Еуразиялық экономикалық одақ шеңберіндегі техникалық реттеу туралы Хаттаманың 4-тармағына (2014 жылғы 29 мамырдағы Еуразиялық экономикалық одақ туралы шартқа тіркелген № 9-қосымша) және 2014 жылғы 23 желтоқсандағы Жоғары Еуразиялық экономикалық кеңестің № 98-шешімімен бекітілген Еуразиялық экономикалық комиссия жұмысының регламентіне № 2-қосымшаның 5-тармағына сәйкес Еуразиялық экономикалық комиссиясы алқасы шешті:
1. 2018 жылғы 7 ақпандағы Еуразиялық экономикалық комиссиясы алқасының № 21 "Халықаралық және өңірлік (мемлекетаралық) стандарттардың, ал олар болмаған жағдайда – Ұлттық (мемлекеттік) стандарттардың тізбесі туралы, оларды қолдану нәтижесінде "Тағамдық қоспалар, хош иістендіргіштер және технологиялық көмекші құралдар қауіпсіздігінің талаптары" Кеден одағының техникалық регламентінің талаптарын ерікті негізде сақтау қамтамасыз етіледі (КО ТР 029/2012), және халықаралық және өңірлік (мемлекетаралық) стандарттардың, ал олар болмаған жағдайда – зерттеу (сынау) және өлшеу қағидалары мен әдістері, оның ішінде "Тағамдық қоспалардың, хош иістендіргіштердің және технологиялық көмекші құралдардың қауіпсіздігі талаптары" Кеден одағының техникалық регламентінің талаптарын қолдану және орындау үшін қажетті үлгілерді іріктеу қағидалары қамтылған ұлттық (Мемлекеттік) стандарттардың тізбесі (КО ТР 029/2012) және техникалық реттеу объектілерінің сәйкестігін бағалауды жүзеге асыру" шешіміне қосымшаға сәйкес өзгерістер енгізілсін.
2. Осы шешім ресми жарияланған күнінен бастап күнтізбелік 30 күн өткен соң, бірақ 2023 жылғы 29 тамыздағы Еуразиялық экономикалық комиссиясы кеңесінің № 84-шешімі күшіне енген күннен ерте емес күшіне енеді.
Еуразиялық экономикалық комиссия алқасының төрағасы |
М. Мясникович |
2024 жылғы 10 қаңтардағы Еуразиялық экономикалық комиссиясы алқасының № 2-шешіміне ҚОСЫМША |
2018 жылғы 7 ақпандағы Еуразиялық экономикалық комиссиясы алқасының № 21-шешіміне енгізілетін ӨЗГЕРІСТЕР
1. Халықаралық және өңірлік (мемлекетаралық) стандарттар тізбесінде, ал олар болмаған жағдайда – Ұлттық (мемлекеттік) стандарттар, оларды қолдану нәтижесінде көрсетілген шешіммен бекітілген "Тамақ қоспаларының, хош иістендіргіштердің және технологиялық қосалқы құралдардың қауіпсіздік талаптары" Кеден одағының техникалық регламентінің (КО ТР 029/2012) талаптарын ерікті негізде сақтау қамтамасыз етіледі:
а) 6 және 7 позициялар алынып тасталсын;
б) мынадай мазмұндағы 71, 161, 411, 501 – 505, 661 және 67 позициялармен толықтырылсын:
"
| 57095-2016 МЕМСТ "Биотехнология. Терминдер мен анықтамалар" | ||
| 22840-77 МЕМСТ 1.2-тармағы "Мия тамырының сығындысы. Техникалық шарттар" | ||
| 32891-2014 МЕМСТ 4.1.2-тармағы "Сүт ұю ферменттеріне арналған бұзаулардың, қозылардың, ешкілердің ұлтабары. Техникалық шарттар" | ||
| 34097-2017 МЕМСТ 3.1.4 және 3.1.5-тармағы "Тағамдық қоспалар. Е585Темір лактаты. Техникалық шарттар" | ||
| 34098-2017 МЕМСТ 3.1.4 және 3.1.5-тармағы "Тағамдық қоспалар. Е251 Натрий нитраты. Техникалық шарттар" | ||
| 34353-2017 МЕМСТ 5.1.2 және 5.1.3-тармағы "Құрғақ, жануарлардан алынатын ферментті сүт ұюы препараттары. Техникалық шарттар" | ||
| 35030-2023 МЕМСТ 4.1.2 және 4.1.3-тармағы "Ұнды өңдеуге арналған күрделі тағамдық қоспалар. Техникалық шарттар" | ||
| 35031-2023 МЕМСТ 4.1.2 және 4.1.3-тармағы "Қамырдың көлемін ұлғайтуға арналған кешенді тағамдық қоспалар. Техникалық шарттар" | ||
| 57646-2017 МЕМСТ 3.2.2 – 3.2.4-тармағы "Микробиологиялық өнімдер. Низин тағамдық қоспалары. Техникалық шарттар" | ||
| 8 және 9-баптар | 57249-2016 МЕМСТ "Ферменттік препараттар. Орау, таңбалау, тасымалдау және сақтау" |
".
2. Халықаралық және өңірлік (мемлекетаралық) стандарттардың, ал олар болмаған жағдайда – зерттеу (сынау) және өлшеу қағидалары мен әдістері, оның ішінде "Тағамдық қоспалардың, хош иістендіргіштердің және технологиялық қосалқы құралдардың қауіпсіздігі талаптары" Кеден одағының техникалық регламентінің талаптарын қолдану және орындау үшін қажетті үлгілерді іріктеу қағидалары қамтылған ұлттық (мемлекеттік) стандарттардың тізбесі" (КО ТР 029/2012) және көрсетілген шешіммен бекітілген Техникалық реттеу объектілерінің сәйкестігін бағалауды жүзеге асыру, мынадай мазмұндағы 151, 152, 271, 272, 311, 411, 412, 681 – 6810, 731, 732, 751 – 756, 771 – 774, 791 – 793, 811, 1061 – 1063, 1091, 1211, 1241 – 1247, 1261, 1281, 1282, 1421, 1422, 1451, 1472 и 1473 позициялармен толықтыру:
"151 | 20264.0-74 МЕМСТ "Ферменттік препараттар. Сынамаларды қабылдау ережелері мен іріктеу әдістері" | ||
152 | 20264.1-89 МЕМСТ "Ферменттік препараттар. Органолептикалық, физика-химиялық және микробиологиялық көрсеткіштерді анықтау әдістері" | ||
271 | 31487-2012 МЕМСТ "Ферменттік препараттар. Фитазаның ферментативті белсенділігін анықтау әдістері" | ||
272 | 31488-2012 МЕМСТ "Ферменттік препараттар. Ксиланазаның ферментативті белсенділігін анықтау әдістері" | ||
311 | 31662-2012 МЕМСТ "Ферменттік препараттар. Целлюлазаның ферментативті белсенділігін анықтау әдістері" | ||
411 | 32364-2013 МЕМСТ "Тағамдық хош иістер. Ылғалдың массалық үлесін анықтау әдісі" | ||
412 | 32365-2013 МЕМСТ "Тағамдық хош иістер. Этил спиртінің құрамын анықтау әдістері" | ||
681 | 34097-2017 МЕМСТ 6.8-тармағы "Тағамдық қоспалар. Е585 Темір лактаты. Техникалық шарттар" | ||
682 | 34098-2017 МЕМСТ 6.6-тармағы "Тағамдық қоспалар. Е251 Натрий нитраты. Техникалық шарттар" | ||
683 | 34146-2017 МЕМСТ "Тағамдық қоспалар. Куркумин Е10 негізгі бояғыш заттың тағамдық бояғыштың массалық үлесін анықтау және анықтау әдістері 0" | ||
684 | 34176-2017 МЕМСТ "Ферменттік препараттар. Ферментативті белсенділікті анықтау әдістері эндо-бета-глюканазалар" | ||
685 | 34412-2018 МЕМСТ "Пектин. Сәйкестендіру. Амидтелген пектиндерді экспресс-сәйкестендіру әдісі" | Армения Республикасы қосылған күннен бастап қолданылады | |
686 | 34413-2018 МЕМСТ "Пектин. Сәйкестендіру. Пектиндерді жедел анықтау әдісі" | Армения Республикасы қосылған күннен бастап қолданылады | |
687 | 34430-2018 МЕМСТ "Тамақ өнеркәсібіне арналған ферменттік препараттар. Протеолитикалық белсенділікті анықтау әдісі" | ||
688 | 34440-2018 МЕМСТ "Тамақ өнеркәсібіне арналған ферменттік препараттар. Амилолитикалық белсенділікті анықтау әдістері" | ||
689 | 34985-2023 МЕМСТ "Тағамдық қоспалар. Е101 Рибофлавина бояуын анықтау әдістері" | ||
6810 | 34990-2023 МЕМСТ 3.1.5 және 3.1.6-тармақтары "Тағамдық қоспалар. Е316 Натрий изоаскорбат. Техникалық шарттар" | ||
731 | 53969-2010 МЕМСТ "Лимон қышқылының тағамдық тұздары (цитраттар). Ылғалдың массалық үлесін анықтау әдісі" | ||
732 | 53973-2010 МЕМСТ "Тамақ өнеркәсібіне арналған ферменттік препараттар. B-глюканаза белсенділігін анықтау әдістері" | ||
751 | 55228-2012 МЕМСТ "Тағамдық қоспалар. Лимон қышқылын өндірудегі лимон және ілеспе қышқылдардың массалық үлесін анықтау әдісі" | ||
752 | 55229-2012 МЕМСТ "Тағамдық қоспалар. Лимон қышқылын өндіруге арналған шикізаттағы жалпы фосфордың массалық үлесін анықтаудың колориметриялық әдісі" | ||
753 | 55298-2012 МЕМСТ "Тамақ өнеркәсібіне арналған ферменттік препараттар. Пектолитикалық белсенділікті анықтау әдістері" | ||
754 | 55979-2014 МЕМСТ "Тамақ өнеркәсібіне арналған ферменттік препараттар. Пектат-және пектин-лиаздық белсенділікті анықтау әдістері" | ||
755 | 57248-2016 МЕМСТ "Ферменттік препараттар. Сынамаларды қабылдау ережелері мен іріктеу әдістері" | ||
756 | 70224-2022 МЕМСТ "Тағамдық қоспалар. Күрделі тағамдық қоспалардағы пропионат иондарын анықтау әдісі" | ||
771 | ISO 11815-2015 МЕМСТ "Сүт. Сиыр етінің жалпы сүт ұю белсенділігін анықтау" | ||
772 | ISO 15163-2014 МЕМСТ "Сүт және сүт өнімдері. Бұзау ұлтабарынан жасалған бүйрек және ірі қара малдың ұлтабарынан алынған ферменттік препарат. Хроматография әдісімен химозин мен сиыр пепсинінің құрамын анықтау" | ||
773 | ISO/TS 18083-2015 МЕМСТ "Балқытылған ірімшік өнімдері. Фосфор түрінде көрсетілген қосылған фосфат құрамын есептеу" | ||
774 | ISO 22160-2015 МЕМСТ "Сүт және сүт сусындары. Сілтілік фосфатаза белсенділігін анықтау. Фотоактивті ферменттік жүйені қолдану әдісі (EPAS)" | ||
791 | 32009-2013 МЕМСТ (ISO 13730:1996) "Ет және ет өнімдері. Жалпы фосфордың массалық үлесін анықтаудың спектрофотометриялық әдісі" | ||
792 | EN 12014-3-2015 МЕМСТ "Азық-түлік өнімдері. Нитрат және/немесе нитрит құрамын анықтау. 3 бөлім. Нитрат құрамын анықтаудың спектрофотометриялық әдісі және ет өнімдеріндегі нитрит нитратты нитритке дейін ферментативті тотықсыздандыруды қолдана отырып" | ||
793 | EN 12014-4-2015 МЕМСТ "Азық-түлік өнімдері. Нитрат және/немесе нитрит құрамын анықтау. 4 бөлім. Иондық хроматография әдісімен ет өнімдеріндегі нитрат пен нитриттің құрамын анықтау" | ||
811 | EN 13196-2015 МЕМСТ "Көкөніс және жеміс шырындары. Дистилляция әдісімен жалпы күкірт диоксидінің құрамын анықтау" | ||
1061 | 31765-2012 МЕМСТ "Шараптар мен шарап материалдары. Синтетикалық бояғыштарды капиллярлық электрофорез әдісімен анықтау" | ||
1062 | 32037-2013 МЕМСТ "Әлсіз алкогольді және алкогольсіз сусындар, квас. Көмірқышқыл газын анықтау әдісі" | ||
1063 | 32113-2013 МЕМСТ "Алкоголь өнімі және оны өндіруге арналған шикізат. Лимон қышқылының массалық концентрациясын анықтаудың ферментативті әдісі" | ||
1091 | 32771-2014 МЕМСТ "Өнімдер шырынды. Кері фазалық жоғары тиімді сұйық хроматография әдісімен органикалық қышқылдарды анықтау" | ||
1211 | 33627-2015 МЕМСТ "Көмір белсендірілген. Адсорбенттердің сорбциялық сипаттамаларын анықтаудың стандартты әдісі" | ||
1241 | 34201-2017 МЕМСТ "Қант. Күкірт диоксидін йодометриялық әдіспен анықтау" | ||
1242 | 34228-2017 МЕМСТ "Өнімдер шырынды. Консерванттарды жоғары тиімді сұйық хроматография әдісімен анықтау" | ||
1243 | 34229-2017 МЕМСТ "Өнімдер шырынды. Жоғары тиімді сұйық хроматография әдісімен синтетикалық бояғыштарды анықтау" | ||
1244 | 34409-2018 МЕМСТ "Өнімдер шырынды. L-алма қышқылын ферментативті әдіспен анықтау" | ||
1245 | 34420-2018 МЕМСТ "Ірімшіктер мен ерітілген ірімшіктер. Лимон қышқылы мен цитраттардың массалық үлесін өлшеу әдісі" | ||
1246 | 34882-2022 МЕМСТ "Тағамдық қоспалар. Консерванттардың сандық анықтамасы (бензой сорбин қышқылдары мен олардың тұздары) хроматографиялық әдіспен кешенді тағамдық қоспаларда" | ||
1247 | 34990-2023 МЕМСТ 6.7-тармағы "Тағамдық қоспалар. Е316 Натрий изоаскорбат. Техникалық шарттар" | ||
1261 | 2547-2019 СТБ "Азық-түлік өнімдері. Жоғары тиімді сұйық хроматографияны қолдана отырып бояғыштарды анықтау әдісі" | ||
1281 | Р ИСО 13496-2013 МЕМСТ "Ет және ет өнімдері. Бояғыштарды анықтау. Жұқа қабатты хроматография әдісі" | ||
1282 | Р ЕN 14105-2008 МЕМСТ "Майлар мен майлардың туындылары. Май қышқылдарының метил эфирлері (FAME). Бос және жалпы глицерин, моно-, ди-, триглицеридтердің құрамын анықтау (салыстыру әдісі)" | ||
1421 | Р 54744-2011 МЕМСТ "Өнімдер шырынды. Мүкжидек пен алма өнімдеріндегі хинна, алма және лимон қышқылдарын жоғары тиімді сұйық хроматография әдісімен анықтау" | ||
1422 | Р 54948-2012 МЕМСТ "Бал. Глицеринді анықтау әдісі" | ||
1451 | Р 57990-2017 МЕМСТ "Мамандандырылған тағамдық өнімдер, биологиялық белсенді қоспалар тамаққа. Кверцетинді анықтау әдісі" | ||
1472 | МВИ.МН 6323-2020 "Тамақ өнімдеріндегі консерванттардың жаппай үлесі. Диодты-матрицалық анықтаумен жоғары тиімді сұйық хроматография әдісімен өлшеулерді орындау әдістемесі" (08.12.2020 бастап № 1272/2020 аттестаттау туралы куәлік) | тиісті мемлекетаралық стандарт стандарттар тізбесіне енгізілгенге дейін қолданылады | |
1473 | МИ № К961 ""ХЕМА" ЖШҚ өндірген "МТГ-ИФА" реагенттер жиынтығын пайдалана отырып, иммуноферменттік талдау әдісімен азық-түлік сынамаларындағы микробтық трансглютаминазаның массалық үлесін өлшеу әдістемесі (11.02.2019 бастап № 241.0002/RA.RU.311866/2019 аттестаттау туралы куәлік) | тиісті мемлекетаралық стандарт стандарттар тізбесіне енгізілгенге дейін қолданылады |
".