Ағаштан жасалған буып-түю материалын таңбалауды және залалсыздандыру жүзеге асыратын рұқсат беру талаптарына сәйкестігін бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты өсімдіктер карантині саласындағы талаптардың бұзылу дәрежесі осы Өлшемшарттарға 6-қосымшаға сәйкес айқындалады.
6. Бақылау және қадағалау субъектілерінің (объектілерінің) рұқсат беру талаптарына сәйкестігін тексеру және профилактикалық бақылау жүргізу үшін тәуекел дәрежесін бағалау өлшемшарттары объективті және субъективті өлшемшарттарды айқындау арқылы қалыптастырылады.
1-параграф. Объективті өлшемшарттар
7. Объективті өлшемшарттар бойынша тәуекел дәрежесі жоғары бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) мыналар жатады:
1) фитосанитариялық тәуекелі жоғары карантинге жатқызылған өнімді және (немесе) фитосанитариялық тәуекелі жоғары карантинге жатқызылған өнімнен жасалған өнімді өндіруді, дайындауды, сақтауды, өңдеуді жүзеге асыратын бақылау және қадағалау субъектілері;
2) карантиндік объектілерді және (немесе) бөтен текті түрлерді және (немесе) карантиндік объектілермен және (немесе) бөтен текті түрлермен залалданған карантинге жатқызылған өнімді пайдалана отырып немесе оларға қатысты ғылыми зерттеулерді жүзеге асыратын бақылау және қадағалау субъектілері;
3) ағаштан жасалған буып-түю материалын таңбалауды және зарарсыздандыруды жүзеге асыратын бақылау және қадағалау субъектілері;
4) карантиндік арамшөптер (Strіga spp. текті карантиндік арамшөптерді қоспағанда) ластанған астықты және оның өңделген өнімдерін карантиндік арамшөп өсімдіктерінің тұқымдары мен жемістерін өміршеңдіктен айыруды қамтамасыз ететін технологиялар бойынша қайта өңдеуді жүзеге асыратын бақылау және қадағалау субъектілері.
2-параграф. Субъективті өлшемшарттар
8. Субъективті өлшемшарттарды айқындау мынадай кезеңдерді қолдана отырып, жүзеге асырылады:
1) дерекқорды қалыптастыру және ақпарат жинау;
2) ақпаратты талдау және тәуекелдерді бағалау.
9. Дерекқорды қалыптастыру және ақпарат жинау бақылау және қадағалау субъектілерін (объектілерін) анықтау үшін қажет.
Бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) бара отырып профилактикалық бақылау жүргізу үшін субъективті өлшемшарттар бойынша тәуекел дәрежесін бағалау үшін бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) бара отырып жүргізілген алдыңғы тексерулер мен профилактикалық бақылаудың нәтижелері пайдаланылады.
Субъективті өлшемшарттар бойынша тәуекел дәрежесін бағалау үшін рұқсат беру талаптары сәйкестігін тексеруді жүргізу үшін бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты алдыңғы тексерулердің нәтижелері пайдаланылады.
10. Қолда бар ақпарат көздерінің негізінде талдауға және бағалауға жататын субъективті өлшемшарттар бойынша деректер қалыптастырылады.
Субъективті өлшемшарттарды талдау және бағалау ең жоғары әлеуетті тәуекелі бар бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) қатысты бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) рұқсат беру талаптарына сәйкестігін тексеру жүргізуді және профилактикалық бақылауды шоғырландыруға мүмкіндік береді.
Бұл ретте, талдау және бағалау кезінде нақты бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) қатысты бұрын ескерілген және пайдаланылған субъективті өлшемшарттардың деректері не Қазақстан Республикасы Азаматтық кодексінің 178-бабы 1-тармағына сәйкес талап қою мерзімі өткен деректер қолданылмайды.
Алдыңғы бара отырып жүргізілген профилактикалық бақылаудың және (немесе) рұқсат беру талаптарына сәйкестігін тексерудің қорытындылары бойынша берілген бұзушылықтарды толық көлемде жойған бақылау және қадағалау субъектілеріне қатысты мемлекеттік бақылаудың кезекті кезеңіне арналған графиктер мен тізімдерді қалыптастыру кезінде оларды енгізуге жол берілмейді.
11. Қолданылатын ақпарат көздерінің басымдығын және осы Өлшемшарттардың 3-тарауында айқындалған субъективті өлшемшарттар бойынша тәуекел дәрежесінің көрсеткішін есептеу тәртібіне сәйкес субъективті өлшемшарттар көрсеткішінің маңыздылығын негізге ала отырып, субъективті өлшемшарттар бойынша тәуекел дәрежесінің көрсеткіші 0-ден 100-ге дейінгі шәкіл бойынша есептеледі.
3-параграф. Тәуекелдерді басқару
12. Адал бақылау және қадағалау субъектілерін көтермелеу және бұзушыларға бақылау және қадағалау шоғырландыру қағидатын іске асыру мақсатында бақылау және қадағалау субъектілері (объектілері) субъективті өлшемшарттарды қолдану арқылы осы Өлшемшарттардың 19 және 20-тармақтарында айқындалатын кезеңге бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) бара отырып профилактикалық бақылау және (немесе) рұқсат беру талаптары сәйкестігін тексеру жүргізуден босатылады.
13. Тәуекелдерді бағалау және басқару жүйесі бақылау және қадағалау субъектілерін (объектілерін) тәуекелдің нақты дәрежелеріне жатқызатын және бақылау іс-шараларын жүргізу графиктерін немесе тізімдерін қалыптастыратын ақпараттық жүйелерді пайдалана отырып жүргізіледі, сондай-ақ мемлекеттік статистикаға, ведомстволық статистикалық байқау қорытындыларына, сондай-ақ ақпараттық құралдарға негізделеді.
Тәуекелдерді бағалау мен басқарудың ақпараттық жүйесі болмаған кезде оларға қатысты бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) бара отырып профилактикалық бақылау және (немесе) талаптарға сәйкестігіне тексеру жүзеге асырылатын бақылау және қадағалау субъектілері (объектілері) санының ең аз жол берілетін шегі мемлекеттік бақылаудың өсісдіктер карантині саласындағы осындай бақылау және қадағалау субъектілерінің жалпы санының бес пайызынан аспауы тиіс.
3-тарау. Субъективті өлшемшарттар бойынша тәуекел дәрежесінің жалпы көрсеткішін есептеу тәртібі
14. Мемлекеттік орган осы Өлшемшартардың 9-тармағына сәйкес көздерден субъективті өлшемшарттар бойынша ақпарат жинайды және деректер базасын қалыптастырады.
15. Субъективті өлшемшарттар бойынша тәуекел дәрежесінің көрсеткішін есептеу (R) бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) (SP) бару арқылы алдыңғы тексерулер мен профилактикалық бақылау нәтижелері бойынша бұзушылықтар бойынша тәуекел дәрежесінің көрсеткішін және субъективті өлшемшарттар бойынша тәуекел дәрежесінің көрсеткішін (SC) қорытындылау жолымен автоматтандырылған режимде жүзеге асырылады, кейіннен деректер мәндерін 0-ден бастап 100 ұпайға дейін.
Rарал = SP + SC,
мұнда:
Rарал – субъективті өлшемшарттар бойынша тәуекел дәрежесінің аралық көрсеткіші;
SР – бұзушылықтар бойынша тәуекел дәрежесінің көрсеткіші;
SC – субъективті өлшемшарттар бойынша тәуекел дәрежесінің көрсеткіші.
Есептеу өсімдіктер карантині саласындағы бақылау және қадағалау субъектілерінің (объектілерінің) біртекті тобын бақылау мен қадағалаудың әрбір субъектісі (объектісі) бойынша жүргізіледі. Бұл ретте мемлекеттік бақылау мен қадағалаудың бір саласының бақылау және қадағалау субъектілерінің (объектілерінің) біртекті тобына жататын бағаланатын бақылау және қадағалау субъектілерінің (объектілерінің) тізбесі деректерді кейіннен қалыпқа келтіру үшін іріктемелі жиынтықты (іріктемені) құрайды.
16. Бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) бару арқылы алдыңғы тексерулер мен профилактикалық бақылау нәтижелері бойынша алынған деректер бойынша 0-ден 100-ге дейінгі баллмен бағаланатын бұзушылықтар бойынша тәуекел дәрежесінің көрсеткіші қалыптастырылады.
Осы Өлшемшарттардың 9-тармағында көрсетілген ақпарат көздерінің кез келгені бойынша бір өрескел бұзушылық анықталған кезде бақылау және қадағалау субъектісіне 100 балл тәуекел дәрежесінің көрсеткіші теңестіріледі және оған қатысты бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) бара отырып, талаптарға сәйкестігіне тексеру немесе профилактикалық бақылау жүргізіледі.
Өрескел бұзушылықтар анықталмаған кезде бұзушылықтар бойынша тәуекел дәрежесінің көрсеткіші елеулі және елеусіз дәрежедегі бұзушылықтар бойынша жиынтық көрсеткішпен есептеледі.
Елеулі бұзушылықтар көрсеткішін айқындау кезінде 0,7 коэффициенті қолданылады.
Бұл көрсеткіш мына формула бойынша есептеледі:
SРз = (SР2 х 100/SР1) х 0,7,
мұнда:
SРз – елеулі бұзушылықтардың көрсеткіші;
SР1 – елеулі бұзушылықтардың талап етілетін саны;
SР2 – анықталған елеулі бұзушылықтардың саны;
Болмашы бұзушылықтардың көрсеткішін айқындау кезінде 0,3 коэффициенті қолданылады.
Бұл көрсеткіш мына формула бойынша есептеледі:
SРн = (SР2 х 100/SР1) х 0,3,
мұнда:
SРн – болмашы бұзушылықтардың көрсеткіші;
SР1 – болмашы бұзушылықтардың талап етілетін саны;
SР2 – анықталған болмашы бұзушылықтардың саны.
Бұзушылықтар бойынша тәуекел дәрежесінің көрсеткіші (ЅР) 0-ден 100 балға дейінгі шкала бойынша есептеледі және мынадай формула бойынша елеулі және елеусіз бұзушылықтар көрсеткіштерін жинақтау жолымен айқындалады:
SР = SРз + SРн,
мұнда:
SР – бұзушылықтар бойынша тәуекел дәрежесінің көрсеткіші;
SРз – елеулі бұзушылықтардың көрсеткіші;
SРн – болмашы бұзушылықтардың көрсеткіші.
Бұзушылықтар бойынша тәуекел дәрежесі көрсеткішінің алынған мәні субъективті өлщемшарттар бойынша тәуекел дәрежесі көрсеткішінің есебіне енгізіледі.
17. Субъективті өлшемшарттар бойынша тәуекел дәрежесінің көрсеткішін есептеу 0 ден 100 балға дейінгі шкала бойынша жүргізіледі және мынадай формула бойынша жүзеге асырылады:
xi – субъективті өлшемшарт көрсеткіші,
wi – субъективті өлшем көрсеткішінің үлес салмағы xi,
n – көрсеткіштер саны.
Субъективті өлшемшарттар бойынша тәуекел дәрежесі көрсеткішінің алынған мәні субъективті өлшемшарттар бойынша тәуекел дәрежесі көрсеткішінің есебіне енгізіледі.
18. Субъектілер (объектілер) бойынша есептелген R көрсеткіші бойынша мәндер 0-ден 100 балға дейінгі диапазонға қалыпқа келтіріледі. Деректерді қалыпқа келтіру әрбір іріктемелі жиынтық (іріктеме) бойынша мынадай формуланы пайдалана отырып жүзеге асырылады:
R – бақылау және қадағалау жеке субъектісінің (объектісінің) субъективті өлшемшарттар бойынша тәуекел дәрежесінің көрсеткіші (қорытынды),
Rmax – бір іріктемелі жиынтыққа (іріктемеге) кіретін субъектілер (объектілер) бойынша субъективті өлшемшарттар бойынша тәуекел дәрежесінің шәкілі бойынша ең жоғарғы ықтимал мән (шәкілдің жоғарғы шекарасы),
Rmin – бір іріктемелі жиынтыққа (іріктемеге) кіретін субъектілер (объектілер) бойынша субъективті өлшемшарттар бойынша тәуекел дәрежесінің шәкілі бойынша ең төменгі ықтимал мән (шәкілдің төменгі шекарасы),
Rарал – осы Қағидалардың 15-тармағына сәйкес есептелген субъективті өлшемшарттар бойынша тәуекел дәрежесінің аралық көрсеткіші.
19. Тәуекел дәрежесі жоғары бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты рұқсат беру талаптарына сәйкестігін тексерулер жүргізудің еселігі жылына бір реттен жиілетпей айқындалады.
20. Бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) бара отырып профилактикалық бақылау жүргізудің еселігі субъективті өлшемшарттар бойынша алынған мәліметтерді және бағалау нәтижелері бойынша бірақ жылына екі реттен жиілетпей айқындалады.
21. Бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) бара отырып профилактикалық бақылау Кодекстің 144-2-бабының 4-тармағына сәйкес қалыптастырылатын бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) бара отырып профилактикалық бақылау жүргізудің жартыжылдық тізімдері негізінде жүргізіледі.
22. Талаптарға сәйкестігін тексеру Кодекстің 144-бабының 2-тармағына сәйкес реттеуші мемлекеттік орган бекітетін рұқсат беру талаптарына сәйкестігіне арналған тексеру графигінің негізінде жүргізіледі.
Өсімдіктер карантині саласындағы тәуекел дәрежесін бағалау өлшемшарттарына 1- қосымша |
Фитосанитариялық тәуекелі жоғары карантинге жатқызылған өнімді және (немесе) фитосанитариялық тәуекелі жоғары карантинге жатқызылған өнімнен алынған өнімді өндіруді, дайындауды, сақтауды, өңдеуді жүзеге асыратын бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты өсімдіктер карантині саласындағы талаптардың бұзылу дәрежесі
Р/с № | Бұзу өлшемшарттары | Бұзу дәрежесі |
1 | 2 | 3 |
1. | Өсімдіктер карантині жөніндегі уәкілетті орган ведомствосы аумақтық бөлімшесін карантиндік объектілердің анықталғаны туралы хабардар етпеу | өрескел |
2. | Өсімдіктер карантині жөніндегі уәкілетті орган ведомствосы аумақтық бөлімшесінің өсімдіктер карантині жөніндегі мемлекеттік инспекторына карантинге жатқызылған өнімнің келіп түскенін хабарламау немесе оны тексеру үшін көрсетпеу | өрескел |
3. | Карантиндік объектілермен және (немесе) карантинге жатқызылған өнімнің бөтен текті түрлерімен залалданған (ласталған) карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің болуы | өрескел |
4. | Карантиндік объектілердің тұқымдары мен жемістерін өміршеңдігінен айыру технологиясы бойынша залалданған карантинге жатқызылған өнімді өңдегеннен кейін алынған өнімде өміршең карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің болуы | өрескел |
5. | Бақылау және қадағалау субъектісінің меншігіндегі және (немесе) жер пайдалануындағы карантинге жатқызылған объектілерде, жер учаскелерінде (алқаптарында) карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің болуы | өрескел |
6. | Қазақстан Республикасының аумағына әкелінген фитосанитариялық тәуекелі жоғары карантинге жатқызылған өнім партиясына экспорттаушы елдің ұлттық карантин қызметінің фитосанитариялық сертификатының болмауы | өрескел |
7. | Қазақстан Республикасының аумағынан фитосанитариялық тәуекелі жоғары карантинге жатқызылған өнім партиясын әкету кезінде фитосанитариялық сертификаттың болмауы | өрескел |
8. | Қазақстан Республикасының аумағына әкелінген фитосанитариялық тәуекелі жоғары карантинге жатқызылған өнім партиясына кері экспорттаушы елдің ұлттық карантин қызметінің кері экспорттық фитосанитариялық сертификатының болмауы | өрескел |
9. | Фитосанитариялық тәуекелі жоғары карантинге жатқызылған өнімді облысаралық тасымалдау кезінде Қазақстан Республикасының карантиндік сертификатының болмауы | өрескел |
10. | Карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің таралу ошақтарын оқшаулау және жою жөніндегі іс-шаралардың жүргізілмеуі | өрескел |
11. | Қазақстан Республикасының аумағына азық-түліктік, азықтық және техникалық мақсаттарға пайдалану үшін әкелінген дәнді, дәнді-бұршақты, майлы дақылдарды тұқымдық мақсаттарға пайдалануға жол беру | өрескел |
12. | Карантиндік арамшөптермен ласталған тұқымдық немесе отырғызылатын материалды себу үшін пайдалануға жол беру | өрескел |
13. | Карантинге жатқызылған өнімді Қазақстан Республикасына әкелуге тыйым салулардың немесе шектеулердің бұзылуына жол беру | өрескел |
14. | Карантинге жатқызылған өнімді, сондай-ақ карантиндік объектілермен және (немесе) бөтен текті түрлермен залалданған көлік құралдарын Қазақстан Республикасының аумағына және мемлекетішілік тасымалдау кезінде әкелуге жол беру | өрескел |
15. | Карантиндік объектілермен залалданған карантинге жатқызылған өнімді өткізуге жол беру | өрескел |
16. | Карантиндік фитосанитариялық аймақтан карантиндік объектілермен залалданған карантинге жатқызылған өнімді әкетуге тыйым салулардың немесе шектеулердің бұзылуына жол беру | өрескел |
17. | Карантинге жатқызылған өнімді сақтау немесе қайта өңдеу жүзеге асырылатын қойма үй-жайларына, кәсіпорындарға жыл сайынғы профилактикалық залалсыздандыруды жүргізу туралы мәліметтердің болмауы | өрескел |
18. | Зертханалық сараптама нәтижелерін алғанға дейін отырғызылатын немесе тұқымдық материалды пайдалануға жол беру | елеулі |
19. | Зертханалық сараптама нәтижелерін алғанға дейін импорттық отырғызылатын немесе тұқымдық материалды сақтау шарттарының сақталмауы | елеулі |
20. | Карантинге жатқызылған өнімді таңбалаудың болмауы | елеулі |
21. | Жолда немесе межелі пунктте карантинге жатқызылған өнімнің баратын жерін өзгерту кезінде өсімдіктер карантині жөніндегі уәкілетті органның аумақтық бөлімшесі рұқсатының болмауы | елеулі |
22. | Қызметі карантинге жатқызылған өнімді өндірумен, дайындаумен, өңдеумен, сақтаумен, тасымалдаумен және өткізумен байланысты егістіктерді, аумақтарды, қоймаларды жүйелі түрде зерттеп-қараудың жүргізілмеуі | елеулі |
Өсімдіктер карантині саласындағы тәуекел дәрежесін бағалау өлшемшарттарына 2-қосымша |
Карантиндік объектілерді және (немесе) бөтен текті түрлерді және (немесе) карантиндік объектілермен және (немесе) бөтен текті түрлермен залалданған (ластанған) карантинге жатқызылған өнімді пайдалана отырып немесе оларға қатысты ғылыми зерттеулерді жүзеге асыратын бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты өсімдіктер карантині саласындағы талаптардың бұзылу дәрежесі
Р/с № | Бұзу өлшемшарттары | Бұзу дәрежесі |
1 | 2 | 3 |
1. | Өсімдіктер карантині жөніндегі уәкілетті орган ведомствосы аумақтық бөлімшесін карантиндік объектілердің анықталғаны туралы хабардар етпеу | өрескел |
2. | Карантинге жатқызылған объектілерде, жер учаскелерінде (алқаптарында) бақылау және қадағалау субъектісінің меншігіндегі және (немесе) жер пайдалануындағы карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің болуы | өрескел |
3. | Карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің таралу ошақтарын оқшаулау және жою жөніндегі іс-шаралардың жүргізілмеуі | өрескел |
4. | Карантинге жатқызылған өнімді Қазақстан Республикасына әкелуге тыйым салулардың немесе шектеулердің бұзылуына жол беру | өрескел |
5. | Ғылыми-зерттеу мақсатында карантиндік объектілерді әкелуге өсімдіктер карантині жөніндегі уәкілетті орган ведомствосының аумақтық бөлімшесінің келісу хатының болмауы | өрескел |
6. | Карантиндік объектілерді оқшаулау шарттарына сәйкес зертханалардың (жылыжайлардың) ғимараттардан және сыртта өсетін өсімдік-иелерден оқшауланбауы | өрескел |
7. | Зертханада (жылыжайларда) саңылаусыз (оның ішінде кәріз және су құбырларының айналасында) тұтас қабырғалардың және эксперименттер жүргізуге арналған герметикалық үстелдер мен едендердің, сондай-ақ ауа өткізбейтін есіктердің (оқшаулағыш аралық қабаты бар) және терезелердің (оқшаулаудағы организмдерге сәйкес келетін ұяшықтардың өлшеміндей торлармен жабдықталған) болмауы | өрескел |
8. | Зертханада (жылыжайларда) герметикалық су құбырларының, кәріздердің және мәжбүрлі желдетудің болмауы | өрескел |
9. | Киім ауыстыратын бөлмелердің болмауы | елеулі |
10. | Арнайы жеке костюмдердің, аяқ киімнің және бас киімнің болмауы | елеулі |
11. | Тиісті өлшемдегі тор ұяшықтары бар тығыз жабылатын шарбақтардың болмауы (кіріктірілген жеңдердің көмегімен жұмыс) | елеулі |
12. | Жұмыс орнында залалсыздандыруға арналған жабдықтың (төмен температуралы тоңазытқыштар, автоклавтар, құрғақ ыстық пештер) болмауы | елеулі |
13. | Микробиологиялық зерттеулерге арналған бокстың болмауы | елеулі |
14. | Тамбурларда ультракүлгін сәулелендіргіштің болмауы | елеулі |
15. | Тамбурларда жәндіктерге арналған жабысқақ немесе феромонды тұзақтардың болмауы | елеулі |
16. | Оқшаулау орындарында раковиналардың немесе бір рет қолданылатын қолғаптардың, сондай-ақ оқшаулау орындарымен іргелес немесе олардың ішінде душтардың болмауы | елеулі |
17. | Рұқсаттың шектеулі екенін білдіретін тиісті белгілердің болмауы | елеулі |
18. | Оқшаулау орындарында рәсімдерді тіркейтін арнайы журналдың болмауы | елеулі |
Өсімдіктер карантині саласындағы тәуекел дәрежесін бағалау өлшемшарттарына 3-қосымша |
Ағаштан жасалған буып-түю материалын таңбалауды және залалсыздандыруды жүзеге асыратын бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты өсімдіктер карантині саласындағы талаптардың бұзылу дәрежесі
Р/с № | Бұзу өлшемшарттары | Бұзу дәрежесі |
1 | 2 | 3 |
1. | Өсімдіктер карантині жөніндегі уәкілетті орган ведомствосы аумақтық бөлімшесін карантиндік объектілердің анықталғаны туралы хабардар етпеу | өрескел |
2. | Залалсыздандырылған ағаштан жасалған буып-түю материалында карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің болуы | өрескел |
3. | Бақылау және қадағалау субъектісінің меншігіндегі және (немесе) жер пайдалануындағы карантинге жатқызылған объектілерде, жер учаскелерінде (алқаптарында) карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің болуы | өрескел |
4. | Карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің таралу ошақтарын оқшаулау және жою жөніндегі іс-шаралардың жүргізілмеуі | өрескел |
5. | Карантинге жатқызылған өнімді сақтау немесе қайта өңдеу жүзеге асырылатын қойма үй-жайларына жыл сайынғы профилактикалық залалсыздандырудың жүргізілмеуі | елеулі |
6. | Карантинге жатқызылған өнімді таңбалаудың болмауы | елеулі |
7. | Карантиндік объектілер таралған аймақта дайындалған карантинге жатқызылған өнімді карантиндік объектілерден таза аймақта дайындалған карантинге жатқызылған өніммен бірге сақтаудың немесе тазартудың жүзеге асырылуына жол беру | елеулі |
Өсімдіктер карантині саласындағы тәуекел дәрежесін бағалау өлшемшарттарына 4-қосымша |
Карантиндік арамшөптермен (Striga spp. текті карантиндік арамшөптерді қоспағанда) ластанған астықты және оның өңделген өнімдерін карантиндік арамшөп өсімдіктерінің тұқымдары мен жемістерін өміршеңдіктен айыруды қамтамасыз ететін технологиялар бойынша қайта өңдеуді жүзеге асыратын бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты өсімдіктер карантині саласындағы талаптардың бұзылу дәрежесі
Р/с № | Бұзу өлшемшарттары | Бұзу дәрежесі |
1 | 2 | 3 |
1. | Залалсыздандырылған карантинге жатқызылған өнімде карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің болуы | өрескел |
2. | Бақылау және қадағалау субъектісінің меншігіндегі және (немесе) жер пайдалануындағы карантинге жатқызылған объектілерде, жер учаскелерінде (алқаптарында) карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің болуы | өрескел |
3. | Карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің таралу ошақтарын оқшаулау және жою жөніндегі іс-шаралардың жүргізілмеуі | өрескел |
4. | Карантинге жатқызылған өнімді сақтау немесе қайта өңдеу жүзеге асырылатын қойма үй-жайларына, кәсіпорындарға жыл сайынғы профилактикалық залалсыздандырудың жүргізілмеуі | елеулі |
Өсімдіктер карантині саласындағы тәуекел дәрежесін бағалау өлшемшарттарына 5-қосымша |
Карантиндік арамшөптермен (Striga spp. текті карантиндік арамшөптерді қоспағанда) ластанған астықты және оның өңделген өнімдерін карантиндік арамшөп өсімдіктерінің тұқымдары мен жемістерін өміршеңдіктен айыруды қамтамасыз ететін технологиялар бойынша қайта өңдеуге рұқсат беру талаптарына сәйкестігін бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты өсімдіктер карантині саласындағы талаптардың бұзылу дәрежесі
Р/с № | Бұзу өлшемшарттары | Бұзу дәрежесі |
1 | 2 | 3 |
1. | Карантиндік арамшөптердің тұқымдары мен жемістерінің өміршеңдігінен айыруды қамтамасыз ететін технологиялардың болмауы | өрескел |
2. | Пештің, қалдықтарды жағуға арналған жабдықтың, сметалар мен қоқыстардың немесе фитосанитариялық шұңқырлардың болмауы | өрескел |
3. | Қатты жабыны бар түсіру алаңының болмауы | елеулі |
4. | Қойма бөлмесінің болмауы | елеулі |
5. | Астықпен және оны қайта өңдеу өнімдерімен технологиялық операциялар жүргізілгеннен кейін түсіру алаңдарында, қойма үй-жайларында және технологиялық жабдықтарда қалдықтардың (қоқыстардың, өсімдік қалдықтарының) болуы | елеусіз |
Өсімдіктер карантині саласындағы тәуекел дәрежесін бағалау өлшемшарттарына 6-қосымша |
Ағаштан жасалған буып-түю материалын таңбалауды және залалсыздандыру жүзеге асыратын рұқсат беру талаптарына сәйкестігін бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты өсімдіктер карантині саласындағы талаптардың бұзылу дәрежесі
Р/с № | Бұзу өлшемшарттары | Бұзу дәрежесі |
1 | 2 | 3 |
1. | Ағаштың терең бөліктерін 30 минут ішінде плюс 56 градустан (бұдан әрі – °С) төмен емес температураға дейін жылытуды қамтамасыз ететін кептіруге арналған камералардың болмауы | өрескел |
2. | Зиянды организмдермен залалданған ағашты немесе ағаш қаптама материалын, ағаш және қабық қалдықтарын жоюға арналған пештің немесе жабдықтың болмауы | өрескел |
3. | Жылытуды өңдеу басталғаннан кейін 30 минут ішінде ең төменгі температураға дейін плюс 60 °C дейін ағаштың (бетін қоса алғанда) бүкіл қалыңдығы бойынша 1 минут бойы үздіксіз жетуді қамтамасыз ететін жабдықтың болмауы (ең кіші габариті 20 сантиметрден (бұдан әрі – см)аспайтын ағаш қаптама материалы үшін | елеулі |
4. | Қалыңдығы 5 см-ден асатын ағаш үшін 2,45 гигагерц жиілігімен біркелкі диэлектрлік жылытуды қамтамасыз ететін микротолқынды энергияны тарату үшін екі жақты жылытқыштары немесе бірнеше толқын бағыттағыштары бар жабдықтың болмауы | елеулі |
5. | Фумигация әдісімен ағаш орау материалын дезинфекциялаудың технологиялық схемаларын орындауды қамтамасыз ететін фумигация әдісімен ағаш орау материалын дезинфекциялауды жүзеге асыру үшін жабдықтың болмауы | елеулі |
6. | Ағаш орау материалын зарарсыздандыруды және таңбалауды жүзеге асыратын персоналдың біліктілігін растайтын құжаттардың болмауы | елеулі |
7. | Залалсыздандыру бойынша жүргізілген жұмыс көлемін тіркеу журналының болмауы (ағаш орау материалын кептіру және зарарсыздандыру хаттамаларымен және кемінде 3 жыл сақталатын кестелермен бірге) | елеулі |
8. | Өлшеу құралдарын тексеруді растайтын құжаттардың болмауы | елеулі |
9. | Камераның төменгі бөлігінде біркелкі орналасқан, көрсеткіштері ағаш буып-түю материалын кептіру және зарарсыздандыру хаттамасында, сондай-ақ ағаш буып-түю материалын термоөңдеу кестесінде көрсетілетін кемінде 4 термодатчиктің болмауы | елеулі |
10. | Зарарсыздандырылған ағаш орау материалдарын және зарарсыздандырудан өтпеген материалдарды бөлек сақтауға арналған үй жайдың болмауы | елеулі |
11. | Өңделетін ағаштың ішінде және бетінде температураны талдау үшін кемінде 2 температура датчигінің болмауы | елеулі |
12. | Ағаш орау материалын өндіруге және оны зарарсыздандыруға арналған, қатты жабыны және кірме жолдары бар қоршалған, ағаш қалдықтарынан және қабығынан бос аумақтың болуы | елеулі |
Фитосанитариялық тәуекелі жоғары карантинге жатқызылған өнімді және (немесе) фитосанитариялық тәуекелі жоғары карантинге жатқызылған өнімнен алынған өнімді өндіруді, дайындауды, сақтауды, өңдеуді жүзеге асыратын бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты өсімдіктер карантині саласындағы тексеру парағы
Тексеруді/бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) бара отырып
профилактикалық бақылауды тағайындаған мемлекеттік орган
__________________________________________________________________________
Тексеруді/бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) бара отырып
профилактикалық бақылауды тағайындау туралы акт
__________________________________________________________________________
№, күні
Бақылау және қадағалау субъектісінің (объектісінің) атауы _______________________
__________________________________________________________________________
Бақылау және қадағалау субъектісінің (объектісінің) жеке сәйкестендіру нөмірі
/бизнес-сәйкестендіру нөмірі ____________________________________
__________________________________________________________________________
Орналасқан жерінің мекенжайы ______________________________________________
__________________________________________________________________________
№ | Талаптар тізбесі | Талаптарға сәйкес келеді | Талаптарға сәйкес келмейді |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Өсімдіктер карантині жөніндегі уәкілетті орган ведомствосы аумақтық бөлімшесін карантиндік объектілердің анықталғаны туралы хабардар етпеу | ||
2. | Өсімдіктер карантині жөніндегі уәкілетті орган ведомствосы аумақтық бөлімшесінің өсімдіктер карантині жөніндегі мемлекеттік инспекторына карантинге жатқызылған өнімнің келіп түскенін хабарламау немесе оны тексеру үшін көрсетпеу | ||
3. | Карантиндік объектілермен және (немесе) карантинге жатқызылған өнімнің бөтен текті түрлерімен залалданған (ласталған) карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің болуы | ||
4. | Карантиндік объектілердің тұқымдары мен жемістерін өміршеңдігінен айыру технологиясы бойынша залалданған карантинге жатқызылған өнімді өңдегеннен кейін алынған өнімде өміршең карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің болуы | ||
5. | Бақылау және қадағалау субъектісінің меншігіндегі және (немесе) жер пайдалануындағы карантинге жатқызылған объектілерде, жер учаскелерінде (алқаптарында) карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің болуы | ||
6. | Қазақстан Республикасының аумағына әкелінген фитосанитариялық тәуекелі жоғары карантинге жатқызылған өнім партиясына экспорттаушы елдің ұлттық карантин қызметінің фитосанитариялық сертификатының болмауы | ||
7. | Қазақстан Республикасының аумағынан фитосанитариялық тәуекелі жоғары карантинге жатқызылған өнім партиясын әкету кезінде фитосанитариялық сертификаттың болмауы | ||
8. | Қазақстан Республикасының аумағына әкелінген фитосанитариялық тәуекелі жоғары карантинге жатқызылған өнім партиясына кері экспорттаушы елдің ұлттық карантин қызметінің кері экспорттық фитосанитариялық сертификатының болмауы | ||
9. | Фитосанитариялық тәуекелі жоғары карантинге жатқызылған өнімді облысаралық тасымалдау кезінде Қазақстан Республикасының карантиндік сертификатының болмауы | ||
10. | Карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің таралу ошақтарын оқшаулау және жою жөніндегі іс-шаралардың жүргізілмеуі | ||
11. | Қазақстан Республикасының аумағына азық-түліктік, азықтық және техникалық мақсаттарға пайдалану үшін әкелінген дәнді, дәнді-бұршақты, майлы дақылдарды тұқымдық мақсаттарға пайдалануға жол беру | ||
12. | Карантиндік арамшөптермен ласталған тұқымдық немесе отырғызылатын материалды себу үшін пайдалануға жол беру | ||
13. | Карантинге жатқызылған өнімді Қазақстан Республикасына әкелуге тыйым салулардың немесе шектеулердің бұзылуына жол беру | ||
14. | Карантинге жатқызылған өнімді, сондай-ақ карантиндік объектілермен және (немесе) бөтен текті түрлермен залалданған көлік құралдарын Қазақстан Республикасының аумағына және мемлекетішілік тасымалдау кезінде әкелуге жол беру | ||
15. | Карантиндік объектілермен залалданған карантинге жатқызылған өнімді өткізуге жол беру | ||
16. | Карантиндік фитосанитариялық аймақтан карантиндік объектілермен залалданған карантинге жатқызылған өнімді әкетуге тыйым салулардың немесе шектеулердің бұзылуына жол беру | ||
17. | Карантинге жатқызылған өнімді сақтау немесе қайта өңдеу жүзеге асырылатын қойма үй-жайларына, кәсіпорындарға жыл сайынғы профилактикалық залалсыздандыруды жүргізу туралы мәліметтердің болмауы | ||
18. | Зертханалық сараптама нәтижелерін алғанға дейін отырғызылатын немесе тұқымдық материалды пайдалануға жол беру | ||
19. | Зертханалық сараптама нәтижелерін алғанға дейін импорттық отырғызылатын немесе тұқымдық материалды сақтау шарттарының сақталмауы | ||
20. | Карантинге жатқызылған өнімді таңбалаудың болмауы | ||
21. | Жолда немесе межелі пунктте карантинге жатқызылған өнімнің баратын жерін өзгерту кезінде өсімдіктер карантині жөніндегі уәкілетті органның аумақтық бөлімшесі рұқсатының болмауы | ||
22. | Қызметі карантинге жатқызылған өнімді өндірумен, дайындаумен, өңдеумен, сақтаумен, тасымалдаумен және өткізумен байланысты егістіктерді, аумақтарды, қоймаларды жүйелі түрде зерттеп-қараудың жүргізілмеуі |
Лауазымды адам (-дар)
__________________________________ ________________________________________
лауазымы қолы
__________________________________________________________________________
аты, әкесінің аты (бар болса), тегі
Бақылау және қадағалау субъектісінің басшысы
________________________ __________________ ______________________________
лауазымы қолы аты, әкесінің аты (бар болса), тегі
Карантиндік объектілерді және (немесе) бөтен текті түрлерді және (немесе) карантиндік объектілермен және (немесе) бөтен текті түрлермен залалданған (ластанған) карантинге жатқызылған өнімді пайдалана отырып немесе оларға қатысты ғылыми зерттеулерді жүзеге асыратын бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты өсімдіктер карантині саласындағы тексеру парағы
Тексеруді/бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) бара отырып
профилактикалық бақылауды тағайындаған мемлекеттік орган
_______________________________________________________
Тексеруді/бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) бара отырып
профилактикалық бақылауды тағайындау туралы акт
__________________________________________________________________________
№, күні
Бақылау және қадағалау субъектісінің (объектісінің) атауы _______________________
__________________________________________________________________________
Бақылау және қадағалау субъектісінің (объектісінің) жеке сәйкестендіру нөмірі
/бизнес-сәйкестендіру нөмірі ____________________________________
__________________________________________________________________________
Орналасқан жерінің мекенжайы _____________________________________________
__________________________________________________________________________
№ | Талаптар тізбесі | Талаптарға сәйкес келеді | Талаптарға сәйкес келмейді |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Өсімдіктер карантині жөніндегі уәкілетті орган ведомствосы аумақтық бөлімшесін карантиндік объектілердің анықталғаны туралы хабардар етпеу | ||
2. | Карантинге жатқызылған объектілерде, жер учаскелерінде (алқаптарында) бақылау және қадағалау субъектісінің меншігіндегі және (немесе) жер пайдалануындағы карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің болуы | ||
3. | Карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің таралу ошақтарын оқшаулау және жою жөніндегі іс-шаралардың жүргізілмеуі | ||
4. | Карантинге жатқызылған өнімді Қазақстан Республикасына әкелуге тыйым салулардың немесе шектеулердің бұзылуына жол беру | ||
5. | Ғылыми-зерттеу мақсатында карантиндік объектілерді әкелуге өсімдіктер карантині жөніндегі уәкілетті орган ведомствосының аумақтық бөлімшесінің келісу хатының болмауы | ||
6. | Карантиндік объектілерді оқшаулау шарттарына сәйкес зертханалардың (жылыжайлардың) ғимараттардан және сыртта өсетін өсімдік-иелерден оқшауланбауы | ||
7. | Зертханада (жылыжайларда) саңылаусыз (оның ішінде кәріз және су құбырларының айналасында) тұтас қабырғалардың және эксперименттер жүргізуге арналған герметикалық үстелдер мен едендердің, сондай-ақ ауа өткізбейтін есіктердің (оқшаулағыш аралық қабаты бар) және терезелердің (оқшаулаудағы организмдерге сәйкес келетін ұяшықтардың өлшеміндей торлармен жабдықталған) болмауы | ||
8. | Зертханада (жылыжайларда) герметикалық су құбырларының, кәріздердің және мәжбүрлі желдетудің болмауы | ||
9. | Киім ауыстыратын бөлмелердің болмауы | ||
10. | Арнайы жеке костюмдердің, аяқ киімнің және бас киімнің болмауы | ||
11. | Тиісті өлшемдегі тор ұяшықтары бар тығыз жабылатын шарбақтардың болмауы (кіріктірілген жеңдердің көмегімен жұмыс) | ||
12. | Жұмыс орнында залалсыздандыруға арналған жабдықтың (төмен температуралы тоңазытқыштар, автоклавтар, құрғақ ыстық пештер) болмауы | ||
13. | Микробиологиялық зерттеулерге арналған бокстың болмауы | ||
14. | Тамбурларда ультракүлгін сәулелендіргіштің болмауы | ||
15. | Тамбурларда жәндіктерге арналған жабысқақ немесе феромонды тұзақтардың болмауы | ||
16. | Оқшаулау орындарында раковиналардың немесе бір рет қолданылатын қолғаптардың, сондай-ақ оқшаулау орындарымен іргелес немесе олардың ішінде душтардың болмауы | ||
17. | Рұқсаттың шектеулі екенін білдіретін тиісті белгілердің болмауы | ||
18. | Оқшаулау орындарында рәсімдерді тіркейтін арнайы журналдың болмауы |
Лауазымды адам (-дар)
___________________________________ ______________________________________
лауазымы қолы
__________________________________________________________________________
аты, әкесінің аты (бар болса), тегі
Бақылау және қадағалау субъектісінің басшысы
___________________________________ _____________________________________
лауазымы қолы
_________________________________________________________________________
аты, әкесінің аты (бар болса), тегі
Ағаштан жасалған буып-түю материалын таңбалауды және залалсыздандыруды жүзеге асыратын бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты өсімдіктер карантині саласындағы тексеру парағы
Тексеруді/бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) бара отырып
профилактикалық бақылауды тағайындағын мемлекеттік орган
__________________________________________________________________________
Тексеруді/бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) бара отырып
профилактикалық бақылауды тағайындау туралы акт
__________________________________________________________________________
№, күні
Бақылау және қадағалау субъектісінің (объектісінің) атауы _______________________
__________________________________________________________________________
Бақылау және қадағалау субъектісінің (объектісінің) жеке сәйкестендіру нөмірі/бизнес-
сәйкестендіру нөмірі _________________________________________________
__________________________________________________________________________
Орналасқан жерінің мекенжайы _____________________________________________
__________________________________________________________________________
№ | Талаптар тізбесі | Талаптарға сәйкес келеді | Талаптарға сәйкес келмейді |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Өсімдіктер карантині жөніндегі уәкілетті орган ведомствосы аумақтық бөлімшесін карантиндік объектілердің анықталғаны туралы хабардар етпеу | ||
2. | Залалсыздандырылған ағаштан жасалған буып-түю материалында карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің болуы | ||
3. | Бақылау және қадағалау субъектісінің меншігіндегі және (немесе) жер пайдалануындағы карантинге жатқызылған объектілерде, жер учаскелерінде (алқаптарында) карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің болуы | ||
4. | Карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің таралу ошақтарын оқшаулау және жою жөніндегі іс-шаралардың жүргізілмеуі | ||
5. | Карантинге жатқызылған өнімді сақтау немесе қайта өңдеу жүзеге асырылатын қойма үй-жайларына жыл сайынғы профилактикалық залалсыздандырудың жүргізілмеуі | ||
6. | Карантинге жатқызылған өнімді таңбалаудың болмауы | ||
7. | Карантиндік объектілер таралған аймақта дайындалған карантинге жатқызылған өнімді карантиндік объектілерден таза аймақта дайындалған карантинге жатқызылған өніммен бірге сақтаудың немесе тазартудың жүзеге асырылуына жол беру |
Лауазымды адам (-дар)
___________________________________ _______________________________________
лауазымы қолы
__________________________________________________________________________
аты, әкесінің аты (бар болса), тегі
Бақылау және қадағалау субъектісінің басшысы
____________________________________ _____________________________________
лауазымы қолы
_________________________________________________________________________
аты, әкесінің аты (бар болса), тегі
Карантиндік арамшөптермен (Strіga spp. текті карантиндік арамшөптерді қоспағанда) ластанған астықты және оның өңделген өнімдерін карантиндік арамшөп өсімдіктерінің тұқымдары мен жемістерін өміршеңдіктен айыруды қамтамасыз ететін технологиялар бойынша қайта өңдеуді жүзеге асыратын бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты өсімдіктер карантині саласындағы тексеру парағы
Тексеруді/бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) бара отырып
профилактикалық бақылауды тағайындаған мемлекеттік орган
_____________________________________________________
Тексеруді/бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) бара отырып
профилактикалық бақылауды тағайындау туралы акт
__________________________________________________________________________
№, күні
Бақылау және қадағалау субъектісінің (объектісінің) атауы ________________________
__________________________________________________________________________
Бақылау және қадағалау субъектісінің (объектісінің) жеке сәйкестендіру нөмірі
/бизнес-сәйкестендіру нөмірі____________________________________
__________________________________________________________________________
Орналасқан жерінің мекенжайы _____________________________________________
__________________________________________________________________________
№ | Талаптар тізбесі | Талаптарға сәйкес келеді | Талаптарға сәйкес келмейді |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Залалсыздандырылған карантинге жатқызылған өнімде карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің болуы | ||
2. | Бақылау және қадағалау субъектісінің меншігіндегі және (немесе) жер пайдалануындағы карантинге жатқызылған объектілерде, жер учаскелерінде (алқаптарында) карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің болуы | ||
3. | Карантиндік объектілердің және (немесе) бөтен текті түрлердің таралу ошақтарын оқшаулау және жою жөніндегі іс-шаралардың жүргізілмеуі | ||
4. | Карантинге жатқызылған өнімді сақтау немесе қайта өңдеу жүзеге асырылатын қойма үй-жайларына, кәсіпорындарға жыл сайынғы профилактикалық залалсыздандырудың жүргізілмеуі |
Лауазымды адам (-дар)
_____________________________________ _____________________________________
лауазымы қолы
__________________________________________________________________________
аты, әкесінің аты (бар болса), тегі
Бақылау және қадағалау субъектісінің басшысы
_____________________________________________ ____________________________
лауазымы қолы
__________________________________________________________________________
аты, әкесінің аты (бар болса), тегі
Карантиндік арамшөптермен (Strіga spp. текті карантиндік арамшөптерді қоспағанда) ластанған астықты және оның өңделген өнімдерін карантиндік арамшөп өсімдіктерінің тұқымдары мен жемістерін өміршеңдіктен айыруды қамтамасыз ететін технологиялар бойынша қайта өңдеуді жүзеге асыратын бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты өсімдіктер карантині саласындағы тексеру парағы
Бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) тексеруді тағайындаған мемлекеттік орган
__________________________________________________________________________
Бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) тексеруді тағайындау туралы акт
__________________________________________________________________________
№, күні
Бақылау және қадағалау субъектісінің (объектісінің) атауы ________________________
__________________________________________________________________________
Бақылау және қадағалау субъектісінің (объектісінің) жеке сәйкестендіру нөмірі
/бизнес-сәйкестендіру нөмірі_______________________________________________
__________________________________________________________________________
Орналасқан жерінің мекенжайы _____________________________________________
__________________________________________________________________________
№ | Талаптар тізбесі | Талаптарға сәйкес келеді | Талаптарға сәйкес келмейді |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Карантиндік арамшөптердің тұқымдары мен жемістерінің өміршеңдігінен айыруды қамтамасыз ететін технологиялардың болмауы | ||
2. | Пештің, қалдықтарды жағуға арналған жабдықтың, сметалар мен қоқыстардың немесе фитосанитариялық шұңқырлардың болмауы | ||
3. | Қатты жабыны бар түсіру алаңының болмауы | ||
4. | Қойма бөлмесінің болмауы | ||
5. | Астықпен және оны қайта өңдеу өнімдерімен технологиялық операциялар жүргізілгеннен кейін түсіру алаңдарында, қойма үй-жайларында және технологиялық жабдықтарда қалдықтардың (қоқыстардың, өсімдік қалдықтарының) болуы |
Лауазымды адам (-дар)
_______________________________________ ___________________________________
лауазымы қолы
__________________________________________________________________________
аты, әкесінің аты (бар болса), тегі
Бақылау және қадағалау субъектісінің басшысы
__________________________________________ ________________________________
лауазымы қолы
__________________________________________________________________________
аты, әкесінің аты (бар болса), тегі
Ағаштан жасалған буып-түю материалын таңбалауды және залалсыздандыруды жүзеге асыратын бақылау және қадағалау субъектілеріне (объектілеріне) қатысты өсімдіктер карантині саласындағы тексеру парағы
Бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) тексеруді тағайындаған мемлекеттік
орган _____________________________________________________________________
Бақылау және қадағалау субъектісіне (объектісіне) тексеруді тағайындау туралы акт
__________________________________________________________________________
№, күні
Бақылау және қадағалау субъектісінің (объектісінің) атауы ________________________
__________________________________________________________________________
Бақылау және қадағалау субъектісінің (объектісінің) жеке сәйкестендіру нөмірі
/бизнес-сәйкестендіру нөмірі________________________________________________
__________________________________________________________________________
Орналасқан жерінің мекенжайы _____________________________________________
__________________________________________________________________________
№ | Талаптар тізбесі | Талаптарға сәйкес келеді | Талаптарға сәйкес келмейді |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Ағаштың терең бөліктерін 30 минут бойы плюс 56 градустан (бұдан әрі – °С) төмен емес температураға дейін жылытуды қамтамасыз ететін кептіруге арналған камералардың болмауы | ||
2. | Зиянды организмдермен залалданған ағашты немесе ағаш қаптама материалын, ағаш және қабық қалдықтарын жоюға арналған пештің немесе жабдықтың болмауы | ||
3. | Жылытуды өңдеу басталғаннан кейін 30 минут ішінде ең төменгі температураға дейін плюс 60 °C дейін ағаштың (бетін қоса алғанда) бүкіл қалыңдығы бойынша 1 минут бойы үздіксіз жетуді қамтамасыз ететін жабдықтың болмауы (ең кіші габариті 20 сантиметрден (бұдан әрі – см)аспайтын ағаш қаптама материалы үшін | ||
4. | Қалыңдығы 5 см-ден асатын ағаш үшін 2,45 гигагерц жиілігімен біркелкі диэлектрлік жылытуды қамтамасыз ететін микротолқынды энергияны тарату үшін екі жақты жылытқыштары немесе бірнеше толқын бағыттағыштары бар жабдықтың болмауы | ||
5. | Фумигация әдісімен ағаш орау материалын дезинфекциялаудың технологиялық схемаларын орындауды қамтамасыз ететін фумигация әдісімен ағаш орау материалын дезинфекциялауды жүзеге асыру үшін жабдықтың болмауы | ||
6. | Ағаш орау материалын зарарсыздандыруды және таңбалауды жүзеге асыратын персоналдың біліктілігін растайтын құжаттардың болмауы | ||
7. | Залалсыздандыру бойынша жүргізілген жұмыс көлемін тіркеу журналының болмауы (ағаш орау материалын кептіру және зарарсыздандыру хаттамаларымен және кемінде 3 жыл сақталатын кестелермен бірге) | ||
8. | Өлшеу құралдарын тексеруді растайтын құжаттардың болмауы | ||
9. | Камераның төменгі бөлігінде біркелкі орналасқан, көрсеткіштері ағаш буып-түю материалын кептіру және зарарсыздандыру хаттамасында, сондай-ақ ағаш буып-түю материалын термоөңдеу кестесінде көрсетілетін кемінде 4 термодатчиктің болмауы | ||
10. | Зарарсыздандырылған ағаш орау материалдарын және зарарсыздандырудан өтпеген материалдарды бөлек сақтауға арналған үй жайдың болмауы | ||
11. | Өңделетін ағаштың ішінде және бетінде температураны талдау үшін кемінде 2 температура датчигінің болмауы | ||
12. | Ағаш орау материалын өндіруге және оны зарарсыздандыруға арналған, қатты жабыны және кірме жолдары бар қоршалған, ағаш қалдықтарынан және қабығынан бос аумақтың болуы |
Лауазымды адам (-дар)
________________________________________ __________________________________
лауазымы қолы
__________________________________________________________________________
аты, әкесінің аты (бар болса), тегі
Бақылау және қадағалау субъектісінің басшысы
____________________________________ _____________________________________
лауазымы қолы
__________________________________________________________________________
аты, әкесінің аты (бар болса), тегі